Showing posts with label Johor. Show all posts
Showing posts with label Johor. Show all posts

Hotel Review | Percutian menghilangkan stress di TAD Marine Resort

Hotel Review | Percutian menghilangkan stress di TAD Marine Resort  | Jika ke Mersing anda ada pilihan untuk bercuti di mana mana enam pulau indah di sana. Sah satunya, Pulau Tinggi.


Pulau Tinggi sangat sesuai dijadikan tempat beristirehat dari kesibukan kota. 30 minit menaiki bot laju dari Jeti Tanjung Leman, pulau ini terkenal sebagai tempat untuk merehatkan minda. Dengan pasir halus memutih dan air laut yang jernih, siapa yang tak tertawan kan? Seronok duduk tidur baring di atas pasir pantai tu. Bukan itu je.. di pulau kecil ini juga ada air terjun yang mana kita kena hike dalam setengah jam. Best air terjun tu.

PowerPoint Presentation

Jeti Taman Laut Pulau Tinggi, Mersing, Johor.

Mengapa memilih TAD Marine Resort?

1. Pertama sekali sebab ia menghadap laut, dahlah airnya jernih pula tu. Di belakangnya pula hutan menghijau, suatu keadaan yang balance. Ya Allah sangat best pemandangan dia.

2. Susun atur resort itu sendiri menarik. 

3. Biliknya agak luas, selesa dan dilengkapi dengan pendingin hawa. Ai dapat bilik bawah lagilah best. Ada lima jenis penginapan, memana pun best except yang terlalu dekat dengan karaoke room.

4. Basic facilities seperti tv lcd, jug kettle, pengering rambut, air panas, toiletteries. Penting jug kettle tu memalam nak rendam Maggi.

5. Ada bilik karaoke, training and conference facilities.

6. Ada swimming pool!

Sumber TAD Marine






Aktiviti yang boleh dilakukan di TAD Marine Resort
Selain bersukaneka, bermain bolasepak pantai serta volleyball dan mandi laut di depan resort, kita juga boleh minta pihak resort arrange snorkelling trip ke Pulau Mentinggi atau Pulau Lima. Di situ banyak ikan yang cecantik. Tak jauh pun.... 


Snorkelling di Pulau Mentinggi

Kepada yang ada diving licence tu lagilah best boleh menyelam. Ai mampu berangan jer berada dalam laut... Oleh sebab pulau ini sebahagian daripada taman laut bermacam ikan penyelam jumpa seperti manta ray, sweet lips, grouper, parrot fish, yellow tail, king fish, pacific gregory and damsel fish.

Nak berkayak pun boleh.

Nak ke mangrove forest juga bisa diatur.

Untuk mengisi masa lapang eok juga kita panjat bukit di tengah pulau. Tingginya hanyalah 600 meter dari aras laut. Paling tidak panjat sampai ke air terjun Pulau Tinggi. Kami hari tu pergi selepas hujan jadi air agak keruh sedikit. Nak ke sana kena pergi dengan guide ya, please inform the resort first.

Air terjun Pulau Tinggi.

Di Pulau Tinggi ini juga ada muzium, pusat penetasan penyu dan kampung Melayu. Hari tu kami pergi ke Kampung Tanjung Balang selepas snorkelling di Pulau Mentinggi. Ketua kampungnya, Tok Mok.

Jika datang nak berehat semata, berdoalah semoga dugong dan ikan lumba-lumba lalu. Sea creatures tu sukakan suhu dan air bersih di sini. Jika kena musimnya penyu pun akan naik bertelur.

Bila menjelang senja paling asyik menunggu matahari terbenam. Don't forget your camera to capture the beautiful sunset.


Tips bercuti di TAD Marine Resort, Pulau Tinggi
1. Since Pulau Tinggi is a protected marine park, bila datang ke sini jangan lupa bawa goggle, di jeti dan depan resort tu pun ada ikan walaupun tidaklah sebanyak di Pulau Mentinggi.

2. Sila bawa jajan to be eaten between meals. Ada satu kedai kecil berhampiran resort tapi barangan jualannya limited. 

3. Nak masuk ke Taman Laut Sultan Iskandar kita perlu membayar yuran taman laut yang akan digunakan untuk mengawal dan memelihara hidupan laut di sini.

