Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Thailand | Jangan Risau Kelaparan, Lihat Senarai Kedai Makanan Halal Di Koh Samui

Thailand | Jangan Risau Kelaparan, Lihat Senarai Kedai Makanan Halal Di Koh Samui | Majoriti rakyat Thailand beragama Buddha tetapi ramai penduduk beragama islam di selatan negara itu. Di Satun, Songkhla, Yala, Narathiwat, Phuket, Krabi dan Koh Samui komuniti islam agak besar dan mereka turut bertutur Bahasa Melayu loghat Kedah atau Kelantan bergantung di mana lokasi mereka lebih berhampiran (tidak di Krabi). Sekiranya sesebuah tempat di Thailand bertaraf bandar atau ramai pelancong muslim di sesebuah negeri/lokasi pasti akan ada yang berjualan makanan halal. Malah di Bangkok sendiri tidak sukar untuk mendapatkan makanan halal untuk mengisi perut.


Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman baru baru ini, banyak kedai makan halal di Koh Samui cuma ia tidaklah sebanyak di Krabi. Tidaklah rugi jika ada pihak yang benar benar berusaha untuk menyediakan makanan halal kerana ia boleh dimakan oleh semua orang, tidak terhad kepada orang islam sahaja. Malah negara seperti Jepun, Korea dan Taiwan berlumba-lumba menawarkan produk berstatus halal. Di Thailand kita dengan mudah akan mendapat bekalan produk halal seperti pes tomyam, pes phad Thai, sos ikan dan minyak masak di pasaraya besar seperti Big C. Jadi jika menyewa apartment tidaklah menjadi masalah untuk kita memasak sendiri.

Tak syak lagi, makanan Thai memang sedap. Dah biasa kan makan di kedai tomyam memalam? Tak kedai mamak, kedai tomyam. Itulah yang kebanyakan kita orang Malaysia ni dok ulang. Diharap dengan adanya senarai "kedai makan halal" ini boleh membantu anda sewaktu berkelana di Koh Samui. Walaupun tidak menyenaraikan kesemuanya tetapi rasanya yang ini pun dah mencukupi untuk percutian empat lima hari.



Restoran Makanan Halal Di Koh Samui
(kedai nombor 1 di belakang kedai no 2, ada tasik sebelah kiri, berdekatan roundabout dan balai polis trafik. No 1 hingga 4 adalah berdekatan)

1. Reef Halab
167/12 Moo2 Bo Phut
Chaweng, Samui
Thailand 84320
Tel : 092-3685001/ 087-7553318
Waktu beroperasi: 11 pagi - 2 pagi

Menu dan harga makanan di Reff Halab, nak ala carte pun boleh. Telur dadar campur udang, sedap.

2. Farest Restaurant 
167/12 Moo2 Bo Phut
Chaweng, Samui
Thailand 84320
Tel: 086 8808192
Waktu beroperasi: 11 pagi - 1 pagi

3. Samui Night Market
Chaweng
-dalam 100/200m sebelum sampai ke Reef Halab)

4. Foodcourt sebelah Chaweng Central Festival. 
Ada 1 kedai Seafood Halal and 2 Indian Food.

5. Dekat Guan Yu Shrine
399/ 84310 Lamai

Guan Yu shrine di dalam, di depannya ada deretan kedai. Jika kita menghadap shrine ini, kedai makanan halal tersebut di hujung kanan. 100 meter dari kedai makan tu ada tukang jahit langsir, manalah tahu nak tempah pula kannnn... 😉


Guan Yu Shrine. Sumber di sini.

6. Melayu Samui Seafood Restaurant
366/1 Muslim Village
Hua Thanon
Koh Samui
Tel: 089 9751165
Waktu beroperasi: 9 pagi - 10 malam

Jarak perjalanan 16km (28 minit) dari Central Festival Chaweng,

Nota:
Di kawasan sekitar Masjid Nurulihsan di perkampungan muslim di Hua Thanon ada banyak peniaga menjual makanan halal bermula dengan sarapan pagi. Dimsum pun ada dijual depan masjid tu. Masjid ini tak jauh dari Hin Tai dan Hin Yai rock.

Melayu Samui Seafood Restaurant.

Baru sebahagian je ni. Ai tak suka ketam.

7. Fisherman's Village di Bo Phut Beach (petang Jumaat sahaja)
Pasar malam ini berbentuk L jadi jangan tak explore both sides. 15 minit dari Chaweng Beach. Ada jual seafood, pancake dan sushi.

Gerai sushi di Fisherman's Village di Bo Phut Beach.

8. Faria Halal Food Restaurant 
54/10 Chaweng Beach, M.3, T.Bo Phut
Koh Samui, Suratthani 84320
Tel : 084-6264813, 086-6262722 (Mr.Maruth)
Waktu beroperasi: 9 pagi - 8 malam
(Terletak di mainroad area Chaweng Beach, opposite dengan Bangkok Hospital, Samui)

9. Nasi Ganja di Muslim Halal Food
Dari Bangkok Hospital (kiri) jalan terus lebih kurang 300 meter sehingga berjumpa traffic lights di simpang tiga, jalan terus ke depan sikit lagi. Kedai tu di sebelah kanan.

10. Ihsan Muslim Restaurant
45/58 (Talat Daow) Chaweng Beach, M.3, T.Bo Phut, Koh Samui
Tel: +66 80 145 3134 / 081-2810410
Waktu beroperasi: 8 pagi - 10.30 malam

- Tepi jalan berdekat Tesco Extra, murah dan sedap. Dari traffic lights yang kita nak pergi ke kedai Nasi Ganja tu kita belok kanan. Jalan ke depan lebih kurang 100 meter kemudian pandang kanan.

