Showing posts with label Thailand. Show all posts
Showing posts with label Thailand. Show all posts

Thailand | Siam Niramit, Persembahan Kebudayaan Yang Hebat!

Thailand | Siam Niramit, Persembahan Kebudayaan Yang Hebat! | Salah satu aktiviti yang ai highly recommend semasa di Phuket ialah menonton persembahan pentas yang hebat ini. Trust me, pasti puas hati.

Nak tak... tengok persembahan pentas antara yang terbesar di dunia?

Nak tak... menyaksikan persembahan 100 performers dengan 500 kostum yang cantik?

Nak tak... melihat dan mendengar kesan khas menggunakan teknologi canggih?

Nak tak... tengok set pentas yang hebat?

Nak tak... mengetahui sejarah dan budaya Thai?

Sumber di sini.

Jadual persembahan di Siam Niramit.

Pernah menonton teater di Mud KL atau Sarawak Cultural Village? Konsep yang hampir sama tapi di sini berskala besar. Jauh lebih besar!

Show Siam Niramit menceritakan sejarah tujuh kurunnya. Ruang teater ini sangat besar dengan kedudukan kerusi bertingkat. Sayangnya tidak dibenarkan membuat rakaman video atau gambar di dalamnya. Nak tengok kena beli tiket gituh. Persembahan dibahagikan kepada beberapa segmen yang dipadankan dengan lagu-lagu bersesuaian. Muzik Malaysia pun ada... teruja kita wak. Kalau ada omputehs sebelah aku mau aku je aku bagi tau dia lagu tu dari sini tapi takde... sekeliling aku semua yang kaler telur pindang je πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ ya ampunnn!!

Persembahan istimewa ini diadakan setiap hari kecuali Selasa. Gate mula dibuka pukul 5.30 petang. Dinner bermula jam 6 petang dan show starts at 8.30pm. Sebelum persembahan utama ada preshow attractions and activities di kawasan lapang depan souvenir shop tu. Jadi bila kita sampai awal pun takdelah mereput menunggu show pukul 8.30 malam tu.

Dinner ada banyak pilihan makanan Thai dan makanan barat. Untuk vegetarian pun ada. Ada juga kaunter nasi ayam. Aku tak makanlah nasi ayam tu... kat Malaysia pun ada heheh... phad Thai pilihan utama. Sedap! Pulut mangga adalah sebesar ibu jari, buat lekat celah gigi. Kami makan di bilik khas sebab beli tiket premium.

Kedai cenderahatinya mengganggu emosi sebab menjual banyak pilihan barangan yang menarik dengan harga berpatutan. 

Ni haa tarikan prapersembahan tu. Menarik, macam-macam ada. Bermula dengan persembahan air dan cahaya, perarakan gajah, tarian, Muay Thai kemudian masuk ke Thai Village. Nak naik gajah pun boleh tapi kena bayarlah sikit.


Hadek hadek ni..


Thai Village pun best. Terdapat empat buah rumah dari empat wilayah. Di sini ada demonstrasi membuat lilitan bunga, makanan tradisional, menenun kain, bergambar memakai pakaian tradisional Thai, bersampan mengelilingi 'tasik' dan games. Games baling bola sampai abang Sajat jatuh dalam air tu paling meriah hehehe... aku tak mainlah sebab takut kalah dengan bebudak. Dahlah 3 biji bola 100b. Mesin duit betul.

Bergambar dengan pakaian tradisional pun menarik. Masa aku lalu tu ada omputehs dok bergambar. Cantiknya lahaiii... 

Naik sampan cuma THB20 seorang. Dalam tempoh menunggu tu sempatkah juga kami buat photoshoot dan videoshoot mempromosikan Siam Niramit. Acah acah pengacara Nona gituh tapi bersangkut-sangkut sebab takde skrip.

Balinglah bola ke tanda kuning tu. Kalau tepat, 'hakak' dalam kurungan tu akan jatuh ke dalam air.

Ni mesti dia ambil gambar sekerat je ni.

Ehem.. Dalam salah satu rumah tradisional Thai.


 

Nak masuk ke teater tu beg kita akan diperiksa. Kamera wajib di simpan di locker. Hebatnya show Siam Niramit ni pelakonnya bukan sekadar di pentas malah ada yang 'diawangan'. Memula main gendang di pentas, lepas tu lampu dipadamkan. Tau tau ada bunyi di atas. Perghhh gempak beb! Sewaktu penutup pun ada aktor yang menabur confetti dari atas sambil bergerak merentasi penonton. 


Dimana untuk membeli tiket Siam Niramit?
Boleh beli online dari Malaysia. Aku ada ternampak di 11Street dengan harga diskaun. Boleh juga dibeli daripada ejen jualan yang banyak di Patong dan Phuket. Pepandailah tawar-menawar. Harga termasuk transfer sekali. If without dinner boleh dikurangkan lagi. 

Any question? Bertanyakah di sini.


Siam Niramit
55/81 Moo 5
Chalermprakiet Rd.
Rassada
Muang, Phuket 83000
Thailand
Phone: +66 76 335 000


Nak tempah hotel di Phuket atau Patong Beach? Klik di sini. Beli kat Agoda senang.






