Salam Kemerdekaan Yang Ke-60 !

Tags
Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-60!

Sumber di sini.

Sambutan hari kemerdekaan tahun ini sungguh istimewa kerana kita menang besar dalam Sukan SEA 2017 Kuala Lumpur. Dengan kemenangan 145 pingat emas (323 jumlah keseluruhan pingat) kita meninggalkan pencabar jauh di belakang. Edisi ke-29 ini menampilkan anak-anak Malaysia yang sangat berbakat dan hebat di peringkat Asia Tenggara dan dunia. Don't bother lah cakap cakap belakang tu. Kita bukan penuhkan acara dengan traditional games.

"Kita telah #BangkitBersama menjadikan #KitaJuara !"

Semoga kesatuan kita dalam menyokong sukan diteruskan dalam kehidupan seharian. MALAYSIA MILIK KITA SEMUA, bukan milik ahli politik yang boleh dijatuhkan secara bersama.


Pernah ambil tahu mengenai Tujuh Wasiat Raja Melayu?




NEGARAKU
Negaraku
Tanah tumpahnya darahku
Rakyat hidup
Bersatu dan maju
Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan
Raja kita selamat bertakhta

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

#KL2017 | SEA Games 2017, Malaysia Juara!!

Tags



SEA Games 2017 Final Medal Tally 
RankCountryGoldSilverBronzeTotal
1stMalaysia1459286323
2ndThailand728688246
3rdVietnam585060168
4thSingapore575873188
5thIndonesia386390191
6thPhilippines243364121
7thMyanmar7102037
8thCambodia321217
9thLaos232126
10thBrunei05914
11thTimor-Leste0033

Best lah lagu-lagu dalam konsert penutup. Tahniah YB @KhairyKJ, atlet dan semua yang terlibat! 💓

#KL2017 | Tiket Perlawanan Akhir Bolasepak Sukan SEA 2017 Mula Dijual Hari Ini

Tags

Tiket Perlawanan Akhir Bolasepak Sukan SEA 2017 Mula Dijual Hari Ini | Ramai yang dah tahu kan? Tetapi jika masih ada yang tertanya-tanya ini maklumatnya untuk perlawanan akhir diantara Malaysia dan Thailand.



1. Tiket TIDAK dijual secara online.

2. Bagi PENYOKONG MALAYSIA tiket dijual di Pintu A dan B Stadium Shah Alam bermula jam 11 pagi. 20 kaunter dibuka. Maksimum lima tiket bagi setiap pembeli.

3. Bagi PENYOKONG THAILAND, tiket dijual di Stadium Tertutup Malawati, Shah Alam, bermula jam 11 pagi. Maksimum lima tiket bagi setiap pembeli.

4. Bagi perlawanan penentuan tempat ketiga diantara Indonesia dan Myanmar, tiket dijual di Stadium Selayang, juga bermula jam 11 pagi.

Hebahan jualan tiket acara bola sepak Sukan SEA 29.

Latest news, dua kaunter tiket di Stadium Shah Alam telah ditutup disebabkan kekecohan. Bertabahlah awak semua yang sedang beratur tu. Kenapalah tak dijual secara online untuk mengelakkan perkara begini yang sememangnya sudah dijangka? Buatlah syarat kena key-in no kad pengenalan dan tambah feature lain supaya setiap seorang boleh beli maksimum lima tiket sahaja. Mesti ada cara kan?





Pengalaman Pelayaran Premium Dengan Discover Catamaran

Pengalaman Pelayaran Premium Dengan Discover Catamaran | Apa yang boleh dibuat sewaktu bercuti di pulau? Banyak, dan di mana-mana pun aktivitinya lebih kurang sama je.. 'meronda' sekeliling pulau, island hopping, makan, melawat tempat bersejarah, berkayak, memancing, snorkeling, menyelam dan lain-lain. Standard.


Tetapi, ada sesetengah tempat memiliki keistimewaan tersendiri seperti air laut yang jernih dan kehadiran kumpulan ikan lumba-lumba (dolphin) yang besar.

