Showing posts with label Thailand. Show all posts
Showing posts with label Thailand. Show all posts

Nak makan seafood sedap dan murah di Koh Samui? Sila cari di Hua Thanon Fishing Village

Nak makan seafood sedap dan murah di Koh Samui? Sila cari di Hua Thanon Fishing Village | Satu komuniti harmoni di perkampungan nelayan di selatan Koh Samui menjadi tempat untuk melihat Koh Samui yang asli, tidak terjejas dek pembangunan berlebihan. Ianya hanya sepelaungan dari Hin Ta & Hin Yai 😀 dan utara pusat pelancongan Laem Set yang terkenal dengan Samui Aquarium, Tiger Zoo dan Butterfly Garden.



Image result for hua thanon fishing village
Sumber di sini.

Kampung ini agak laid back. Sepertimana namanya, majoriti penduduk bekerja sebagai nelayan. Oleh itu pasar basahnya menjadi lokasi untuk mendapatkan bekalan ikan mentah segar yang didaratkan nelayan di sana. Ia juga dirujuk sebagai "Koh Samui muslim village" kerana ramai penduduk beragama Islam berada di sini. Masih banyak rumah kayu di sini.

Bermula dengan kedatangan warga Pattani sejak 120 tahun lalu, ia juga dihuni oleh penduduk asal Thai beragama Buddha tanpa sebarang prejudis diantara satu sama lain. Kini terdapat kira-kira 600 kaum muslimin dan muslimat di kampung ini. Malah masjid terbesar di Koh Samui, Masjid Nurul Ihsaan, juga di sini.


Masjid Nurul Ihsaan, Hua Thanon Fishing Village, Koh Samui.


Pelajar tahfiz dan jemmah masjid sedang berehat di hadapan Masjid Nurul Ihsaan, Hua Thanon Fishing Village, Koh Samui.

Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Salurkan saham akhirat anda untuk membantu anak yatim di sini ke akaun Gongtunpeardekkampra di Government Savings Bank 0201-1-503896-8.

Bot-bot nelayan yang dipanggil kolae dengan warna terang kelihatan sangat menarik tersusun di tebing sungai bila nelayan tidak ke laut. Walau bagaimana kuat mereka bekerja, hasil tangkapan hanyalah untuk pasaran tempatan. Ye lah kan, tak terlawan bot besar yang serba lengkap. Ikan-ikan yang didaratkan ada juga yang dikeringkan menjadi ikan masin. Di Tak Bai (juga selatan Thailand) ada sejenis ikan masin yang mahai bukan main yang takde di tempat lain. Harga ikan masin pun mahal macam emas 😡 

Image result for hua thanon fishing village
Sumber di sini.

Ramai yang berniaga makanan halal. Sewa je motor untuk ke sini.





Di mana restoran makanan laut yang sedap di Hua Thanon tu?

Salah satunya yang ini,  Malayu Samuiseafood & Resort.


Malayu Samuiseafood & Resort, Hua Thanon Fishing Village, Koh Samui, Thailand

Tengoklah saiz udang tu. Paling bawah, kensom.

Oleh kerana berhampiran penempatan manusia dan menjadi lokasi pendaratan hasilan laut, pantai di sini tidaklah secantik pantai di Chaweng, Lamai dan Bo Phut. Namun tarikan utama ke kampung ini ialah pengalaman melihat Koh Samui yang asal dan kedai makanan halal yang banyak dengan harga murah berbanding di bandar. Kalau sewa motor/kereta pergilah ke sini cari sarapan pagi. Penginapan bajet juga ada di sini.


Untuk bacaan lain:

Resort yang best di Koh Samui ada di sini.
Restoran makanan halal pun banyak. Sila baca di sini.

Old Phuket Town yang Instagramable!

Old Phuket yang Instagramable! | Aku purposely nak bermalam di bandar Phuket pada hari terakhir di sana sebab nak melihat apa yang menarik di pasar malam. Ya aku suka ke pasar malam dan pasar pagi di negara orang untuk melihat budaya dan cara hidup mereka selain makanan yang dijual.


Banyak yang menarik di Phuket, aku pun dah pernah buat senarai perkara menarik di sana tapi aku stay di pekan lama yang lebih bersejarah dan dipenuhi dengan deretan kedai bersenibina menarik.


