Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

MRT Sungai Buloh - Kajang | Kekerapan Perjalanan, Kadar Tambang & Laluan Feeder Bus

MRT Sungai Buloh - Kajang | Kekerapan Perjalanan, Kadar Tambang & Laluan Feeder Bus | Laluan MRT SBK telah siap sepenuhnya dan dilancarkan oleh Perdana Menteri pada hari Isnin lalu. Ramai yang tertunggu-tunggu sistem pengangkutan awam yang satu ini yang pastinya mempercepatkan perjalanan dan memberi lebih pilihan kepada pengguna. 


Diharapkan masalah kesesakan jalan raya dapat dikurangkan secaran drastik dan dapat juga mengurangkan masalah meletak kenderaan bagi ramai pengguna selain mengelakkan kadar meletak kenderaan sehingga RM6 sejam di ibu negara. Kita juga mempunyai pilihan untuk tinggal di luar bandaraya Kuala Lumpur memandangkan kadar sewa rumah/bilik dan harga rumah yang melambung tinggi.

Berikut adalah kadar tambang MRT tanpa tunai (kad MyRapid TnG) dan bayaran tunai (penggunaan token). Guna prepaid card lagi bagus sebab dari sekarang hingga 31 Ogos 2017 diberikan diskaun 50% !



Waktu beroperasi:
Isnin - Jumaat: 6 pagi hingga 12 tengah malam
Sabtu - Ahad: 6 pagi hingga 11 malam

Isnin-Jumaat
Hujung Minggu/Cuti Umum
Train Terakhir (SB) ke Semantan
Train Terakhir (NB) ke Sg Buloh
Waktu Penutupan Stesen
Sungai Buloh
11:30 pm
11:00 pm
N/A
N/A
11:25 pm
11:55 pm
Kampung Selamat
11:33 pm
11:03 pm
12:35 am
12:05 am
11:25 pm
11:55 pm
Kwasa Damansara
11:36 pm
11:06 pm
12:32 am
12:02 am
11:25 pm
11:55 pm
Kwasa Sentral
11:39 pm
11:09 pm
12:29am
12:59 am
11:25 pm
11:55 pm
Kota Damansara
11:42 pm
11:12 pm
12:26 am
12:56 am
11:35 pm
11:55 pm
Surian
11:45 pm
11:15 pm
12:23 am
11:53 am
11:35 pm
11:05 pm
Mutiara Damansara
11:48 pm
11:18 pm
12:20 am
11:50 am
11:35 pm
11:05 pm
Bandar Utama
11:51 pm
11:21 pm
12:17 am
11:47 am
11:45 pm
11:15 pm
TTDI
11:54 pm
11:24 pm
12:14 am
11:44 am
11:45 pm
11:15 pm
Phileo Damansara
11:57 pm
11:27 pm
12:11 am
11:41 am
11:45 pm
11:15 pm
Pusat Bandar Damansara
12:00 pm
11:30 pm
12:08 am
11:38 am
11:45 pm
11:15 pm
Semantan
N/A
N/A
12:05 am
11:35 am
12:00 pm
11:30 pm


Masa
Kekerapan (minit)
Isnin-Khamis Thursday
Jumaat
Sabtu
Ahad/Cuti Umum
0600 - 0700
4.3 minit
4.3 minit
8.6 minit
9.2 minit
0700 - 0800
3.3 minit
3.3 minit
6.5 minit
8.6 minit
0800 - 0900
0900 - 1000
6.5 minit
6.5 minit
1000 - 1100
5.8 minit
7.4 minit
1100 - 1200
1200 - 1300
3.3 minit
6.5 minit
1300 - 1400
5.2 minit
4.7 minit
1400 - 1430
6.5 minit
5.8 minit
1430 - 1500
4.3 minit
1500 - 1600
1600 - 1700
1700 - 1800
3.3 minit
3.3 minit
5.2 minit
1800 - 1900
1900 - 1930
5.8 minit
5.8 minit
1930 - 2000
4.7 minit

2000 - 2100
2100 - 2200
7.4 minit
7.4 minit
7.4 minit
8.6 minit
2200 - 2300
2300 - 2400
14.8 minit
14.8 minit
14.8 minit
14.8 minit




Jika tak jelas boleh lihat di sini.


