Showing posts with label Selangor. Show all posts
Showing posts with label Selangor. Show all posts

Selangor | Paragliding di Bukit Jugra

Paragliding di Bukit Jugra | The day when I receive an invitation from Tourism Selangor to join basic paragliding course, omg... suka sangat! Tahun 2017 memang tahun yang best kerana dapat terlibat dalam sukan/aktiviti yang agak ekstrim.

Kursus bakal dijalankan di Banting. Aku pula tak pernah ke Banting self-drive. Agak sukar jika menggunakan public transport dari Seremban, harus ke KL dulu dan ambil bas lain yang pastinya tak boleh sampai on time. Jadi guna waze tapi memanjang lost signal so terpaksalah tiga kali buat u-turn. Susah juga nak sampai ke Banting ni 😞...


Apakah Sukan Paragliding (Paralayang)?
Paralayang ialah satu sukan rekreasi tanpa motor yang bersifat ringan, boleh terbang bebas, diterbangkan menggunakan kaki. Menurut peminatnya, sukan ini yang paling mudah kerana hanya perlukan harness, sayap, angin dan keberanian. Sekali dah terbang berkali-kali menunggu peluang untuk terbang lagi. Sungguh! Macam senang sangat je kan? Padahal kalau takde angin atau angin tak bagus mereputlah menunggu atas bukit tu.

Lokasi terbangnya mestilah mempunyai ketinggian tertentu manakala tempat mendarat pula di kawasan lapang yang rata. Boleh juga mendarat di tempat take-off jika sudah mahir. Kalau tak mahir lagi jangan memandai karang kena panggil JPAM pulak nak menyungkit kau dari dalam gaung 😃

Peralatannya mudah dibawa kemana-mana kerana beratnya hanyalah diantara 5-20kg (payung, harness, topi keledar dan instrument). Tempoh belajar juga singkat hanya satu hingga dua minggu sebelum dibenarkan terbang solo.

Notice To Air Man (NOTAM) dikeluarkan oleh DCA supaya hebahan boleh dibuat agar kapal terbang terbang lebih tinggi daripada jarak yang dipohon persatuan. Contohnya paragliders nak terbang dengan ketinggian 2000 kaki dengan jarak 5km radius jadi kapal terbang perlu menjauh dari jarak tersebut. Kalau nak buat cross country pula perlu memohon kebenaran daripada pihak berkuasa kedua-dua negeri. So far tiada kebenaran diberikan.

Aktiviti meluncur di udara ini termasuk dalam sukan ekstrem yang memerlukan lesen dan kebenaran khas daripada pihak berwajib. Jadi sebagai pengenalan kami dibawa terbang oleh juruterbang bertauliah (tandem flight) selama 10 minit setiap orang. Kita ni jadi penumpang sajalah, duduk sambil selfie gituh. Tugas penumpang hanyalah berlari bila diarahkan.


Di mana lokasi penerbangan paragliding?
Menurut MCAF ada berbelas lokasi paragliding di Malaysia tetapi di Selangor Bukit Jugra yang paling popular. Ia telah digunakan lebih kurang 10 tahun. Di Kuala Kubu Baru boleh juga tetapi untuk naik ke departure point kita perlu menggunakan kenderaan 4WD. Kat Bukit Jugra tu naik kereta sedan pun lepas.

Inilah sebahagian lokasi penerbangan paragliding di setiap negeri. Ada lagi sebenarnya.... kat Langkawi pun ada.

Perlis- di Bukit Tebu
Kedah- Gunung Jerai
Negeri Sembilan- Pedas, Bukit Penarikan di Bahau
Melaka - Bukit Adtec
Johor- Gunung Ledang, Pontian/Tenggera
Pahang- Bukit Redan
Terengganu- Bukit Bubus
Kelantan- Bukit Panau, Gunung ... (tak ingat nama, sultan punya)
Sabah- Ranau, Tamparuli, Kokol (di Ranau boleh terbang setiap hari)


Kursus Asas Paragliding
Sukan ini telah dimulakan di Malaysia sejak tahun 1970an lagi. Sebenarnya terdapat 400 orang paragliders berdaftar di Malaysia tetapi yang aktif tidak lebih daripada 200 orang. Di manakah anda paragliders?? Mengapa menghilang?

