Showing posts with label Selangor. Show all posts
Showing posts with label Selangor. Show all posts

Rumah Api Altingsburg | The Straits Settlement Lighthouses

Rumah Api Altingsburg | The Straits Settlement Lighthouses | Rumah api berperanan besar membantu pelayaran kapal di laut suatu ketika dahulu, sebelum wujudnya sistem GPS. Rumah api ialah bangunan tinggi yang dibina di lokasi strategik dilengkapi lampu yang membantu ahli pelayaran untuk mengemudi dan mendaratkan kapal dengan selamat. Ia juga membantu menandakan kawasan berbahaya. Menara masjid yang tinggi juga boleh berfungsi sebagai rumah api sekiranya bersesuaian lokasinya.


Secara keseluruhannya terdapat 43 buah rumah api di Malaysia yang mana 14 buah di semenanjung, 22 di Sabah dan 7 lagi di Sarawak yang diuruskan Jabatan Laut Malaysia.



Rumah Api Altingsburg @ Rumah Api Kuala Selangor
Pada tahun 1907 sebuah rumah api dibina di atas Bukit Malawati yang bersejarah menghadap Selat Melaka. Ia dibuka secara rasmi pada tahun 1910. Berketinggian 83 meter dari dasar laut dan 27 meter dari darat, ia dibina berhampiran muara Sungai Selangor di daerah Kuala Selangor. Ia menjadi penanda pintu keluar masuk ke perairan Selangor. Ia diberi nama Rumah Api Altingsburg bersempena dengan seorang Gabenor General Belanda di waktu itu.






Lampu cerah dia atasnya akan berpusing dan berkelip setiap 15 saat serta mampu memancarkan cahaya sejauh 56 kilometer. Kini cahaya lampu dijana dengan kuasa elektrik yang bersih dan efisien berbanding menggunakan minyak tanah dan generator di awal pembinaannya dahulu. Rumah api ini masih berfungsi dengan baik walaupun usianya melepasi 100 tahun. Lampunya dinyalakan bermula jam 7 malam hingga 6 pagi.

Rumah api ini terletak bersebelahan Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor. Ia tidak dibuka kepada umum melainkan pada hari hari tertentu sahaja. Kami yang dapat masuk inipun hanya dibenarkan naik sehingga ke tingkat satu sahaja atas faktor keselamatan.


Rumah Api Altingsburg
No 1, Puncak Bukit Malawati,
45000 Kuala Selangor.
SELANGOR DARUL EHSAN.


Baca juga:


Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor?

Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor? Bermula esok, seluruh Malaysia akan bercuti selama empat hari terus menerus. Hari Isnin 24 April 2017 bersamaan 27 Rejab 1438H merupakan Israk & Mikraj yang bertindih dengan hari pertabalan rasmi DYMM Yang Dipertuan Agong ke- 15. Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan menggantikan Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah mulai 13 Disember 2016 untuk tempoh 5 tahun, Bila cuti bertindih kenalah diganti keesokannya. Agong naik takhta, kita nak pergi mana? Tetengah bulan ni nak pergi dedekat je kan? hahahh...i feel u. Jom kita ke Bukit Malawati! #DekatJe... hanya 53km dari bandaraya Shah Alam.



Dahulu kala, daerah Kuala Selangor merupakan pusat pentadbiran tiga sultan Selangor terawal sebelum berpindah ke Jugra. Dah tengok kan gambar Istana Bandar di Jugra tu? Jadi demi memelihara warisan sejarah tersebut maka dibina Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor di bekas bangunan kediaman rasmi Pegawai Daerah, yang asalnya tapak istana. 

Bukit Malawati yang menghadap Selat Melaka merupakan kawasan strategik yang menjadi kubu pertahanan dari serangan musuh. Di puncaknya merupakan tapak istana (sekarang muzium). Kota ini dibina di zaman pemerintahan Sultan Ibrahim (1778-1826) sebagai kubu pertahanan dari serangan musuh khususnya Belanda. Walau bagaimanapun Belanda berjaya juga menaklukinya pada tahun 1784 selepas menewaskan Portugis di Melaka. Namun begitu kebijaksanaan Sultan Ibrahim menyusun strategi dengan bantuan adindanya, Datuk Penggawa Permatang Mahabijaya (Penggawa Tua) dan Bendahara Abd. Majid Pahang, Bukit Melawati dapat ditawan semula dalam tempoh satu malam sahaja. Belanda pun diusir keluar.



