Showing posts with label Bangkok. Show all posts
Showing posts with label Bangkok. Show all posts

Shopping in Bangkok

Shopping in Bangkok | Hello... dah baca ke belum post ai tentang Tempat Shopping MURAH dan popular di Bangkok? Kalau belum jemput baca di sini.

Kali ni nak show Bangkok shopping belt pula. Save dan share dengan 'partner in crime' yer... pakai kasut yang selesa untuk 'tawaf' shopping di Platinum/Shibuya 19 - Central World - Siam Paragon - Siam Square - Siam Centre - Siam Discovery - MBK.

Psstt... kalau laki hang jenis tak tahan menunggu, hang suruh dia pi tempat lain. Tak pun tinggalkan kat hotel. Tak pun tinggalkan kat rumah terus hahahaha.... stress weh kalau asyik suruh pilih barang cecepat je.

Sumber TAT Kuala Lumpur


Thailand | Sambutan Krismas di Bangkok

Thailand | Sambutan Krismas di Bangkok | Bangkok meriah ketika ini dengan hiasan hebat menyambut Krismas. Semua hotel dihias dengan pokok krismas, kotak hadiah beserta hiasan lain yang menarik. Begitu juga kedai-kedai dan juga spa.


Mari lihat hiasan-hiasan menarik ini yang hanya muncul setahun sekali.

Grande Centre Point Hotel, Bangkok





Hua Hin Marriot Resort & Spa, Hua Hin



Central World, Bangkok












Thailand | Tempat 'Shopping' Popular & MURAH di Bangkok

Thailand | Tempat 'Shopping' Popular & MURAH di Bangkok | Rasanya pelancong ke Bangkok dengan tujuan utamanya, membeli-belah. Betul tak? Kenapa? Mungkin sebab sesiapa sahaja yang balik dari sana akan berkata, ya Allah murahnyerrr kain baju di sana? Statement yang membuat hati tak keruan hahahh...


Ada banyak pusat membeli-belah di Bangkok, nak tulis semua tak larat der.. cuma jika pergi ke mana-mana shopping mall explore juga kawasan sekelilingnya. Lorong-lorong kecil mungkin membawa kepada pengeluar pakaian berjenama.


Tempat Membeli-belah Pakaian Yang Murah di Bangkok:

1) Pratunam
Kali keempat ke Bangkok barulah aku menjejakkan kaki ke Pratunam walhal pernah sekali dulu menginap di kawasan tersebut. Ala..yang aku naik public bas memalam tu... pastu salah tempat pula turunnya. Mujur ada yang boleh berbahasa Inggeris, dialah yang cadangkan naik motor teksi ke hotel siap bagi nombor telefon suruh call kalau tersesat.

Aku sebenarnya tak bertujuan lansung nak ke Pratunam. Malam sebelum tu beriya nak ke art gallery lah... ke muzium lah... ke tempat yang tak menghabiskan duit kononnya tetapi disebabkan dah berada di Central World alang kepalang teruskan sajalah berjalan kaki ke sana. Lima minit saja you.

Pratunam merupakan antara kawasan perniagaan utama di Bangkok dan ia juga menjadi pasar pakaian utama di Thailand. Banyak hotel di sini yang menjadikannya terlalu menarik untuk dikunjungi. Selain pakaian, cenderahati, aksesori dan pusat jualan barangan elektronik juga berpusat di sini. Di sini barangan boleh dibeli runcit atau borong. Beli tiga helai saja pun dah dapat harga borong. Di sinilah letaknya Pratunam Fashion Mall, Paladium, Pantip Plaza dan sebagainya. 

Oleh kerana rakyat Thailand masih berkabung diatas kemangkatan Raja Bhumibhol Adulyadej maka pakaian berwarna hitam sangat banyak dijual dengan harga mampu milik.


Pasar Pagi Pratunam
Pasar yang terletak di hadapan Baiyoke Sky Hotel bermula seawal jam empat pagi dan mula menutup perniagaan jam 8.30 pagi. Kebanyakan barangan yang dijual berkaitan wanita dan makanan.

