Showing posts with label melaka. Show all posts
Showing posts with label melaka. Show all posts

Hotel Review | Treasures Hotel & Suites, Melaka

Hotel Review | Treasures Hotel & Suites, Melaka | Sebagai sebuah negeri yang popular di kalangan pelancong dalam dan luar negara, Melaka sudah pastinya sangat bersedia dalam menyediakan pelbagai kemudahan untuk memenuhi kehendak pelanggannya.


Biarpun kecil namun negeri Melaka Bandaraya Bersejarah ini ada pelbagai tarikan pelancongan yang menyebabkan kita tidak akan sempat untuk melawat banyak tempat menarik dan bersejarah hatta sekadar berada di tengah bandarnya sahaja, jika hanya memperuntukkan sehari di sana. Paling tidak dua hari satu malam dan sudah pasti co-pilot serta penumpang belakang akan tidur lena bila masuk kereta selepas puas berjalan. Menguaplah driver sensorang selama 200 saat menunggu traffic light bertukar hijau 😃


Pengalaman di hotel baru
Hotel dalam kategori agak mewah ini hanyalah 10 minit berjalan kaki dari pusat bandar. Tak payah pandu kereta, buat penat cari parking je. 

Pusat bandar tu yang belah mana? - hang tanya....

Yang ada landmark bangunan merah tempat orang bergambar di "I Love Melaka" tu... yang ada Muzium Senibina/Muzium UMNO/Muzium Istana Kesultanan Melaka... Bukit St Paul... tinggalan Kota A Famosa... Jonker Street... Menara Taming Sari.. shopping malls dan lain-lainlah. Tu yang ai kata tak payah drive. Kalau nak pergi ke Batu Berendam Airport pun hanya 15 minit je. Kalau nak sedut duit CIMB bank bebetul di sebelah bangunan hotel ni je.

Bukan sahaja baharu, almost everything about hotel ini best. Daripada lokasi yang baik kepada rustic decorations, bilik yang cozy ditambah dengan ciri keselamatan tambahan untuk ke bilik, bath tub sehinggalah ke rooftop swimming pool semuanya nampak sempurna. Tujuh jenis bilik untuk dipilih berdasarkan minat dan kemampuan poket memasing. Bilik aku jenis deluxe seluas 28sqm.

Staf Treasures Hotel & Suites polite and friendly. Overall hotel ini sangat bersih.

Kawan kata roti canai yang mereka serve sewaktu breakfast tu sedap tapi aku tak makan sebab my stomach full. Bila tengok continental breakfast tak banyak pilihan aku pi makan nasi lemak dan mi. Lepas tu tambah bun. Lepas tu kopi dua cawan. Pastu kenyang haishhh...

Yang tak berapa bagus...

No limitation of time for iron usage. Aku hari tu nak guna seterika, dua kali minta tapi tak dapat so aku cadangkan... seperti sesetengah hotel tetapkan, kalau iron tak cukup bagi satu bilik sejam je guna. Simpan lelama nak buat apa entah, dah dapat teruslah gosok baju.

The reception



Kena ada access card untuk ke bilik.



/data/Photos/OriginalPhoto/5435/543534/543534546.JPEG


Treasures Hotel & Suites
108, Jalan Bendahara
Bandar Melaka
75100 Melaka

Tel: +606 775 5151 / +6018 202 5151
Emel: reservation@treasureshotel.com


Encore Melaka Impression Series | Teater bertaraf dunia di UNESCO World Heritage City

Encore Melaka Impression Series | Teater bertaraf dunia di UNESCO World Heritage City | Melaka negeri yang sering terkehadapan dalam industri pelancongan. Pihak berkuasa negeri ini boleh dikatakan cekap menghidu peluang yang terhidang di depan mata dan terus berusaha menghidangkan produk baru yang unik dan tidak terdapat di negeri-negeri lain dalam Malaysia. Siapa yang terfikir akan adanya Muzium Kapal Selam, bustel dan produk makanan serta minuman viral?


Dalam hingar-bingar orang mempertikaikan pelaburan China di negara ini, ada projek yang telah siap dan menawarkan pekerjaan kepada rakyat tempatan. Bukan sahaja generasi Y yang diambil bekerja tetapi juga yang telah pencen namun berbakat dalam bidang seni.