Untuk warganegara:
Dewasa          RM5
Kanak-kanak RM2
Warga emas   RM2
OKU              Percuma


Untuk BUKAN warganegara:
Dewasa          RM30
Kanak-kanak RM15
Warga emas   RM15
OKU              Percuma


Cara Untuk ke TAD Marine Resort dari Kuala Lumpur
Caranya sama seperti di sini cuma kita naik dari Jeti Tanjung Leman.


My comment:
Pemandangan *****
Fasiliti ****
Makanan ***


TAd Marine Resort
Kampung Pasir Panjang,
Pulau Tinggi,
86800 Mersing,
Johor, Malaysia.

TAd Resort Management Sdn. Bhd.
(958807 -U)
2-2 & 2-3, Jalan USJ 9/5N,
47620 Subang Jaya,
Selangor, Malaysia.
+603-80239009
+603-80239089
info@tadmarineresort.com

Pejabat Jualan
+6012-908 9683 / +6012-908 9929


Hotel Review | Bayu Lestari Island Resort- resort terbaharu di Mersing, Johor

Bayu Lestari Island Resort- resort terbaharu di Mersing, Johor | I know ramai yang nak bercuti dalam Malaysia since nilai ringgit jatuh and want to save cost nak buat passport dan visa. Nak yang mudah diakses, senang nak bawa staf reramai atau anak berderet. So I nak suggest, pilihlah salah satu pulau di Mersing.

Dengan hanya 30 minit menaiki bot dari jeti Mersing (Mersing dua jam dari Johor Bahru) anda akan sampai ke Pulau Besar, Mersing.


Pulau Besar yang sepi dan damai
Nama asal pulau yang cantik semulajadi di Taman Laut Sultan Iskandar ini ialah Pulau Babi Besar (Big Boar Island? hmmm tak sedap bunyinya...). Daripada 13 buah pulau yang termasuk dalam taman laut, Pulau Besar merupakan salah satu daripada enam pulau yang berpenduduk dan dibuka kepada orang ramai.

Terdapat tiga atau empat resort berstatus sederhana dan bajet di sini berbeza dengan Pulau Rawa yang mengkhususkan kepada pelancong 'yang mampu berbelanja tanpa had'. Namun begitu air lautnya tetap jernih kehijauan dengan hamparan pasir halus di pantai. Berlatar belakangkan hutan tebal di tengahnya Pulau Besar sangat sesuai dijadikan tempat untuk merehatkan badan dan minda.




Kini hanya empat buah keluarga dengan jumlah ahli yang kurang daripada 20 orang masih kekal menetap di sini. Kekurangan pemastautin lelaki yang sudah akil baligh tidak memungkinkan solat Jumaat diadakan di masjid jadi jika anda ke sini pakat pakatlah imarahkan masjid tu. Sedih melihatnya, masjid cantik dibina kerajaan tidak berseri kerana ketiadaan jemaah. Boleh rasa tau perbezaan masjid yang sering digunakan untuk bersolat dengan masjid yang jarang orang masuk ni.

Masjid Kg Busung, Pulau Besar, Mersing.

Rumah terbiar yang menjadi lokasi photoshoot yang menarik.


Kenapa perlu memilih Bayu Lestari Island Resort?
Sewaktu ke sini bulan lalu, resort ini baru saja dibuka selama tiga minggu tetapi kami bukanlah tetamu yang pertama. Menariknya jeti kampung terus menuju ke resort ini. Pelancong lebih sukakan jeti kampung berbanding jeti kerajaan tidak jauh dari situ.


Berdua lebih baik gittew...

Setiap hari tiga ekor helang akan berlegar-legar di hadapan resort mencari rezeki. Ralit melihatnya.

