Showing posts with label blogger wanita top blogger iklan sembang. Show all posts
Showing posts with label blogger wanita top blogger iklan sembang. Show all posts

Travelog Bandung - Day 3

Hari ni harus ke Hotel Unik berjumpa kengkawan yang baru sampai dair Malaysia malam tadi. We supposed to start our journey to Gunung Tangkuban Perahu at 8 am. Semangat betul nak berjalan kaki so staf hotel tu tunjukkanlah.

"Kamu ikut kanan kemudian bila kamu ikut jambatan kamu akan nampak stasion bla..bla.." Aku mengangguk macam faham betul.

Ni dekat je dengan hotel aku about 50m. Nampak kereta polisi tu? Haaa... beberapa tapak dari kereta tu ada balai polis yang tak berapa besar tapi masa awal pagi time meronda pukul 7 tu tak bawa kamera lak.


Kemudian aku mula salah jalan but it's okay sebenarnya sebab kalau tak silap kita takkan tahu benda/tempat/perkara baru. Yang di bawah ni terjumpa kat tepi jalan...kan benda baru tu..at least bagi aku la. Hinanya...tepi jalan pun jadi, macam kambing! Tak tahulah projek malam tadi ke subuh tadi, basah lagi tu..yuks!


Kalo tak sesat aku tak lalu kat sini sebab pelan asal nak pergi Jakarta naik train dah aku batalkan. Semua walking distance je dari by Moritz sementara aku tu.


Since aku mengejar masa so aku sewa "becak" je sebab nak cepat. Kat sini ojeg tak ada, kat Jakarta banyak la.
"saya mau ke Hotel Unik, berapa?"
"20 ribu"
"hah?! Ngak mau" aku pun pusing. Amboiiii...mcm tambang teksi. Dia ingat aku baru turun dari train agaknya...udah 3 hari dong..
"nanti! berapa neng? 10?"
"5 ribu"
"7 1/2"
"7 aja.."
Dia angguk aku pun naik. Itupun nak jatuh gak macam jakun je aku ni. Sambil kayuh tu dia tanya orang lain mana Jl Hj Akbar tu. Loo....silap jalan pulak aku dah le nak cepat. Yang bestnya dia boleh bawa lawan arus tu. Pak polisi kat Msia ni bersyukurlah ya sebab yang suka bawa kenderaan menyonsang ni mat rempit je yang lain-lain masih ikut peraturan walaupun not 100%. Tapi depa dah biasa agaknya walaupun bunyi hon kat sini memekak je tapi takde lak yang mencarut ke, yang tunjuk jari "f*** u!".

Update: depa hon sebab nak memotong sama macam di India. Pengalaman aku belum luas lagi.

Sampai kat hotel supirnya entah dimana tak smpai lg, rombongan kawan aku tu dok kena kerumun dengan perniaga ni spai aku pun terbeli jugaklah samurai tu 3 ekor.


Nak engrave pen terus pun boleh. Aku respect betul la cara mereka mencari duit walaupun sometimes a bit annoying jugak. Semua boleh. Mungkin akibat desakan hidup.


Tak jadi ke Tangkuban Perahu (volcano) sebab cik kiah semua nak pergi Pasar Baru...dah agak dah. Aku nak telefon pun tak boleh malam tadi sebab tak tau no prepaid kawan aku yang kat Indo, kalau tak dah ke Papandayan dengan group mat saleh kat hotel aku tuh. Pergi gunung berapi tu lagi best about 3 hours drive from Bandung.

Ni baru kat luar...


Kat dalam lagi haru...sosak!! Aku lemas..aku rimas! Lemas lemas pun sebag besar jugak bawa balik kiriman orang. (lepas ni tak boleh kirim dah)


Aku ada record area ni tapi lambat sangat nak upload, berejam nak nunggu.


Termalu-malu waiter tu bila kena snap. Dia boleh bawa hidangan untuk 1 meja tu sekaligus. Kalo aku mau jatuh berderai dah.


Gembira bila nasi dah depan mata. Ni masakan padang..dia akan hidang semua dan kira mana-mana yang dah kena usik je so kalau kita nak ambil lauk tengok dulu meja kawan kita. Kalo dia dah amik 1 lauk contohnya ayam sambal (biasanya 2 ketul dalam 1 prg) peghabih yang kat meja dia dulu so yang kat meja kita dia tak kira. Kalau sedap sangat nak tmbah lagi baru ambil yang lain.


Cantikkan restoran ni...kat area Sukajadi/Sirajadi, a bit to the north. Tempat orang berduit.



