Showing posts with label artis terlampau. Show all posts
Showing posts with label artis terlampau. Show all posts

Match marriage, anyone?

Aku kagum btl dgn sedara-mara on my husband side yg msh mengamalkan match marriage. Aku? Takdo la...takut wehhh..tengok gmbar hensem tau2 bila nak nikah tuo bangko. Tapi kalau yg tua tu mcm tutttt...apa kes nak tolak?

Anak dara yg biasanya dah hbs study diwar2kan pd sedara yg dipercayai atau jiran sekampung supaya depa blh rekomenkan sapa2 yg layak. Yg pastinya bukan sembaranganlah ye! Anak dara keluo unibesiti memilih le skt ye dak?

Ada 1 sedara ni yg anak daranya nya blk dr 'obesi' mencari jodoh utk si dara. Kira style nabi muhammad s.a.w. gitu. So mai la calon2nya. Ada keje kg, ada posmen, ada cikgu, adaa bla..bla..bla..akhirnya lps campur tolak yg motong gotah dipilih. Kagum tak? Huishhh..mau taknya. Si pmpuan dah keje gaji ribu riban yg lelaki tak tentu arah lg. Tapi Allah tu maha kaya, setiap org yg mendirikan masjid tu dijanjikan rezeki. Elok2 lps kahwin si lelaki pun dpt keje yg sama. Educationwise mmg sama2 sepadan lah belajo kat obesi. Tapi kesanggupan yg pmpuan ni menerima masa lelaki tu takde keje tetap yg buat aku rasa dia hebat sangat. Jadi menantu kesayangan la you....kenduri kendara takyah panggil org lain, dia sndiri baca doa.

In my case, berbelas thn dulu aku pnh terfikir tak kisahlah nak cari sendiri ke org tua carikan ke but one night aku bermimpi aku menangis sungguh2 atas pelamin sbb dikahwinkan dgn org yg tak dikenali. Sejak tu i've made up my mind, laki aku ,aku cari sendiri. And alhamdulillah thn ni msk thn yg ke-13 perkahwinan kami. Mudah-mudahan berkekalan hendaknya..aminnn.

Takut juga nak bt keputusan hidup dan mati ni, kununnya tak ready..blm beli kete..blm ada rumah..blm tu..blm ni..tapi nasihat kawan aku Mazhar yg mshku ingat spai kini "Maria, ko kwin je la. Allah dah janji akan tambah rezeki org yg berkahwin ni...". Tq Mazhar (ko kat middle east kan, ko baca tak ni?). Mmg betul pun, even before engagement kami beli our 1st house yg kami tinggal spai skrang. Sayang ooo mau jual, ada sentimental value gitu! Lagipun susah payah cari duit beli rmh ni. Masa tu gaji kecik loan pulak dpt 80% je, legal fees lg...hmmmm...tp itulah permulaan sebuah penghidupan.

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free