Showing posts with label Thailand. Show all posts
Showing posts with label Thailand. Show all posts

The journey of Wild Boar in Tham Luang Cave in Chiang Rai

Please pray for the safety of the "Wild Boar" trapped in Tham Luang Cave in Chiang Rai. Kasihan anak-anak yang terperangkap melebihi 10 hari tanpa makanan dan minuman bersih. Seperti kata British divers yang pertama menjumpai mereka, the young footballers bersama coach mereka memang kuat!

Sehingga ke saat ini masih ada lima orang lagi yang berada 4km di dalam gua. Mungkin mereka sedang menempuhi jalan keluar yang berliku. Tidak dapat membantu cara lain, mari kita bersama-sama doakan keselamatan semua yang terlibat. Semoga semuanya selamat. Amin.


Setiap objek mempunyai makna. Sila sambung bacaan anda di bawah. 

No automatic alt text available.
Sumber Thai NavySEAL.

White Elephant : Narongsak Osatanakorn, the former governor of Chiang Rai
Wild Boars : The children and coach
White horse : All heroes who've involved in the mission. You are the knight in shining armour riding the white horse to help us!
Seal : of course ... Thai navyseal Hooyah!
Frog : all world-class divers
Lion : rescuers from England
Kangaroo : rescuers from Australia
Panda : rescuers from China
Crane : rescuers from Japan (Sorry for the flood disaster. Thai people wish things will get better soon)
Moose : rescuers from Sweden
Tiger : rescuers from Myanmar
Brown Elephant : rescuers from Laos
Dog : K9 unit (cute!)
Martin : climbers from Libong Thailandddd
์Naga (Dragon) : water pumping team (can I include Drilling team ทีมบาดาล/เจาะถ้ำ too?)
Eagle : rescuers from USA
Iron man : thank you Elon Musk
Birds : media
Crow : just some bad comments/ people/ obstacle. No-need to pay much attention.

(English translation by Aor Panasoot)

Hotel Review | The Dorm, Chiangmai

Hotel Review | The Dorm, Chiangmai | Okay, it is not a hotel but a hostel/dorm/guesthouse.

Semasa di Chiang mai aku menginap di tiga tempat. Memula di Horizon Village & Resort kemudian ke Shambala Guesthouse akhirnya ke The Dorm. Horizon sangat selesa tapi perlukan transport untuk ke mana-mana. Malam keempat berpindah ke Shambala. Plan nak stay situ je sebab dapat private room tapi malam kedua full jadi berpindah ke The Dorm pula.

Aku berpindah ke The Dorm selepas balik dari one day trip ke Chiang Rai. Jemput baca itinerary one day trip ke Chiang Rai di sini. Biasanya pukul 9 malam dah sampai tapi entah kenapa kami lewat, melebihi pukul 10. Aku dah risau sebab takut pintu dikunci dahlah handphone takde kredit. Nasib baik manager Shambala tu tunggu...pergh pakai baju lengan pendek je dia duduk depan guesthouse dalam dingin winter tu. Aku pun collect security deposit, ambil beg dan berjalan keluar ke jalan besar konon nak menunggu teksi/tuk tuk walaupun tahu tuk tuk takde. Driver tuk tuk dok bersidai di bar di mana ramai omputeh berkumpul.

Hmm....otak berputar ligat. Kalau bawa begpack boleh juga usaha berjalan kaki 1.6km tapi masa tu bawa trolley beg, tak kuasa aku dengar bunyi roda memalam tu. Daripada orang tak perasan karang jadi perhatian pula. Kebetulan nampak motor roda tiga OKU 😃😃 jadi aku pun tanyalah boleh hantar ke idok?? Aku positif habis time ni. Boleh katanya tapi nak tunggu mak sekejap. Logik akal, naik motor tu insyaAllah selamat. Rider dan dua penumpang lain (seorang OKU) pun hantarlah aku ke The Dorm sambil bersembang sikit sikit dalam perjalanan tu. Maka merasalah aku naik motor roda tiga orang Myanmar tu heheheh.... Masa tu fikir, oih jauh juga kalau berjalan kaki.

Thank you lovelies.

