Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Indonesia | Pengeluaran rokok kretek besar-besaran di House of Sampoerna

Indonesia | Pengeluaran rokok kretek besar-besaran di House of Sampoerna | Sejarah menghisap rokok dikatakan dimulai oleh orang asli Amerika sewaktu melakukan pemujaan roh atau dewa. Kemudian ia diikuti oleh penjelajah eropah yang kemudiannya memperkenalkannya pula kepada para bangsawan yang menghisapnya sebagai satu aktiviti bersenang-senang.


Di Indonesia rokok telah popular sejak tahun 1800an lagi di Kudus, malah telah 'dijenamakan' sebagai rokok Indonesia (kretek) dengan mencampurkan racikan tembakau bersama cengkih lalu dibalut dengan daun jagung kering (dipanggil kelobot dalam bahasa Jawa). Ia dikatakan berkesan untuk menyembuhkan batuk dan penyakit lelah (athma). 

Rokok merupakan komoditi ekonomi yang sangat menguntungkan. Ia dimulakan secara komersil pada tahun 1850 setelah permintaan terhadap kelobot dan rokok batang semakin meningkat. Di Surabaya  yang digelar Cities of Heroes, keluarga pengeluar jenama rokok Sampoerna adalah sangat terkenal dan berjaya. Mereka telah mengusahakan perniagaan ini semenjak sebelum kemerdekaan Indonesia daripada Belanda lagi.

House of Sampoerna di Surabaya, Indonesia.

Lawatan kedua ke House of Sampoerna @ Muzium Rokok
Walaupun tidak pernah merokok malah terhidu baunya pun rasa nak marah, melawat muzium rokok di Surabaya adalah satu aktiviti yang tidak patut dilepaskan. Di sini kita akan mendapat serba sedikit ilmu tentang sejarah keluarga Putera Sampoerna iaitu cucu kepada Lien Seeng Tee, jenis tembakau, revolusi corak kotak mancis, jenis-jenis rokok dan yang paling best ialah dapat melihat cara memproses rokok yang super pantas!

House of Sampoerna ialah bangunan bercirikan senibina Belanda yang dibina pada 1862 di old Surabaya (pekan lama). Ia dibeli oleh Liem Seeng Tee, pengasas Sampoerna pada 1932 untuk dijadikan pusat pengeluaran utama rokok dan kini menjadi bangunan warisan yang masih digunakan. Pengeluar rokok ini ialah syarikat tembakau terbesar di Indonesia dan masih mengekalkan desain pek rokok kretek Dji Sam Soe 234 yang telah berusia 100 tahun!

Image result for dji sam soe

Muzium yang informatif ini menceritakan tentang perjalanan hidup pemilik syarikat yang asalnya hanyalah buruh di kilang rokok sehinggalah berjaya menjadi pengeluar rokok. Di kawasan yang agak luas ini menempatkan auditorium yang kini dijadikan muzium dan kedai, kilang pemprosesan tembakau dan rokok, di timurnya galeri seni dan kafe manakala di baratnya kediaman rasmi pemilik syarikat. Payah nak mengulau sebab bos boleh mengintai dari sebelah hahah...

Di tingkat bawah muzium ada contoh tembakau dan banyak jenis gambar tembakau yang digunakan dalam penghasilan sebatang rokok. Bahan kimia yang digunakan sebagai bahan campuran juga dipamerkan. Ada juga gambar yang menunjukkan pekerja kilang rokok di zaman dahulu, tua muda lelaki dan wanita membanting tulang mencari rezeki. Makcik makcik tu bekerja pakai baju kebaya, you. Klasik sangat. Sekarang dah boleh buat self-guided tour dengan lebih berkesan hanya dengan scan QR code yang diberikan.


Ada juga tembakau yang diimport dari negara lain.



Dari tingkat atas kita dapat melihat beratus pekerja pengeluaran bekerja dengan pantas menggulung rokok Dji Sam Soe, rokok kretek mewah paling terkenal di Indonesia. Seingat aku setiap pekerja perlu membalut 400 ratus batang rokok dalam masa sejam. Kagum betul tengok kecekapan mereka...giler laju weh. Tak pastilah mengapa ia masih dilakukan secara manual, adakah sebab seharusnya begitu atau mahu memberikan pekerjaan kepada rakyat tempatan sama seperti yang dilakukan syarikat Jeruk Madu Pak Ali. Boleh tengok saja, berfoto-foto di atas sana ngak bisa. Untuk melihatnya pastikan anda datang hari bekerja ya... Sabtu Ahad, cuti raya, cuti umum di Indonesia tiada ya pak. Mereka juga mau keluar berpacaran 😁

Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke muzium ini tetapi mereka mengenakan bayaran jika kita ingin mengikuti city tour menggunakan bas yang mereka sediakan.