Apa yang menariknya Bukit Malawati @ Bukit Selangor tu?

Di atas sana ada:


1. Rumah Api Altingsburg yang dibina pada 1907 dan masih digunakan sehingga sekarang. Rumah api ini menjadi panduan kepada nelayan dan kapal yang belayar melalui Selat Melaka. Rumah api ini tidak dibuka kepada umum. Kami merasalah naik hingga ke tingkat 1.




2. Sebuah menara tinjau untuk melihat anak bulan bagi menentukan tarikh permulaan puasa dan hari raya. Para pengunjung juga boleh menyaksikan panorama indah Selat Melaka dari menara tinjau ini. 




3. Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor yang menghimpunkan segala pensejarahan berhubung Kuala Selangor sebagai pusat pentadbiran Negeri Selangor terawal selain meyaksikan bermulanya Institusi Kesultanan Selangor yang diasaskan oleh Raja Lumu (Sultan Salehuddin) pada tahun 1766. Ruang pameran dibahagikan kepada tujuh seksyen yang menerangkan secara kronologi sejarah daerah Kuala Selangor.


Seronok belajar tentang sejarah negara sendiri. Tak puas mendengar penerangan daripada pegawai bertugas sebab ilmu ni lagi kita gali lagi banyak yang kita hendak ketahui tetapi masa tak mengizinkan untuk berlama-lama di situ. Masa tu baru rasa ya Allah banyak benda yang aku tak tahu...TIADA BAYARAN dikenakan untuk masuk ke muzium ini.


Waktu beroperasi :

Sabtu-Khamis 9.30 pagi hingga 5.30 petang 
Jumaat 9.30 pagi hingga 12 tengahari, 2.45hingga 5.30 petang

Jalan masuk ke Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor

Antara artifak yang dijumpai di sekitar kawasan istana dan Kuala Selangor.




Pinggan omputeh.


Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:


MUZIUM SEJARAH DAERAH KUALA SELANGOR
No 1, Puncak Bukit Malawati,
45000 Kuala Selangor.
SELANGOR DARUL EHSAN.
Tel : 603- 3289 7167
Fax : 603- 3289 6115



4. Sebuah batu hampar yang terletak di pintu masuk Kota Melawati yang dipercayai menjadi tempat untuk memancung kepala pesalah yang dijatuhi hukuman bunuh. Menurut riwayat lain, ia hanyalah sebagai tempat 'lepak-ing' sultan dan keluarga. Syok weh duduk atas batu tu sambil minum teh O pepetang. Tangga seratus pula berupa susunan batu-batu yang dijadikan tangga untuk mendaki Bukit Selangor menuju terus ke pintu Kota Melawati dari bandar Kuala Selangor.



5. Berhampiran muzium terdapat sebuah telaga beracun yang mendapat namanya kerana dipercayai berisi air racun, hasil ramuan beberapa jenis getah dan miang rebung. Pesalah akan dimasukkan ke dalam perigi ini dan direndam seluruh badan sehingga ke paras dagu. Mulut perigi akan ditutup dengan jaring besi dan dihimpit dengan batu. Bila pesalah tu dah letih berdiri, jatuh dan innalillah.... 



6. Terdapat ratusan ekor lotong yang jinak yang datang dari hutan bakau berhampiran di tepi laut, di bawah kaki Bukit Melawati. Seronok bawa anak-anak ke sini.. siap boleh bagi makanan lagi. Janganlah bagi Cikedis pula ya, kesian lotong tu. Kekadang ada mak lotong yang membawa anaknya yang berwarna oren. Lotong-lotong ni hidup sekali dengan longtail macaques dan ada kumpulan memasing. Kekadang macaques boleh tahan garang.


7.  Sewaktu turun boleh juga kita singgah sebentar ke Makan Di Raja Kota Malawati. Makam ini menempatkan jasad tiga orang sultan yang pernah menaungi negeri Selangor. Sultan-sultan tersebut ialah:

Sultan Selangor pertama, Sultan Salahuddin (1742-1778)
Sultan Selangor kedua, Sultan Ibrahim (1778-1826)
Sultan Selangor ketiga, Sultan Mahmud (1826-1857). 




Kenderaan persendirian dibenarkan naik kecuali pada hujung minggu untuk mengelakkan kesesakan. During weekends kita naik tram. Best! Terdapat dua tram dengan kapasiti 44 dan 50 penumpang.

