Showing posts with label event. Show all posts
Showing posts with label event. Show all posts

Citrawarna 2017 | The Sunrise, The Green and The Echo Within

Citrawarna 2017 berlansung dengan gahnya! Semenjak diperkenalkan pada tahun 1999, program Citrawarna menjadi acara tahunan dalam kalendar pelancongan negara. Tahun ini ia kembali dengan hasil terbaik membuktikan budaya dan warna ada perkaitannya. 


Citrawarna@Kuala Lumpur 2017 mengambil inspirasi tema Hari Pelancongan Sedunia yang disambut pada 27 September lalu iaitu Sustainable Tourism – A Tool For Development turut menekankan kepentingan alam semulajadi serta eko-pelancongan yang menjadi salah satu elemen teras di dalam pelancongan. Mengambil kira semua itu, edisi Citrawarna kali ini diberikan tema “The Sunrise, The Green and The Echo Within”.

Image result for citrawarna 2017

Aktiviti bermula dengan program larian pagi "Kids Eco Dash" kanak-kanak 4-12 tahun  di Taman Eko Rimba, Bukit Nanas yang disokong oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. Meriah betul perkarangan Menara Kuala Lumpur (KL Tower) dengan kanak-kanak yang dibahagikan kepada beberapa kategori berdasarkan umur. Yang kecil masih ngak ngerti dinamakan "caterpillar", yang mak pak ikut berjalan berlari bersama 😃. Program ini untuk menggalakkan kanak-kanak melakukan aktiviti luaran sambil menghargai alam semulajadi. Sesuai sangatlah dibuat dalam hutan di tengah bandar Kuala Lumpur tu.

Lompat ikut abang ye!

Seriusnya dia nak menang.. kalau berlumba dengan acik kalah acik ni dik.

Petangnya bermula jam 4.30 di Dataran Merdeka, Cillax Zone dibuka. Sambil menunggu acara utama perasmian Citrawarna 2017 para pengunjung yang datang diminta untuk membawa bersama sebatang anak pokok sebagai simbolik kempen hijau. “Bring Your Own Plant” ini ialah kolaborasi antara LOCCO (Local Companion) dan Daun. Pengunjung juga digalakkan menggunakan carbon-free public services like LRT and MRT. Eh buat apa nak drive kan? Naik MRT terus ke Dataran Merdeka. Naik LRT turun di Masjid Jamek. Senang.

Sementara hari masih siang pengunjung lepak santai di kawasan yang disediakan. Saja nak duduk dengan keluarga dan kengkawan sambil makan minum dan bermain congkak ke... nak bersandar di bean bag sambil membaca majalah Gaya Travel ke... nak main teng teng dan lompat getah ke... melawat gerai pameran ke... ada gerai seramik, batik, lukisan cat air, karikatur ermm... apa lagi eh? Masa dapat diisi dengan berfaedah dan gembira. Nak bersantap pilih saja mana food truck yang berkenan di hati. 

Ruang untuk kita meluahkan rasa #SayangMalaysia pun ada. Sayang tak? Mestilah sayang kan? Kalau sayang jangan buang sampah merata-rata. Dah guna toilet tolong flush. Kalau guna toilet duduk tolong duduk bukan mencangkung. Faham?

Aktiviti di Chillax Zone ketika Citrawarna berlansung.

Main lompat getah yang mengimbau kenangan lalu. Seronok pelancong-pelancong mencuba.


Kemain dia bergambar.



Mahukan nama anda dalam bentuk kaligrafi? Atau mahukan hiasan dinding yang unik sebagai cenderahati? Emelkan pertanyaan kepada artcalligrafia@gmail.com .

Bapanya lebih hebat dapat melukis, anaknya pula serasi dengan seramik. Ada banyak produk yang mereka hasilkan melalui syarikat Bangkita Ceramic Studio. Emel je bangkitaartsstudio@gmail.com kalau nak tempah . 

Mungkin ada yang bertanya, bagaimana nak solat jika dari petang membawa ke malam sudah berada di padang Dataran Merdeka? Kita kat Malaysia dik, kat underground DM tu ada surau. Ala..kalau solat atas padang tu pun apa salahnya kan? Kalau rajin boleh ke Masjid Jamek yang semakin berseri dengan projek River of Life. Cantik gilos!