Majlis Daerah Kuala Langat yang memiliki persatuan paragliding sendiri telah mengambil inisiatif mengadakan Kursus Asas Paragliding Tahap 1 Bersama Media & Bloggers selama dua hari satu malam di Banting. Jadual kursus ni sangat padat dan telah diubahsuai waktunya berdasarkan tiupan angin. Bila Jabatan Kajicuaca kata petang tu ada angin makan kami pun dibawa naik ke Bukit Jugra for tandem flight experience. Elok aku pakai harness angin pun mati. Adoilaa... menyesal tak terbang masa kat Surabaya hari tu.

Dalam kelas kami diajar teori mengenai paragliding, undang-undang penerbangan, peralatan dan konsep penerbangan, practical glider inflation and deflation, paragliding meteorology effect dan latihan praktikal di lapangan. Tak larat nak buka mata belajar teori sampai pukul 10 malam huhuu... harap harap jika berpeluang belajar ke tahap dua aku masih ingat apakebende Riser A B C D tu.

Para instruktor dan pegawai daripada Majlis Daerah Kuala Langat yang menganjurkan Kursus Asas Paragliding di Bukit Jugra.

Kelas teori- mengenal parts glider.

Bertuahnya kami kerana Kolonel Dr Elisa Manueke yang telah memenangi World Paragliding Champion menjadi salah seorang penceramah dan jurulatih selain En Nor Hisham, En Zain Azrull dan En Abdul Rahman, seorang jurulatih professional yang mana anaknya pernah terbang secara solo ketika berumur 9 tahun. 9 tahun uolssss....! Berani ke melepaskan anak kita camtu? Aku kagum dengan parents begini.

Menurut En Abdul Rahman kita hanya perlu upgrade glider dari A ke B ke C dan ke D bila cukup flying hours. Tiga anak lelaki beliau terlibat dalam sukan ekstrim ini yang mana dua orang bertugas di Ranau. Jadi kalau anda tak tahu nak buat apa dah bila di Kundasang, Sabah, try paragliding pula. Hari-hari boleh terbang kerana sentiasa berangin. Kalau tak silap kosnya RM180 seorang. Setahu aku famili Sabah Tourism Director pun aktif dalam paragliding ni.

Latihan praktikal pertama kami di padang awam Morib. Berat dow glider tu... 20kg. Group kami dapat glider lama bersaiz L, tak padan dengan ketinggian dan berat kami. Tersemban ke tanah jugalah sewaktu berlari untuk menaikkan glider tu hahaha... jatuh macam nangka busuk. Seronok belajar praktikal ni, lebih mudah untuk faham.

**Jika belajar terbang di luar negara, sila daftarkan di salah satu persatuan negeri di sini pula.


Pastikan anda mematuhi ciri-ciri keselamatan sebelum terbang:
1) Pakai helmet terlebih dahulu
2) Seeloknya pakai but yang menutup buku lali untuk mengelakkan kecederaan
3) Parachute WAJIB ADA. Ekau jangan memain jang, enam bulan sekali kena check, talian hayat tu.
4) Pastikan 5 points yang dipasang pada harness dipakai dengan kemas.
5) Jangan risau, glider untuk student tak sama dengan yang digunakan professional dalam pertandingan. Untuk belajar 70% cirinya lebih kepada safety.

Peringatan: 
Glider jangan dibiarkan terjemur di tengah panas bila tak digunakan kerana UV lights boleh menyebabkan glider poros (mereput). Jaga elok elok oihhh... harganya RM15-20 ribu satu set, kena import pula tu.

Dalam perjalanan naik ke Bukit Jugra for tandem flights. Orang lain duduk dalam kereta kami duduk di belakang heheh... 

En Abdul Rahman sedang menurunkan ilmu. Otai ni.

Tali kecil yang kuat menampung bebanan. Kami juga diajar cara menyusun tali dan melipat glider dengan betul. Setiap tali halus di sayap tu mampu menampung berat sehingga 50kg setiap satu manakala gliders (sayap) boleh digunakan sehingga 300 jam penerbangan.


Menunggu giliran. Paragliding macam memancing juga, reput menunggu hahahaa..

Abam ni berlatih di Langkawi. Hari tersebut merupakan kali pertama dia terbang solo. Syok sangat kot, lepas dia terbang dia terbang lagi... lepas tu dia lagi.. amboi!

