Showing posts with label mosque. Show all posts
Showing posts with label mosque. Show all posts

6 Masjid di Shanghai untuk bersolat hari raya Eidul Fitri

6 Masjid di Shanghai untuk bersolat hari raya Eidul Fitri | Assalamualaikum. 17 Jun 2018 dijangka jatuhnya 1 Syawal 1439H, hari kemenangan melawan nafsu bagi umat Islam di seluruh dunia. Hari yang membahagiakan bagi kebanyakan orang.


Hari raya ialah hari untuk berkumpul dan bermaaf-maafan diatas silap dan salah. Seronoknya jika kita masih boleh berkumpul sekeluarga seperti dalam iklan Tenaga Nasional Berhad yang terbaru ni, meriah beb! Sebenarnya di hari raya kita boleh menziarahi keluarga dan saudara juga teman-teman tanpa perlu undangan berbeza dengan menghadiri kenduri, dimana tanpa jemputan adalah haram untuk kita makan di majlis kenduri orang.

Namun ada umat Islam yang bermusafir ketika ini diatas pelbagai sebab. Ada yang terpaksa bekerja. Ada yang sudah biasa begitu, sengaja mengambil kesempatan cuti persekolahan yang panjang. Budaya ini lebih sinonim dengan masyarakat Tionghua kerana bagi mereka paling penting ialah "makan besar" pada malam sebelum perayaan Tahun Baru Cina. Bagi aku pula, selagi ada mak dan abah insyaAllah kami akan tetap pulang ke kampung. Belum pernah lagi kami berhari raya di rumah sendiri apatah lagi bercuti ke luar negara di Eidul Fitri. Raya itu bahagia.

Ada seseorang yang PM bertanyakan tentang masjid di Shanghai kerana dia akan beraya di sana minggu depan. Jadi aku senaraikan ENAM masjid untuk dipilih bagi menunaikan solat sunat hari raya nanti.

Terdapat tujuh buah masjid utama di Shanghai. Ada masjid yang telah direnovasi beberapa kali, ada yang dipindahkan akibat pembesaran bandar dan ada juga yang digabungkan. Masjid tertua ialah Masjid Songjiang yang berusia 600 tahun!

Sumber di sini.

Masjid-masjid di Shanghai
1. Xiaotaoyuan Mosque (上海小桃园清真寺)
Masjid ini mula dibina pada tahun 1917 dan merupakan masjid yang terbesar di Shanghai. Sebelum ini ia dikenali sebagai Hui Mosque of Western ShanghaiIa masjid yang aktif serta banyak memberi manfaat dalam pengembangan agama Islam kepada penduduk muslim di sana sejak 100 tahun lalu.

Masjid Xiaotaoyuan mampu menerima sehingga 500 jemaah dalam satu satu masa. Di tingkat dua dan tiga disediakan perpustakaan serta ruang membaca yang menyimpan Al Quran daripada pelbagai versi.

Di bahagian mendatar di bumbung masjid disediakan Moon Watching Pavilion. Sejak beroperasi ia juga berfungsi sebagai Muslim National Primary School, Chongben Primary School and Orphans Cultivating School and others.

Alamat:
Xiaotaoyuan Mosque, 52 Xiaotaoyuan Street, Huangpu District, Shanghai

Cara ke Xiaotaoyuan Mosque:
Naik subway Line 8 or Line 10 (sila study Metro map di atas) dan turun di Laoximen. Keluar di Exit 7 dan jalan ke timur sepanjang East Fuxing Road sehingga ke hujung jalan.

Related image
Sumber di sini.

2. Huxi Mosque (上海沪西清真寺)
Nama lamanya ialah Yaoshuinong Mosque. Masjid Huxi ialah masjid yang pertama dibina semula setelah wujudnya People's Republic of China. Reka bentuknya menunjukkan gaya Arab/Islamic yang kuat. Ruang solatnya di dua tingkat. Terdapat air pancut di hadapan dan belakang masjid yang menjadikan suasananya tenang dan 'sejuk'. Di Masjid Huxi juga ada restoran, kedai buku islamik dan kelas mempertahankan diri. Bagus kan?