Paling aku suka sebab kedudukannya di tepi laut, luas mata memandang. Pokok pun banyak untuk melindungi dari sinaran matahari. Rasa relaks duduk berborak santai di balkoni sambil ditiup angin laut. Daripada 22 chalet berbeza konsep terpulang untuk kita memilih garden view atau seaview. Bilik honeymoon dilengkapkan dengan katil bertiang dengan langsir putih. Romantik! Bilik kami pula Executive Suite dua tingkat yang boleh memuatkan 12 orang. Di bilik tingkat atas ada katil queen dan single, lengkap dengan bilik air dan pendingin hawa. Yang tingkat bawah ada kipas je tapi luas dengan bumbung tinggi. Malam pun taklah rasa panas sebab ada lubang angin di bawah tingkap. Bilik air dengan hiasan kayunya pun luas.

Lobi resort ini bersekali dengan restoran. Dengan sofa tebal dan comfy, dengan warnanya yang terang... cozy sangat! Pihak resort juga menyediakan beberapa kotak games untuk mengisi masa lapang di sana.

Kalau uols pembaca setia blog ini mesti perasan yang aku jarang post tentang food review. For some reasons aku kadang-kadang je review makanan tapi kali ni nak pujilah sesungguhnya resort ini ada tukang masak yang memang pandai memasak. Puas hati makan. Nasi lemaknya SANGAT SEDAP. Bukan aku je kata but almost everyone. Aku rasa yang kureng cuma lauk daging masa lunch tu je lah sebab ada yang liat. The rest aku bagi lima bintang termasuk barbeque. Penting oih makan sesedap time bercuti kat sini, bukannya ada restoran mamak nak cover balik.

Suite eksekutif untuk 12 orang.

Tingkat atas ada air-cond, tingkat bawah ada kipas je tapi itu tak menjadi masalah besar sebab masuk nak tidur je pun.



Balancoire





Terpencil tapi tidak bosan
Walapun pulau ini kecil tetapi ia tidaklah membosankan. Pada aku, kalau ke pulau kena beramai dengan keluarga atau kawan. Nak datang sensorang tu taklah kot, melainkan nak mengubat hati yang lara akibat putus cinta atau mencari ilham menulis buku.

Apa aktiviti yang boleh di buat di Bayu Lestari Island Resort?

1) Lepak sajer...sangat best oih!

Best nya lepak kat sini... https://www.instagram.com/p/BhiAvS6gZpV/

2) Naik basikal ke hujung kampung

3) Hiking ke sebalik pulau.

4) Mandi laut


5) Snorkeling & diving

6) Berkayak

7) Sukan rakyat seperti tarik tali, bermain bola pantai, bola tampar


8) Menunggu penyu mendarat di musimnya

9) Kejar ketam pepagi hehhehe... jenuh nak cekau sekor.


*Oleh kerana pulau ini berada di taman laut, bermain jet ski tidak dibenarkan.

2 hari 1 malam di sana aku tak buat pun yang nombor lapan tu... sekadar mandi-manda di laut yang jernih dan bersembang di lobi, balkoni bilik dan berehat atas hammock je. Sayang pula nak meninggalkan walau sekejap. Nyaman sangat!

Takkan semua sempurna? Ofkos ada tapi kita dah bagi tau kat bos dia. Baru tiga minggu beroperasi masa tu haruslah ada kekurangan di sana sini. Yang pasti banyak yang best daripada tak best. Duduk saja tak buat apa apa pun best hahahah...



Bagaimana untuk ke Bayu Lestari Island Resort
Mersing jauhnya 350km dari Kuala Lumpur, dekat lima jam jugalah nak sampai menggunakan PLUS Highway. Pilihan lain:

Kapal terbang
Kapal terbang akan mendarat di Lapangan Terbang Senai dan mengambil masa 3 jam untuk ke jeti Mersing.

Bas
1. Jika dari Kuala Lumpur sila naik di Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Banyak bas yang ke Mersing. Perjalanan terpantas 4 jam 45 minit.

2. Jika dari Johor Bahru sila naik bas Causeway Link, Transnasional atau S&S Express di Terminal Bas Larkin. Perjalanan mengambil masa kira-kira 3 jam.

Bot
Perkhidmatan bot dua hala dari Jeti Mersing-Pulau Besar-Jeti Mersing mengambil masa kira-kira 30 minit sahaja. Tambangnya RM90 seorang dua hala/ RM450 satu bot 12 orang sehala. Biasanya pengangkutan air sudah dipakejkan bersama penginapan dan makan.


