Showing posts with label Inle Lake. Show all posts
Showing posts with label Inle Lake. Show all posts

Hotel Review | The luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle

Hotel Review | The luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle | Sebelum sibuk dengan trip minggu ini eloklah rasanya aku cuba habiskan review beberapa hotel dan resort. Beberapa... hmm... banyak juga tu 😰 . Kita start dengan salah sebuah resort under Htoo Hospitality yang memiliki sembilan jenama dan koleksi hotel butik terbesar di Myanmar.


At the shore of natural and cultural wonders, there is a luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle

Kami sampai dah malam dari Bagan. Sebelum tu singgah makan di Kalaw. Tak sangka di kawasan pergunungan Kalaw yang menjadi lokasi hiking ada masjid. Dari Kalaw ke Inle Lake dalam dua jam je. Yang bagusnya trip ini dalam bulan Februari jadi walaupun matahari terik di atas kepala rasa sejuk tu tetap ada, sepanjang hari kita pakai jeket wak... best sangat! hahaha.... Kalau pergi bulan doblas ni suhunya 30.5C .

Turun je dari bas umangaiii sejuk! (suhunya bawah 10C). Kami disambut oleh penari tradisional yang memakai 'sayap'. Menarik jugalah sambutannya, kemudian check-in ke sebuah villa seluas 100 mps. Luas betul! Jika Aureum Bagan tu cantik yang ini lagi hebat.

Villa ini jenis berkembar dengan pintu pagar kayu. Privacy is guaranteed gituh. Naik beberapa anak tangga baru sampai ke pintu villa. Dibahagikan kepada tiga seksyen, pertama katil dan ruang bersembang, pintu masuk di ruang tengah yang juga tempat bersiap dan ruang yang luas menempatkan tempat mandi, wooden bath tub dan tandas. Sambil mandi tu bolehlah berborak dengan yang duduk menghadap hang. Pergh lapang betul kat situ. Tempat mandi tak bertutup jadi kena tutup pintu tengah. Kemain best ruang ni hehehe.. Teruslah berangan nak ada bilik ayaq macam tu. Standard facilities semua ada termasuk high speed internet.

Poster bed kami jenis twin, siap dengan kelambu putih, romantiknya... rasa macam berada di bilik pengantin pula iya juga... 

Setiap villa ini ada balkoni sendiri. Walaupun villa kami di baris ketiga tak boleh nampak Inle Lake yang indah tu tapi suasananya tetap menarik di kelilingi dengan kehijauan. Nyaman je rasa berehat di balkoni sambil membaca. Pepagi akan ada orang yang exercise berjalan kaki mengelilingi resort.



Aureum Palace Inle



Dinner pertama kami di sini. Kita jadi vegetarian seminggu wak tapi balik tetap gemuk juga.

Kiri, barisan pertama villa.

 Villa kami di barisan ketiga namun masih sangat bagus suasananya. Ada small pool di setiap villa.


Restorannya menghadap tasik Inle yang sangat luas dan berdekatan lobi serta swimming pool. Takdak pasai chek nak mandi sesejuk ni ooiii....pi bergambaq ja. Ya Allah cantik sungguh gambar pool tu (masuk bakul angkat sendiri haha..). Breakfast bolehlah... pilihan tak semeriah di Aureum Bagan.



Oleh kerana program seterusnya menyelusuri Inle Lake kami terus naik bot dari depan resort. Hassle free. Pemandangan pagi tu sangat cantik dengan langit biru, bot berwarna-warni... sumpah cantik! Kena datang sendiri to enjoy the view and hospitality. Aku memang dah plan nak pakai white attire untuk program hari tu to contrast dengan background. Bila roommate kata eh cantik seluar you... kita pun erm.. ok. Lepas tu dia keluar dan aku pun sambung bersiap tapi.... jatuh sebab terpijak alas kaki atas lantai kayu yang licin 😣. Mujur kepala tak terhantuk kat bingkai pintu. Masa atas bot dua kali terduduk sebab tak balance badan bebetul sewaktu berdiri. Adoi la... baru kata seluar cantik, kalau roommate kata aku yang cantik mau terjatuh dalam tasik agaknya hahahah...

