Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Pengalaman Pelayaran Premium Dengan Discover Catamaran

Pengalaman Pelayaran Premium Dengan Discover Catamaran | Apa yang boleh dibuat sewaktu bercuti di pulau? Banyak, dan di mana-mana pun aktivitinya lebih kurang sama je.. 'meronda' sekeliling pulau, island hopping, makan, melawat tempat bersejarah, berkayak, memancing, snorkeling, menyelam dan lain-lain. Standard.


Tetapi, ada sesetengah tempat memiliki keistimewaan tersendiri seperti air laut yang jernih dan kehadiran kumpulan ikan lumba-lumba (dolphin) yang besar.

The highlights of our trip kali ini ialah belayar dengan kapal mewah Catamaran menuju ke Koh Racha dan Koh Maithon untuk snorkeling dan melihat dolphin. Sayangnya pelayaran di bulan Ogos agak mencabar bagi kebanyakan kami. Sailing in rough seas hohohooo...hilang berat badan sekilo bila pulang ke darat. Puak puak China yang bising tak hengat dalam bot tu pun boleh senyap. Aku pun senyap gak, ingatkan boleh tahan mabuk laut selepas empat kali mencandat sotong di Terengganu dulu. Walaupun aku suka naik bot, dipukul ombak kuat tak boleh tahan. Masa naik Kia Ora di Koh Samui sebelum ni okay je sebab air laut tenang.


BERKUMPUL SEBELUM BELAYAR
Kami berkumpul di Kaneang Restaurant di Chalong Pier. Oihh sedap chaiyen (teh ais) kat sini. Selepas short briefing kami pun dibawa menaiki shuttle bus ke jeti. Jauh juga kalau berjalan kaki, cuba tengok gambar di bawah.






Memasing ceria time ni... berborak, bergelak ketawa, makan minum, kutuk orang tanah besar kat belakang tu yang tak reti cakap dengan perlahan heheh... kuat betul suara macam nak bergaduh.



Kami pilih duduk di atas, di belakang kapten bot. Seronoklah kan memula tu tapi bila dilambung ombak...huhuu... Cuaca selepas September lebih sesuai untuk menaiki bot untuk orang yang 'tidak berumah di tepi pantai'. Sambil bersembang tu ambil gambar, shoot video, interview kapten yang dah 25 tahun memandu bot... wah macam-macam kapten kena jawab soalan daripada kami.

Kapten bawa kami ke Racha Island dulu. Bot besar jadi tak boleh berlabuh terlalu hampir ke pantai. Kami dibawa ke darat menggunakan bot getah yang boleh memuatkan seramai lapan orang sekali jalan. Ya Allah leganya bila sampai di pantai... aku terus baring. Hairan omputehs tu agaknya, "apasal ko berjemur dengan berbungkus habis camni?" hahah... orang lain berjemur dengan two pieces jer. Meriah betul kat pantai tu sebab semua bot berlabuh serentak. Suka hati kitalah nak jalan jalan ke...nak memanjat batu/tebing ke...nak makan ke... Ada juga yang berniaga makanan di situ. Tempat orang ramai mesti ada yang lapar. Sefood bakar dan jagung paling laku.

Foto: DBoy Studio

Setengah jam kot kami di pantai sebelum kembali ke bot. Bukan nak gerak dah tapi kami snorkeling! It's very interesting when you do the unusual thing like sliding into the water. Splashhh...! gitu. Seronok beb! Ya Rabbi...memang sangat seronok! Mak budak pun suka inikan pula kanak-kanak. Bilalah nak dapat gambar meluncur ke laut tu DBoy? mereput menunggu.

Seronoknya turun ke laut dengan gelongsor! Gigih turun naik. Sumber di sini

Di Racha Island ni banyak ikan berwarna-warni jadi kita pun rasa seronok berenang dalam air tu. Karang pun banyak. Ikan-ikan yang berenang sekeliling kita nampak dekat tapi tak pernah dapat dipegang pun, licik sungguh. Best nya kalau ambil pakej menyelam discovery tu. Pakej untuk orang yang tak pandai menyelam tapi teringin juga jadi ada guide yang akan pegang kita sewaktu dive tu. Syoknya bila nampak mereka dive jauh ke dasar laut. Bot di sebelah kami khas untuk penyelam. Tak kiralah sekadar pakej discovery atau expert semua diletakkan dalam satu bot.