Image result for chiang mai old city


The Dorm yang selesa
Sewa semalam hanyalah THB300 dan aku takde high expectation sebab bilik yang sebelum ini kecil je. Bila masuk.... taraaa....!!


Sangat berbaloi dengan harga THB300! Selesanya berselimutkan toto tu... takdelah tidur mengerekot terketar-ketar lagi 😌 Warm aje... best giler! The Dorm sebenarnya sebuah rumah kampung. Pintu masuk dan setiap tingkapnya dipasang jaring untuk mengelakkan nyamuk masuk jadi kita boleh dapat fresh air siang malam. Hanya bahagian tandas sahaja diperbuat daripada konkrit, yang lain kayu. 

Di sini ada beberapa bilik yang disewakan dengan asrama (dorm) di bahagian depan. Dapatlah aku tengok dorm tu bila takde sesiapa bertanggungjawab menutup pintu. Semua orang takde, bahaya betul. Owh aku semenangnya tak kisah sangat dengan shared bathroom sebab selalu bangun pagi bilamana semua yang lain sedang sedap berdengkur. Kita kena melawan arus.

The Dorm ni dekat dengan Chiang Mai Gate. 


Common area depan dorm.

Mixed dorm.


Lobi The Dorm.

Restoran Tang Jai Tham Halal Cuisine tak jauh dari The Dorm. Kiranya jika kita menghadap guesthouse ini, susur jalan yang sebelah kanan, rasanya Suriyawongse Road. Kalau ikut jalan yang kiri dah buat satu pusingan macam aku hari tu tapi okaylah, kalau tak sesat tak dapat tengok tempat orang kan? Siap ada orang Arab yang offer pertolongan bila nampak aku macam tercari-cari sesuatu. Di kawasan dalam ni juga ada pasar pagi. Kecil je lah tapi terbeli juga. Hmm... terbeli.



Bagusnya stay di The Dorm ni sebab:
1. Tepi jalan, dekat dengan Chiang Mai Gate.
2. Dekat dengan pasar, senang nak cari buah-buahan atau dry food.
3. Ada restoran makanan halal.
4. 3km ke Chiang Mai International Airport.
5. 2.9km ke Chiang Mai Railway Station.
6. 190m ke pasaraya Tesco Lotus.
7. Air minuman dan air panas percuma. Basic necessity ni, sesetengah budget accomodation tak bagi. Berkira nau.


The Dorm Chiang Mai
90 Ratchiangsean Amphoe Muang
Wua Lai, Chiang Mai
Thailand 50100 


Shopping in Bangkok

Shopping in Bangkok | Hello... dah baca ke belum post ai tentang Tempat Shopping MURAH dan popular di Bangkok? Kalau belum jemput baca di sini.

Kali ni nak show Bangkok shopping belt pula. Save dan share dengan 'partner in crime' yer... pakai kasut yang selesa untuk 'tawaf' shopping di Platinum/Shibuya 19 - Central World - Siam Paragon - Siam Square - Siam Centre - Siam Discovery - MBK.

Psstt... kalau laki hang jenis tak tahan menunggu, hang suruh dia pi tempat lain. Tak pun tinggalkan kat hotel. Tak pun tinggalkan kat rumah terus hahahaha.... stress weh kalau asyik suruh pilih barang cecepat je.

Sumber TAT Kuala Lumpur


Medical tourism | Bila 'boobs' made in Thailand lebih mengancam

Medical tourism | Bila 'boobs' made in Thailand lebih mengancam | Tetibe tajuk macam harem hahahha...


Tiga negara di rantau ini iaitu Thailand, Malaysia dan Singapura bersaing hebat dalam mempromosikan medical tourism atau pelancongan perubatan. Semuanya adalah disebabkan kepakaran dan peralatan moden yang ditawarkan setanding apa yang ada di negara barat tetapi kosnya jauh lebih murah, murah separuh harga berbanding membuat pembedahan yang sama di Amerika Syarikat. Selain daripada itu perubatan dan perawatan di negara Asia boleh digabungkan dengan melawat tempat-tempat menarik ketika proses pemulihan selepas pembedahan. Current trend is orang melancong ke negara-negara Asia sebab macam macam ada.... kos pun rendah. 