11. Bang Hasan Samin Restaurant
Near PTT Gas Station (on ring road) Chaweng Beach
M.3, T.Bo Phut, Koh Samui
Suratthani 84320

12. Anantara Lawana Koh Samui Resort
92/1 Moo 2, Bophut, Koh Samui, Surat Thani 84320, Thailand

13. Krua Halal Restaurant
310/19 M.3 Nathon Town
T. Angthong, Koh Samui
Suratthani 84140
Contacts: 081-0836692 (Ms.Malee Darasaeng)
Opening Hours: 07.00-21.00

Kalau nak bertukar selera ke makanan india boleh try restoran di bawah but they serve liquor too.
14. Curry Pot Indian Restaurant
Chaweng Beach Road
Samui
Tel: 083 6363944 / WA +66 83 6458507
Waktu beroperasi: 11 pagi - 11.30 malam
(bertentangan Central Festival shopping Mall dan berdekatan Al's Resort)

15. 7 Eleven


Puas ai makan seafood empat hari di Koh Samui. Syok oih!


TIPS untuk berjalan-jalan di Koh Samui
Nak bergerak di Koh Samui ini lebih mudah dengan menyewa basikal, motorsikal atau kereta. Dapatkan peta di hotel untuk memudahkan perjalanan.

Tolong JANGAN tinggalkan passport anda pada orang yang menyewakan motor/kereta tu ya dan periksalah dahulu kondisi kenderaan tersebut sebelum bersetuju menyewa. Aku nampak ada syarikat yang memberikan satu checklist kepada penyewa sebelum mengambil kunci motor. Kalau ada lampu yang senget, ambil gambar. Kalau bila kita start enjin ekzos bergegar-gegar macam nak roboh, rekodkan. 

Motorsikal - paling mudah dan murah. Kadar sewa diantara THB150-400 sehari bergantung kepada musim.

Kereta - kadar sewa bermula THB500 sehari.
Teksi - tidak bermeter. Bargain sesiap sebelum naik.
lternatif lain, songteaw, tetapi ia tak cover semua tempat.


BANGKOK AIRWAYS menghubungkan Kuala Lumpur terus ke Koh Samui (USM)
Kalau nak lekas sampai ke Koh Samui boleh naik flight pagi Bangkok Airways dari KLIA, 1 jam 20 minit terus sampai di pulau tersebut. Senang. Nak menginap di lokasi yang meriah siang malam, stay di Chaweng tetapi kawasan lain pun bukannya jauh sangat.


Jemput baca juga restoran halal di bandar-bandar besar yang lain:
Restoran makanan halal di Ao Nang, Krabi, Thaland.
Restoran makanan halal di Bangkok, Thailand.
Restoran makanan halal di Hong Kong, China.
Restoran makanan halal di Kunming, China.
Restoran makanan halal di Shanghai, China.
Restoran makanan halal di Hangzhou, China.

Sesudah membaca ni harapnya sudilah share di wall memasing untuk kemudahan orang lain pula. Mana kita tahukan ada kengkawan yang akan bercuti ke sana selepas Ramdhan nanti. Terima kasih.
















Thailand | Pakej Percutian Muslim 4 Hari 3 Malam Ke Koh Samui

Thailand | Pakej 4 Hari 3 Malam Ke Koh Samui | Kali ni aku feeling mak datin gi travel guna pakej pelancongan. Perjalanan lebih terurus dan cepat segala-galanya maklumlah chauffered everywhere gituh.



Koh Samui panaih lit lit sama seperti Malaysia waktu itu. Koh Samui yang menghadap Teluk Thai merupakan pulau ketiga terbesar di Thailand dan terkenal sebagai tempat untuk merehatkan minda serta badan. Ia lebih tenang berbanding Pattaya yang menggila. 

Pulau ini tidak terlalu besar dan hanya memerlukan dua jam untuk mengelilinginya. Dimana-manapun akan kelihatan pelancong asing. Empat hari di sini belum ada sekalipun terserempak dengan orang Melayu, orang Cina ada tetapi tak pasti dari Malaysia atau Singapura. Kebanyakan resort quite high end jugalah mungkin sebab target pasaran mereka pelancong dari Eropah. Kebanyakan bilik/villa mempunyai dua bath shower, dengan satu di luar bilik jenis tidak berbumbung. Tuk tuk tiada, hanya songteaw. Musim sibuknya bulan Julai dan Ogos.

Yang lebih menariknya di mana pun kita menginap kita tetap akan dapat berada berdekatan pantai. Jalan utamanya pun dibina berhampiran pantai.

Ada dua buah tempat yang dikatakan lokasi menyelam bertaraf dunia- Koh Tao dan Koh Nang Yuan.

Untuk pengetahuan, Koh Samui bukan seperti Krabi yang mudah untuk mendapatkan makanan halal. Ada kedai makan tetapi tidak setempat. Nanti ai buat blog post tentang makanan halal ni, pastu lepas baca hangpa pakat share dengan kengkawan ya. Benda elok kongsikan bersama. Jika menginap di resort ekslusif kena naik motor atau sewa kereta untuk mendapatkan makanan halal tetapi Anantara Lawana Koh Samui Resort menawarkan makanan halal sepenuhnya. Chef Aziz yang menjadi tukang masaknya. Sedap baq hang! Yes, it's not very cheap but dalam percutian jimat kita selalunya ada satu satu bahagian yang kita tak berjimat kan? Ada orang menginap di hotel bajet sebab nak shopping sakan, ada orang sewa motor sebab nak peruntukan duit untuk makan besar... begitulah.

