Showing posts with label Gaya Travel. Show all posts
Showing posts with label Gaya Travel. Show all posts

Hari Koperasi Negara yang meriah!

Hari Koperasi Negara yang meriah! | Majlis perasmian Hari Koperasi Negara telah berlansung dengan jayanya di Waterfront, Kuching, Sarawak minggu lalu.


Kuching yang dipilih sebagai destinasi HKN tahun ini oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia sangat bebesar hati dengan pemilihan tersebut. Sungguh menarik apabila majlis perasmian turut dimeriahkan dengan penyambut tetamu dengan pakaian tradisional masing-masing. Dengan 47 etnik yang mendiami Sarawak sudah tentulah pakaian mereka pelbagai corak dan warna melambangkan budaya bangsa masing-masing.



Bilakah koperasi dimulakan?

Gerakan koperasi telah mula diperkenalkan di negara ini pada tahun 1922 dan kini ia telah berkembang dengan pesatnya. Tujuan Hari Koperasi Negara diadakan ialah untuk menjelaskan aktiviti, peranan dan hala tuju gerakan koperasi serta menghebahkan kepada masyarakat umum bahawa koperasi memainkan peranan penting dalam pembangunan negara dari segi ekonomi dan sosial.
Hari Koperasi Negara (HKN) adalah merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. Majlis ini diadakan sebagai pengiktirafan kerajaan kepada gerakan koperasi di atas sumbangan yang telah diberikan kepada pembangunan sosio ekonomi negara.
Objektif
Objektif sambutan Hari Koperasi Negara adalah untuk:
  • Mewujudkan semangat kerjasama di kalangan koperasi-koperasi.
     
  • Memberi penghargaan kepada koperasi-koperasi di atas sumbangan yang telah diberikan terhadap gerakan koperasi.
     
  • Menilai pencapaian gerakan koperasi di dalam bidang ekonomi dan sosial selaras dengan konsep, prinsip dan falsafah koperasi.
     
  • Mendapatkan idea-idea baru dalam usaha memperkukuhkan pengurusan, pentadiran dan perniagaan koperasi selaras dengan Dasar Koperasi Negara.
 (dari laman web SKM)




Selendang keringkam ni mahal tau



Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem

 Orang Melaka pun ada haa... Datuk Seri Ali Rustam, mantan Ketua Menteri Melaka. Mujur dah jadi mantan, kalau tak kono berjawablah apo pasal bumbung ILP runtuh.


Bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam bersama isteri Datin Seri Asmah Ab Rahman. Okay dia memang hensem.


Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem dan Datin Patinggi Puan Sri Datuk Jamilah Anu 



 Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat, Datuk Rohani Abdul Karim

Majlis dimulakan dengan koir, bacaan doa diikuti ucapan VIP barulah ucapan VVIP, the Chief Minister pula. Kalau dengar CM berucap sama je macam mendengar Dato' Seri Mohamad Hj Hassan, Menteri Besar Negeri Sembilan berucap, bahasa laymen. Itu yang membuatkan rakyat berasa seperti tiada gap.

Dalam ucapannya Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem, Ketua Menteri Sarawak, telah menyebut bahawa koperasi yang pertama ditubuhkan adalah dari Sarawak. Namun begitu, "sik tau ku ada gik kah sik koperasi ya" hahahaa.... beliau pun tak tahu masih wujud ke tidak. Aku pande kelakar Sarawak bah.

Ketua Menteri Sarawak sedang memberikan ucapan.

Bagi tahun terkini Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad mengungguli tempat pertama sebagai koperasi terbaik diikuti Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad, Koperasi Felcra-Felcra Malaysia Berhad, Koperasi Angkatan Tentera Malaysia Berhad dan Koperasi Kakitangan Petronas Malaysia Berhad. Itu lima yang teratas. Jumlah yuran dan syer bagi 100 koperasi terbaik Malaysia berjumlah RM13.49 bilion dengan RM116.79 bilion aset. Bahaya tayang duit bilion bilion ni. Eh?

Beratus gerai mempamerkan produk dan perkhidmatan mereka. Sambal ikan bilis kering dari Pahang tu sangatlah sedap. Sarawak mempamerkan berpuluh jenis beras. Baru ku tahu banyak betul jenis beras. Selalu beli beras Jalaludin Hassan tu je.

Selain menjaga booth masing-masing, staf koperasi ni juga bergilir-gilir ke seberang sungai membeli kek lapis dan ikan terubuk masin hehee... bergesel dalam kedai uols.. Ceria muka memasing dapat beli kek lapis berkotak-kotak.


Program "Jom Jelajah Koperasi Sarawak"  adalah anjuran bersama Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan Gaya Travel Magazine bertujuan untuk memperkenalkan dan mempromosi produk serta perkhidmatan koperasi kepada masyarakat agar lebih dikenali ramai. Terima kasih yang tidak terhingga diatas peluang yang diberikan untuk mengikuti program ini.

