Showing posts with label Thailand. Show all posts
Showing posts with label Thailand. Show all posts

Hotel Review | The Royal Paradise Hotel & Spa, Patong Beach

Hotel Review | The Royal Paradise Hotel & Spa, Patong Beach | Hello everyone! Dah seminggu lebih tak update blog, asyik buka tutup buka tutup laptop je kerjanya. Actually sangkut kat satu blog post tu... dah banyak kali try tapi susah betul nak continue walhal info semua ada. Entah kenapalah eh? Dahlah banyak cerita trip Surabaya dan Phuket belum share lagi.


Okay hari ni nak review hotel yang best di Patong Beach, Phuket, to recharge engine. I ke Phuket dua kali berselang dua bulan. Satu kerja satu lagi bercuti temankan kawan walaupun not all the time kami ke tempat yang sama. Interest tak sama kan? So don't waste money and time.

Trip kali ini aku stay di tiga buah hotel dan satu hostel. Saja je... malam yang last di Phuket Old Town. Syok cari makan di Phuket night market. Malam kedua dan ketiga di tidur di hotel yang aku nak review ni.

Kompleks Royal Paradise ialah keseluruhan kawasan di hadapan hotel ini. Nak keluar masuk ada guard post. Di depan ni ada dua kedai halal, kedai urut dan 'hadek-hadek' 😶

Kenapa memilih The Royal Paradise Hotel & Spa?

1. Bulan Ogos hari tu kami ada buat hotel inspection di sini. Walaupun aku tak berapa jelas kedudukannya (first time sampai kan?) tapi yang pasti kedudukan hotel ini di jaluran jalan yang kedua tak jauh dari Bangla Walking Street yang 'menggila' memalam, tak jauh dari pantai dan senang untuk mendapatkan makanan halal. Dari Patong Beach ada tiga jaluran jalan. Dua kali pusing naik motor boleh faham dah jalan tu.

2. Royal Paradise juga dekat dengan Jungceylon shopping mall. Salah satu shopping mall yang besar selain Central festival. Halal food outlet pun ada dalam tu. Kalau tak shopping pun boleh je sekadar window shopping. Mind theraphy gituh.

3. Swimming pool besar... best!

4. Ada restoran halal sendiri, Casablanca, dan menawarkan halal breakfast. Thai is a non-muslim country so please don't expect 100% seperti anda berada di Malaysia nak tengok cop Jakim segala. Fahamkan masalah fekah ni ya. Mereka mendapat pengiktirafan dari Thailand Islamic Authority.

Setiap hari Khamis malam Jumaat ada special dinner di lounge dekat lobi hotel. Harganya sangat berpatutan THB550 per person.

5. Bilik-bilik di hotel ini banyak yang telah melaluinya refurbishment jadi kita pun nak try lah bilik baru tu. Kalau hang telupa bawa charger telefon tak perlu risau, tak perlu beli baru. Cucuk je ke dinding tu. Safe deposit box pun ada, saiz besar boleh muat laptop.

6. Ada 11 plug point termasuk yang dalam bilik air. 

7. Paling mengamankan hidup toilet di bilik ada hose 😁😁. Bila dikatakan halal friendly hotel, ia termasuk hose/bidet ni lah bukan setakat makanan halal sahaja.

8. Ada special privilege for repeating customer.


Jom tengok gambar!





Tak perlu bawa charger.

Aku suka suasana malam di bilik ini, pencahayaan cukup tetapi masih nampak romantik.



 
 Lounge

 Dinner setiap Khamis.

Honeymoon ke....?

The Royal Paradise Hotel & Spa ada menawarkan beberapa pakej untuk kemudahan pelanggan mereka. Boleh tengok di website rasmi mereka di sini. Tak perlu tercari-cari dan tawar-menawar dengan ejen lagi dah. Pasti mereka akan memberikan yang terbaik sebab nak jaga nama kan? Trust tu penting dalam apa jua bisnes.

Kalau ada yang aku kurang berkenan mengenai bilik aku ni rasanya hanyalah papan suis tv, air-cond, lampu tu terletak di katil sebelah sana, nak caj handphone di katil sebelah sini. Dekat papan suis tu takde plug point.