17 Tips Memandu Di Thailand. Lesen Memandu Malaysia Laku Ke?

17 Tips Memandu Di Thailand. Lesen Memandu Malaysia Laku Ke? Kebelakangan ini banyak pertanyaan mengenai boleh atau tidaknya kita memandu kereta atau menunggang motorsikal di Thailand tanpa menggunakan Lesen Memandu Antarabangsa (IDL). Soalan bertalu-talu melalui emel dan panggilan telefon telah menyebabkan Tourism Authority of Thailand mengambil inisiatif untuk memberikan penjelasan supaya kita mendapat informasi yang tepat.


"Amazing Self Drive To Thailand Briefing" telah diadakan di Cititel Mid Valley dengan membawakan Police Attache of The Royal Thai Embassy, Lt Col Amornpong Sommanawan, Chairman of Malaysia - Thailand Rider club, Sunthorn Noibunma dan perkongsian pengalaman oleh Steven Ng, Secretary General of Motoring Association of Malaysia. Majlis telah dirasmikan oleh HE The Ambassador of Thailand to Malaysia, Damrong Kraikruan. Mereka ini adalah orang yang layak untuk memberikan penjelasan dan pandangan, first hand information.

Sumber di sini.

Thailand itu negara lain, bukannya kampung kita
Menurut Duta Thailand, 3.6 juta rakyat Malaysia ke negara gajah putih tersebut tahun lalu. Di imigresen Bukit Kayu Hitam sahaja purata 1000 kenderaan Malaysia melaluinya setiap hari. Banyaknya... apa yang mereka buat beramai-ramai ke Thailand tu?

Ramai suka memandu ke Siam (nama lamanya) kerana ia dekat dengan Malaysia malah ada diantara kita mempunyai hubungan keluarga dan bisnes di sana. Pemandangan dan lanskap negara tersebut juga membuatkan ramai suka melancong dengan memandu ke sana. Tambahan pula mereka juga memandu sebelah kanan jadi takdelah kita keliru. Dari Baling ke Betong baru 40 minit, itu sebab aku cakap hari tu bila melawat Tempat-tempat Menarik Di Baling bawa passport sekali, boleh lajak terus ke Betong, Thailand. Pergi obersi terus! Kalau suami/isteri lahir di Kedah/Perak/Perlis/Kelantan boleh buat border pass untuk anak-beranak... murah je tak sampai RM50. 

Jalanraya di sana elok tapi tak boleh merempit laju sebab ia melalui kawasan komuniti di sepanjang jalan. Bukan macam kita dibina highway di kebanyakan tempat. Baru gerak dari rumah dah kena tol, hawau. Nasib baik MRR di Seremban ni free. Lebuhraya bertol hanya dikenakan di Bangkok. Satu je rasanya.

Di sesetengah tempat divider jalan lebar dan ditanam pokok. Tujuannya, jika kemalangan kereta dari lorong sini tak terbabas hingga ke lorong bertentangan.

Kata Lt Col Amornpong Sommanawan, pemandu di Malaysia lebih baik sebab pakai helmet. Eh best apa tak pakai helmet kat Krabi/Phuket/Koh Samui πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ berangin kepala macam dalam filem omputeh tu hahah.. itulah yang best kat Thailand. 


Di mana pintu masuk Malaysia-Thailand?
Ini senarai jalan darat eh, yang ada Pejabat Kastam dan Imigresen. Nak masuk secara haram melalui sungai atau hutan tu pepandai sendirilah, kalau tertangkap dapat makan percuma tiga kali sehari.

Su-Ngai Golok Boundary Post

Terdapat enam pintu masuk ke Thailand:
1) Wang Kelian, Perlis / Wang Prachan, Satun Province
2) Padang Besar, Perlis / Padang Besar, Songkhla Province
3) Bukit Kayu Hitam, Kedah / Ban Dan Nok, Sadao District, Songkhla Province
4) Pengkalan Hulu, Perak (Keroh) / Betong, Yala Province
5) Bukit Bunga, Jeli, Kelantan / Ban Buketa, Waeng District, Narathiwat Province
6) Rantau Panjang, Kelantan / Sungai Kolok District, Narathiwat Province
7) Pengkalan Kubur, Kelantan / Takbai, Narathiwat Province

Menurut Mr Damrong Kraikruan tiada border office yang sebaik sempadan dengan Malaysia ni. Jalanrayanya bagus dan berada berada di tempat rata.


Dokumen yang diperlukan untuk memandu sendiri di Thailand
1) Passport Malaysia yang sah lakunya masih berbaki sekurang-kurangnya ENAM BULAN. Kiralah bila balik ke sini semula masih ada enam bulan lagi ke tidak.

2) Geran kereta yang asli. Mau yang original sahaja eh. 
Walaupun ada yang kata geran fotostat yang disahkan JPJ atau PDRM pun boleh digunakan, on the book nak yang ori saja. Kalau lepas juga mengikut Thai imigration officer's discretion lah tu. 

3) 3rd Party Thai insurance (Porobo)
Insurance pihak ketiga ini boleh dibeli di border, harga berbeza untuk sedan dan pick-up. Insurance pihak ketiga ni coverage tak tinggi.

"CTPL stands for Comprehensive Third-Party Liability and it is the insurance that is legally required for you to drive your car in Thailand according to the motor vehicle injury act of 2535. It acts as the initial cover for all members involved in an accident; from persons in or outside the vehicle, pedestrians, passengers, and drivers.