Pelancaran Passport ASEAN dan "Raya with Friends" oleh Gaya Travel

Pelancaran Passport ASEAN dan "Raya with Friends" oleh Gaya Travel | Selamat hari raya... selamat hari raya... kepada teman dan saudara a a a a... semoga bahagia... - lagu Sudirman.

Lamanya tak update blog. Perkakas untuk 'meghapdet' semua diangkut sekali balik kampung tapi jangankan WiFi line U Mobile tak ada di kedua-dua kampung, macam balik ke zaman 90an pulak dah. Nak balas ucapan Selamat Hari Raya Pojiegraphy dan Supermeng Malaya pun tak dapek.

Since masih dalam mood hari raya kita menjengah open house lah pulak di bulan Syawal ni. Ada program baru uols ... chekidautttt !
 
Sebagai langkah untuk lebih dikenali umum serta berhubung dengan lebih ramai penonton, majalah Gaya Travel Nusantara (lebih dikenali sebagai Gaya Travel) telah melancarkan program televisyen terbaru yang diterbitkan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM) bertajuk "Passport Asean". Usaha ini merupakan perkongsian pintar antara Gaya Travel dan RTM selaku penyiar nasional, beserta Air Asia selaku syarikat penerbangan rasmi program tersebut.
 

Majlis pelancaran Passport Asean yang sederhana tetapi meriah. Kelihatan wakil Air Asia dan RTM sedang mengecop passport gergasi sebagai gimik pelancaran program.
 
Orang-orang kuat Passport ASEAN
 
Pengacara Passport ASEAN
 
Selari dengan perlantikan Malaysia sebagai pengerusi ASEAN bagi tahun 2015, 'Passport ASEAN' membawa para penonton Malaysia bersama-sama menjelajah destinasi-destinasi tertentu di sekitar ASEAN. Harus tonton nih, aku belum sampai lagi ke Filipina, Myanmar dan Laos. Selain menampilkan tempat-tempat tarikan pelancongan, ia juga mempoerkenalkan budaya masyarakat setempat dan penginapan di destinasi-destinasi tersebut. Haa... kepada yang suka mencuba hotel-hotel baru dan berbintang jangan lepaskan peluang menonton ya.
 
Hasrat pembikinan program ini ialah untuk mengembangkan minat masyarakat umum untuk melancong dalam rantau ASEAN sebagai satu pasaran besar tanpa batasan. Kalau nak tahu, banyak syarikat penerbangan yang beralih ke rantau ini. Daripada pergi jejauh tak balik modal adalah lebih ekonomik jika dapat mengangkut para pelancong pusing pusing di sekeliling ASEAN aje. Ada beratus tempat kita boleh lawati walaupun berbajet rendah.
 
Diantara penaja-penaja lain yang turut menjayakan program Passport ASEAN adalah:
 
1. Agoda.com (Malaysia & Indonesia)
2. Hotel Quickly (site untuk book hotel one day in advance or the day you want to stay)
3. Hotel Pullman Saigon Centre
4. SelamatBercuti.com
5. Garage51 by Coffee Societe (mochalatte sumpah sedap )
 
Ada 19 penaja keseluruhannya termasuk Air Asia.
 
Selepas pelancaran 'Passport ASEAN, dijalankan pula majlis 'Raya with Friends' sempena Aidilfitri juga di Ruang, Seksyen 16, Shah Alam. Majlis raya santai ini dihadiri oleh lebih 250 tetamu merangkumi wakil media, personaliti berpengaruh, pegawai kerajaan dan pemain industri pelancongan. Agak lama tak jumpa kengkawan, keje bergambar je lah kami kat 'instabooth' tu.  Contact instabooth@gmail.com kalau berhajat nak sewa peralatan mereka di majlis-majlis anda. Aku pun tak sedar diri bergambar hehe.. siap print 2 keping per session lagi.
 
 Kuih muih yang sangat sedap secukup rasa. Tu belum termasuk nasi beriyani, nasi lemak dengan sambal super sedap, mi kari, kambing golek, durian, rambutah ..fuhhh ! Sesia diet sebulan setengah.


 Kemain seronok mawardiyunus.com, letopkeypad.blogspot.com, fatinbella.com dan budakpacak.com. Aku pun terjebak juga hehe...
 
The boys and girls of Gaya Travel magazines
 
Shamsul Bahrine Zainuzzaman's photo.
Gambar dari fb Sharm at Ruang-eventspace.
 
Ingat ya...
 
Hari siaran : Setiap Ahad selama 13 minggu
 
Waktu siaran : 9.30 malam
 
Chanel : TV1
 
Episod pertama : 26 Julai 2015
 
Selain tempat menarik, apa lagi yang best? : Ada kuiz mingguan, ada HADIAH !! Make sure handphone di tangan. Yang paling cepat dan tepat, dia menang! Pemenang episod pertama dapat pakej percutian 3 hari 2 malam di Philea Resort Melaka bernilai RM1,800. Kelas kau!
 
Rajinkan diri melawat www.gayatravel.com.my serta fb, twitter and instagram @gayatravel untuk hebahan terkini.
 
 Selamat Hari Rayaaaaa !!
 
 
 
 

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free