Showing posts with label Thailand. Show all posts
Showing posts with label Thailand. Show all posts

Jadual pasar malam di Koh Samui

Jadual pasar malam di Koh Samui | I always interested in visiting night market or flea market. Barangan yang dijual di pasar malam kebiasaannya sama je seperti t-shirt tiruan, dvd pirate, pakaian/kasut terpakai, local souvenirs dan makanan tetapi dalam banyak banyak tu mesti ada satu dua gerai yang menjual barangan yang unik  sikit.


Berdasarkan perbualan dengan penduduk tempatan inilah pasar malam yang dibuka sepanjang minggu di Koh Samui. Waktu perniagaan bermula jam lima petang.

Selasa
Di belakang Central Festival, pinggir tasik.



Rabu
Di belakang Central Festival, pinggir tasik.

Khamis 
1) Maenam
Akak tu kata pasar malam Maenam paling best. 

2) Tid Nom Night Market
99/25 Moo 2, Bo Phut, Koh Samui

Dekat Chaweng je ni, sila rujuk blogpost sebelum ini.


Jumaat
1) Fisherman's Village di Bo Phut.

Perkampungan nelayan ni ada dua entrance. Yang satu tu kita akan melalui rumah penduduk dulu manakala main entrance terus jumpa kedai. Kawasan ini agak laid back di siang hari namun meriah bermula petang Jumaat. 

Paling menarik perhatian di pasar malam ini ialah seorang pembuat barangan kulit asli. Gerainya di tengah menggunakan nama Fat.. apa ntah. Jika sebelum ini kita hanya memakaikan passport dengan kulit sintetik, elok juga berikan ia baju baru kulit asli. Barangan kulit lagi kerap digunakan menjadi semakin lembut.

Buskers, kedai urut yang besar dan best pun ada di sini. Kawasan berniaga makanan pun agak besar juga. Sushi halal, banana pancake ada dijual di sini. Beli dan makan di tepi laut lagi best.

2) Tid Nom Night Market
99/25 Moo 2, Bo Phut, Koh Samui

Dekat Chaweng je ni, sila rujuk blogpost sebelum ini.


Sabtu
Di pinggir tasik belakang Central Festival, Chaweng.

Ahad
Lamai - berdekatan McDonald Lamai. 


Nota:
1) Chaweng night market lebih kepada food court sahaja. 

2) Semasa di pasar malam belakang Central Festival ada seorang brother ni jual kasut bundle murah je THB150. Aku nak belikan but bola anak tapi takde pula saiz dia. Hmm... rasa nak terus cari kat bundle Aran je 💨💨... ada yang nak buat rombongan Cik Kiah ke Aran tak? Besar beb.

Koh Samui Revisited | Another day another ride... syoknya bercuti di pulau!

Koh Samui Revisited | Another day another ride... syoknya bercuti di pulau! | Selepas bersantai di hotel, pulangkan motor aku checked-out dan berpindah ke Green Guesthouse di tengah bandar Chaweng. This one no star tapi tilam sedap juga dan boleh pilih na air-cond ke idok. Stay kat pantai elok sewa yang ada air-cond lah. Tujuan berpindah ke sini, dah malam terakhir ni nak lepak di pantai yang lebih happening and enjoy the night. Gitchuuu...

Dari bilik ni pun boleh dengar muzik berdentam-dentum, walking distance to everywhere.


Memula tu fikir tak nak sewa motor dah tapi bosan pula tak ada apa aktiviti. Pelan asalnya hari ketiga aku akan ikut day trip ke Angthong Marine Park tapi badan rasa semacam selepas enam jam berjemur atas motor semalamnya so I cancelled the plan. Kang demam pula aiyoo.. lusa takut tak lepas balik.

Aku sewa motor dari guesthouse tu aje tapi motornya tak sebanyak yang ada di kedai sebelum ini. Bila dah bawa jauh baru terasa tayar belakang macam bergegar tapi masa pulangkan tu aku tak komplen pun, kang tak memasal kena bayar pula. 

Di Koh Samui masih ramai penunggang motorsikal termasuk pelancong yang tak memakai helmet walaupun di sesetengah tempat ada papan tanda amaran. Memang syok naik motor tak pakai helmet, rasa lepas bebas. Polis trafik pun aku tak pernah nampak. Mereka quite lenient bab ni tapi aku pakai je sebab:

1) Kalau kemalangan susah worrr...
2) Masuk kandang kambing mengembek. Just follow local rules.

Hari ni aku ke Hua Thanon fishing village sekali lagi untuk mencari makan. Actually trip kali ini nak try lain-lain kedai yang belum pernah dicuba tahun lalu tapi pergi ke sana pun dah petang jadi kedai Samira pun dah tutup maka makanlah juga di Melayu Samui Seafood Restaurant. Time tu aku seorang je... ai order nasi goreng special. Tunggu punya tunggu punya tunggu.... kenapa lama benau? Rupanya telur ayam dok di market lagi hehee... nasib baik nasi tu sedap, kenyang hingga ke malam. Tak boleh order memacam sebab ai sorang je nak makan.