Aku pula sentiasa dengan life jacket sebab tak confident lansung nak lepaskan walaupun ada tali untuk berpaut. Selagi aku belum boleh sculling dan tread water terpaksalah pakai juga life jacket bila berada di laut. Life jacket ni buat aku rasa kurang selesa. Lagipun susah nak menyelam (kengkonon nak bergambar dalam air). Memang penat berenang di lautan dalam keadaan berombak ni. Berenang sekuat hati pun tak sampai sampai, semakin ke belakang ada lah. Sudahnya aku berpaut pada tali untuk ke bot.

Aku perhatikan guide kami sangat beretika. Aku nampak dia menyelam semata-mata untuk menutup cengkerang tiram yang terbuka. Tak cunlah ternganga je kan, lainlah kalau ada mutiara. Kalau kita nak English/Chinese speaking guide better buat advance request. 


Tips penting
Pil cegah mabuk laut akan diberikan. Seeloknya makan sejam sebelum belayar tapi pil tu tak berkesan kat aku.

Jika kita ni jenis mudah mabuk laut, jangan cepat sangat naik ke bot. Selagi kapten/guide tak panggil naik berendam sajalah dulu dalam air tu. Kapten akan berlabuh di situ dalam masa yang ditetapkan jadi selagi tak cukup masa bot takkan bergerak. Kita ni yang masih pening akan bertambah pening duduk di dalam bot yang teroleng-oleng. Lepak je dalam air dulu. Tengok ikan sambil selfie lagi best.

Sumber di sini.

Seronoknya uolssss..!





Pakej yang ditawarkan @DiscoverCatamaran
Mereka menawarkan empat pakej pelayaran:

1) Program A - Racha + Maithon Sunset Cruise
2) Program MP - Phi Phi + Maya + Maithon Sunset Cruise
3)Program Bh - Baba Hideway Sailing Catamarn
4) Program B - Maithon Day Trip by Sailing Catamaran

Harga pakej bermula daripada THB4,200 per pax.

Selepas mandi-manda tu hujan pun turun jadi kapten decide untuk tidak ke Maithon Island. Aku dan beberapa orang lagi rasa lega pula sebab mabuk hahaha... dah disediakan tempat duduk pun berlunjur atas lantai. Aku dengar tour guide ada sebut dolphin dophin! Aku tak peduli...dok pegang plastik biru tu aje 😓😓 Laku beb plastik tu. Kalau depa caj satu singgit lagi untung tu hahah...

Tengok kami dua orang, mintak nyawa hahahaha....


Best weh berenang-renang di lautan dengan ikan. Don't miss it whenever you're in Phuket.

Discover Catamaran
22/135-136 (Boat Lagoon) M.2 Kohkaew
Amphoe Muang Phuket
Phuket, Thailand 83000

 +66 (0) 94 597 6111 / 94 597 6222
Emel: discovercatamaran@gmail.com

Thailand | 7 Resort Mewah Di Koh Samui Untuk Percutian Yang Mengasyikkan

Thailand | 7 Resort Mewah Di Koh Samui Untuk Percutian Yang Mengasyikkan | Sudah pasti ramai yang mengidamkan percutian yang hebat seperti digambarkan oleh para selebriti di media sosial. Bilik berhawa dingin yang luas, katil bertiang tinggi, makanan enak hingga ke bilik, personal butler service dan kolam renang peribadi. Dapat pula menginap di award winning resort di tepi pantai.. makaihhh rasa tak nak balik.

Mungkin anda sudah lama teringin untuk berjalan berdua dengan pasangan di tepi pantai dalam suasana romantik sambil mengimbau saat baru menginjak alam perkahwinan dulu sebelum wujudnya waris-waris yang menggangu tidur 😅😡. Atau, anda sesaja bercadang membawa keluarga bercuti bagi mengeratkan lagi kasih sayang. Atau, nak suggest kat bos sebagai lokasi untuk company's family day. Ya, sekarang banyak syarikat yang reward pekerja dengan percutian ke luar negara.