Apa yang menarik di Phuket Old Town?

1) Bangunan rumah kedai bercirikan Sino-Portugis
Di kemuncak kemasyhuran Phuket sebagai kawasan perlombongan bijih timah pada kurun ke-19, para pelombong dan pedagang dari China dan Eropah datang 'menghurungi' Phuket seperti semut mendatangi gula. Mereka membawa sekali bahasa dan budaya. Percampuran pedagang dari China dan eropah inilah punca pembinaan bangunan rumah kedai yang bercirikan Sino-Portugis yang masih kekal teguh hingga ke hari ini malah sebahagiannya telah ditukar fungsinya menjadi bar, kafe dan rumah tetamu/hotel. Bangunan pertama yang ada di sini dikatakan telah dibina ketika pemerintahan King Rama V di antara 1853 and 1910.

Di Talang Road dan lorong-lorong di sekitarnyalah beradanya bangunan lama yang menarik tu. Di sini juga banyak kedai kopi, bar, kedai kain, guesthouse, kuil Buddha, kedai mainan dan kedai sensei. Kedai ubat tradsional Cina tertua di Phuket terdapat di sini dan mereja juga turut supply produk ke spa-spa di sana. Jalan sepanjang 350m ini dimeriahkan dengan kedai dan pejabat milik peniaga muslim Thai, India dan etnik Baba iaitu keturunan imigran dari China yang datang melombong bijih timah pada awal kurun ke-20 yang berkahwin dengan wanita tempatan. Di malam hari kedai-kedai ini akan 'ditembak' dengan lampu limpah yang bertukar warna dari biru-hijau-magenta.

The late King Bhumibol yang disayangi rakyatnya.

Semua sepesen je  kaca kat atas tu.



Second trip in October 2018 at Talang Road, Phuket.

Gambar masa first trip bulan Ogos 2018.

Akhirnya dapat juga bergambar dengan King Bhumibol Adulyadej.

Belakang rumah orang 😃 Habis segala lorong aku masuk. Tu yang best jalan sensorang.


Phuket Thai Hua Museum.

Tempat letak kaki di skuter. Kat Thailand ni kan ada bermacam benda menarik yang made in Thai. 



2) Mural @ Street Art
Mural- mural ni aku jumpa di Talang Road. Jalan ke Metropole Hotel pun ada juga.




3) Pasar malam @ Lardyai
Phuket Walking Street atau Lardyai ialah pasar malam yang dibuka hanya pada petang Ahad membawa ke jam 10 malam di Talang Road. Bermacamlah yang dijual di sini seperti makanan, cenderahati, passport cover, pakaian dan sebagainya. Tak perlu risau tentang makanan halal, tak muat perut!

Pintu masuknya di sebelah timur Talang Road yang ada pintu gerbang bertulis LARDYAAI dalam tiga bahasa; Thai, Cina dan English. Untuk tidak merosakkan "ciri-ciri lama" kawasan ini, kabel elektrik di sini ditanam pada tahun 2012. Jadi bila kita berjalan-jalan tu takdelah sakit mata melihat kabel elektrik yang berselirat seperti di tempat lain. Nak ambil gambar pun cantik je.

Berbagai makanan dan minuman dijual. Ada jugalah try beberapa jenis makanan manis yang kuyakini tiada bahan syubhah. Ada seorang peniaga tu dia jual sambal kering ikan bilis bercampur almong nuts yang macam kat Panyee Island tu. Sedap bag hang! Ratah gitu je. Anak bongsu aku yang lima tahun tu kemain suka walaupun pedas. Di sinilah juga pertama kali minum jus mulberi segar. Sedap, tapi tak berani minum lelebih bimbang perut menjadi lawas benar pagi esok. Nayalah aku time fly balik. 

Sewaktu aku di sana ada pameran motor besar dan vintage car. Kereta lama macam milik peniaga je... agaknya sebagai tarikan. Lebih menariknya, ada tiga kumpulan membuat persembahan nyanyian denga tiga genre berbeza. Penuh kerusi!




The famous mango sticky rice (pulut mangga), makanan asli Thai.

Jarang aku ke pasar di waktu malam. Sesekali dapat juga memerhati bagaimana susahnya manusia lain mencari sesuap nasi.