Lepas tu kami ke FO Rumah Mode..takdenye murah nko...tapi tempat ni memang cantik tertarik da bomb!


sat lg sambung ya nak p amik anak sat..

okay sambung kelik. Selain FO Rumah Mode kami ke Terminal Tas dan lain-lain. Aku ikut je kekadang duduk kat luar dengan supir sebab aku dah meronda on day 1 lagi. Cuma aku nak cari bag untuk hiking.... udah ketemu tetapi belum ketemu yang murah buk..

Guard yang gagah perkasa dah sound "hanya boleh berfotoin setakat ini aja buk" (dkt kounter dpn). Tgk bdk blkg tu menempel sekali. Aku mencari bag hiking sebenarnya..hari tu dah jmpa dah beg 140 ribu last price..... nk cari yang murah lagi memang tak jmpa le kat tempat cenggini


Kekadang dok kat luar je dengan supir kami Dadan n Anggak. Depa ni tak strict sgt 13 jam je. Anggak kata bininya tak dibenarkan bekerja...waduh2.....bini org Malaysia boleh pergi sampai Indonesia! hahaa..


Berdekatan Factory Outlet tu ada yang jual kek, T-shirt, ada kedai kerepek tapi aku belum beli lagi masa ni...di bawah: belut goreng..mau ngak?? Aku ngak mau0


Awwwwwww!!!!...............


Belek2 poster tp tak beli ponnnn...


Lepas ke FO Jln Riau tu kami balik ke hotel. Kalau aku jalan terus sampai tak larat jalan baru balik. Kat sebelah hotel Unik tu ada kedai kek n biskut Kartika Sari - penuh dengan orang Malaysia! Kaya betullah orang kita ni.....

Kek dia meriah kan?



Malam dinner kat Chihampelas. Area ni banyak jual jeans tapi aku tak berapa berkenan


Budak-budak kat atas ni kalo bikin album lepas tu jual kat Malaysia pasti meletop! Kita kan suka band Indo ni


Gayo kau jang....Azhar Mustapha dah jadi penyanyi sekarang.


Tempat ni namanya "BMK". Style order, dia bagi kertas dengan menu kita tick la mana-mana yang patut. Aku order Bakso Granat nampak macam best je.....bebola dagingnya 3 biji sebesar penumbuk aku ni ha dalam ada sambal punya podehh......tu la main order je........granat tu agaknya granit la kat sini, melatop! berasap telinga aku
 

to be continued...........

Spam

Pagi ni aku tgk punyala byk comments kat http://mariaphotography.fotopages.com/ . Sblm bukak pun aku dah agak sapa yang hantaq. Hampes betul!

Apa kes iklan boots tempek kat kedai gambar aku???? Yang Uggboots ni dulu aku dah banned tapi msk jugak. Lagi 1 ni Christain Laboutin. Nanti la den bukak fb utk abah den ko blh tempek iklan kek situ, blh dia beli buek g motong!

my oh my ..

Why i can't stop browsing, looking at my friends' face...rindu bangat!

i'm really frustrated bcoz couldn't joint them till dawn. Bawak anak2 jadi camtu ler cukup time nak tilam nak botol nak itu nak ini. Tak bawak karang tak meriah la pulak. Musti byk gossip yg aku dah terlepas. If not bcoz of my other fren bt kenduri kawen hr Ahad tu sure i'll be lepaking sama2. But i'm pretty sure i wl be going back to that place thn ni jugak. Sesuai utk pencinta alam mcm aku nih..hijau, sejuk dan mendamaikan. Yg penting takde asap kete, asap rokok je..ah menyampah!

Owh..aku punya extnl drive tertinggal lg hr Sabtu hr tu masa nak ke Sedayu...this time kat photo lab yg lain pulaks. Kenapa le teruk benar ingatan aku ni... manjang tertinggal je. Bila benda tu takde tersangkut la kerja2 aku. Kalu apek tu tak trn sini hr Khamis ni terpaksa la aku ke KL jugak..dateline..dateline.. Dok rmh pun ada dateline ek?

rindu...sekolahku n kengkawanku

Nak gamble halal ke yang haram?



RM8 juta tu kalu bg kat aku dpt le berjiran dgn Edry KRU kat Country Hghts nun.

Buat ketupat..buat ketupat

Now ni sibuk org buat ketupat fsl plet KCT yg harganya...kalau bg kat aku, aku beli rumah sebijik. Takdenya aku nak beli kete apalagi plet kete. Tak tau ler kete yang mana.