Tambang tram:
Dewasa RM5.30
Kanak-kanak 3-12 tahun RM3.20

Paling bagus kita santai-santai je naik ke atas tu berjalan kaki. 30 minit jer...


Apa pula yang menarik di kaki Bukit Malawati?


1. Masjid Kuala Selangor

2.Taman Alam
3. Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor di kaki Bukit Malawati tempat kita naik tram tu.
4. Pangkalan nelayan Permatang dan jeti istirahat Kuala Selangor. 


Untuk mengetahui lebih lagi tentang Bukit Malawati atau Kuala Selangor, sila hubungi:
MAJLIS DAERAH KUALA SELANGOR

Jalan Majlis, 45000 Kuala Selangor, Selangor.

Tel: +603-32891439


Di sini baru sehari je... aku cadangkan malam hangpa pi tengok kelip-kelip. Esoknya pergi ke Sky Mirror @ Sasaran pula. Semuanya hanya di Kuala Selangor!


Inline images 1



Hotel Review | Hotel Concorde, Shah Alam

Hotel Review | Hotel Concorde, Shah Alam | Okeh everyone, ai nak review hotel berbintang empat di Bandar Anggerik. Next month ai review hotel di Koh Samui pula ya. InsyaAllah.

Hotel Concorde ialah hotel berkelas bisnes yang terletak di Seksyen 9, di tengah bandaraya Shah Alam. Bersebelahan pusat membeli-belah, berdekatan masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan tidak jauh daripada EMPAT buah padang golf bertaraf dunia. 

Hotel dengan 381 bilik dan suite ini hanya 45 minit dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Fasiliti standard, dengan rangkaian wi-fi di keseluruhan premis.


Pengalaman menarik di sini
Malam tu kami dinner di Raku-Xin Japanese Restaurant tetapi bukanlah semuanya hidangan makanan Jepun kerana kami menggunakan ruang tersebut for our closing dinner. Ada yang tak tidur karang kalau tak dapat nasi hahahh...

I tried a few dishes. Sushi sedap. Kicap tu aku tambah wasabi sikit. Sebelum ni tak pernah cuba makan wasabi lagi jadi bila restaurant manager/chef tu suruh cuba aku pun cubalah. "Letak sikit je dalm kicap ni" katanya. Aku pun kacau dalam kicap tu dan cicah sushi.

Mak aiii... berasap hidung den hahahha.... lain macam pedasnya wasabi tu. Pedih baq hang. Selagi tak cuba mana nak tahu kan?


Do you want some privacy?

Memasak dengan rasa bahagia begini barulah makanan tu rasa enak, ye tak?

Apa yang bagusnya menginap di Hotel Concorde?
1) Location location location!
Senang nak shopping, senang nak makan, senang nak gi masjid, banyak pilihan padang golf, tak jauh dari Federal/Elite/Guthrie Highway. Hanya 26km dari kota kosmopolitan Kuala Lumpur.

2) Bilik yang bersih dan selesa.
Kalau dapat pemandangan Masjid Shah Alam lagilah bagus. Siap boleh dengar azan dan mengaji. Insaf mak sekejap.

Lagi best bila dapat shoot gambar masjid dari gelap hingga terang dunia ni.


Ini gambar di waktu Subuh. Lampu menara masjid akan dipadamkan secara berperingkat.



3) Servis yang bagus.


4) Sarapan pagi yang pelbagai dan ENAK.
Ni nak bagi tau, roti canai Hotel Concorde Shah Alam sangat sedap! Trust me. Restoran mamak pun kalah tau. Try lah breakfast kat sana.

Selain Melting Pot Cafe, ruang menjamu selera yang lain ialah Pavillion Terrace, Raku-Xin Japanese Restaurant, Crossroad Lounge dan Grand Patio & Orkid Room.

Melting Pot Cafe

Ai makan ini je untuk breakfast. Percaya tak? hahahh... but i prefer waffle Grande Centre Point to this.

5) Kolam renang yang luas.
Walaupun design tak menarik, segiempat tapi panjangnya 50 meter dengan kedalaman 1.4 meter. Enough space for everyone. Dah tengok ke ai buat kuak kupu-kupu kat instagram? Wakil Malaysia ke Sukan Sea 2017 tu uols 😂

I lebih rela berendam dalam swimmig pool daripada masuk shopping mall. Kang tak memasal 'ter'shopping.

