Showing posts with label hotel accomodation. Show all posts
Showing posts with label hotel accomodation. Show all posts

Hotel Review | Treasures Hotel & Suites, Melaka

Hotel Review | Treasures Hotel & Suites, Melaka | Sebagai sebuah negeri yang popular di kalangan pelancong dalam dan luar negara, Melaka sudah pastinya sangat bersedia dalam menyediakan pelbagai kemudahan untuk memenuhi kehendak pelanggannya.


Biarpun kecil namun negeri Melaka Bandaraya Bersejarah ini ada pelbagai tarikan pelancongan yang menyebabkan kita tidak akan sempat untuk melawat banyak tempat menarik dan bersejarah hatta sekadar berada di tengah bandarnya sahaja, jika hanya memperuntukkan sehari di sana. Paling tidak dua hari satu malam dan sudah pasti co-pilot serta penumpang belakang akan tidur lena bila masuk kereta selepas puas berjalan. Menguaplah driver sensorang selama 200 saat menunggu traffic light bertukar hijau 😃


Pengalaman di hotel baru
Hotel dalam kategori agak mewah ini hanyalah 10 minit berjalan kaki dari pusat bandar. Tak payah pandu kereta, buat penat cari parking je. 

Pusat bandar tu yang belah mana? - hang tanya....

Yang ada landmark bangunan merah tempat orang bergambar di "I Love Melaka" tu... yang ada Muzium Senibina/Muzium UMNO/Muzium Istana Kesultanan Melaka... Bukit St Paul... tinggalan Kota A Famosa... Jonker Street... Menara Taming Sari.. shopping malls dan lain-lainlah. Tu yang ai kata tak payah drive. Kalau nak pergi ke Batu Berendam Airport pun hanya 15 minit je. Kalau nak sedut duit CIMB bank bebetul di sebelah bangunan hotel ni je.

Bukan sahaja baharu, almost everything about hotel ini best. Daripada lokasi yang baik kepada rustic decorations, bilik yang cozy ditambah dengan ciri keselamatan tambahan untuk ke bilik, bath tub sehinggalah ke rooftop swimming pool semuanya nampak sempurna. Tujuh jenis bilik untuk dipilih berdasarkan minat dan kemampuan poket memasing. Bilik aku jenis deluxe seluas 28sqm.

Staf Treasures Hotel & Suites polite and friendly. Overall hotel ini sangat bersih.

Kawan kata roti canai yang mereka serve sewaktu breakfast tu sedap tapi aku tak makan sebab my stomach full. Bila tengok continental breakfast tak banyak pilihan aku pi makan nasi lemak dan mi. Lepas tu tambah bun. Lepas tu kopi dua cawan. Pastu kenyang haishhh...

Yang tak berapa bagus...

No limitation of time for iron usage. Aku hari tu nak guna seterika, dua kali minta tapi tak dapat so aku cadangkan... seperti sesetengah hotel tetapkan, kalau iron tak cukup bagi satu bilik sejam je guna. Simpan lelama nak buat apa entah, dah dapat teruslah gosok baju.

The reception



Kena ada access card untuk ke bilik.



/data/Photos/OriginalPhoto/5435/543534/543534546.JPEG


Treasures Hotel & Suites
108, Jalan Bendahara
Bandar Melaka
75100 Melaka

Tel: +606 775 5151 / +6018 202 5151
Emel: reservation@treasureshotel.com


Hotel Review | Pullman Putrajaya Lakeside

Hotel Review | Pullman Putrajaya Lakeside | Hotel ini ialah sebuah penginapan lima bintang di tepian Tasik Putrajaya yang diuruskan oleh Accor Hotels.


Dengan rekabentuk unik, stail lama dengan fasiliti terkini, Pullman Putrajaya Lakeside menawarkan 281 bilik, suite dan apartment. Biliknya nampak elegan dengan tilam yang masih sedap untuk meluruskan pinggang. Ditambah pula dengan bantal besar tu... selesa betul menonton tv. Dalam bilik pula ada bath tub... syok aih. Paling penting, wi fi percuma. 

Ia turut dilengkapi dua kolam renang, gimnasium, spa dan ruang bersantai yang luas. Malam tu nampak pasangan anak-beranak bermain badminton di bawah bilik.

Okay, disebabkan ai tak duduk lama sangat dalam bilik kerana banyak aktiviti luar yang dibuat seperti menelusuri Tasik Putrajaya dengan Cruise Tasik , jadi ai bagi komen ringkas sajalah ya.


My komen
Lokasi.....5*

Hospitality..... 5*
Kami disambut dengan persembahan tarian bertenaga daripada staf bertugas. Di waktu lain pun mereka sentiasa tersenyum, helpful. I sebagai guest rasa sangat dihormati.

Bilik/interior design.....4*
Bilik selesa tapi nampak lama.

Makanan.....3*
This is base on our dinner. Salad aku suka, dessert pun, cuma seafood yang dibakar tu kureng sket. 


Ni yang aku tak kuasa ni... bos suruh masuk perbarisanlah...jogetlah.. jadi maskotlah 😁 tapi mereka memang best!

Welcoming food and drinks yang sedap. Tak cukup satu weh..