The highlights of our trip kali ini ialah belayar dengan kapal mewah Catamaran menuju ke Koh Racha dan Koh Maithon untuk snorkeling dan melihat dolphin. Sayangnya pelayaran di bulan Ogos agak mencabar bagi kebanyakan kami. Sailing in rough seas hohohooo...hilang berat badan sekilo bila pulang ke darat. Puak puak China yang bising tak hengat dalam bot tu pun boleh senyap. Aku pun senyap gak, ingatkan boleh tahan mabuk laut selepas empat kali mencandat sotong di Terengganu dulu. Walaupun aku suka naik bot, dipukul ombak kuat tak boleh tahan. Masa naik Kia Ora di Koh Samui sebelum ni okay je sebab air laut tenang.


BERKUMPUL SEBELUM BELAYAR
Kami berkumpul di Kaneang Restaurant di Chalong Pier. Oihh sedap chaiyen (teh ais) kat sini. Selepas short briefing kami pun dibawa menaiki shuttle bus ke jeti. Jauh juga kalau berjalan kaki, cuba tengok gambar di bawah.






Memasing ceria time ni... berborak, bergelak ketawa, makan minum, kutuk orang tanah besar kat belakang tu yang tak reti cakap dengan perlahan heheh... kuat betul suara macam nak bergaduh.



Kami pilih duduk di atas, di belakang kapten bot. Seronoklah kan memula tu tapi bila dilambung ombak...huhuu... Cuaca selepas September lebih sesuai untuk menaiki bot untuk orang yang 'tidak berumah di tepi pantai'. Sambil bersembang tu ambil gambar, shoot video, interview kapten yang dah 25 tahun memandu bot... wah macam-macam kapten kena jawab soalan daripada kami.

Kapten bawa kami ke Racha Island dulu. Bot besar jadi tak boleh berlabuh terlalu hampir ke pantai. Kami dibawa ke darat menggunakan bot getah yang boleh memuatkan seramai lapan orang sekali jalan. Ya Allah leganya bila sampai di pantai... aku terus baring. Hairan omputehs tu agaknya, "apasal ko berjemur dengan berbungkus habis camni?" hahah... orang lain berjemur dengan two pieces jer. Meriah betul kat pantai tu sebab semua bot berlabuh serentak. Suka hati kitalah nak jalan jalan ke...nak memanjat batu/tebing ke...nak makan ke... Ada juga yang berniaga makanan di situ. Tempat orang ramai mesti ada yang lapar. Sefood bakar dan jagung paling laku.

Foto: DBoy Studio

Setengah jam kot kami di pantai sebelum kembali ke bot. Bukan nak gerak dah tapi kami snorkeling! It's very interesting when you do the unusual thing like sliding into the water. Splashhh...! gitu. Seronok beb! Ya Rabbi...memang sangat seronok! Mak budak pun suka inikan pula kanak-kanak. Bilalah nak dapat gambar meluncur ke laut tu DBoy? mereput menunggu.

Seronoknya turun ke laut dengan gelongsor! Gigih turun naik. Sumber di sini

Di Racha Island ni banyak ikan berwarna-warni jadi kita pun rasa seronok berenang dalam air tu. Karang pun banyak. Ikan-ikan yang berenang sekeliling kita nampak dekat tapi tak pernah dapat dipegang pun, licik sungguh. Best nya kalau ambil pakej menyelam discovery tu. Pakej untuk orang yang tak pandai menyelam tapi teringin juga jadi ada guide yang akan pegang kita sewaktu dive tu. Syoknya bila nampak mereka dive jauh ke dasar laut. Bot di sebelah kami khas untuk penyelam. Tak kiralah sekadar pakej discovery atau expert semua diletakkan dalam satu bot.

Aku pula sentiasa dengan life jacket sebab tak confident lansung nak lepaskan walaupun ada tali untuk berpaut. Selagi aku belum boleh sculling dan tread water terpaksalah pakai juga life jacket bila berada di laut. Life jacket ni buat aku rasa kurang selesa. Lagipun susah nak menyelam (kengkonon nak bergambar dalam air). Memang penat berenang di lautan dalam keadaan berombak ni. Berenang sekuat hati pun tak sampai sampai, semakin ke belakang ada lah. Sudahnya aku berpaut pada tali untuk ke bot.

Aku perhatikan guide kami sangat beretika. Aku nampak dia menyelam semata-mata untuk menutup cengkerang tiram yang terbuka. Tak cunlah ternganga je kan, lainlah kalau ada mutiara. Kalau kita nak English/Chinese speaking guide better buat advance request. 