Alamat
Lorong Soi Petchaburi 21 (di antara Soi Ratchaprapop 3 and Rathcaprapop 1) yang menghadap Baiyoke Sky Hotel. GPS: 13.753603, 100.540125

Pasar Borong Pratunam
Selepas pasar pagi tutup kedai-kedai runcit dan borong pula akan memulakan operasi jam 9 pagi. Pusat borong utama ialah di Baiyoke Sky Hotel dan Platinum Design Mall tetapi ada beberapa bangunan lain lagi di kawasan tersebut. Baiyoke Tower pun sampai 3.

Kawasan ini memang sibuk dengan penjual, pembeli dan pemunggah barangan. Aku hari tu masuk lorong lain keluar di depan BSH. Ada banyak kedai kecil dalam lorong tu, pengeluar school uniform pun ramai. Ada satu kedai jahit tu dia supply lingerie, jahitannya sangat kemas kualiti Triump/Wacoal tau. Mereka juga sedang menjahit gaun pengantin meleret waktu tu.

Agaknya pakaian dalam yang harga beratus di shopping mall tu dijahit dalam lorong ni je.

Harga pakaian memang murah berbanding di Malaysia sebab tu kalau datang sini elok juga beli untuk berniaga sekali. At least dapat cover kos hotel. Aku beli seluar swimming anak yang agak panjang tu gred baik THB50 saja. Kalau dia tempek cop Arena mesti jadi RM50. Dress labuh berlengan panjang kain cotton cuma THB350, belum tawar-menawar lagi tu. Skirt panjang cuma THB150, kalau beli tiga helai dapat THN100 sehelai. Hah, rasa nak datang tak? hehehh..😈

Pasar Malam di Pratunam

Platinum Fashion Mall tutup pukul 7 malam lepas tu ada pula Pratunam Mall night market setiap hari di luar bangunan hingga jam 11 malam. 

Satu lagi pasar malam di depan Paladium World Shopping Centre bertentangan dengan Platinum Shopping Mall dan Amari Watergate Hotel, di lorong yang sama dengan Centara Watergate Pavilion Hotel di Pratunam.


Alamat

Ratchaprarop Rd, Makkasan, Ratchathewi, Bangkok 10400, Thailand. Koordinat GPS: 13.750506, 100.541273

Terbaru, bermula 1 Disember 2016 Talad Neon pula dibuka diantara Phetchaburi Road Soi 23 and 29, bersebelahan Palladium Night Market. Koordinat GPS 13.749751, 100.543779

Kiranya sehari suntuklah kena berada di kawasan Pratunam ni.


Bagaimana untuk ke kawasan membeli-belah Pratunam?
Senang jer... jalan raya di Bangkok ni memang hazab ya amat dengan jam. Pilihan terbaik adalah dengan menaiki teksi motor dan sky train, turun di Stesen BTS Chit Lom (Exit 1 ke 6 eh 😕 err...ikut je signboard ke Central World, 10 minit berjalan kaki) atau Stesen BTS Ratchadewi dan berjalan kaki selama 15 minit. Dah nak shopping pakailah kasut yang sesuai, berselipar jepun lagi selesa.

Dari stesen BTS Chit Lom tu kena berjalan di Ratchadamri Road. Pastikan Central World shopping mall tu di sebelah kiri. Kita akan gunakan skywalk di depan dan berjumpa dengan Platinum Mall dulu. Hari tu aku aku ikut belakang bangunan TOT sebelah stesen BTS, jalan terus melalui car park sampai jumpa pondok jaga kemudian masuk ke Big C dari pintu belakang. Keluar dari Big C naik skywalk melintas jalan dan berjalan ke kanan dalam lima minit lagi.

Kalau nak buat passport cover buatlah dalam Big C tu, ada kedai dan kiosk.

Pasaraya Big C sebelah kiri, yang kanan tu Central World plaza.





**Hari tu aku terpaksa menaiki teksi motor balik ke hotel Grande Centre Point di Thonglor sebab terdesak nak sampai dalam masa 20 minit . Dia caj setinggi 150 baht dan aku membayar dengan rela dalam terpaksa. Mahal!! Tapi teksi tak bermeter nak caj aku 250 baht lagilah jahanam. Lebih murah naik Uber/Grab jika tak mengejar masa.

Amaran:
Kalau memang tak nak shopping jangan gatal masuk kawasan Pratunam. Syaitan-syaitan akan berbisik, "ala beli sajalah.. kat Malaysia mana dapat skirt kain jenis elok harga murah macam ni... mana nak dapat blaus sehelai 100 baht, kalau beli tiga helai sekaligus harganya turun 65 baht sehelai?" Mulah teringat seluar jeans anak yang dah senteng. Memang syaitan nirrojim sungguh! hahahha...


