Showing posts with label Malaysia truly asia. Show all posts
Showing posts with label Malaysia truly asia. Show all posts

Azam baru

Sedari pagi aku berazam takmo mkn nasi. Kalau mkn skt sangat mcm masa dlm pantang yg last tu- 1 sudu mkn je. Kunun nak ikut Ziana Zain.

Masa jmpat anak balik sklh tgh hari tadi (dia tak ke KAFA) sbb Canang 2 she asked whether aku msak ke dak so aku kate tak lah. Menu aku kalo sensorang roti Gardenia + jem je. Oke le tu alas perut sbb mlm nt kena mkn nasi sama2 suami n anak2. Kena la teman, nak jadi isteri mithali nko....sambil teman sambil penuhkan perut.

Balik kat cite anak aku tu, dia kata
"kakak lapar la ma..".
"kita pun", Ali pulak tmpg semangkuk padahal dah 2 x aku tanya dia lapar ke tak. Akal dia takmo mkn nasilah tu.
"kita pg McD la ma". Aku dok pkr dlm hati bdk2 ni takde la nak ajak aku pg Rest Muaz ke, Iqbal ke, semua nk ngabihkan duit den. Selero bosa!

Since duit pn baru dpt semalam kami pun ke                           
 bantai McChicken set n ayam! Azam pun hilang entah ke mana.....

-Esok berazam lagi-

Malas masak hari ni

Anak2 aku kekadang kata, "asyik mkn nasik je ma.."

Aku pulak kata dlm hati, "aku bg mkn nasik pun komplen.."

Kerja2 msk memasak ni mmg kurennggg minat BUT aku blh memasak some food dgn baik. Ye la kan takkan spai tonggeng periuk pun kira tak terror lagi. Woittt..aku dpt A subject SRT dulu nko. Belajar utk pekse..hehehh...Yg pastinya aku suka bt kek. Aku byk blaja msk kat kedai. Kekadang tu depa msk nasi grg kg ka..goreng mi ka.. char kue teow ka.. kat bhgn dpn so aku perati la. Dkt2 dgn pasar Betong, Thailand tu dia msk kat dpn jugak nxt to cust table. Best tomyam dia takde gna pes tomyam pun. Kalau kita order tomyam ayam mmg dpt tyam ayamlah bknnnya tomyam serai.

Kalau msk gulai lomak cili api kena la tunggu kat periuk tu tkt pecah myk. Kalau msk rendang ayam kampung pun kna tgu gak bila part yg dah nak kering tu tkt hangus. Tekanan perasaan btl! Kalau ada kenduri-kendara rmh sesapa aku lbh rela bt keja kemas meja n basuh pinggan. Basuh pinggan? Mmg low profile btl kan...

Disebabkan malas, bt hr ni mi bandung je la. Suka le dia org tu.. Senang, main lebur je.



Tiap2 mgu msti ada hr malas memasak ni. Mgu lps masak paprik ayam je dgn nasik putih. Aku bubuh baby jagung bagai kat paprik tu. Bila laki aku dkt2 nak spai rumah bt sup sayur sket dgn cili kicap. Dah siap! Aku siap sound anak2 jgn buang apa2 dr paprik tu except tulang ayam. Kalo aku nmpak sayur dlm tong smpah siap kau!

I guess my hubby tak ghiso kalu aku kata aku malas masak bcoz at least dia dpt mkn nasi dgn tlr dadar+ikan masin+smbl belacan ke..dgn paprik ayam ke.. dgn ikan berlada ke.. dgn ikan bilis goreng tempoyak ke..but if i said aku takmo masak mmg takmo lah w/pun goreng sebutir telur. Kes2 mcm ni biasa berlaku time sibuk bangat atau time "menuai"- tak kiralah dia yg menuai atau aku yg menuai. Tgh kayo la katokan...kita cl 1800-88-2525 je la bang!

Tk tahan betol tgk yg bergetah tu!

Motivasi pagi

Askm n very good morning! Kita bermotivasi pulak pagi2 ni ye.

Selalunya aku spai awal kat rmh pengantin terutama area yg tak pnh pergi lagi. Takut sosek weh! Sementara tgu depa mekap tu-lps capture apa2 yg patut- i always look for books or mgzine to feed my hungry brain. Perut aku ni selalu diisi dgn 2 slices of toasted bread with peanut butter only. No nasi/bihun/mee. Kalau pihak keluarga pengantin ajak selalunya aku tolaklah. Dr menceceh lbh baik membaca kan?

Di dua rumah pengantin ni aku jumpa gambar Nicol Ann David. Kata2 yg ringkas tp sgt mengesankan. I wish my children could be like her, cemerlang at intl level and cemerlang in her studies. She got 7A's in her PMR n SPM u! Org mcm ni la yang patut dijadikan IKON bukannya ... Lihatlah kepada jasa2 dia kpd NEGARA and not forgetting her parents as well. Berbaloi2 company yg taja dia bcoz its reflects to that company jugak. If nak dibagi anugerah pun mmg patut w/pun aku rasa dia tak sesuai dpt datuk sbb so young (better if can standardize the min age).

1st photo tu was hanging on the wall. Mmg bapak pengantin ni suruh anak2 dia belajar sungguh2 nmpk gayanya ni. Bekas askar wehh.. "The higher the obstacles ..." tp obstacles tk habih2 ni risau gak aku.


Mesti Equatorial Hotel sponsor dia time ni, bsr gedabak kat baju tu.

2nd one i got it from Ridest Digest last month kot sbb kulit dia baru lg mcm blm sempat baca (aku yg baca dulu sblm tuan rmh hehehhe..). Bapaknya si pgntn ni bks cikgu, no wonder la.


Belajar ni blh aje walau kat mana pun ye tak? Rasanya Nicol blm smbg belajar kat u lg. Alaa duit dh byk bila2 blh msk U.

Tgl beberapa kerat sportsman n woman je yg dpt bukak mata dunia ke Malaysia ni. Football when la?

Waterfall -Lata Bayu, Kedah, Malaysia







We hv hot weather here in Malaysia, around 37C. That's why waterfall is a popular destination for Malaysian citizen.

There are a few in Kedah, to name a some of it: Lata Bayu, Lata Mengkuang, Lata Bukit Hijau-all in Baling district. Sg Sedim in Kulim. To me Sg Sedim is the best! Activities that can be done here i.e white water rafting, camping, walking on suspension bridge or u can just picnic or if u prefer to overnight u can rent a chalet with minimal cost.

Enjoy malaysia!

Have u had yr lunch today?



A simple yet delicious! Rice,vege,fish curry with okra n tomato, salted fish, sambal belacan

Malaysia TRULY ASIA

Have u been to Malaysia? This country is blessed with lots of beautiful beaches and island and friendly people. If u love ecotourism, come to us, enjoy your stay at Terengganu, Sabah, Sarawak (these three states offer the best) and not forgetting the others as well. If u wanted to feel the country life, to see the paddy field and bath in the waterfall u can go to Homestay Kg Lonek or Kg Pelegong in Negeri Sembilan.

Try our local food like Char Kuey Teow (fried flat noodle), Laksa, Ikan masak asam pedas, Curry Mee and many more..Ohh..can't tell u everything bcoz its like food heaven here. When i'm travelling locally or anywhere outside my beloved country i'll try to taste their local food as long as its halal.

The most important thing is, Malaysia is politically STABLE eventhough sometimes we can hear "noises" here and there by the right and left wings. Just ignore them-there are politician anyway- GO! and explore Malaysia!


Sumber: heta1311.wordpress.com

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free