Awak tahu tak mengapa model kurus diperlukan unuk underwater photoshoot? Sebab.... subjek akan mengembang 30%.Bayangkanlah kalau @ruggedmom dan @rubydotmy yang jadi model tu? hahahhah.... Photo by @pojiegraphy


6) Berdekatan dengan tarikan pelancongan.
Muzium, Tasik Shah Alam, I-City, Pasar Tani Mega Seksyen 13 (pagi Ahad), padang golf, Jakel, perpustakaan dan sebagainya. 



Tetapi... ada sedikit kekurangan:
1) Aku rasa kiblat kat bilik aku tu salah arah. 
2) Toiletteries satu set aje? Hmmm... bilik twin sharing. Nasib baik bawa berus gigi sendiri.



Apa yang special staycation di Hotel Concorde kali ini?


Terserempak dengan Jovian Mandagie with his wife dan Tuanku Sultan Selangor. Itu je kot hehehe.... haishh takkan nak selfie pulak?



Concorde Hotel Shah Alam
3 Jalan Tengku Ampuan Zabedah C9/C, 40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tel: +603 5512 2200 Fax: +603 5512 2233

Selangor | Trend penginapan terkini, The Kabin

Selangor | Trend penginapan terkini, The Kabin | Untuk berjaya dalam bisnes yang ramai orang lain dah buat produk atau perkhidmatan yang kita tawarkan mestilah berlainan dan lebih baik daripada pesaing. Begitu juga dalam industri pelancongan, sesuatu yang baru dan trendy akan mengundang minat ramai.


Menginap di hotel, hostel dan homestay are too mainstream. Dah biasa sangat bagi sesetengah orang. Bagaimana dengan tinggal dalam kontena? Jom lihat suasana di The Kabin, a unique container-concept boutique resort at Pantai Remis, Kuala Selangor. Hanya satu jam untuk ke sini dari Kuala Lumpur. #DekatJe

Kali pertama menjejak kaki ke sini ai terus terpesona...WOW Menariknya! Dalam fikiran mestilah owner The Kabin seorang yang banyak mengembara ke serata dunia. Biasanya orang yang banyak pengalaman di tempat orang akan membawa "emas" di sana untuk dikembangkan di sini.



Bersungguh anak-anak dari Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP) menyambut kami. RPWP turut terlibat dalam pembinaan resort ini tau.



Kami dibahagikan kepada beberapa kabin yang diberi nama kota-kota terkenal dunia. Selepas mendengar nama Antwerp, Shanghai bla bla.. aku pun, kalau dapat middle east pun best ni. Nak pergi sana mahal sangat hahaha gitu. Nafsu orang kaya heheh... Organizer macam dapat mendengar suara hati jadi ditempatkan aku di Sharjah. Okaylah, walaupun Sharjah sebenar panaih lit lit di sini sejuk ada air-cond 😁😁

Aku dapat bilik yang berisi satu katil queen size dan satu double decker. Quite small but just nice untuk kami bertiga. Walaupun berada di tingkat bawah, tak terdengar pun suara orang atas pok pek pok pek. Tak mungkin mereka tidur awal. Ada juga kontena yang ada bilik dalam tu pus katil dua tingkat. Privacy sket, sesuai untuk keluarga.

The Kabin boleh menempatkan empat hingga enam tetamu dalam sesebuah kontena dengan maksima 79 tetamu serentak di resort tersebut. Kemudahan dalam penginapan sama seperti yang disediakan hotel cuma ruang tu terhadlah. Televisyen, bilik air, toiletteries, mini bar semua ada. Yang takde WiFi sajo... kena lepak di cafe atau common room di belakangnya. Selain daripada itu disediakan juga surau, multi function room, bilik karaoke, basikal untuk meronda kampung dan... swimming pool. Suka ai ! Dua jam ai berendam, terus transform jadi Rihanna.





Terlupa nak ambil gambar masa memula masuk. Nasib baik kami ni kemas juga orangnya ehem..

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

What a brilliant idea. Sedap je telinga mendengar bunyi air jatuh. Menyejukkan pun iya juga.


Yang best nya petang tu kami dihiburkan dengan persembahan wayang kulit dan gamelan manakala malamnya sambil makan malam Kumpulan Kompang Kadaro pula membuat persembahan. Show orang Jawa semua wakk.. 

Sarapan pagi disediakan. Untuk makan tengahari hari terakhir tu kami makan di kedai makan Atok terletak berdekatan. Berjalan kaki saja pun boleh. Sedap asam pedas dan gulai rusa dia baq hang. 