2) Asiatique The Riverfront
Bekas pelabuhan kapal ini telah berubah sepenuhnya menjadi ratusan kedai, restoran dan pusat hiburan. Ferris wheel pun ada. Kalau nak tengok muay Thai juga ada di sini. 


Asiatique terletak di sebelah Sungai Chao Phraya dan sudah tentunya cara terbaik untuk sampai di sini dengan menggunakan pengangkutan air yang boleh dinaiki di stesen Saphan Taksin. Oleh kerana ia dibuka bermula jam 5 petang, mengambil masa jugalah jika menaiki teksi. Jalanraya sesak oi!


Alamat: 

2194/ Charoen Krung Rd, Wat Phraya Krai, Bang Kho Laem, Bangkok 10120, Thailand



3) Talad Rod Fai Srinakarin Train Market

Pasar malam ini ialah pasar malam terpopular yang berada di atas landasan keretapi di tengah Bangkok dulu. Ia dipindahkan ke Srinakarin pada 2013 kerana pembinaan BTS Skytrain. Lokasi sekarang berada di timur laut di belakang Seacon Square Srinakarin, salah satu pusat membeli-belah terbesar di Bangkok.


Bagaimana untuk ke Talad Rod Fai Srinakarin?

Pasar malam yang sangat besar ini agak jauh dari tengah Bangkok. Naik skytrain Sukhumvit line yang menuju Bearing dan turun di Stesen On Nut kemudian naik teksi/Uber/Grab dengan tambang kira-kira 100 baht. Jauhnya dalam 20 minit perjalanan.

Waktu beroperasi : Khamis - Ahad 5.00 petang hingga 1.00 pagi


Alamat:

Soi Srinakarin 51, Srinakarin Rd, Nongbon, Prawet, Bangkok 10250


4) Chatuchak Weekend Market
Pasar hujung minggu yang terbesar di dunia. Ia dibahagikan kepada beberapa seksyen yang menempatkan ribuan kedai. Elok ambil peta yang disediakan di kaunter informasi supaya tak sesat barat.

Cara mudah ke sini dengan menaiki BTS Skytrain hingga ke Stesen Mo Chit dan ke sana melintasi Chatuchak Park atau dengan menggunakan MRT dan turun di Stesen Kamphaeng Phet dalam Chatuchak Weekend Market.



5) Sam Peng Yaowarat Wholesale Market di Chinatown
Ia mendapat nama sempena pertemuan Yaowarat Road dan Sam Peng Lane. Dengarnya hanya bisnes borong sahaja berlaku di sini. Berbagai barangan dijual seperti kasut, pakaian, aksesori, cenderahati. Tekstil pula banyak djual di Phahurat. Restoran juga banyak di sini dan kalau lalu pepetang kawasan ini sesak dengan pelancong barat.

Tiada pekhidmatan skytrain/MRT hingga ke sini. Paling dekat pun MRT Hua Lamphong. Kalau nak naik bas tunggu di hadapan Bangkok Centre (rasanya Exit 4 dari MRT Hua Lamphong). Tambang 9 baht.

Alamat:
Chinatown Sam Peng Yaowarat Wholesale Market
381-383 Yaowarat Rd
Khwaeng Samphanthawong, 
Khet Samphanthawong
Krung Thep Maha Nakhon 10100
GPS: 13.740734, 100.509244


6) Terminal 21 Shopping Mall
Ia sebuah pusat mebeli-belah yang unik di Thailand dengan konsep satu lantai satu bandar. Ada tema Paris, Rome, Tokyo dan London.

Untuk ke sini boleh turun di Stesen BTS Sukhumvit atau menggunakan MRT dan turun di Stesen Asok (bersambung menggunakan skywalk).


7) Shopping Mall di BTS Siam/MRT Sala Daeng
Di sini ada banyak pusat membeli-belah. Ada Siam Paragon, Siam Centre, Siam Discovery, Siam Square... MBK Center (Mahboonkrong) yang terkenal tu pun walking distance je dari sini tetapi lebih dekat jika turun di Setesen BTS National Stadium.