Tapi lokasi pilihannya di mana?

Ai cadangkan ke Koh Samui. Kenapa Koh Samui?

Pulau ini tak berapa besar, jalanraya di pesisir pantai, air lautnya jernih dan mudah untuk mendapatkan makanan halal. 

Koh Samui ialah sebuah pulau di Teluk Thai yang boleh diakses menggunakan jalan laut dan udara. Jika menaiki pesawat Air Asia dari Kuala Lumpur perlu turun di Surat Thani. Lebih mudah menggunakan perkhidmatan Bangkok Airways kerana pesawat mendarat di Samui International Airport yang terletak dalam Koh Samui itu sendiri. Lebih menjimatkan masa, hanya satu jam 20 minit dari KLIA. 

Di sini ai cadangkan (yang tidak mengikut turutan) beberapa resort yang sangat bagus untuk merehatkan badan dan minda.

1) Fair House Beach Resort & Hotel
Chaweangnoi Beach
124-124/1-2 Moo 3,
Bophut, Koh Samui
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 422 255

Bilik aku agak jauh dari lobi. Boleh je berjalan tapi malaslah pula, nak simpan lemak untuk musim dingin akan datang katanya hehe... so to/fr lobi ai naik buggy. 

Ada dua swimming pool tetapi ai cuma mandi yang dekat dengan kafe tu, boleh terus berjalan di pantai. Satu lagi kena panjat bukit. Masa tak banyak, eh.. sebenarnya syok baring kat bilik selepas berjalan ke sana sini.




Boleh menonton tv sambil berendam dalam bath tub.



Aku pos video ni kat insta di pagi Isnin dengan caption. "eh, kerja ke?" hahaha...


2) Pavilion Samui Villas & Resort
124/24 Moo 3, Lamai
Samui, Surathani Thailand
GPS: 9.46803,100.047797
Tel: +66 (0) 77 424 030
Faks: +66 (0) 77 424 029
Email: info@pavilionsamui.com

Ni kat entrance. Cantiknya orkid...



Bilik aku ada jakuzzi di luar bilik tetapi terlindung daripada pandangan orang lain. Villa ini ofkoslah lagi best.


Resort ekslusif dengan hiasan Thai kontemporari di Lamai Beach. Review dan lebih banyak gambar di blog post yang lalu.


3) Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com



Resort ini lokasinya strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. Walaupun di bandar tapi tak terganggu dengan kebisingan. Nak shopping pun senang. Makanan halal pun mudah didapati.

Review dan lebih banyak gambar di blog post yang lalu.


4) Celes Beachfront Resort
175/3 Moo1 Thaveerat-Pakdee Road
Bophut, Koh Samui, 
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 425 494

Celes Beachfront Resort ialah sebuah resort percutian yang baru sahaja dirasmikan pembukaannya Julai lalu. Ai belum sempat merasa tidur di tilam empuknya lagi. Ia dibawah syarikat yang sama menguruskan Koh Samui Villa di sebelahnya tetapi yang itu 3 bintang, Celes 5 bintang.

Setiap bilik dan villa lengkap dengan kemudahan terkini seperti sistem hiburan dan wifi untuk keselesaan tetamu. 

Lebih menariknya, ada beachfront outdoor saltwater pool, fitness center, spa dan restoran yang juga menghadap laut. Nak belajar memasak, berkayak atau Muay Thai pun bisa diatur. Ada free kids activites, melukis atas kelapa.

Hanya 15 minit dari lapangan terbang, Celes menawarkan 68 bilik dan empat villa. Biliknya luas beb.


Privacy terjamin!

Tengok tu...ada tempat melepak dalam kolam.


Bilik air menghadap swimming pool. Pool pula tepi laut (bukan semua).