Because the fees for CTPL range between 645-970 baht, the government can only guarantee coverage for people but not any assets that may have been damaged. Only voluntary policies will cover damage to third party assets." - https://www.frank.co.th/en/car-insurance/ctpl-insurance

Jika anda sering berulang-alik ke sana seeloknya beli Voluntary Insurance yang lebih komprehensif. Hubungi The Office of Insurance Commission di nombor 1186 jika terdapat sebarang pertanyaan.

4) Memiliki Lesen Memandu Malaysia atau Antarabangsa
Untuk makluman, lesen memandu yang dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan adalah LAKU/VALID digunakan di Thailand dan mana-mana negara Asean kerana ada perjanjian bersama diantara negara.

5) Authorization Letter jika memandu kenderaan orang lain.


17 Tips Memandu di Thailand
Menurut Mr Sunthorn Noibunma (Micky), jalanraya Thai adalah kedua paling bahaya di dunia. Jadi...
1) Ambil gambar kereta kita dan yang unik mengenainya. Simpan dan hantar juga kepada kawan/saudara yang mudah dihubungi. Perkara ini penting dalam kes kecurian kenderaan. Contoh, sun blasting di kiri kanan tingkap belakang tu (sun ke sand?). Jika hilang lebih mudah untuk proses siasatan sebab sun blasting tiada di kenderaan Thai. Contoh lain, ada tanda tertentu di tempat duduk ke...

Jika kereta hilang, buat laporan polis dan hubungi konsulat Malaysia di sana.

2) Bebawaklah bersabar dan bertoleransi di jalanraya ya. Jangan menunggang motor atau memandu macam syaitonnirrajim. Orang sana tak suka dihon apalagi ditunjukkan jari tengah. Jaga adab masuk 'rumah orang'.

3) Oleh kerana jalanraya melalui kawasan perumahan dan kampung serta hutan, ia dikongsi bersama ayam itik lembu vavi. Kelajuan di kawasan kampung biasanya 50-60kmj manakala di bandar 90-120kmj. Susah jugak nak test speed sampai 180kmj macam kereta Singapura masuk Malaysia.

Lembu ni macam kek kampung den jugak, tak school suka duduk atas jalanraya.

4) Pastikan kita memeriksa kenderaan yang kita sewa sebelum menandatangani surat perjanjian. Check lampu berfungsi ke tidak, side mirror satu ke dua bla bla bla..

5) Di lampu isyarat biasanya kita boleh terus membelok ke kiri jika selamat.

6) Di sana kurang tanda amaran, signboard dan lampu jalan. Sebaiknya elakkan bergerak malam. Manalah tahukan ada dahan pokok atas jalan, bahaya kepada penunggang motorsikal.

7) Jika kita membuat u-turn di fly over, kita akan terus gunakan lane kanan dan bukannya ambil left lane seperti di sini.

8) Jangan terlalu bergantung dengan GPS. Masalah nanti di jalanraya bertingkat. 

9) Jika kereta kita perlu ditinggalkan melebihi tempoh insurance yang kita ambil, sila maklumkan kepada polis dan kastam. Jika tidak kita akan dianggap overstay dan didenda beribu baht setiap hari sehingga tarikh kereta diambil.

10) Jika berlaku kemalangan, call polis Thai di nombor 191. Cakap perlahan-lahan ye because English is not their main language. Selalu ada masalah bila kemalangan sebab ayam dengan itik yang bercakap. Yang kena langgar cakap begitu yang melanggar tak boleh nak defence diri sendiri.

11) Jika berlaku kemalangan JANGAN LARI. Kita kan dah beli third party insurance. Jika kita masih boleh berjalan turuti orang yang kita langgar itu ke hospital. Tunjukkan kita mengambil berat dan akan bertanggungjawab. Jika kita lari nama kita akan diletakkan dalan "wanted list" dan siaplah kau masuk penjara. Tak dapek nak sembang tepi dah. Dengan adanya insurance tu kita balik Malaysia pun tak apa.

12) Walkie Talkie adalah DILARANG. Ia peralatan sensitif yang dikawal tentera. Jika kita perlu membawanya (biasanya ketika berkonvoi), permohonan lengkap dengan jenis model, warna dan frekeunsi mestilah dihantar kepada Tourism Authority of Thailand. Pihak TAT akan menghantar untuk kelulusan daripada Kementerian Komunikasi/Tentera di Thailand. Pemilikannya perlukan lesen dengan had kekuatan 260-280 Mhz sahaja. Public hanya dibenarkan menggunakan yang berwarna merah sahaja.

Denda THB50,000 jika melanggar peraturan dan hanya boleh dilunaskan di mahkamah. 

13) Bagi yang berkonvoi cuba elakkan menggunakan perkhidmatan police escort. Try to blend in. Kata nak melancong tengok negara orang kannn... kita tak nak local peoples rasa terganggu. Lagipun polis pengiring tu mampu jaga lima kereta di depan je, yang berbelas berpuluh kat belakang tu? Ish.. cikgu pun pening nak jaga murid sekelas oii.

14) Always check updated law.

15) Jenis jalan negeri atau highway dibezakan dengan berapa digit nombor di papan tanda.