Tips:
1. Kalau nak city view boleh cuba request bilik di main building.
2. Kalau nak mandi dengan aman di kolam renang, mandi pepagi. Tengahari dan petang ramai orang.

Great hotel, great location.

The Royal Paradise Hotel & Spa
135/23,123/15-16 Rat-U-Thit 200 Pee Road
Patong Beach, Kathu
Phuket 83150
Thailand
Tel: (66) 76 340 666
Fax: (66) 76 340565
E-mail: sales@royalparadise.com


**Kalau nak bertukar-tukar selera boleh try bermacam jenis restoran halal di Patong Beach ni. Kat sini ada senarai restoran halal di Patong/Kamala/Kalim/Phuket town. Silakan baca selepas ini.


Thailand | Mudahnya mendapatkan makanan halal di Phuket

Mudahnya mendapatkan makanan halal di Phuket | Ogos lalu aku ke Phuket tetapi tak explore mencari restoran makanan halal di sana. Oktober sekali lagi ke sana dan kali ini puaslah juga berjalan mendapatkan lebih banyak maklumat untuk dikongsi bersama.


Base kami di Patong Beach kerana malam yang lebih lively di sini. Lebih meriah dan dengan banyak hotel berhampiran pantai. Saja nak melepak memalam di pantai sebelum menyambung di kaki lima kedai sambil mendengar muzik dari bar dan kelab malam tu... Tidak sukar untuk mencari makanan halal di sini kerana ramai muslim berhijrah mencari rezeki di tempat yang sentiasa dikunjungi pelancong. Jadi jika ada demand pastilah ada supply kan?

Terdapat banyak restoran halal di Patong Beach yang dikendalikan oleh peniaga Arab dan India serta orang Thai sendiri tetapi sesetengah restoran India turut menawarkan minuman keras. Kebab, banana pancake, ayam goreng mudah didapati terutamanya di waktu malam. Cuma aku tak pasti di mana untuk mendapatkan sarapan pagi selain kawasan masjid.

Jika ada kengkawan atau saudara-mara yang dah plan nak ke Phuket bolehlah share dengan mereka lokasi restoran makanan halal di Phuket ni. Toksah risau nak bawa Brahim segala. 

Pantai Patong
1) Sekitar Masjid Nurul Islam, Jalan Phrabaramee
Masjid ini hanya 17 minit berjalan kaki dari Bangla Road. Ai naik motor less than 10 minutes dah sampai. Sebenarnya sebelum ke masjid aku ada bertanya dengan Tourist Police di Patong Beach tu jalan nak ke sana sebab handphone aku dah arwah, kawan pun tak beli SIM card. Payah jugalah nak explain, sebut masjidlah.. mosque lah...siap buat gaya takbir lagi hahahha... mujur ada officer yang faham. Senang je..

Terdapat beberapa kedai di sekitar masjid tersebut. Kali pertama kami makan di kedai yang bertentangan masjid. Sedap tomyam dia, kuih-muih pun ada. Kali kedua cuba nasi goreng di kedai sebelum masjid hmmm... tuannya bertanya mengapa tidak habiskan nasi? Aku jawab banyak tapi sebenarnya banyak tetapi kurang umphhh. Kalau sangat sedap aku sumbat je walaupun dah kenyang heheh... rugi membazir rezeki. Mungkin aku patut makan nasi campur je pagi tu walaupun tak suka makan nasi pepagi. Sebelum masjid Nurul Islam ada lagi satu masjid, Nurul Huda kot namanya tetapi tak nampak dari jalan, ke dalam sikit.

Masjid Nurul Islam, Patong.

Bagaimana hendak pergi ke masjid Nurul Islam?

Mudah sangat jika menunggang motosikal. Ikut jalan sehala di pesisir pantai. Jalan terus. Kalau belok kiri akan ke Novotel. Bila jumpa round about terus ke depan. Masjid tu sebelah kanan.