Jika berhajat nak buat hari keluarga ke.. team building ke.. wedding ke...sesuailah di sini. Buat kenduri kahwin kecil-kecilan tapi ekslusif kan best. 

Tak teringin ke mendengar bunyian cengkerik dan kicauan burung di pagi hari? Sambil boleh berjalan santai di Pantai Remis yang terletak bersebelahan. Bermula dengan RM160 di hari biasa, ada boleh membuat tempahan di sini---->  www.thekabin.com.my


The Kabin

Pantai Remis
45800 Jeram, Kuala Selangor.
Emel: info@thekabin.com.my
Tel: +603-32640578 / +6017-6783825
Web: http://thekabin.com.my/
GPS Coordinates: 3.195 N, 101.307 E


Hidden Gem In Selangor | Sky Mirror @ Sasaran is A-M-A-Z-I-N-G !

Hidden Gem In Selangor | Sky Mirror @ Sasaran is A-M-A-Z-I-N-G ! Sebenarnya tak sabar sangat hendak bercerita tentang betapa indah dan uniknya Pantai Sasaran. Sejak setahun lalu banyak sekali bertebaran gambar-gambar pelbagai aksi di media sosial sehingga sering terdetik, bilalah nak sampai ke sana?


SKY MIRROR ialah satu fenomena alam seakan-akan di Salar de Uyuni, Bolivia. Bezanya tiada garam di sini. Ia terletak 30 minit perjalanan menaiki bot dari Jeti Sungai Buluh di Jeram, Kuala Selangor, ke tengah Selat Melaka.

Fenomena ini terjadi apabila air di kawasan tersebut (di tengah laut-) surut. Kita sebenarnya berdiri di dasar laut yang terdedah di permukaan yang luasnya menjangkau 50 padang bolasepak. Sangat luas ya. Semua faham kan bahawa di lautan juga ada bukit, gunung, pertembungan air tawar dan masin serta pelbagai lagi. Sewaktu air menipis ia memberikan refleksi kepada objek yang berada di atasnya sebagaimana cermin dimana jika anda pandai pose memang aummm lah gambarnya.

Kejadian ini berlaku hanya kira-kira 10 hari dalam sebulan di waktu yang berlainan. Tempahan pakej adalah wajib. No walk-in okay.

"Kejadian fenomena air pasang-surut merupakan lumrah alam ciptaan Allah s.w.t. Kejadian pasang-surut juga dikenali sebagai naik turun paras air laut yang berpunca dari tarikan graviti bulan, matahari serta putaran bumi. Faktor kedudukan bulan dan matahari dengan bumi serta putaran bumi mempengaruhi naik turun paras air laut setiap hari. Mana-mana bahagian bumi yang berhadapan dengan bulan akan mengalami air pasang. Ini menyebabkan graviti yang menarik air laut ke atas. Graviti matahari turut mempengaruhi air pasang, tetapi disebabkan jarak bumi dan matahari lebih jauh, kesannya lebih kecil."- Cancelori Universiti Malaysia Terengganu.

Pantai Sasaran @ Sky Mirror bukanlah pantai sebenar. Nampak macam pulau pun iya juga. Ia terjadi apabila air di kawasan tersebut surut sehingga mendedahkan dasar lautan. Lokasi tersebut telah lama diketahui para nelayan dan penduduk kampung berdekatan cuma ia tidak dikomersilkan. Best kept secret sedangkan pekan Sasaran hanyalah sejam dari Kuala Lumpur. Memang secret betul kan selama ini? Sehinggalah tahun lalu tetiba pula viral lokasi ini apabila sekumpulan media dan jurugambar dibawa ke sini untuk mengambil shots yang menarik.

Kami menaiki bot jam lapan pagi. Melalui kawasan paya bakau, perjalanan ke tengah laut dihias dengan pemandangan camar yang begitu banyak. Haiwan seperti juga manusia. Pepagi keluar mencari rezeki senja nanti pulang kembali ke habitat memasing. Menurut tour guide kami, terdapat empat jenis camar di sini tapi taklah aku bertanya pula namanya. Oh ya jangan lupa eh, kalau nak uk uk ke nak pee pee ke buat sesiap di jeti nelayan tu. Di 'pulau' luas terbentang tu nanti kat mana nak mencangkung? Dan pesan TG kami lagi, please don't take anything except beautiful pictures. 