So apalagi? Jomlah! #dekatje


Bayu Lestari Island Resort
4 Pulau Besar
Mersing
86800 Mersing , Johor
Johor
019-779 7455


Pulau Tinggi | Tempat bertandang hidupan marin

Pulau Tinggi | Tempat bertandang hidupan marin | Dari Pulau Besar kami ke Pulau Tinggi juga di Mersing, menyambung keasyikan mandi-manda air laut yang jernih seperti keluar dari paip. Pure bliss.


Bayangkanlah mendarat saja di jeti nampak air jernih kebiruan sambil ikan berenang di bawah jeti. Cantik! Dari 13 pulau (if I'm not mistaken) yang ada di Mersing, Pulau Tinggi merupakan salah satu daripada enam pulau yang dibuka kepada umum dan its cater for moderate and lower budget tourists. Kepulauan Mersing sebenarnya tidak terlalu digembar-gemburkan sebagai lokasi pelancongan. Hanya beberapa tahun kebelakangan ini ramai yang ke sana tetapi ia dah lama menjadi 'syurga' kepada penyelam. Di tepi pantai tu pun ada banyak corals.

Bersama @neyrashazeyra

Saja nak tunjuk corals di bawah tu.


Waktu paling baik untuk bercuti di Pulau Tinggi ialah selepas musim monsun berakhir bermula Mac hingga September. Masa itu laut dah tenang dan pasir halus memutih di pantai. Bulan Jun dan Julai sangat sesuai untuk aktiviti snorkeling dan diving kerana di waktu itu air sangat jernih. 

Rasanya perkara paling best di Pulau Tinggi ialah ia menjadi tempat penyu mendarat! Masa kami ke sana takde rezeki nak tengok tetapi di sebelah TAd Marine Resort ada Pusat Taman Laut Pulau Tinggi yang berfungsi sebagai turtle hatchery. Selain itu, ikan lumba lumba (dolphin) juga sering bermain di sini. Jika bernasib baik dugong pun berkeliaran. Biasanya dolphin dan dugong akan bermain dalam kumpulan kecil. Kalau mereka tak muncul, berpuas hati sajalah dengan 'dugong' yang dok berjemur di pantai tu 😁😁😁


Aktiviti yang boleh dibuat di Pulau Tinggi

Selain bersantai di pantai, ada beberapa aktiviti lain yang boleh dibuat di sini. Diantaranya:

1. Melawat pusat penetasan penyu.

2. Island hopping. 
Kena arrange dengan pihak resort. Bila pergi ke pulau-pulau di Mersing ni kan, mesti kita akan rasa sangat kagum betapa cantiknya negara sendiri.


3. Jungle trekking ke air terjun Pulau Tinggi.
Masa ai pergi tu airnya keruh, mungkin disebabkan hujan lebat malam sebelum tu. Boleh tahanlah mendaki tu, boleh dengarlah bunyi nafas sendiri dalam video hahahah... mak pancit nakkk!


Berbaloi-baloi penat mendaki ke sini.

4. Mendaki Gunung Semundu.
Kepada yang lebih aktif dan sukakan cabaran cubalah naik ke gunung ini. Dari atas boleh nampak pulau-pulau lain di sekeliling Pulau Tinggi. Mesti puas hati mendaki tiga jam.

5. Snorkeling & scuba diving
Sila berurusan dengan pihak resort untuk dua aktiviti ini. Kita akan dibawa ke satu pulau kecil lain yang sangat banyak ikan. 

Yang lucunya masa kami pergi tu, dengan seluas-luas lautan boleh kami berasak-asak di satu tempat yang sama hahah... ini kes takut airlah ni. Aku dah tentulah fobia disebabkan kes hanyut di Khai Island Oktober lepas. Dalam video boleh nampak kaki oranglah, punggunglah... siap ada yang tersepak lagi heheh...

6. Berkayak


7. Melihat kunang-kunang (fireflies)


Berjarak 20 batu nautika dari tengara Mersing di Laut China Selatan, pulau ini sangat sesuai untuk short gateaway. Berehat di pantai indah bersama keluarga dengan hembusan bayu laut perghhh...! Ya Allah bahagia betul. Pulau ini agak besar juga. Ada dua resort tiga bintang, penginapan bajet di Tok Mok, enam buah kampung yang masih berpenghuni, masjid dan sekolah. 