2) Kedai High Aim
Ikut jalan ke menuju Karon Bay, dari Jungceylon jalan (sehala) terus sehingga sebelum hujung jalan yang empat penjuru tu.

3) Arman Cafe Shop di Hotel Arman
Sebelum tiba di kedai High Aim.

4) Banzaan Fresh Market
Terdapat dua kedai halal di sini yang dibuka pada lewat petang. Harga nasi goreng bermula dari 70 baht. Tukang masak seorang je tetapi servis pantas. Seronok tengok dia memasak (belajar memasak terus sebab duduk di depan kuali hehe ..)

5) Kusuma Seafood
Jalan Rat-U-Thit, Patong.
Tel: +66 (0) 83 596 0885, +66 (0) 81 078 8160 (dalam perjalanan ke Jungceylon)
Waktu operasi: 5 petang hingga 1 pagi

- Restoran tepi jalan ini pernah disiarkan di Majalah 3 dan Saji. Porsi banyak tapi pada aku biasa je. Ramai locals makan di sini so I guess harganya masih berpatutan. Order makanan Thai lah, western food dia out. Lobster THB2,000 sekilo hehehe ... walaupun ada orang boleh bayarkan kami tak tergamak nak order 😩

6) Muslim friendly hotel/halal kitchen:
Ramada Deevana, Graceland Resort, Royal Paradise Hotel & Spa (Casablanca Restaurant). Setiap Khamis malam Jumaat Royal Paradise Hotel & Spa ada menawarkan hidangan khas dari dapur halal mereka dengan harga THB550 setiap orang. Kena buat tempahan dulu rasanya sebab malam tu ramai juga orang. Murah nau katanya ... USD13 je dapat makan sesedap.

Hidangan Khamis malam Jumaat di Royal Paradise Hotel dan Spa. Baunya... halahaiii...!



7) Di depan The Royal Paradise Hotel & Spa (kompleks RPHS)
Ada dua kedai halal di situ Alaha Din dan Shiraz. 

8) Sepanjang Soi Sansabai 
Jika anda dari Patong Beach, jalan ke arah Bangla Walking Street dan terus ke depan. Di sana ada kedai India, Arab dan Thai. Di pasar malam pun ada gerai makanan muslim (di kawasan lapang sebelah kiri) 



9) Patong night market
Jika anda berada belakang Jungceylon shopping mall (kanan), jalan terus ke depan. Rasanya ada dua stall halal di situ.

10) Krua Andaman


Kalim Beach
D'Pantai Restaurant 
322/3 Kalim Beach, Kathu, Phuket, Thailand 83150

- hanya lima minit memandu dari Patong Beach. Masakannya sedap dengan suasana tepi laut yang mengasyikkan. D'Pantai mempunyai sebuah hotel sendiri bertentangan dengan restoran, dia atas bukit dan menghadap ke laut.


Kamala Beach
1) Ban Sang Duan Muslim Restaurant
Moo 4 Thepkasatri Road, Koh Kaew
Muang, Phuket 83200 Thailand

Waktu beroperasi 10 pagi - 8 malam

Lokasi restoran di Thepkasatri Road, jalan utama nak ke airport. Lepas je Boat Lagoon dan sekolah agama di sebelah kanan, buat U-turn kat Isuzu showroom. Restoran tu dalam 250m di sebelah kiri jalan.

2) Wabi-Sabi Layalina X'Clusive Beachfront Boutique Resort Phuket


Phuket Town
1) Hotel Metropole ada halal kitchen.

2) Bangmud Seafood Reataurant
73 Laemhin Road, Koh Kaew, Muang
Phuket 83000, Thailand
Waktu beroperasi: 10 pagi - 9 malam

Restoran terapung di bandar Phuket. Ramai yang komen masakannya sedap dengan servis pantas. Ikut jalan ke Coconut Village kemudian belok kiri ke Thepkasattri Road, jalan terus hingga berjumpa  Laem Hin Pier. Pihak restoran menyediakan bot perantara secara percuma. Lima minit je naik bot. Macam dari Penang nak ke Pulau Jerejak je ni tapi lebih dekat.