Walaupun Koh Samui tidak terlalu ramai penduduk tetapi mereka ada sekurang-kurangnya lima buah pusat membeli-belah dengan yang terbesar dan banyak jenama hebat ialah Central Festival. Besar butik Uniqlo di sini. Sekolah antarabangsa pun ada.


Lapangan Terbang Koh Samui Yang Unik
Since aku naik #BangkokAirways jadi kapal terbang mendarat terus di pulau cantik ni. Airport ini adalah milik Bangkok Airways dan menjadi hub mereka selain Bangkok dan Pattaya. Airport kecil tetapi unik, terasa benar berada di pulau dengan 'hut' dan imigresen yang open concept. Takdelah rigid terkurung dalam bangunan. Eh, memang menariklah!

Jika kita naik airlines lain dari Malaysia kita akan turun di Suratthani, naik bas sejam setengah kemudian naik feri sejam setengah lagi lepas tu naik van ke hotel. Lama kan? tapi best sebenarnya jika ada banyak masa. The journey itself yang akan meninggalkan banyak kenangan. Kalau setakat bercuti empat hari rasanya lebih sesuai terus mendarat di Koh Samui sebab kalau turun di Suratthani International Airport kita dah habiskan dua hari masa perjalanan. Dua jam sebelum fly kan dah kena berada di airport walaupun penerbangan hanya 1 jam 20 minit.

Koh Samui Airport ada ruang solat yang kecil di sebelah domestic departure gate. Nak makan, minum, last minute shopping pun boleh. International departure di Gate 6 & 7. Gate 7 ada air-cond, minuman dan snek. Airport untuk Asia's Boutique Airline kan... Janganlah nak datang lambat sangat terutama di hujung minggu, ramai pelancong beratur termasuk di duty free shop. Disebabkan airport ini open concept jadi di imigresen tu tiada air-cond ya, hanya kipas sahaja (at departure). Cair mekap.

 Samui International Airport

Kadar tambang teksi dan minibus dari Samui International Airport.


Pakej Percutian Muslim 4 hari 3 malam di Koh Samui
Percutian kali ini adalah luxury vacation tetapi boleh saja diubahsuai mengikut kehendak memasing. Mix and match ikut nafsu sendiri.

Hari Pertama
Kami naik flight 9.15 pagi dan tiba di Koh Samui 9.55 pagi. Adjust jam sesiap sebab waktunya lewat sejam dari Malaysia. Cabin crew akan edarkan muslim food dulu kepada sesiapa yang request.

Sesampainya di sana kami check-in dan makan tengahari di Pavilion Samui Villas & Resort. Ya Allah best nya bilik, siap ada jakuzi di luar. Aku ada buat video amatur, sila lihat di instagram ai. Aku nak berendam tapi tapi cuaklah pula kot kot orang atas mengintai hehee..

Selepas solat segala kami melawat Namuang Safari untuk menunggang gajah dan menonton pertunjukan binatang. Masa yang diperuntukkan agak singkat jadi kami tak dapat ke safari dan air terjun naik 4x4.

Acara seterusnya melawat perkampungan muslim di Hua Thanon. Persinggahan pertama ialah Masjid Nurulihsan di Samui Muslim Village. Masjid yang menjadi pusat pertemuan masyarakat islam di Koh Samui ini juga mempunyai pelajar tahfiz pelbagai peringkat umur. Ada yang dah jadi huffaz. Masjid ini juga sedang direnovasi jadi kalau nak menderma kepada masjid atau penuntut ilmu tu sangat dialu-lukan.

Makan malam di Melayu Samui Seafood Restaurant di kampung tersebut dengan hidangan makanan laut asli Thai. Sedapnya... lahai! Sayangnya aku tak minat ketam jadi aku makan seekor bapak ketam je. Yang minat tu kendurilah mereka, ada yang pak imam siap kopekkan...kemain. Resipi dah ditanya, nanti aku nak cuba masak kensom tu.


Pavilion Samui Villas and Resort

Namuang Safari.

Namuang Safari

Masjid Nurulihsan di Samui Muslim Village, Hua Thanon.

Hari Kedua
Selepas check-out kami ke kem Muai Thai, Superpro Samui. Kem latihan ini dilengkapi peralatan berkualiti dengan tenaga pengajar terlatih dan banyak pengalaman bertanding muai Thai. Mereka juga menyediakan penginapan untuk para pelajar. Masa kami datang tu pelajarnya semua omputehs. Dapatlah juga belajar teknik menendang dari coach tu.

Superpro Samui. Ada berani?

Tengahari tu kami makan di Anantara Lawana Koh Samui Resort. Appetizer saja empat jenis, main course tiga jenis lauk kalau tak silap. Semua sedap! Chef Aziz (warga Malaysia) yang masak. Dah 10 tahun beliau tinggal di Koh Samui. Bersesuian dengan jiwalah kot tu yang lama bertahan tinggal di pulau.

Perut dah kenyang tapi aturcara seterusnya Thai massage di Cyan Spa. Bilik yang kami dapat tu menghadap Teluk Thai. Kerlasss!

Cyan Spa, Bo Phut.