Alamat: 
3 Lane, 1328 Changde Road, Putuo District, Shanghai (上海市普陀区常德路1328弄3).

Cara ke Huxi Mosque:
Naik metro dan turun di Changshoulu Station (长寿路).

3. Pudong Mosque (上海浦东清真寺)
Masjid ini mula dibina pada 1935. Kini keluasannya 1,650 mps dan mampu menampung 500 jemaah dalam satu masa. Masjid berwarna cerah ini dilengkapkan dengan kubah hijau di atasnya. Bangunan utama dibina tiga tingkat dengan menara setinggi 40 meter dan tiga kubah lain yang lebih rendah. Di dalamnya ada kedai menjual buku dan restoran halal.

Masjid inilah yang aku tak jumpa tu. Cara menulis salah maka aku pun turun salah stesen. Disebabkan itulah aku menulis macam budak nak sit for SPM so that tak menyusahkan orang sampai sesat barat.
Image result for Pudong Mosque

Alamat: 
Pudong Mosque, 375 Yuansheng Road, Pudong District, Shanghai (上海市浦东新区源深路375号)

Cara ke Pudong Mosque:
Naik metro Line 6 dan turun di Yuan Shen Stadium Station. Jalan arah utara. Atau, naik bas 975.

4. Fuyou Road Mosque (上海市福佑路清真寺)
Nama lamanya ialah Chuanxin Street Mosque. Masjid ini merupakan yang kedua dibina di Shanghai. Ruang solatnya menggunakan kemahiran pertukangan kayu China. Diwujudkan sewaktu Qing Dynasty (1644-1911) dan dahulunya menjadi tempat pertemuan orang-orang Islam membincangkan perihal politik, agama dan kebudayaan.

Sewaktu pertikaian agama pada tahun 1932, di masjid inilah semua arahan dikeluarkan untuk mempertahankan maruah agama islam.

Sumber di sini.

Alamat:
Fuyou Road Mosque, 378 Fuyou Road, Huangpu District, Shanghai (上海市福佑路378号). 

Cara ke Shanghai Fuyou Road Mosque:
Naik Metro Line 10 dan turun di Yuyuan Garden Station. 


5. Jingxing Road Mosque
Asalnya ia hanyalah sebuah bilik yang disewa utuk dijadikan tempat beribadah. Dibina pada 1947 dengan keluasan binaan hanyalah 132 mps sahaja.

Pada tahun 1948 muslimin dari Jiansu, Anhui dan beberapa tempat lain mencari dana untuk membeli rumah tersebut untuk dijadikan masjid. Pada 1959 ia digabungkan dengan Fenzhou Road Mosque. 

Alamat:
Jingxing Road Mosque, No.117, Lane 302, Jingxing Road, Yangpu District

Cara untuk ke Jingxing Road Mosque
1. Naik metro Line 10 dan turun di Jiangwan Gymnasium kemudian jalan kaki 15-minit.
2. Naik bas no.910 dan turun di Shiguang Road. 


6. Songjiang Mosque (松江清真寺)
Ini masjid yang paling jauh dari bandar besar Shanghai. Nama asal masjid ini ialah Zhenjiao Mosque @ Real Religion Mosque. Lokasinya ialah diantara Zuibaichi Garden dan Xilin Tower/pagoda/buddhist temple.

Bangunan pertamanya dibina di penghujung Dinasti Yuan di pertengahan kurun ke-4 (1271-1368) menjadikannya masjid tertua di Shanghai. Reka bentuknya adalah gabungan China dan Arab. Masjid ini ada sebuah taman yang cantik dan muzium kecil. Bangke Gate Tower or the Minaret Tower dibina dengan ciri-ciri kesenian Arab. Di belakang masjid ini ada kuburan dimana yang sangat lama bertulisan Cina manakala yang terkemudian ada tulisan Arab. Orang-orang Arab dahulu kala dengan teknologi yang terhad dan sistem pengangkutan yang tidak sesempurna sekarang pun mampu berniaga dan mengembangkan agama Islam hingga ke seluruh dunia. Hebatnya mereka.

Songjiang sebenarnya sebuah bandar yang terpisah dari Shanghai sejak sekian lama. jauhnya 41km daripada pusat bandar Shanghai.