Turun sahaja dari bot kami terus berjalan ke tengah pulau yang hanya muncul beberapa kali dalam sebulan. Sebelum pergi tu book dulu ya sebab bukan setiap hari pulau tu muncul. Sambil berjalan tu pandanglah ke bawah kerana ada sea creatures yang biasa kita jumpa sudah mati di darat, sedang bergerak perlahan di dasar lautan yang terbuka tu. MasyaAllah! Siput, ketam, udang dan beberapa jenis lagi yang ai donno namanya.



Bila berada di sana ambillah seberapa banyak gambar yang boleh dengan aksi menarik. Be creative! Pihak pengendali pakej iaitu Sky Mirror Tour and Travel Sdn Bhd  juga akan menyediakan props. Their photographer will tag along too. Selain waktu pagi, ada juga sunset trip dikendalikan mereka tetapi hari kejadiannya tak banyak, slot sangat terhad dan matahari terbenam itu pun 30 minit sahaja. Mencabar juga nak adjust time adjust kamera segala. Harga pakej pun lebh RM30 daripada biasa.





Fuhhh model letops unclezuan.com


Blogger Indonesia

 Pulang marilah pulang.. Sewaktu kami pulang air semakin surut. 

Kita akan dibiarkan di sini selama 1 jam 30 minit. Selepas itu kita kan dibawa ke Pulau Jemur untuk melihat bagaimana menuai tiram. Peserta dari bot lain dapat tengok. Oleh sebab kami lambat jadi kami tak turun dari bot. Kami tak terkilan sebab..... kami dapat tengok dolphin! Bertuah sangat! Rugilah siapa yang naik bot lain tu 😈
Macam di Bali tapi air laut Bali biru 😔. Sila ke sini untuk melihat dolphin di Bali.


Berapa lama pakej Sky Mirror?
Pakej ke Sky Mirror hanya setengah hari sahaja. Hah, taklah sampai half day di sana... mau rentung dok tengah laut tu huhu... Anak aku pun hairan kenapa muka dan telinga tak sama warna hahahh... Tak ler... selain ke Sky Mirror kita juga akan dibawa ke Pulau Jemur dan kalau bernasib baik dapat melihat ikan lumba-lumba. 

Pihak SMTT juga akan menyediakan snek dan air mineral. Dalam trip kami ni disediakan juga nasi lemak daun pisang yang sedap. Untuk mengetahui jadual perjalanan silalah berhubung dengan SMTT ya. Trip ke Sky Mirror @ Sasaran hanya sekali sehari.

Harga pakej bagi pemegang MyKad : RM80 seorang
Harga pakej bagi pemegang MyKid : RM60 seorang (3-12 tahun)


Tips untuk ke Sky Mirror @ Sasaran:
1) Kita pergi ke laut jadi pakailah pakaian yang ringan dan berwarna-warni. Pakai juga selipar supaya senang mencuci kaki nanti.

2) Dah bagi tau tadi kan, sila kosongkan 'tangki' sebelum menaiki bot.

3) Sapukan sun burn lotion.

4) Bawa props seperti colourful umbrella, topi, belon dan lain-lain. Pihak SMTT juga ada sediakan props yang bersesuaian.

5) Jika menyewa hotel/homestay di Kuala Selangor elok tinggalkan saja barang yang kurang penting di sana. Bawa diri dan kamera sahaja unless you bawa dry bag bolehlah diletakkan di atas permukaan basah tu.

6) Cari idea untuk bergambar atau mengambil video sebelum ke sana. Boleh tengok di instagram @GayaTravel dan facebook SMTT.

7) Untuk gambar yang cantik dan jelas sila pastikan lapisan nipis air tidak berombak. Jarak jurugambar dan subjek juga perlu diambil kira supaya bayang jurugambar tak termasuk sekali. Kalau waktu tu langit berawan lagilah dramatik gambar tu nanti.

8) JANGAN LUPA TEMPAH SEAT. Kekadang during weekend 30 bot pun penuh. Setakat ini hanya Sky Mirror Tour and Travel Sdn Bhd sahaja yang mendapat lesen mengendali di Sasaran walaupun ada beberapa operator lain menawarkan pakej yang sama. 


Bagaimana untuk menempah tempat?

Sky Mirror Tour & Travel Sdb Bhd
15, Jalan Yu 1,
45800 Pekan Sasaran,
Kuala Selangor,
Selangor, Malaysia.
Tel: +6019 266 6665 (YM Lim)
Email: skymirrortour@gmail.com

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free