5) The Treasure
118 Moo 2 T.Taling-Ngam
Koh Madsum, A. Koh-Samui
Surathani, 84140, Thailand
Tel : +66 (0) 77 953 009, +66 (0) 81 8955095
rm@thetreasureresorts.com

Resort ini setengah jam menaiki bot dari Koh Samui. Air laut di depannya sangat jernih, banyak karang dan very private. Tiada ATM, restoran makanan segera, kereta, shopping mall dan rumah persendirian. Sesuai sangat untuk honeymoon. Uols bila hornymoon bukan nak jumpa orang sangat kan? 😍😍😛 Katil king size lagi dia bagi.

Setiap 37 villa di The Treasure are free-standing individual units, setiap satu ada balkoni atau ruang santai dengan lengkapan berkualiti tinggi. Resort ini banyak menggunakan kayu jati dan buluh yang dijadikan pagar pemisah.

The Treasure boleh menguruskan pengangkutan pergi balik ke Samui International Airport menggunakan bot panjang atau speed boat. Ai ada share video resort ini di insta. Di website The Treasure pun ada (bukan video ai lah).

Jom tengok gambar sebahagian villa di The Treasure! 



Bilik yang ini pelik jugalah pada aku sebab bath tub dokek tongah rumah. Tak biaso jumpo camni doh... bilik aku di InterContinental Hua Hin dulu bath tub di belakang katil dan diletakkan penghadang. 




Nak villa yang bagaimana?

Public pool ada dua. Yang ini di depan restoran.

 


6) Chaba Cabana Beach Resort
160 Bophut, Bo Put
Ko Samui District
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 231 350

Apa daya tarikan utama di resort ini?? Lautnya ! Sangat jernih airnya.



Air laut sejernih air paip!


Ada shuttle ke Chaba Samui Resort, a sister resort to Chaba Cabana. ⇓



7) Nora Buri Samui Resort & Spa
111, Moo 5, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani, 84320, Thailand
Phone: +66 77 913 555

Resort ini sangat besar dan menarik, siap ada jalan underground untuk melintas ke villa di beach side. Mereka ada ballroom yang besar untuk berapa ribu eh..er..lupa dah, tapi ramailah boleh masuk. Rasanya yang terbesar di Koh Samui. Sesuailah untuk buat konferens dan seminar.



Jika membawa kanak-kanak, kita perlu menandatangani "surat pelepasan tanggungjawab" jika menginap di bilik ini sebab ada pool di depan. Hebatnya, aircond akan tertutup secara otomatik sekiranya pintu dibuka. Smart invention untuk menjimatkan tenaga.


Seperti kebanyakan resort lain, dua shower di sediakan di setiap villa. Dalam bilik dan open air.

Dalam banyak banyak resort yang aku pergi rasanya swimming pool Nora Buri lah yang paling best.

Best kan semua resort ni? Bagaimana untuk membuat tempahan? 

Di Agoda lah. Klik sini.

Nak tahu di mana restoran makanan halal di Koh Samui? Jemput baca di sini.
Jika nak tahu apa aktiviti yang boleh dibuat selama 4 hari 3 malam di Koh Samui, baca di sini pula.

Enjoy!!



Thailand | Siam Niramit, Persembahan Kebudayaan Yang Hebat!

Thailand | Siam Niramit, Persembahan Kebudayaan Yang Hebat! | Salah satu aktiviti yang ai highly recommend semasa di Phuket ialah menonton persembahan pentas yang hebat ini. Trust me, pasti puas hati.

Nak tak... tengok persembahan pentas antara yang terbesar di dunia?

Nak tak... menyaksikan persembahan 100 performers dengan 500 kostum yang cantik?

Nak tak... melihat dan mendengar kesan khas menggunakan teknologi canggih?

Nak tak... tengok set pentas yang hebat?

Nak tak... mengetahui sejarah dan budaya Thai?

Sumber di sini.

Jadual persembahan di Siam Niramit.

Pernah menonton teater di Mud KL atau Sarawak Cultural Village? Konsep yang hampir sama tapi di sini berskala besar. Jauh lebih besar!