Songjiang Mosque, Shanghai, China
Sumber di sini.

Sumber di sini.

Cara ke Songjiang Mosque:
1. Perjalanan menaiki teksi dari bandar Shanghai akan mengambil masa hampir satu jam. Tik tok tik tok...meter berjalan! Tambangnya RMB150.

2. Naik Songjiang Bus Line 5 atau 8 dan turun di Huating Old Street. Kalau guna google maps bila agak agak dah nak sampai tekanlah loceng. Di China selalunya signage jalan di bandar ada tulisan English.

3. Naik Metro/subway. Sila naik Line 9 dan turun di Zubaichi Park. Boleh berjalan kaki mengarah ke utara atau naik bas Songjiang no. 2 dan turun di Huating Old Street. 

4. Naik train. Naik Huhang Line dan turun di Songjiang Station, di sebelah Zubaichi Park. Jalan kaki 800m.

Aku mencuba sedaya upaya untuk menjadikan lawatan ke masjid sesuatu yang wajib ketika di luar negara selain ke tempat yang touristy. Kita dapat melihat bagaimana jemaah di negara lain bersolat. Kita dapat melihat bagaimana masjid bukan sahaja dijadikan tempat beribadah malah boleh menjana ekonomi sendiri dengan pembukaan restoran dan kedai buku. Akan timbul satu perasaan seronok apabila kita dapat berjumpa saudara seagama di benua yang berlainan. Mereka menganut agama Islam yang minoriti di sana tetapi paling pantas berkembang di seluruh dunia.

Tips melancong di China
1. Jika ingin mendapatkan makanan halal di negara bukan Islam, carilah masjid!

2. Ada sesetengah masjid di China tidak menyediakan selipar tandas. Jadi elok juga kalau kita boleh bawa sendiri untuk mengambil wuduk.

3. Bagi muslimah, bawalah sarung tangan dan stokin kerana telekung tidak disediakan.

Indonesia | Kehebatan Masjid Istiqlal di Jakarta


Indonesia : Kehebatan Masjid Istiqlal di Jakarta | Banyak masjid indah di dunia yang direka untuk menggambarkan keagungan agama islam. Sesetengahnya direka dengan begitu teliti sehingga mendapatkan khidmat arkitek terbaik dunia.


Semasa percutian ke singkat ke Jakarta-Bandung bulan Mei lepas sempatlah aku ke masjid yang terbesar di Asia Tenggara, Masjid Istiqlal yang terletak di Jalan Taman Wijaya Kusuma, Jakarta Tengah. Sebenarnya aku cuba untuk solat di masjid at least sekali di mana-mana tempat yang aku ziarahi tapi aku tak solat di situ kerana dah melakukannya di railway station. Sekadar melihat sajalah. Punyalah ramai manusia... berbas-bas, terasa jugalah kesesakan tu walaupun Masjid Istiqlal sangat besar sehingga mampu menampung 120,000 orang jemaah.





Masjid ini walking distance je dari Stasiun Kereta Api Gambir. Keluar dari railway station terus catwalk ke kiri dalam 10 minit. Kedudukannya diapit Monumen Nasional dan Gereja Katedral.

Empat tahun selepas mendapat kemerdekaan daripada Belanda (The Nedherland), Menteri Agama yang pertama iaitu Wahid Hashim dan H. Anwar Tjokroaminoto  (yang kemudiannya dilantik sebagai pengerusi Yayasan Masjid Istiqlal), berasa perlu untuk Republik Indonesia yang mempunyai populasi penganut islam yang teramai di dunia itu memiliki sebuah masjid negara. Gagasan pembangunan masjid negara ini seiring dengan tradisi bangsa Indonesia yang sejak zaman kerajaan purba pernah membangunkan bangunan monumental keagamaan yang melambangkan kejayaan negara. Misalnya pada zaman kerajaan Hindu-Buddha bangsa Indonesia telah berjaya membangun Candi Borobudur dan Prambanan. Sila ke link tu kalau nak tengok gambarnya.