Yg minat cik siti sokong habis2an. Yang tak suka bt ketupat sana-sini merata blog. Aku ni mmg minat kat suara dia, rupa dia tapi perangai dia tu tak tau lah sbb tak pernah berurusan dgn dia. Paling dkt pun pernah tgk dinner show dia itupun company yg bayor. Suara mmg mantop beb... Album dia yg aku pernah beli pun Cindai tp dah lesap ntah ke mana. Kat tv dulu selalu ada dia so aku tgk yg free jer lah. Teringin nak ambl gmbar dia pulak.

Yg aku heran apasal la org dok mengata sgt. Eh, if yr husband buys u gelang emas yg halus pun nko appreciate tak? Dah itu je yg dia blh bg kan? Takkan nak suruh dia bt loan Bank Rakyat utk bt bli gelang yg besar rantai basikal tuh. As a director of a few companies dgn dt yg melimpah kat bank2 tu apalah sgt 66k tu. If dia dpt 600k per month as an allowance that 66k is only 10% of his income. Ada org kata hidup biar sederhana. Aku kata, sederhana adalah berbeza mengikut income seseorang. Takkan nak dia belanja sederhana mcm family aku nih, tak logik le pulak.

Dia tak beranak2 lg pun org bercerita. Ntah2 Allah mmg blm bg rezeki lagi or kontrak2 iklan atau album atau any projects yg dia dah sign tak memungkinkan dia utk mengendong baby bt masa ini.

Think +ve je, fikiran akan jd lapang dan hati jd senang. Toksah dok sibuk hal org lain. Berdoa kat tuhan mta dijauhkan hal2 yg remeh temeh ni. Siapa usaha lbh dia dpt lbh. Itu hukum alam. Allah dah kata dia takkan ubah nasib kita kalo kta sendiri takmo ubah. Ni tak, tgk org bl kete baru sindir, org beli rmh baru dengki, org pg jln2 kata "umrah pun tak pg lagi", org hntar anak sklh lain pun tak puas hati jugak, hmmmm...dah takdo bondo nak buek agak ea.

Diri sendiri tu balik2 kata duit takde. Tau takpe. Ikhtiar le jual kain ke, jahit tudung ke mcm kawan aku tu, pg mesin rumput ke, jual kueh ke, jual takaful ke, jual unit trust ke, mcm2 ada kat Msia ni sbb tu segala Indon Bangla Myanmar Vietnam ada kat sini. Buat le apa2 keja halal utk tambah pendapatan. Belanja ikut poket sndiri BUKAN poket Siti ye.

Note: Aku bkn peminat fanatik dia

Susahnya nak berpisah dr internet ni..

Dari smlm dah plan that I SHOULD FINISH THE ALBUM TODAY tapi payah btl nak start. Since dah tak beli n/paper lagik except Tha Matahari sume info godek kt dlm ni je. Pantas dan lebih telus. Jadi addicted lah pulak..kemain susah nak tarik diri.

2 hari cuti mmg tak usik la keja2 editing nih..tak sompek! Smlm pun g kenduri lg. Si Sofea br smlm la nak bg tau org tu 2 kali dtg rumah 'menjemput'. Dtg makan jer la nmpaknya.

Cakap fsl kenduri ni kekadang aku rasa kalau tak dijemput pun takper, tak kecik hati pun sbb kekadang tu mmg tak dapat nak melapangkan masa. Aku kan kojo taim org ddk melepak kat rumah. But sometimes best jugak. Mcm smlm, berselera je mkn. Silapnya amik nasik skt, nak tmbh malu la pulak. Kenduri rmh JKKK org penting ler so the MB and x-MB pun mai sekali. Aku tak nengok ler sbb lps je bersanding blah terus. Kamera pun tak bawak so tak yah tunggu depa.

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada

Masa balik Kedah hari tu aku ternampak ada sorang pompuan dlm pantang kat pekan Baling, nak naik bas kot. Bawa baby merah lg dgn pakai stokinnya mesti baru bersalin. Hiba pulak hati aku.

Inilah kali ke2 aku nmpk pmpuan camni. Dulu nmpak kat bus stand Seremban. Kesian...dlm keadaan lemah camtu terpaksa tgu bas. Baby tu pun terpaksa hidu asap bas yg maha busuk dan beracun tu. Masa tu terdetik alangkah bersyukurnya aku ada kete lama tu. Pergi ke hospital dihantar balik berjemput, tak mcm org tu. Hmm...kalau my hubby ada masa tu aku tumpangkan je. Tak sampai hati pulak nak biarkan dia berpanas.

...buat jahat jgn sekali

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free