Gaya seorang world champion, Kolonel Dr Elisa Manueke, doktor gigi di TNI.

Dr Elisa dalam cocoon.

Paragliders akan mendarat di padang tu.

Peraturan Penerbangan Paragliding
1) Peserta/individu mestilah mempunyai lesen penerbangan yang sah daripada MAF.
2) Dipantau sepenuhnya oleh instruktor persatuan atau kelab yang berdaftar dengan MSAF.
3) Persatuan/kelab akan memohon NOTAM (Notice To Air Man) daripada DCA sebelum penerbangan di sesuatu tempat.
4) Pengesahan NOTAM daripada DCA.

Aktiviti/kebenaran penerbangan dikawalselia oleh MSAF dan DCA.


Soalan saya, adakah paragliding satu aktiviti yang selamat?
90% selamat!

Walau bagaimanapun seperti juga pelaburan, ia tetap mempunyai risiko iaitu 5% dari alam dan 5% lagi kesilapan manusia. So do it right all the time. Prepare and check bebetul sewaktu di bawah kerana ketika di awangan TIDAK BOLEH berlaku sebarang kesilapan. But 90% is much more bigger than 10%, right? Tanyalah apa sahaja kemusykilan sewaktu belajar walaupun bunyinya seperti dumb question. Jangan dengar hok molek jah.

Marilah kita galakkan anak-anak dan remaja serta belia untuk terlibat dalam sukan yang berpotensi untuk menaikkan nama negara di peringkat antarabangsa. Sudah sudahlah mengunakan perkataan jangan, tak usah, tak payah, bahaya dan sewaktu dengannya. Enough lah. The world is so beautiful, why limit ourselves kepada kegiatan biasa sahaja? Betul tak? As long as its legal buat sajalah jika berpeluang. Jika bahaya mohon didoakan agar selamat, bukan dihalang.

Paling penting, JANGAN TERBANG BERSENDIRIAN. Make sure pergi dengan kawan dan mendapat kebenaran terlebih dahulu.


Ada yang berminat nak belajar paragliding?
Jangan malu jangan segan sila hubungi En Nor Hisham di Majlis Daerah Kuala Langat. Kita perlukan pelapis yang ramai sebelum boleh dikatakan sebagai satu industri. Who knows satu hari nanti anda akan mewakili Malaysia di kejohanan dunia?


It's simple to fly but it takes a lifetime to master. You'll need to be fit, adventurous and have free time, but you don't need to be fearless. Caution and careful risk management are traits of good pilots.- Pilot Otai MDKL


***
Adik-adik yang dah tak dapat main skateboard kat Melaka tu pi belajar paragliding kat Bukit Adtec pula dik. Minta 'mereka' sponsor sebagai gantirugi kemusnahan. Mereka perlukan undi anda tu 😈😈😈







Rumah Api Altingsburg | The Straits Settlement Lighthouses

Rumah Api Altingsburg | The Straits Settlement Lighthouses | Rumah api berperanan besar membantu pelayaran kapal di laut suatu ketika dahulu, sebelum wujudnya sistem GPS. Rumah api ialah bangunan tinggi yang dibina di lokasi strategik dilengkapi lampu yang membantu ahli pelayaran untuk mengemudi dan mendaratkan kapal dengan selamat. Ia juga membantu menandakan kawasan berbahaya. Menara masjid yang tinggi juga boleh berfungsi sebagai rumah api sekiranya bersesuaian lokasinya.


Secara keseluruhannya terdapat 43 buah rumah api di Malaysia yang mana 14 buah di semenanjung, 22 di Sabah dan 7 lagi di Sarawak yang diuruskan Jabatan Laut Malaysia.



Rumah Api Altingsburg @ Rumah Api Kuala Selangor
Pada tahun 1907 sebuah rumah api dibina di atas Bukit Malawati yang bersejarah menghadap Selat Melaka. Ia dibuka secara rasmi pada tahun 1910. Berketinggian 83 meter dari dasar laut dan 27 meter dari darat, ia dibina berhampiran muara Sungai Selangor di daerah Kuala Selangor. Ia menjadi penanda pintu keluar masuk ke perairan Selangor. Ia diberi nama Rumah Api Altingsburg bersempena dengan seorang Gabenor General Belanda di waktu itu.