Bangunan ini gah dengan gerbang yang dibuat daripada ribuan lampu LED, dinding berjubin porselin yang menggambarkan awan sehingga ke ruang teater yang mewah dan mampu menempatkan 2,000 orang penonton serta pentas bertingkat sepanjang 240m pertama di Asia Tenggara yang berputar 360 darjah. Teater ini direkacipta oleh Wang Je, ketua arkitek di Beijing Institute of Architectural Design. Bangunan ini gambaran awan dan laut yang statik dan bergerak, berdiri megah di tebing Selat Melaka.

Ada pengan buat pre-wedding shoot. Kalau nak shoot penuh aku kene reverse jauh ke belakang sebab besar beb. Sambungan bangunan seperti di bawah.


Yang bercahaya tu berombak-ombak.

Menariknya produksi teater ini menggunakan khidmat 200 local performers yang berusia 18-63 tahun. Nenek 63 tahun okay yang menari tu... hebat! Mereka tak kisah pun badan penari tu sais S ke M ke L ke... out of shape ke... mereka hanya mahukan seseorang yang berbakat besar. Takdelah kita yang menonton ni rasa beruntungnya orang kurus lansing, ada je peluang kerja (sedih arr... kita kenderaan berat 😢).


Sejarah Melaka di Encore Melaka
Encore Melaka merupakan karya pengarah Wang Chaoge, yang secara bersama dengan Zhang Yimou dan Fan Yue telah menubuhkan Impression Wonders Arts Development Co Ltd. Salah satu projek mega syarikat ini ialah persembahan pembukaan dan penutup Beijing Olympic 2008. Memang gah show tu. Daripada 150 negara yang mahukan sentuhan magis darinya, Melaka dipilih sendiri oleh Wang sebagai pentas untuk persembahan pertama "Impression Series" yang dipentaskan di luar China. Ada lima lagi Impression Series di China.

Hasil kajian selama dua tahun, Wang menceritakan semula sejarah Melaka dari zaman empayar kesultanan Melaka sehinggalah zaman ini iaitu cerita pelayaran awal, misi diplomatik Zhang He, penempatan orang asli serta pertembungan budaya Baba Nyonya. Persembahan dituturkan dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Mandarin manakala Tamil, Portugis serta dialek tempatan lain hanya di beberapa segmen. Sampai tiga bahasa latar... kita tengok Hisdustan yang takde subtitle pun boleh faham ek? Main agak agak je tapi boleh keluar air mata juga hehehe...

Teater Encore Melaka menampilkan projek video yang inovatif dan mengagumkan serta set pentas hidraulik bertingkat dengan pencahayaan dan teknik akustik termaju. Sebuah produksi canggih dengan aturan imej multimedia yang menarik, teater ini dipentaskan dengan pelbagai lagu dan tarian, kompilasi cerita budaya yang mencerminkan masyarakat majmuk yang meraikan sifat inklusif antara kepelbagaian.


Persembahan yang hebat tetapi...
I was so excited menantikan teater ini. Ada lima segmen:

Pertama: Parameswara
Kedua: Cheng Ho
Ketiga: Nyonya & perkahwinan
Keempat: Enam emak
Kelima: Ibu mengandung
Keenam: Wau
Ketujuh: Kemuncak

Persembahan pembukaan dengan bermain drum tu sangat menarik diikuti penari berkebaya nyonya yang menari dengan seksi. Yes, tertutup tapi seksi dengan gerakan dan lenggok badan, sangat menarik. Jika terbuka hampir semua tu bukan seksi lagi tapi vulgar... kekadang naik meluat tengok.

Enam Emak tu menggambarkan Melaka dan lelaki tu warga Melaka tapi aku rasa penceritaan segmen Enam Emak tu macam tak sampai. Macam err... bercerita fasal ibu angkat yang membela lelaki tu dan bukan Melaka, tidak saling berkait. Lagi satu, aku rasa apa yang cuba disampaikan dalam keseluruhan persembahan lain tapi yang benar benar berkesan ialah tentang imigran China yang datang ke Melaka. Kalau nak tahu lebih lanjut kena tonton sendirilah ya. Jika anda pernah menonton Mud KL pasti akan membuat perbandingan.

Dari segi teknologi persembahan memang gah. Belum ada lagi memana syarikat yang mampu menghasilkan persembahan teater sebegini kerana memakan kos yang tinggi. Aku pun dok terfikir dari mana air tu semua eh? Nak kata pancaran video ada pula kesan air di lantai. Musykil mak.