Hampir jam 9 malam acara gilang-gemilang pun dimulakan setelah ketibaan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Y.B. Dato' Seri Mohamad Nazri bin Tan Sri Abdul Aziz. Ramai juga VIP dan pegawai pelancongan yang datang, pengarah hebat Datuk Shuhaimi Baba dan Kavita Kaur pun ada. Persembahan kali ini merupakan kombinasi unik tarian, teater, musikal dan parades.

Dato' Seri Nazri berkata kementeriannya berharap Citrawarna tahun ini menjadi tapak untuk menghantar mesej betapa pentingnya alam bukan sahaja dalam bentuk budaya tetapi kesenian, warisan dan gaya hidup. Pada masa yang sama acara ini menjadi alat promosi kepada eko-pelancongan melalui nyayian, tarian, pencahayaan dan bunyian. Gabungan persembahan yang menampilkan pelbagai komuniti seperti Melayu, Cina, India, Siam dan orang asli sungguh menarik. Pastinya Bhangra mix lah best! Bergoyang badan.

A major landmark in the city, menara jam setinggi 41 meter di bangunan Sultan Abdul Samad.

Galeri Kuala Lumpur.

Fasa pertama yang telah berjaya disiapkan dalam projek River of Life. Cantik sangat Masjid Jamek sewaktu air tu keluar, berwap bagai di kayangan.


Dato' Seri Nazri sedang membuat ucapan perasmian. 

Teater muzikal dalam 'MRT'.

Suku Mah Meri dari Selangor.

Ngajat dari Sarawak.  


 Berlatar belakangkan sawah padi di Sekinchan, Selangor.

 Ning Baizura.

Bila acara yang berkonsepkan budaya ini tamat, tamat tu bila Pak Menteri join joget lambak heheh... (ingat senang ke jadi menteri budaya nih?... pinggang tak boleh keras, kang kena kutuk hahaha...) acara bersambung dengan persembahan penyanyi jemputan. Bermula dengan Ning Baizura, kemudian Shanel diikuti buskers... Aku masih hafal lagi lagu-lagu Ning Baizura daripada killer album dia dulu tu. Minat sangat dengan lagu-lagu dia yang dulu... siap beli kaset original lagi tapi bila dah jumpa dia dalam satu event tu tak nak minat dia dah hahah... aku nak minat chef-chef aje lah, pandai juga memasak kesudahannya. Kenyang perut suka hati gituh.

Selepas persembahan busker tu aku tak tengok dah, ikut rombongan Eat Travel Write Doodle 3.0 balik ke hotel. Cuak pula nak balik sensorang naik Grab/Uber/teksi/whatever.

Tahun depan 2018, kita akan mulakan kempen pelancongan untuk tahun 2020. Pasti lebih banyak acara menarik telah dirancang terutamanya dalam mengekalkan Malaysia sebagai destinasi membeli-belah KEEMPAT TERBAIK DUNIA. 

Nantikan Citrawarna 2018 pula ya, pasti best!




MITA Travel Fair 2017 | Go Asian Go Domestic! Negara sendiri pun cantik uols...

MITA Travel Fair | Go Asian Go Domestic! Demi menyemarakkan pelancongan dan menjana ekonomi Malaysia satu "Travel Fair" akan diadakan dalam masa terdekat ini. Kerjasama strategik ini melibatkan pihak MITA serta para penggiat industri bagi menjayakan MITA Tourism Fair yang akan berlansung di...


Mines International Exhibition & Covention Centre Kuala Lumpur
43300 Seri Kembangan, Selangor


Bermula : Jumaat 24 Februari, 2017
sehingga : Ahad 26 Februari 2017


Masa : 10 pagi hingga 9 malam.


Apa yang menarik di MITA Travel Fair 2017?
Eh, haruslah ada perbezaan dengan travel fair lelain. Kali ini ada dewan tambahan untuk memperkenalkan produk Malaysia yang sememangnya menarik. Kekadang kita je yang tak perasan walaupun selalu nampak. Orang lain melihatnya sebagai sesuatu yang unik dan bernilai. Hah, siapkan sajalah RM. Baru check 'dividen' kan?