Lampu cerah dia atasnya akan berpusing dan berkelip setiap 15 saat serta mampu memancarkan cahaya sejauh 56 kilometer. Kini cahaya lampu dijana dengan kuasa elektrik yang bersih dan efisien berbanding menggunakan minyak tanah dan generator di awal pembinaannya dahulu. Rumah api ini masih berfungsi dengan baik walaupun usianya melepasi 100 tahun. Lampunya dinyalakan bermula jam 7 malam hingga 6 pagi.

Rumah api ini terletak bersebelahan Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor. Ia tidak dibuka kepada umum melainkan pada hari hari tertentu sahaja. Kami yang dapat masuk inipun hanya dibenarkan naik sehingga ke tingkat satu sahaja atas faktor keselamatan.


Rumah Api Altingsburg
No 1, Puncak Bukit Malawati,
45000 Kuala Selangor.
SELANGOR DARUL EHSAN.


Baca juga:


Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor?

Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor? Bermula esok, seluruh Malaysia akan bercuti selama empat hari terus menerus. Hari Isnin 24 April 2017 bersamaan 27 Rejab 1438H merupakan Israk & Mikraj yang bertindih dengan hari pertabalan rasmi DYMM Yang Dipertuan Agong ke- 15. Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan menggantikan Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah mulai 13 Disember 2016 untuk tempoh 5 tahun, Bila cuti bertindih kenalah diganti keesokannya. Agong naik takhta, kita nak pergi mana? Tetengah bulan ni nak pergi dedekat je kan? hahahh...i feel u. Jom kita ke Bukit Malawati! #DekatJe... hanya 53km dari bandaraya Shah Alam.



Dahulu kala, daerah Kuala Selangor merupakan pusat pentadbiran tiga sultan Selangor terawal sebelum berpindah ke Jugra. Dah tengok kan gambar Istana Bandar di Jugra tu? Jadi demi memelihara warisan sejarah tersebut maka dibina Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor di bekas bangunan kediaman rasmi Pegawai Daerah, yang asalnya tapak istana. 

Bukit Malawati yang menghadap Selat Melaka merupakan kawasan strategik yang menjadi kubu pertahanan dari serangan musuh. Di puncaknya merupakan tapak istana (sekarang muzium). Kota ini dibina di zaman pemerintahan Sultan Ibrahim (1778-1826) sebagai kubu pertahanan dari serangan musuh khususnya Belanda. Walau bagaimanapun Belanda berjaya juga menaklukinya pada tahun 1784 selepas menewaskan Portugis di Melaka. Namun begitu kebijaksanaan Sultan Ibrahim menyusun strategi dengan bantuan adindanya, Datuk Penggawa Permatang Mahabijaya (Penggawa Tua) dan Bendahara Abd. Majid Pahang, Bukit Melawati dapat ditawan semula dalam tempoh satu malam sahaja. Belanda pun diusir keluar.



Apa yang menariknya Bukit Malawati @ Bukit Selangor tu?

Di atas sana ada:


1. Rumah Api Altingsburg yang dibina pada 1907 dan masih digunakan sehingga sekarang. Rumah api ini menjadi panduan kepada nelayan dan kapal yang belayar melalui Selat Melaka. Rumah api ini tidak dibuka kepada umum. Kami merasalah naik hingga ke tingkat 1.




2. Sebuah menara tinjau untuk melihat anak bulan bagi menentukan tarikh permulaan puasa dan hari raya. Para pengunjung juga boleh menyaksikan panorama indah Selat Melaka dari menara tinjau ini. 




3. Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor yang menghimpunkan segala pensejarahan berhubung Kuala Selangor sebagai pusat pentadbiran Negeri Selangor terawal selain meyaksikan bermulanya Institusi Kesultanan Selangor yang diasaskan oleh Raja Lumu (Sultan Salehuddin) pada tahun 1766. Ruang pameran dibahagikan kepada tujuh seksyen yang menerangkan secara kronologi sejarah daerah Kuala Selangor.