Waktu persembahan dan harga tiket Encore Melaka
Isnin-Sabtu: 5.30 petang dan 8.30 malam
Ahad: 2.30 petang dan 5.30 petang

Harga tiket bermula daripada RM128 seorang. Sila semak harga semasa di sini.

Encore Melaka mendapat exclusive rights di Asia Tenggara jadi maksudnya jika rakyat Singapura, Indonesia, Brunei, Vietnam, Thailand dan Filipina mahu menonton mereka harus ke Melaka.


Tips ke Encore Melaka
1. Please be ON TIME. Jika show start at 5pm 4.45 tu dah boleh masuk. Jika lambat ada kemungkinan tak dapat masuk lansung kerana kita harus melalui pentas untuk ke tempat duduk.

2. Aku rasa lebih baik beli seat premium berbanding seat VIP walaupun tempat duduk VIP tu lebih dekat.


Encore Melaka
PTS Impression Sdn Bhd
3, Jalan KSB- Impression 8
Impression City @ Kota Syahbandar
75200 Melaka


***
Kawasan seluas 138 ekar yang turut menempatkan bangunan teater Encore Melaka akan turut dibangunkan dengan premis perniagaan dan apartment servis. Pihak pemaju telah mendapat sea rights so tiada mana mana pihak yang dibenarkan untuk membangunkan kawasan laut di hadapannya. Harga apartment bermula dari RM350 ribu. 

5 sebab mengapa kita harus melawat muzium di Malaysia

5 sebab mengapa kita harus melawat muzium di Malaysia | Muzium merupakan sebuah institusi pendidikan umum yang menyebarkan maklumat mengenai sejarah, kebudayaan dan alam semulajadi. Kini dengan banyaknya tarikan pelancongan terbaru dan interaktif termasuk pusat membeli-belah muzium seolah-olah diketepikan daripada senarai lawatan sedangkan di situlah ladang ilmu sejarah.


Muzium-muzium di Malaysia boleh diklasifikasikan kepada:
1. Muzium Persekutuan
2. Muzium Negeri
3. Muzium Institusi/Jabatan
4. Muzium Swasta
5. Muzium Persendirian

Me personally lebih sukakan muzium bertema seperti Muzium Telekom, Muzium Tekstil dan Muzium Perang kerana lebih berfokus. Muzium sebenarnya menarik. Sangat!

Terdapat kira-kira 150 buah muzium di Malaysia dan pihak Jabatan Muzium Malaysia menerima sumbangan koleksi artifak daripada orang ramai/organisasi sebagai bahan kajian dan pameran. Jika kita tiada tempat untuk mempamerkannya atau tidak tahu menghargainya serahkan kepada pihak JMM untuk dilihat generasi akan datang.


5 sebab mengapa kita harus melawat muzium:
1) Untuk mengetahui tamadun manusia. #MuziumKitaTamadunKita
2) Untuk lebih mengenal diri sendiri
3) Untuk mengetahui apa yang berlaku di zaman tertentu melalui artifak yang dijumpai
4) Untuk elakkan mengulangi kesilapan lalu
4) Untuk mendapatkan pendidikan secara umum dan santai


Tema Hari Muzium 2018: Hyperconnectd Museum: New Approach, New Public

Bersempena dengan Hari Muzium Antarabangsa peringkat kebangsaan kami telah dibawa melawat beberapa muzium di Negeri Sembilan dan Melaka dan menghadiri upacara perasmiannya di perkarangan Memorial Pengiystiharan Kemerdekaan oleh Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya yang baru, YAB Mohamaddin Ketapi. Tujuan sambutan ini dibuat untuk memberi kesedaran tentang kepentingan muzium dalam masyarakat. Without me knowing, sambutan ini kali yang ke-22 di Malaysia!

29 muzium dan agensi terlibat dalam pameran ini dimana mereka mempamerkan sesuatu yang menarik didalam bidang kepakaran masing-masing. Ai tertarik dengan gerai Telekom Malaysia, Muzium Geologi dan Bank Negara Malaysia. Boleh tengok video di instagram ruggedmom.

Image result for hari muzium antarabangsa 2018 melaka
Majlis perasmian pelancaran Hari Muzium Antarabangsa peringkat kebangsaan di Melaka. Sumber Berita Harian.

