Showing posts with label putrajaya. Show all posts
Showing posts with label putrajaya. Show all posts

10th Anniversary of Royal Floria Putrajaya. Jom! Jom!

10th Anniversary of Royal Floria Putrajaya. Jom! Jom!


Jangan lupa untuk ke Floria Putrajaya, dah kali ke-10 dah ni.

Tempat : Anjung Floria Event Centre,
Precint 4, Putrajaya, Malaysia

Tarikh : 25 Ogos - 2 September 2018.

Masa : 9 pagi - 10.30 malam (Isnin-Khamis)
           9 pagi - 12 tengah malam (Jumaat-Ahad)


Beli tiket online dapat diskaun 20%, banyak tu. Lebih banyak maklumat dan gambar di sini.

Related image

Hotel Review | Pullman Putrajaya Lakeside

Hotel Review | Pullman Putrajaya Lakeside | Hotel ini ialah sebuah penginapan lima bintang di tepian Tasik Putrajaya yang diuruskan oleh Accor Hotels.


Dengan rekabentuk unik, stail lama dengan fasiliti terkini, Pullman Putrajaya Lakeside menawarkan 281 bilik, suite dan apartment. Biliknya nampak elegan dengan tilam yang masih sedap untuk meluruskan pinggang. Ditambah pula dengan bantal besar tu... selesa betul menonton tv. Dalam bilik pula ada bath tub... syok aih. Paling penting, wi fi percuma. 

Ia turut dilengkapi dua kolam renang, gimnasium, spa dan ruang bersantai yang luas. Malam tu nampak pasangan anak-beranak bermain badminton di bawah bilik.

Okay, disebabkan ai tak duduk lama sangat dalam bilik kerana banyak aktiviti luar yang dibuat seperti menelusuri Tasik Putrajaya dengan Cruise Tasik , jadi ai bagi komen ringkas sajalah ya.


My komen
Lokasi.....5*

Hospitality..... 5*
Kami disambut dengan persembahan tarian bertenaga daripada staf bertugas. Di waktu lain pun mereka sentiasa tersenyum, helpful. I sebagai guest rasa sangat dihormati.

Bilik/interior design.....4*
Bilik selesa tapi nampak lama.

Makanan.....3*
This is base on our dinner. Salad aku suka, dessert pun, cuma seafood yang dibakar tu kureng sket. 


Ni yang aku tak kuasa ni... bos suruh masuk perbarisanlah...jogetlah.. jadi maskotlah 😁 tapi mereka memang best!

Welcoming food and drinks yang sedap. Tak cukup satu weh..

Jadikan clock tower tu sebagai meeting point dengan kawan dan famili yang berlainan bilik.

Not so big but comfortable and nice.

ahh...so sweet...


Senja nan merah di Putrajaya

Bila stay kat resort yang best ni jangan terbaring je dalam bilik. Pepetang rajinkanlah diri jogging di tepi tasik. Manalah tahu berpeluang terserempak dengan @syedsaddiq 😃 (YB kan ajak jogging sasama). Tetiba.


Pullman Putrajaya Lakeside
No.2, Jalan P5/5, Presint 5
62200 Putrajaya, Wilayah Persekutuan, Malaysia
Tel. +60 (3) 8890 0000
Email : info@pullmanputrajaya.com

Please, jangan skip Taman Wetland Putrajaya

Please, jangan skip Taman Wetland Putrajaya | Sebagai pusat pentadbiran, ramai warga tempatan ke Putrajaya urusan rasmi di agensi kerajaan seperti memperbaharui permit pekerja asing dan menghadiri seminar serta pameran di Putrajaya International Convention Centre (PICC). Sebenarnya Putrajaya lebih daripada itu.


Dalam beberapa blogpost lalu telah ku senaraikan banyak lokasi pelancongan dan tempat makan popular di sana. So now, kita nak cerita dengan lebih detail tentang Taman Wetland Putrajaya.

Kawasan hijau seluas 335 hektar dibahagikan kepada Taman Wetland seluas 138 hektar dan tanah bencah 197 hektar, yang dipercayai tanah bencah buatan manusia terbesar di dunia dan pertama di Malaysia. Taman Wetland merupakan salah satu daripada 13 taman riadah yang ada di Putrajaya. 