Selepas melalui jalan yang sama dan tak sama i quite understand semua laluan tu. Otak pun dah mula berhubung heheh... ikut jalan ni keluar kat situ, masuk sini bersambung di sinun. Kali kedua aku lalu di Ihsan Halal tapi tutup juga. Tak merasalah nampaknya...

Aku jalan terus ke depan (Ihsan Halal di kanan) hinggalah melepasi Raggae Bar. Owh... di sinilah lokasi go-kart dan 'terbang sendiri' tu. Di sini pun ada hostel. Nampak baru tapi quite a distance juga kalau nak ke pantai sana, kena melintas tasik. Harus ada basikal/motor. Kalau hendakkan suasana yang lebih tenang boleh sewa di sini. Sepanjang jalan ke sini di kiri kanan jalan dipenuhi small scale pub. Lalu pepagi lengang je tapi bila petang baru keluar yang berskirt pendek berbaju sendat.


Kemudian aku pergi ke pasar malam di Chaweng, kiranya belakang Central Festival. Terdapat enam peniaga muslim di sini menjual makanan yang hampir sama iaitu ayam goreng, sate daging dan nasi. Seorang jual air. Malam tu beli lagi pulut mangga, murah je makcik tu jual 60 bath. Dahlah mangganya manis menggiurkan, sebiji pula dia bagi. Puas hati den tiga malam berturut-turut dapat makan pulut mangga. Malas nak buat so makanlah pepuas kat sana. Sate daging pun sedap juga, empuk. Yang kecil 25 baht sebatang.



Next, massage time! Dapat yang 250 baht for one hour.

Urutan Thai ni walaupun namanya sama tetapi mesti ada sedikit perbezaan diantara spa. Yang kali ni dia pijak belakang tapi aku rasa si tukang urut lebih ringan daripada anak aku yang obes tu hahaha... sedap juga dia pijak, jari kaki dia akan menekan pada points yang tepat. According to her, September adalah peak season di Koh Samui tapi tahun ini tidaklah sesibuk tahun lalu. Hari itu pun dia tak ramai pelanggan. Bukan sahaja spa dia, spa lain pun sama, ramai staf duduk di luar daripada mengurut di dalam tapi kedai urut di Hatyai sangat sibuk waktu itu. Penuh dengan Malaysian beb, macam bercuti kat Malaysia je.

Ke Ark Bar lah seterusnya. Ramai betul pengunjung duduk minum sambil menonton orang bermain api. Kalau kita nak duduk di bangku yang disediakan kenalah order minuman, at least, and after show seeloknya bagilah tips kepada orang yang buat show tu. It's a risky job tau. Sambil duduk tu nanti adalah yang akan menjual bunga hiasan kepala, mainan kanak-kanak, ambil gambar dengan iguana... Aku duduk setempat je... malas nak gerak ke lain sebab orang asyik pandang je, lain dari yang lain kot.

Sambil tengok api tu aku ralit memerhatikan staf yang menyediakan minuman. Cocktail ke mocktail ke aku tak tahu namanya hahah... Sukat dengan sudu campur tu campur ni sekejap dah siap. Ais pun tak ditambah dengan banyak macam kita beli air kat Mekdi Keepci atau gerai tepi jalan sekalipun yang aisnya penuh segelas. 

Gambar-gambar di bawah adalah gambar tahun lepas.



Tamat day 3.

Good morning day 4!

Pagi ini ke Lam Diem Market. Pasar ini di Chaweng juga dan senang je nak jumpa, berdekatan dengan Petch Buncha boxing stadium. Saja je nak melihat pasar basah mereka. Di luar ada satu gerai muslim. Akak tu jual sejenis kuih yang diperbuat daripada telur. Ia lebih lembut daripada bahulu dan dimakan dengan kelapa parut.


Akak tu ada sebut nama tapi aku tak ingat nama kueh ni. Dijual depan Lam Dien Market.

Aku teruskan ke depan sebab nak makan di Faria Halal depan Bangkok Hospital tu. Ikut je jalan tadi hingga jumpa traffic lights. Ke kiri menuju ke Bangkok Hospital, ke kanan Bo Phut. Hari pertama hari tu untuk ke Bangkok Hospital aku ikut Bo Put, bapak jauh. Ibarat ko nak tendang bola ke gol sini boleh pula pi heret bola tu pergi ke gol sana pusing padang baru tendang bola. Tapi tak pe... pengalaman tu yang buat kita lebih faham dunia.