Salah satu sesi interaktif yang disediakan oleh BNM Museum and Art Gallery yang kemudiannya dipilih sebagai booth paling popular. Kita belajar cetak duit wak...

Program Media Challange 2.0 anjuran bersama Tourism Malaysia dan Jabatan Muzium Malaysia turut memasukkan aktiviti menarik seperti menjawab soalan berkaitan sejarah, meneka jenis herba dan bermain permainan tradisional seperti baling tin, congkak dan chapteh (sepak bulu ayam). Kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan untuk melengkapkan task diberi. Nak tahu nama kumpulan kami? "Merecik hawau" ! hahahah.... giler betul bebudak hipster nih 😁😁

Antara task yang perlu kami lakukan, bermain congkak.

Okaylah, aku tak minat main congkak. Proses pengulangan yang membosankan. Lagi best baling tin/selipar/galah panjang.

Tangan memasing tak bedung, kumpulan kami semua baling tak kena 😃


Lawatan ke muzium Negeri Sembilan dan Melaka

1. Muzium Adat
Jalan Dato' Umbi, Kampung Jelebu Tengah
71600 Kuala Klawang
Negeri Sembilan

Pertama sekali kami dibawa ke Muzium Adat yang berada di pekan yang sangat tenang. Muzium ini ditubuhkan pada tahun 2005 cetusan idea Yang Berhormat Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia pada waktu itu dan perasmian pembukaan Muzium Adat telah diadakan pada 2 Februari 2008 oleh Undang Luak Jelebu, Dato’ Mendika Menteri Akhirulzaman Dato’ Musa bin Wahab. Muzium ini mempunyai empat buah galeri utama yang memberi penekanan kepada kegiatan menghimpunkan beberapa aspek kehidupan masyarakat Malaysia yang dikenali sebagai adat bersesuaian dengan imej dan identiti Negeri Sembilan sebagai "Tanah Beradat". Muzium Adat ini merupakan muzium pertama di negara kita yang menghimpunkan adat dari pelbagai etnik di Malaysia.

Tumpuan diberikan kepada pengenalan dan konsep adat di Malaysia. Ia meliputi sejarah awal tercetusnya adat terbesar di Alam Melayu iaitu Adat Perpatih dan Temenggung menerusi replika Batu Batikam dan Batu Baling, artifak atau peralatan upacara adat serta pakaian adat dari pelbagai kaum di Malaysia. Ia turut menghimpunkan beberapa aspek kehidupan masyarakat Malaysia yang boleh di anggap sebagai adat seperti adat menyemai benih, adat menuai padi, adat menyikat benih, adat berkhatan, adat perkahwinan dan sebagainya. 

Muzium ini turut mengkhaskan satu segmen khusus tentang Adat Perpatih bagi menonjolkan Negeri Sembilan sebagai sebuah negeri beradat. Segmen khusus tentang Adat Perpatih secara historikal yang bermula dari Sumatera (alam Minangkabau) sehingga bertapak di Negeri Sembilan yang disokong dengan artifak seperti keris, tepak sireh, peti kayu untuk merantau, lesung indik, bujam epok dan lain-lain. Selain itu, pada segmen ini turut memperlihatkan keutuhan Adat Perpatih dari sudut struktur sosial seperti Datuk Lembaga Berlapan, peranan Ibo Soko yang dimanifestasikan menerusi diorama dan artifak. Segmen Adat Perpatih turut menonjolkan tentang sistem tanah adat serta simbol ritual menerusi replika batu megalith, Pengkalan Kempas. Adat Perpatih ialah sistem demokrasi yang tertua di dunia. 


Undang yang empat. 

Adat pernikahan dan persandingan orang Negeri Sembilan. Sekarang susah nak jumpa pengantin perempuan memakai hiasan kepala seperti dalam gambar. Err... ini contoh bercinta dengan orang lain berkahwin dengan orang lain eh?😃

Cap mohor Sultan Suleiman Badrul Alam Shah ibni al-mahum Sultan Zainal Abidin, Terengganu.

Hanya kira-kira 36km dari bandar Seremban, muzium ini tidak berapa jauh dari Jeram Kenaboi yang terkenal dengan white water rafting tu. Jeram Toi pun tak berapa jauh juga. Kalau lalu Jalan Seremban-Kuala Klawang pepagi, berkabus je. Anak kata masa belajar di sini dulu memalam tak payah pasang kipas. sejuk nyaman.