Lembah dan paya ditambah 70 spesis tanaman daripada Putrajaya Wetland Nursery. Pelbagai jenis tumbuhan bersesuaian termasuk rumput kedabung ditanam yang berfungsi sebagai penapis air secara natural sebelum masuk ke dalam tasik. Setiap lima tahun air kolam tadahan akan dilepaskan untuk proses penyelenggaraan. Mesti banyak ikan tu kan?

Rumput kedabung.

Sel wetland.

Kemudian 24 spesis wetland aquatic dengan 55 spesis ikan pula dibiarkan lepas bebas untuk menambahkan nilai bio-diversiti. Uish dalam tasik ni ada ikan temoleh yang harganya RM400 sekilo! Kalau berani gi lah menjala... ai pun tak kenal bagaimana rupa ikannya. Ikan toman pun ada. Menurut pegawai Taman Wetland Encik Ahmad Nazrin, cara untuk mereka mengetahui kadar populasi ikan toman ialah dengan memancing. Kalau kau pancing 10 tempat asyik toman je sangkut sahlah ikan tu dah berkembang biak, jadi kena dihapuskan supaya ikan lain tak pupus. Mereka gunakan ikan keli sebagai umpan untuk menangkap ikan toman.

Di sini juga ada Flamingo Pond. Flamingo ialah sejenis burung tropika daripada famili Phoenicopteridae yang berkaki kurus panjang, berparuh lengkung, berleher panjang dan berbulu merah jambu. Burung ni tidur sambil berdiri dan makan udang halus yang kita buat cencaluk tu. Amboi diaaaa..... nak udang saja.

Di Taman Wetland ini jugalah aku baru tahu ada suicide fruit. Tujuan ia ditanam ialah untuk mengawal reptilia kerana ia mengandungi getah yang dipanggil Cerbera Odollam yang kedua paling beracun di dunia (kalau Shah frust Fika tak nak kat dia semula bolehlah kunyah buah ni. Husna dengan Nek Pah makan lagi bagus. #tetiba.. Jangan Benci Cintaku hahahah....)

Kiri, suicide fruit ( Cerbera Odollam ). Kanan, pokok simpuh air.

Pokok simpuh air pun ada... yang bunga kuning. Di zaman atuk nenek onyang kita dulu gunakan daunnya sebagai pinggan sebab ia agak tebal dan lebar. Lecehlah nak bawa pinggan Tupperware ke kebun. Hahaha... macamlah ada Tupperware masa tu.

Wah.. banyak betul dapat ilmu dalam masa sejam tu.


Apa lagi yang menarik di Taman Wetland? 

1. Ingat tak video viral dulu tu... ada satu skrin yang kita pijak dan airnya berkocak siap ikan berenang lagi di bawahnya? Kalau nak mengetahui lebih lanjut kena masuk ke Pusat Penghayatan Alam atau Nature Interpretation Centre.

Di sini juga ada wetland diorama, kedai cenderahati dan Wetland Cafe. Pusat Penghayatan Alam menjadi titik tumpu untuk pendidikan mengenai eco-tourism. Ia juga menyebarkan maklumat tentang tumbuhan yang menjadi sistem penapis, konservasi hidupan di wetland dan penggunaan produk wetland. 

2. Menara tinjau setinggi 25 meter untuk melihat panorama Putrajaya.

3. Flamingo pond & Swan Lake. Feeding time: 11 pagi dan 4 petang

Flamingo







4. Dapat melihat beberapa spesis burung tempatan seperti Little Egret, the Little Green Heron and Cinnamon Bittern.

5. Mengenali burung hijrah dari hemisfera utara (tapi bermusim).

Burung hijrah yang telah menjadi permanent resident sebab dah fasih berbahasa Melayu.

6. Boleh berbasikal di sini samada menggunakan basikal sendiri atau disewa. Untuk pengunjung tempatan kadar sewa basikal sejam islah RM10.