Tips penting
Pil cegah mabuk laut akan diberikan. Seeloknya makan sejam sebelum belayar tapi pil tu tak berkesan kat aku.

Jika kita ni jenis mudah mabuk laut, jangan cepat sangat naik ke bot. Selagi kapten/guide tak panggil naik berendam sajalah dulu dalam air tu. Kapten akan berlabuh di situ dalam masa yang ditetapkan jadi selagi tak cukup masa bot takkan bergerak. Kita ni yang masih pening akan bertambah pening duduk di dalam bot yang teroleng-oleng. Lepak je dalam air dulu. Tengok ikan sambil selfie lagi best.

Sumber di sini.

Seronoknya uolssss..!





Pakej yang ditawarkan @DiscoverCatamaran
Mereka menawarkan empat pakej pelayaran:

1) Program A - Racha + Maithon Sunset Cruise
2) Program MP - Phi Phi + Maya + Maithon Sunset Cruise
3)Program Bh - Baba Hideway Sailing Catamarn
4) Program B - Maithon Day Trip by Sailing Catamaran

Harga pakej bermula daripada THB4,200 per pax.

Selepas mandi-manda tu hujan pun turun jadi kapten decide untuk tidak ke Maithon Island. Aku dan beberapa orang lagi rasa lega pula sebab mabuk hahaha... dah disediakan tempat duduk pun berlunjur atas lantai. Aku dengar tour guide ada sebut dolphin dophin! Aku tak peduli...dok pegang plastik biru tu aje 😓😓 Laku beb plastik tu. Kalau depa caj satu singgit lagi untung tu hahah...

Tengok kami dua orang, mintak nyawa hahahaha....


Best weh berenang-renang di lautan dengan ikan. Don't miss it whenever you're in Phuket.

Discover Catamaran
22/135-136 (Boat Lagoon) M.2 Kohkaew
Amphoe Muang Phuket
Phuket, Thailand 83000

 +66 (0) 94 597 6111 / 94 597 6222
Emel: discovercatamaran@gmail.com

#DekatJe | 10 Lokasi Percutian Menarik di Malaysia Untuk Mengisi Cuti Semester

Tags

10 Lokasi Percutian Menarik di Malaysia Untuk Mengisi Cuti Semester | Assalamualaikum and hi! Cuti sekolah kembali lagi and I would love to suggest some places to unwind with your beloved ones. Anak-anak ai pun hendak dibawa mengambil angin terutama yang akan menduduki UPSR dan PT3. Kasihan yang darjah enam tu, dah dua minggu 'dikurung' di sekolah hingga jam 10 malam. 


Mari kita lihat dan rancang percutian bersama-sama ya.

10 Lokasi Percutian Menarik di Malaysia:

1) Taman Burung Kuala Lumpur @ KL Bird Park
920, Jalan Cenderawasih
Perdana Botanical Gardens
50480 Kuala Lumpur
Tel: +60 3-2272 1010
Waktu beroperasi: 9pagi - 6 petang

Tempat ini memang saaaangat bagus untuk kanak-kanak! Burung besar lepas bebas bergerak di dalam 'sangkar' besar. Kita pun berada dalam sangkar itu, the "World's Largest Free-flight Walk-in Aviary"


Jadual aktiviti di KL Bird Park:

Zone 1
Time : 10.30am
Location : Next to Brahminy Land
Activity : Free Fying Bird Feeding


Time : 2.30pm
Location : Brahminy Land
Activity : Eagle Feeding


Zone 3

Time : 11.30am
Location : Hornbill Park
Activity : Hornbill Feeding


Zone 4
Time : 9.30am / 5.30pm
Location : Photo Booth
Activity : Bird Photography

Time : 10.00am / 5.00pm
Location : Flightless Birds
Activity : Ostrich Feeding

Time : 10.00am / 5.00pm
Location : World of Parrots
Activity : Lory Feeding

Time : 12.30pm / 3.30pm
Location : Amphitheatre
Activity : Bird Show

Time : 4.00pm
Location : Waterfall Aviary
Activity : Miky Stork Feeding



KL Bird Park berada di kawasan hijau Kuala Lumpur. Ada beberapa lagi tempat menarik seperti Masjid Negara, Muzium Kesenian Islam, Memorial Tun Abdul Razak dan Memorial Tun Hussein Onn berdekatan. Dari stesen LRT Pasar Seni dan stesen keretapi Kuala Lumpur boleh je berjalan kaki (positif... bakar lemak!). Lebih banyak gambar di sini.