Bagaimana untuk ke Muzium Adat?
Naik bas dari stesen bas Terminal 1 di Seremban ke Kuala Klawang. Jika menggunakan kenderaan sendiri boleh ikuti arah yang bersesuaian samada Jalan Seremban – Kuala Klawang, Jalan Semenyih – Kuala Klawang or Jalan Kuala Pilah – Simpang Pertang – Kuala Klawang. Jika ikut lebuhraya LEKAS selepas keluar tol terakhir tu ikut kiri yang ada tulis Seremban/Jelebu/Kuala Klawang.

Waktu lawatan: Setiap hari kecuali Eidul Fitri dan Eidul Adha.


2. Muzium Negeri
Lembaga Muzium Negeri
Jalan Sungei Ujong
70200 Seremban
Negeri Sembilan
Tel: 06 7631149
E-mel: muziumn99@gmail.com.my

Muzium ini telah ditubuhkan setelah Tuanku Abdul Rahman (Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan dan YDP Agong yang pertama) memberi kebenaran agar Istana Ampang Tinggi dipindahkan dari tempat asalnya di Kampung Ampang Tinggi ke Taman Bunga di Jalan Dato' Hamzah, Seremban.

Pada 1981 muzium negeri telah menerima bangunan baru iaitu bekas Astaka Musabaqah Al-Quran untuk dijadikan sebuah muzium yang dikenali Teratak Perpatih. Istana Ampang Tinggi pula dipindahkan sekali lagi ke Kompleks Taman Seni Budaya iaitu di sebelah Muzium Negeri Sembilan sekarang ini. Teratak Perpatih telah diisytiharkan sebagai muzium pada 1986.

Pihak LMNS juga menyediakn pakej makan beselo di dalam Istana Ampang Tinggi. Jika berminat merasai makan dalam istana lama sila hubungi mereka.


Image result for muzium negeri sembilan
Sumber di sini.

Tingkap Istana Ampang Tinggi. Ukiran indah yang sukar sekali ditemui di rumah moden sekarang. 

Pakej makan beselo (makan bersila) yang disediakan oleh Lembaga Muzium Negeri Sembilan.


3. Muzium Lukut
Lot 730, Jalan Besar
Taman PD Jaya
71010 Port Dickson
Negeri Sembilan
Tel: 06-6512954
E-mel: muziumlukut@yahoo.com

Menurut kata Ketua Muzium Lukut Encik Peterson Agustine, muzium ini diwujudkan kerana tanggungjawab untuk memulihara warisan sejarah negara dan memaparkan sejarah Lukut dari kurun ke-19 hingga 1880 iaitu sehingga Lukut dimasukkan ke dalam daerah Sungai Ujong, Negeri Sembilan. Penubuhannya juga signifikan dengan pembukaan Kota Lukut.

Sejarah Lukut adalah mengenai Selangor kerana di zaman dahulu ia adalah wilayah Selangor. Penduduk Melayu asal bekerja sebagai nelayan. Apabila Raja Busu datang barulah masuk bangsa lain termasuk Cina dari Melaka yang mengusahakan lombong. Pelombong ini juga datang bersama teknologi yang memudahkan kerja mereka.

Apabila Raja Busu memperkenalkan cukai yang tinggi sebelum hasil masyhul dieksport maka banyak pihak tidak berpuas hati lalu berlakulah perbunuhan Raja Busu sekeluarga di istana oleh pelombong, walaupun di zaman pemerintahan Raja Busu hingga Raja Bot lah Lukut maju. Namum di zaman Raja Bot jugalah Lukut diserahkan kepada Sungei Ujong (Negeri Sembilan) manakala Beranang kepada Selangor. 

Haa... ada persamaan tak dengan peristiwa yang berlaku beberapa tahun ini? Sama kan? Cuma kita ni lebih bertamadun, ada peraturan yang tidak memungkinkan kita mencabut nyawa manusia lain sesuka hati. Manusia ni kalau ditekan emosi dan kehidupannya dia memberontak. Sejarah tidak menipu cuma kita yang selalu alpa.

Sejarah Lukut banyak mengenai air mata akibat wang, wilayah dan kuasa. Kena pergi ke sana untuk bacaan lanjut dan merasai sendiri emosi mereka yang terlibat di waktu itu.

Muzium Lukut. Di tingkat atas ada galeri muzik dan galeri khas yang bertukar pengisian.


