Showing posts with label motivasi. Show all posts
Showing posts with label motivasi. Show all posts

Motivasi | Nikmati hidup


Kalau kita tak cuba sesuatu mana nak tahu hasilnya buruk, baik atau cemerlang. Dah biasa kan kita dengar orang berkata ... 

"Buat apa lah dia pergi juga ke tempat tu, orang dah kata tak best!"
Apa yang kau cari dalam perjalanan tu tak sama dengan apa yang orang lain cari. Ada orang 'mencari' dirinya sendiri. Ada orang suka theme park, aku lebih suka nature dan eco-tourism. Ada orang suka trip shopping pagi petang malam, aku rasa lemas pula melainkan memang bertujuan nak bisnes. Ada orang play safe, jalan-jalan ke tempat yang touristy saja. Aku suka juga masuk gua dan flying fox. Walaupun berani berani takut 😃 aku rasakan ia satu pencapaian setelah mencuba. Bangga ai bercerita dengan anak-anak tau.

Ada juga ibu bapa, guru dan senior yang memberi nasihat yang kurang tepat/salah. Contohnya:

"Tak payahlah ambil engineering course, melambak dah graduan takde kerja."
Yang sebenarnya bidang kejuruteraan sangat banyak. Ada computer engineering, software, civil, mekanikal, elektrik dan lain-lain. Pilihlah bidang yang sentiasa ada permintaan dan janganlah nampak kerja tu di Malaysia aje. Singapura dan Brunei juga Timur Tengah perlukan tenaga professional untuk kemajuan negara mereka. Negara kita je kaut semua orang yang nak masuk sini. Pesan Professor Badlishah, diploma/ijazah tu memudahkan kita untuk switch ke bidang lain dan bukan hanya mengharap bidang itu sahaja. Kelulusan itu satu kelebihan.

Pernah juga dulu semasa aku memula kerja adalah seorang si polan ni cakap, dah elok kerja dekat nak kerja jejauh. Bodoh!
Hek eleh... I want to experience life lah! Muda belia lagi. Ekonomi bagus masa tu memang senanglah nak bertukar kerja. Gaji naik staff benefits pun lebih. Kita pun nak tahu juga bidang mana yang bersesuaian dengan kita. Nak dapatkan confirmation kenalah mencuba beberapa post/task. Kalau aku dengar cakap si polan tu samalah aku macam anak dia, macam tuuu jugalah malah ada yang 'hidup mengundur'. Mengharap sangat menantu belikan harta. Aku cari sendiri. Walaupun tak seberapa tapi rasa tinggi je confident level tu hehee... Allah dah tetapkan setiap manusia ada kelebihan memasing. Walaupun tak pandai matematik pandai je aku kira duit. Gitu.  




Tazkirah Ramadhan | Kita Kaya Bila Mampu Berkongsi Yang Sedikit

Tazkirah Ramadhan | Kita Kaya Bila Mampu Berkongsi Yang Sedikit | Assalamualaikum. 

Selalu kita merasakan kita tak ada apa apa yang berharga atau sedap atau mahal untuk diberikan kepada orang lain. Kita lupa yang ramai menghargai apa sahaja yang kita hulurkan dengan ikhlas.

Pernah sekali aku memberikan sebekas kecil gulai lemak umbut kelapa kepada seseorang (aku pun dapat daripada orang lain dan yakin takkan habis) dan dia cakap, "aku memang teringin nak makan ni.. dah lama tak merasa". Allah! Terharunya. Ramai orang jarang meminta, kita bagilah sepotong dua makanan yang kita ada.

Bebaru ni terbaca kisah seorang doktor yang pernah menyewa di flat kos rendah di awal kerjayanya dulu. Penduduk di situ tak tahu pun bahawa dia bekerja sebagai doktor. Merembes air mata jirannya apabila dia menghadiahkan semangkuk sup ikan merah. Selepas beberapa hari jirannya membalas dengan sup juga tetapi isinya hanyalah sepotong kacang panjang dan kentang/karot. Dia dan isteri pula menitik air mata sambil menghabiskan sup tu. See? We never know what is happening behind our neighbours' doors.

Tetapi, ada kalanya kita bimbang juga memberi sesuatu kepada orang lain jika kita pernah mendengar dia mengumpat makanan yang diberikan si polan yang lain. Bimbanglah makanan yang kita berikan tu tak mencukupi untuk dia sekeluarga. Bimbang juga lauk yang kita masak tak cukup rasa. Kalau dia boleh mengata si polan depan kita takkan kita pula tak boleh diumpat depan si polan yang lain pula, kan? 