Selain aktiviti di Inle Lake, boleh juga trekking to Pa-Oh Tribal Village.


Saya bersama dua orang kapten bot sebelum menyelusuri Inle Lake.

Senja nan merah. Sunset at Inle Lake with the famous single leg boat rower. 

Oh ya, tak jauh dari sini ada masjid, boleh berjalan kaki je. Sayang betul dah nak balik baru perasan (sebab masa kami sampai tu dah gelap). Kalau rasa nak perjalan-jalan di pekan lebih baik naik tuktuk. Tak ingat berapa taxi charge tapi aku rasa mahal jugalah bila convert. Atau, untuk lebih mudah sewa motorsikal.


***
Kalau nak tahu mengapa anda patut ke Inle Lake, silakan baca di sini dan sini. Terima kasih.




8D 7N in Marvelous Myanmar | Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 2

Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 2 | Hai.... ini sambungan Part 1. Dah baca ke yang itu?

Banyak jambatan yang dilepasi untuk keluar dari perkampungan Indein. Nanti kita pos gambar jambatan je eh. Selepas melawat Indein kami ke restoran terapung Inn Thar Lay 2 untuk melihat demonstrasi pembuatan kraftangan dan makanan ringan.

Seronoknya di Myanmar ni orangnya baik, mesra walaupun ada communication barrier. Seller pula tak too pushy. Cuma di jeti Indein tu ada bebudak remaja lelaki minta duit. Aku tak bagi pun. Rasanya lebih afdal bagi kat bebudak perempuan yang berjualan tu. They work hard to earn money. 






Nelayan Intha di Inle Lake, Myanmar.



Snek tradisional Myanmar
Oleh kerana Myanmar ni juga di Asia maka bahan asas makanannya dan rupa kejadiannya hampir sama seperti makanan yang terdapat di Malaysia. Mungkin cara penyediaannya sedikit berbeza. Contohnya kuih yang diperbuat daripada beras pulut yang dikukus-dibentuk-dijemur-digoreng. Kuih ini banyak dijual di gerai tepi jalan di Melaka. Lagi satu cucur yang warna coklat tu salah satu bahannya ialah gula merah, mak mertua ai panggil cucur Jawa.  Bezanya yang di Malaysia tepinya kerinting (musykil kenapa aku buat tak jadi kerinting). Rasanya? Sama. 

Pandainya dia duduk bersimpuh...sweet sangat!


Demonstrasi membuat bakul.


Mote-Si-Kyaw @ cucur Jawa


Kout-Nyin-Kwat-Kyaw @ rice cracker

Satu lagi lokasi wajib kita lawati ialah Inle Heritage. Banyak yang kita boleh pelajari dari mereka secara individu ataupun syarikat. Di sini beberapa projek diusahakan untuk preserve culture mereka dan melatih modal insan dari kalangan pelajar yang berminat tetapi kurang berkemampuan dari segi kewangan. Oleh kerana Inle Heritage ialah non-profit organization mereka mendapatkan dana daripada penderma selain mengusahakan tanaman, restoran, kelas memasak, kedai cenderahati, penginapan dan sebagainya. Asyik pula melihat kesemuanya kerana ianya berada di atas air.

Usaha IHF ini membantu menjadikan Inle Lake sebuah kawasan yang menarik untuk dilawati, bekerja dan menjalani kehidupan. Mereka sangat bangga dengan kemajuannya dan berharap generasi akan datang turut sama merasai kepelbagaian kaum, tradisi unik dan kekayaan alam semulajadi di sana.

Profit dari penjualan produk dan perkhidmatan disalurkan semula untuk projek warisan yang lain. Malah sebahagian pelajar Inle Heritage Hospitality Vocational Training Centre melakukan latihan praktikal di restoran Inle Heritage. Setiap tahun IHF menaja sekitar 40 pelajar muda yang berminat mendalami bidang hospitality.

Bagusnya IHF ni nisbah keuntungan yang mereka ambil kecil, lebih kepada pembuat. Tujuannya untuk mengekalkan warisan mereka. Ye lahkan, kalau orang tengah ambil untung banyak sangat sedangkan producer untung ciput lama kelamaan pasti si pengeluar akan rasa bosan dan exhausted. Akhirnya industri itu akan mati dengan sendiri.