317 penerbangan seminggu atau 45 penerbangan harian dari Malaysia ke Thailand oleh pelbagai airlines.

Thailand has about 37 Joint Commission International (JCI) accredited hospitals- yang terbanyak di Asia Tenggara, dengan lebih daripada 500 doktor adalah american certified. JCI ini adalah pertubuhan antarabangsa yang mengiktiraf pusat perubatan yang selamat, mencapai pelbagai standard perubatan yang tinggi dan memiliki rekod perubatan yang cemerlang selain kepuasan pelanggan.

Jika 10 tahun dahulu hanya Singapura sahaja terkenal dengan kehebatan perubatannya, kini Thailand menjejak rapat. No doubt Thailand is Asia spa capital, itu tak perlu penjelasan lanjut. Menurut rekod 1.2 juta pelancong ke Thailand pada 2013 untuk perubatan. Biasanya pesakit ke Thailand untuk rawatan gigi, pembesaran buah dada, pembedahan pinggul dan lutut serta pembedahan jantina.

Peminat atau stalker yang selalu mengikuti page artis/selebriti biasa dengar kan artis sekian sekian digosip buat hidung di Siam, besarkan nenen di Bangkok, potong anu di Thailand. Semua tempat yang samalah tu, Thailand. Ya Allah tak menyesal ke buang penis weh?? Kalau tetiba nak pakai balik nak buat apa dah dengan tunggul tu? 😂

Daripada briefing mengenai medical tourism yang pernah dihadiri sebelum ini, setiap pesakit akan diiringi oleh tiga ahli keluarga yang membawa maksud mereka akan menginap di hotel, makan, shopping dan berbelanja untuk perkara-perkara lain juga. Semua pertukaran wang ini membawa keuntungan berbilion Thai Baht setiap tahun. Selain sokongan kerajaan, dua airport di Bangkok juga memudahkan pergerakan keluar masuk pelancong antarabangsa ke negara tersebut.


Apex Medical Center 
Di Bangkok Apex Medical Center dikhabarkan a World Class Aesthetic Centre for Skin & Body by American Board Certified Dermatologist.

Dr Rataporn Ungpakorn, Medical Director of Apex Medical Center. He is the living example bagi pembedahan estetika. Muka dan perutnya telah melalui proses-proses yang tersebut di atas.

Hospital swasta ini juga ada ice lab dengan suhu -130C untuk treat joint/muscle pain. Biasanya atlit yang ramai menggunakan ice lab di sini untuk merawat kecederaan lutut dan sendi lain. Mereka akan diletakkan di bilik sejuk selama tiga minit dengan berpakaian minima. Tiga minit tapi suhunya -130C oiii.... aku kena 5C pun dah meleleh air hidung. Selepas direhatkan selama sejam ulangan rawatan dilakukan kembali. 

Jika berhajat untuk memutihkan gigi di hospital ini ada rawatan yang hanya mengambil masa selama 45 minit sahaja. Cepat kan? Lapan shades whiter uols... Removable veneer pun ada. Teringat kepada seorang pengantin perempuan ni, puaslah kita suruh senyum untuk gambar tapi dia tak nak. Akhirnya dia kata, gigi saya tak cantik kak. Removable veneer inilah penyelesaian sementaranya.

Men's health program pun ada...harga bermula daripada THB50,000 .

Di Plastic Surgery Center pula ramai pesakit yang buat pembesaran buah dada, mancungkan hidung, betulkan kelopak mata, runcingkan dagu dan mencantikkan bibir. Walaupun jarang menonton tv tapi sesekali tu perasan juga ada artis yang buat garis senyum. Kalau dia tak senyum pun nampak macam senyum. Dia rasa cantik. Nak besarkan boobs? Untuk siapa? Besar sangat kang bimbang sakit belakang macam Dolly Parton. Pembedahan kosmetik ni kalau ada keperluan buatlah, kalau sesaja bersedialah untuk menanggung risiko di kemudian hari. Kata orang beauty is pain gituh.

Astalift, produk kosmetik berkualiti dari Thailand. Harganya standard SK II.