Masa di Faria Halal ni baru aku jumpa ramai orang Malaysia. Aku rasa mereka ni geng riders, datang bawa 'mem' memasing. Datang dari arah bertentangan so mesti jauh pusing tu. Kat restoran ni aku makan nasi putih setengah, ikan keli tiga keping (dihiris nipis), sup tanpa daging dan teh tarik = THB85. Murah ke mahal?

Aku berpatah balik ke Chaweng city centre. Oleh kerana jalannya sehala kita kena ikut kanan bila jumpa round about tapi kali ni aku ikut kiri. Saja nak habiskan minyak motor 😀. Bila ikut jalan ni kita akan berjumpa dua buah lagi gerai halal, terjumpa juga kedai menjual barangan seramik yang besar (nasib baik takde yang berkenan huhuu), pasar malam dan.... gay resort! Patutlah masa tiba di airport hari tu ada mat saleh tersengih tengok bag strap aku yang berwarna-warni, cis! Tak kuasa ai dengan orang bengkok nih. Senang nak kesan beg bila guna warna terang camtu. 


Boonchoo Ceramics

Tid Nom Night Market

Susu pekat manis dalam tiub yang mudah dibawa ketika travel.

Flight ke KUL 5.50 petang maka mereputlah aku duduk di taman hingga pukul tiga. Nasib baik still boleh guna wifi selepas check-out unlike hotel berbintang yang akan terus cut off connection. Hari terakhir tu jugalah baru aku nampak motor taxi jadi dapatlah ke airport dengan tambang murah sikit. Deal sesiap sebelum naik. Aku dapat 150 baht instead of 200 baht. Teksi nak 300 baht. Airport DEKAT jer... if uols beli simkad download apps NaviGo untuk transport service similar to Grab/Uber.

Short cut ke Samui International Airport tu senang je... ikut lorong sebelah Hard Rock Cafe tu. Airport kecil tapi still boleh meringankan dompet. Jika anda suka product Harnn, boleh dapatkannya di sini. Aku pernah berurut dan buat essential oil sendiri di Harnn Heritage Spa di Bangkok dulu. 

Untuk kengkawan muslim, there is a small musolla next to the gate to domestic departure. Minta izin dari security staff tu. Telekung dan sejadah dah ada, kalau tak membebankan sudilah kiranya belikan sebuah cermin kecil dan tandakan arah kiblat.

One of the souvenir.

Gate 6 and 7 are for international flights. Gate 7 air conditioned dan ada Courtesy Corner di mana disediakan free flow coffee and tea beserta snacks, kek/sandwich/kuih. 

Ai dah dua kali ke Koh Samui, awak bila nak ke sana?


Huge hut at Samui International Airport

Bangkok Airways

Sunset from above.

Koh Samui Revisited | 6 jam 'disalai' atas motorsikal

Koh Samui Revisited | 6 jam 'disalai' atas motorsikal | Aktiviti hari kedua bermula lewat. Selain terlewat bangun di pulau begini tiada apa yang best pepagi selain berendam dalam laut dan kolam renang tapi pepagi ni air jauh ke tengah.


Aku set alarm pukul 5 pagi tapi tak sedar (mujur bilik sound proof). Aku terjaga bila dengar ada gegaran di pintu berkali-kali ingatkan angin kuat. Laa.... ada mamat omputeh tu dok cuba buka pintu. Bila aku selak langsir baru sedar tersalah bilik. Takpelah, kalau tak entah pukul berapa baru bangun. Keletihan sangat sebab malam sebelum bertolak tu tidur dua jam je dan malam pertama di sini tidur lewat juga sampai merah mata. Dahlah letih berjalan-jalan di Chaweng tu.

Masalah aku bila stay kat tempat yang sangat selesa ni kan, jadi malas nak keluar. Bukan selalu dapat enjoy melihat laut. Duduk bawah pokok baca buku sambil dihembus bayu laut. Jarang dapat suasana camni. Kalau stay kat hostel tak sesabar nak keluar sebab nak switch on lampu pepagi pun kena fikir kan orang lain. Buka langsir sikit pukul LAPAN pagi pun mereka marah. Lambat betullah anak dara omputeh ni bangun.

Aku mandi dan bersiap untuk breakfast. Aku ingatkan nak bersiap ala kadar je sebab nama pun percutian santai sekali tu nampak semua staf yang tengah mengemas bilik tu siap mekap kening berukir... adoi tercabar pulak rasa. Guane diorang lagi cantik dari aku? hahaa...

Pukul 12 tengahari aku sewa motorsikal.

Nak bergerak di Koh Samui ini lebih mudah dengan menyewa basikal, motorsikal atau kereta. Dapatkan peta di hotel untuk memudahkan perjalanan. Aternatif lain, songteaw, tetapi ia tak cover semua tempat dan lebih mahal berbanding bandar lain di Thailand. Teksi lagilah, bargain sesiap. Motor teksi pun ada tapi mahal juga. Kat Phuket ada bas di sini takde.