2) Kuala Lumpur FREE Heritage, Cultural & Nature Guided Walk
Yang ini percuma sahaja. Hanya perlu berkumpul di tempat tertentu pada waktu yang ditetapkan. Bagus ni untuk belajar sejarah negara... memang kena sangatlah masanya menjelang Hari Kemerdekaan 31 Ogos ini. Berbaur rasa hati, kagum gembira sebak sedih geram semua ada (kalau dah tahu serba sedikit tentang sejarah Tanah Melayu-Malaya-Malaysia lah).

Usaha ini telah dipelopori oleh Tourism Kuala Lumpur yang berada dibawah Biro Pelancongan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Pelancong diberi empat pilihan iaitu:

1) Kuala Lumpur Heritage Trail
2) Old Kl & Nature Walk
3) Jalan-Jalan at Kampong Baru
4) Kuala Lumpur Night Walk



3) Sky Mirror @ Sasaran, Kuala Selangor
Sky Mirror Tour & Travel Sdb Bhd
15, Jalan Yu 1,
45800 Pekan Sasaran,
Kuala Selangor,
Selangor, Malaysia.
Tel: +6019 266 6665 (YM Lim)
Email: skymirrortour@gmail.com
Web: https://www.facebook.com/skymirrortour/

Sangat unik! Fenomena yang berlaku hanya kira-kira 10 hari dalam sebulan di waktu yang berlainan. Tempahan pakej adalah wajib. No walk-in okay. Tips sebelum ke Sky Mirror ada di sini.



4) The Shore Toy Museum
Tingkat 1, The Shore Shopping Gallery
193, Pinggiran Sungai Melaka
Jalan Persisiran Bunga Raya
75100 Melaka
Tel : 06-2829966

Waktu beroperasi:
10.30 pagi hingga 9 malam. Kemasukan terakhir jam 8 malam.

Harga tiket :
Dewasa : RM30 seorang
Kanak-kanak : RM20 seorang


Selain Toy Museum, ada 3D Interactive Park, Oceanarium Melaka, The Sky Tower Melaka, Sky Deli dan River Quay Dining & Lounge. Sebelah Kampung Morten tu aje. Lebih banyak gambar di sini.

Dari Sky Tower tu kita boleh nampak kawasan Bandar Hilir. Jika kita menyewa hotel di kawasan tersebut, tak perlu bawa kereta, berjalan je lah ke semua tempat. Dari A Famosa, istana, Jonker Walk dan lain-lain. Dah penat kita naik Melaka River Cruise.


5) Bandaraya Ipoh
Aku pernah blogkan dulu Tempat-tempat Menarik di Ipoh. Ipoh istimewa dengan tinggalan sejarah dan MAKANANNYA. Tak perlu risau kalau hotel tak include breakfast sebab kita boleh jalan jalan cari makan di sana. Setiap pagi Ahad ada flea market. Nak senang naik ETS je dari KL Sentral. Habis explore Ipoh naik ETS lagi sampai Padang Besar pula heheh..


6) Flying Fox di Gua Kandu, Gopeng
Minat anak remaja tak sama dengan anak-anak bersekolah rendah. Mereka selalunya lebih sukakan sesuatu yang adventurous. Eloklah kita galakkan supaya mereka menjadi aktif dan belajar menikmati serta menyayangi negara sendiri. Galakkanlah anak-anak lelaki menjadi 'jantan' dengan aktiviti lasak. Bimbang juga kan bila memula mendaftar semester satu di universiti elok je lelaki, masuk semester dua dah meliuk-liuk hmmm...

Selepas flying fox kita sambung tubing di Sungai Kampar. Syok sangat aihh.. ada beberapa pengendali pakej diantaranya Nomad Adventure dan Radak Adventure. Kiranya satu hari tu habis di Gopeng sajalah. Ipoh dan Gopeng lebih kurang sejam je jaraknya.

Ada orang tu kan.. dia kata, "telur saya dah hilang ni kak" hahahahah... dalam debar dan takut dia terpaksa juga buat flying fox ni sebab nak patah balik pun bukan senang. Ya Allah best sangat!