Jika ada keperluan, silalah hubungi hospital ini untuk pertanyaan lanjut.

Apex Medical Center
Soi Daungpithak
Klong Toey Sub-District
Bangkok. (50 meter dari BTS Ploenchit)

Tel: 062 709 6594


***Aku ni bila nampak perempuan cantik di Thailand terus hati berkata-kata, lelaki ke pompuan... lelaki ke pompuan..? Sesetengah ladyboy sangat cantik dan gebu gebas, malu pula kita yang perempuan asli ni.

Thailand | The unconventional White Temple @ Wat Rong Khun in Chiang Rai. Unik!

The unconventional White Temple @ Wat Rong Khun in Chiang Rai | Hello.... sepertimana yang dah diketahui, aku telah menyambung trip Chiang Mai ke Chiang Rai. Dah dekat sangat takkan nak buang peluang melawat bandar lain di utara Thailand ni.


Pagi itu sangat dingin kerana mengalami musim sejuk di utara Thai. Janjinya tour guide akan datang pukul 7.15 pagi, jemput pelancong di hotel-hotel sebelum meneruskan perjalanan. Walaupun sangat sejuk setiap pagi aku mandi juga... tak biasa keluar berjalan tak mandi pagi, tengahari sure berlengaih. Dalam trip sehari suntuk ke Chiang Rai tu White Temple menjadi lokasi pertama yang ditujui.

Wat Rong Khun direka oleh seorang artis visual terkenal Thai, Chalermchai Kositpipat, yang sebahagian besarnya menggunakan dana sendiri. Sehingga kini ia masih belum benar benar siap. Dengan langit biru musim sejuk ni, White Temple kelihatan sangat cantik dari jauh. Tengok je lah gambar di bawah ni... cantik kan?




Sebelum kita naik ke jambatan tu ada ukiran tangan manusia mengambarkan golongan yang dimasukkan ke dalam neraka. Kuil itu sendiri tak besar tetapi dilengkapi dengan beberapa bangunan lain dengan fungsi memasing. Even the toilet itself gempak giler tapi aku tak masuklah sebab ramai sangat pelancong dari negara tutttt..... Malas gue haha...

White Temple @ Wat Rong Khun tidak seperti temple yang biasa kita lihat di Thailand. Selain warnanya, apa yang cuba disampaikan oleh sang artis berbeza. Dari luar lagi penuh dengan ukiran yang 'cuba menyampaikan sesuatu'. Unik! Kuil Buddha ini penuh berseni, secara spiritual mahupun falsafahnya menggambarkan visi perekanya, Chalermchai Kositpipat. 

Untuk ke ruang utama, kita perlu melalui jambatan kecil yang mana di bawahnya tangan-tangan menggapai keletihan dan ketakutan minta diselamatkan. Gambaran tangan-tangan 'dari neraka' ini sama juga seperti kisah dalam al-quran. Beringatlah kita ya, sesungguhnya tuhan itu sentiasa melihat. 

Tangan-tangan yang meminta tolong. Sepatutnya aku ke kiri sikit untuk mendapatkan komposisi yang lebih baik tapi aku takut orang-orang tanah besar tu potong queue 😒




Pandangan belakang.

The hanging prayer plates.

Tandas pun begini cantik.




Keseluruhan kompleks kuil ini berwarna putih kecuali tandasnya berwarna emas. Beribu cermin kecil dilekapkan pada dinding kuil menggambarkan sesuatu di dalam fikiran perekanya. Ada juga gantungan kecil seperti anting-anting di laluan keluar. Di luar pintu masuk pula ada sebuah galeri seni yang mempamerkan hasil kerja Kositpipat. Sama seperti di main prayer hall mengambil gambar tidak dibenarkan tetapi masuk percuma.

Kompleks kuil ini dijangka siap keseluruhannya dengan sembilan bangunan pada 2070 (err... sempat ke aku tengok?). So far Kositpipat telah menggunakan berjuta baht untuk merealisasikan kerja seninya ini. Sebahagian besar menggunakan dananya sendiri tetapi beliau sudi menerima sumbangan orang ramai yang kurang daripada THB10,000 supaya terus bebas berkreativiti. Betul sangat cara dia. Kita ni kalau asyik menjadi tangan yang di bawah, mudah 'dicekik' orang.