Aku sewa skuter Honda. Punyalah kedekut company tu... minyak kat E. Orang yang offer semalam dia tuang minyak separuh tank. Di Phuket dulu full tank dan kita kena hantar balik full tank juga. Senang camtu. Bila camni kita terpaksalah beli minyak sebotol 40 baht. Di memana pun dalam pulau ni orang jual 40 baht sebotol tak penuh (1 liter kot), 3 botol 100 baht. Bila jumpa petrol station aku tambah lagi dua liter. Itu pun berlebih banyak. Senyum tauke bila dipulangkan motor tu, boleh jual minyak tu kat orang lain pula. Aku meronda dari Chaweng hingga ke Maenam, siap tersalah jalan semua isi tiga liter pun berlebih.


TIPS Menyewa Motorsikal/Kereta Di Koh Samui
Samui Island ni taklah besar mana tetapi ada beberapa bahagian yang nampak sibuk dengan kenderaan seperti Chaweng dan Maenam. Bila menyewa motor/kereta, mereka akan ambil passport kita sebagai cagaran. Jika tak bersetuju kita kena letakkan THB11,000 sebagai deposit. Aku dapat contact no satu orang yang boleh sewakan lebih murah tapi disebabkan dia takde office so aku abaikan je sebab Malaysian passport is one of the most powerful passport in the world. Bahaya! Walaupun aku pernah advice bab passport ni tapi suka tak suka kena buat juga untuk mudah bergerak. 

Jadi bila dah bersetuju menyewa tu silalah check semua bahagian manalah tahu ada kerosakan sedia ada, ambil gambar sesiap. Kalau ada lampu yang senget, ambil gambar. Bila kita start enjin ekzos bergegar-gegar macam nak roboh, rekodkan. Pilihan pun banyak so aku pilih yang tayarnya masih baru. 'Seram' sikit naik skuter ni sebab tayar boleh 'lari' bila brek di jalan basah dan curam. Pengalaman menyewa motor di Phuket dulu, tak periksa bebetul ada part yang patah then bila time kita nak return kena query lah. Aku nak jatuh je semasa balik dari Promthep Cape tu... belum jatuh lagi. Nasib baik dia percaya.

Staf tu cakap, if you accident you pay. No insurance. Cakap pun tak berlapik hahahah... takut kita nak bawa lelaju.

Kadar sewa kenderaan di Koh Samui
Motorsikal - disewakan THB200 sehari. Di hujung Chaweng Beach area Grand Centara ada yang offer THB150. Lagi besar cc lagi tinggi kadarnya.

Kereta - kadar sewa bermula THB500 sehari tapi kebanyakannya 1200 baht self drive.


Ke manakah arah roda motorku berputar?
Dari Chaweng ke Bo Phut ke Maenam ke Hua Thanon ke Lamai ke Chaweng semula.

Pergh... pukul 12 tengahari baru nak start bergerak, rentung atas motor! Aku dah plan kalau boleh nak skip je tempat-tempat yang aku dah pergi tahun lepas kecuali restoran halal, memang nak makan di restoran berlainan setiap hari disamping nak fahamkan jalan ke semua restoran halal tu untuk update ke dalam blogpost tahun lepas. Masa ride tu sempat mengimbau tarikan pelancongan yang pernah dilawati. Dalam hati owh... kat sini.

Jauh betul rasa berjalan tengah panas terik tu.. dari Bangrak ke Plai Laem. Di Plai Laen ni ada orang islam juga, kebetulan waktu dah nak masuk waktu solat Jumaat ternampaklah seorang lelaki menuju ke masjid/surau kecil di situ.

Pantai Plai Laem, Koh Samui. Kawasan pantai ni pepetang baru meriah. Ada juga masyarakat muslim di sini.

Fisherman's Village night market bermula 5 petang. Dalam hati rasa tak nak singgah tapi kalau tersinggah juga nak gi massage dan beli pulut mangga. Jadi aku pun lalu je lah sehingga sampai ke simpang tiga. Ke kiri Hua Thanon fishing village (jauhhhh lagi) ke kanan Nathon. Aku pilih kanan. Saje je. Rempit punya rempit sampailah ke Lomprayah Pier tempat orang naik bot ikut day trip ke pulau-pulau. Takde seorang pelancong pun masa tu sebab bukan waktu bertolak.
 
Lomprayah Pier

Bergerak lagi.

Singgah sebentar mengambil gambar di Chinatown Maenam. Hari siang ni sunyi sepi semua restoran. Omputeh je duduk sini. Kemudian ternampak signboard ke Tan Rua Waterfalls. Apalagi... jom lah kita!