Hari ini check-in di Al's Resort, resort berbintang tiga di Chaweng yang berdekatan dengan Central Festival shopping mall. Berjalan kaki je ke Hard Rock Cafe uols. Kabaret pun ada, "tulen bang!", katanya 😉.

Petang tu kami mengejar matahari terbenam di atas bot mewah Kia Ora Katamaran. Sepatutnya naik di jeti lain tetapi disebabkan angin kuat kami terpaksa naik di depan Hansar Samui Resort, Bo Phut. Gloomy je petang tu tak nampak pun sun setting tetapi pengalaman belayar tu sangat syok. Aku memang suka naik bot, asalkan bot tu tak berhenti di tengah laut. Teroleng-oleng dilambung ombak tu yang tak tahan. Pakej sunset selama dua jam ini temasuk minuman dan snek.

Kia Ora Catamaran.

Sekejapnya pelayaran tu... kami pun 'mengukur jalan' di Bo Phut Fishermen Wharf. Setiap Jumaat ada pasar malam di sini bermula jam enam petang. Banyak juga local products yang berkenan di hati... itulah bahayanya kalau membeli-belah sewaktu perut tak berapa kosong, otak jadi kurang waras berbelanja.


Hari Ketiga
Kami check-out lagi... ai tak kisah sebab semua resort ada tarikan tersendiri. Boleh dikatakan semua resort besar di Koh Samui memberikan layanan terbaik.dan ada dua swimming pool.

Aktiviti hari ini, snorkelling!

Di mana? Di Koh Taen dan Koh Madsum.

Snorkelling di Koh Taen.

Pemandangan di hadapan The Treasure, Koh Madsum, 30 minit dengan bot dari Koh Samui.

Masa snorkelling di Koh Tien tu aku dok mengikut ikan warna biru yang bermuncung panjang hingga terkeluar dari kumpulan "come back here, madam!" hahaha... Mana aku sedar sebab muka di dalam air je. Lagipun masa berendam di tepi bot tu takde pula kumpulan ikan biru yang besar. Banyak juga karang laut di sini.

Lunch di The Treasure, Koh Madsum. Sedap betul tomyam. Bilik-bilik di pulau ini memang sesuai sangat untuk pasangan yang nak honeymoon/hornymoon 😚😚😚. Sunyi dan ekslusif.

Selepas itu kami ke Grandfather and Grandmother Rock. Lucah betullah bentuk batu-batu tu 😃😃. Kat blog post lain nanti ai tunjuk gambar bebanyak ye... gigih ai panjat batu pakai skirt kembang untuk mendapatkan angle yang lebih menarik hahah... jangan kecam aku sudahlah. Anggap je for educational purposes only. Kalau pergi dengan geng mereng mau 'dahsyat' gambar kami. Yang ini gambar ayu je lah huhuu...

Penis?

Hari ini mendaftar masuk pula di Fair House Beach Resort. Resort ini luas di kawasan berbukit. Masuk bilik naik buggy. Nak ke lobi naik buggy. Pemalas betul nak berjalan kaki.

Malam ni jalan-jalan di Lamai Walking Street dan menonton persembahan bunga api di pantai depan Ark Bar. Meriah beb!


Hari Keempat
Last day, check-out pukul 10 pagi kemudian buat inspection di dua resort. Memang resort di Koh Samui ni best best lah. Jangan risau, hotel sederhana dan bajet pun ada tapi kali ini kami nak fokuskan kepada pelancongan mewah sebab ramai orang Asia yang kaya.

Selepas lunch di Nara Buri Resort kami diberi peluang berbelanja lagi di Big C. Aku beli bahan memasak seperti pes tomyam dan phad Thai. Fish sauce ada berbagai jenama dan saiz pun dibeli juga. Kalau kita nak masak sendiri pun tak susah sebab banyak produk halal di Thailand ni.


Tamatlah percutian empat hari tersebut. Nanti ai ceritakan satu persatu dengan lebih detail dan lebih banyak gambar. For now feel free untuk melihat gambar dan video di www.instagram.com/ruggedmom . Bye!


Tips mandi di swimming pool
Kalau tak suka ramai orang, mandi pepagi. Bukannya sejuk sangat pun... para omputehs tu tak masuk pool pepagi, mereka lebih suka mandi sewaktu matahari terik maklumlah di negara mereka tu sejuk memanjang. Kulit kita ni dah sedia eksotik takde pasallah nak bagi rentung pulak 😁.


Tempah bilik di AGODA.. mudah, cepat dan confirm dapat.






SANTAN Food Festival di Air Asia RedQ !

SANTAN Food Festival di Air Asia RedQ ! Hari ini Air Asia menganjurkan acara mencuba rasa inflight meals terbesar Asia di ibu pejabat mereka, RedQ. 


Siapa yang tak tahu Nasi Lemak Pak Nasser kan? The menu can sell for itself oredi.... no need introduction dah. Jadi memang sesuai sangat diperkenalkan menu-menu lain yang unik dengan harga berpatutan seperti Thai Green Curry (Kari Hijau Thai) dengan nasi putih yang lembut dan wangi. Baunya pun... kalau dah terkurung dalam kabin tu sohehlah nak makan juga.

Acara memperkenalkan menu panas Air Asia merangkumkan beberapa jenis makanan terkenal di rantau ini seperti Nasi Kuning Manado, Roasted Chicken Adobo, phad Thai, coconut jelly, roti jala dan sebagainya. Dah empat hari makan phad Thai di Koh Samui, kat sini makan lagi hehe... Jangan dilupa kopi T&Co yang sedap tu. Lepas makan nasi ai mesti nak black coffee. Mana nak cari inflight menu yang ada bermacam jenis cenggini? Walaupun low cost airlines hidangannya sedap tau.