Bagaimana untuk ke White Temple?
Jika dari Chiang Rai:
Jauhnya dari city center 20-30 minit. Kalau naik tuk tuk tambangnya 300 baht manakala teksi 500 baht round trip. Nak naik bas awam dari stesen bas Chiang Rai ataupun naik songthaew.

Jika dari Chiang Mai:
1) Boleh buat day trip. Ada banyak ejen yang menjual di hotel, hostel dan kedai. Tanya mereka apa yang include, termasuk lunch. Beritahulah kita nak vegetarian food tapi kalau rasa tak boleh telan sila bawa makanan sendiri. Cari roti halal di 7E.

2) Buat private day trip supaya lebih bebas nak berada berapa lama di satu satu tempat. Yang ini terbaik tetapi kosnya lebih tinggi.

3) Naik bas awam dari Chiang Mai’s Arcade Bus Station (the northern bus station). Syarikat bas yang popular  ialah Greenbus. Tambangnya hanya 140 baht. Bas ada setiap 30 minit atau satu jam. Boleh beli tiket pada hari yang sama tapi peak season elok beli sehari awal. Basnya selesa siap ada tandas lagi bagi yang jenis VIP tu.

Bas ini akan berhenti di dua stesen. Sila turun di stesen pertama (Terminal 2) yang terletak 5km selatan bandar Chiang Rai. Stesen kedua (Terminal 1) tu di tengah bandar di sebelah night market. Tapi kalau terlepas naik je minibus atau songteaw, perjalanan dalam 15 minit ke stesen yang satu lagi. Bas VIP berhenti di city centre.

Agensi tiket Green Bus:
24 Inthawarorot Road, Old City (berhampiran Wat Phran Singh. Mereka caj komisyen 20 baht setiap tiket. Rasanya setiap setengah jam ada bas.

4) Stesen keretapi terdekat hanya di Chiang Mai jadi menaiki keretapi bukan pilihan.


Tips ke White Temple @ Wat Rong Khun
1) Kalau nak bergambar dengan clean background sila datang awal.

2) Jika anda jenis orang yang sukakan seni, jangan ikut pakej day trip dari Chiang Mai sebab masa yang diberikan untuk explore kompleks wat tersebut tak lama. 

3) To muslims, if ada muslim day tour package ke sini better ikut mereka. Senang nak makan solat segala.

Tak boleh blah rupa kon ni.

Selepas ini kita boleh continue ke Segitiga Emas (Golden Triangle) 34 batu dari Chiang Rai dimana Burma, Thailand, and Laos bersempadan. Takde apa sangat pun tapi bolehlah...


Waktu beroperasi: 8 pagi hingga 5 petang
Tiket masuk untuk pelancong asing : THB50 seorang



Wat Rong Khun

Pa O Don Chai
Amphoe Muang Chiang Rai
Chiang Rai 57000
Thailand

Puas hati aku dah sampai 😀

Nak makan seafood sedap dan murah di Koh Samui? Sila cari di Hua Thanon Fishing Village

Nak makan seafood sedap dan murah di Koh Samui? Sila cari di Hua Thanon Fishing Village | Satu komuniti harmoni di perkampungan nelayan di selatan Koh Samui menjadi tempat untuk melihat Koh Samui yang asli, tidak terjejas dek pembangunan berlebihan. Ianya hanya sepelaungan dari Hin Ta & Hin Yai 😀 dan utara pusat pelancongan Laem Set yang terkenal dengan Samui Aquarium, Tiger Zoo dan Butterfly Garden.



Image result for hua thanon fishing village
Sumber di sini.

Kampung ini agak laid back. Sepertimana namanya, majoriti penduduk bekerja sebagai nelayan. Oleh itu pasar basahnya menjadi lokasi untuk mendapatkan bekalan ikan mentah segar yang didaratkan nelayan di sana. Ia juga dirujuk sebagai "Koh Samui muslim village" kerana ramai penduduk beragama Islam berada di sini. Masih banyak rumah kayu di sini.