Setiap stesen MRT ada perkhidmatan bas pengantara (feeder bus) bagi lokasi yang ditetapkan seperti di bawah. Lebih 100 feeder bus disediakan untuk mengangkut penumpang ke destinasi seterusnya.
Maklumat Bas Pengantara (Feeder Bus)
Tambang Biasa
RM 1.00 setiap perjalanan
Tambang Konsesi
RM0.50 setiap perjalanan
Bas Pertama
5.30 pagi
Bas Terakhir
11.30 malam
Kekerapan
10 minit – 15 minit

Maklumat lain berkenaan feeder bus boleh dimuat turun di sini


Rapid KL islah operator untuk MRT Sungai Buloh-Kajang (SBK) Line. Segala persoalan dan maklum balas mengenai operasi MRT, sila berhubung dengan Rapid KL :

Website : www.myrapid.com.my
Emel : suggest@myrapidkl.com.my
Facebook : @myrapid
Twitter : @myrapidkl | @askrapidkl
Instagram : @myrapidkl

Customer Helpline : 03-7885 2585
(Isnin-Jumaat: 7.00 pagi - 8.30 malam, Sabtu & Ahad: 8.30 pagi - 5.30 petang)

Customer Service Counter :  Kaunter ini terletak berdekatan pintu masuk. Waktu beroperasi biasanya bermula jam 6.00 pagi hingga 11.30 malam tetapi berlainan bagi setiap stesen.



Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui

Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui | Semasa di Koh Samui hari tu kami stay di resort tepi pantai tetapi di lokasi yang berbeza-beza. Ada tempat yang ekslusif dan sunyi, ada juga resort yang tenteram tetapi di tengah bandar. Kesemuanya best sebab ada pantai. Private.


Malam kedua kami menginap di Al's Resort, Chaweng. Duduk di Chaweng ni best, happening memalam. Dari resort tu berjalan kaki keluar dalam 50 meter kot dah sampai ke walking street tu. Kelab kabaret yang ada wanita berhalkum tu pun dekat sangat. Aku tak tengok pun... rasanya cukuplah pengalaman di Pattaya dulu buat sementara ni. Lagipun ada event lain yang I'm more interested in.


Al's Laemson Resort dan Orchid Residence juga dibawah pengurusan yang sama tetapi berada di dalam kategori 4 bintang dan ekonomi. Al's Resort pula 3 bintang. Aku dapat garden view - Courtyard Double. Biliknya sederhana dengan fittings lama. Di Koh Samui ni memang tak disediakan berus gigi dan iron agaknyalah, semua sama je. Kalau perlukan iron kena request. Aku dah iron sesiap dari rumah, setakat kesan lipatan sesikit tu apa ada hal, bukannya nak masuk mesyuarat.

Ada empat lagi jenis penginapan yang juga datang bersama complimentary breakfast iaitu:
Courtyard Studio
Villa Deluxe
Courtyard Suite
Villa Suite

Swimming pool bersaiz sederhana ada dua. Yang best sudah tentulah yang di tepi pantai sebelah kafe. Boleh tengok matahari terbit/terbenam. Sesiapa yang menginap di villa dapatlah pemandangan laut dan sangat dekat dengan swimming pool. Fasiliti lain standardlah.





 Sarapan menghadap laut, best! Breakfast tak banyak pilihan untuk 'kita', cereal pun tak pelbagai tapi okaylah.



Bila resort di tengah bandar maka panjanglah kaki memalam (malam je ada free time). Tak betah mereput di bilik kaki ni nak merayapppp je. Selepas dinner kami pun berpecah. Sementara fire show belum start aku pun 'mengukur jalan' membeli apa yang patut buat kenangan. Aku suka tengok orang melukis, terjumpa pula satu kedai yang menjual lukisan. Ralit.


Passed by je lah Hard Rock Cafe dan Central Festival sebab malam sebelumnya dah buat lawatan. Kawasan pejalan kaki tak sesak mungkin disebabkan bukan malam minggu dan ramai yang dah berkumpul di pantai. Tambahan pula peak season ialah bulan Julai-September. Tapikan, memang western tourists je yang memenuhkan Koh Samui ni, baik di resort atau di bandar. Itu sebab banyak shopping malls agaknya walhal penduduk tempatan ratusan ribu je.

Fire show diadakan setiap malam bermula sekitar jam 9- 9.15. Kata ketua rombongan hanya di Koh Samui dan Phi Phi Island sahaja ada pertunjukan api ni. Syok pula tengok orang main kelapa tua yang dibakar ni. Yang tak puas hatinya time show ni, kita yang dah duduk di tempat yang disediakan (kena order air atau makanan) tak dapat menonton dari tempat duduk sebab ada orang yang tak beretika/faham gasak berdiri depan kita. Punggung mereka je lah nak kena hadap. Sepatutnya duduklah atas pasir tu, dah ko kat depan, bukannya tak boleh ambil gambar dari atas pasir tu. Aku tak duduk setempat, aku beralih mengikut orang yang buat pertunjukan tu. Sebaiknya juga bagilah tips kepada performers tu. Perghh bahaya kerjanya, kalau mereka nak masuk takaful/insurans kena masukkan dalam Kelas 3 di ruang perkerjaan tu.