Aku pun teruslah bergerak ikut papan tanda, rasa jauh betul padahal 4.1km je. Tak boleh agak berapa jauh masa tu sebab tak beli data internet. Memula lalu kampung, ke depan lagi ada resort kecil... bila ke dalam lagi rumah pun jarang jarang kemudian hutan lepas tu ada rumah orang have have, Maenam Heights. Harganya bermula daripada 4.5 juta baht, sempat lagi tu hahahah... cantik ah, rumah di kawasan tanah tinggi boleh nampak laut lagi. Selepas banglo tu bukit semakin menegak dan masa inilah aku bersyukur sangat pilih motor dengan tayar baru. Berdebar weh turun bukit curam. Dalam perjalanan tu adalah berselisih dengan beberapa kenderaan. Kalau nak ke sini eloklah pergi dengan kawan dan bukan di waktu lewat petang.

Chinatown Maenam

Kenderaan perlu di parkir di kaki bukit kemudian kita kena trekking 250 meter untuk sampai ke air terjun Tan Rua. Bila jumpa Tree Bridge Coffee jalan lagi ke depan.

Tree Bridge Coffee

Inilah dia air terjunnya.... kecewalah juga. Ingatkan air mencurah turun seperti Wachirapan Waterfalls di Chiang Mai tu. Mungkin waktu ni musim panas kot sebab tu airnya tak melimpah-ruah.



Aku pun lepaklah sekejap di Tree Bridge Coffee sambil melihat pelancong yang sedang seronok ber-zipline. Tak boleh bising time tu sebab ada satu european team sedang shoot video.

Keluar dari sana aku jalan lagi, main masuk je jalan-jalan kecil di sana. Rupanya dalam jalan kecil tu ada kawasan yang agak meriah seperti di Pavilion Samui Villas & Resort di Lamai. Masuk lorong sini keluar di jalan sana membawa ke jalan besar. Dalam hati, ok ok dah faham. 

Selepas lunch, dekat 3.30pm baru lunch berkeriuk dah perut ni, singgah di Valentine Stone dan Lamai View Point. Kat Velentine Stone tu ambil gambar je lah, batu cinta tu lebih kepada mitos je. 




Kemudian naik ke Lamai View Point. Kita diberi pilihan samada hendak berjalan kaki atau naik cable car. Staf tu kata 10 minit je berjalan kaki.... memanglah tapi boleh tahan tegak jugalah tangga tu. Jadi aku bayar THB100 je as an entrance fee. Akhirnya sampai juga ke atas setelah beberapa kali minta nyawa hehehe... mak dah lama tak exercise.

Di atas tu ada cafe dan pelantar untuk melihat pemandangan sebahagian Koh Samui. Indah!



Dah dekat pukul 5.30 petang tapi aku tak solat lagi... maka merempitlah ke Hua Thanon Fishing Village. 

Oleh sebab selepas tu lalu lagi di Fisherman's Village di Bo Phut aku singgah jugalah walaupun pada aslnya tak nak repeat tempat sama. Kali ni ada busker, sedap lagu-lagu yang dimainkan. Pasar malam setiap Jumaat ni penuh dengan pelancong eropah. Pelancong Thai hanyalah dua orang perempuan yang aku jumpa di Masjid Nurul Ihsan petang tadi. 

Aku cuma beli mango sticky rice di Fisherman's Village. Kali ini mangganya manis tapi dia bagi setengah biji mangga je dengan harga THB150. Ada satu restoran tu jual bapak mahal sampai THB190! Bila berpatah balik ke entrace terjumpa satu gerai jual 70 baht jer. Lupakan je lah, dah beli. Malam sebelum tu beli juga mangga pulut di depan Central Festival Chaweng. Yang menjual tu mukanya masam, mangga masam, santan pun masam. Hampeh.... gigih aku habiskan mangga masam tu 😠

Minyak motor banyak lagi so I continued to Chaweng nak ambil spectacles yang ditempah di Top Charoen semalam. Setakat hari ini aku berpuas hati sebab power cermin mata tu tak buat mata aku stress, takde rasa pening lansung.

Okaylah takde apa yang nak ditengok dah kot lalu aku pun start motor dan balik tapi ehh... ternampak pula Outlet Village Samui hahaha.... singgah! Aku dah bercongak-congak duit dalam purse dah ni tapi takde yang berkenan... mungkin disebabkan baru je ke Freeport A Famosa Melaka time cuti sekolah hari tu. Kecil je Outlet Village ni, lagi best cuci mata di Central Festival. Di belakangnya ada satu hotel/resort yang nampak best. The rental starts from THB4000 satu malam.

Dah dah... balik! mata dah merah, tangan yang terdedah pun dah rentung. Nanti kita sambung lagi.

Dua inci dari kesan jam tu terdedah sebab lengan baju tertarik ke atas masa riding. Kawasan tu selain dah bertukar warna, dia jadi bengkak sikit dan berbintik gatal. Harapnya sembuhlah selepas sapu krim.
