Bermula dengan kedatangan warga Pattani sejak 120 tahun lalu, ia juga dihuni oleh penduduk asal Thai beragama Buddha tanpa sebarang prejudis diantara satu sama lain. Kini terdapat kira-kira 600 kaum muslimin dan muslimat di kampung ini. Malah masjid terbesar di Koh Samui, Masjid Nurul Ihsaan, juga di sini.


Masjid Nurul Ihsaan, Hua Thanon Fishing Village, Koh Samui.


Pelajar tahfiz dan jemmah masjid sedang berehat di hadapan Masjid Nurul Ihsaan, Hua Thanon Fishing Village, Koh Samui.

Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Salurkan saham akhirat anda untuk membantu anak yatim di sini ke akaun Gongtunpeardekkampra di Government Savings Bank 0201-1-503896-8.

Bot-bot nelayan yang dipanggil kolae dengan warna terang kelihatan sangat menarik tersusun di tebing sungai bila nelayan tidak ke laut. Walau bagaimana kuat mereka bekerja, hasil tangkapan hanyalah untuk pasaran tempatan. Ye lah kan, tak terlawan bot besar yang serba lengkap. Ikan-ikan yang didaratkan ada juga yang dikeringkan menjadi ikan masin. Di Tak Bai (juga selatan Thailand) ada sejenis ikan masin yang mahai bukan main yang takde di tempat lain. Harga ikan masin pun mahal macam emas 😡 

Image result for hua thanon fishing village
Sumber di sini.

Ramai yang berniaga makanan halal. Sewa je motor untuk ke sini.





Di mana restoran makanan laut yang sedap di Hua Thanon tu?

Salah satunya yang ini,  Malayu Samuiseafood & Resort.


Malayu Samuiseafood & Resort, Hua Thanon Fishing Village, Koh Samui, Thailand

Tengoklah saiz udang tu. Paling bawah, kensom.

Oleh kerana berhampiran penempatan manusia dan menjadi lokasi pendaratan hasilan laut, pantai di sini tidaklah secantik pantai di Chaweng, Lamai dan Bo Phut. Namun tarikan utama ke kampung ini ialah pengalaman melihat Koh Samui yang asal dan kedai makanan halal yang banyak dengan harga murah berbanding di bandar. Kalau sewa motor/kereta pergilah ke sini cari sarapan pagi. Penginapan bajet juga ada di sini.


Untuk bacaan lain:

Resort yang best di Koh Samui ada di sini.
Restoran makanan halal pun banyak. Sila baca di sini.

Old Phuket Town yang Instagramable!

Old Phuket yang Instagramable! | Aku purposely nak bermalam di bandar Phuket pada hari terakhir di sana sebab nak melihat apa yang menarik di pasar malam. Ya aku suka ke pasar malam dan pasar pagi di negara orang untuk melihat budaya dan cara hidup mereka selain makanan yang dijual.


Banyak yang menarik di Phuket, aku pun dah pernah buat senarai perkara menarik di sana tapi aku stay di pekan lama yang lebih bersejarah dan dipenuhi dengan deretan kedai bersenibina menarik.


Apa yang menarik di Phuket Old Town?

1) Bangunan rumah kedai bercirikan Sino-Portugis
Di kemuncak kemasyhuran Phuket sebagai kawasan perlombongan bijih timah pada kurun ke-19, para pelombong dan pedagang dari China dan Eropah datang 'menghurungi' Phuket seperti semut mendatangi gula. Mereka membawa sekali bahasa dan budaya. Percampuran pedagang dari China dan eropah inilah punca pembinaan bangunan rumah kedai yang bercirikan Sino-Portugis yang masih kekal teguh hingga ke hari ini malah sebahagiannya telah ditukar fungsinya menjadi bar, kafe dan rumah tetamu/hotel. Bangunan pertama yang ada di sini dikatakan telah dibina ketika pemerintahan King Rama V di antara 1853 and 1910.