7. Denai/laluan 

8. Kawasan piknik


Perkhidmatan yang ditawarkan di Taman Wetland Putrajaya
1. Perkhidmatan tram
Dewasa:          RM5 seorang
Kanak-kanak: RM4 seorang

2. Sewaan basikal
Kadar hari bekerja:
Single                        RM8 sejam
Single + baby carrier RM9 sejam

Kadar hujung minggu/cuti umum
Single                        RM10 sejam
Single + baby carrier RM12 sejam

3. Lawatan berpandu (guided tour)
Dewasa          RM5 seorang
Kanak-kanak RM3 seorang

4. Eksplorasi Taman
Scavenger Hunt  RM8 seorang
Treasure Hunt     RM10 seorang

5. Pakej WOW Wonders of Wetland
Meliputi kesemua enam lokasi penting iaitu Menara Tinjau (Lookout Tower), Nature Trail, Flamingo Pond & Swan Lake, Wetland Cell dan Pusat Penghayatan Alam. Bayarannya hanya RM10 seorang.

6. Kita juga boleh berkhemah (camping) di sini. Kosnya hanya RM20 untuk 3 hari 2 malam dengan kapasiti 500 orang pada satu satu masa. Murah gilos... tapi khemah bawa sendirilah.


Jadual perkhidmatan tram di Taman Wetland Putrajaya:
Sesi pagi: 9.30 dan 11.30
Sesi petang: 3.00 dan 4.00

Selain berbasikal dan berjalan kaki menikmati keindahan alam, tram juga disediakan untuk kemudahan pengunjung. Cadangan ai, naik tram dulu kemudian naik basikal pula to enjoy the park at your own time.


Taman Wetland di Putrajaya sangat sesuai dilawati orang yang sukakan alam, suka melihat keindahan flora dan fauna sambil menikmati udara bersih. Taman Wetland Putrajaya dijaga dengan baik walaupun tiada bayaran masuk dikenakan.





Taman Wetland Putrajaya
Lokasi: N2 57.744 E101 41.753

No Tel: 03-8887 7774

Waktu operasi: 9.00 pagi - 6.00 petang

10 Lagi Tempat Menarik di Putrajaya

10 Lagi Tempat Menarik di Putrajaya | Halluuu.... lama juga tak update blog ni dengan cerita dan informasi terbaru. Actually ada banyak bahan but dunno where to start, mood tak datang. Untuk ke sekian kalinya ai ke Putrajaya to explore many interesting places, the unexplored heaven garden city.


Aku sangat kagum dengan keindahan Putrajaya yang sangat sesuai untuk membina keluarga. Bandar terancang yang diuruskan Perbadanan Putrajaya ini hijau, serba lengkap dengan kemudahan infrastruktur dan kurang pencemaran karbon monoksida. Penduduknya juga tidak ramai tetapi ia merangkumi keluarga berpendapatan sederhana hingga tinggi. Pada siang hari populasinya mencecah 150 ribu orang walaupun nampak macam taklah sibuk sangat. Ada rumah flat kos rendah, ada juga banglo baru yang dijual bermula dengan harga RM3 juta! I heard flat second hand pun dua ratus ribu lebih ooiii.. Ai mampu pandang je lah sejak takde payslip ni... hiks.

Dilancarkan pada 1995 sebagai "intelligent garden city", Putrajaya asalnya direkacipta untuk menjadi bandar serba moden dengan pengangkutan awam kelas pertama tetapi ia belum terlaksana sepenuhnya. Disebabkan pelan asal itulah kawasan meletak kenderaannya kurang tetapi kita masih boleh meletakkan kenderaan secara percuma di Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi) atau di sebelah Istana Kehakiman (Palace of Justice) sekiranya berada di Precint 2. 

Oleh kerana briefing dilakukan di tingkat tertinggi bangunan Perbadanan Putrajaya, merasalah juga kita menaiki lif yang kat arch tu... bukan semua staf dapat menggunakan lif tu tau. What an amazing view from the birds' eyes! Di depan Istana Kehakiman, di belakang Masjid Sultan Mizan.

Selama dua hari di Putrajaya bersama Santai Travel Magazine dalam program Travelogue Escape 2.0, kami bergerak menggunakan bas Hop On Hop Off disewa khas. Bas pelancong ini hanya beroperasi di Kuala Lumpur dan Georgetown, Pulau Pinang, namun jika kita mahukan kelainan bolehlah berhubung dengan mereka di sini for chartered services. Best betul berjalan di Putrajaya dengan bas tu, semua pakat dok di ruang terbuka sebelah atas. Feeling pelancong sangat hahahah....