Kita ni nak bagi merasa jer... bukan nak bagi makan sampai sendawa.  


Motivasi | Pursue Greatness!

Walaupun berada dalam kedudukan terbaik, ada saja manusia yang akan berkata negatif tentang anda.

Teruskan menjadi yang terbaik!

Have a great Monday.


Travel to forget bad things

Bila sesuatu perkara baik berlaku, 
Mengembaralah untuk meraikan.

Jika sesuatu perkara buruk berlaku,
Mengembaralah untuk melupakan.

Jika tiada apa-apa yang berlaku,
Mengembaralah untuk mencipta kenangan.


Berjalanlah di atas muka bumi Allah yang maha luas ini.

Image may contain: text

Motivasi | Jangan biarkan hati berjauhan...

Seorang alim berjalan dengan para muridnya. Mereka melihat ada sebuah keluarga yang sedang bertengkar dan saling berteriak.

Orang alim tersebut berpaling kepada muridnya dan bertanya, "Mengapa orang saling berteriak jika mereka sedang marah?"


Salah seorang murid menjawab, "Kerana kehilangan sabar sebab itulah mereka berteriak."


"Tetapi, mengapa harus berteriak kepada orang yang berada di sebelahnya? Bukankah pesan yang ia sampaikan boleh diucapkan dengan perlahan saja?" Tanya orang alim menguji murid-muridnya.


Muridnya pun saling memberikan jawapan, namun tidak satupun jawapan yang mereka sepakati.


Akhirnya orang alim berkata, "Bila dua orang sedang marah, ketahuilah hati mereka saling berjauhan. Untuk dapat menempuh jarak yang jauh itu, mereka mesti berteriak agar perkataannya dapat didengar. Semakin marah, maka akan semakin kuat teriakannya. Kerana jarak kedua hati semakin jauh."


"Begitu juga sebaliknya, di saat kedua insan saling jatuh cinta?" Tanya orang alim.


"Mereka tidak saling berteriak antara yang satu dengan yang lain. Mereka berbicara lembut kerana hati mereka berdekatan. Jarak antara kedua hati sangat dekat."


"Bila mereka semakin lagi saling mencintai, apa yang terjadi?" Mereka tidak lagi bicara. Mereka hanya berbisik dan saling mendekat dalam kasih sayang. Pada akhirnya, mereka bahkan tidak perlu lagi berbisik. Mereka cukup hanya dengan saling memandang. Itu saja. Sedekat itulah dua insan yang saling mengasihi."


Orang alim tadi memandang muridnya dan mengingatkan dengan lembut, "Jika terjadi pertengkaran di antara kalian, jangan biarkan hati kalian berjauhan. Jangan ucapkan perkataan yang membuat hati kian menjauh. Kerana jika kita biarkan, satu hari jaraknya tidak akan lagi boleh ditempuh."



CnP


Sumber di sini.

Motivasi | Perniagaan yang tidak pernah merugikan


Image may contain: text

Motivasi | Jauhi Manusia Berfikiran Negatif

Motivasi | Jauhi Manusia Berfikiran Negatif | Hidup akan menjadi lebih mudah bila kita membuang orang-orang yang berfikiran negatif. Siapa mereka yang negatif ni?


Diantaranya jenis...

1) Suka maki orang.
Sesetengah orang bila dia update status di facebook ke twitter ke kerjanya marah orang je. 95% status dia memaki orang. Orang tak sependapat dengan pandangan politik dia dimaki, orang drive slow dia maki, orang overtake kereta dia dia tanpa bagi signal dia hamun siap nombor plet kereta orang tu dia pos, dia marah kat rakan sekerja pun nak up status... secara tak sedar dia menggambarkan situasi di tempat kerja sendiri. Orang sebegini perlu menghadiri kursus anger management. Kalau selalu sangat mengata orang lain tak pandai buat kerja doubtful lah juga kita kan, pandai sangat ke dia? 

Kalau tak sampai hati nak unfriend, scroll lelaju tak payah baca status dia. Pepagi tak elok terima negative vibe.
Image result for anger management


2) Serba tak kena.
Dulu ada seorang office mate aku ni semua tak kena di mata dia. Bila HQ bagi hadiah towel as a consolation prize kepada kami dia komplen, "kenapa tak bagi t-shirt eh?". Tak kena dengan saiz ko kang ko komplen juga.

