Showing posts with label Batu. Show all posts
Showing posts with label Batu. Show all posts

Indonesia | Pengalaman pertama ke ladang epal di Batu

Pengalaman pertama ke ladang epal di Batu | Salah satu lokasi yang termasuk dalam itinenary kami dalam trip Surabaya-Bromo-Malang/Batu ialah lawatan ke ladang epal. Nak pergi yang di Australia tu jauh, nilai RM pula lebih rendah berbanding Australian Dollar... belum mampu lagi dik.


Objek wisata (tarikan pelancongan) Jawa Timur banyak terdapat di Batu berbanding Malang. Suhu di Batu dingin, sesuai untuk pertanian tanah tinggi dan selesa untuk ke mana-mana. Selepas Gunung Bromo, tempat-tempat lain yang kami bercadang nak pergi hanyalah sekadar untuk bersantai. Takde dah beriya mengheret kaki memanjat tangga.

Menurut supir kami, terdapat dua ladang epal yang dibuka kepada umum. Kami memilih Wisata Petik Epal Batu yang diusahakan oleh persatuan penduduk, macam koperasilah kot. Ladang ini luas tetapi (kalau tak silap dengar) hanya satu ekar dibuka kepada pelancong. Tiket masuk sebanyak 30,000 rupiah seorang dikenakan. Lebih kurang RM10 lah. Exited makcik masuk ke ladang epal nakkk...😁😁

Sebelum masuk ada staf yang akan memberikan penerangan ringkas mengenai ladang epal tersebut, jenis epal yang ditanam dan sebagainya. Selepas lima bulan epal sudah boleh dipetik, tak kiralah apa pun saiznya kerana sudah matang. Buah epal ini boleh tahan selama 30 hari tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk. Di Batu 30 harilah kot, di Malaysia yang panaih lit lit ni mungkin dalam 25 hari je. Tak payah risau sangatlah seminggu je dah habis dimakan.

Setiap orang akan diberikan satu beg plastik. Kalau tak cukup minta je lagi. Nak minta tolong petikkan pun boleh tapi petik sendirilah best, kat KL bukannya ada pokok epal ni. Paling penting, sedarlah wahai kengkawan, berapa kilo luggage hang beli? haaa.. jangan lupa tu.

Guide yang pandai ambil gambar. Setiap hari dilakukan bu...- katanya merendah diri.

Empat jenis epal di tanam di sini dengan ciri-ciri seperti berikut:

Epal Manalagi
- Berbentuk bulat
- Warna hijau kekuningan
- Rasa Manis
- Membantu sistem pencernaan
- Anti oksidan

Epal Anna
- Berbentuk lonjong
- Warna mera kekuningan
- Rasa asam manis
- Isi buah lembut
- Sesuai untuk diet

Epal Green Smith
- Berbentuk lonjong
- Berwarna hijau
- Rasa masam
- Berpori-pori besar
- Mengubati stroke

Epal Rome Beauty
- Berbentuk bulat
- Berwarna hijau kemerahan
- Rasa masam
- Menurunkan kolesterol
- Sebagai masker wajah

Kawan aku si Ani pantas betul mengingat nama dan bentuk epal-epal di sini. Patutlah dia jadi misi, kuat mengingat. Kalau aku yang jadi misi dah tersalah bagi ubat agaknya 😁

Menurut staf tersebut pokok epal di sini tidak menggunakan baja dan racun kimia. Tu yang boleh petik dan terus makan. Makanlah sepuasnya secara percuma. Eh, percuma ke? Dah bayar upfront tadi kan 30k rupiah? Tak kisahlah, makan selagi larat. Aku boleh makan 2 biji epal Manalagi je... yang lagi tiga jenis tu tak manis, ai tak suka. Sebu perut makan buah.. kalau nak diet bagus ni sebab berserat dan banyak air. Jika kita mahu membawa pulang, epal akan ditimbang dan dimasukkan ke dalam kotak. Tak ingat dah berapa harga sekilo. Yang best tu kita petik sendiri.

Mungkin warna epal di sini kurang menarik tetapi yang hijau tu lah manis. Sedap oih kruk krak kruk krak. Seronoknya makan fresh apple, rangup!

Bunga epal.

Banyaknya epal! Rendah je pokoknya tapi berbuah lebat.





Sebelum beredar haruslah membeli bermacam kerepek di sini. Ini produk khas Batu bermakna jika kita membelinya di Surabaya pun asalnya dari sini. Harga sepeket 15 ribu rupiah. Tak tahulah mahal ke murah tapi semua jenislah aku beli... beli 10 percuma satu. Dodol epal yang dipek kekecik pun ada. Design t-shirt yang dijual di sini tiada di tempat lain. Beli terus jika berkenan supaya tak teringat-ingat. Ai dah bagi tau sesiap ni.

Pelbagai kerepek yang dijual - epal manis/masam, salak, nangka, duirian, tempe dan sebagainya.

