Showing posts with label movie review. Show all posts
Showing posts with label movie review. Show all posts

Movie Review | Dah tengok filem PASKAL?

Movie Review | Dah tengok filem PASKAL? PASKAL ialah singkatan kepada Pasukan Khas Laut TLDM. Tentera darat pula ada Komando Grup Gerak Khas. Both are pasukan elit tentera Malaysia yang mana hanya mereka yang bersemangat tinggi, cekap dan terbaik sahaja yang mampu berada dalam kumpulan ini. 


Filem PASKAL yang mula menemui penonton pada 27 September 2018 merupakan sebuah filem aksi ketenteraan Malaysia 2018 arahan Adrian Teh terbitan bersama Spectrum Films dan Asia Tropical Films. Filem ini dibintangi oleh Hairul Azreen, Ammar Alfian, Henley Hii, Taufiq Hanafi, Gambit Saifullah, Hafizul Kamal, Theebaan G, Jasmine Suraya Chin. Filem ini merupakan sebuah filem bercorak Aksi.

Filem ini mengisahkan tentang Leftenan Komander Arman Rahmat, seorang anggota (PASKAL) yang tidak direstui ibunya kerana ayahnya juga seorang ahli PASKAL yang telah terkorban semasa menjalankan tugas. Walaupun Arman sangat mencintai tugasnya tetapi dia berkorban memohon pertukaran ke bahagian lain demi ibunya, kerana kawan baiknya mati, kerana kawannya dibuang kerja tapi.... bos dia minta dia menjalankan satu final task menumpaskan lanun di Sabah.

Pelakon filem ni tujuh orang je, selain Hairul Azreen dan Amar Alfian, pelakon lain tu aku tak kenal sebab jarang tengok tv... macam hampeh semua drama tv tu hahah... but they really deliver. Kalau uols pernah baca my blog post tentang Komando Grup Gerak Khas, uols akan dapat lihat latihan ketenteraan yang sangat brutal untuk melahirkan team yang hebat ini.

Aku yang sukakan action movie excited sangatlah menonton cerita ni. Dari mula hingga akhir penuh debaran. Ada scene yang buat aku sebak (sebab ai anak askar kan so boleh relate perasaan tu 😭😭 ) aduhaiii... mujur tak kahwin dengan askar juga. Ada juga adegan lucu, ayat ringkas tapi kelakar. Cuma ada beberapa shot yang tak berapa best, bergoyang-goyang macam videographer mencungap-cungap 😁

Selain bakat lakonan, pelakon yang dipilih semua sado... sesuai denagn watak yang dibawa. Dapat jugalah kita melihat sedikit aset ketenteraan yang selama ini terlindung dari pengetahuan masyarakat umum. Jangan perlekeh tentera Malaysia oih. Mereka diam diam buat kerja. Kalau mereka tidak menjalankan tugas tak tahulah bagaimana keadaan negara kita ni. Mereka bukan jenis "kaut segala nikmat tetapi mengeji negara sendiri bila ke luar negara, macam kena tindas sangat hidup di bumi ini".

Ya Allah best sangat! Next hari kebangsaan we'll have more varieties takdelah asyik dengan Sarjan Hasan dan Bukit Kepong je. Now we have PASKAL! Action packed film with focus on soldiers 💪💪

PASKAL ialah local action movie yang SANGAT BERKUALITI. Aku pasti akan ulang tengok sehingga lima kali sama seperti Italian Job. Welldone Adrian Teh!
Image result for paskal

Movie Review | The Accountant

Movie Review | The Accountant | Hello... lama betul rasanya tak buat movie review. Bukan tak ada wayang yang ditonton tapi ada banyak sangat blogpost yang belum selesai. Last tengok wayang cerita "Sully" di Ho Chi Minh September lalu. Bagus cerita tu... tentang American Airlines yang mendarat cemas di Hudson River.


Actually tengok wayang ni pun sebab anak dara belanja. Elaun bulan lepas masih berbaki katanya tapi dia belanja mak dia je.. adik dia kena bayar sendiri huhu... Mudah-mudahan kakak dapat mencapai apa yang diimpikan. Nanti belikan mama tiket kapal terbang pula eh? Eh, mak demand hahah...

Memula mereka ajak menonton Doctor Strange. Eii.. tak kuasa mak. My first choice was Inferno lakonan Tom Hanks tapi selepas baca sinopsis hmmm... macam tak memenuhi selera pula. Cerita sci-fi ni ai kurang minat. Filem Melayu yang ditayangkan pada hari kejadian memang tak lah kan. Bukan berlagak ke apa, tapi filem keluaran syarikat atau arahan pengarah tertentu memang tak teringin nak tengok. Lagi satu agak sukar mencari balance review di internet nih. Cerita vangang pun kata bagus. Ontahlah jang... Kita melabur masa dan duit kot?

Nak salahkan pengarah dan penerbit sepenuhnya pun tak boleh juga sebab 'sesetengah orang' sensitif tak bertempat, baru letak tajuk kontroversi sikit dah kena banned padahal ceritanya takdelah sensitif mana pun. Contohnya cerita "Lelaki Komunis Terakhir" (kalau tak silap tajuknya). Kalau letak nama watak MO1? Lagilah kan..? Rugilah mereka... besar modal yang mereka dah keluarkan. Itu belum lagi pemikiran sempit sebilangan penonton yang sentiasa mengaitkan sesuatu dengan politik. Kalau tak makan cili kenapa pula terasa pedas? By the way aku suka filem Ombak Rindu, Polis Evo dan akan datang, Hanyut, arahan U-Wei Hj Shaari.


Best ke The Accountant?
Filem arahan Gavin O'Connor lakonan Ben Affleck ini mengisahkan seorang kanak-kanak autisme yang ditinggalkan ibunya akibat tekanan perasaan. Bapanya seorang pegawai tentera tidak pernah putus harapan untuk melihat anak istimewa itu, Christian Wolff (Chris) berdikari. Chris dan adiknya Braxton dilatih dengan seni mempertahankan diri dan menembak tepat selain cemerlang dalam akademik. Si bapa melihat anak autismenya Chris, sebagai seorang yang mempunyai keupayaan berbeza sebab itulah Chris tidak dimasukkan ke sekolah khas.

Chris yang genius matematik menjadi akauntan forensik bertauliah dan pandai memanipulasi akaun perniagaan pelanggan. Dia juga highly trained assassins. Siang kerja lain malam pula kerja lain. Siang jadi engineer malam driver Uber gituh.

Sumber www.gsc.com.my

Image result for ben affleck
Kalau Ben Affleck berlakon dalam "Suri Hati Mr Pilot" mau mengigau wanita-wanita peminat sinetron di luar sana :) . Sumber www.justjared.com


My comments?
Aku memang suka cerita begini, tak straight to the point, ada seninya... ada lawan lawan sket bang! bang! Ada debaran di sana sini... ada masa tutup telinga, kekadang tutup mulut bimbang terjerit hahah... aku suka cerita banyak suspens nih. Heart trumping.

Ada sekali tu masa tengah concentrate sebab ada scene suspens tedengar kroh..korohhh... ingatkan sound effect dalam filem tu, rupa rupanya dengkuran penonton berdekatan cisss..! Orang punyalah berdebar dia boleh berdengkur kat situ.

Kalau anda suka cerita penyiasatan, nak tengok senjata api yang canggih, sukakan cerita yang cerdik sikit heheh... aku recommend tonton cerita ini. 



Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free