Koh Samui Revisited | Enjoying Day 1

Koh Samui Revisited | Enjoying Day 1 | Pergi sana lagi? Best sangat ke? Someone asked. Iye wak... nak pergi berehat je. Double "me time" kononnya sebab bulan lepas tak ambil me time pun. Maid pun boleh dapat cuti seminggu sekali inikan pula aku, supermak.


Seperti biasa malam sebelumnya tidur lambat lagi, dua jam je. Selepas menonton rancangan Soal Rakyat featuring Tun Daim Zainudin sibuk dengan media sosial pula, apa ntah yang aku cari. Tun Daim is so influential in Malaysia's economy dulu dan kini. Orang bijak dan berkuasa masih yakin dengan kebolehannya walaupun beliau nampak uzur sekarang so kalau ada komen netizen yang acah acah bagus tu pi stalk fb mereka, owh... baru 20an. Ingatkan pernah melalui zaman Malaysia sedang berusaha memperkenalkan diri di mata dunia, time economic and property bubbles dulu, time investor jatuh terduduk bila shares jatuh tak naik naik. Sembang kemain. 


Kisah di boarding gate
Aku suka perhatikan orang. Di mana-mana, jika ramai orang Asia terutamanya dari China, omputeh ni (of course not all kan) akan buat muka bila mereka datang berdekatan. Jika warga China - and the omputehs sometimes mistakenly anggap Korean/Singaporean/Cina Malaysia pun dari China- duduk sebelah mereka akan bangun. Mendengus bila orang tersebut bising.

Tapi.... jika tiada Chinese tourists di situ. Ewah ewah siap baring sampai guna empat seat dan bersembang kuat tak pedulikan orang sekeliling. Biasanya golongan muda belia yang begini, jenis yang baru keluar dari tempurung.  Pelancong China tu datang bawa duit beribu, menginap di hotel empat lima bintang, sanggup beratur panjang di designer boutique walhal nilai matawang lebih rendah daripada Malaysia dan eropah. Golongan muda yang rasa bangsa dia lebih bagus daripada orang lain travel bajet je dan segelintirnya takde adab, kaki hulur ke seat depanlah... ke head rest lah.. marah kalau orang lain lambat tapi kalau dia lambat bermacam alasan dia bagi, not feeling well because last night I bla bla bla... menyampah!

Melalut dah makcik. Geram tengok perangai depa kat boarding room hari tu sampaikan omputehs yang otai pun menjeling kurang senang. Passenger lain pun sama.


Ke Koh Samui dengan Bangkok Air
Sekarang Air Asia tidak turun di Surat Thani lagi. Pernah dengar ucapan Tan Sri Rafidah dalam AGM Air Asia X dulu, mereka memang buat feasibility studies dan buka laluan baru yang dijangka membawa keuntungan and they give one year to see how lah. In private sector of course kena buat pertimbangan bisnes, lainlah gomen... kena jaga kepentingan pihak sekian sekian. But, I donno la why they stop Surat Thani.

Bangkok Airways declare themselves as boutique airlines. Flight 9.15 pagi tu direct ke Koh Samui, yang lain transit di Bangkok. Sejam setengah dah sampai dan dapat makan nasi juga 😋 onboard.

Aku suka Samui International Airport, bebetul suasana di pulau. Dah pernah ceritakan dulu di sini. Since resort tu dekat dengan airport aku naik shuttle bus ke Chaweng, baru THB130. Kalau naik teksi kena THB500 padahal resort tu dekat benau. Eh, kita exit je airport tu kan ada sebuah kedai buat "robot" saiz giant daripada besi .

Yang kelakarnya aku tersilap resort, dengan confident bagi tahu driver tu ke Chaba Samui berdasarkan emel yang awal. Bila nak register dia kata my reservation di Chaba Cabana Beach Resort hehe... nasib baik mereka ada shuttle bus.

Design airport seperti huge hut. 


Oh ye, Chaba Cabana ni di utara Chaweng tak jauh dari airport dan area sini kebanyakannya high end accomodations. Di sinilah Anantara, Casa de Mar, Sala, Amari, Novotel dan lain-lain lagi. Air lautnya SANGAT JERNIH dan pantainya landai sehingga 100 meter ke depan. Samui International Hospital pun dekat je. Ada satu Family Mart tu lain macam, tak tahulah harganya sama ke tidak dengan Family Mart yang lain. Jaraknya ke Chaweng city centre 1.4km sahaja dan di tengah bandar tu pun ada banyak hotel/resort yang bagus. Lagi happening duduk tengah pekan tu. 

Luckily aku dibenarkan terus masuk ke bilik pagi tu. Ambil gambar sana sini, lepak di tepi pantai tu sekejap lepas duduk dalam bilik. Omputeh tu boleh baca buku lagi tengah panas... aku takdelah hahah... Santai sungguhlah trip kali ini. Takde fix itinerary cuma plan nak ke Angthong Marine Park hari ketiga nanti.