Pesanan PENTING saya...

Image result for rokok
Sumber d'aura

Lawatan ke utara Surabaya
House of Sampoerna juga menyediakan program Surabaya Historical Track menggunakan bas yang direka seperti tram yang dulunya menjadi pengangkutan di bandar ini. Bas ini bergerak pada jam 10 pagi, 1 tengahari dan 3 petang setiap hari kecuali Isnin melalui route berbeza. Di hujung minggu iaitu Jumaat hingga Ahad city tour dibuat selama satu setengah jam di laluan yang berbeza dengan hari Selasa hingga Khamis.

Untuk mengikuti program SHT ini sila daftarkan nama di kafe sebelah House of Sampoerna. Tak ingat dah berapa harga tiketnya tapi berpatutanlah.

Related image

Galeri seni di sebelah bangunan House of Sampoerna. Kebetulan ada pameran fotografi ketika lawatan kali kedua.

Kereta tauke.

Waktu operasi:
Isnin-Sabtu                                                   Ahad & Cuti Am
Muzium, kedai, galeri 9 pagi - 7 petang      9 pagi - 6 petang
Kafe 11 pagi - 7 petang                                10 pagi - 6 petang


House of Sampoerna
Taman Sampoerna No.6
Krembangan Utara, Pabean Cantian
Kota Surabaya, Jawa Timur 60163
Indonesia
Tel: +62 31 3539000


Nota:
Sejak 2005 Philip Morris International telah mengambil alih saham keluarga Sampoerna.

Cadangan lawatan sekolah selepas exam, BoDen Edufarm

Cadangan lawatan sekolah selepas exam, BoDen Edufarm | Kepada yang rajin mengikuti blog ini pasti sudah tahu bahawa ai pernah ke sebuah ladang kambing yang tak berbau kambing. Hah caner tu?


Ladang kambing di Serting Ilir, Jempol, ini dimiliki Datuk Zainal Abdul Ghani dan isterinya Datin Fatimah Abdullah. Mereka memulakan perniagaan ini hanya selepas bersara dari jawatan CEO syarikat. See... better late than never. Sebelum mengusahakan ladang ini mereka telah membuat kajian terperinci untuk menjayakan misi ini hingga berjumpa dengan pakar di Australia Barat dan Afrika Selatan untuk menghasilkan kambing berkualiti demi produktiviti maksimum. Sudah pasti penternakan baka bermutu dijadikan sasaran untuk memenuhi permintaan kambing yang sentiasa tinggi.


Kambing baka Boer menjadi pilihan
Mungkin masih ada yang tak tahu nama BoDen itu berasal dari kambing spesis Boer.

Kambing spesis Boer + eden (aku) = BoDen.
Boer also means "farm" in Dutch so BoDen equal to MyFarm!

Kambing Boer tulen dikatakan berasal dari Afrika Selatan. Ia mempunyai tanduk bergelung dan biasanya mempunyai badan putih dengan kepala berwarna coklat tetapi ada juga yang keseluruhan badan berwarna putih atau coklat. Telinganya panjang dan labuh, jinak, cepat membesar, tinggi kadar kesuburannya, tinggi ketahanan kepada penyakit malah senang menyesuaikan diri dengan keadaan separa gurun yang panas dan kontang.

Hasil daripada pembiakbakaan terpilih, kambing Boer mencatatkan kadar pertumbuhan yang cepat dengan kualiti karkas yang bagus. Kambing Boer adalah antara baka kambing pedaging yang paling laris di dunia. Berat pejantan Boer adalah 110-135 kg, manakala berat betina di antara 90-100 kg. Ia boleh dijual bila berumur 6 bulan bagi jantan dan 10-12 bulan bagi betina, yang mana boleh beranak sebanyak 3 kali dalam masa 2 tahun. Selain daripada itu pengeluaran susu harian boleh melebihi 200g sehari.


Mata kambing empat segi.

Setiap kambing ditandakan untuk memudahkan pengurusan.


Kita juga akan diberi peluang untuk menyusukan anak kambing.



Teknik perladangan terbaik
Melalui tunjuk ajar pakar dan kajian mereka sendiri pasangan ini telah mencipta satu Standard Operating Procedure (SOP) yang perlu dipatuhi pekerja dalam setiap peringkat untuk meningkatkan pengeluaran dan hasil. Melaluinya mereka boleh membantu orang kampung membangunkan usaha menternak kambing bagi membolehkan mereka meningkatkan pendapatan.