8) Up Market Shopping Mall di BTS Chit Lom/BTS Siam
Pasti ada golongan yang sukakan barangan dan perkhidmatan mewah kan? Turun sahaja di Stesen BTS Chit Lom anda akan dihidangkan dengan pelbagai tawaran daripada Central World, Gaysorn, Erawan, President Tower Arcade.

Pelbagai jenama antarabangsa terdapat di sini.. sebut saja nak yang mana. Spa mewah Thai, Harnn juga di tingkat 12M Central World. Kalau nak claim VAT silalah berbelanja minima THB2,000 dalam satu resit. Masalah kecil saja tu kan? heheh..

Sempena Krismas yang akan menjelang, dekorasi Krismas di hadapan Central World adalah yang terbaik di Bangkok yang aku nampak setakat ini. Boleh tengok di ww.instagram.com/ruggedmom



Itu sahajalah kot.

Nak tahu tentang...
Restoran makanan halal di Bangkok? Baca di sini.
Pengangkutan awam yang mudah dan murah? di sini.


















Thailand | Anda hanya ada beberapa jam di Bangkok, apa yang boleh dibuat eh?

Thailand | Anda hanya ada beberapa jam di Bangkok, apa yang boleh dibuat eh? | Mesti ada traveller yang pernah mengalami keadaan seperti ini kan? Sama ada anda transit atau dah tak tau ke mana nak dituju atau dalam pakej yang anda ambil terdapat slot "free and easy". So how?


Meh aku bagi cadangan berdasarkan apa yang telah aku lakukan.

Hari tu aku stay di Courtyard by Marriot Hotel, Ratchadamri. Hotel ini  hanya 5 minit berjalan kaki ke BTS Skytrain Ratchadamri. Di belakangnya ialah Lumpini Park, sebuah taman di tengah bandar. Oleh kerana breakfast mula dihidangkan jam 6.30 pagi maka ada banyak masa untuk bersenam ringan di Lumpini Park. Dapatkan udara segar di pagi hari.
 
What next? Awal lagi... shopping complex pun belum dibuka. Sabarlah.
 
Teringin pula nak ke pasar basah jadi aku ke Khlong Toei Market. Oleh kerana kita sama-sama berada di Asia Tenggara dengan cuaca yang lebih kurang sama jadi tiada banyak sangat perbezaan barangan kering dan basah yang dijual. Bunga-bungaan yang dijual pun yang biasa digunakan semasa upacara sembahyang. Kalau nak bunga jenis lain seperti ros kenalah cari di Yodpiman Flower Market. Beras ada bermacam jenis jadi belilah juga sedikit kan... jauh betul beli beras hahah... Buah rambutan pun ada.. merecik air liur cheq.
 
Bagaimana untuk ke Khlong Toei Market? Naik MRT dan turun di Stesen Queen Sirikit National Convention Centre. Cuba study Skytrain dan MRT map ni.
 
Image result for bts skytrain map
 
Lepas tu aku naik MRT semula ke Stesen Hua Lamphong dengan tujuan ke Yaowarat Market. Tiada perkhidmatan Skytrain atau MRT ke sana jadi kena naik bas/teksi/tuk tuk/motor taxi. Berjalan kaki pun boleh tapi jauh sikitlah. Pergi ke Exit 4, tunggu bas di Bangkok Centre. Hari tu aku naik bas no 40. Mana-mana bas yang ke San Peng Market akan lalu situ.
 
Pasar Yaowarat terletak di Chinatown. Menjelang petang kawasan ni memang meriah dengan pelancong. Kebanyakan barang dijual secara borong jadi kalau nak beli runcit harganya takdelah murah. Nak beli sikit carilah di tempat lain seperti area Pratunam. Toys Market di Thano Chaprakhon.
 
Rajinkan kaki berjalan hingga ke little India, Phahurat. Kain... kain..!!  Ada orang kata murah juga harganya. Kena tawar-menawarlah kot. Ai tak beli.
 