Jika anda sukakan bangunan lama seperti yang masih wujud di Melaka dan Pulau Pinang, Old Phuket Town harus menjadi lokasi selanjutnya untuk dilawati dan selfie 😃


Bagaimana untuk ke Phuket dari Malaysia?
Naik MAS boleh, Malindo dan Air Asia pun ada. Phuket International Airport besar dan selesa cuma... bawa botol kosong eh untuk ke toilet. Surau juga ada tapi bukan di boarding area.

Jika masuk melalui jalan darat, jenuh jugalah sebab jauhnya 436km dari Hadyai so kena memandu selauh 6 jam 50 minit di Route 4. Pilihan lain dari Hadyai ialah bas dan keretapi.

Jika dari Patong Beach pula paling convenient sewa motor untuk ke Phuket Town. Rata rata sewanya 200 baht sehari. Naik bas pun boleh, 30 baht je tambangnya. Naik bas lama, best!

'Bengkek' di Phi Phi Island

'Bengkek' di Phi Phi Island | Nak sambung cerita Phuket yang tertangguh. Ok, selepas je check-in di Memory Hotel kami pun keluar survey pelbagai tour package dan dapat harga THB1200 per person untuk one day tour ke Phi Phi Island. Rasa macam dah dapat best price dah tu.

Sebenarnya jarak Ao Nang (Krabi) ke pulau itu lebih dekat berbanding Phuket sebab tu harga pakej lebih murah tapi masa pergi Krabi dulu ada pula plan lain so dapat ambil pakej ke James Bond Island je. 



Hanyut di Khai Island
Sekitar jam 9.15 pagi kami dijemput di hotel. Seperti biasalah lepas sorang...sorang naik. Ada satu famili tu dari Dubai, stay kat hotel yang jauh sikit jadi agak bermasalah untuk mendapatkan makanan halal padahal banyak je di sana. Nanti refer restoran halal kat sini.

Kami dikumpulkan di satu tempat di tepi pantai dan diberi taklimat. Sambil tu mereka rekemen untuk beli kasut getah supaya kaki tak terluka. Aku tak beli sebab mahal, 200 bath. Kasut Adidas kampung yang dibeli masa nak rafting di Sungai Kampar dulu pun dok terperuk dalam gobok kasut, takan nak beli lagi? Sekali tu je pakai.

Kami diberikan reben berwarna mengikut kumpulan sebelum menaiki speedboat untuk memulakan aktiviti. Frankly aku rasa tak best naik speed boat. Memanglah laju tapi tak dapat tengok apa apa. Terkepung dalam tu nak ambil gambar pun kena memanjat kerusi. Yang duduk tepi okaylah. Mujur aku tak uwek uwek kali ni. 

Tempat pertama yang kami tujui ialah Khai Island. Air laut kat sini sangat jernih masyaallah. Cantik sangat, macam air paip jernihnya. Tengoklah gambar ai tak tipu. Kami diberi masa 45 minit - 1  jam rasanya untuk mandi-manda. Serius cantik pulau ni boleh nampak ikan berenang. Pulau ni kecik je tetapi tetaplah ada gerai menjual pakaian/peralatan berenang dan snorkeling serta makanan dan minuman. Nak duduk saja kena bayar 100 baht seorang.




Nak dijadikan cerita (lihat gambar di bawah dulu) aku apungkan badan sambil muka ke air di sebelah kanan, yang arrow membawa ke laut tu. Asyik sungguh tengok ikan berenang. Di mata ni laut tu tak nampak dalam, masih boleh nampak kaki orang berdiri. Sekali tu aku angkat muka...MAKKKK !! dah jauh sampai ke hujung pulau kecil tu. Ya Allah tuhan je tahu nervous nya aku. Aku pun cuba berenang ke tepi tapi macam tak bergerak lansung. Life jacket tu pun memberatkan pergerakan juga agaknya. Ya Allah ya Allah ya Allah takutnya... pengunjung pun dah tak ramai, semua beransur ke bot. Aku lambaikan tangan pada dua orang perempuan yang berdiri di gigi air, yang seorang tu pandang pastu sambung berborak dengan kawan dia. Aku lambai lagi, sama juga. Kali ketiga aku angkat kedua tangan barulah yang memandang tadi tu bagi tau kawan dia tapi muka dia selamba je. Boleh bayangkan tak ketakutan aku masa tu?? Boleh dia buat tak tahu je bila kita minta tolong. Mestilah ada beza orang melambai cemas dengan orang yang melambai macam Miss World di atas pentas tu kan? haiyooo.... Mujur masa tu juga tour guide datang mencari aku.