Setiap peringkat putaran penjagaan kambing perlu diberi perhatian. Bermula dari anak kambing dilahirkan, membesar dan sampai bercerai susu. Kemudian mejjadi kambing dewasa yang akan bunting dan beranak, diceraikan susu dan balik proses yang sama. Cara penjagaan dan makanan berlainan perlu diberikan mengikut peringkat umur bagi memastikan ternakan sentiasa sihat dan subur.

Setiap kandang diberikan kod, manakala kambing ada nombor pengenalan memasing. Hang ingat hang ja ada surat beranak? haha... Kambing yang baru masuk diletakkan di Kandang A, kandang B untuk kambing bunting, kandang M (beranak), kandang C (sudah bercerai susu) dan kandang D (agihan). Kambing pun dapat special treatment lepas beranak inikan pula isteri hang yang ada hati dan perasaan tu. Kambing-kambing adik-beradik berlainan jantina juga akan diasingkan bila sampai waktunya untuk mengelakkan sumbang mahram. MasyaAllah macam tu sekali pihak ladang jaga. Kita yang manusia ni lagilah kena jaga supaya tak berlaku incest.

Jika kita buat lawatan ke sini boleh merasa menyusukan anak kambing dengan susu botol. Cute weh! Daun juga disediakan untuk kita merasai pengalaman memberi kambing makan. 

In first paragraph tadi ai ada cakap ladang ni tak berbau kan? Kandang kambing ini tinggi dari tanah, lantainya dijarakkan supaya najis jatuh ke tanah yang kemudiannya akan dijadikan baja natural untuk pelbagai tanaman. Di sini ada teh herba yang kaya anti-oksidan dan tanpa kafein seperti bunga telang (butterfly pea), roselle dan mulberi. Pokok-pokok lama seperti ipoh, tampoi, mahang dan jelutong juga ditanam. Di ladang ini juga ada tea garden, kolam ikan, stingless bee (kelulut), galeri informasi, plot sayuran dan kiosk jualan.

Dari kiri atas: Bunga telang, misai kucing
Kiri bawah: roselle, pelbagai teh herba yang siap untuk dijual.


Tempat berehat yang soooo kampung style.

Dengan 800 ekor kambing yang ada sekarang BoDen Edufarm mampu menjadi pembekal daging kambing untuk kenduri, akikah dan pelbagai acara lain. Gawat macam mana pun ekonomi manusia tetap perlu makan, kan? 

BoDen Edufarm sangat mengalu-alukan kedatangan para pelajar ke ladang mereka supaya anak-anak dapat belajar sesuatu, dari binatang hingga tumbuhan dan mungkin juga sebagai pembuka minda moga suatu hari nanti anak-anak kecil ini akan menjadi usahawan pertanian juga. Yuran yang dikenakan hanyalah RM30 untuk kanak-kanak berumur 10-12 termasuk light meal. Nak naik basikal kira lain. Nak buat small scale event setakat 100 orang tu boleh berbincang dengan mereka.


BoDen Edufarm
Lot 167, Lorong BoDen
Off Jalan Menteri Besar
72100 Serting Ilir, Jempol
Negeri Sembilan.
GPS: 2.8256735,102.3613306

Phone: +603-8948 2171
Fax: +603-8941 9877
Mobile: +6012-207 5773


Cara ke BoDen Edufarm:
1) Jika dari Seremban, cari arah ke Bahau/Batu Kikir kemudian masuk simpang ke Masjid Tuanku Puan Chik.

2) Jika dari Bukit Belacan/Jelebu, sila ikut jalan ke Simpang Pertang untuk ke Sering Ilir/Hilir dan cari ke Masjid Tuanku Puan Chik. Jalan ini lebih dekat daripada berpatah balik ke Seremban kemudian ke Kuala Pilah-Batu Kikir.


*Sesungguhnya menjadi kaya itu mulia.

The Orchard Wellness & Health Resort | Tempat relaks relaxxxx...

The Orchard Wellness & Health Resort | Tempat relaks relaxxxx... | Dari bandar Melaka kami ke Lubuk China. Lubuk China terletak di Alor Gajah bersempadan dengan Negeri Sembilan. Jadi orang belah sini ramai yang speaking Nogori 😊


Aku tak pernah ke sini jadi tak tahu nak agak dah dekat ke.. jauh lagi ke... sebab masuk dalam kampung. Sungguh, dalam kampung betul tapi bas besar boleh lalu kat jalan tu. When we reached there mestilah rasa takjub sebab ada resort mewah di situ.