Sejak trip tahun lepas lagi aku teringin ke Siriraj Medical Museum atau Museum of Death . Aku sebenarnya hanya berminat ke theme museum, muzium yang ada tema tertentu contohnya perang. Siriraj Museum adalah muzium forensik yang memperlihatkan bukti kejadian manusia bermula dari janin, gambar dan video tsunami di Phuket, gambar kes pembunuhan, mayat perogol yang diawet, post mortem, binatang berbisa dan banyak lagi. Such and educational trip to see some awesome gruesomeness.
 Image result for siriraj museum
Yang kanan tu mummified serial killer, Si Quey. Sumber www.alwaysrestlessfeet.wordpress.com
 

 
Image result for siriraj museum
  
Entrance ticket if I'm not mistaken 200 baht for three museums and 300 baht for five. Disebabkan tak punya banyak masa jadi aku melawat tiga muzium sahaja yang dalam bangunan Hospital Siriraj. Itupun tak puas tengok dan aku skip bahagian ular tu euww... geli beb. Ada cadangan nak datang sekali lagi dengan 'bakal misi' pula. Bagus ni untuk dia lebih faham apa dipelajari di kolej so that she can reaffirm knowledge learnt on anatomy and physiology the interactive and informative way.
 
Aku ke sana ikut jalan air. Senang je, turun di BTS Stesen Saphan Thaksin dan naik bot ke sana. Boleh turun di pier Siriraj atau Thonburi Railway, dedua dekat hospital. Naik bot di Sungai Chao Phraya baru best. Dulu baca dalam buku Geografi je.
 
Siriraj Hospital
2 Wang Lang Rd.
Siriraj, Bangkok Noi
Bangkok 10700
Thailand
 
Hah, tak minat muzium? Korang pergi shopping je lah kat MBK, Siam Paragon, Bobei Market, Central World dan macam-macam lagi. Heaven habaq hang.
 

Nota:
Nak tahu di mana restoran halal di Bangkok?
Baca sini.

Macam mana nak gunakan pengangkutan awam di Bangkok?
Baca sini.


 



 

Thailand | Wat Bang Kung Yang Unik Di Amphawa

Thailand | Wat Bang Kung Yang Unik Di Amphawa | Thailand terkenal dengan wat (temple) yang banyak. Dianggarkan terdapat 32,000 buah wat di seluruh Thailand yang majoriti penduduknya beragama Buddha.

Selain tarikan pelancongan popular, terdapat juga sesuatu yang agak tersembunyi dan menarik untuk dikunjungi. Dilindungi oleh akar dan batang pohon ara (banyan tree) Wat Bang Kung di utara Amphawa, Samut Songkhram, menarik ribuan pelancong dan penganut ke sini dengan keunikannya . Chapel kecil dipanggil Bot Prok Pho (ordination hall covered by Bodhi tree)  tu seolah-oleh 'dipegang' oleh pokok ara di sekelilingnya kecuali di bahagian belakang. Nama asalnya ialah Bot Luangpho Dam. Wat seperti ini biasa dilihat di Cambodia.

Wat Bang Kung wujud sejak era Ayutthaya lagi. Pada kurun ke-18, 1768 tepatnya, kawasan ini merupakan kubu pertahanan tentera laut sewaktu peperangan sengit menentang pencerobohan Burma. Terbiar selama 200 tahun sehinggalah Kementerian Pendidikan mengambil inisiatif membangunkannya semula sebagai tapak bersejarah. Kini ia berfungsi sebagai wat dan terdapat patung King Thaksin serta dua baris patung lelaki Cina bersaiz sebenar yang membantu dalam peperangan menentang Burma sedang ber-Muay Thai.

Di dalam wat ini terdapat satu patung Buddha yang besar. Pengunjung akan berdoa, meletakkan incense sticks dan melekatkan daun emas ke badan Buddha tersebut. Di bahagian belakang wat pula disediakan teh herna secara percuma yang dikatakan baik untuk kawasan tekanan darah.



Sisi kanan wat.

Belakang wat.







Memohon hajat.




Wat Bang Kung
Soi Thetsaban Tambun Kradang Nga 1
Bang Khonthi, Bang Khonthi District
Samut Songkhram 75120, Thailand









Thailand | Bangkok Canal Tour & Yodpiman River Walk

Thailand | Bangkok Canal Tour & Yodpiman River Walk | Bangkok yang terkenal dengan ratusan wat dan Sungai Chao Phraya juga memiliki tarikan lain yang berada di sepanjang sungai tersebut. Kebanyakannya berdekatan pusat membeli-belah dan boleh diakses dengan menggunakan penggangkutan awam darat dan air. 