3) Charifa Restaurant
113 Dilok Utit 2 Road, Muang
Phuket 83000 Thailand 

Restoran ini bertentangan dengan pasar pagi/malam Talad Kaset. Dekat je dengan Robinson Shopping Centre.

4) Pasar malam di Thalang Road 
Pasar malam ni hanya pada hari Ahad sahaja. Macam-macam ada... nasi campur pun ada. Kalau pergi beramai-ramai syok, baru boleh cuba memacam. Happy betul bila terjumpa seorang peniaga yang menjual sambal kering udang dan gajus. Sedap! Aku jumpa di Panyee Island je dulu.


Cukuplah ni kot. Di kawasan masjid itu pun ada tiga empat kedai makan jadi bolehlah cuba kedai yang berbeza setiap hari. Kalau dah try nanti apa kata komen kat sini, sedap ke idok??


Tips penting
Jika anda berada di negara bukan islam, carilah masjid atau perkampungan Islam untuk mendapatkan makanan halal. 






Pengalaman Pelayaran Premium Dengan Discover Catamaran

Pengalaman Pelayaran Premium Dengan Discover Catamaran | Apa yang boleh dibuat sewaktu bercuti di pulau? Banyak, dan di mana-mana pun aktivitinya lebih kurang sama je.. 'meronda' sekeliling pulau, island hopping, makan, melawat tempat bersejarah, berkayak, memancing, snorkeling, menyelam dan lain-lain. Standard.


Tetapi, ada sesetengah tempat memiliki keistimewaan tersendiri seperti air laut yang jernih dan kehadiran kumpulan ikan lumba-lumba (dolphin) yang besar.

The highlights of our trip kali ini ialah belayar dengan kapal mewah Catamaran menuju ke Koh Racha dan Koh Maithon untuk snorkeling dan melihat dolphin. Sayangnya pelayaran di bulan Ogos agak mencabar bagi kebanyakan kami. Sailing in rough seas hohohooo...hilang berat badan sekilo bila pulang ke darat. Puak puak China yang bising tak hengat dalam bot tu pun boleh senyap. Aku pun senyap gak, ingatkan boleh tahan mabuk laut selepas empat kali mencandat sotong di Terengganu dulu. Walaupun aku suka naik bot, dipukul ombak kuat tak boleh tahan. Masa naik Kia Ora di Koh Samui sebelum ni okay je sebab air laut tenang.


BERKUMPUL SEBELUM BELAYAR
Kami berkumpul di Kaneang Restaurant di Chalong Pier. Oihh sedap chaiyen (teh ais) kat sini. Selepas short briefing kami pun dibawa menaiki shuttle bus ke jeti. Jauh juga kalau berjalan kaki, cuba tengok gambar di bawah.






Memasing ceria time ni... berborak, bergelak ketawa, makan minum, kutuk orang tanah besar kat belakang tu yang tak reti cakap dengan perlahan heheh... kuat betul suara macam nak bergaduh.



Kami pilih duduk di atas, di belakang kapten bot. Seronoklah kan memula tu tapi bila dilambung ombak...huhuu... Cuaca selepas September lebih sesuai untuk menaiki bot untuk orang yang 'tidak berumah di tepi pantai'. Sambil bersembang tu ambil gambar, shoot video, interview kapten yang dah 25 tahun memandu bot... wah macam-macam kapten kena jawab soalan daripada kami.

Kapten bawa kami ke Racha Island dulu. Bot besar jadi tak boleh berlabuh terlalu hampir ke pantai. Kami dibawa ke darat menggunakan bot getah yang boleh memuatkan seramai lapan orang sekali jalan. Ya Allah leganya bila sampai di pantai... aku terus baring. Hairan omputehs tu agaknya, "apasal ko berjemur dengan berbungkus habis camni?" hahah... orang lain berjemur dengan two pieces jer. Meriah betul kat pantai tu sebab semua bot berlabuh serentak. Suka hati kitalah nak jalan jalan ke...nak memanjat batu/tebing ke...nak makan ke... Ada juga yang berniaga makanan di situ. Tempat orang ramai mesti ada yang lapar. Sefood bakar dan jagung paling laku.

