Showing posts with label Thailand. Show all posts
Showing posts with label Thailand. Show all posts

Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui

Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui | Semasa di Koh Samui hari tu kami stay di resort tepi pantai tetapi di lokasi yang berbeza-beza. Ada tempat yang ekslusif dan sunyi, ada juga resort yang tenteram tetapi di tengah bandar. Kesemuanya best sebab ada pantai. Private.


Malam kedua kami menginap di Al's Resort, Chaweng. Duduk di Chaweng ni best, happening memalam. Dari resort tu berjalan kaki keluar dalam 50 meter kot dah sampai ke walking street tu. Kelab kabaret yang ada wanita berhalkum tu pun dekat sangat. Aku tak tengok pun... rasanya cukuplah pengalaman di Pattaya dulu buat sementara ni. Lagipun ada event lain yang I'm more interested in.


Al's Laemson Resort dan Orchid Residence juga dibawah pengurusan yang sama tetapi berada di dalam kategori 4 bintang dan ekonomi. Al's Resort pula 3 bintang. Aku dapat garden view - Courtyard Double. Biliknya sederhana dengan fittings lama. Di Koh Samui ni memang tak disediakan berus gigi dan iron agaknyalah, semua sama je. Kalau perlukan iron kena request. Aku dah iron sesiap dari rumah, setakat kesan lipatan sesikit tu apa ada hal, bukannya nak masuk mesyuarat.

Ada empat lagi jenis penginapan yang juga datang bersama complimentary breakfast iaitu:
Courtyard Studio
Villa Deluxe
Courtyard Suite
Villa Suite

Swimming pool bersaiz sederhana ada dua. Yang best sudah tentulah yang di tepi pantai sebelah kafe. Boleh tengok matahari terbit/terbenam. Sesiapa yang menginap di villa dapatlah pemandangan laut dan sangat dekat dengan swimming pool. Fasiliti lain standardlah.





 Sarapan menghadap laut, best! Breakfast tak banyak pilihan untuk 'kita', cereal pun tak pelbagai tapi okaylah.



Bila resort di tengah bandar maka panjanglah kaki memalam (malam je ada free time). Tak betah mereput di bilik kaki ni nak merayapppp je. Selepas dinner kami pun berpecah. Sementara fire show belum start aku pun 'mengukur jalan' membeli apa yang patut buat kenangan. Aku suka tengok orang melukis, terjumpa pula satu kedai yang menjual lukisan. Ralit.


Passed by je lah Hard Rock Cafe dan Central Festival sebab malam sebelumnya dah buat lawatan. Kawasan pejalan kaki tak sesak mungkin disebabkan bukan malam minggu dan ramai yang dah berkumpul di pantai. Tambahan pula peak season ialah bulan Julai-September. Tapikan, memang western tourists je yang memenuhkan Koh Samui ni, baik di resort atau di bandar. Itu sebab banyak shopping malls agaknya walhal penduduk tempatan ratusan ribu je.

Fire show diadakan setiap malam bermula sekitar jam 9- 9.15. Kata ketua rombongan hanya di Koh Samui dan Phi Phi Island sahaja ada pertunjukan api ni. Syok pula tengok orang main kelapa tua yang dibakar ni. Yang tak puas hatinya time show ni, kita yang dah duduk di tempat yang disediakan (kena order air atau makanan) tak dapat menonton dari tempat duduk sebab ada orang yang tak beretika/faham gasak berdiri depan kita. Punggung mereka je lah nak kena hadap. Sepatutnya duduklah atas pasir tu, dah ko kat depan, bukannya tak boleh ambil gambar dari atas pasir tu. Aku tak duduk setempat, aku beralih mengikut orang yang buat pertunjukan tu. Sebaiknya juga bagilah tips kepada performers tu. Perghh bahaya kerjanya, kalau mereka nak masuk takaful/insurans kena masukkan dalam Kelas 3 di ruang perkerjaan tu.

Show ni dibuat di depan Ark Bar. Tak pastilah di kawasan lain ada ke tidak. Dari Al's Resort kena menyeberang jalan tapi tak jauhlah. Jalan melenggang kangkung sekejap je sampai.



Yang datang menaiki feri dari Surat Thani tu, ni nak bagi tau bahawa www.rajaferryport.com adalah sister company Al's Resort.

Ai recommend hotel ni sebab lokasinya yang strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. At least malam terakhir stay kat sini sebab senang nak shopping habiskan Thai Baht tu 😁 dan senang dapat makanan halal. Kat booking site pun score 7.2 . Baguslah tuu..


Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com


Tempah hotel/resort anda di Agoda. Cepat dan mudah!

Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran

Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran | Menaiki bot adalah satu aktiviti yang aku sukai dan belayar di lautan di atas bot mewah mengejar matahari terbenam sudah pastilah satu pengalaman yang takkan dilupakan. Sesekali beb!


Salah satu aturcara yang highly recommended dilakukan di Koh Samui, belayar dengan Kia Ora. Kia Ora Thailand menawarkan beberapa jenis pelayaran menarik seperti:

Private Day Trip - 6 jam
Snorkelling Day Trip - 6 jam
Sunset Cruise - 2 jam
Private Sunset Cruise - 2 jam
Photo Shooting - 3 jam
Dinner di pulau persendirian
Majlis perkahwinan

Petang itu cuaca tak berapa baik dengan awan tebal dan laut berombak kuat. Kami tidak dapat menaiki bot dari jeti sebenar dan beralih ke hadapan Hansar Resort. Dari tepi pantai kami menaiki bot perantara untuk ke Kia Ora.

Oittt.. exited mak! Maaflah ya kali ni banyak pula muka kita. Melayan diri sendiri je dengan monopod.

Untuk pakej Sunset Cruise selama dua jam ni perlukan minima enam peserta tapi rasanya boleh je fit in dengan tourists lain. Mereka akan pick-up kita di hotel pukul 4.30 petang dan dibawa ke jeti yang ditetapkan. Sesampai je atas bot kita akan dihidangkan dengan welcome drinks.

Sementara menanti matahari terbenam kita akan dibawa belayar menikmati suasana petang di Teluk Thai dengan pemandangan pantai yang indah. Best je duduk atas bot sambil dipukul angin, feeling model hijab sekejap hehe... Kalau ada rezeki dapatlah tengok matahari terbenam. Macam kami hari tu matahari nampak tak nampak aje.. so kami just enjoy the great trip sambil minum dan makan snek yang disediakan.

Aku enjoy sangat sampai terlupa nak try bawa bot tu. Asyik drive kereta je kan? Dah dua kali dapat mengemudi bot ikan di Terengganu dulu, teringin juga nak mencuba Catamaran pula. Leka sangat, sampai terlupa haishh...

Pakej ini berharga THB3,200 seorang. Kalau ambil Private Sunset Trip THB28,000 per trip, maksima 10 orang. Lagi jimat kalau ambil private trip ni.

Berlatar belakangkan Hansar Samui Resort. Besar betul swimming pool dia.



Itu dia Kia Ora Catamaran.





Kemain dia bersantai.




Maka nikmat yang mana satukah yang ingin kau dustakan?
Qur'an digital.PNG
Fa bi ayyi ālā'i Rabbikumā tukażżibān 

- Surah Ar-Rahman


14/22 Moo 5, Ban Phai Laem
Bophut, Amphoe Koh Samui
Surat Thani
Thailand.
Tel : +66 77413556
info@kiaorathailand.com
www.kiaorathailand.com







Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park

Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park | Lokasi pertama lawatan kami di Koh Samui ialah Namuang Safari Park. Safari ini tidaklah terlalu besar tetapi ia tetap menarik untuk kita menghabiskan sekurang-kurangnya dua tiga jam di sini.



Jika kita mengambil pakej sehari, kita akan dibawa melihat persembahan gajah, menunggang gajah, dibawa ke kawasan pergunungan menggunakan jip 4x4 dan berhenti di beberapa tempat untuk melihat keindahan alam dan hutan kemudian diturunkan di dalam hutan untuk berjalan ke Namuang Waterfalls setinggi 80 meter. Boleh mandi-manda di air terjun tu. Kalau nak menunggang ATV pun boleh. Kalau dah reserve masa sehari suntuk bolehlah buat semua aktiviti tu tetapi kami cuma ada beberapa jam sahaja di sana. Pakej penuh termasuk mengambil/menghantar ke hotel. 


Tarikan Sebenar Namuang Safari Park
Tarikan utama di sini sudah pastilah gajah yang mempunyai tempat tersendiri dalam hati masyarakat Thai. Alolooo comel je anak-anak gajah tu duduk dan bermain bola sepak. Pandai gajah-gajah ni, sebelum show mereka minta upah pisang dulu. Pisang tu ada dijual di pintu masuk, 100b seiikat rasanya. Sewaktu gajah mengurut penonton eiii... seriau je rasa, binatang adalah spesis yang unpredictable, kalau dipijaknya bebetul karang...

Kali ini aku memberanikan diri menunggang gajah. Aiyoo...cukuplah sekali, tangan tak lepas memegang besi tempat duduk tu.... nak memusing badan pun takut hahahha. Rasanya lebih mendebarkan daripada menaiki Ropeway Car di Kunming dulu. Naik binatang kan, bukannya stable macam naik cable car, but it was a nice experience.