Cool giler office Air Asia - RedQ


Dari kiri Mr Choudhury Hassan Peter, Group Head of Ancillary Revenue; Datuk Kamarudin Meranun, Executive Chairman Air Asia Berhad dan Group CEO Air Asia X dan Tan Sri Tony Fernandes, Group CEO Air Asia.

Influencer dari Filipina.

Ramuan Kari Hijau Thai.

Makanan adalah satu cara untuk menghubungkan dan mengeratkan manusia. Menurut AirAsia Group CEO, Tan Sri Tony Fernandes, nama Santan dipilih kerana banyak makanan Asia yang menggunakan santan. Menu-menu yang dipilih berdasarkan populariti di sesebuah negara. Dengan adanya makanan ini pihak Air Asia secara tak lansung membantu para petani dan pengusaha perniagaan di Asia meningkatkan pendapatan. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa kopi yang paling sedap datangnya dari tanah tinggi Thailand, bukannya Brazil. Nasi lemak paling sedap pastilah dari Malaysia. Itu sebablah kita obes kan? 

Akan datang, sistem e-pos akan diperkenalkan untuk memudahkan kita menempah dan membayar makanan macam makan di restoran tu. Order online lah, gerenti dapat makanan yang kita hendak. Dapat diskaun pula tu. Kalau tak karang asal kau minta je makanan yang hot on the list tu memanjang je habis. Nak nak pula kalau naik flight petang, hakak hakak makcik pakcik baru rasa lapar lepas shopping sakan kot 😂😂😂 Nasib baik tart nanas selalu ada. Sedap baq hang!

Acara ini dihadiri oleh 200 orang pengamal media dan influencer dari 16 negara - Malaysia, Thailand, Indonesia, Philippines, Vietnam, Cambodia, Laos, Myanmar, Singapura, Brunei, India. China, Taiwan, Jepun, Korea Utara Selatan dan India. Blogger India tu je aku kenal, itupun melalui Facebook. Kena bawa kami terbang bersama ni baru mudah nak kenal #tetiba.


aloloooo...

SANTAN Yang 'Panas'
Acara pembukaan SANTAN FOOD FESTIVAL sangat menarik dari Fun Team. Paling best pastilah Assraf Nasir 'Toxic' dari Air Asia X. Alaa... yang video dia menari dalam kabin yang dapat 9 juta views tu. Gempak gilos! TS Tony pun sporting 'bergesel' dengan dia 😁😁. Takde still photo lah pula, video je ada. Sakan kami bersorak hahaa..

Selepas tu ada demonstrasi masakan Thai Green Curry oleh Air Asia Regional Manager of Group Inflight F&B Chef Calvin Soo.

Aku dengar mereka sebut nasi lemak nasi lemak je..


Sumber Air Asia.


Senarai Makanan Yang Laku Keras Dalam Penerbangan Air Asia & Air Asia X (Best-sellers):

AirAsia Berhad (AK)
 Pak Nasser’s Nasi Lemak
 Uncle Chin’s Chicken Rice
 Bukhara Chicken Biryani
 Roast Chicken with Cream Sauce
 Kabali Vegetable Biryani

AirAsia X (D7)
 Pak Nasser’s Nasi Lemak
 Uncle Chin’s Chicken Rice
 Roasted Chicken with Stuffing and Cranberry Gravy
 Chicken Satay
 Nasi Dagang with Chicken Curry

Thai AirAsia (FD)
 Uncle Chin's Chicken Rice
 Thai Green Curry with Rice
 Assorted Sandwiches
 ML Noi’s Basil Fried Chicken on Rice
 Pad Thai

Thai AirAsia X (XT)
 Spicy Fried Chicken with Rice and Traditional Thai-style Omelette
 Japanese Chicken Teriyaki with Rice
 Thai Hot Basil Chicken Stir-fry with Rice
 Pad Thai with Prawns
 Tasty Grilled Chicken with Sticky Rice

Indonesia AirAsia (QZ) & Indonesia AirAsia X (XT) 
 Pak Nasser's Nasi Lemak
 Uncle Chin's Chicken Rice
 Nasi Kuning Manado
 Asian Fried Rice
 Nasi Padang Uda Ratman Philippines AirAsia (Z2)
 Uncle Chin's Chicken Rice
 Pak Nasser's Nasi Lemak
 Chicken Adobo
 Beef Caldereta
 Assorted Sandwiches

AirAsia India (I5) 
 Laccha Paratha with Veg Cutlet And Chole
 South Indian Delight
 Masala Cheese Omelette with BBQ Chicken Kebab
 Purani Dilli ke Raseele Rajma with Jeera Rice
 Chicken Chettinad with Ghee Rice


Kenyanglah balik tadi so kena buat jumping jack and squat squat squat... 😭







Pulau Pinang | Reclining Buddha at Wat Chayamangkalaram

Pulau Pinang | Reclining Buddha at Wat Chayamangkalaram | Selain Melayu, Cina dan India yang menjadi etnik utama di semenanjung Malaysia,  masyarakat keturunan Thai (Siam) juga ramai yang bermastautin di sini. Kebanyakan daripada mereka mendiami negeri Kelantan, Perlis, Kedah dan Pulau Pinang. 