Resort yang dilitupi kehijauan. Walaupun di tepi pantai rasa nyaman je terutama bila angin bertiup.


Air laut yang sangat jernih. Petang baru air pasang, boleh mandi tepi tangga je.

Oleh kerana resort ni ada provide free shuttle bus ke Chaweng town pukul 12 tengahari dan 4 petang so I grabbed peluang ni. Dah redup sikit baru keluar. Pukul 4 Thailand bersamaan 5 petang di Malaysia. Lapaq dah oih.

Aku makan di food court Chaweng Night Market. Sabai Sabai Restaurant je menjual makanan halal di situ. Aku order phad thai tapi rasanya hmm..so so je. Frust den. Phad Thai 80 baht, mango juice 70 baht. Selesai. Lepas tu aku bantai ukur jalan dari hujung ke hujung. Teringat pula cermin mata yang patah malam sebelumnya (time tu lah dia nak terpijak) jadi pi tempah satu, esok siap. Murah jugalah frame+glass THB950 je. Kalau MYR tak seteruk ini lagilah murah. Sebenarnya nak tukar frame je tapi mahallah pun walaupun diskaun 50% .

So, first day ni takde apalah yang menarik sangat. Setakat survey pakej ke Angthong National Marine Park dan lepak kat pantai je. Rata rata offer THB1600 untuk pakej sehari dari 7.30 pagi hingga 5 petang tak termasuk park fee THB300 untuk dewasa dan THB150 kanak-kanak. Pakej ni includes kayaking, snorkelling and sight seeing so kalau murah daripada tu mungkin dia buang berkayak tu. Boleh pilih nak naik bot besar atau speed boat. Pakej popular lain ke Koh Tao dan Koh Nang Yuan selain Namuang Safari Park dan zipline. Survey je dulu tapi tak confirm lagi.

Central Festival Samui

Dah tak tahu apa nak buat lepas tu aku pun tunggu songteaw di seberang food court tadi balik ke resort. Tambangnya 50 baht saje.... teksi caj 200 baht untuk 1.4km.... tercekik mak, tapi teksi sini baru belaka.

Bersambung.














The journey of Wild Boar in Tham Luang Cave in Chiang Rai

Please pray for the safety of the "Wild Boar" trapped in Tham Luang Cave in Chiang Rai. Kasihan anak-anak yang terperangkap melebihi 10 hari tanpa makanan dan minuman bersih. Seperti kata British divers yang pertama menjumpai mereka, the young footballers bersama coach mereka memang kuat!

Sehingga ke saat ini masih ada lima orang lagi yang berada 4km di dalam gua. Mungkin mereka sedang menempuhi jalan keluar yang berliku. Tidak dapat membantu cara lain, mari kita bersama-sama doakan keselamatan semua yang terlibat. Semoga semuanya selamat. Amin.


Setiap objek mempunyai makna. Sila sambung bacaan anda di bawah. 

No automatic alt text available.
Sumber Thai NavySEAL.

White Elephant : Narongsak Osatanakorn, the former governor of Chiang Rai
Wild Boars : The children and coach
White horse : All heroes who've involved in the mission. You are the knight in shining armour riding the white horse to help us!
Seal : of course ... Thai navyseal Hooyah!
Frog : all world-class divers
Lion : rescuers from England
Kangaroo : rescuers from Australia
Panda : rescuers from China
Crane : rescuers from Japan (Sorry for the flood disaster. Thai people wish things will get better soon)
Moose : rescuers from Sweden
Tiger : rescuers from Myanmar
Brown Elephant : rescuers from Laos
Dog : K9 unit (cute!)
Martin : climbers from Libong Thailandddd
์Naga (Dragon) : water pumping team (can I include Drilling team ā¸—ีā¸Ąā¸šā¸˛ā¸”ā¸˛ā¸Ĩ/āš€ā¸ˆā¸˛ā¸°ā¸–้ā¸ŗ too?)
Eagle : rescuers from USA
Iron man : thank you Elon Musk
Birds : media
Crow : just some bad comments/ people/ obstacle. No-need to pay much attention.

(English translation by Aor Panasoot)

Hotel Review | The Dorm, Chiangmai

Hotel Review | The Dorm, Chiangmai | Okay, it is not a hotel but a hostel/dorm/guesthouse.

Semasa di Chiang mai aku menginap di tiga tempat. Memula di Horizon Village & Resort kemudian ke Shambala Guesthouse akhirnya ke The Dorm. Horizon sangat selesa tapi perlukan transport untuk ke mana-mana. Malam keempat berpindah ke Shambala. Plan nak stay situ je sebab dapat private room tapi malam kedua full jadi berpindah ke The Dorm pula.