Lambat nau lah kau kak... bagi sebiji sebiji...ambil sendirilah!



Berani?


Gajah depan tu berjalan sambil berak 😃😃


Ada juga pertunjukan monyet memanjat dan mengopek kelapa. Yang ni tak teruja sangat sebab dah biasa. Yang terujanya melihat orang memasukkan kepala dalam mulut buaya. beraninya dia... lama pula tu. Yang aku pelik kenapa buaya-buaya tu menganga je mulutnya? Ada yang boleh explain?

Bergambar dengan harimau tak termasuk dalam pakej kami. Kalau ada sesi tu pun aku takkan buat. Again, animals are unpredictable.

Pandai dia datang bergambar.


Namuang Safari Park menawarkan aktiviti keluarga yang menarik. Empat pakej pengembaraan ditawarkan kepada pengunjung iaitu:

Eco tour - pakej 8 jam THB1,950
Mountain & Sight Seeing Tour - pakej 8 jam THB1,850
Relax Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.
Exclusive Safari Tour - 5/6 jam THB1,400
Extreme Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.


Namuang Safari Park
Ko Samui District
Surat Thani 84140
Thailand

Thailand | Hin Ta & Hin Yai Rocks - 'alat sulit' di pesisir pantai

Thailand | Hin Ta & Hin Yai Rocks - 'alat sulit' di pesisir pantai | Teringat dulu sekitar 1998 dimana selain our key personnel hanya aku seorang saja yang ada emel. Jadi kengkawan atau pasangan staf lain akan forward emel kepada aku utuk dikongsi. Kira jadi posmenlah. Pernah sekali salah seorang daripada mereka ini menghantar gambar pelancong wanita memeluk 'alat sulit lelaki'. Waktu tu hanya terfikir ini mesti gambar yang edited sehinggalah aku semakin kerap melihat peta pelancongan Thai berthaun kemudian.



Hin Ta & Hin Yai Rocks terletak di Lamai Beach yang tenang, 11km dari Chaweng Beach. Ia juga tidak jauh dari Hua Thanon Muslim Village yang ada kedai makan sedap tu. Bila kita turun dari kapal terbang di Koh Samui International Airport ambil sesiap peta pelancongan yang diberikan percuma. Dalam tu ada ditunjukkan tempat-tempat menarik di Koh Samui.


Apa sebenarnya Hin Ta & Hin Yai Rocks?
Batu berbentuk kemaluan lelaki dan wanita ini ada mitosnya tersendiri. Menurut lagendanya, Ta Kreng (Grandpa Kreng) and Yai Riem (Grandma Riem) yang tinggal di daerah selatan Nakhon Si Thammarat. ingin mengahwinkan anak lelaki mereka dengan anak gadis Ta Monglai dari daerah Prachuap Khiri Khan.

Semasa belayar (dedulu mana ada jalanraya) bot mereka terbalik dan mereka mati lemas. Jadi orang kampung percaya batu itu terbentuk sebagai memperingati niat mulia mereka untuk menjadi ibu bapa pengantin.

Begitulah dongengnya. Heh, percaya ke? Marah cikgu geografi oii. Baca tentang rock formation di sini. Macam mana boleh membentuk kemaluan pula eh. musykil betul.


Pemandangan Menarik Lamai Beach
Jika dari Hua Thanon, kita akan dihidangkan dengan pemandangan kebun dan lembu kerbau. Begitulah agaknya suasana Koh Samui yang asal sebelum hangat dengan kedatangan pelancong, sebelum wujudnya resort mewah dan separa mewah di sepanjang pantai peranginan ini.

Untuk ke batu ini kita akan melalui deretan kedai cenderahati. Keluar saja dari kawasan tu akan terbentangah kawasan pantai saujana mata memandang. Kena pula masanya waktu kami datang tu langit membiru indah. Ada kawasan yang airnya sangat jernih hinggakan boleh nampak ikan-ikan berenang di dalamnya.

Hin Ta tu memang jelas nampak macam zakar tapi Hin Yai... aku agak aku salah angle, sebab tak sama pun. Kalau sama malu pula nak ditunjukkan di sini 😃

Kawasan ini dibuka sepanjang hari secara PERCUMA.
 



Hin Yai. 

Tour guide yang sporting, Mr Anusit Chaidet (Luis). Bagus dia ni, jika perlukan khidmatnya boleh emelkan ke loveradiosamui@gmail.com / +66 8647 57577.