Mereka juga ada wastewater management sendiri yang low cost, easy to contruct tanpa menggunakan bahan kimia dan tenaga elektrik. Mereka konsisten check kualiti air di beberapa bahagian tasik.


Terus terasa rindu Malaysia bila nampak bunga raya ni.. isk...baru seminggu d luar negara.


Makan tengahari di Inle Herigare Restaurant.




Nak beli souvenir?


Kepada peminat kucing pula tolong jangan terlepas melawat Burmese Cat Village, sebuah pulau kucing di IHF.  

Kucing Burma ni macam batu bersalut bulu sutera. Saiznya besar berbulu pendek tapi gebu gebas yang kebiasannya berwarna coklat gelap; tapi ada juga coklat muda (champagne), platinum (lilac) dan biru. Jarang jumpa kucing berwarna biru, yang bermata biru ada lah.

Burmese cat dulunya direkodkan sebagai binatang kesayangan diraja dan mungkin telah wujud lebih dari 1000 tahun yang lalu. Ia juga berada di kuil dan biara. Sewaktu King Thibaw kingdom jatuh ke tangan British, raja tersebut dikatakan memelihara 40 kucing ini di istananya.

Sewaktu penjajahan inilah berlakunya kacukan baka jadi kucing tulen Burma hilang sebelum perang dunia kedua. Pada awal kurun ke-20 sebahagian kucing-kucing ini dibawa kepada breeder di United Kingdom dan Amerika termasuk Wong Mau, keturunan asal kucing American Burmese. Daripada sinilah bermulanya kucing moden Burma termasuk yang berada di Inle Heritage. Sekarang ni purebreed burmese cat dah ada 45 ekor.

Untunglah jadi kucing.... malas pun nampak cute. Kerjanya makan tidur makan tidur je pun orang tak marah.


Untunglah merasa dipeluk Miss World.

Sun bathing.

Mini akuarium pun ada. Dapatlah tengok sebahagian ikan yang ada dalam Inle Lake. Goreng garing sodap ni.

Inle Natural Heritage (Aquarium)



Inle Heritage
Innpawkhon Village,
Inle Lake, Shan State, Myanmar.
+95 (9) 4931 2970
+95 (9) 528 1035
contact@inleheritage.org


Masih di kampung air, lawatan seterusnya ke Inn Paw Khon Village melawat perusahaan tenunan sutera dan teratai. Ini pengalaman baru, tak pernah tahu pun batang teratai boleh dibuat kain. Tak banyak orang perseorangan/syarikat yang masih meneruskan usaha ini. Kalau tak diperturunkan kepada generasi muda habislah...tinggal sejarah je nanti.

Oleh kerana demand yang semakin tinggi pokok teratai diimport dari daerah/negeri lain di Myanmar. Kebanyakan benang dieksport ke Jepun. Ada juga dibuat skaf dan dijual terus kepada pelancong di sini. 

Kerja mengeluarkan getah teratai (bebenang/fiber) sangat remeh. Nak dapatkan sekilo fiber pun memakan masa dua bulan sebab tu lah harga kain teratai asli mencecah USD400 sehelai. Barang rare. Sebab tu lah biasanya ia dicampur dengan benang kapas atau sutera untuk mendapatkan kualiti yang berlainan dan boleh dijual to mass market. Kalau dah beli kain harga 1200RM haruslah kita hantar ke Hatta Dolmat ke.. Rizalman ke.. untuk jahit ye tak? Feeling datinlah iols kalau mampu beli.

Di Inn Paw Khon Village ni yang bertaraf nenek pun masih bekerja membuat benang. Happy je muka mereka. Bosan kot kalau melepak kat rumah je. Kalau nak tahu sekilas bagaimana cara untuk mendapatkan benang teratai sila baca perenggan di bawah. Ai malas nak translate apa yang Wander-Lush dah bagi tau ni:

Lotus stems are first cut into manageable sections before being scored, twisted and pulled to reveal a web of thin filaments. Barely visible to the naked eye, the filament is laid out on a wooden workbench and kept moist with occasional splashes of water. As the process is repeated with new stems, the artisan rolls the moistened fibres together to create a thicker, stronger thread. With a quick roll of the palm, a new length is soldered onto the last to form one continuous thread. This particular workshop, the Hand Weaving Centre, can produce around 20 metres of thread per day. The finished thread has a variegated colour similar to hemp but with a much softer feel. It is typically left undyed to highlight these natural qualities.