Menurut statistik yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 2000, 50,211 individu etnik Thai di tinggal di negara ini dimana 38,353 (atau 76.4% daripada mereka) memegang warga negara Malaysia. Kebanyakan orang Siam Malaysia beragama Buddha dari mazhab Theravada dan tempat sembahyang mereka digelar wat. Setiap wat ditadbir oleh beberapa orang sami. 

Orang Siam di Kelantan agak sukar dikenali. Selain wajah yang serupa warga Melayu, mereka juga fasih bertutur dialek Kelantan. Cara hidup dan makanan juga menyerupai masyarakat Melayu. Yang membezakan hanyalah agama dan bahasa Siam yang mereka gunakan sesama mereka.

Tahukah anda bahawa secara politik, orang Siam Malaysia diakui sebagai bumiputera?


Masyarakat Siam di Pulau Pinang
Sejarah kedatangan masyarakat Siam di Pulau Pinang berkait rapat dengan kisah sejarah Pulau Pinang-Kedah-Siam. Kisah lama yang kalau nak diceritakan esok pun tak habis. Seronok belajar tentang sejarah negara tanpa stress untuk exam. Bacalah sendiri ya, aku pun bukannya pandai nak menceritakan mengikut kronologi.

Agama Buddha dianuti sebahagian besar kaum Cina sama seperti warga keturunan Siam. Oleh itu banyak sekali kuil dan wat dibina oleh penganut agama ini di Pulau Mutiara. Mereka juga merayakan Hari Wesak sebagai hari memperingati kelahiran, enlightenment (pencerahan?) dan kematian Gautama Buddha. 


"Reclining Buddha" di Pulau Pinang


Sebenarnya aku tak jangka pun di Malaysia ada patung Buddha yang berbaring mengiring ni. Ingatkan di Wat Pho, Thailand je ada... tapi yang itu sangat besar, tengoklah je lah kat blog post tu. Kalau tak gunakan wide angle lens memang tak muat masuk dalam sekeping gambar sebab ia 'dikepung' dan ada tiang-tiang besar menghalang pemandangan.

Wat Chayamangkalaram ialah sebuah wat Siam dimana tanahnya seluas lima ekar telah dihadiahkan oleh Queen Victoria pada 22 Julai 1845 melalui wakilnya Mr. W.L. Butterworth daripada The East India Company of Penang. Masa tu kan kita masih dijajah Inggeris lagi.

Kuil dan berhala utamanya telah dibina oleh sami yang berasal dari Thailand pada tahun 1900 sebelum pengubahsuaian dilakukan 88 tahun kemudian. Kini wat ini berunsurkan arkiteksur Thai moden. Di dalamnya dibina "reclining Buddha"- Pra Buddhachaiya Mongkul, yang dikatakan antara yang terpanjang di dunia. Panjangnya 180 kaki dan bersadur emas. Patung ini berbaring ke kanan dengan beralaskan tapak tangan kanan menghadap ke utara.



Sami pertamanya ialah sami Buddha bermazhab Theravada dari Thailand, Phorthan Kuat, yang turut dikenali sebgai "Powerful Monk". Mengikut cerita lagendanya sami ini sangat sukakan laksa yang merupakan makanan istimewa di Pulau Pinang. Sehingga kini ada juga penganut yang membawa semagkuk laksa untuk dipersembahkan kepada dewa mereka. Korang yang muslim tu toksahlah pi makan pulak bila nampak laksa dalm wat tu... makruh. Nak makan kena beli, takde yang free ya.

Di hadapan "reclining Buddha" tersebut terdapat banyak patung kecil yang menggambarkan dewa-dewi mereka untuk disembah. Lantainya pula penuh dengan motif bunga teratai (lotus) yang sinonim dengan agama Buddha.

Dinding wat dilukis pelbagai imej Buddha oleh pelukis ternama Thai. Di belakang patung besar itu pula, tersimpan beratus abu mayat penganut Buddha di Pulau Pinang. Penganut yang biasa datang ke wat ini lah kot. Aku pun tak sangka jumpa tempat penyimpanan tu... sesajalah berjalan di keseluruhan wat pastu tetiba...



Tahun Baru Thai, Hari Wesak, hari memperingati penubuhan wat dan beberapa lagi perayaan di sambut di Wat Chayamangkalaram ini. Pada masa tersebut ia akan penuh sesak dengan penganut dan pelancong asing yang ingin menyaksikan pembakaran joss-sticks dan upacara penyembahan.

Persediaan untuk menyambut Loy Krathong yang jatuh pada malam bulan ke-12 kalendar Cina dimana berakhirnya musim hujan dan bulan mengambang penuh. Biasanya pada bulan November. Pada waktu ini para penganut Buddha akan berhimpun di tasik, sungai dan terusan akan melepaskan bungai teratai buatan yang dihias liin, pewangi dan bunga.


Wat Chayamangkalaram
17, Lorong Burma
Pulau Tikus
10250 George Town
Pulau Pinang
Malaysia.

Masuk PERCUMA. 



Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 (PBAKL2017) | Pesta Memandaikan Bangsa

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 (PBAKL2017) atau Kuala Lumpur International Book Fair 2017 telah kembali ke Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) seperti kebiasaannya. Pesta buku tahunan yang telah diadakan bermula 28 April hingga 7 Mei  dikatakan telah mengumpulkan 1,000 penulis buku yang banyak menyumbang kepada percambahan minda warga Malaysia.