The Orchard Wellness & Health Resort telah diiktiraf sebagai "the BEST wellness resort in Malaysia" selama tiga tahun berturut-turut dari 2015, 2016 & 2017 oleh World Spa Awards. Wow! Resort ini setaraf dengan Chiva-Som di Thailand dan The Farm di Filipina. Inilah sebabnya ai eksaited benau nak melawat.


Himalayan Crystal Salt Room, large open pool




Checking out "the BEST wellness resort in Malaysia"?
Pada awal pembukaannnya pihak pengurusan hanya mau fokuskan resort ini kepada rehat dan pulih sahaja. Nak merehatkan jiwa dan raga. Kanak-kanak tidak dibenarkan menginap di sini, kang memokak lak haha... tapi sekarang ia telah dibuka kepada semua orang asalkan anda berkemampuan membayar.

The Orchard Wellness & Health Resort berkeluasan 120 ekar tetapi buat masa ini hanya 15% sahaja digunakan. Surely they have future plans dengan tanah mereka ni. Bila anda memilih untuk menginap di sini pasti akan rasa tenang dari hiruk pikuk kota dan rasa damai je dengan kehijauan di sini. Plan awal nak explore bandar Melaka entah entah terbenam dalam keempukan tilam je. 

Paling seronok if you datang di musim buah-buahan, macam-macam ada! Jenuh makan rambutan dan durian and it's FREE dan boleh petik sendiri. Ya Allah best giler! hahah...sebab aku suka local fruits terutama yang fresh dari ladang. Melekit-lekit tangan tak berhenti makan rambutan. Durian pula daripada pelbagai spesis ohmaiii.... bahagia hantu durian macam den. Punyalah banyak dua jenis pokok ni, geram je tengok. Antara buah-buahan lain yang ditanam ialah longan dan markisa. Uish sedap kalau dibuat jus. Buah ni bila tak habis dimakan baru dijual.

Buah-buahan dan sayuran dari ladang ini semuanya organik. Terbaik!


Biliknya best ke idok???
The Orchard Wellness & Health Resort  menyediakan 43 bilik dari lima jenis penginapan. Semuanya luxury kecuali di Honeymoon Island yang mereka gelarkan Camp David. Di Camp David tu walaupun biliknya tak mewah tapi ada swimming pool yang agak besar juga dan common room, ada kolam juga untuk kaki pancing. Sesuailah kalau nak buat family gathering di sini. Lokasinya gak jauh dari bilik lain jadi takde hallah nak gelak berdekah mengilai macam langsuir ke 😀




Luxury Suite Room

Villa in the green



Honeymoon Island @ Camp David

Aktiviti yang ditawarkan
Yoga, tai chi, fitness class, orchard trail hike, spa dan memacam lagi. Boleh rujuk di sini. Wellness programme yang mereka tawarkan memang untuk menambah baik kesihatan kita. Sesuai sangat jika nak berehat selepas pembedahan. Paling koman pun buat nature walk sebelum breakfast. 

Untuk ulat buku, ada perpustakaan untukmu. Jika bosan boleh menonton wayang. Nak berkaraoke pun boleh. Jika kita nak buat team building pun bisa diatur.

Dari resort ini ke bandar Melaka 37km kira-kira 50 minit. Melaka tu kalau hujung minggu dia punya sesak umangaii... berpeluh ketiak hahah.... so plan your journey ya, tapi kat tempat sesak itulah ada macam macam.


The Orchard Wellness & Health Resort
63, Jalan Solok Uban
Kampung Baru
78100 Lubok China
Melaka

Tel +606-5528 999 
Faks +606-5529 989 

Sales Office Address : 
Unit No.50-4-10
Level 4, Wisma UOA Damansara
50, Jalan Dungun, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur
(SMS) +60 16 325 8888

Hotel Review | Percutian menghilangkan stress di TAD Marine Resort

Hotel Review | Percutian menghilangkan stress di TAD Marine Resort  | Jika ke Mersing anda ada pilihan untuk bercuti di mana mana enam pulau indah di sana. Sah satunya, Pulau Tinggi.