Hanya ada sembilan murid dengan tujuh orang guru di sekolah tersebut. Memang heaven lah cikgu yang mengajar di sana... tapi personally aku rasa ia satu pembaziran. Adalah lebih baik guru-guru tersebut ditempatkan di sekolah yang kekurangan guru. Ada guru sekolah di bandar yang menanggung beban mengajar 45 orang murid dalam satu kelas.


Bagaimana untuk ke Pulau Tinggi, Mersing?
Sila naik feri atau bot dari jeti Tanjung Leman. Perjalanan dengan bot kira-kira 30 minit manakala feri 1 jam 30 minit.

Jangan lupa bayar jetty fee RM5.30 seorang dan yuran taman laut RM5 dewasa RM2 kanak-kanak.

Kos satu bot dengan 12 penumpang ialah RM450 sehala tetapi resort di sini dah siap buat pakej. Lebih mudah ikut pakej sebab dah siap makan sekali. Pulau kecil uols, barangan di kedai pun terhad.


Tips ke Pulau Tinggi

1. Sila bawa insect repellant jika mahu membuat aktiviti di hutan.

2. Bawa ubatan, tiada klinik dan hospital di sana.

3. Bawa jajan. Jenuh juga la berlapar kalau kau jenis tidur lambat.

4. Jangan risau sangat, line tenet tetap ada.


Pergilah, Pulau Tinggi memang best!



LEGOLAND Malaysia | Biarkan Kanak-Kanak Menjadi Dirinya Yang Sebenar

LEGOLAND Malaysia | Biarkan Kanak-Kanak Menjadi Dirinya Yang Sebenar | Ini kali kedua aku ke Legoland tetapi aku anggap yang pertama kerana benar-benar enjoy ke seluruh theme park. Kali pertama dulu seperti Touch 'N' Go sangat, terkejar-kejar.


Diberikan setengah hari untuk explore ke seluruh taman tema Legoland membuatkan diri ini berasa betapa bertuahnya bebudak sekarang. Zaman aku dulu mana ada semua ni, setakat funfair tu adalah. Paling hebat pun Genting Highland. Dah tua bangka ni baru merasa ke Disneyland dan Legoland. Sayangnya kami tak sempat untuk ke Water Park kerana perlu balik ke pangkal jalan Kuala Lumpur pada hari ketiga. Hari pertama dan kedua terlibat dengan sesi interview with the Master Builder dan pelancaran the largest Millenium Falcon dan Star Wars Days - May The 4th Be With You

Legoland memang heaven lah untuk anak-anak berusia diantara 2-12 tahun. 'Kanak-kanak' dewasa pun seronok juga di sini terutama jika bermain di water park.

Di lobi Hotel Legoland ni kanak-kanak (dan mak paknya juga) boleh bermain Lego sepuas hati. Baaanyakkk sangat Lego!


PENGENALAN

LEGOLAND MALAYSIA merangkumkan LEGOLAND Park, Water Park dan hotel di dalam satu lokasi bertema LEGO. Ia sangat sesuai sebagai destinasi percutian keluarga dengan lebih daripada 70 hands on rides, slides, persembahan dan tarikan yang menawarkan cabaran, pendidikan dan keseronokan penuh aksi dalam satu hari atau percutian singkat.

Taman hiburan kanak-kanak ini dibahagikan pula kepada beberapa seksyen bertema seperti thrilling rides, exiting LEGO workshops dam Miniland dimana landskap menarik Asia, negara dan mercu tanda dibina dalam bentuk miniature menggunakan lebih dari 30 juta bata Lego.

Legoland bermula di sini...




Zirafah ini mungkin lebih berat daripada zirafah hidup.



Berapa ratus kilolah agaknya binatang ni eh? Berapa jam pula masa yang dihabiskan untuk menyiapkan seekor dinasor ni?

