Showing posts with label ahli politik umno. Show all posts
Showing posts with label ahli politik umno. Show all posts

Yb oh YB

Bulan depan ada pilihanraya lagi...ishhh...busan betul! Mengabihkan duit je. Yang ramai2 dok berebut nak jadi YB ape ke he yeop? Kontrak? Ingat senang ke nak jd Yang Berkhidmat? Yang ramainya orang dok bangga jadi Yang Berhormat. Kalau beli sokkabar time kempen tu rugi ler....baca online sudah.

 Masa sekolah dulu ada srg kwn aku ni cite yg rmh dia selalu dikunjungi tetamu sbb ayah dia Ketua Bahagian. Uiisshhhh...lomeh la aku kalau org asik dtg ke rumah.....mau taknya, nak kena berkelubung je dlm rumah. Kalau ko dah jadi bekas YB pun tetap org akan dtg ke rumah mohon bantuan w/pun dah takde sesapa nak bantu ko lagi (in terms of RM).

YB kena selalu jumpa org di kawasan. Jenguk yg sakit, sembang dgn yg sihat. Kalau sama2 minum di kedai kopi dah tentu ko yg kena bayor. Kalau org lain byr kena umpat pulak nt.

Dlm seminggu berapa jemputan kenduri kahwin yg ko kena attend? Haa kira le kalau 1 rmh RM30 x 5 = 150. Itu blm kira kenduri kekah, bersunat, tahlil, doa selamat....sumo pitih nak kua tu. 30 hengget tu pun ada yg ngumpat tau, "sikit je YB ni bagi".

Bila ko tukar keta baru org mula suspicious, perut ko makin besar org sok sek sok sek ...makan rasuah agaknya. Mungkin ya, mungkin tak.....tapi mari berbaik sangka, tolong kira dlm seminggu berapa kali YB mkn kat rumah org lain? Kolesterol semua tuh. Tak makan karang tuan rmh kecik hati, dah la hidangan utk YB dibuat lebih spesel. Nak diet sikit tak nak mkn kat rumah nt org rumah pulak kecik ati, "lain kali tak payah masaklah, bukan nak makan pun...". Dibuatnya satu hari ko balik rmh kebuluran n org rmh buat dek je tak ke haru. Kat kg mana ada 1-800-88-7525 atau 1-300-88-1313.

Time musibah ko kena dulukan rakyat w/pun rmh ko pun dah nak rebah dek banjir. Air taik tu kena redah jugak dgn machonya, senyum kat photographer. Hulur hamper sana-sini. Apa barang la aku tengok dalam tv VVVIP ni bagi hamper ada Twisties 30 posen. Bukan nak mengutuk tapi mmg aku nak mengata pun. Kalau aku jadi VVVIP tu pun aku malu. Dia tak tgk ke masa org prepare hamper tu? Bukan la expect Ferrero Rocher ke ais sekerem Haagen dazs ke tp Twisties 30 posen? Lepas tu show show kat tv, hek elehhhh....... ntah2 budak yg dapt hamper tu pun makan Twisties yg 1.80 kat rumah dia. Aku rasa part hamper ni kena bagi org pompuan beli lah sbb selalunya menepati citarasa. Kalau bagi kat org lelaki, dia beli ikut bajet bukan ikut coklat tu sedap ke tak...tu yg kekadang org yg dapat hamper tu biar je makanan tu sampai expired tak pun bungkus balik hadiahkan kat org lain. Sungguh!

Bila org miskin kat jajahan ko msk Bersamamu ko jugak yg jadi bahan dgn MB padahal JKKK tak report kat ko. Logiknya, ko takkan larat nak jejak tiap2 rumah ye tak? Kena la ada yg tolong bg info dan wakilkan bila perlu.

Bila ko sakit org lain mula jumpa tailor ukur baju, sebab? Ko sendiri boleh jawab hehehheheh........

Ampunnnnnnnnnnnnn

Buat keputusan dgn akal bkn dgn kuasa

One day i went to one of the politician office's in Jempol locality. Kena q u..rame beno peminatnya. Non- it to mention name lah ye karang dikata membodek pulaks.

Aku terdengar le cik kiah bertiga  ni ngadu kat YB tu tntg masjd/surau kek tompek dio tu..ntah pasal org menumpang ke pasal apa tak taulah sbb krg jelas pd pendengaran aku yg kat luar bilik tu. Yang pasti mereka minta pendapat YB tu blh ke tak nak kunci tempat awam tuh. Boleh ke? Tempat awam tu..bkn buat dr duit sorang umat atau satu2 parti politik. Tu pun nak tanya YB, boring YB tu agaknya takleh nak pikir sendiri.

YB ni jawab:
"Kito tak buleh kunci doh..dibuek ea kang ado musafir waktu pulak dah nak habih..disbbkan kito kunci mesojid tu dio tak dapek samayang, kang kok kito yang kono tanggung doso ea"

Waa...aku respek la kt dia. Tak kiralah dia jwb tu ikhlas ke tak tapi itulah jawapan yang menggunakan akal bukannya kuasa. Nantilah kok MB tanyo den bg taulah YB mano, buleh dio bertanding laie sok heheheh...
Bukannya spt tuttttt...bila dua puak bertelagah disuruhnya tutup surau, camana org dt2 situ nak berjemaah. Skrg ni ambik kau..merata2 blog org dok baraikan kisah peribadi dia. Malu..malu..walaupun buat muka tak malu.

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free