Pulau Tinggi sangat sesuai dijadikan tempat beristirehat dari kesibukan kota. 30 minit menaiki bot laju dari Jeti Tanjung Leman, pulau ini terkenal sebagai tempat untuk merehatkan minda. Dengan pasir halus memutih dan air laut yang jernih, siapa yang tak tertawan kan? Seronok duduk tidur baring di atas pasir pantai tu. Bukan itu je.. di pulau kecil ini juga ada air terjun yang mana kita kena hike dalam setengah jam. Best air terjun tu.

PowerPoint Presentation

Jeti Taman Laut Pulau Tinggi, Mersing, Johor.

Mengapa memilih TAD Marine Resort?

1. Pertama sekali sebab ia menghadap laut, dahlah airnya jernih pula tu. Di belakangnya pula hutan menghijau, suatu keadaan yang balance. Ya Allah sangat best pemandangan dia.

2. Susun atur resort itu sendiri menarik. 

3. Biliknya agak luas, selesa dan dilengkapi dengan pendingin hawa. Ai dapat bilik bawah lagilah best. Ada lima jenis penginapan, memana pun best except yang terlalu dekat dengan karaoke room.

4. Basic facilities seperti tv lcd, jug kettle, pengering rambut, air panas, toiletteries. Penting jug kettle tu memalam nak rendam Maggi.

5. Ada bilik karaoke, training and conference facilities.

6. Ada swimming pool!

Sumber TAD Marine






Aktiviti yang boleh dilakukan di TAD Marine Resort
Selain bersukaneka, bermain bolasepak pantai serta volleyball dan mandi laut di depan resort, kita juga boleh minta pihak resort arrange snorkelling trip ke Pulau Mentinggi atau Pulau Lima. Di situ banyak ikan yang cecantik. Tak jauh pun.... 


Snorkelling di Pulau Mentinggi

Kepada yang ada diving licence tu lagilah best boleh menyelam. Ai mampu berangan jer berada dalam laut... Oleh sebab pulau ini sebahagian daripada taman laut bermacam ikan penyelam jumpa seperti manta ray, sweet lips, grouper, parrot fish, yellow tail, king fish, pacific gregory and damsel fish.

Nak berkayak pun boleh.

Nak ke mangrove forest juga bisa diatur.

Untuk mengisi masa lapang eok juga kita panjat bukit di tengah pulau. Tingginya hanyalah 600 meter dari aras laut. Paling tidak panjat sampai ke air terjun Pulau Tinggi. Kami hari tu pergi selepas hujan jadi air agak keruh sedikit. Nak ke sana kena pergi dengan guide ya, please inform the resort first.

Air terjun Pulau Tinggi.

Di Pulau Tinggi ini juga ada muzium, pusat penetasan penyu dan kampung Melayu. Hari tu kami pergi ke Kampung Tanjung Balang selepas snorkelling di Pulau Mentinggi. Ketua kampungnya, Tok Mok.

Jika datang nak berehat semata, berdoalah semoga dugong dan ikan lumba-lumba lalu. Sea creatures tu sukakan suhu dan air bersih di sini. Jika kena musimnya penyu pun akan naik bertelur.

Bila menjelang senja paling asyik menunggu matahari terbenam. Don't forget your camera to capture the beautiful sunset.


Tips bercuti di TAD Marine Resort, Pulau Tinggi
1. Since Pulau Tinggi is a protected marine park, bila datang ke sini jangan lupa bawa goggle, di jeti dan depan resort tu pun ada ikan walaupun tidaklah sebanyak di Pulau Mentinggi.

2. Sila bawa jajan to be eaten between meals. Ada satu kedai kecil berhampiran resort tapi barangan jualannya limited. 

3. Nak masuk ke Taman Laut Sultan Iskandar kita perlu membayar yuran taman laut yang akan digunakan untuk mengawal dan memelihara hidupan laut di sini.

Untuk warganegara:
Dewasa          RM5
Kanak-kanak RM2
Warga emas   RM2
OKU              Percuma


Untuk BUKAN warganegara:
Dewasa          RM30
Kanak-kanak RM15
Warga emas   RM15
OKU              Percuma


Cara Untuk ke TAD Marine Resort dari Kuala Lumpur
Caranya sama seperti di sini cuma kita naik dari Jeti Tanjung Leman.


My comment:
Pemandangan *****
Fasiliti ****
Makanan ***


TAd Marine Resort
Kampung Pasir Panjang,
Pulau Tinggi,
86800 Mersing,
Johor, Malaysia.

