8D 7N in Marvelous Myanmar | Sunrise in Bagan is so A-M-A-Z-I-N-G !

8D 7N in Marvelous Myanmar | Sunrise in Bagan is so A-M-A-Z-I-N-G ! Kami bertolak seawal 5.15 pagi untuk di bawa ke lokasi melihat matahari terbit. Sejuk pepagi di Bagan ni.

Kami dibahagikan kepada dua kumpulan- satu kumpulan menunggang kuda, satu kumpulan lagi dibawa ke satu platform di Nyaung Leped Kan untuk melihat matahari terbit. Masa tu belum ramai lagi orang yang datang so memasing cari port dulu bimbang pandangan kena block macam di Bromo dulu. Aku kena ikut team media sebab gemuk katanya kuda tokleh angkut 😕😢😢 adeh terasa ai.

Tapi takpelah, bila tengok matahari naik tu kan rasa puas hati sangat. Cantiknya lahaiii... dari kelam ke pink ke oren. Bila warna pink/purple tu naik ingatkan dah tamat rupa rupanya bulat je matahari naik. Mujur tak pergi ke tempat lain.

Meh lah tengok gambar dari jurugambar amatur ni. Nak gambar meletop kena datang sendiri.










Gambar di bawah dari lokasi yang sama tapi berlainan arah.


    



Kalau nak naik kuda seorang satu kena bayar USD100 dari 5.30 - 7.30 pagi. 



Tempat lain yang orang kata best juga untuk melihat sunrise and sunset ialah:

1) Ta Wet Hpaya
2) Thitsarwadi Temple (Dapat lihat belon panas dengan dekat)
3) Shwesandaw Pagoda
4) Law Ka Ou Shaung (Sunrise yang memukau)
5) Pyathetgyi Pagoda (lokasi popular untuk melihat sunset)
6) Aureum Viewing Tower di Aureum Palace Hotel & Resort. Non guest kena bayar usd5.


Aku ada mention kan kita kena bayar 25,000 kyat untuk berada di Bagan? Haaa... pepagi ni pun ada yang check. Kalau nak tahu bagaimana ke Bagan menggunakan public transport boleh baca di sini.

Bagan menarik, siapkan duit je.














Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free