Perbadanan Putrajaya



Pelancongan di Putrajaya
Perbadanan Putrajaya memfokuskan kepada nature base tourism products. Ada projek madu kelulut di Precint 15. Para pengusaha ini diberikan tapak percuma dan tunjuk ajar daripada agensi kerajaan seperti Mardi. Jika ada pihak yang berminat untuk membuat promosi produk boleh hubungi pihak PP untuk perbincangan. Putrajaya ni bandar terancang, tak boleh sesuka hati nak pacak gerai merata.

Sepanjang 38km shoreline Putrajaya semua ada kemudahan untuk jogging, boat ride, perlumbaan, latihan water skiing, skateboard dan kawasan perkhemahan di Taman Wetland dan Taman Rimba Alam.

Kedatangan pelancong sangat memberangsangkan setiap tahun walaupun tahun lepas agak berkurangan kerana kekurangan penganjuran acara besar di sini. Kira-kira 200 buah bas akan berhenti di Masjid Putra setiap hari. Aku pun setiap kali datang takkan lepaskan peluang untuk bergambar di landmarks di Putrajaya ni. Saja je nak tengok perubahan saiz badan dari tahun ke tahun kahkah...

Masjid Putra, Putrajaya.


Sebenarnya bukan hanya 10 tempat menarik di Putrajaya
Some sees Putrajaya as boring but others see it otherwise. If you're looking for greenery and calmness just a stone throw away from the vibrant Kuala Lumpur pergilah ke Putrajaya. Memandu di hari Sabtu dan Ahad di sana seperti memandu di Kuala Lumpur sewaktu hari raya Eidul Fitri, senyap sunyi macam semua dah balik ke 'sarang'. Mak bapak siap boleh bawa anak picnic depan bangunan lagi sambil main kejar kejar. Bahagianya theyolls...

Okay jom kita tengok apa yang menariknya di sana.

1. Cruise Tasik Putrajaya
Menelusuri Tasik Putrajaya dengan bot besar ini adalah pengalaman kali kedua tetapi ia masih lagi membuatkan ai teruja. Seperti biasalah semuanya berkumpul di atas dek kerana mahu menikmati keindahan matahari terbenam sambil ditiupi bayu senja nan lembut. Romantiknya... Masjid Sultan Mizan @ Masjid Besi di waktu remang senja tu sangat cantik dengan limpahan cahaya lampu sehinggakan boleh nampak reflections di permukaan air.

Selain Cruise Tasik berbagai lagi aktiviti diuruskan Marina Putrajaya Sdn Bhd. Boleh sewa dewan untuk seminar, nak sewa laman pun boleh, nak buat team building... party, rekreasi air... contact saja mereka.



Cruise Tasik
Jeti Putra, Jambatan Putra
Precint 1
62000 Putrajaya
Tel: 03 88885539
Emel: sales@cruisetasikputrajaya.com


2. Architectural Trail by Bike
Cara santai dan sihat untuk menikmati keindahan senibina bangunan di Putrajaya tentulah dengan berbasikal. Kenderaan yang kurang walaupun di hari bekerja memudahkan aktiviti ini. Lagipun naik basikal senang nak parking.

Bangunan di bandar dalam taman ini semuanya diperbuat atau dicat dengan bahan berwarna putih/kelabu/seumpamanya. Warna yang tak lapuk ditelan zaman, tak outdated, sama seperti kebanyakan bangunan di eropah, 100 tahun lagi kita pergi pun tetap sama je. Ada bangunan yang sangat cantik reka bentuknya, seperti corak songket pun ada. Cuma aku tak berapa berkenan dengan design bangunan SPRM 😶


3. Taman Wetland Putrajaya @ Putrajaya Wetlands Park 
Taman ini merupakan salah satu daripada 13 taman riadah yang ada di Putrajaya yang yang dibuka kepada umum. Taman Wetland Putrajaya dipercayai tanah bencah buatan manusia terbesar di dunia dan pertama di Malaysia. 