TG tu menjerit suruh aku berenang ke sebalik pulau yang aku tandakan mengarah ke pantai. Dalam cemas dan takut tu aku tak berani lepaskan tangan dari batu. Mesti nak berpaut juga sebab air di situ dalam. Aku dahlah boleh berenang so-so je... selalunya sekadar berenang di swimming pool. Itupun kalau takde life guard atau kawan-kawan aku tak mandi.

Ya Allah terketar-ketar tangan kaki nak ke sebelah sana. Pijak je segala yang ada asalkan dapat selamatkan diri. Dari sebelah yang satu lagi memang senang berenang ke darat sebab air laut menolak ke pantai. Leganya bila sampai ke darat!


Bila aku pijakkan kaki ke bot hampir kesemuanya bertepuk tangan. Aku fahamlah kena perli so aku cakap I'm sorry. Di dada ni masih belum hilang debaran lagi. Sekali ada mad sailor (mat saleh) dari Hinglen ni pi jerkah aku sebab kena tunggu 25 minit. Terkejut aku 😠😠. Cilakak betul! Takut tak hilang lagi kena marah pulak.

Aku ulanglah I'm sorry. Dia balas lagi. Aku cakap I was drowning, dia cakap I DON'T CARE! pum pang pum pang dalam bot tu. Suara dia seorang je memekak. Bingai. Lepas tu adalah seorang back-up aku, she said she was drowning. Tak habis lagi jantan tu membebel. Orang sebelah aku suruh diam je jangan lawan. Jantan tu tinggi aku rendah. Aku dah fikir kalau dia datang dekat aku tendang je telur dia. Sungguh! Heyy aku ingat lagilah basic taekwando tu. Bengang oii... Betullah seperti yang aku selalu baca dalam forum/page sesetengah daripada mereka ni rasa macam bagus sangat. TG pun takde nak calm him down walaupun nampak apa yang terjadi di laut dan dalam bot. Kemudian baru dia terangkan cara guna snorkeling set tu. Si jantan keparat tu dengan kengkawan dia pun diam. Malu kot. Aku bukan tak tahu guna benda tu tapi aku hanyut. HANYUT.

Masa bot bergerak si mek-mek saleh entah bini si lahanat tu ke bini kawan dia bagi tau TG kaki diorang luka. TG pun siap sapukan ubat. Hek eleh... yang kaki aku ni luka atas bawah sampai jalan terhencut ni tak pula dibagi ubat. Menyampah! Meluat sungguh aku bila Asians kena membongkok kat white people. Padan muka diorang selalu 'kena sembelih' bila beli barang.

Mood aku dah hilang. Dahlah handphone yang berbungkus plastik pun dimasuki air, suwei hari ni.

Bot berhenti lagi di satu tempat untuk bagi peluang peserta-peserta mandi. Sure lah aku tak turun, bangun pun tidak. Aku doakan si jantan:

Lemas lah kau.
Harap ikan jerung makan kau.
Harap kau jatuh tertomoih masa turun van karang.
Harap kau cirit-birit.

Doa aku masih ON sampai sekarang. I feel humiliated.

Tu si hamlau yang aku bulatkan tu. Tahu pula dia alihkan muka setiap kali aku angkat kamera.


Kampung nelayan di Phi Phi Don
Kami berhenti selama 45 minit untuk lunch di sini. Boleh tahanlah makanannya ada rasa. Kemudian habiskan masa melawat kawasan. Kalau nak stay di sini pun boleh, hotel pun ada.





Sepintas lalu Viking Cave dan Maya Bay
Viking Cave di Koh Phi Phi Leh ialah milik persendirian yang menjadi habitat burung. Dinamakan sedemikian sebab ada lukisan viking boat di dalamnya yang dilukis oleh nelayan yang menyelamatkan diri daripada ombak ganas di malam hari. Nak masuk kena bayar 40 baht. Kami cuma berhenti ambil gambar dari jauh je. Kalau dapat masuk lagi best lah kot. 