Sumber KLIBF2017

Ia dipindahkan kembali ke PWTC untuk menampung dua kandungan baharu PBAKL iaitu Baca World 2017, iaitu pameran kandungan digital dan Asean E-Book Conference (AEC). Tahun lalu percubaan pertama memindahkannya ke Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) telah menimbulkan beberapa isu tetapi menurut Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Dr. Khair Mohammad Yusof Khair yang juga Pengerusi MBKM, di masa akan datang pesta buku yang lebih besar akan diadakan di MAEPS kerana lokasinya di luar Kuala Lumpur yang mudah diakses melalui rangkaian lebuhraya dan mempunyai segmen pasaran baru. Betullah juga, ada banyak universiti di Serdang, Bangi, Nilai, Puchong, Seremban... banyak juga kawasan perumahan dimana para pelajar boleh pergi sendiri ke sana.

Kali ini 905 gerai pameran dibuka dengan penyertaan penerbit tempatan dan asing serta agensi kerajaan tempatan dan asing. Dewan Tun Razak 1 & 2 pun dibuka sebab ramai peserta. Pihak MBKM menjangkakan 2.5 juta pengunjung pada pesta buku kali ini. Menurut Tan Sri Dr. Khair kadar tabiat membaca rakyat negara ini meningkat kepada 12 judul buku setahun (bagus bagus!). Tak tahulah sampai ke tidak jumlah pengunjung tu... semalam berakhirnya, sehari dua lagi ada lah pengumuman tu kot.


Apa yang ku cari di PBAKL2017?
Owh sebenarnya aku buat keputusan "nak pergi juga ke PBAKL" di tengahari Ahad tu sebab anak-anak set sekolah rendah masih di Port Dickson bersama atuk uwan dan sepupu sepapat. Terbang bebaslah mak. Pukul empat setengah petang baru sampai sana.

Niat asalnya hendak membeli buku-buku hartanah dan kewangan yang diberi diskaun tetapi.... bila masuk je dari sisi Puteri Pacific Hotel tu terus terpana dengan banyaknya novel fixie hahah... di ground floor tu novel-novel penulis tempatan dilelong RM5 sebuah. Aku tak belilah sebab tak biasa membaca hasil tulisan penulis-penulis tu. Karang cinta remaja sangat bosan pula aku. Bagi hadik hadik je lah.

Novel fixie sangat banyak tetapi AWAS, ada juga yang tidak sesuai untuk bacaan remaja. 

Baru masuk ke Pesta Buku dah berkenan dengan buku-buku yang aku tanda tu tetapi akhirnya beli buku Faisal Tehrani tu aje. 

RM5 punya pasal licin rak ni.

 Ruang pameran Dewan Bahasa dan Pustaka. Aku beli buku Keris Mas di sini. Di tahun 90an dulu aku pernah pergi ke jualan gudang DBP  kat mana entah, Keramat kot, Gigih aku dan Kay turun naik bas.

Berani ke??  😁 Para suami elok baca buku ni. Kalau rasa rezeki tersekat tu boleh timba ilmu dengan membacanya. Mungkin ada yang belum beres mengenai layanan serta nafkah keatas isteri.

Novel-novel lama Aina Emir dijual hanya RM5 sebuah sewaktu happy hour. Takkan tak beli? haishh..takkan lagi 😂. Dulu aku baca buku dia sampai menangis bengkak mata hahah... dah lah esoknya kena jumpa client. Teringat lagi cerita watak Behzad tu... isk

Ada juga siri buku "backpacker" ke UK, German, Eropah, Jepun, Korea dan sebagainya. Aku dah flip through semua buku tu, banyak tips yang diberikan sebelum berangkat dan semasa berada di negara-negara tersebut.  Oleh kerana aku pun selalu juga membuat kerja research sebelum berjalan ni aku taklah teruja sangat dengan buku-buku tu tetapi lebih tertarik dengan buku mengenai perjalanan dan pengalaman mengembara itu sendiri. Ada yang berkenan tapi lain kalilah kita beli.

Para penulis buku siri "backpacker" sedang sibuk melayani peminat.

Ya Allah memang best lah, begitu banyak buku yang dijual dengan harga diskaun. Paling meriah rasanya gerai PTS Publications, meriah beb! Takkan tak nak beli buku-buku tebal bila harganya menjunam jadi RM3 je? Nasib baik bawa beg sekolah je, kalau bawa beg tarik harus penat menarik dan mengangkat turun ke stesen bas Puduraya. Bila nampak banyak sangat buku murah aku tukar plan, mana-mana buku yang aku bercadang nak beli tetapi hanya diberi diskaun 20% aku tangguhkan dulu. Nanti boleh beli di Popular, members boleh dapat 25% diskaun. Buat apalah nak bersusah-payah bawa balik jejauh kalau setakat dapat 20% je kan? hehee..

Lebih menariknya walaupun sudah petang, masih ada sesi para penulis novel bertemu peminat. Rasanya Norhayati Berahim pun ada selain penulis buku "backpacker" tersebut. Berderet peminat beratur nak minta tandatangan Izzue Islam. Aku tak terjebak ler... dalam ruang tu semua buku yang tajuknya... entahlah hahahha... tajuk drama TV3 pepetang tu ler... tak kuasa ai. Semasa acara Perhimpunan 1,000 penulis pada hari Sabtu lepas Ramlee Awang Murshid pun ada, rugi i tak datang.

Buku latihan sekolah aku beli satu je.. yang banyak kat rumah ni pun kalau diketuk baru nak buat. Boboiboy ni payah sket. Disebabkan aku sampai lewat maka tak dapatlah nak explore buku-buku foreign publisher. Mesti banyak yang bagus tu kan?

Servis menulis nama dalam bentuk khat juga laris.