Image result for lotus silk
Sumber di sini.



Petang tu kami tak terus balik ke Aureum Palace Resort & Spa sebaliknya minum petang dan makan malam di Inle Princess. Tak jemu-jemu memetik kamera merakamkan apa yang dirasakan menarik di sekitar tasik tu. Paling suka pastinya gambar nelayan yang berkayuh menggunakan sebelah kaki. Hebat betul!

Sampai satu tempat tu ada banyak burung terbang berkawan. Asyik betul kami merakam gambar. Bagus tekong bot kami tu...bila mana ada je yang menarik dia akan berhentikan sebentar bot.



Kira-kira 300 meter dari Princess Inle enjin bot dimatikan. Seorang lelaki naik ke bot dan mula berkayuh. Nampak tak kat mana dia berdiri dan bagaimana dia melilitkan kaki yang satu lagi? Rupa rupanya di kawasan ini gangguan bunyi memang dielakkan. Selain menjamin kedamaian, mereka juga mahu menjaga eko-sistem tasik. Pemilik Princess Inle juga adalah salah seorang orang kuat di sebalik kemajuan Inle Heritage.

Sambil makan dan membawang berborak tu kami menunggu sunset. Melihat matahari terbenam dari sini memang awesome! Gambar-gambar di sini takkan sama dengan melihatnya with your own eyes. Dengan orang berkayuh sampan tu lagi... allahu cantiknya!






Boat ride around Inle Lake is a must! Jangan skip yang ni.

In previous blogpost terlupa nak masukkan harga pakej bot tour Inle Lake. So I put it here:

Boat tour ni ada dua, satu pagi dan satu lagi sunset tour. Seriously gambar nelayan Intha di kala sunset sangat cantik.

Pakej bot ni boleh pilih yang biasa atau VIP dan boleh naik maksimum 5 orang. Setiap seat akan dilengkapkan dengan jaket keselamatan, payung dan selimut tebal. Sejuk baq hang pepagi di Inle ni.  Tempat duduk beralas kusyen, selesa sangat. Harga bermula dari 18,000 kyat (RM54) per boat kalau kita naik dari jeti di Nyaungshwe. Nak suruh mereka pick-up kat hotel pun boleh. Aku rasa quite reasonable sebab full day tour bermula 7.30 pagi sampai sunset. Eh, sebenarnya murah sangat sebab dekat 10 jam juga mereka bekerja. Kebanyakan pilot bot are non-English speaker so if you nak penerangan semua silalah hire guide.

Bagi bot VIP kosnya bermula daripada USD40.


Owh sedihnya dah last day in Inle Lake 😢. Terbayang betapa cantiknya reflection rumah di permukaan air.

Keesokannya kami berlepas pulang ke Yangon menaiki KBZ Airlines. Heho Airport tu kecil je wakk... simple sangat. Kat situlah check-in, kat situlah imigresen. Macam airport Mulu je lebih kurang tapi syok sebab kapal terbang berhenti depan kita.


8D 7N in Marvelous Myanmar | Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 1

8D 7N in Marvelous Myanmar | Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 1 | Inle Lake di barat negeri Shan terkenal dengan perkampungan dan kebun terapung. Ia sebahagian daripada Shan Hills di Myanmar. Gambar-gambar yang bakal anda lihat nanti akan menguatkan sebab untuk anda merancang percutian ke Inle Lake  😋😈


Nyaung Shwe digelar "land between the mountain". Inle Lake ialah tasik air tawar di Nyaung Shwe yang dianggarkan berkeluasa 116kmp, tasik kedua terbesar di negara tersebut. Uniknya ia berada 880m dari aras laut. Secara purata kedalamannya hanyalah tujuh kaki dengan yang paling dalam 12 kaki (3.7m) tetapi di musim tengkujuh ia boleh bertambah 1.5m lagi. Berada di sini seperti berada di dunia lain. Nak tengok memacam di Nyaungshwe elok sewa basikal, 1,500 kyat je sehari.