16) Borang TM2 mesti diserahkan apabila kita nak keluar dari Thai. Bawa geran sekali. Borang-borang TM2, TM3, TM5 diberikan PERCUMA.

17) PENTING! Simpan nombor kedutaan dan pejabat konsulat.


Apa yang perlu dibuat jika polis insist International Driving License?
Sila ke balai polis untuk membuat penjelasan atau laporan. Polis trafik tiada hak untuk menyimpan kunci kereta/motor kita. Mungkin mereka tak aware dengan perjanjian memandu di negara Asean.


MAKLUMAT PENTING
Memiliki dadah adalah serious offence. Membawa daun ketum sama je macam bawa ganja walaupun ianya digunakan dalam perubatan tradisional. Penjara 20 tahun jika disabit kesalahan.

Mengambil gambar tentera bertugas? Pastikan tidak tertangkap ok. Karang kena 'simpan' dua minggu. 

Rokok elektronik (e-cigarette) adalah DILARANG. Jika disabitkan kesalahan denda THB50 ribu dan penjara lima tahun. Bagi penjual pula denda THB1 juta dan penjara 10 tahun.

Visa on Arrival (VOA) akan ditukar pada 1 Oktober 2017. Kena caj RM2 kita bising padahal memang tertulis. Lepas ni kena RM5 pula atas alasan dah lama tak naikkan caj. Hahahah... padan muka kita.


Ini nasihat Lt Col Amornpong Sommanawan dan Mr Sunthorn Noibunma,

Ya ramai yang gemar menyewa motor bila bercuti di Thailand, aku pun... tetapi motor yang kita sewa tu being passed dari tangan ke tangan jadi kondisinya mungkin tak berapa bagus. Lagipun, kita akan diminta untuk meninggalkan passport kepada syarikat yang menyewakan motor tu. Passport Malaysia bernilai RM50,000 di pasaran gelap! Nyawa tu!

Related image

Thailand | 13 Perkara Menarik Untuk Dilakukan Di Phuket

Thailand | 13 Perkara Menarik Untuk Dilakukan Di Phuket | It's Thailand againnnn...! Kali ini pergi untuk Phuket Andaman Halal Tourism 2017. Dua tahun kebelakangan ni Thailand agresif sekali mempromosikan negaranya sebagai negara yang muslim friendly. Mereka sudah ada fully halal hotel atau paling kurang pun halal kitchen.


Negara Thai itu berganda saiznya berbanding Malaysia maka sudah tentulah sebulan dua bulan pun takkan habis kita nak explore. Ai pun baru sampai di bahagian selatan dan tengah aje... itupun banyak lagi bandar yang belum dilawati. Kawasan utara Thai, timur laut, barat laut dan tenggara belum sampai lagi. Setakat ini pi sana time panaih lit lit, time sejuk sampai berasap mulut belum lagi.


Di manakah letaknya Phuket?
Phuket berada di selatan Thai menghadap Teluk Andaman, sama dengan Krabi. Phuket bertentangan dengan Krabi jadi pakej lawatan ke pulau-pulau yang dijual banyak yang sama seperti di Ao Nang, Krabi. Phuket Island dihubungkan ke Phang Nga melalui Thao Thepkrasattri Bridge. 

Sebelum Krabi menjadi popular seperti sekarang, Phuketlah tempat tujuan kebanyakan pelancong sejak 1980an untuk menikmati suasana tepi pantai dengan air laut yang jernih. Pantai yang terkenal dan terdapat banyak penginapan di sini ialah Naithon, Kamala, Kalim, Kata, Karon dan Patong. Banyak lagi sebenarnya tapi yang paling popular dan happening memalam ialah Patong Beach! Macam kat Pattaya beb! Gegak-gempita memalam bersama "budak sekolah di tiang" πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Penduduk muslim di pulau ini kurang berbanding Krabi tetapi kehadiran mereka dapat dilihat dimana-mana akibat penghijrahan. Banyak punca rezeki di kawasan sesak dengan pelancong ini.

Di antara Mei hingga Oktober adalah musim hujan, jadi laut agak bergelora di waktu ini. Peak season pula di bulan November hingga Februari. Omputehs dimana-mana, lari dari winter di kampung sendiri agaknya, hinggakan kalau kita ikut pakej island hopping yang include makan tengahari tu pun mengikut selera omputeh tak pedas, tawaq tak sedap baq hang. Hilang terus identiti Thai daripada makanan tu. Bukan ke kalau orang datang ke rumah kita dia kena makan ikut cara kita? hmmm...

Bagaimana untuk ke Phuket?
Naik MAS boleh, Malindo dan Air Asia pun ada. Phuket International Airport besar dan selesa cuma... bawa botol kosong eh untuk ke toilet. Tiada surau di boarding area.

Apa yang menarik di Phuket?
Banyak, tapi ai nak share sebahagian daripadanya sahaja. Nak tau lelebih kena pergi sendiri. Datang dengan poket tebal pasti tak bosan di sini. Makanan pun sedap.

1) Phuket Old Town
Phuket asalnya sebuah kawasan perlombongan bijih timah yang terkenal. Kemuncaknya pada abad ke-19. Ketika itu pedagang dari Eropah dan pelombong dari China datang beramai-rama ke Phuket untuk bersama meraih nikmat limpahan bijih timah.