Di Talang Road dan lorong-lorong di sekitarnyalah beradanya bangunan lama yang menarik tu. Di sini juga banyak kedai kopi, bar, kedai kain, guesthouse, kuil Buddha, kedai mainan dan kedai sensei. Kedai ubat tradsional Cina tertua di Phuket terdapat di sini dan mereja juga turut supply produk ke spa-spa di sana. Jalan sepanjang 350m ini dimeriahkan dengan kedai dan pejabat milik peniaga muslim Thai, India dan etnik Baba iaitu keturunan imigran dari China yang datang melombong bijih timah pada awal kurun ke-20 yang berkahwin dengan wanita tempatan. Di malam hari kedai-kedai ini akan 'ditembak' dengan lampu limpah yang bertukar warna dari biru-hijau-magenta.

The late King Bhumibol yang disayangi rakyatnya.

Semua sepesen je  kaca kat atas tu.



Second trip in October 2018 at Talang Road, Phuket.

Gambar masa first trip bulan Ogos 2018.

Akhirnya dapat juga bergambar dengan King Bhumibol Adulyadej.

Belakang rumah orang 😃 Habis segala lorong aku masuk. Tu yang best jalan sensorang.


Phuket Thai Hua Museum.

Tempat letak kaki di skuter. Kat Thailand ni kan ada bermacam benda menarik yang made in Thai. 



2) Mural @ Street Art
Mural- mural ni aku jumpa di Talang Road. Jalan ke Metropole Hotel pun ada juga.




3) Pasar malam @ Lardyai
Phuket Walking Street atau Lardyai ialah pasar malam yang dibuka hanya pada petang Ahad membawa ke jam 10 malam di Talang Road. Bermacamlah yang dijual di sini seperti makanan, cenderahati, passport cover, pakaian dan sebagainya. Tak perlu risau tentang makanan halal, tak muat perut!

Pintu masuknya di sebelah timur Talang Road yang ada pintu gerbang bertulis LARDYAAI dalam tiga bahasa; Thai, Cina dan English. Untuk tidak merosakkan "ciri-ciri lama" kawasan ini, kabel elektrik di sini ditanam pada tahun 2012. Jadi bila kita berjalan-jalan tu takdelah sakit mata melihat kabel elektrik yang berselirat seperti di tempat lain. Nak ambil gambar pun cantik je.

Berbagai makanan dan minuman dijual. Ada jugalah try beberapa jenis makanan manis yang kuyakini tiada bahan syubhah. Ada seorang peniaga tu dia jual sambal kering ikan bilis bercampur almong nuts yang macam kat Panyee Island tu. Sedap bag hang! Ratah gitu je. Anak bongsu aku yang lima tahun tu kemain suka walaupun pedas. Di sinilah juga pertama kali minum jus mulberi segar. Sedap, tapi tak berani minum lelebih bimbang perut menjadi lawas benar pagi esok. Nayalah aku time fly balik. 

Sewaktu aku di sana ada pameran motor besar dan vintage car. Kereta lama macam milik peniaga je... agaknya sebagai tarikan. Lebih menariknya, ada tiga kumpulan membuat persembahan nyanyian denga tiga genre berbeza. Penuh kerusi!




The famous mango sticky rice (pulut mangga), makanan asli Thai.

Jarang aku ke pasar di waktu malam. Sesekali dapat juga memerhati bagaimana susahnya manusia lain mencari sesuap nasi.

Jika anda sukakan bangunan lama seperti yang masih wujud di Melaka dan Pulau Pinang, Old Phuket Town harus menjadi lokasi selanjutnya untuk dilawati dan selfie 😃


Bagaimana untuk ke Phuket dari Malaysia?
Naik MAS boleh, Malindo dan Air Asia pun ada. Phuket International Airport besar dan selesa cuma... bawa botol kosong eh untuk ke toilet. Surau juga ada tapi bukan di boarding area.

Jika masuk melalui jalan darat, jenuh jugalah sebab jauhnya 436km dari Hadyai so kena memandu selauh 6 jam 50 minit di Route 4. Pilihan lain dari Hadyai ialah bas dan keretapi.

Jika dari Patong Beach pula paling convenient sewa motor untuk ke Phuket Town. Rata rata sewanya 200 baht sehari. Naik bas pun boleh, 30 baht je tambangnya. Naik bas lama, best!

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free