Seronok belajar tentang sejarah negara sendiri. Tak puas mendengar penerangan daripada pegawai bertugas sebab ilmu ni lagi kita gali lagi banyak yang kita hendak ketahui tetapi masa tak mengizinkan untuk berlama-lama di situ. Masa tu baru rasa ya Allah banyak benda yang aku tak tahu...TIADA BAYARAN dikenakan untuk masuk ke muzium ini.


Waktu beroperasi :

Sabtu-Khamis 9.30 pagi hingga 5.30 petang 
Jumaat 9.30 pagi hingga 12 tengahari, 2.45hingga 5.30 petang

Jalan masuk ke Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor

Antara artifak yang dijumpai di sekitar kawasan istana dan Kuala Selangor.




Pinggan omputeh.


Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:


MUZIUM SEJARAH DAERAH KUALA SELANGOR
No 1, Puncak Bukit Malawati,
45000 Kuala Selangor.
SELANGOR DARUL EHSAN.
Tel : 603- 3289 7167
Fax : 603- 3289 6115



4. Sebuah batu hampar yang terletak di pintu masuk Kota Melawati yang dipercayai menjadi tempat untuk memancung kepala pesalah yang dijatuhi hukuman bunuh. Menurut riwayat lain, ia hanyalah sebagai tempat 'lepak-ing' sultan dan keluarga. Syok weh duduk atas batu tu sambil minum teh O pepetang. Tangga seratus pula berupa susunan batu-batu yang dijadikan tangga untuk mendaki Bukit Selangor menuju terus ke pintu Kota Melawati dari bandar Kuala Selangor.



5. Berhampiran muzium terdapat sebuah telaga beracun yang mendapat namanya kerana dipercayai berisi air racun, hasil ramuan beberapa jenis getah dan miang rebung. Pesalah akan dimasukkan ke dalam perigi ini dan direndam seluruh badan sehingga ke paras dagu. Mulut perigi akan ditutup dengan jaring besi dan dihimpit dengan batu. Bila pesalah tu dah letih berdiri, jatuh dan innalillah.... 



6. Terdapat ratusan ekor lotong yang jinak yang datang dari hutan bakau berhampiran di tepi laut, di bawah kaki Bukit Melawati. Seronok bawa anak-anak ke sini.. siap boleh bagi makanan lagi. Janganlah bagi Cikedis pula ya, kesian lotong tu. Kekadang ada mak lotong yang membawa anaknya yang berwarna oren. Lotong-lotong ni hidup sekali dengan longtail macaques dan ada kumpulan memasing. Kekadang macaques boleh tahan garang.


7.  Sewaktu turun boleh juga kita singgah sebentar ke Makan Di Raja Kota Malawati. Makam ini menempatkan jasad tiga orang sultan yang pernah menaungi negeri Selangor. Sultan-sultan tersebut ialah:

Sultan Selangor pertama, Sultan Salahuddin (1742-1778)
Sultan Selangor kedua, Sultan Ibrahim (1778-1826)
Sultan Selangor ketiga, Sultan Mahmud (1826-1857). 




Kenderaan persendirian dibenarkan naik kecuali pada hujung minggu untuk mengelakkan kesesakan. During weekends kita naik tram. Best! Terdapat dua tram dengan kapasiti 44 dan 50 penumpang.

Tambang tram:
Dewasa RM5.30
Kanak-kanak 3-12 tahun RM3.20

Paling bagus kita santai-santai je naik ke atas tu berjalan kaki. 30 minit jer...


Apa pula yang menarik di kaki Bukit Malawati?


1. Masjid Kuala Selangor

2.Taman Alam
3. Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor di kaki Bukit Malawati tempat kita naik tram tu.
4. Pangkalan nelayan Permatang dan jeti istirahat Kuala Selangor. 


Untuk mengetahui lebih lagi tentang Bukit Malawati atau Kuala Selangor, sila hubungi:
MAJLIS DAERAH KUALA SELANGOR

Jalan Majlis, 45000 Kuala Selangor, Selangor.

Tel: +603-32891439


Di sini baru sehari je... aku cadangkan malam hangpa pi tengok kelip-kelip. Esoknya pergi ke Sky Mirror @ Sasaran pula. Semuanya hanya di Kuala Selangor!


Inline images 1



Hotel Review | Hotel Concorde, Shah Alam

Hotel Review | Hotel Concorde, Shah Alam | Okeh everyone, ai nak review hotel berbintang empat di Bandar Anggerik. Next month ai review hotel di Koh Samui pula ya. InsyaAllah.