Hasil tangkapan...

Aku beli semua yang dibawah dan dapat percuma lima buah buku yang di atas oven tu. 

Nak timbulkan minat membaca ni senang je, cari genre yang kita minat dan beli buku yang nipis dahulu. Bila rasa tak puas baru baca buku yang tebal sikit tapi kalau rasa tak boleh tidur sila baca buku yang ko tak faham sepatah haram hahahha...

Kepada sesiapa yang belum pernah pergi ke Pesta Buku Kuala Lumpur berniatlah dari sekarang untuk hadir tahun depan. Aku bawa duit RM200 tapi RM100 pun tak habis dan penuh satu beg sekolah. 

Pergilah, takkan rugi membaca dan mencari ilmu. Biarkan saraf otak kita saling berhubung. Kalau kita tak masukkan ilmu pengetahuan baru, kita akan sibuk menceritakan hal orang. Sungguh.




Hotel Review | Merdeka Palace Hotel & Suites, Kuching

Hotel Review | Merdeka Palace Hotel & Suites | Hotel lama yang elegan ini berada di hadapan Padang Merdeka di tengah bandar Kuching, Sarawak. Terkenal dengan staf yang mesra pelanggan, ia masih mengekalkan standard perkhidmatan terbaik sebagaimana komen-komen tetamu yang aku baca sebelum ke sini.


Kerana kedudukannya yang strategik Merdeka Palace Hotel & Suites ini sangat sesuai dijadikan base untuk kita explore bandar Kuching. Hanya tiga minit ke Plaza Merdeka Shopping Mall  dan muzium, kita juga boleh berjalan kaki ke tepian Sungai Sarawak yang lebih dikenali sebagai Kuching Waterfront. Kuching International Airport pun hanya 15 minit sahaja jauhnya dengan berkereta. Kuching Waterfront tempat kita menaiki perahu tambang untuk ke Fort Margeritha, bangunan Sarawak State Assembly dan kedai-kedai kek lapis.

Sumber di sini

Sumber di sini

Jenis bilik yang ditawarkan:
Standard, superior, deluxe dan apartment suites.

Apa yang best sangat menginap di Merdeka Palace?
Aku pernah menginap di suites apartment tiga bilik yang luas dan selesa. Tilam dan bantal tu menambah nyenyaknya tidur. Dapat pula city view lagilah best. Kalau ada konsert di padang tu boleh tengok dari dalam apartment je (bukan semua).



Walaupun interior furnishings nampak stail lama tetapi ia dilengkapi flat screen tv dengan saluran satelit, safe deposit box dan microwave. Senang nak perangat pizza yang tak habis siang tadi. Jug kettle haruslah ada kan?

Apartment ini sangat selesa untuk yang datang dengan keluarga, duduk sekali senang nak kejut anak solat Subuh. Living room tu sesuai untuk anak-anak bermain. Sekiranya kita menyewa dengan kengkawan pun ruang tersebut boleh kita gunakan untuk melonggok segala kek lapis, ikan terubuk, kain batik, barang perhiasan rumah dan sayur midin hahahha.... gigih bawa sayur midin balik semenanjung. Ingat, kalau naik Air Asia sila tambah luggage at least empat jam sebelum terbang ye. Korang ni kalau shopping boleh lupa dunia.

Lepak di lobi pun syok juga. Ambience yang menyenangkan.

Masuk je...WOW luasnya!

Ruang menonton tv.
Bangunan kiri tu ialah muzium negeri. Aku rasa isi dalamnya sama je macam masa aku kekecik dulu. Di belakangnya akuarium ikan. taman dan sebuah monumen. 




Hotel bisnes dan kembara lima bintang ini turut menyediakan fasiliti dan perkhidmatan berikut:
Penjagaan bayi/kot bayi
Ruang perbincangan bisnes
Penukaran wang asing
Kedai hadiah
Dobi dan cucian kering
Wake up call
Tour desk - sila lihat Tempat-tempat Menarik di Kuching

*Selama menginap di hotel sejak anak seorang belum pernah lagi aku menggunakan baby sitting service. Agaknya mak-mak berstatus korporat yang banyak gunakan servis ni. Ye lah kan, kalau anak fully breast feed haruslah dibawa kemana pergi walaupun untuk business meeting.


Kemudahan Rekreasi:
Gimnasium, bilik sauna, kolam renang, urutan tradisional Melayu dan tempat kanak-kanak bermain. Tak dapat nak komen sebab tak sempat mencuba. 

Tiga restorannya pula dikatakan bertaraf dunia:Ristorante Beccari - restoran Italy yang pernah memenangi anugerah
Aurora Court - dibuka sepanjang hari
Seattle Coffee & Tea - bistro. Sesuai untuk mengopi dan berborak.

Aku yang suka makanan berasaskan tepung ni rasa sedap sangat pizza dan snek di Ristorante Beccari tu. Sarapan pagi boleh tahan sedap juga tetapi mungkin boleh dipelbagaikan lagi hidangan untuk memenuhi pelbagai selera di pagi hari.


Apa pula perkara yang tak berapa 'ngam' di hotel ini?
Di sesetengah bilik boleh nampak kubur Cina lama tapi aku okay je sebab masa kecil dahulu main buaian dekat situ hehee... selama mana kita tak menakut-nakutkan diri kita sendiri, tenang tenang aja deh.


Merdeka Palace Hotel & Suites
Jalan Tun Abang Haji Openg,
93000 Kuching
Sarawak

Klik sini untuk tempahan.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free