Tak sangka ramai juga anak muda melawat muzium ini. Mungkin mereka nak habiskan masa selepas melawat tempat-tempat menarik yang lain di Port Dickson. So next time I will do an educational tour with Geng Bas Sekolah bila ke Port Dickson. 

Muzium Lukut dibuka dari jam 9:00 pagi hingga 6:00 petang setiap hari secara percuma.


4. Muzium Istana Kesultanan Melaka
Jalan Kota, Bandar Hilir
75000 Melaka

Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka dibina berdasarkan ‘Sejarah Melayu’ yang menggambarkan keunikan seni bina istana pada zaman Sultan Mansur Shah. Pelawat berpeluang menambah pengetahuan berhubung institusi Kesultanan Melayu Melaka dan menerokai suasana dalaman sebuah istana melalui diorama Balairong Seni, delegasi pedagang-pedagang, diorama pertarungan Hang Tuah dan Hang Jebat serta bilik beradu Sultan. 

Replika istana besar ini berlantaikan kayu resak berbumbungkan kayu belian. Rekabentuknya cantik dan diisi dengan ukiran dan artifak berkaitan.

Nama Melaka dahulu harum ke seluruh pelusuk dunia. Pedagang datang dan pergi, pelabuhannya maju, negerinya makmur sampai kita tak perasan bukan semua orang datang mahu berdagang. Ada yang datang recce tanah jajahan. Yap Ah Loy dulu pun sebelum ke Lukut dan Kuala Lumpur, dia menjadi tukang masak di Melaka.


Senarai Sultan Melaka dan tempoh pemerintahannya
1. Parameswara/Iskandar Syah 1424
2. Seri Maharaja/Sultan Mohamad Syah 1424-1444
3. Parameswara Dewa Syah/Sultan Abu Syahid 1444-1445
4. Sultan Muzaffar Syah 1446-1458
5. Sultan Mansor Syah 1458-1477
6. Sultan Alauddin Riayat Syah 1479-1485
7. Sultan Mahmud Syah 1488-1510 
8. Ahmad Syah 1510-1513
9. Sultan Mahmud Syah 1513-1528

Sekarang Melaka negeri yang tidak bersultan sama seperti Pulau Pinang (tapi terhibur hati bila baca status facebook Sultan Melaka 😂)

Muzium Istana Kesultanan Melaka



Lama betul bunga, bila nak tikam? 

Balairongseri tempat mengadap sultan.

Tugu di depan muzium.


5. Muzium Senibina
Jalan Kota, Bandar Hilir
75000 Melaka
Tel: 06-288 1450 / 3599
Email: pr.msbm@jmm.gov.my

Penubuhannya adalah untuk mempamerkan keunikan warisan senibina yang terdapat di Malaysia. Ia menekankan aspek pendidikan dengan menyediakan pusat sumber sebagai tempat rujukan.

Bangunan yang dijadikan muzium itu sendiri merupakan sebuah bangunan yang dibina pada pertengahan abad ke-18 oleh pemerintah Belanda bagi menempatkan para pegawainya. Ia menjadi pejabat pentadbiran sewaktu penjajahan Inggeris. Sebelum diambil alih oleh Jabatan Muzium Melaka pada tahun 2000, ia digunakan sebagai pejabat pentadbiran Lembaga Air Melaka. Panjang sejarah bangunan ini.


Replika Masjid Kapitan Keling




Inginkan pengalaman "Night at a museum?"

Pakej muzium anjuran PERZIM.

Aktiviti-aktiviti yang di kendalikan oleh muzium-muzium di negara ini merupakan salah satu usaha yang diharap dapat membantu negara membina dan memperkukuhkan jati diri masyarakat di samping menjadi daya tarikan pelancong. Ia satu usaha yang sangat baik, memerlukan kos besar tetapi kebanyakan tanpa bayaran kepada pengunjung. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan mengenali sejarah.


Pameran terkini di muzium Malaysia:
1) Pameran Khazanah Kapal Karam: Rahsia Yang Terbenam / Sunken Treasure Exhibition: The Underwater Secret
Tarikh: 10 Julai- 31 Oktober 2018
Masa: 9 pagi - 6 petang

Galeri 1, Jabatan Muzium Malaysia
Jalan Damansara, 50566, Kuala Lumpur.
Tel : (+603) 2267-1000
Faks : (+603) 2284-9103
Emel: info@jmm.gov.my


2) Pameran Madu & Racun / Honey & Poison Exhibition
Tarikh: Sehingga 15 September 2018
Masa: 8.30 pagi - 5 petang

Muzium Perak
Taiping, Perak.