Hotel Concorde ialah hotel berkelas bisnes yang terletak di Seksyen 9, di tengah bandaraya Shah Alam. Bersebelahan pusat membeli-belah, berdekatan masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan tidak jauh daripada EMPAT buah padang golf bertaraf dunia. 

Hotel dengan 381 bilik dan suite ini hanya 45 minit dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Fasiliti standard, dengan rangkaian wi-fi di keseluruhan premis.


Pengalaman menarik di sini
Malam tu kami dinner di Raku-Xin Japanese Restaurant tetapi bukanlah semuanya hidangan makanan Jepun kerana kami menggunakan ruang tersebut for our closing dinner. Ada yang tak tidur karang kalau tak dapat nasi hahahh...

I tried a few dishes. Sushi sedap. Kicap tu aku tambah wasabi sikit. Sebelum ni tak pernah cuba makan wasabi lagi jadi bila restaurant manager/chef tu suruh cuba aku pun cubalah. "Letak sikit je dalm kicap ni" katanya. Aku pun kacau dalam kicap tu dan cicah sushi.

Mak aiii... berasap hidung den hahahha.... lain macam pedasnya wasabi tu. Pedih baq hang. Selagi tak cuba mana nak tahu kan?


Do you want some privacy?

Memasak dengan rasa bahagia begini barulah makanan tu rasa enak, ye tak?

Apa yang bagusnya menginap di Hotel Concorde?
1) Location location location!
Senang nak shopping, senang nak makan, senang nak gi masjid, banyak pilihan padang golf, tak jauh dari Federal/Elite/Guthrie Highway. Hanya 26km dari kota kosmopolitan Kuala Lumpur.

2) Bilik yang bersih dan selesa.
Kalau dapat pemandangan Masjid Shah Alam lagilah bagus. Siap boleh dengar azan dan mengaji. Insaf mak sekejap.

Lagi best bila dapat shoot gambar masjid dari gelap hingga terang dunia ni.


Ini gambar di waktu Subuh. Lampu menara masjid akan dipadamkan secara berperingkat.



3) Servis yang bagus.


4) Sarapan pagi yang pelbagai dan ENAK.
Ni nak bagi tau, roti canai Hotel Concorde Shah Alam sangat sedap! Trust me. Restoran mamak pun kalah tau. Try lah breakfast kat sana.

Selain Melting Pot Cafe, ruang menjamu selera yang lain ialah Pavillion Terrace, Raku-Xin Japanese Restaurant, Crossroad Lounge dan Grand Patio & Orkid Room.

Melting Pot Cafe

Ai makan ini je untuk breakfast. Percaya tak? hahahh... but i prefer waffle Grande Centre Point to this.

5) Kolam renang yang luas.
Walaupun design tak menarik, segiempat tapi panjangnya 50 meter dengan kedalaman 1.4 meter. Enough space for everyone. Dah tengok ke ai buat kuak kupu-kupu kat instagram? Wakil Malaysia ke Sukan Sea 2017 tu uols 😂

I lebih rela berendam dalam swimmig pool daripada masuk shopping mall. Kang tak memasal 'ter'shopping.

Awak tahu tak mengapa model kurus diperlukan unuk underwater photoshoot? Sebab.... subjek akan mengembang 30%.Bayangkanlah kalau @ruggedmom dan @rubydotmy yang jadi model tu? hahahhah.... Photo by @pojiegraphy


6) Berdekatan dengan tarikan pelancongan.
Muzium, Tasik Shah Alam, I-City, Pasar Tani Mega Seksyen 13 (pagi Ahad), padang golf, Jakel, perpustakaan dan sebagainya. 



Tetapi... ada sedikit kekurangan:
1) Aku rasa kiblat kat bilik aku tu salah arah. 
2) Toiletteries satu set aje? Hmmm... bilik twin sharing. Nasib baik bawa berus gigi sendiri.



Apa yang special staycation di Hotel Concorde kali ini?


Terserempak dengan Jovian Mandagie with his wife dan Tuanku Sultan Selangor. Itu je kot hehehe.... haishh takkan nak selfie pulak?