Selain Gua Kandu, Gua Tempurung juga tak kurang menariknya untuk dilawati. Tiket masuk pun murah.


7) Berehat di Pulau-Pulau Terengganu
Negeri Terengganu dianugerahkan pulau-pulau yang sangat cantik dengan air yang jernih dan hidupan laut yang banyak dari pelbagai spesis ikan. Tidak adil untuk mengatakan hanya Pulau Redang sahaja yang indah. Pulau Perhentian Kecil, Pulau Perhentian Besar, Kapas, Tenggol, Gemia.. sekadar menyebut yang diketahui. 

Pulau Tenggol terkenal menjadi lokasi penyelam skuba. Begitu juga Pulau Bidong. Jika tak sanggup pergi jauh ke tengah laut berehat sahaja di Pulau Kapas, hanya 15 minit menaiki bot dari jeti Marang. Bulan Oktober hingga Februari pulau-pulau ini akan ditutup akibat angin monsun jadi ambillah peluang cuti sekolah seminggu ini untuk ke sana.

Snorkeling di Taman Marin Pulau Pinang, berhampiran Pulau Redang. 

Gambar sewaktu mencandat sotong di perairan Pulau Redang. Kalau minat memancing boleh sewa bot.

Dah nak pilihanraya ni kan banyak betul rombongan ke Kelantan dan Terengganu tetapi bila ke Terengganu tu balik balik pergi Pasar Payang dan Masjid Kristal. Banyak lagi lokasi pelancongan menarik di negeri yang satu ini... ada Lorong Seni di Kampung Cina, boleh berkayak di Kuala Berang, ada muzium yang terbesar di Asia Tenggara... boleh tengok Batu Bersurat di dalamnya... ada Tasik Kenyir, elephant sanctuary... eh banyak lagilah.


8) Kundasang, Sabah.
Tak perlu diperkenalkan lagi kot? Jika trip anda 4 hari 3 malam ke Kota Kinabalu, ai cadangkan untuk tidur dua malam di Kundasang. Suasananya nyaman dan sejuk serta terlalu banyak tempat yang boleh dilawati. Kalau bebudak ni dah 'tersangkut' di Hot Spring, mereputlah kita menunggu mereka habis mandi. Jangan tak naik pula canopy walk tu. Huh best, berayun-ayun! 😅

Sayuran pun segar dari ladang. Campurkan salad, tomato ceri, stroberi, kismis dengan Thousand Island Sauce je pun kemain sedap. 

Sila baca di sini untuk cadangan percutian anda di Kota Kinabalu - 13 Tempat Percutian Menarik di kota Kinabalu.

Desa Cattle Farm di Kundasang. Macam kat New Zealand uols...


9) Berehat di Eco-Edutourism Hutan Simpan Sungai Menyala
Jadikan tempat ini sebagai base untuk melawat berbelas lokasi pelancongan menarik Di Port Dickson. Jika kita ni sejak dulunya tinggal di bandar, tinggal di rumah pangsa/apartment/kondominium... pasti akan terasa betapa nyamannya dikelilingi kehijauan. Bilik dan dorm disediakan, boleh juga pasang khemah dan buat bbq. Lebih banyak maklumat di sini.

**Zaman ini hanya orang kaya sahaja mampu tinggal di celah pokok. Kalau tak percaya pergilah melawat kawasan perumahan elit di bandaraya

Jangan lupa untuk ke perkampungan orang asli Bukit Kepong. Bersih kampungnya dan rumah indah bercat malah pokok orkid hidup segar dan cantik dari spesis yang berlainan. Pepandailah bawa diri bila masuk ke kampung orang ya.



 10) Menonton Kuala Lumpur Sea Games 2017
Tak nak pergi jejauh? Jom kita support our athletes in Sea Games! Bukan selalu dapat tengok temasya sukan kali ke-29 ni kan? As of now we are still leading. Harap harap #KitaJuara !