TAd Resort Management Sdn. Bhd.
(958807 -U)
2-2 & 2-3, Jalan USJ 9/5N,
47620 Subang Jaya,
Selangor, Malaysia.
+603-80239009
+603-80239089
info@tadmarineresort.com

Pejabat Jualan
+6012-908 9683 / +6012-908 9929


Cara memohon visa ke China

Cara memohon visa ke China | People's Republic of China ialah sebuah negara yang besar dan paling ramai penduduk di muka bumi ini. Dengan 1.4 bilion manusia di keluasan 9.6 juta kilometer persegi, China menawarkan kepelbagaian budaya, makanan dan cuaca.


Cuaca di China berbeza bergantung kepada latitud, longitud dan altitud. Suhu sub-artik di utara dan tropika di selatan. Di pergunungan Tibet pun lain. China juga mengalami empat musim tetapi tidak semestinya serentak di seluruh negara iaitu:

Musim bunga (spring) di antara April dan Mei
Musim panas (summer) di antara Jun dan Ogos
Musim luruh (autumn) di antara September dan Oktober
Musim dingin (winter) dia antara November dan Mac.

Peak season, spring. Low season musim dingin. Syok jenjalan time spring, nyaman je. Jadi pilihlah musim yang sesuai untuk melancong tapi nak masuk ke China perlukan VISA.


Apakah makna Chinese Visa?
Visa China ialah permit yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa the People’s Republic of China kepada warga asing berdasarkan undang-undang dan peraturan untuk masuk, keluar atau transit di China.

Terdapat beberapa jenis visa dengan syarat tertentu seperti berapa jumlah hari yang boleh tinggal, berapa kali boleh keluar masuk dan larangan untuk bekerja. Namun begitu visa yang telah diluluskan boleh dibatalkan bila bila masa sahaja.

Visa yang dipohon terlebih awal memberi peluang untuk negara tersebut (yang ditujui) menilai kemampuan kewangan, tujuan kedatangan dan maklumat lawatan sebelumnya. Pelawat juga mungkin perlu lulus saringan keselamatan dan kesihatan di lapangan terbang, jeti atau sempadan negara.


Persediaan sebelum ke China
Bagi rakyat Malaysia dan kebanyakan negara lain, selain passport visa juga perlu didapatkan dari wakil kerajaan China sebelum ke sana (kecuali Hong Kong dan Macau). 

Untuk melancong kita apply Visa L.

Visa ini untuk melancong, melawat keluarga atau tujuan peribadi. Biasanya visa diberikan selama 30 hari untuk kemasukan sekali, dua kali atau berkali-kali. 

Jika kita turun di mainland contohnya Shenzen kemudian mahu ke Hong Kong dan kembali ke Shenzhen semula kena apply double entry visa.


Berbagai kategori visa. Pastikan apakah tujuan utama lawatan ke China?
Major Purpose of Visit
Visa Categories
Description of Visa
Exchanges, visits, study tours and other activities
F
Issued to those who are invited to China for exchanges, visits, study tours and other activities.
Commerce & Trade
M
Issued to those who are invited to China for commercial and trade activities.
As a tourist
L
Issued to those who are going to travel to China for tourism.
Family reunion, foster care or visiting relatives with permanent residence in China

Q1
Issued to those who are family members of Chinese citizens or of foreigners with Chinese permanent residence and intend to go to China for a long-term family reunion, or to those who intend to go to China for the purposes of foster care (intended duration of stay in China exceeding 180 days).

"Family members" refers to spouses, parents, sons, daughters, spouses of sons or daughters, brothers, sisters, grandparents, grandsons, granddaughters and parents-in-law.
Q2
Issued to those who intend to visit relatives who are Chinese citizens residing in China or foreigners with permanent residence in China; the intended duration of stay is limited to no more than 180 days.
Visiting relatives working or studying in China or other private affairs
S1
Issued to relatives of foreigners working or studying in China for the purpose of long-term visit, or to those who intend to visit China for other private reasons (intended duration of stay exceeding 180 days).

“Relatives” refer to spouses, parents, sons or daughters under the age of 18 years and parents-in-law.
S2
Issued to those wishing to visit family members that are foreigners working or studying in China, or to those who intend to go to China for other private reasons.  The intended duration of stay in China is limited to no more than 180 days.