Banyak sejarah berlaku di sepanjang sungai Chao Phraya termasuk menjadi saksi perpindahan ibu kotanya dari lokasi asal di Thonburi kepada yang sekarang di Rattanakosin Island. Sungai Chao Phraya bermula dipertembungan Sungai Ping dan Nan di Nakhon Sawan, mengalir sejauh 372 km melalui Bangkok dan berakhir di Teluk Thai. Dalam aliran yang panjang ini ia juga membentuk terusan (small canals or khlong) yang digunakan untuk pengairan sawah padi.




Wat Arun.


Sungai Chao Phraya juga menjadi nadi pengangkutan awam di Bangkok dengan rangkaian feri, feri seberang dan teksi air yang dipanggil longtail boat. Sebanyak 15 boat lines yang beroperasi di sungai dan terusan di Bangkok. Sungai ini juga digelar "the Venice of the east". 





THE CANAL TOUR 

Kami menaiki longtail boat dari Tha Maharaj pier. Jeti ini ada restoran, kedai dan kiosk. Kami menyelusuri sungai masuk ke terusan melalui kawasan perkampungan lama dan baru, ada rumah kayu dan batu, kecil dan mewah. Ada rumah atas daratan, ada juga yang di aur. Singgah sebentar di sebuah wat lalu memberi ikan makan. Ikan besar tu monk tak makan, sekadar buat terapi minda je. Seronok melihat ikan-ikan tu berebut roti yang kami baling. 




Bagi aku yang gemar menaiki bot ni memang puas hatilah kali ni keje turun naik bot je di Bangkok, Ampawa dan Kanchanaburi. Kat Negeri Sembilan ni mana ada bot. Nak tunggu river cruise di Sungai Kelang dan Sungai Gombak tak tahulah will be materialized ke idok. Tak tahulah projek River of Life yang sedang giat dijalankan sekarang ni di area Masjid Jamek KL tu include river cruise ke tidak.


Pemandangan sepanjang terusan sangat menarik. Melihat rumah persendirian yang siap tempat lepak dan tangga untuk turun ke bot merupakan sesuatu yang asing. Mungkin biasa bagi kengkawan yang hidup di sepanjang sungai tetapi tidak aku. Sebenarnya dahulu pengangkutan yang ada hanyalah bot tetapi apabila kerajaan menyiapkan jalanraya, kebanyakan penduduk tidak menggunakan bot persendirian lagi. Syokkan tunggu bot penambang di belakang rumah. Samalah macam menunggu bas. Best-nya lepak pepetang minum teh o sambil makan cekodok di pondok tu. 













Secara amnya, sungai dan terusan di Bangkok (juga tempat lain yang kami lawati) termasuk dalam kategori bersih walaupun airnya tidak jernih. Hundreds of boat trip dan cruise ships menggunakannya setiap hari memang takkan sungai bertukar jernih. Memang tim pembersih sungai itu ada tetapi sebenarnya culture rakyatnya sendiri yang menghargai kebersihan dan sayangkan negara itu yang lebih penting. Di Bangkok tidak ramai pendatang asing (nampak ramai di Asiatique) jadi sifat sayangkan negara itu lebih menebal. Rakyat tempatan sendiri pun pentingkan kebersihan kerana mereka amat bergantung kepada aktiviti pelancongan. Orang asing datang reramai ke negara orang apa dia kisah kotor ke apa.. dia fikir nak mencari duit semata... nak nak yang tempat asalnya sendiri pun tak berapa bersih, budaya itu jugalah yang akan dibawa ke tempat baru.



YODPIMAN RIVER WALK
Ianya bangunan perniagaan dan restoran di Bangkok lama yang menghadap Sungai Chao Praya. Lifestyle mall ini rekabentuknya diinspirasikan senibina zaman Ayutthaya. Mungkin untuk mengekalkan suasana lama Bangkok kot. Tempat paling best untuk makan dan lepak di tingkat atas. Minum petang di sini mesti best. Apa tidaknya dengan pemandangan sungai dan wat terkenal seperti Wat Arun di seberang sana, ditambah lagi dengan hembusan angin yang nyaman... tu yang order air segelas duduk tiga jam hahah... kalau kat kedai mamak berkali-kali kena jeling dah.

Still in office hour sebab tu lengang.





Di belakangnya ialah Bangkok Flower Market yang merupakan pasar bunga keempat terbesar di dunia. Ke-4! Ianya dibuka 24 jam.






 

 Sedang sibuk menyiapkan tempahan.


Sayur-sayuran turut dijual di Yodpiman Flower Market.

 Ini baru sado.










Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free