Kedatangan mereka membawa sekali budaya asal. Proses asimilasi membawa kepada pembinaan bangunan rumah kedai yang bercirikan Sino-Portugis yang masih kekal teguh hingga ke hari ini malah dibaik pulih dan dicat semula menjadikannya instagrammable. Sebahagiannya telah ditukar fungsinya menjadi bar, kafe dan rumah tetamu/hotel.

Di Thalang Road terdapat kedai pakaian yang menjual kebaya Nyonya. Fuhhh... 180 baht untuk sehelai baju. Tak pastilah pula disulam mesin ke tangan.

Lokasi yang meriah bermula jam 6 petang ialah Soi Rommanee. Lorong ini menemukan Thalang Road dengan Dibuk Road. Dengarnya Jazz Show diadakan pada Ahad terakhir setiap bulan di sini tetapi hanya ketika peak season sahaja, itupun bermula jam 9 malam. Wuuii best gak ni.

Dalam perjalanan ke Metropole Hotel hari tu ada juga ternampak mural tapi tapi tak sempat nak berhenti.

 Hanya pintu yang ini sahaja terbuka so sukahati ai je masuk opis orang hahahha...


2) Siam Niramit.
Bunyinya gini, Saiyaaam Niramit.

Pernah tengok cultural show di The Mud dan Sarawak Cultural Village? Siam Niramit laaagii hebat! Dengan stage/auditorium besar siap ada 'sungai', persembahan pun sangat menarik dengan pemain drum dan penari 'terapung', props dan special effect. Gajah pun berlakon sekali. Perghh hebat! Sayangnya tak boleh merakam gambar sewaktu persembahan.

Foto: DBoy Studio


Sebelum persembahan utama ada pre-show attractions and activities. Ada show muay Thai, tarian, boleh menaiki sampan, masuk ke rumah contoh dari empat wilayah di Thai Village, bergambar dengan kostum tradisional dan lain-lain. Baling abang Sajat sampai jatuh dalam air pun ada 😁. Ai tak main sebab takut kalah dengan bebudak kecik.

Tiket dijual with/without dinner. Perbezaan harga dalam THB200 je rasanya. Tiket boleh dibeli dari penjual di kaki lima kedai di Patong tu, pepandailah survey harga dan bargain.

Maklumat lanjut di www.siamniramit.com .

3) Island Hopping
Pakej yang aku ikuti sama seperti yang di Krabi tahun lepas - James Bond Sea Canoe - cuma lebih masa di Koh Panyee Muslim Village yang terkenal kerana adanya padang bola terapung di atas air. Carilah video Panyee Football team tu, sangat menarik! Kami siap bergambar lagi kat situ.

Cubaan menangkap bola di atas padang terapung.

Kami juga ke masjid tetapi agak sukar untuk mengambil gambar keseluruhan bangunan disebabkan kedudukannya terlalu hampir dengan rumah penduduk. Jika suka dengan kacang gajus pedas tu lebih baik beli di sini sebab di Patong takde dijual, yang kat pusat souvenir tu pepaham je lah kan, dah sewa tapak pun mahal haruslah harganya pun tinggi sikit. Di Panyee Island setengah kg THB300.

Pulau kecil di bawah ini famous selepas shooting filem James Bond di sini. Nampak tak marketing strategy mereka sangat berjaya? Beratus ribu pelancong datang sini, tak payah bagi title Datuk pun... opsss

Inilah James Bond Island. Nampak 'James Bond' tak? Ai letak gambar yang dalam air je lah ye... kalau letak gambar heroin yang kat darat telan air liur pulak kome.

Pulau ni sebenarnya di Phang-Nga, kan selalu kita nampak pakej yang dipromosikan sebagai Phuket-Phang-Nga? 

3) Discover Catamaran
Owh trip ini best! Lebih bagus jika bukan di musim laut bergelora πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

@DiscoverCatamaran menawarkan empat pakej. Yang kami pergi hari tu program Racha + Maithon Sunset Cruise. Berkumpul di Kaneang Restaurant di Chalong Pier lalu dibawa ke Racha Island dahulu untuk bersantai di pantai dan snorkelling. Sebelum tu kami turun ke laut menggunakan slider.. bapak best! hahahh... dulu kekecik tak merasa uolsss..

Kalau cuaca baik kita mungkin boleh nampak dolphins berenang di bawah bot.

Kami menggelonsor ke laut dengan slider tu... best!!

Banyak ikan masa ni, boleh tengok di facebook atau instagram tapi tak mau dekat time ambil gambar ni.

4) Trickeye 3D Museum
Ini Muzium 3D pertama di selatan Thailand. Letaknya di bandar Phuket.

5) Menunggang ATV dan Elephant Trekking
Banyak pakej dijual, pilih dan tawar harga.

6) Hanuman World Phuket
Ada yang sukakan sukan ekstrim? Di sinilah tempatnya. Nak ber-zipline ke..skyline...roller zipline.. hah silalah ke sini.

7) Phuket City View Point
Boleh lihat sebahagian besar bandar Phuket dari sini.