Foto: DBoy Studio

Setengah jam kot kami di pantai sebelum kembali ke bot. Bukan nak gerak dah tapi kami snorkeling! It's very interesting when you do the unusual thing like sliding into the water. Splashhh...! gitu. Seronok beb! Ya Rabbi...memang sangat seronok! Mak budak pun suka inikan pula kanak-kanak. Bilalah nak dapat gambar meluncur ke laut tu DBoy? mereput menunggu.

Seronoknya turun ke laut dengan gelongsor! Gigih turun naik. Sumber di sini

Di Racha Island ni banyak ikan berwarna-warni jadi kita pun rasa seronok berenang dalam air tu. Karang pun banyak. Ikan-ikan yang berenang sekeliling kita nampak dekat tapi tak pernah dapat dipegang pun, licik sungguh. Best nya kalau ambil pakej menyelam discovery tu. Pakej untuk orang yang tak pandai menyelam tapi teringin juga jadi ada guide yang akan pegang kita sewaktu dive tu. Syoknya bila nampak mereka dive jauh ke dasar laut. Bot di sebelah kami khas untuk penyelam. Tak kiralah sekadar pakej discovery atau expert semua diletakkan dalam satu bot.

Aku pula sentiasa dengan life jacket sebab tak confident lansung nak lepaskan walaupun ada tali untuk berpaut. Selagi aku belum boleh sculling dan tread water terpaksalah pakai juga life jacket bila berada di laut. Life jacket ni buat aku rasa kurang selesa. Lagipun susah nak menyelam (kengkonon nak bergambar dalam air). Memang penat berenang di lautan dalam keadaan berombak ni. Berenang sekuat hati pun tak sampai sampai, semakin ke belakang ada lah. Sudahnya aku berpaut pada tali untuk ke bot.

Aku perhatikan guide kami sangat beretika. Aku nampak dia menyelam semata-mata untuk menutup cengkerang tiram yang terbuka. Tak cunlah ternganga je kan, lainlah kalau ada mutiara. Kalau kita nak English/Chinese speaking guide better buat advance request. 


Tips penting
Pil cegah mabuk laut akan diberikan. Seeloknya makan sejam sebelum belayar tapi pil tu tak berkesan kat aku.

Jika kita ni jenis mudah mabuk laut, jangan cepat sangat naik ke bot. Selagi kapten/guide tak panggil naik berendam sajalah dulu dalam air tu. Kapten akan berlabuh di situ dalam masa yang ditetapkan jadi selagi tak cukup masa bot takkan bergerak. Kita ni yang masih pening akan bertambah pening duduk di dalam bot yang teroleng-oleng. Lepak je dalam air dulu. Tengok ikan sambil selfie lagi best.

Sumber di sini.

Seronoknya uolssss..!





Pakej yang ditawarkan @DiscoverCatamaran
Mereka menawarkan empat pakej pelayaran:

1) Program A - Racha + Maithon Sunset Cruise
2) Program MP - Phi Phi + Maya + Maithon Sunset Cruise
3)Program Bh - Baba Hideway Sailing Catamarn
4) Program B - Maithon Day Trip by Sailing Catamaran

Harga pakej bermula daripada THB4,200 per pax.

Selepas mandi-manda tu hujan pun turun jadi kapten decide untuk tidak ke Maithon Island. Aku dan beberapa orang lagi rasa lega pula sebab mabuk hahaha... dah disediakan tempat duduk pun berlunjur atas lantai. Aku dengar tour guide ada sebut dolphin dophin! Aku tak peduli...dok pegang plastik biru tu aje 😓😓 Laku beb plastik tu. Kalau depa caj satu singgit lagi untung tu hahah...

Tengok kami dua orang, mintak nyawa hahahaha....


Best weh berenang-renang di lautan dengan ikan. Don't miss it whenever you're in Phuket.