Dewan-dewan pameran tambahan yang bakal diadakan oleh MITA nanti ialah:

1) Dewan 'Arts & Craft'
2) Dewan ASEAN
3) Dewan 'Malaysia Food Festival'

Moh le kita shopping pakej-pakej menarik yang ditawarkan di MITA Travel Fair 2017 nanti. Sure ada yang offer harga runtuh punya. Buat sementara waktu ni lebih sesuai untuk kita banyakkan berjalan dalam negara pula, explore tempat-tempat menarik yang kita belum pernah jejaki. Banyak! Kalau tak percaya khatamkan blog aku ni ha. Itupun baru sikit yang dihebahkan.

Nak gi oversea Ringgit Malaysia dah jatuh ke laut dalam. Kita ada RM4.50 baru dapat satu USD. Pergi Jordan beli air mineral 2 dollar, kencing 2 dollar. Lenyap 4 dollar jadi sisa kumbahan. Flushhhh....


Displaying mita travel fair 2017.jpg








Mengiktiraf Sumbangan Sultan Pahang Dalam Bolasepak, Buku "The Royal Legend of Football" Dilancarkan

Mengiktiraf Sumbangan Sultan Pahang Dalam Bolasepak, Buku "The Royal Legend of Football" Dilancarkan | Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. Selama manusia tersebut hidup, hargailah jasa-jasanya kerana kita bangsa yang beradat dan beradab.


Sultan Pahang yang menjadi presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) bermula tahun 1984 hingga 2014, telah melalui turun naik permainan yang menjadi sukan paling diminati di dunia ini. Tentulah banyak kenangan pahit manis yang terpahat di dalam fikiran baginda.

Malam 5 November 2016 bertempat di Royale Chulan Hotel, Kuala Lumpur, satu majlis pelancaran coffee table book "The Royal Legend of Football" telah dilakukan oleh Society of Sports and Exercise Medicine (SSEM).

Menurut presiden SSEM Datuk Seri Dr Mohamed Mydin Mohd Musa buku tersebut dilancarkan demi menghargai usaha dan pengorbanan serta minat Tuanku Sultan Pahang, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Riayatuddin Al-Mua'adzam Shah, yang telah mendedikasikan 30 tahun dalam sukan bolasepak.

Walau bagaimanapun buku tersebut hanya dijual di malam pelancaran sahaja dengan harga istimewa. Ia juga akan diedarkan ke semua perpustakaan agensi kerajaan dan sekolah-sekolah sebagai menghargai sumbangan baginda di dalam sukan paling popular tersebut.

**di ruggedmom.com ini sahaja yang ada banyak gambar majlis tersebut. (Promosi sikit).

Dapat juga gambar ni. Terjengket-jengket, main hulur kamera ke atas aje.

Saat gembira ketika Malaysia memenangi AFF Suzuki 2010 di Indonesia. Masa inilah nama Safee Sali menjulang naik. Jaringan gol oleh Safee Sali melengkapkan bilangan 12 jaringan yang diperolehi oleh Malaysia pada Kejohanan Piala AFF Suzuki 2010 ini. Beliau juga muncul sebagai penjaring terbanyak kejohanan dengan 5 gol.


Sultan Pahang sentiasa diiringi oleh Duli Yang Maha Mulia Sultanah Pahang, Sultanah Hajjah Kalsom Abdullah dan Yang Amat Mulia Tengku Arif Temenggong Pahang, Tengku Fahd Mua’adzam Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah





Hari lahir tuanku yang ke-86 juga turut disambut pada malam tersebut. Gah majlisnya dengan iringan Orkestra PDRM. Walaupun mereka bukan penyanyi terkenal tetapi suaranya merdu, ditarik tinggi pun tetap lunak. Bunyi orkestra dari pemuzik berpengalaman tak dapat dinafikan kehebatannya. Rasanya sebelum ini aku dah pernah tengok, di tv agaknya.



Sebagai cenderahati, Sultan dan Sultanah Pahang dihadiahkan cincin.


Oleh kerana bukan OP, kemain susahlah nak ambil gambar yang elok, ramai nau bodyguard. Seronok ai dapat berada dekat dengan Tuanku dan bersalam dengan Sultanah Pahang. Sayangnya tiada gambar bersama... gambar dengan buntings ada lah :-(




Majlis gilang gemilang ini juga turut dihadiri oleh konsultan perubatan asing dari pelbagai negara seperti Singapura, Amerika Syarikat, Iran, Iraq, Italy, Ghana, India, Kanada, Maldives dan Afrika Selatan.


Terima kasih kepada seseorang yang menjemput ke majlis di raja ini. 