Hotel Review | The Settlement Hotel, Melaka

Hotel Review | The Settlement Hotel, Melaka | Kita ke Melaka lagi. Banyak betul perkara menarik yang nak diceritakan mengenai Melaka ni.

For the first timer selalunya akan book hotel di tengah bandar yang senang dapat makanan, yang dekat dengan tourist attractions, yang senang nak shopping. Bila dah berkali-kali datang kita akan mula mencari suasana yang berlainan. Tak nak yang itu.. itu.. saja kan? Bosan.
Apa kata kita keluar dari Bandar Hilir yang super popular tu tetapi masih mudah mendapatkan makanan sedap lagi halal? The Settlement Hotel di Ujung Pasir terletak lima kilometer dari bandar Melaka. Hanya 10 minit memandu kenderaan untuk ke premis hotel empat bintang di lokasi yang kurang sibuk ini.
  
Fasiliti yang disediakan :
45 bilik tamu
4 villa
Spa tradisional
Rooftop Garden
24-hour front office ambassadors
Parkir percuma
Sewaan basikal 

As a luxury boutique hotel, apa istimewanya The Settlement Hotel?
1) Ia terletak berhampiran perkampungan Portugis yang telah wujud sejak tahun 1511 lagi.
2) Selain restoran makanan laut ada banyak lagi restoran yang beroperasi di kawasan ini. Jangan bimbang, pasti takkan kelaparan.
3) Kalau rasa nak buat bbq di mana-mana, beli saja makanan laut segar yang dijual di tepi jalan tu.
4) Walaupun keluasan hotel ini agak terhad tetapi keseluruhan kawasan bersih dan dihias menarik. 




5) Di setiap aras digantung lukisan. Takdelah bosan melihat dinding kosong. 
6) Private villa diperbuat daripada kayu berkualiti tinggi lengkap dengan katil bertiang yang romantik dan bilik mandi yang luas. Bilik deluxe pun best, selesa. Setiap bilik disediakan fasiliti standard, ada karpet dan bath tub. Paling penting wifi laju!
Bilik deluxe.


Private villa.



7) Ada Yeak Ping Lian Art Gallery, galeri seni yang mempamerkan hasil kerja seorang anak autisme.  


8) Ada baanyakkkk spot menarik untuk bergambar.


Pintu ke tandas pun menarik.


9) Boleh berkaraoke (melalui tempahan) dan ber-gathering di Rooftop Garden.




10) Paling paling paling penting, layanan kelas pertama dari staf bertugas. Tak gunalah kalau claim hotel empat lima bintang tapi tetamu lalu lalang angkat muka pun tidak. Ada yang macam tu... kita nak test hospitality mereka je.
Eh ada satu lagi yang menarik. Ada seorang intern tu bermuka cina klasik. Sepet betul mata dia tapi manis senyumannya. Kalau time uols datang dia dah habis internship tak dapatlah tengok. 
Aku rasa kalau nak dikira kekurangan hotel ni ialah breakfast kurang variety TAPI SEDAP. Untuk aku yang tak suka makan nasi dan mee pepagi okaylah. Kedua, swimming pool kecil, dua tiga kali kuak dan sampai hujung heheh... tapi okaylah untuk bawa anak-anak mandi. Bebudak kalau jumpa kolam renang happy selalu :-))
Jarak lokasi tarikan pelancongan dari The Settlement Hotel Melaka:
Kubu A'Famosa yang dibina pada tahun 1511                 1 km
Bangunan Stadhuys yang dibina Belanda pada 1650an   1 km
Pusat membeli-belah, Jonker Street                                 1 km
Sisa Gereja St Paul                                                           4 km
Zoo Melaka, Mini Asean dan Mini Malaysia                  30 km
KLIA/KLIA2                                                                  160 km
Sila..sila.. sila tempah bilik di sini. Jangan lupa naik Melaka River Cruise.
The Settlement Hotel Melaka
63, Jalan Ujong Pasir
World UNESCO Heritage City Melaka
75050 Melaka
Tel : +606 292 1133
Faks: +606 2924700

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free