8) Berjalan santai di Bangla Road Walking Street
"Bangla Road" tiada kena mengena dengan warga Bangladesh. Jalan ni penuh dengan kedai menjual souvenir, kelab malam, bar, kedai urut. Youngsters yang dok buat breakdance tak payah bawa radio besar, menari je ikut muzik yang berdentam-dentum dari kelab malam tu.

Seperti Pattaya, di sini juga ramai gadis menari di 'tiang'. Tak boleh ambil gambar, takut mak dia nampak kot hehehe.. Bangla Road ni untuk golongan 'straight', yang 'bengkang-bengkok' kat jalan sebelah. 

9) Belajar Surfing di daratan
Ai terjumpa tempat yang cool ni di jalan yang paling hampir dengan Patong Beach. Seronok melihat golongan tua muda belajar surf board dengan jurulatih professional. Kita yang jadi spectators ni oleh duduk sambil minum dan dengar muzik.

First lesson bermula jam 10.30 pagi. Harga walk-in  and member jauh berbeza.

Surf House Boardriders
162/7 Taweewong Road
Patong, Kathu
Phuket, Thailand 83150

10) Belajar Menyelam di Bangla Road Walking Street
Kolam untuk belajar tu kat Bangla Road tu aje.

11) Shopping
Ada tiga tempat membeli-belah yang besar. Di Patong ada Jungceylon shopping mall. Jauh sikit ada Central Festival dan Phuket Premium Outlet. Pasar malam di sebelah Banzaan Fresh Market tu aje.

Nak beli t-shirt boleh cari di Madunan Chehteek. Mereka supply t-shirt berkualiti ke shopping mall tetapi yang dijual di kedai mereka lebih murah dan sangat banyak pilihan. Rasanya t-shirt di sini menggunakan saiz US jadi kita kena beli satu atau dua saiz lebih kecil.

Cenderahati dan makanan banyak di one-stop-centre, Pornthip Phuket, tak jauh dari Madunan Chekteek tetapi di jalan yang bertentangan.

12) Berurut. 
Pergi Thailand haruslah berurut kan? Di sepanjang Pangmuengsai Gor Road (berdekatan Best Western Patong Hotel) kebanyakan Thai massage bermula dengan THB300 which is higher than normal rates. Cari kat jalan lain lebih murah.

Urut badan dan kaki je tau, jangan memacam. Kat pintu tu clearly written NO SEX!

13) Bermain Golf
Terdapat LAPAN golf course di Phuket. Bolehlah bermain sampai lebam. Jangan lupa tinggalkan credit card kat wife untuk dia mengisi masa lapangnya. Mental theraphy tu uols.


Banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan di Phuket. Yang tersenarai ini pun dah boleh penuhkan percutian selama empat lima hari. Nanti ai share lebih banyak gambar dan details ya.

So... bila nak ke Phuket??




Kad SIM Yang Boleh Digunakan Di Thailand

Kad SIM Yang Boleh Digunakan Di Thailand | Keluar dari Malaysia takkan larat nak roaming kan? Matilanakkk bila bil sampai ke rumah. Melainkan kalau kita ada bisnes dan perlu sentiasa berhubung dengan staf.


Bila tiba di Bangkok's airport tak kiralah Suvarnabumi ke Don Mueng ke.. atau di negeri lain, jenis yang tak boleh "putus nyawa" tu cecepatlah beli SIM card Thailand. Kekadang tu memang panjang queue. Kalau dapat staf yang kurang fasih berbahasa Inggeris pun taklah susah hendak berurusan. Promosi ada ditunjukkan dalam bahasa Thai dan Inggeris di leaflet dan buntings. Tunjuk tunjuk → bayar → minta tolong dia masukkan dalam telefon (uruskan mesej-mesej) awal tu → selesai. Dah boleh call mak/atah/husband/wife bagi tau dah selamat sampai. Call tau! Risau mereka nanti. Ala.. kalau nak buat sendiri pun bukan susah sangat sebab ada arahan dalam Bahasa Inggeris di kertas pembungkus tu.

Aku selalu nampak simpack daripada tiga syarikat: Dtac, True dan Ais. Harga pakej syarikat ni tak banyak beza pun dan setakat ni semua ok, laju je. Selalunya aku beli yang 3 atau 5 hari, lagi murah lagi bagus sebab most of the time guna wifi hotel je. Nak report dah sampai, hari tu ke mana, dah board flight/delay. Lelain kita gunakan yang percuma. Nak buat live update? ermm.. kalau trip ditaja bolehlah, yang jenis sendiri taja tu tunggu balik rumahlah baru kita show gambar kat orang. Takde keperluan pun nak update on time bila travel sendiri.

Untuk pelancong, ada Tourist Simpack yang menawarkan 7 hari unlimited internet. Dengarnya ada syarikat yang waive pendaftaran tapi ada pula yang lain perlu. Masa di Pattani dulu kena isi borang juga. Mengikut peraturan semasalah kot.

Boleh baca info atau offer Dtac di sini.

Yang ini TrueMove.



Yang ni Ais kot. Maklumat lanjut di sini.


Ingat pesan akak ni, dah sampai kat Thailand nanti, sila beritahu waris. Elok maklumkan sekali menginap di hotel mana. Kalau malam berikutnya pindah ke hotel lain maklumkan juga nama hotel tu. Lebih elok jika disertakan nombor telefonnya sekali. Manalah tahu ada hal penting kan?



Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui

Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui | Semasa di Koh Samui hari tu kami stay di resort tepi pantai tetapi di lokasi yang berbeza-beza. Ada tempat yang ekslusif dan sunyi, ada juga resort yang tenteram tetapi di tengah bandar. Kesemuanya best sebab ada pantai. Private.


Malam kedua kami menginap di Al's Resort, Chaweng. Duduk di Chaweng ni best, happening memalam. Dari resort tu berjalan kaki keluar dalam 50 meter kot dah sampai ke walking street tu. Kelab kabaret yang ada wanita berhalkum tu pun dekat sangat. Aku tak tengok pun... rasanya cukuplah pengalaman di Pattaya dulu buat sementara ni. Lagipun ada event lain yang I'm more interested in.


Al's Laemson Resort dan Orchid Residence juga dibawah pengurusan yang sama tetapi berada di dalam kategori 4 bintang dan ekonomi. Al's Resort pula 3 bintang. Aku dapat garden view - Courtyard Double. Biliknya sederhana dengan fittings lama. Di Koh Samui ni memang tak disediakan berus gigi dan iron agaknyalah, semua sama je. Kalau perlukan iron kena request. Aku dah iron sesiap dari rumah, setakat kesan lipatan sesikit tu apa ada hal, bukannya nak masuk mesyuarat.

Ada empat lagi jenis penginapan yang juga datang bersama complimentary breakfast iaitu:
Courtyard Studio
Villa Deluxe
Courtyard Suite
Villa Suite

Swimming pool bersaiz sederhana ada dua. Yang best sudah tentulah yang di tepi pantai sebelah kafe. Boleh tengok matahari terbit/terbenam. Sesiapa yang menginap di villa dapatlah pemandangan laut dan sangat dekat dengan swimming pool. Fasiliti lain standardlah.





 Sarapan menghadap laut, best! Breakfast tak banyak pilihan untuk 'kita', cereal pun tak pelbagai tapi okaylah.



Bila resort di tengah bandar maka panjanglah kaki memalam (malam je ada free time). Tak betah mereput di bilik kaki ni nak merayapppp je. Selepas dinner kami pun berpecah. Sementara fire show belum start aku pun 'mengukur jalan' membeli apa yang patut buat kenangan. Aku suka tengok orang melukis, terjumpa pula satu kedai yang menjual lukisan. Ralit.


Passed by je lah Hard Rock Cafe dan Central Festival sebab malam sebelumnya dah buat lawatan. Kawasan pejalan kaki tak sesak mungkin disebabkan bukan malam minggu dan ramai yang dah berkumpul di pantai. Tambahan pula peak season ialah bulan Julai-September. Tapikan, memang western tourists je yang memenuhkan Koh Samui ni, baik di resort atau di bandar. Itu sebab banyak shopping malls agaknya walhal penduduk tempatan ratusan ribu je.

Fire show diadakan setiap malam bermula sekitar jam 9- 9.15. Kata ketua rombongan hanya di Koh Samui dan Phi Phi Island sahaja ada pertunjukan api ni. Syok pula tengok orang main kelapa tua yang dibakar ni. Yang tak puas hatinya time show ni, kita yang dah duduk di tempat yang disediakan (kena order air atau makanan) tak dapat menonton dari tempat duduk sebab ada orang yang tak beretika/faham gasak berdiri depan kita. Punggung mereka je lah nak kena hadap. Sepatutnya duduklah atas pasir tu, dah ko kat depan, bukannya tak boleh ambil gambar dari atas pasir tu. Aku tak duduk setempat, aku beralih mengikut orang yang buat pertunjukan tu. Sebaiknya juga bagilah tips kepada performers tu. Perghh bahaya kerjanya, kalau mereka nak masuk takaful/insurans kena masukkan dalam Kelas 3 di ruang perkerjaan tu.

Show ni dibuat di depan Ark Bar. Tak pastilah di kawasan lain ada ke tidak. Dari Al's Resort kena menyeberang jalan tapi tak jauhlah. Jalan melenggang kangkung sekejap je sampai.



Yang datang menaiki feri dari Surat Thani tu, ni nak bagi tau bahawa www.rajaferryport.com adalah sister company Al's Resort.

Ai recommend hotel ni sebab lokasinya yang strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. At least malam terakhir stay kat sini sebab senang nak shopping habiskan Thai Baht tu 😁 dan senang dapat makanan halal. Kat booking site pun score 7.2 . Baguslah tuu..


Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com


Tempah hotel/resort anda di Agoda. Cepat dan mudah!

Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran

Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran | Menaiki bot adalah satu aktiviti yang aku sukai dan belayar di lautan di atas bot mewah mengejar matahari terbenam sudah pastilah satu pengalaman yang takkan dilupakan. Sesekali beb!


Salah satu aturcara yang highly recommended dilakukan di Koh Samui, belayar dengan Kia Ora. Kia Ora Thailand menawarkan beberapa jenis pelayaran menarik seperti:

Private Day Trip - 6 jam
Snorkelling Day Trip - 6 jam
Sunset Cruise - 2 jam
Private Sunset Cruise - 2 jam
Photo Shooting - 3 jam
Dinner di pulau persendirian
Majlis perkahwinan

Petang itu cuaca tak berapa baik dengan awan tebal dan laut berombak kuat. Kami tidak dapat menaiki bot dari jeti sebenar dan beralih ke hadapan Hansar Resort. Dari tepi pantai kami menaiki bot perantara untuk ke Kia Ora.