Discover Catamaran
22/135-136 (Boat Lagoon) M.2 Kohkaew
Amphoe Muang Phuket
Phuket, Thailand 83000

 +66 (0) 94 597 6111 / 94 597 6222
Emel: discovercatamaran@gmail.com

Thailand | 7 Resort Mewah Di Koh Samui Untuk Percutian Yang Mengasyikkan

Thailand | 7 Resort Mewah Di Koh Samui Untuk Percutian Yang Mengasyikkan | Sudah pasti ramai yang mengidamkan percutian yang hebat seperti digambarkan oleh para selebriti di media sosial. Bilik berhawa dingin yang luas, katil bertiang tinggi, makanan enak hingga ke bilik, personal butler service dan kolam renang peribadi. Dapat pula menginap di award winning resort di tepi pantai.. makaihhh rasa tak nak balik.

Mungkin anda sudah lama teringin untuk berjalan berdua dengan pasangan di tepi pantai dalam suasana romantik sambil mengimbau saat baru menginjak alam perkahwinan dulu sebelum wujudnya waris-waris yang menggangu tidur 😅😡. Atau, anda sesaja bercadang membawa keluarga bercuti bagi mengeratkan lagi kasih sayang. Atau, nak suggest kat bos sebagai lokasi untuk company's family day. Ya, sekarang banyak syarikat yang reward pekerja dengan percutian ke luar negara.

Tapi lokasi pilihannya di mana?

Ai cadangkan ke Koh Samui. Kenapa Koh Samui?

Pulau ini tak berapa besar, jalanraya di pesisir pantai, air lautnya jernih dan mudah untuk mendapatkan makanan halal. 

Koh Samui ialah sebuah pulau di Teluk Thai yang boleh diakses menggunakan jalan laut dan udara. Jika menaiki pesawat Air Asia dari Kuala Lumpur perlu turun di Surat Thani. Lebih mudah menggunakan perkhidmatan Bangkok Airways kerana pesawat mendarat di Samui International Airport yang terletak dalam Koh Samui itu sendiri. Lebih menjimatkan masa, hanya satu jam 20 minit dari KLIA. 

Di sini ai cadangkan (yang tidak mengikut turutan) beberapa resort yang sangat bagus untuk merehatkan badan dan minda.

1) Fair House Beach Resort & Hotel
Chaweangnoi Beach
124-124/1-2 Moo 3,
Bophut, Koh Samui
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 422 255

Bilik aku agak jauh dari lobi. Boleh je berjalan tapi malaslah pula, nak simpan lemak untuk musim dingin akan datang katanya hehe... so to/fr lobi ai naik buggy. 

Ada dua swimming pool tetapi ai cuma mandi yang dekat dengan kafe tu, boleh terus berjalan di pantai. Satu lagi kena panjat bukit. Masa tak banyak, eh.. sebenarnya syok baring kat bilik selepas berjalan ke sana sini.




Boleh menonton tv sambil berendam dalam bath tub.



Aku pos video ni kat insta di pagi Isnin dengan caption. "eh, kerja ke?" hahaha...


2) Pavilion Samui Villas & Resort
124/24 Moo 3, Lamai
Samui, Surathani Thailand
GPS: 9.46803,100.047797
Tel: +66 (0) 77 424 030
Faks: +66 (0) 77 424 029
Email: info@pavilionsamui.com

Ni kat entrance. Cantiknya orkid...



Bilik aku ada jakuzzi di luar bilik tetapi terlindung daripada pandangan orang lain. Villa ini ofkoslah lagi best.


Resort ekslusif dengan hiasan Thai kontemporari di Lamai Beach. Review dan lebih banyak gambar di blog post yang lalu.


3) Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com



Resort ini lokasinya strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. Walaupun di bandar tapi tak terganggu dengan kebisingan. Nak shopping pun senang. Makanan halal pun mudah didapati.

Review dan lebih banyak gambar di blog post yang lalu.


4) Celes Beachfront Resort
175/3 Moo1 Thaveerat-Pakdee Road
Bophut, Koh Samui, 
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 425 494

Celes Beachfront Resort ialah sebuah resort percutian yang baru sahaja dirasmikan pembukaannya Julai lalu. Ai belum sempat merasa tidur di tilam empuknya lagi. Ia dibawah syarikat yang sama menguruskan Koh Samui Villa di sebelahnya tetapi yang itu 3 bintang, Celes 5 bintang.