"Family members" refers to spouses, parents, sons, daughters, spouses of sons or daughters, brothers, sisters, grandparents, grandsons, granddaughters and parents-in-law.
Employment
Z
Issued to those taking up a post or employment, or giving commercial performances, in China.
Commercial performances
Transit
G
Issued to those who are going to transit through China en route to a third country (or region).
As a crew member or a motor vehicle driver
C
Issued to foreign crew members of aircraft, trains and ships, motor vehicle drivers engaged in cross-border transport activities, and also to the accompanying family members of the above-mentioned ships’ crew members.
As a student
X1
Issued to those intending to study in China for a period of more than 180 days.
X2
Issued to those intending to study in China for a period of no more than 180 days.
As an introduced talent
R
Issued to those who are high-level qualified talents or whose skills are urgently needed by China.
As a journalist
J1
Issued to resident foreign journalists/media staff of foreign news organizations stationed in China. The intended duration of stay in China exceeds 180 days.
J2
Issued to foreign journalists/media staff on temporary news coverage missions.  The intended duration of stay in China is limited to no more than 180 days.
Permanent Residence
D
Issued to those who are going to reside in China permanently.


How to apply Chinese Visa? Susah ke?
Tak.... senang je. Kalau nak lagi mudah minta ejen buatkan tapi kena bagi masa dalam 10 hari. Off course harganya lebih lah ye, minima RM165.

Apa yang anda patut buat, 
1. Download borang permohonan dari sini (sila klik). Isi dengan lengkap dan...

a) Sila pastikan passport kita masih sah laku melebihi ENAM bulan
b) Sila pastikan masih ada dua mukasurat kosong dalam passport kita tu
c) Sediakan dua keping gambar warna bersaiz passport 48mm x 33mm berlatar belakang putih, fotostat bahagian data di passport, salinan tiket kapal terbang, salinan pengesahan tempahan hotel (kalau ikut website tak minta tapi dulu mereka request juga jadi aku book satu malam).

2. Sila buat permohonan bersama dokumen sokongan di atas di:

China Visa Centre
Level 5 & 6, Hampshire Place Office
Jalan Mayang Sari
50450 Kuala Lumpur.
Telefon: 603 2176 0888
Faks: 603 2161 2234
E-mel: klcentre@visaforchina.orgAtau...

Tingkat bawah
17 Lebuh Bishop
10200 Georgetown
Pulau Pinang
Telefon: 603 2176 0888
Faks: 604 2519 785
E-mel: penangcentre@visaforchina.org

Waktu pejabat: Isnin-Jumaat. Tutup pada Sabtu, Ahad dan cuti umum.
Waktu serahan: 9:00 hingga 15:00.
Waktu bayaran dan kutipan: 9:00 hingga 16:00

Staf di situ akan semak borang permohonan dan berikan nombor giliran. Bayaran secara tunai atau kad kredit hanya akan dibuat ketika visa dan passport diserahkan.

Bila masa yang sesuai apply visa?
Paling cepat tiga bulan tapi paling elok sebulan sebelum pergi. Aku selalu buat dua minggu sebelum bertolak sebab empat hari dah siap. Tarikh efektifnya bermula dari tarikh visa dikeluarkan.
Boleh kirim pada sesiapa ke?
Boleh.... tak perlu buat authorization letter pun tapi passport kita tu kan... kalau boleh buatlah sendiri atau kirim pada sesiapa yang dipercayai. For now tak boleh appy online unlike visa ke Myanmar, senang gileh semua online.


Jadual bayaran visa China efektif 1 Jun 2018
Jika single entry caj visa hanya RM30 tapi service charge RM70= RM100 😔

Untuk lebih jelas sila lihat di sini.

Faham kan? Senang je kan? Jika bermanfaat share lah dengan kengkawan.


Hotel Review | Chaba Cabana Beach Resort, Koh Samui

Hotel Review | Chaba Cabana Beach Resort, Koh Samui | Koh Samui ialah pulau yag ketiga besar di Thailand. Tidaklah besar sangat sebenarnya, kita boleh mengelilinginya dalam masa dua setengah jam sahaja. Berbeza dengan Phuket, Koh Samui lebih tenang dan sesuai untuk berehat. Turun dari kapal terbang saja pun dah boleh rasa keunikannya.


Jika dapat seat tepi tingkap kapal terbang pandanglah ke bawah, tiada pokok kelapa sawit memenuhi berkilometer radius dari lapangan terbangnya. Dari atas kita akan nampak pantai yang memutih dengan kejernihan air laut menghiasi pulau di Teluk Thai itu.

Ada lapan pantai yang popular di Koh Samui dengan Chaweng menjadi top of the list. Agak panjang jugalah pantai Chaweng ni... keluar saja dari airport kita dah berada di Chaweng area. Pantai ini landai menjadikannya tempat mandi manda yang selamat. Air lautnya sangat jernih dan suam membuatkan kita bertangguh naik ke darat.  Pokok kelapa yang tumbuh melata lagilah menjadikan pemandangan bertambah menarik.