Mereka sedang meihat Hin Yai. Tersengih memasing.

Okay, i dah sampai ke Hin Ta & Hin Yai.










Hotel Review | Mewah Dan Nyaman Di Pavilion Samui Villas & Resort, Koh Samui

Hotel Review | Mewah Dan Nyaman Di Pavilion Samui Villas & Resort, Koh Samui | Terdapat banyak resort mewah tepi pantai di sepanjang perjalanan dari Samui International Airport ke pantai-pantai peranginan di utara dan timur Koh Samui. Menaiki van melalui kawasan ini seolah-olah melalui jalan tepi pantai di Terengganu dengan deretan pohon nyiur melambai ditiup angin. Penginapan di malam pertama di Koh Samui ialah Pavilion Samui Villas & Resort yang telah memenangi "Award of Excellence 2015" dari Tripadvisor. 

Kehadiran kami di Pavilion Samui Villas & Resort disambut mesra Pengarah Urusana, Mr Chayapa Pongchababnapa dan barisan pengurusannya. Tuala basah dberikan untuk menyegarkan muka aku yang... entah macam mana rupanya sejak bangun tidur pukul 3.45 pagi lagi, bedak dan lipstik pun dah hilang. Kemudian welcome drinks diedarkan. Leganya... sejuk je masuk ke kerongkong. Panaih lit lit oih kat luar. 

Resort ini terletak di Lamai Beach yang menghadap Teluk Thai dengan stail binaan Thai kontemporari. Lokasi yang baik sebab Lamai Beach lebih tenang berbanding Chaweng Beach. Pantai sepanjang 120 meter di depan resort adalah milik mereka jadi ada privacy waktu kita nak berjemur ke.. nak berenang ke.. nak buat wedding on the beach side ke... 





Bagaimana dengan bilik?
Yang best nya jika menginap di hotel/resort mewah ni kita tahu bawa badan sendiri je ke bilik, beg semua mereka uruskan. Sesampai di bilik wahhh.. Deluxe Balcony Suite yang dekat dengan pantai, best!! 

Walaupun bilik tak berapa besar, cukuplah untuk aku seorang. Jika berdua pun masih selesa. Jika bertiga dengan anak kecil pun masih ada ruang untuk dia berlari-lari. Tilam dan bantal empuk dikemaskan dengan linen mutu terbaik. Selesa sangat! Ada day bed dan cermin di siling. Bilik terlindung dari pandangan tetamu lain yang lalu-lalang dan ada jakuzzi di luar. Malam tu berendam dalam jakuzzi sambil makan buah yang pihak resort bagi (complimentary fruit basket).

Paling aku suka lantai kayunya. Dengan kemasan kayu ni lantai taklah sejuk, tak perlu pakai selipar. Tandas dan bilik mandi berasingan. 



Terdapat 90 bilik dan villa dengan 9 pilihan:
Deluxe Jakuzzi Suite
Deluxe Balcony Suite
Plunge Pool Suite
Hydro Pool Suite
Grand Pool Suite
Grand Pool Villa
2 Bedroom Grand Pool Villa
Beach Front Grand Pool Villa
2 Bedroom Pool Residence
3 Bedroom Beach Front Pool Residence

Lagi besar belanja yang kita sanggup keluarkan maka lebih hebatlah villa yang kita dapat diami.


Seni lipatan tuala yang berbeza di setiap jenis bilik.


Gorgeous!




Boleh mandi sambil bersembang.


Bagaimana dengan fasiliti lain?
Kolam renang di resort ini tak berapa besar tetapi setiap villa di sini ada swimming pool sendiri. Kesemua suite juga dilengkapi dengan jakuzzi/hydro pool. Best-nya kalau buat percutian keluarga di villa dua tingkat tu. Feel like home with a splash of luxury. 

Antara fasiliti lain yang disediakan:
WiFi LAJU di keseluruhan resort
Bilik mesyuarat
Tempat simpanan beg
Kawalan keselamatan 24 jam
Internet corner
Babysitting services
Baby cot
Gimnasium
Perpustakaan
Movie rental


Bagaimana pula dengan sarapan pagi?
As usual i had my continental breakfast so tiada masalah. Alaa... kalau nak makan berat juga boleh cari restoran makanan halal yang aku senaraikan di sini


Pavilion Samui Villas & Resort
124/24 Moo 3, Lamai, Samui, Surathani Thailand
GPS: 9.46803,100.047797
Tel: +66 (0) 77 424 030
Faks: +66 (0) 77 424 029
Email: info@pavilionsamui.com


Berminat? Tempah hotel/resort yang anda inginkan di AGODA. Mudah dan cepat.



Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free