Setiap bilik dan villa lengkap dengan kemudahan terkini seperti sistem hiburan dan wifi untuk keselesaan tetamu. 

Lebih menariknya, ada beachfront outdoor saltwater pool, fitness center, spa dan restoran yang juga menghadap laut. Nak belajar memasak, berkayak atau Muay Thai pun bisa diatur. Ada free kids activites, melukis atas kelapa.

Hanya 15 minit dari lapangan terbang, Celes menawarkan 68 bilik dan empat villa. Biliknya luas beb.


Privacy terjamin!

Tengok tu...ada tempat melepak dalam kolam.


Bilik air menghadap swimming pool. Pool pula tepi laut (bukan semua).


5) The Treasure
118 Moo 2 T.Taling-Ngam
Koh Madsum, A. Koh-Samui
Surathani, 84140, Thailand
Tel : +66 (0) 77 953 009, +66 (0) 81 8955095
rm@thetreasureresorts.com

Resort ini setengah jam menaiki bot dari Koh Samui. Air laut di depannya sangat jernih, banyak karang dan very private. Tiada ATM, restoran makanan segera, kereta, shopping mall dan rumah persendirian. Sesuai sangat untuk honeymoon. Uols bila hornymoon bukan nak jumpa orang sangat kan? 😍😍😛 Katil king size lagi dia bagi.

Setiap 37 villa di The Treasure are free-standing individual units, setiap satu ada balkoni atau ruang santai dengan lengkapan berkualiti tinggi. Resort ini banyak menggunakan kayu jati dan buluh yang dijadikan pagar pemisah.

The Treasure boleh menguruskan pengangkutan pergi balik ke Samui International Airport menggunakan bot panjang atau speed boat. Ai ada share video resort ini di insta. Di website The Treasure pun ada (bukan video ai lah).

Jom tengok gambar sebahagian villa di The Treasure! 



Bilik yang ini pelik jugalah pada aku sebab bath tub dokek tongah rumah. Tak biaso jumpo camni doh... bilik aku di InterContinental Hua Hin dulu bath tub di belakang katil dan diletakkan penghadang. 




Nak villa yang bagaimana?

Public pool ada dua. Yang ini di depan restoran.

 


6) Chaba Cabana Beach Resort
160 Bophut, Bo Put
Ko Samui District
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 231 350

Apa daya tarikan utama di resort ini?? Lautnya ! Sangat jernih airnya.



Air laut sejernih air paip!


Ada shuttle ke Chaba Samui Resort, a sister resort to Chaba Cabana. ⇓



7) Nora Buri Samui Resort & Spa
111, Moo 5, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani, 84320, Thailand
Phone: +66 77 913 555

Resort ini sangat besar dan menarik, siap ada jalan underground untuk melintas ke villa di beach side. Mereka ada ballroom yang besar untuk berapa ribu eh..er..lupa dah, tapi ramailah boleh masuk. Rasanya yang terbesar di Koh Samui. Sesuailah untuk buat konferens dan seminar.



Jika membawa kanak-kanak, kita perlu menandatangani "surat pelepasan tanggungjawab" jika menginap di bilik ini sebab ada pool di depan. Hebatnya, aircond akan tertutup secara otomatik sekiranya pintu dibuka. Smart invention untuk menjimatkan tenaga.


Seperti kebanyakan resort lain, dua shower di sediakan di setiap villa. Dalam bilik dan open air.

Dalam banyak banyak resort yang aku pergi rasanya swimming pool Nora Buri lah yang paling best.

Best kan semua resort ni? Bagaimana untuk membuat tempahan? 

Di Agoda lah. Klik sini.

Nak tahu di mana restoran makanan halal di Koh Samui? Jemput baca di sini.
Jika nak tahu apa aktiviti yang boleh dibuat selama 4 hari 3 malam di Koh Samui, baca di sini pula.

Enjoy!!



Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free