Mengapa harus memilih Chaba Cabana?
As I said in my video kat IG tu, tahun lepas I pernah buat lawatan ke sini. Bila ke tepi pantainya terus kagum melihat air laut yang sangat jernih (terus teringat kenangan mandi-manda bersama anak-anak di Pulau Perhentian 11 tahun dulu). Kira private beach lah. Dari situ timbul impian nak bercuti di memana resort di sekitar Chaweng. Rezeki tidak pernah salah alamat. Tak sangka tahun ini dapat bercuti rehat - berehat sungguh 😁 - di Chaba Cabana Beach Resort. Syukur alhamdulillah.

Resort ini hanya 2km dari Samui International Airport, utara Chaweng. Nak ke city centre pun dekat je hanya 1.4km tapi tambang songteaw dan teksi boleh tahan gak depa caj berbanding daerah lain di Thailand. Mentang mentang pulau... Tambang shuttle bas (van) dari airport 130 baht seorang. 

Pantai Chaweng ni panjang tapi belah utara dekat resort empat lima bintang ni lebih jernih. Ia landai sehingga 100 meter ke depan. Pepagi kalau nak mandi laut kenalah pergi jauh ke sinun, petang nanti baru air sampai hingga ke tangga. Syok weh, kalau bawa anak kecil yang penakut pun boleh bagi dia mandi kat tangga tu je. Jadi sebab utama ke sini, air lautnya.

Resort ini walaupun tepi pantai tapi menghijau dengan pokok. Bila banyak pokok angin yang bertiup pun tidaklah panas membahang bila kita duduk berehat di luar bilik, terasa nyaman ditambah pula haruman bunga harum sundal malam, asyik. Baca buku pun rasa nak lelap hahah..

Ada dua swimming pool tapi pastilah yang menghadap laut menjadi tempat berendam yang awesome. Bila matahari panas mencarak berkumpullah orang dari negara sejuk di situ. Aku tak mandi kat kolam kali ni sebab dalamnya 1.6m (tinggi aku 152cm jer.... takut) dan takde kawan/life guard. I is takut okeh, kalau 1.5m boleh lagi. Takut sket sebab aku tak pandai sculling. Lagi satu pool bersebelahan lobi.

Breakfast selection boleh tahanlah, berlainan jenis dua pagi tu. Mujur ada kentang, ai suka. Lagi satu yang aku suka yogurt dimakan dengan banana in syrup. Seat pula mestilah dipilih yang memandang ke laut. Walaupun kafe tidaklah besar mana tetapi tak pernah crowded and the staffs were very attentive.

Aku tak try pun gym sebab dasar pemalas nak bersenam hahaha.... ngaku je lah kan. Kalau nak berurut spa dekat je di jalan nak keluar ke jalan besar. Kedai sewa motor pun ada. Tak jauh dari resort ni di sebelah bawah ada deretan kedai makan dan spa. Family Mart pun dekat tapi takde sandwich halal jadi silalah cari makan di tempat yang aku senaraikan ini

Kalau rajin boleh je berjalan kaki ke pusat bandar Chaweng, 1.4km je apadehal? Jika kurang rajin boleh tunggu free shuttle service yang resort sediakan pukul 12 tengahari dan 4 petang.


Bilik paling best?
Mestilah villa tepi pantai tu.... tapi bilik lain ok je, ada wifi ada air-cond cuma aku tak rasa tak puas hati sikit sebab day curtain dijahit sekali dengan curtain tebal tu. Dahlah ada bilik bertentangan, tak bolehlah nak selak langsir bagi natural lights masuk. 

Bilik airnya nampak out dated tapi ada hot shower yang power. Penting tu oih nak siram air panas kat betis memalam.

Oh ya, mereka bagi complimentary dodol. Welcome drinks mestilah ada... dua kali aku minum sebab memula tu tersilap, boleh pula pergi ke Chaba Samui hehee...




Bilik deluxe kite...




Aktiviti yang boleh dilakukan di Koh Samui
- makan
- berurut
- shopping
- main golf
- main tembak tembak dengan pistol sebenar
- menonton kabaret 😀
- melawat perkampungan nelayan, jeti ikan
- duduk saja sambil baca buku/dengar muzik/main game


Chaba Cabana Beach Resort
160 Moo 2, Chaweng Beach Road,
Bo Put, Koh Samui Suratthani, Thailand 84320
Tel: +66 (0) 77 231 350 - 9
Faks: +66 (0) 77 230 771
Emel: chaba@chabagroup.com

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free