Cuma nak pesan, atlit tu menteri ke...raja ke... rakyat marhain ke... kita SOKONG je semua. Para atlit dan pegawai tu dah bersusah payah berkorban masa dan tenaga untuk menaikkan nama Malaysia, supaya Malaysia menjadi hebat dalam sukan. They have cracked their head, injured their body so that we can feel great again. Tak payahlah kita berbalah perkara yang tidak perlu di waktu ini. Kita kan rakyat Malaysia? Orang luar tak tahupun kita ni orang Selangor ke.. orang Perak ke... orang Johor ke... yang mereka lihat kita semua ni adalah RAKYAT MALAYSIA. Lainlah kalau dah keluar dari Malaysia. 


Hah apa lagi? Packing lah cepat.


Thailand | 7 Resort Mewah Di Koh Samui Untuk Percutian Yang Mengasyikkan

Thailand | 7 Resort Mewah Di Koh Samui Untuk Percutian Yang Mengasyikkan | Sudah pasti ramai yang mengidamkan percutian yang hebat seperti digambarkan oleh para selebriti di media sosial. Bilik berhawa dingin yang luas, katil bertiang tinggi, makanan enak hingga ke bilik, personal butler service dan kolam renang peribadi. Dapat pula menginap di award winning resort di tepi pantai.. makaihhh rasa tak nak balik.

Mungkin anda sudah lama teringin untuk berjalan berdua dengan pasangan di tepi pantai dalam suasana romantik sambil mengimbau saat baru menginjak alam perkahwinan dulu sebelum wujudnya waris-waris yang menggangu tidur 😅😡. Atau, anda sesaja bercadang membawa keluarga bercuti bagi mengeratkan lagi kasih sayang. Atau, nak suggest kat bos sebagai lokasi untuk company's family day. Ya, sekarang banyak syarikat yang reward pekerja dengan percutian ke luar negara.

Tapi lokasi pilihannya di mana?

Ai cadangkan ke Koh Samui. Kenapa Koh Samui?

Pulau ini tak berapa besar, jalanraya di pesisir pantai, air lautnya jernih dan mudah untuk mendapatkan makanan halal. 

Koh Samui ialah sebuah pulau di Teluk Thai yang boleh diakses menggunakan jalan laut dan udara. Jika menaiki pesawat Air Asia dari Kuala Lumpur perlu turun di Surat Thani. Lebih mudah menggunakan perkhidmatan Bangkok Airways kerana pesawat mendarat di Samui International Airport yang terletak dalam Koh Samui itu sendiri. Lebih menjimatkan masa, hanya satu jam 20 minit dari KLIA. 

Di sini ai cadangkan (yang tidak mengikut turutan) beberapa resort yang sangat bagus untuk merehatkan badan dan minda.

1) Fair House Beach Resort & Hotel
Chaweangnoi Beach
124-124/1-2 Moo 3,
Bophut, Koh Samui
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 422 255

Bilik aku agak jauh dari lobi. Boleh je berjalan tapi malaslah pula, nak simpan lemak untuk musim dingin akan datang katanya hehe... so to/fr lobi ai naik buggy. 

Ada dua swimming pool tetapi ai cuma mandi yang dekat dengan kafe tu, boleh terus berjalan di pantai. Satu lagi kena panjat bukit. Masa tak banyak, eh.. sebenarnya syok baring kat bilik selepas berjalan ke sana sini.




Boleh menonton tv sambil berendam dalam bath tub.



Aku pos video ni kat insta di pagi Isnin dengan caption. "eh, kerja ke?" hahaha...


2) Pavilion Samui Villas & Resort
124/24 Moo 3, Lamai
Samui, Surathani Thailand
GPS: 9.46803,100.047797
Tel: +66 (0) 77 424 030
Faks: +66 (0) 77 424 029
Email: info@pavilionsamui.com

Ni kat entrance. Cantiknya orkid...



Bilik aku ada jakuzzi di luar bilik tetapi terlindung daripada pandangan orang lain. Villa ini ofkoslah lagi best.


Resort ekslusif dengan hiasan Thai kontemporari di Lamai Beach. Review dan lebih banyak gambar di blog post yang lalu.


3) Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com



Resort ini lokasinya strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. Walaupun di bandar tapi tak terganggu dengan kebisingan. Nak shopping pun senang. Makanan halal pun mudah didapati.

Review dan lebih banyak gambar di blog post yang lalu.