Ada sembilan spesis ikan dan 20 siput yang tiada di tempat lain tapi hidup subur berkembang-biak di tasik ini. Sedap nau kot air tasik ni hehee... some of the fishes kita boleh tengok di Inle Natural Heritage (Aquarium). Esok esoklah kita tunjuk, yang ni pun dah ada 31 gambar. Dari bulan November-January pula ada burung hijrah. Banyak ooo...20,000 ekor gak. Melancong time ni best sebab sejuk. Sejak 2015 Inle Lake telah diwartakan sebagai World Network of Biosphere Reserves yang pertama di Myanmar.


Kaum Intha, perkampungan dan kebun terapung
Tasik yang panjangnya 22km dengan lebar 10km dihuni oleh kaum Intha di 70 perkampungan yang keseluruhan hidupnya berkait dengan air. Makan, minum, mencuci pakaian, berkebun, mencari rezeki... semuanya di persekitaran tasik ini. Pelancongan juga salah satu sumber rezeki mereka. Rumah mereka juga dipacakkan juga dalam air. Hingga sekarang ni aku belum pernah dapat melihat sendiri proses pembinaan rumah air ni walaupun dah pergi ke Kampung Melayu Bako dan Panyee Island. Secara teori tu tahulah tapi still fikir...cemana eh?

Memang rasa hairan macam manalah mereka bercucuk tanam di atas permukaan air tu. Yang aku nampak pokok kiambang dikumpul dijadikan batas untuk menanam cili, tomato, bunga dan sebagainya. Pokok kekeciklah, untuk jualan. Dah bergenerasi mereka buat sistem pertanian begini yang ada pro dan kontranya. Efek negatifnya lebih kepada kualiti air kerana mereka menggunakan baja dan racun.

Apa lagi yang menarik mengenai orang Intha ni?

Cara mereka berdayung sampan dan menangkap ikan! Sangat berbeza tau. Camner eh mereka balance badan dengan sebelah kaki je memijak bendul bot (betul kot eh heheh..) dan sebelah lagi berkayuh. Cramp kaki aku ni kalau buat camtu.


Boat trip around Inle Lake

Pakej boat trip kita boleh dapatkan dari hotel je. Tempat berlepasnya pula sekitar jambatan di penghujung barat Yone Gyi Road in Nyaung Shwe.

Ada banyak yang boleh kita lihat dan pelajari di tasik ini.  Kalau niat kita berkelana tu hendak melihat ciptaan Tuhan kita dapat lihat keindahan tasik, gunung-ganang dan makhluk lain. Jika niat hendak belajar sesuatu...banyak kita boleh nampak. Salah satunya cara pemilik resort mewah menghadkan penggunaan bot berenjin untuk menjaga eko-sistem. 

Pastikan apa yang kita nak tengok atau minta suggestion dari tekong bot to fully utilize masa yang ada. Area Shwe Inn Tain Pagoda tu je pun dah makan masa, nak explore pasar kat situ lagi... nak bergambar kat bamboo forest tu lagi.. nak melawat Inle Heritage yang ada burmese cat lagi... nak melawat kilang siversmith, kain tenunan, cerut, nak makan bla bla bla... oih banyak! Boat ride itu sendiri pun best, tak puas rasanya.

Kami naik bot dari Aureum Palace Resort & Spa Inle. Di bawah ni salah seorang tekong bot. Boleh tahan juga kan? :))



Subhanallah cantiknya..


Nelayan ni yang kita nak tengok sangat tu. Untuk mendapatkan gambar yang berlainan, selepas kita membelakangkan matahari minta tekong bot beralih ke arah lawan matahari pula.






Hachuuummmm...!! 😉

Nampak tak kaki dia sebelah je memijak bot? Lurus je batas tu. Ya Allah indahnya pemandangan pepagi ni.

Adik tu memakai longyi (kain sarung).


Kemain rambut ko dik, mentang mentang dah habis exam.