Concorde Hotel Shah Alam
3 Jalan Tengku Ampuan Zabedah C9/C, 40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tel: +603 5512 2200 Fax: +603 5512 2233

Selangor | Trend penginapan terkini, The Kabin

Selangor | Trend penginapan terkini, The Kabin | Untuk berjaya dalam bisnes yang ramai orang lain dah buat produk atau perkhidmatan yang kita tawarkan mestilah berlainan dan lebih baik daripada pesaing. Begitu juga dalam industri pelancongan, sesuatu yang baru dan trendy akan mengundang minat ramai.


Menginap di hotel, hostel dan homestay are too mainstream. Dah biasa sangat bagi sesetengah orang. Bagaimana dengan tinggal dalam kontena? Jom lihat suasana di The Kabin, a unique container-concept boutique resort at Pantai Remis, Kuala Selangor. Hanya satu jam untuk ke sini dari Kuala Lumpur. #DekatJe

Kali pertama menjejak kaki ke sini ai terus terpesona...WOW Menariknya! Dalam fikiran mestilah owner The Kabin seorang yang banyak mengembara ke serata dunia. Biasanya orang yang banyak pengalaman di tempat orang akan membawa "emas" di sana untuk dikembangkan di sini.



Bersungguh anak-anak dari Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP) menyambut kami. RPWP turut terlibat dalam pembinaan resort ini tau.



Kami dibahagikan kepada beberapa kabin yang diberi nama kota-kota terkenal dunia. Selepas mendengar nama Antwerp, Shanghai bla bla.. aku pun, kalau dapat middle east pun best ni. Nak pergi sana mahal sangat hahaha gitu. Nafsu orang kaya heheh... Organizer macam dapat mendengar suara hati jadi ditempatkan aku di Sharjah. Okaylah, walaupun Sharjah sebenar panaih lit lit di sini sejuk ada air-cond 😁😁

Aku dapat bilik yang berisi satu katil queen size dan satu double decker. Quite small but just nice untuk kami bertiga. Walaupun berada di tingkat bawah, tak terdengar pun suara orang atas pok pek pok pek. Tak mungkin mereka tidur awal. Ada juga kontena yang ada bilik dalam tu pus katil dua tingkat. Privacy sket, sesuai untuk keluarga.

The Kabin boleh menempatkan empat hingga enam tetamu dalam sesebuah kontena dengan maksima 79 tetamu serentak di resort tersebut. Kemudahan dalam penginapan sama seperti yang disediakan hotel cuma ruang tu terhadlah. Televisyen, bilik air, toiletteries, mini bar semua ada. Yang takde WiFi sajo... kena lepak di cafe atau common room di belakangnya. Selain daripada itu disediakan juga surau, multi function room, bilik karaoke, basikal untuk meronda kampung dan... swimming pool. Suka ai ! Dua jam ai berendam, terus transform jadi Rihanna.





Terlupa nak ambil gambar masa memula masuk. Nasib baik kami ni kemas juga orangnya ehem..

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

What a brilliant idea. Sedap je telinga mendengar bunyi air jatuh. Menyejukkan pun iya juga.


Yang best nya petang tu kami dihiburkan dengan persembahan wayang kulit dan gamelan manakala malamnya sambil makan malam Kumpulan Kompang Kadaro pula membuat persembahan. Show orang Jawa semua wakk.. 

Sarapan pagi disediakan. Untuk makan tengahari hari terakhir tu kami makan di kedai makan Atok terletak berdekatan. Berjalan kaki saja pun boleh. Sedap asam pedas dan gulai rusa dia baq hang. 


Jika berhajat nak buat hari keluarga ke.. team building ke.. wedding ke...sesuailah di sini. Buat kenduri kahwin kecil-kecilan tapi ekslusif kan best. 

Tak teringin ke mendengar bunyian cengkerik dan kicauan burung di pagi hari? Sambil boleh berjalan santai di Pantai Remis yang terletak bersebelahan. Bermula dengan RM160 di hari biasa, ada boleh membuat tempahan di sini---->  www.thekabin.com.my


The Kabin

Pantai Remis
45800 Jeram, Kuala Selangor.
Emel: info@thekabin.com.my
Tel: +603-32640578 / +6017-6783825
Web: http://thekabin.com.my/
GPS Coordinates: 3.195 N, 101.307 E


Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free