Sambil membeli tu sempatlah juga berbual dengan salah seorang pekerja di ladang tersebut. Menurutnya dia pernah bekerja di Johor. Lama jugalah di sana. Agaknya dah banyak kumpul duit dia pun baliklah ke negara asal. Selama mana nak berhijrah ye tak? Rindu oih kat kampung halaman.

Best kan ladang epal ni? Mestilah best.

Jika anda ke Surabaya berdoalah agar epal sedang masak ranum di sana 😊

Indonesia | Bergambar separa ekstrim di Coban Rais

Bergambar separa ekstrim di Coban Rais | Bisnes pelancongan tidak boleh stagnant. Pihak berkuasa dan pelabur mesti bekerjasama memikirkan idea-idea baru yang menarik serta tidak menelan kos yang terlalu tinggi untuk menarik kedatangan pengunjung. 


Jika di Malaysia, negeri Melaka sangat proaktif dalam memperkenalkan produk-produk baru yang secara relatifnya mengenakan harga tiket yang rendah. Di Surabaya pula, daerah Batu yang bersuhu rendah sangat popular sebagai destinasi percutian keluarga di hujung minggu.


BATU sebagai pusat pelancongan 
Objek wisata terbaru di Batu ialah Coban Rais yang terletak di kawasan Pergunungan Panderman berketinggian 1025 mdpl. Usianya baru sembilan bulan tetapi telah mampu menarik kedatangan pelancong dari dalam dan luar negara kerana keunikannya. Menurut seorang pekerja di sana, apa yang ditawarkan di sana pada ketika ini belumpun sampai 50% lagi maknanya akan ada banyak lagi idea akan dilaksanakan di masa hadapan.

Di kawasan ini terdapat sebuah air terjun yang dipanggil Coban (air terjun) Rais yang dulunya dikenali sebagai Coban Sabrangan. Kepada sesiapa yang sukakan keindahan alam amat sesuailah datang ke sini. Hijau dan mendamaikan. Bukan sahaja boleh berfoto malah kita juga dapat mengenali beberapa pokok yang asing di negara sendiri contohnya, avocado. Kawasan pelancongan ini menjadi tular (viral) setelah tersebarnya foto-foto menarik di Bukit Bulu.


Pukul berapa patut ke sini?
Kawasan ini dibuka kepada orang ramai bermula jam 9 - 3 petang. Awalkan tutupnya? Jika terlalu sesak, pukul 2 last dapat masuk. Yang bagusnya walau sesak macam mana pun takkan ada yang photo bomb sewaktu kita bergambar. Pasti gambar kita cantik macam kita seorang saja berada di situ.

Untuk makluman parking kereta di sini 10 ribu rupiak. Jika tidak sanggup berjalan sejauh 800 meter ke Batu Flower Garden boleh naik ojek 10 ribu rupiah seorang. Tak ingatlah masuk ke situ bayar ke tidak. Kalau ada bayaran pun 10-30 ribu rupiah seorang.


Menarik sangat ke objek wisata Coban Rais ni?
Tengoklah sendiri gambar-gambar di bawah.

Coban Rais adalah yang paling jauh dalam taman hijau ini. Jika anda sudah biasa trekking silakan berjalan kaki sejauh 3km untuk ke air terjun tersebut.

Kami tidak mempunyai masa yang banyak jadi kami memilih untuk membonceng ojek untuk ke lokasi fotografi terakhir, Batu Flower Garden, tetapi berjalan kaki keluar. Kalau tak larat naik saja mana-mana ojek yang menunggu. Tambangnya 10 ribu lagi hehee.. Selepas itu bayarkan mengikut harga di bawah untuk berfoto disetiap spot.




Batu Flower Garden. Ini lokasi bergambar yang paling jauh. 


  
Pinus.


Tak sempat mencuba yang ini. Mesti abah den tekojut kalau dia tengok den 'terbang' hehe..

Ada banyak spot menarik untuk dicuba. Puas hati beb bila tengok gambar.
  
Gowes Air.

Kami berdua je berani...

Aku ingatkan basikal tu kita kayuh hingga ke hujung sana, rupanya naik sekejap je sekadar untuk bergambar. Alaa.... kena naik kat Filipina jugak ke?


Contoh gambar... 


Related image
Sumber: google

Ini buah avocado yang belum matang. Ingat jus alpukat? Sedap kan? Terasa-rasa di tekak.

Wisata Coban Rais hanya 7km dari bandar Batu. Jika ke Surabaya, silakan ke sini untuk mengambil gambar dengan props yang unik.


Tips Bergambar
Di setiap lokasi gambar kita akan diambil 3-5 keping seorang. Buatlah pose terbaik. Dengan sejumlah bayaran kita akan diberikan beberapa keping gambar sahaja tetapi kita boleh memilih tambahan gambar dengan tambahan bayaran.

Gambar akan disimpan (save) di dalam handphone so kindly ensure your phone memory tak penuh ya.

Dah pergi ke tempat berlatar belakangkan kehijauan ni janganlah pakai baju hijau juga, terus blend in dengan pokok-pokok tu... mana nak nampak ko dik.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free