Viking Cave

Maya Bay menjadi lokasi lawatan terakhir. Maya Bay ni kalau kita tengok daripada gambar-gambar orang lain sangat cantik dengan formation batu di sekelilingnya tapi sayangnya kami tak singgah juga. Dari jauh nampak ramai betul orang. Nak singgah sini kena bayar lagi 1000 baht lagi. Tengok betapa jernihnya air laut tu...

Maya Bay terkenal sejak filem Danny Boyle's, The Beach lakonan Leonardo diCaprio ditayangkan pada tahun 2000. Sejak itu ia menjadi popular dan kini menerima purata 200 bot dengan 4,000 pengunjung sehari. Bayangkanlah ramainya tu. 

**Menurut berita 30 Mac 2018, Thai authority akan menutup Maya Bay bermula Jun depan selama tiga bulan untuk memulihkan kerosakan dan kekotoran akibat over tourism. Dengan kedatangan 4,000 orang sehari tu hidupan laut seperti karang dan ikan terjejas, laut tercemar dan sampah pun terlalu banyak. Itu belum lagi plastik-plastik yang hanyut di laut.**


Inilah pengalaman paling pahit sejak mula melancong. Geram tu masih ada sehingga kini yang menambah meluat aku dengan omputeh ni. 

Moga kau jatuh sampai pecah mulut, tak pun kena scam samai tinggal spender baru padan muka. Sekian.






Menanti sunset di Promthep Cape

Menanti sunset di Promthep Cape | Sejak kali pertama menjejakkan kaki di Phuket Ogos lalu, terasa ingin sekali bergambar di titik paling selatan Phuket. Macam satu kepuasan pula bila dapat sampai ke "titik 0/paling utara/paling selatan" memana negara. Tanjung Piai dah, Tanjung Simpang Mengayau dah, Kilometer 0 di Pulau Weh dah.... sayangnya masa tidak mengizinkan. Peluang kedua dua bulan kemudian kita pun apa lagi...sewa motor, jalan!


Sebenarnya sebelum ke sini kami bertiga nak ke Botanical Garden tapi tak jumpa sebab kurang signboard kot, kami dah lajak masuk ke highway. Kononya nak habiskan masa di situ dulu sementara menunggu matahari terbenam. Sudahnya terus naik ke Promthep Cape.

Cara mudah untuk ke Promthep Cape atau Laem Promthep sudah tentulah dengan menunggang motorsikal. Sewanya rata rata 200 baht sehari. Check bebetul ya motor tu, bergegar ke terkopak dimana mana ke... and of course the owner will hold your passport. Itu yang bahaya tu, passport Malaysia top six paling berkuasa dalam dunia. 'Nyawa' kita dipegang orang.

Dari Patong kita akan melalui tujuh pantai dan dua view point sebelum sampai ke sini. Jauhnya 21km jadi perjalanan dalam 40 minit jugalah turun naik bukit. Please wear the helmet, ada je roadblock sepanjang jalan tu. Banyak pula roadblock masa aku pergi tu... masa balik dari zipline pun ada. Suspens aku, polis tu datang jenguk ke dalam dan betulkan seat belt aku hahahha.... aku kepit bawak ketiak seat belt tu sebab kalau pakai dengan betul tali tu lalu kat leher, tak selesa.

Berhenti sekejap melihat alam. Selalunya nampak dari low angle je kali ni dapat tengok dari atas gunung.

Rawai Beach

Kanchanaphisek Lighthouse
Di atas sana tu ada rumah api dan Buddhist shrine. Terdapat beberapa patung gajah juga. Biasalah tu kan...Thailand. Kat parking area ada kedai-kedai jual souvenir.

Lighthouse ni 200 meter dari sea level. Ia dibina pada 1996 untuk meraikan jubli emas the late HM King Bhumibol Adulyadej. Dengarnya boleh naik sampai tingkat paling atas. Alahai ruginya tak buat research kalau tak boleh mai lagi awai.