Selain berbasikal dan berjalan kaki menikmati keindahan alam, tram juga disediakan untuk kemudahan pengunjung. Kita juga boleh berkhemah (camping) di sini. Kosnya hanya RM20 untuk 3 hari 2 malam dengan kapasiti 500 orang pada satu satu masa. Murah gilos... tapi khemah bawa sendirilah. Meh la cikgu cikgi semua buat perkhemahan di sini. Boleh tengok burung free... baru ada added value.

Datanglah sewaktu feeding time pukul 11 pagi dan 4 petang. Seronok melihat itik, angsa dan burung berebut makanan.

NO entrance fee.

Flamingo Pond, Taman Wetland Putrajaya. Burung ni tidur sambil berdiri.

Feeding time !


Taman Wetland Putrajaya
Persiaran Perseketuan
Putrajaya 60520, Malaysia
+60 3-8887 7139


4. Taman Cabaran Putrajaya @ Putrajaya Challenge Park
Setelah beberapa kali ke Putrajaya hanya pada kali ini baru tahu ada tempat untuk merasai extreme experience. Di sinilah salah satu tempat yang bagus sebagai training ground for extreme sports.

Apa yang ada di sini?

Fun park, skate park, BMX tracks, mountain bike and wall climbing. Yes, they have the BIGGEST artificial indoor wall climbing in south east asia. We have the BIGGEST, okay!



Galakkan anak-anak melakukan aktiviti sihat begini.

Waktu beroperasi:
Skatepark
Isnin-Khamis 10 pagi - 7 petang
Jumaat-Ahad 10 pagi - 11 malam

BMX Stunts/Mountain Bike
Isnin-Ahad 10 pagi - 7 malam

Wall Climbing
Ahad-Khamis 10 pagi - 8 malam
Rabu-Sabtu 10 pagi - 10 malam

Kadar sewaan peralatan untuk wall climbing (per unit/3 jam setiap sesi):
Tali                    RM15
Harness             RM5
Climbing shoes RM7
Chalk bag          RM3
Belay Device     RM4


Kompleks Sukan Lasak
Jalan P5, Taman Cabaran
Precint 5, Putrajaya.
Tel: 03 88877538/ 03 88878443


*Kata officer bertugas, during school holidays TCP ni penuh dengan bebudak, dah macam taska 😃😃


5. Berkuda di Taman Ekuestrian Putrajaya (TEP)
Menunggang kuda adalah satu riadah yang bagus. Selain untuk kesihatan badan ia juga melatih kita untuk memahami, bersabar dan menyayangi binatang. 

TEP memiliki 14 ekor kuda for leisure rides. Bayar je RM15 untuk merasai menaiki kuda se-round. Kuda di sini berbagai jenis yang diberi jumlah makanan berbeza untuk fungsi yang berbeza. Ada yang digunakan untuk endurance, race, jumping dan dressage. Kuda yang dah pencen berlumba tu digunakan untuk leisure je lah. Relaks relaks sudah...

Lebih baik lagi jika kita belajar menunggang kuda di sini. Introductory level sebanyak lapan sesi kosnya RM350 seorang dengan minima 3 orang pelajar.

Daripada Uqbah bin Amir RA bahawa Nabi SAW bersabda:

ارْمُوا وَارْكَبُوا

Maksudnya: “Lemparkanlah (panah) dan tungganglah (kuda)”. [Riwayat al-Tirmizi] [Imam al-Tirmizi menilai hadith ini sebagai hasan]

Kuda tahu samada kita relaks atau nervous. Kalau kita nervous/takut dia takkan bergerak.

Taman Ekuestrian Putrajaya
Precint 5, 62200 Putrajaya.
Tel : 03 80008902
Website : www.tep.my


6. Skyrides Festival Park
Ingin melihat Putrajaya 500 kaki dari bumi? This is the first and biggest tethered helium balloon yang membolehkan kita melihat panorama Putrajaya 360०. 

Waktu paling bagus ialah senja, dapat melihat siang dan malam sekaligus tapi it depends on your turn. Berjanggut jugalah menunggu kalau peak season sebab hanya lima orang dibenarkan naik per ride.