Aku berpindah ke The Dorm selepas balik dari one day trip ke Chiang Rai. Jemput baca itinerary one day trip ke Chiang Rai di sini. Biasanya pukul 9 malam dah sampai tapi entah kenapa kami lewat, melebihi pukul 10. Aku dah risau sebab takut pintu dikunci dahlah handphone takde kredit. Nasib baik manager Shambala tu tunggu...pergh pakai baju lengan pendek je dia duduk depan guesthouse dalam dingin winter tu. Aku pun collect security deposit, ambil beg dan berjalan keluar ke jalan besar konon nak menunggu teksi/tuk tuk walaupun tahu tuk tuk takde. Driver tuk tuk dok bersidai di bar di mana ramai omputeh berkumpul.

Hmm....otak berputar ligat. Kalau bawa begpack boleh juga usaha berjalan kaki 1.6km tapi masa tu bawa trolley beg, tak kuasa aku dengar bunyi roda memalam tu. Daripada orang tak perasan karang jadi perhatian pula. Kebetulan nampak motor roda tiga OKU 😃😃 jadi aku pun tanyalah boleh hantar ke idok?? Aku positif habis time ni. Boleh katanya tapi nak tunggu mak sekejap. Logik akal, naik motor tu insyaAllah selamat. Rider dan dua penumpang lain (seorang OKU) pun hantarlah aku ke The Dorm sambil bersembang sikit sikit dalam perjalanan tu. Maka merasalah aku naik motor roda tiga orang Myanmar tu heheheh.... Masa tu fikir, oih jauh juga kalau berjalan kaki.

Thank you lovelies.

Image result for chiang mai old city


The Dorm yang selesa
Sewa semalam hanyalah THB300 dan aku takde high expectation sebab bilik yang sebelum ini kecil je. Bila masuk.... taraaa....!!


Sangat berbaloi dengan harga THB300! Selesanya berselimutkan toto tu... takdelah tidur mengerekot terketar-ketar lagi 😌 Warm aje... best giler! The Dorm sebenarnya sebuah rumah kampung. Pintu masuk dan setiap tingkapnya dipasang jaring untuk mengelakkan nyamuk masuk jadi kita boleh dapat fresh air siang malam. Hanya bahagian tandas sahaja diperbuat daripada konkrit, yang lain kayu. 

Di sini ada beberapa bilik yang disewakan dengan asrama (dorm) di bahagian depan. Dapatlah aku tengok dorm tu bila takde sesiapa bertanggungjawab menutup pintu. Semua orang takde, bahaya betul. Owh aku semenangnya tak kisah sangat dengan shared bathroom sebab selalu bangun pagi bilamana semua yang lain sedang sedap berdengkur. Kita kena melawan arus.

The Dorm ni dekat dengan Chiang Mai Gate. 


Common area depan dorm.

Mixed dorm.


Lobi The Dorm.

Restoran Tang Jai Tham Halal Cuisine tak jauh dari The Dorm. Kiranya jika kita menghadap guesthouse ini, susur jalan yang sebelah kanan, rasanya Suriyawongse Road. Kalau ikut jalan yang kiri dah buat satu pusingan macam aku hari tu tapi okaylah, kalau tak sesat tak dapat tengok tempat orang kan? Siap ada orang Arab yang offer pertolongan bila nampak aku macam tercari-cari sesuatu. Di kawasan dalam ni juga ada pasar pagi. Kecil je lah tapi terbeli juga. Hmm... terbeli.



Bagusnya stay di The Dorm ni sebab:
1. Tepi jalan, dekat dengan Chiang Mai Gate.
2. Dekat dengan pasar, senang nak cari buah-buahan atau dry food.
3. Ada restoran makanan halal.
4. 3km ke Chiang Mai International Airport.
5. 2.9km ke Chiang Mai Railway Station.
6. 190m ke pasaraya Tesco Lotus.
7. Air minuman dan air panas percuma. Basic necessity ni, sesetengah budget accomodation tak bagi. Berkira nau.


The Dorm Chiang Mai
90 Ratchiangsean Amphoe Muang
Wua Lai, Chiang Mai
Thailand 50100 


Shopping in Bangkok

Shopping in Bangkok | Hello... dah baca ke belum post ai tentang Tempat Shopping MURAH dan popular di Bangkok? Kalau belum jemput baca di sini.

Kali ni nak show Bangkok shopping belt pula. Save dan share dengan 'partner in crime' yer... pakai kasut yang selesa untuk 'tawaf' shopping di Platinum/Shibuya 19 - Central World - Siam Paragon - Siam Square - Siam Centre - Siam Discovery - MBK.

Psstt... kalau laki hang jenis tak tahan menunggu, hang suruh dia pi tempat lain. Tak pun tinggalkan kat hotel. Tak pun tinggalkan kat rumah terus hahahaha.... stress weh kalau asyik suruh pilih barang cecepat je.

Sumber TAT Kuala Lumpur


Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free