Eh, di mana saya?

Meja 18 tidaklah jauh sangat dari meja santapan utama. Ai duduk dengan otai-otai media. Sebenarnya aku takdelah nak ambil gambar food tapi bila orang veteran di depan buat aku pun shoot lah juga hahah... 

Kenapa tutup bahagian bawah muka pula kali ini?

Saja fefeling berniqab (sebenarnya nak cover double chin heheh...)


Sebelah kiri ai abam pulis tau. Bakal inspektor sahab. Awak yang dok membaca ni tak kiralah lelaki ke perempuan, kalau ada degree tapi dok menganga kat rumah menunggu panggilan temuduga kerja yang setaraf dengan pendidikan, lebih baik try apply jadi inspektor sahab juga. PTPTN nak kena bayar kan? Tamat je kursus sembilan bulan tu nanti dah tentu ada kerja. Cuma perlu bertabahlah menghadapi kursus sembilan bulan yang umpama sembilan tahun tu huhuu...

Sebelum pergi temuduga polis tu jemput baca dulu Tips Menghadiri Temuduga Kerja. Harapan aku, bakal inspektor polis ini akan menjaga saiz pinggang. Kalau gemuk macam mana nak kejar perompak bang? hahahha... sorry.. Jadilah polis yang AMANAH ya. Semoga berjaya dunia akhirat.

#jangancakapakaktakpayung




Cerita Ceriti Sepetang Bersama Blogger 2016

Cerita Ceriti Sepetang Bersama Blogger 2016 | Pengiklanan melalui blog, website dan media sosial lain seperti Facebook, Twitter dan Instagram merupakan cara perniagaan terkini yang memberikan kesan pantas berbanding kaedah konvensional. Media sosial bukan sahaja tempat untuk bersosial bersama kawan-kawan tetapi juga menjadi 'lubuk' rezeki bagi yang mahu menggali.

Sejak 2012 Denaihati Network telah mengadakan program "Sepetang Bersama Blogger" yang menghimpunkan blogger, social media influencer, penaja dan penceramah yang berkaliber untuk berkenalan serta berkongsi ilmu. Program ini juga menjadi medan untuk para penaja memperkenalkan diri dan produk mereka secara mudah. Beratus blogger yang hadir takkan tak terkesan kot? Selain MDEC yang menjadi penaja utama, eQurban, Kotak Lensa (instant photobooth), CVS Production, Richwork, Amna Home, Zeeta, Ephyra, Aleeya's Kitchen, dan ramai lagi turut sama menyumbang dan memeriahkan majlis yang diadakan di Hotel Grand Campbell, Kuala Lumpur.

Aku sampai awal tapi disebabkan mendaftar online pada hari terakhir maka dapatlah seat di hujung dunia. Padan muka. Nasib baik ada skrin tv di kiri kanan dewan. Aku ingatkan majlis bermula jam 9 sebab pendaftaran peserta pukul 8.30 pagi tapi lepas pukul 10 baru nak start weh. Nasib baik ada blogger yang dikenali bolehlah dibawa bersembang. Diatas meja kami disediakan kopi Codi Cafe dari Asia Herbal Biotech dan hirisan nenas yang super manis dari Bob Nenas. Berseri muka dapat vitamin yang maksimum pepagi tu. Jenis MD2 agaknya, terasa-rasa lagi manisnya di tekak.

Panel penceramah kali ini ialah Ismail Che Ani, Ali Hanafiah, Aqif Azizan, Hasrul Hassan, Memey dan Norman yang menjadi duta produk Ephyra, Abang Ensem dan pelakon Adi Putra. Semuanya terkenal dalam bidang dan niche memasing. Berebut hadirin bergambar dengan Norman yang sado dan wife dia yang cantik tu. Aku malaslah bergambar dengan orang yang cantik sangat nih, nanti aku rasa rendah diri hahahha.... Dapat bergambar dengan sifu blogging Hasrul Hassan, sifu hartanah Abang Ensem (ensemkah?) dan red diva Redmummy buat aku rasa motivated. Gituh. Sesiapa yang nak tengok handbag terbaru Redmummy boleh scroll ke bawah, aku tak crop handbag merah dia. Gambar macam tu je lah mampu dengan handphone den ni haaa.. Gambar aku dengan Adi Putra pemilik Simply Umrah akan ku simpan buat kenangan. Gittew...