Jadikan clock tower tu sebagai meeting point dengan kawan dan famili yang berlainan bilik.

Not so big but comfortable and nice.

ahh...so sweet...


Senja nan merah di Putrajaya

Bila stay kat resort yang best ni jangan terbaring je dalam bilik. Pepetang rajinkanlah diri jogging di tepi tasik. Manalah tahu berpeluang terserempak dengan @syedsaddiq 😃 (YB kan ajak jogging sasama). Tetiba.


Pullman Putrajaya Lakeside
No.2, Jalan P5/5, Presint 5
62200 Putrajaya, Wilayah Persekutuan, Malaysia
Tel. +60 (3) 8890 0000
Email : info@pullmanputrajaya.com

Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui

Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui | Semasa di Koh Samui hari tu kami stay di resort tepi pantai tetapi di lokasi yang berbeza-beza. Ada tempat yang ekslusif dan sunyi, ada juga resort yang tenteram tetapi di tengah bandar. Kesemuanya best sebab ada pantai. Private.


Malam kedua kami menginap di Al's Resort, Chaweng. Duduk di Chaweng ni best, happening memalam. Dari resort tu berjalan kaki keluar dalam 50 meter kot dah sampai ke walking street tu. Kelab kabaret yang ada wanita berhalkum tu pun dekat sangat. Aku tak tengok pun... rasanya cukuplah pengalaman di Pattaya dulu buat sementara ni. Lagipun ada event lain yang I'm more interested in.


Al's Laemson Resort dan Orchid Residence juga dibawah pengurusan yang sama tetapi berada di dalam kategori 4 bintang dan ekonomi. Al's Resort pula 3 bintang. Aku dapat garden view - Courtyard Double. Biliknya sederhana dengan fittings lama. Di Koh Samui ni memang tak disediakan berus gigi dan iron agaknyalah, semua sama je. Kalau perlukan iron kena request. Aku dah iron sesiap dari rumah, setakat kesan lipatan sesikit tu apa ada hal, bukannya nak masuk mesyuarat.

Ada empat lagi jenis penginapan yang juga datang bersama complimentary breakfast iaitu:
Courtyard Studio
Villa Deluxe
Courtyard Suite
Villa Suite

Swimming pool bersaiz sederhana ada dua. Yang best sudah tentulah yang di tepi pantai sebelah kafe. Boleh tengok matahari terbit/terbenam. Sesiapa yang menginap di villa dapatlah pemandangan laut dan sangat dekat dengan swimming pool. Fasiliti lain standardlah.





 Sarapan menghadap laut, best! Breakfast tak banyak pilihan untuk 'kita', cereal pun tak pelbagai tapi okaylah.



Bila resort di tengah bandar maka panjanglah kaki memalam (malam je ada free time). Tak betah mereput di bilik kaki ni nak merayapppp je. Selepas dinner kami pun berpecah. Sementara fire show belum start aku pun 'mengukur jalan' membeli apa yang patut buat kenangan. Aku suka tengok orang melukis, terjumpa pula satu kedai yang menjual lukisan. Ralit.


Passed by je lah Hard Rock Cafe dan Central Festival sebab malam sebelumnya dah buat lawatan. Kawasan pejalan kaki tak sesak mungkin disebabkan bukan malam minggu dan ramai yang dah berkumpul di pantai. Tambahan pula peak season ialah bulan Julai-September. Tapikan, memang western tourists je yang memenuhkan Koh Samui ni, baik di resort atau di bandar. Itu sebab banyak shopping malls agaknya walhal penduduk tempatan ratusan ribu je.

Fire show diadakan setiap malam bermula sekitar jam 9- 9.15. Kata ketua rombongan hanya di Koh Samui dan Phi Phi Island sahaja ada pertunjukan api ni. Syok pula tengok orang main kelapa tua yang dibakar ni. Yang tak puas hatinya time show ni, kita yang dah duduk di tempat yang disediakan (kena order air atau makanan) tak dapat menonton dari tempat duduk sebab ada orang yang tak beretika/faham gasak berdiri depan kita. Punggung mereka je lah nak kena hadap. Sepatutnya duduklah atas pasir tu, dah ko kat depan, bukannya tak boleh ambil gambar dari atas pasir tu. Aku tak duduk setempat, aku beralih mengikut orang yang buat pertunjukan tu. Sebaiknya juga bagilah tips kepada performers tu. Perghh bahaya kerjanya, kalau mereka nak masuk takaful/insurans kena masukkan dalam Kelas 3 di ruang perkerjaan tu.

Show ni dibuat di depan Ark Bar. Tak pastilah di kawasan lain ada ke tidak. Dari Al's Resort kena menyeberang jalan tapi tak jauhlah. Jalan melenggang kangkung sekejap je sampai.



Yang datang menaiki feri dari Surat Thani tu, ni nak bagi tau bahawa www.rajaferryport.com adalah sister company Al's Resort.

Ai recommend hotel ni sebab lokasinya yang strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. At least malam terakhir stay kat sini sebab senang nak shopping habiskan Thai Baht tu 😁 dan senang dapat makanan halal. Kat booking site pun score 7.2 . Baguslah tuu..


Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com


Tempah hotel/resort anda di Agoda. Cepat dan mudah!

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free