Show Siam Niramit menceritakan sejarah tujuh kurunnya. Ruang teater ini sangat besar dengan kedudukan kerusi bertingkat. Sayangnya tidak dibenarkan membuat rakaman video atau gambar di dalamnya. Nak tengok kena beli tiket gituh. Persembahan dibahagikan kepada beberapa segmen yang dipadankan dengan lagu-lagu bersesuaian. Muzik Malaysia pun ada... teruja kita wak. Kalau ada omputehs sebelah aku mau aku je aku bagi tau dia lagu tu dari sini tapi takde... sekeliling aku semua yang kaler telur pindang je 😂😂😂 ya ampunnn!!

Persembahan istimewa ini diadakan setiap hari kecuali Selasa. Gate mula dibuka pukul 5.30 petang. Dinner bermula jam 6 petang dan show starts at 8.30pm. Sebelum persembahan utama ada preshow attractions and activities di kawasan lapang depan souvenir shop tu. Jadi bila kita sampai awal pun takdelah mereput menunggu show pukul 8.30 malam tu.

Dinner ada banyak pilihan makanan Thai dan makanan barat. Untuk vegetarian pun ada. Ada juga kaunter nasi ayam. Aku tak makanlah nasi ayam tu... kat Malaysia pun ada heheh... phad Thai pilihan utama. Sedap! Pulut mangga adalah sebesar ibu jari, buat lekat celah gigi. Kami makan di bilik khas sebab beli tiket premium.

Kedai cenderahatinya mengganggu emosi sebab menjual banyak pilihan barangan yang menarik dengan harga berpatutan. 

Ni haa tarikan prapersembahan tu. Menarik, macam-macam ada. Bermula dengan persembahan air dan cahaya, perarakan gajah, tarian, Muay Thai kemudian masuk ke Thai Village. Nak naik gajah pun boleh tapi kena bayarlah sikit.


Hadek hadek ni..


Thai Village pun best. Terdapat empat buah rumah dari empat wilayah. Di sini ada demonstrasi membuat lilitan bunga, makanan tradisional, menenun kain, bergambar memakai pakaian tradisional Thai, bersampan mengelilingi 'tasik' dan games. Games baling bola sampai abang Sajat jatuh dalam air tu paling meriah hehehe... aku tak mainlah sebab takut kalah dengan bebudak. Dahlah 3 biji bola 100b. Mesin duit betul.

Bergambar dengan pakaian tradisional pun menarik. Masa aku lalu tu ada omputehs dok bergambar. Cantiknya lahaiii... 

Naik sampan cuma THB20 seorang. Dalam tempoh menunggu tu sempatkah juga kami buat photoshoot dan videoshoot mempromosikan Siam Niramit. Acah acah pengacara Nona gituh tapi bersangkut-sangkut sebab takde skrip.

Balinglah bola ke tanda kuning tu. Kalau tepat, 'hakak' dalam kurungan tu akan jatuh ke dalam air.

Ni mesti dia ambil gambar sekerat je ni.

Ehem.. Dalam salah satu rumah tradisional Thai.


 

Nak masuk ke teater tu beg kita akan diperiksa. Kamera wajib di simpan di locker. Hebatnya show Siam Niramit ni pelakonnya bukan sekadar di pentas malah ada yang 'diawangan'. Memula main gendang di pentas, lepas tu lampu dipadamkan. Tau tau ada bunyi di atas. Perghhh gempak beb! Sewaktu penutup pun ada aktor yang menabur confetti dari atas sambil bergerak merentasi penonton. 


Dimana untuk membeli tiket Siam Niramit?
Boleh beli online dari Malaysia. Aku ada ternampak di 11Street dengan harga diskaun. Boleh juga dibeli daripada ejen jualan yang banyak di Patong dan Phuket. Pepandailah tawar-menawar. Harga termasuk transfer sekali. If without dinner boleh dikurangkan lagi. 

Any question? Bertanyakah di sini.


Siam Niramit
55/81 Moo 5
Chalermprakiet Rd.
Rassada
Muang, Phuket 83000
Thailand
Phone: +66 76 335 000


Nak tempah hotel di Phuket atau Patong Beach? Klik di sini. Beli kat Agoda senang.






Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free