Dunia miniatur Miniland menjadi kanak-kanak seperti rasaksa dan menjadi tumpuan utama di setiap taman tema Legoland. Negara, bandar serta mercu tanda negara yang popular di Asia dibina pada skala 1:20 . Kebanyakan modelnya animasi jadi pengunjung boleh 'menghidupkannya' hanya dengan satu sentuhan. 

The huge religious complex, Angkor Wat. Aku demam masa ke sini dulu, pucat lesi balik ke hotel di Siem Reap.

Tiananmen Square, Beijing

 Taj Mahal.

 Belum pernah naik cruise sehebat ini. Berangan dulu.

Masjid Putra, Putrajaya. Bila kita lebih besar daripada bangunan itu sendiri tempat itu dirasakan sangat menarik bila dibayangkan dengan keadaan sebenar.

 Kampung den. Teringat rumah lama uwan.


Inilah Pura Tanah Lot di Bali.


Hoi An, Vietnam.


High Speed Rides & High Speed Lego
Roller coaster terpantas, Project X, telah dibuka dengan steep switchback track. Setiap kereta boleh membawa empat penumpang dengan perjalanan yang mendebarkan setinggi 18 meter dari aras bumi.

Aku takkan naik. Confirm.

The Technic Twister membenarkan pengunjung untuk mengawal sendiri kenderaan mereka. Tengok setakat mana ko berani dik. Ai tak koser hahah..

Ada tiga roller coaster di Legoland. Ada seseorang tu ajak aku naik. At first aku cakap aku tak naklah sebab pengalaman menaiki roller coaster lebih 20 tahun dulu di Genting Highland membuatkan aku traumatized, taubat sampai sekarang; tapi kesian pulak dia takde kawan so I said ok tapi nak naik yang paling rendah dan tak mencabar hahaha... penakut giler (tapi flying fox, berjalan atas jambatan gantung berani okeh).

There you're. Kanak-kanak dewasa bersama kanak-kanak sebenar. Berdebar beb. Bila meluncur kat slope aje orang belakang dok kata shit! shit! hahahah.... aku takut jugalah sambil tangan kuat berpaut pada besi walhal bebudak lain kat depan tu relaks aje bersorak. Bila lalu kat starting point tu aku ingatkan dah habis tapi tak, se-round lagi! Matilanakkkkk...... hahahah...

Dah lah, tak hingin aku naik lagi :-D



LEGO Academy membantu para pembuat model merealisasikan desain mereka manakala LEGO Mindstorm menggalakkan peminat robot membina robot masa depan menggunakan bata Lego.



The Royal Joust is a classic medieval contest, which puts children in the saddles of 20 LEGO horses.




Land of Adventure: A daring journey into ancient Lego worlds
Dino Island membawa pengunjung menaiki kenu dan menuruni 12m tinggi air terjun. Mesti basah punya masa turun tu unless you pakai rain coat.

Again, ada orang tu nak naik while I offered myself to be a photographer. Orang lain turun menjerit seronok sambil angkat tangan dia pegang palang besi hahahahah.....! Tapi dia berani naik sampai dua kali. Sebenarnya aku yang suggest sebab bimbang gambar tak jadi. Dua-dua kali juga dia pegang palang besi tu hahah...

Yang makan cili tu diam diam sudah, kalau komen kat bawah ni nanti orang tahu siapa awak kuangkuangkuang...


 Ini bukan gambar mangsa yang diceritakan.

Legoland best kan?? Itu baru tengok gambar je.. kena alaminya sendiri baru tahu tahap keseronokannya.


Bagaimana hendak ke Legoland?
Legoland Malaysia Resort terletak di Nusajaya (selatan Johor) dan hanya 10 minit dari Singapore Tuas Second Link, 15 minit dari bandaraya Johor Bahru dan 20 minit daripada Lapangan Terbang Senai.

Banyak lagi attractions di Legoland Theme Park. Tempat belajar memandu ada, Beetle Bounce ada, observation Tower ada... macam-macam lagilah. Datang jer... Boleh check harga tiket di www.legoland.my atau telefon +607 5978888. Ada tiket untuk sehari dan dua hari, ada juga tiket taman tema sahaja dan ada juga dijual kombo denagn Water Park. Kalau beli tiket untuk 12 bulan boleh dapat banyak diskaun.


Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free