Skyrides Festival Park
Jalan P2M, Precint 2
Putrajaya


7. SkyWarrior Putrajaya
Ini di sebelah Skyrides, untuk test kemampuan dan ketahanan kita in obstacle course.


8. Monumen Alaf Baru @ Millennium Monument
Ia merupakan monumen negara yang pertama dibina khas untuk Wilayah Persekutuan Putrajaya. Di bawah tugu ini telah ditanam oleh Tun Dr Mahathir, semasa menjadi Perdana Menteri, kapsul masa yang akan dikeluarkan pada tahun 2020 nanti.

Menara Tugu Milenium ini tingginya 68 m. Jalan naiknya berbentuk pelantar tinjau ala beranda yang dibahagikan kepada 4 pecahan yang bersambung iaitu bagi menggambarkan era Malaysia pra kemerdekaan (sebelum tahun 1957), pasca merdeka (1957-1970), Malaysia kini (1971-2020) dan Malaysia akan datang pada tahun 2020 dan ke atas.

Dilihat dari atas, menara ini seakan-akan membentuk bunga kebangsaan Malaysia iaitu bunga raya yang berwarna emas berkemilauan. Di pelantar tertinggi, pengunjung dapat melihat bangunan berhampiran seperti Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Jambatan Seri Wawasan.

Pada waktu malam menara tugu yang diperbuat dari aluminium ini akan memancarkan cahaya terang ibarat rumah api yang membuatkan ia tampak lebih eksklusif dan indah.- Wikipedia

Monumen Alaf Baru, Cruise Tasik dan Masjid Sultan Mizan @ Masjid Besi.


9. Pasar Tani
Setiap Jumaat ya..di Precint 2.



Takkan tak terliur tengok aiskrim tu... dugaan betul.

10. Putrajaya Food Truck
Juga di Precint 2, setiap hari bermula jam 4 petang hingga 12 tengah malam. Ya Allah sedapnya... banyak betul dugaan nak kurus ni 😕😡😢


Tempat menarik yang lain di Putrajaya, jemput baca di sini dan di sini.

Lokasi tempat makan popular di Putrajaya, jemput baca di sini.

*Kalau nak makan wagyu beef boleh try di Miami Grill, Unit 3 Level B3, Menara PJH, No 2 Jalan Tun Abdul Razak, Precinct 2. Mereka juga supplier halal wagyu beef dan beras Komachi.


Thank you for your time. Muahhhh...!!







Moroccon Pavilion | Istana Morocco di Putrajaya


Moroccon Pavilion | Istana Morocco di Putrajaya | Maghribi sebuah negara di Afrika Utara yang mengamalkan raja berperlembagaan, juga merupakan negara Afrika tunggal yang bukan ahli Kesatuan AfrikaNama penuh untuk Maghribi dalam bahasa Arab bermaksud "Kerajaan Barat". Ahli-ahli sejarah biasanya merujuk kepada Maghribi sebagai Al Maghrib al Aqşá ("Yang Paling Barat") untuk membezakannya dengan kawasan sejarah yang digelarkan Maghrib (المغرب العربي al-Maġrib al-ʿArabī). 


Dalam banyak bahasa lain ia lebih dikenali dengan nama Morocco yang berasal daripada nama Marrakech, ibu kotanya yang dahulu.


Dimana letaknya Moroccan Pavilion?

Astaka Morocco atau Moroccan Pavilion berada dalam kawasan Taman Botani Putrajaya (Putrajaya's Botanical Garden), taman botani buatan yang terbesar di dunia. Ia telah direka oleh RDA Harris untuk menunjukkan kepada kita betapa uniknya senibina kerajaan beraja tradisional Morocco dan Moors dengan elemen  empat bandar lamanya iaitu Fez, Meknes, Rabat dan Marrakech. Nak masuk istana sebenar di Morocco macam bermimpi kan, dapat merasai berada dalam replika istana di Malaysia pun memadailah buat masa ini.

Dari bab (pintu pagar) utama kita akan masuk ke taman tengah yang akan membawa ke bab yang lain secara berperingkat yang memberikan rasa berada di kawasan umum, separa umum dan privasi, iaitu bilik diraja. Sudah pastilah taraf hidup menentukan di ruang mana kita akan berada.