Presiden Sukarno yang gembira dengan idea itu dilantik menjadi Ketua Penyelia Teknikal untuk projek tersebut oleh AJK Masjid Istiqlal pada 1954. Pertandingan rekacipta telah diadakan pada 1955 dan dimenangi oleh Frederich Silaban dari Sumatera Utara dengan tema "Ketuhanan". Pembinaannya memakan masa selama 17 tahun dan dirasmikan oleh Presiden Suharto pada 22 Februari 1978. Kalau aku frust lah jugak 'baby' yang kita jaga sejak sebelum lahir tapi orang lain yang dapat 'potong reben'.

"Istiqlal" dalam bahasa Arab bererti merdeka, nostalgia dalam usaha perjuangan meraih kemerdekaan negara bangsa daripada penjajahan Belanda.  Secara istilah menggambarkan rasa bersyukur kepada Allah SWT atas limpahan rahmat berupa kemerdekaan bangsa.

Masjid ini memiliki gaya arkiteksur moden dengan dinding dan lantai berlapis marmar dihiasi ornamen geometrik. Terdapat 7 pintu masuk yang masing-masing dinamakan dengan nama-nama Asmaul Husna. Tujuh pintu merupakan simbolisme dari 7 petala langit. Sebuah kubah besar berdiameter 45 meter dengan sokongan 12 tiang bulat menjadi mahkota masjid manakala angka 45 pada diameter kubahnya merupakan simbolik tahun 1945, dimana Indonesia menggenggam kemerdekaannya. Ornamen kubahnya pun berupa bulan sabit dan bintang yang merupakan simbol Islam. Masjid ini hanya mempunyai sebuah menara yang tinggi.

Sumber di sini.

Sumber di sini.


Tiang yang 12 itu melambangkan peristiwa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. pada 12 Rabiulawwal. Ia juga melambangkan 12 bulan Hijrah. Empat aras lantai dengan tambahan satu lantai utama melambangkan lima rukun Islam sekaligus butir-butir dari Pancasila (asas filosofi rasmi Republik Indonesia). Dari ketujuh pintu masuk ini tiga pintu iaitu Al Fattah, As Salam dan Ar Rozzaq adalah pintu utama. Tak pasti pula hari tu aku masuk ikut pintu mana.

Masjid ini terdiri dari dua bangunan segiempat tepat bersambungan yang memiliki kubahnya masing-masing; satu bangunan utama dan satu bangunan pendamping sebagai pintu masuk Al Fattah, tangga dan ruang tambahan. Binaan ini menggambarkan dualisme antara duniawi dan akhirat atau antara zahir dan batin yang saling melengkapi.
Jika berpeluang, cubalah untuk mengelilingi ke seluruh bangunan masjid ini bersama staf yang berpengalaman untuk mengetahui cerita tentang sejarah bangsa Indonesia melalui bahagian-bahangian masjid yang direka penuh makna ini. Mungkin mereka juga ada tour guide seperti Masjid Wilayah, Kuala Lumpur.

Ketika sambutan perayaan keagamaan masyarakat Kristian, Masjid Istiqlal membuka ruang parkir kenderaan kepada penganut agama tersebut; yang menggambarkan betapa bertoleransinya agama Islam dengan agama lain. Daripada jalanraya menjadi sempit dan sesak lebih baik mudahkan hidup orang lain, ye tak? Rasulullah pun berlemah-lembut dengan orang kafir selama mana mereka tidak memerangi umat Islam. Siapalah kita kan?


** Aku pernah singgah solat di masjid di sebuah negeri. Allahu... sedih hati. Bukan sebab masjid tu lama tetapi kerana tiada seri. Macam dah lama sangat tak digunakan. Macam masuk dalam gua pulak rasanya.

Sama juga masjid berdekatan kampung aku. Yang mengimarahkan tak berapa ramai hinggakan abang Bangladesh yang jadi muazin. Ada la someone complained suara dia tak sedap, tak sama macam kita azan. Aku cuma cakap, "mujur dia azan, diorang jadi jemaah. Kalau tak satu kampung berdosa". Terus terdiam. Tapi, kalau ada calon yang lebih baik berilah peluang sebab suara yang lunak memanggil "menuju kejayaan" adalah satu tarikan. Tak kisahlah siapa pun dia. 

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free