Di Myanmar ni bukan hanya Bagan tempat melihat stupa kuno malahan di Inle Lake juga. Di belakang restoran kat Indein, juga dieja Inn Thein, terdapat lebih daripada 1,000 stupa yang dibina rapat. Penemuan ini menunjukkan agama dan kehidupan orang Myanmar saling berkait sejak berkurun lama. Ya, manusia mesti hidup beragama supaya tahu batasan.

Indein Pagoda agak jauh tetapi rasa seronok naik bot pepagi tu. Orang lain tak pastilah tapi aku suka sangat naik bot melalui laluan yang lebih kecil. Aku membayangkan berada di zaman yang lain. Pergi tempat orang ni kan pokok kering pun nampak cantik 😀

No editing. Cantik kan daun kering tu berlatar belakangkan lagit biru?

Bebudak remaja lelaki biasanya dah tak pakai thanaka di pipi sebab tak nak kena ejek. Kata orang sana thanaka bagus untuk kesihatan kulit muka dan boleh menghilangkan jeragat.

Di seberang sana ada pasar.


Sama kan? Di Shwe Inn Thein pagoda juga ada pelukis jalanan yang sangat berbakat. Ada seorang lagi OKU tapi dia hasil kerjanya lebih kepada lukisan Buddha. Halus kerja dia.


Lama aku perhatikan budak berdua ni. Yang baju biru tu cerdik betul. Dia pakai dulu seluar yang nak dibawa mandi kemudian tarik keluar seluar biru tu. Yang seluar oren terus je bogel sebelum sarung seluar lain heheh..

Berkemban je main bola 😁. Indahnya hidup bebudak ni, bebas bermain di sungai. Jika anda pernah mengalami situasi kehidupan yang sama, percayalah ia akan menjadi kenangan manis suatu hari nanti. Bersyukurlah pernah melaluinya. Bebudak sekarang memerap kat rumah dengan handphone je.

Sebelah kiri tu bamboo forest.




Bagi pencinta kucing jangan lepaskan peluang melihat dan bermain-main dengan Burmese cat. Siap ada island sendiri lagi tau. Burmese Cat preservation project dijalankan untuk membiakkan binatang comel dan manja ni.


Bilakan waktu yang sesuai ke Inle Lake?
Between October to February. Waktu ni cuacanya enak bangat selepas reda musim tengkujuh.

Jangan lupa apply e-visa sebelum pergi. Cajnya USD50 untuk 28 hari. Bila masuk ke area Nyaungshwe kita wajib bayar 13,500 kyat as an Inle Zone fee.


Bagaimana untuk ke Inle Lake?
Kalau naik domestic flight dari Yangon turun di Heho Airport selepas terbang 1 jam 10 minit. Inle Lake 42km dari airport jadi untuk ke sana boleh naik teksi dengan tambang MMK30,000 = RM90. Kalau tong tong empat orang okaylah harga ni. Nak jimat sikit kena arrange dengan hotel in advance. 

Other options yang lebih murah naik bas atau trak pikap dari pekan Heho yang jauhnya 3km dari airport ke Nyaungshwe, pekan utama di kawasan Inle Lake. Jimatlah kan sebab baik teksi sampai ke pekan Heho je. 

Kalau naik train kena turun di Shwenyaung kemudian naik teksi atau pick-up truck (mereka panggil local truck) dan turun di Nyaungshwe Market. Local truck tu murah je tambangnya... 1000 kyat tapi kena tunggu penuh. Naik teksi 10,000 kyat, tuktuk roda tiga 3,000 kyat.


Peginapan pilihan - mewah atau bajet?

Pemandangan dari kafe Aureum Palace Resort & Spa Inle

For traveler yang berbajet ciput atau sederhana penginapan di pekan Nyaungshwe lah yang menjadi pilihan sebab resort at the lake shores tu mostly luxury. Aku ada share nama-nama resort tu di fb page: ruggedmom. Follow sekali eh hahah... Jadi bagi pelancong berbajet sederhana yang bercuti dengan keluarga tu bolehlah pilih stay dalam pekan. Ye lah kan.... tak bawa anak kang kena kecam pulak. Macamlah perjalanan hidup dan rezeki memasing sama. Perangai #bawangsangat

Nanti kita sambung part two sebelum blog post tentang lokasi shopping penduduk tempatan pula. Thank for reading.




Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free