Ukiran bunga dan ayat suci Al Quran sangat halus buatannya dan cantik. Puaslah memerhati untuk membezakan setiap ukiran di dinding, tiang dan siling istana. Sesiapa yang meminati senibina tu eloklah allocate sejam dua di sini.

Untuk masuk ke Moroccan Pavilion tiket RM3 untuk dewasa dan RM1 kanak-kanak dikenakan. Mengambil gambar tidak dibenarkan ya.

Laluan air di hadapan Moroccan Pavilion menggambarkan hubungan dua hala Malaysia-Morocco.













Moroccan Pavilion 
Persiaran Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah
Presint 1, 62000 Putrajaya
Telephone:+60 3-8887 7770 
Emel : botani@ppj.gov.my



Everly Hotel, Putrajaya | Penginapan & Shopping Dalam Satu Tempat

Everly Hotel, Putrajaya | Penginapan & Shopping Dalam Satu Tempat | Ada masanya kita rasa nak berehat, nak release tension tetapi tak mahu memandu jauh menempuh kesesakan lalu lintas yang bakal menambah stress. Dan, kita pun tak mahu terus terputus hubungan dari dunia luar kerana ketiadaan internet coverage kannnn.... boleh mati tak dapat baca status facebook gituh.



Tidak jauh dari Kuala Lumpur ada sebuah hotel yang terletak di kawasan aman damai - the perfect living atmosphere - kata orang. Bersebelahan Alamanda shopping mall, hotel ini sangat sesuai untuk melarikan diri dari hiruk pikuk kota buat seketika. Kalau ada yang transit di KLIA sampai 10 jam tu pun sesuai berehat di sini. Di Putrajaya itu sendiri ada banyak tempat untuk dilawati.

Dengan 380 bilik yang ditawarkan pasti ada satu yang sesuai untuk kita.


ANTARA FASILITI DAN PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN 

Tukaran wang asing
Pusat kesihatan
Wifi
Sistem kad kunci elektronik
Kaunter pendaftaran masuk khas untuk kumpulan
Ruang meletak kenderaan yang banyak
Dobi dan cucian kering
Safe deposit box
Lounge eksekutif
Lounge khas untuk krew penerbangan
Katil tambahan
Kot bayi

Swimming pool yang dibuka dari 6 pagi hingga 9 malam. Awesome!



Sejuk je warna hijau dalam bilik ni. Siap ada sofa untuk berehat.

Ruang makannya sangat besar dengan pilihan sarapan pagi yang banyak. Ini baru tunjuk separuh saja.

Kalau lumba renang dengan anak aku sure kalah ni.


Err... ada terdengar cerita tak molek tentang hotel ni?

Sebenarnya banyak je hotel yang dikatakan ada ternampak itulah.. inilah... tapi rezeki memasing. Di satu-satu hotel tu bukan kesemua bilik 'diterjahnya'. "Dia" pun mencari kawan bermain cak cak yang bersesuaian hahahah... aku yang tidur berseorangan ni tak kena pun.. alhamdulillah, Mungkin sebab dia gen Z kot. Yang penting sebelum tidur tu bacalah doa dan surah dengan betul. Bukan apa, takut takut bila ko baca ayat Kursi nanti dia tegur, salah tajwid tu bang! hahahha.... Nauzubillah.


PENGGUNAAN KENDERAAN AWAM KE EVERLY PUTRAJAYA
Kepada anda yang acah acah nak try public transport... atau yang transit tu kan... dah tentulah tiada kenderaan sendiri, boleh naik KLIA Transit/ERL. Senang dan pantas. Turun di stesen Putrajaya/Cyberjaya dan naiki bas Putrajaya bernombor 300 atau 302 ke Alamanda Shopping Mall. Untuk terus ke Everly Hotel naik bas L11.

Hotel Everly Putrajaya terletak bersebelahan Tasik Putrajaya yang dilengkapi ruang pejalan kaki dan penunggang basikal. Hotel moden ini hanya 4km dari kompleks Perdana Putra yang menempatkan pejabat Perdana Menteri.


EVERLY HOTEL
1, Jalan Alamanda 2
Precinct 1
62000 Putrajaya
Malaysia

Meh tempah hotel di sini


Feel free to check out these blog posts for other informations regarding Putrajaya :








Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free