Aku datang dengan tujuan utama nak menimba ilmu, dapatlah serba sedikit daripada penceramah baru yang belum aku kenali. Yang lelain tu dah selalu baca di blog mereka. Jika mereka diberikan slot yang lebih lama kan best. Lagi banyak ilmu boleh dikongsi. Sempatlah interview AE sekejap, banyaknya rumah dia.... aku memiliki tak sampai separuh pun.

Meh tengok gambar-gambar di MDEC-SBB2016.


Terima kasih tidak terhingga kepada Rickwork kerana menghadiahkan buku ini kepada pada hadirin. Buku adalah hadiah terbaik. Kalau dapat hadiah pakej travel pun baik juga heheh...

Kemain Amir Nawawi.

 Bergambar dengan Upin Ipin semata-mata nak bagi anak cemburu hahah.... Berulang-ulang dia cakap "adik nak ikuttttt..." lepas tengok gambar ni.
With Redmummy

Hasrul Hassan dan Abang Ensem

Sedap!
Tahun depan ada lagi ke SBB, Denaihati Network?


Eat.Travel.Write. Selangor | Culinary Adventure 2.0. Jom lah!!


Bagi memeriahkan 

#EATTRAVELWRITE Selangor Culinary Adventure 2.0 kami buka penyertaan kepada orang awam. Pelbagai aktiviti menarik disediakan untuk anda di Orchard-Homestay Santika Hulu Langat nanti. 

Penyertaan RM170 sahaja untuk 2 hari 2 malam (30hb tu kita balik dah .. takder aktiviti ) Murahkan? Separuh yuran anda di taja sebenarnya! 

Penyertaan terhad kepada 40 orang sahaja. Kalau datang berempat lebih baik kerana anda boleh terus menjadi satu pasukan. 


Kindly contact adela.gayatravel@gmail.com now to book your seats. Participations will be closed on November 20th, 2015.

Pesona Terengganu di Dataran Merdeka Minggu Ini

Pesona Terengganu di Dataran Merdeka Minggu Ini | Alhamdulillah cuaca dah elok, udara pun segar. Cemuih dah dok terkurung di rumah ye dok?

 
 

Moh le kita beramai-ramai meriahkan Pesona Terengganu yang bermula sejak 29 Oktober 2015 di Dataran Merdeka dan Dataran DBKL. Di Dataran Merdeka ada Pavilion Usahawan dan Pengguna. Orang-orang Terengganu ni terkenal dengan hasilan songket dan batik tulisan tangan yang halus. Aku dah tengok semalam tapi tak dapat nak memilih sebab banyak sangat barang di tangan. Kena mengulang hari ni kerana ada yang berkenan di hati.
 
Kepada yang berminat dengan seni ukiran kayu jangan lepaskan peluang menempah dari pengukir terkenal seperti pemilik Pahlawan Resort dan seorang lagi tu... berkenan sungguh aku dengan ukiran kepala kuda yang sangat halus buatannya.
 
Pakej percutian dengan harga diskaun pun ada. Kindly ensure that harga diskaun bukan di musim monsun eh abang kakak... pakej-pakej ke pulau di Terengganu tu biarlah tamat tempoh tahun hadapan sebab laut berombak kuat hujung tahun ni. Setakat nak bercuti di daratan tiada masalah. Bawalah keluarga bercuti di Terengganu insyaAllah akan membawa kenangan manis. Orang luar pun berduyun-duyun datang untuk percutian kerohanian di sana. Cuba search kat atas nun, banyak je cerita tentang Terengganu aku dah buat.
 
Untuk makang-makang silalah ke Terengganu Kitchen di Dataran DBKL, berdekatan Dataran Merdeka. Keropok lekor berintikan cheese meleleh perghhhh...! I guarantee bebudak suka. Giler tak suka? Bukan kepok lekor je ada keropok keping, nasi dagang, roti, air buah jus besar dan macam-macam lagi. Sampai tak larat makan dah semalam.
 




Silalah lihat aturcara ini, hok di Dataran Merdeka tu hari ini last tau. Terengganu Kitchen je sampai 2 November 2015.

 
 
Kalau malas nak drive boleh naik KTM Komuter dan turun di stesen Bank Negara. Naik LRT lagi ngam turun di Masjid Jamek atau Bandaraya. Jumpa di sanaaaa...!!!


Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free