Bila orang buat open house di malam hari dia tanya, "kenapa tak buat siang?". Macamlah ko nak datang. 

Banyak sangat kenapa begini tak begitu. Jadi disebabkan sikap dia tu kita mestilah ada high expectation bila dia jemput datang open house di rumahnya... masak beriyani gam katanya. Rasa? hmmm... tapi kita takdelah komplen, orang bujang diajak makan free kita makan je lah hahah... rezeki kan?


3) Orang yang tak senang hati dengan apa yang orang lain buat.
Ada je yang nak didengkikannya. Orang memanggil pasangan dengan manja diperli, berpegangan tangan dengan suami/isteri diejek, pakai tudung dengan bergaya sikit dia tak puas hati.. sindir orang macam orang muda.

Orang sebegini aku agak kurang kasih sayang. Ibu bapa kurang memberi sentuhan sewaktu dibesarkan tak pun laki dia dah lama tak peluk ni. Aku agaklah.


4) Orang yang suka mencaci rezeki.
Apa orang masak ada je yang tak kena, ikan bilis keras macam dawailah.. mee goreng kurang bahanlah... pulut lembiklah...orang tu tak pandai masaklah bla bla bla... 


5) Orang yang tak sesabar nak mengumpat.
"Dia kahwin muda, perut dah besar!", berbisik kuat walhal tuan badan yang diumpat berjarak 1 1/2 meter saja. Kot ye pun tunggulah orang tu beredar dulu. 


6) Suka menyalahkan peniaga (dalam penjualan barangan kehendak)
Contohnya bila syarikat tertentu menaja selebriti terkenal di majlis perkahwinan. Orag begini akan berkata daripada taja artis lebih baik taja anak yatim. Kalau tak percaya baca je lah di bahagian komen atau forum.... Melayu.

Kita sama-sama faham serba sedikit mengenai pemasaran boleh? It's free advertising. Jika pereka baju menaja baju kahwin Che Ta, berapa juta orang yang akan menonton? Katalah 3 juta, dari Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura. Daripada 3 juta orang tu mugkin 10% daripadanya berkemampuan dan berkenan dengan hasil kerja si pereka, tidakkah itu akan membuka peluang perniagaan yang lebih besar kepadanya. Berapa kali ganda untung berbanding baju kahwin Che Ta yang berharga (mungkin) RM30,000 tu? Nampak? Nama pereka yang tak berapa terkenal itu pun tiba-tiba meletop.

Contoh lain, bila orang jual telekung atau jubah dengan harga tinggi RM200... RM500...RM5000 sepasang dia akan komen, confirm masuk syurga ke? Geramnyalah aku dengan komen macam ni. Simpan sikit ketidakcerdikan tu boleh? Dia ingat kalau pakai telekung RM30 sepasang tu nama dah ada di syurga ke? Membeli barangan mahal hanya akan menjadi masalah kepada orang biasa biasa, orang "have have" no problem.

Kalau masih tak tahu sebenarnya ramai orang kaya di Malaysia ni tambahan pula pasaran pakaian muslimah tidak terhad jualannya di sini. Ia sampai ke Brunei, Singapura, Indonesia, negara timur tengah malah ke Eropah! Biarlah golongan terlajak mampu ni berbelanja sakan, duit dia. Kadar kesederhanaan tidak sama bagi semua orang. Kadar sederhana aku tak sama dengan Siti Nurhaliza. Aku bersederhana dengan membeli handbag Bonia je, Siti Nurhaliza dengan handbag Balenciaga. Takkan aku nak hidup macam dia yang berpendapatan RM40,000 sejam? Nak beli Bonia tu pun jenuh menyimpan. Cuba letakkan diri tu sebagai peniaga pula amacam?

Aku minat hangbag begini, kulit lembut, ringan dan boleh sling. Kalau ada yang rasa nak hadiahkan beg kepada ai bagi yang camni eh? heheh... manalah tahukan ada makcik kayo yang tengah baca blog aku ni haa...😃 (Sumber di sini.)


Lebih elok jika dijarakkan pergaulan dengan orang negatif ni. Jika berpeluang nasihatkan, kalau tak mau dengar tak perlu rapat sangat. Otak kita ni fitrahnya bersih tapi kalau hari hari disumbat dengan cerita negatif kita pun boleh jadi macam dia juga.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free