Show ni dibuat di depan Ark Bar. Tak pastilah di kawasan lain ada ke tidak. Dari Al's Resort kena menyeberang jalan tapi tak jauhlah. Jalan melenggang kangkung sekejap je sampai.



Yang datang menaiki feri dari Surat Thani tu, ni nak bagi tau bahawa www.rajaferryport.com adalah sister company Al's Resort.

Ai recommend hotel ni sebab lokasinya yang strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. At least malam terakhir stay kat sini sebab senang nak shopping habiskan Thai Baht tu 😁 dan senang dapat makanan halal. Kat booking site pun score 7.2 . Baguslah tuu..


Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com


Tempah hotel/resort anda di Agoda. Cepat dan mudah!

Makanan eksotik di Cambodia

Makanan eksotik di Cambodia | Berada di Asia Tenggara, Cambodia turut menjadikan nasi sebagai makanan asasi. Nasi biasanya dimakan bersama ikan, sup dan sayur. Bahan-bahan bagi penyediaan lauk dan juadah lain juga tidak banyak berbeza daripada negara-negara di sekitarnya seperti sos ikan, gula kabung, cili, santan, kunyit, serai, halia dan sebagainya.

Makanan di negara Khmer yang pernah dijajah Peranchis ini dipengaruhi banyak negara. Bahagian timur Cambodia kuat dipengaruhi Vietnam manakala baratnya ada campuran citarasa Thailand. Bahagian pesisir pantai biaslah dengan makanan lautnya yang dimasak dengan pelbagai cara. Antara makanan popular yang ai pernah cuba sewaktu di sana ialah Lok Lak (daging goreng dengan sos perang), Nom Ban Chok (mee Khmer) dan Fish Amok (ikan yang dikukus dengan santan).

Selain makanan yang menjadi makanan ruji masyarakat di sana, serangga, siput dan binatang berbisa turut menjadi hidangan kegemaran mereka. Mungkin tiada halangan dalam agama Buddha untuk memakan makanan eksotik tersebut. Serangga yang digoreng cili tu nampak ermm sedap! hahahha... aku tak try pun... cukuplah sekali makan ulat mulung (ulat sagu) goreng masa di Sibu dulu. Tak tahulah bagaimana perasaan kalau aku kunyah ulat sagu yang hidup segar gebu dan montok tu. Menguit-nguit atas lidah agaknya hahahha... 

Jom tengok gambar makanan eksotik ni!



Makanan/gorengan yang dijumpai di Phnom Penh.

Labah-labah goreng.

Siput tumis serai.

Siput goreng pedas.

Anak ular goreng pedas. Mau?

Dalam perjalanan ke Siem Reap dari Phomn Penh, bas berhenti rehat di Kampong Thom Market. Terjumpa yang ini pula. Lipas tu nampak macam kurma pula time tengah puasa ni hahahah...

Lipas. Crispy benar nampaknya heheh..

Pelbagai serangga.



Aku rasa biasa je bila nampak benda-benda ni.. taklah seteruk ternampak anjing panggang di Ho Chi Minh euwww...



Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran

Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran | Menaiki bot adalah satu aktiviti yang aku sukai dan belayar di lautan di atas bot mewah mengejar matahari terbenam sudah pastilah satu pengalaman yang takkan dilupakan. Sesekali beb!


Salah satu aturcara yang highly recommended dilakukan di Koh Samui, belayar dengan Kia Ora. Kia Ora Thailand menawarkan beberapa jenis pelayaran menarik seperti:

Private Day Trip - 6 jam
Snorkelling Day Trip - 6 jam
Sunset Cruise - 2 jam
Private Sunset Cruise - 2 jam
Photo Shooting - 3 jam
Dinner di pulau persendirian
Majlis perkahwinan

Petang itu cuaca tak berapa baik dengan awan tebal dan laut berombak kuat. Kami tidak dapat menaiki bot dari jeti sebenar dan beralih ke hadapan Hansar Resort. Dari tepi pantai kami menaiki bot perantara untuk ke Kia Ora.

Oittt.. exited mak! Maaflah ya kali ni banyak pula muka kita. Melayan diri sendiri je dengan monopod.

Untuk pakej Sunset Cruise selama dua jam ni perlukan minima enam peserta tapi rasanya boleh je fit in dengan tourists lain. Mereka akan pick-up kita di hotel pukul 4.30 petang dan dibawa ke jeti yang ditetapkan. Sesampai je atas bot kita akan dihidangkan dengan welcome drinks.