Oittt.. exited mak! Maaflah ya kali ni banyak pula muka kita. Melayan diri sendiri je dengan monopod.

Untuk pakej Sunset Cruise selama dua jam ni perlukan minima enam peserta tapi rasanya boleh je fit in dengan tourists lain. Mereka akan pick-up kita di hotel pukul 4.30 petang dan dibawa ke jeti yang ditetapkan. Sesampai je atas bot kita akan dihidangkan dengan welcome drinks.

Sementara menanti matahari terbenam kita akan dibawa belayar menikmati suasana petang di Teluk Thai dengan pemandangan pantai yang indah. Best je duduk atas bot sambil dipukul angin, feeling model hijab sekejap hehe... Kalau ada rezeki dapatlah tengok matahari terbenam. Macam kami hari tu matahari nampak tak nampak aje.. so kami just enjoy the great trip sambil minum dan makan snek yang disediakan.

Aku enjoy sangat sampai terlupa nak try bawa bot tu. Asyik drive kereta je kan? Dah dua kali dapat mengemudi bot ikan di Terengganu dulu, teringin juga nak mencuba Catamaran pula. Leka sangat, sampai terlupa haishh...

Pakej ini berharga THB3,200 seorang. Kalau ambil Private Sunset Trip THB28,000 per trip, maksima 10 orang. Lagi jimat kalau ambil private trip ni.

Berlatar belakangkan Hansar Samui Resort. Besar betul swimming pool dia.



Itu dia Kia Ora Catamaran.





Kemain dia bersantai.




Maka nikmat yang mana satukah yang ingin kau dustakan?
Qur'an digital.PNG
Fa bi ayyi ālā'i Rabbikumā tukaΕΌΕΌibān 

- Surah Ar-Rahman


14/22 Moo 5, Ban Phai Laem
Bophut, Amphoe Koh Samui
Surat Thani
Thailand.
Tel : +66 77413556
info@kiaorathailand.com
www.kiaorathailand.com







Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park

Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park | Lokasi pertama lawatan kami di Koh Samui ialah Namuang Safari Park. Safari ini tidaklah terlalu besar tetapi ia tetap menarik untuk kita menghabiskan sekurang-kurangnya dua tiga jam di sini.



Jika kita mengambil pakej sehari, kita akan dibawa melihat persembahan gajah, menunggang gajah, dibawa ke kawasan pergunungan menggunakan jip 4x4 dan berhenti di beberapa tempat untuk melihat keindahan alam dan hutan kemudian diturunkan di dalam hutan untuk berjalan ke Namuang Waterfalls setinggi 80 meter. Boleh mandi-manda di air terjun tu. Kalau nak menunggang ATV pun boleh. Kalau dah reserve masa sehari suntuk bolehlah buat semua aktiviti tu tetapi kami cuma ada beberapa jam sahaja di sana. Pakej penuh termasuk mengambil/menghantar ke hotel. 


Tarikan Sebenar Namuang Safari Park
Tarikan utama di sini sudah pastilah gajah yang mempunyai tempat tersendiri dalam hati masyarakat Thai. Alolooo comel je anak-anak gajah tu duduk dan bermain bola sepak. Pandai gajah-gajah ni, sebelum show mereka minta upah pisang dulu. Pisang tu ada dijual di pintu masuk, 100b seiikat rasanya. Sewaktu gajah mengurut penonton eiii... seriau je rasa, binatang adalah spesis yang unpredictable, kalau dipijaknya bebetul karang...

Kali ini aku memberanikan diri menunggang gajah. Aiyoo...cukuplah sekali, tangan tak lepas memegang besi tempat duduk tu.... nak memusing badan pun takut hahahha. Rasanya lebih mendebarkan daripada menaiki Ropeway Car di Kunming dulu. Naik binatang kan, bukannya stable macam naik cable car, but it was a nice experience.

Lambat nau lah kau kak... bagi sebiji sebiji...ambil sendirilah!



Berani?


Gajah depan tu berjalan sambil berak πŸ˜ƒπŸ˜ƒ


Ada juga pertunjukan monyet memanjat dan mengopek kelapa. Yang ni tak teruja sangat sebab dah biasa. Yang terujanya melihat orang memasukkan kepala dalam mulut buaya. beraninya dia... lama pula tu. Yang aku pelik kenapa buaya-buaya tu menganga je mulutnya? Ada yang boleh explain?

Bergambar dengan harimau tak termasuk dalam pakej kami. Kalau ada sesi tu pun aku takkan buat. Again, animals are unpredictable.

Pandai dia datang bergambar.


Namuang Safari Park menawarkan aktiviti keluarga yang menarik. Empat pakej pengembaraan ditawarkan kepada pengunjung iaitu:

Eco tour - pakej 8 jam THB1,950
Mountain & Sight Seeing Tour - pakej 8 jam THB1,850
Relax Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.
Exclusive Safari Tour - 5/6 jam THB1,400
Extreme Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.


Namuang Safari Park
Ko Samui District
Surat Thani 84140
Thailand

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free