4) Celes Beachfront Resort
175/3 Moo1 Thaveerat-Pakdee Road
Bophut, Koh Samui, 
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 425 494

Celes Beachfront Resort ialah sebuah resort percutian yang baru sahaja dirasmikan pembukaannya Julai lalu. Ai belum sempat merasa tidur di tilam empuknya lagi. Ia dibawah syarikat yang sama menguruskan Koh Samui Villa di sebelahnya tetapi yang itu 3 bintang, Celes 5 bintang.

Setiap bilik dan villa lengkap dengan kemudahan terkini seperti sistem hiburan dan wifi untuk keselesaan tetamu. 

Lebih menariknya, ada beachfront outdoor saltwater pool, fitness center, spa dan restoran yang juga menghadap laut. Nak belajar memasak, berkayak atau Muay Thai pun bisa diatur. Ada free kids activites, melukis atas kelapa.

Hanya 15 minit dari lapangan terbang, Celes menawarkan 68 bilik dan empat villa. Biliknya luas beb.


Privacy terjamin!

Tengok tu...ada tempat melepak dalam kolam.


Bilik air menghadap swimming pool. Pool pula tepi laut (bukan semua).


5) The Treasure
118 Moo 2 T.Taling-Ngam
Koh Madsum, A. Koh-Samui
Surathani, 84140, Thailand
Tel : +66 (0) 77 953 009, +66 (0) 81 8955095
rm@thetreasureresorts.com

Resort ini setengah jam menaiki bot dari Koh Samui. Air laut di depannya sangat jernih, banyak karang dan very private. Tiada ATM, restoran makanan segera, kereta, shopping mall dan rumah persendirian. Sesuai sangat untuk honeymoon. Uols bila hornymoon bukan nak jumpa orang sangat kan? 😍😍😛 Katil king size lagi dia bagi.

Setiap 37 villa di The Treasure are free-standing individual units, setiap satu ada balkoni atau ruang santai dengan lengkapan berkualiti tinggi. Resort ini banyak menggunakan kayu jati dan buluh yang dijadikan pagar pemisah.

The Treasure boleh menguruskan pengangkutan pergi balik ke Samui International Airport menggunakan bot panjang atau speed boat. Ai ada share video resort ini di insta. Di website The Treasure pun ada (bukan video ai lah).

Jom tengok gambar sebahagian villa di The Treasure! 



Bilik yang ini pelik jugalah pada aku sebab bath tub dokek tongah rumah. Tak biaso jumpo camni doh... bilik aku di InterContinental Hua Hin dulu bath tub di belakang katil dan diletakkan penghadang. 




Nak villa yang bagaimana?

Public pool ada dua. Yang ini di depan restoran.

 


6) Chaba Cabana Beach Resort
160 Bophut, Bo Put
Ko Samui District
Surat Thani 84320, Thailand
Phone: +66 77 231 350

Apa daya tarikan utama di resort ini?? Lautnya ! Sangat jernih airnya.



Air laut sejernih air paip!


Ada shuttle ke Chaba Samui Resort, a sister resort to Chaba Cabana. ⇓



7) Nora Buri Samui Resort & Spa
111, Moo 5, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani, 84320, Thailand
Phone: +66 77 913 555

Resort ini sangat besar dan menarik, siap ada jalan underground untuk melintas ke villa di beach side. Mereka ada ballroom yang besar untuk berapa ribu eh..er..lupa dah, tapi ramailah boleh masuk. Rasanya yang terbesar di Koh Samui. Sesuailah untuk buat konferens dan seminar.



Jika membawa kanak-kanak, kita perlu menandatangani "surat pelepasan tanggungjawab" jika menginap di bilik ini sebab ada pool di depan. Hebatnya, aircond akan tertutup secara otomatik sekiranya pintu dibuka. Smart invention untuk menjimatkan tenaga.


Seperti kebanyakan resort lain, dua shower di sediakan di setiap villa. Dalam bilik dan open air.

Dalam banyak banyak resort yang aku pergi rasanya swimming pool Nora Buri lah yang paling best.

Best kan semua resort ni? Bagaimana untuk membuat tempahan? 

Di Agoda lah. Klik sini.

Nak tahu di mana restoran makanan halal di Koh Samui? Jemput baca di sini.
Jika nak tahu apa aktiviti yang boleh dibuat selama 4 hari 3 malam di Koh Samui, baca di sini pula.

Enjoy!!



Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free