Sementara menanti matahari terbenam kita akan dibawa belayar menikmati suasana petang di Teluk Thai dengan pemandangan pantai yang indah. Best je duduk atas bot sambil dipukul angin, feeling model hijab sekejap hehe... Kalau ada rezeki dapatlah tengok matahari terbenam. Macam kami hari tu matahari nampak tak nampak aje.. so kami just enjoy the great trip sambil minum dan makan snek yang disediakan.

Aku enjoy sangat sampai terlupa nak try bawa bot tu. Asyik drive kereta je kan? Dah dua kali dapat mengemudi bot ikan di Terengganu dulu, teringin juga nak mencuba Catamaran pula. Leka sangat, sampai terlupa haishh...

Pakej ini berharga THB3,200 seorang. Kalau ambil Private Sunset Trip THB28,000 per trip, maksima 10 orang. Lagi jimat kalau ambil private trip ni.

Berlatar belakangkan Hansar Samui Resort. Besar betul swimming pool dia.



Itu dia Kia Ora Catamaran.





Kemain dia bersantai.




Maka nikmat yang mana satukah yang ingin kau dustakan?
Qur'an digital.PNG
Fa bi ayyi ālā'i Rabbikumā tukażżibān 

- Surah Ar-Rahman


14/22 Moo 5, Ban Phai Laem
Bophut, Amphoe Koh Samui
Surat Thani
Thailand.
Tel : +66 77413556
info@kiaorathailand.com
www.kiaorathailand.com







Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park

Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park | Lokasi pertama lawatan kami di Koh Samui ialah Namuang Safari Park. Safari ini tidaklah terlalu besar tetapi ia tetap menarik untuk kita menghabiskan sekurang-kurangnya dua tiga jam di sini.



Jika kita mengambil pakej sehari, kita akan dibawa melihat persembahan gajah, menunggang gajah, dibawa ke kawasan pergunungan menggunakan jip 4x4 dan berhenti di beberapa tempat untuk melihat keindahan alam dan hutan kemudian diturunkan di dalam hutan untuk berjalan ke Namuang Waterfalls setinggi 80 meter. Boleh mandi-manda di air terjun tu. Kalau nak menunggang ATV pun boleh. Kalau dah reserve masa sehari suntuk bolehlah buat semua aktiviti tu tetapi kami cuma ada beberapa jam sahaja di sana. Pakej penuh termasuk mengambil/menghantar ke hotel. 


Tarikan Sebenar Namuang Safari Park
Tarikan utama di sini sudah pastilah gajah yang mempunyai tempat tersendiri dalam hati masyarakat Thai. Alolooo comel je anak-anak gajah tu duduk dan bermain bola sepak. Pandai gajah-gajah ni, sebelum show mereka minta upah pisang dulu. Pisang tu ada dijual di pintu masuk, 100b seiikat rasanya. Sewaktu gajah mengurut penonton eiii... seriau je rasa, binatang adalah spesis yang unpredictable, kalau dipijaknya bebetul karang...

Kali ini aku memberanikan diri menunggang gajah. Aiyoo...cukuplah sekali, tangan tak lepas memegang besi tempat duduk tu.... nak memusing badan pun takut hahahha. Rasanya lebih mendebarkan daripada menaiki Ropeway Car di Kunming dulu. Naik binatang kan, bukannya stable macam naik cable car, but it was a nice experience.

Lambat nau lah kau kak... bagi sebiji sebiji...ambil sendirilah!



Berani?


Gajah depan tu berjalan sambil berak 😃😃


Ada juga pertunjukan monyet memanjat dan mengopek kelapa. Yang ni tak teruja sangat sebab dah biasa. Yang terujanya melihat orang memasukkan kepala dalam mulut buaya. beraninya dia... lama pula tu. Yang aku pelik kenapa buaya-buaya tu menganga je mulutnya? Ada yang boleh explain?

Bergambar dengan harimau tak termasuk dalam pakej kami. Kalau ada sesi tu pun aku takkan buat. Again, animals are unpredictable.

Pandai dia datang bergambar.


Namuang Safari Park menawarkan aktiviti keluarga yang menarik. Empat pakej pengembaraan ditawarkan kepada pengunjung iaitu:

Eco tour - pakej 8 jam THB1,950
Mountain & Sight Seeing Tour - pakej 8 jam THB1,850
Relax Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.
Exclusive Safari Tour - 5/6 jam THB1,400
Extreme Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.


Namuang Safari Park
Ko Samui District
Surat Thani 84140
Thailand

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free