Di depannya ada kawasan lapang untuk melihat matahari terbenam. Di sini juga dibina nautical museum tapi aku tak sempat masuk sebab dah lebih pukul lima petang. Sebelum penggunaan sistem satelit angkasa lepas rumah api sangat membantu nakhoda kapal dalam pelayaran.

Menjelang senja je pergh...menderu manusia datang lepas tu sunyi sepi.


Kanchanaphisek Lighthouse

Phromthep Cape Viewpoint
Lokasi sangat terkenal sebagai port untuk melihat sunset. Di pantai lain pun boleh tengok juga tapi dari sini special sket (sekiranya cuaca baik- tak mendung/hujan). Dari parking lot u kita kena naik tangga sikit untuk sampai ke puncak. 

Dari platform yang disediakan kita boleh nampak jalan yang kita lalu sebelum tu. Umangaii...jauh betul tapi best sebab tak panas, dipenuhi kehijauan. Selain itu kita juga boleh nampak resort lain di sana. Bebetul merehatkan minda kalau duduk kawasan sini.

Masa aku sampai tu hujan renyai tapi tunggu jugalah. Who knows kan... positif betul nak tengok matahari terbenam. Kemudian dengan kaki sakit sebab luka atas bawah terpijak corals semasa trip ke Phi Phi Island semalamnya aku turun memijak batuan hingga ke laut sana. Mencabar jugalah turun tu dengan kaki yang sakit sebab kita menggunakan laluan semulajadi. Dengan batu besar kecil dan tanah yang uneven... susah juga hati takut terpeleot tapi kalau tak turun pasti akan terasa sangat ralat.

Memula kat dinding tu ada tangga turun, lepas tu kena lalui denai berbatu dan berpasir. Boleh tahan juga hike sini...berhati-hati dengan pasir tu, licin. Rasa macam satu achievement bila dapat bersama-sama yang lain to the southern most tip of Phuket Island 😁😁


Nak turun sampai hujung sana, ke titik paling selatan Phuket. Nampak dekat je kan, tapi...




Aku nampak ada tour boat berhenti di situ sekejap, agaknya pakej melihat rumah api. Ombak memang kuat menghempas. Kalau jatuh ni boleh arwah. Fobia aku dengn kejadian hari semalamnya. Nantilah aku cerita, nak cerita yang baik baik dan best dulu sebab rasa nak mencarut je bila teringatkan mat saleh bingai tu 😦

Awal tebal kelabu. Arghh...tipis harapan.

Nampaknya takde harapan untuk menyaksikan matahari terbenam cantik. Takde rezeki... nak suruh datang lagilah tu. Hujan semakin kasar lalu aku pun bergegas naik. Kisah hanyut keseorangan di Phi Phi Island sangat menakutkan aku. Bila orang mula bergerak naik aku pun ikutlah. Takut aku kena tinggal lagi. Mak fobia. Jadi kepada yang turun ke titik paling selatan Phuket itu silalah kembali ke pangkal jalan sebelum gelap.


Aloloo romatiknya....

Mencungap nak naik ke atas sana. Yang motivates me ada satu couple in their 60s selamba je hike. Takkan aku nak tunjuk lemah kot? Malulah pada diri sendiri.

Beginilah keindahannya jika bernasib baik. Gambar ni aku google je.

Semasa balik ke Patong tu jalan basah sebab baru lepas hujan. Bila menghampiri Kata/Karon Beach ada satu selekoh tajam dalam keadaan menegak. Ohmaiii...aku yang kat atas bukit ni punyalah berdebar dan berdoa supaya van di depan tu cepat membelok. Aduhaiii perlahannya.... aku sempat mengelak tapi tayar belakang 'lari'. Dua kali! Berderau darah aku. Aku terdengar suara perempuan menjerit kat sebelah sana (aku sure lah terjerit gak hahaha). Allahu.. nasib baik tak jatuh. Rasa kurang selamat naik scooter mungkin sebab tayarnya kecik. Kemalangan sangat sangat nak dielakkan bila berada di negara orang. Kalau ada travel insurance pun on claim basis, kena bayar dulu.

Bila dah selamat dari accident tu kami bertiga berhenti sekejap menikmati sunset di Karon Beach. Nak hilangkan debaran sebenarnya heheh...


Jika ke Phuket, silalah naik ke Promthep Cape. FOC.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free