NOTIS PENUTUPAN SEMENTARA BUKIT BROGA

Tags
NOTIS PENUTUPAN SEMENTARA BUKIT BROGA

18 OGOS 2017, Semenyih - Kerajaan Negeri Selangor melalui Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) yang bermesyuarat pada 17 Ogos 2017 telah mengambil keputusan untuk menutup buat sementara waktu semua aktiviti rekreasi dan pelancongan di Bukit Broga bermula hari ini.

Sumber di sini. 

Ini adalah berikutan kerja-kerja mitigasi atau pemulihan tanah yang akan dilaksanakan di Bukit Broga dengan serta-merta oleh Jabatan Kerja Raya akibat daripada aktiviti penerokaan di atas tanah kerajaan Bukit Broga seluas 143 ekar.

“ Langkah penutupan ini adalah perlu bagi memastikan keselamatan pengunjung yang mendaki dan berekreasi di Bukit Broga serta mengelakkan sebarang perkara tidak diingini yang mungkin berlaku akibat daripada penerokaan tanah berkenaan ” kata Yang Berhormat Puan Elizabeth Wong Keat Ping, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau Dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Selangor ketika ditemui di sesi sidang media Penutupan Sementara Bukit Broga hari ini.

Tempoh penutupan sementara ini tertakluk kepada penyiapan kerja-kerja yang akan dilaksanakan sepenuhnya oleh pihak Jabatan Kerja Raya. Ianya melibatkan kerja-kerja pembinaan longkang tanah bagi pengaliran air hujan supaya tidak menjejaskan cerun secara langsung.

Selain itu, Kerajaan Negeri Selangor juga turut mempertimbangkan cadangan menaik taraf rizab jalan sedia ada ke Bukit Broga dan kerja-kerja pengindahan lanskap yang akan dilaksanakan oleh Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Langat dan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj).

Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) juga bersetuju supaya Bukit Broga ini diwartakan sebagai Kawasan Rekreasi di bawah Seksyen 62 Kanun Tanah Negara dengan Setiausaha Kerajaan Negeri sebagai Pegawai Pengawal dan diselenggara oleh pihak Majlis Perbandaran Kajang (MPKj).

Dalam masa yang sama, lot tanah Sakai Land Fruit Trees dan Sakai Dusun yang jumlah keseluruhan kawasannya seluas 31 ekar seperti catatan pada Pelan Akui 18083 dikekalkan bagi kegunaan komuniti Orang Asal.

Keputusan penutupan ini diambil setelah mempertimbangkan semua pilihan cadangan yang ada selaras dengan Inisiatif Peduli Rakyat Selangor, dan merupakan solusi terbaik buat semua pihak.


Tourism Selangor
Tourism Selangor adalah agensi pelancongan dibawah naungan kerajaan negeri yang diberikan mandat untuk meningkatkan jumlah pelancong dari dalam dan luar negara ke negeri Selangor. Beberapa inisiatif diambil – kempen tempatan dan antarabangsa, acara, misi perdagangan pelancongan, roadshow dan banyak lagi.

Sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi:

Ahmad Nazri Tashriq Rahmat                                   Fatimah Husna Razalee
Pengurus Komunikasi Korporat                                    Eksekutif Komunikasi Korporat
No.Tel: 016-207 6951                                                   No.Tel: 016-207 6957
Emel: nazri@tourismselangor.my                                Emel: husna@tourismselangor.my


Sekali terjebak...

Tags
Kalaulah banyak pitih...

No automatic alt text available.

Kuala Lumpur | Jadual Semua Acara Sukan Sea 2017

Jadual Semua Acara Sukan Sea 2017 | We are hosting the Sea Games again! Terujanya..! 

Sabtu ini 19 Ogos akan berlansungnya acara pembukaan rasmi Sukan Sea 2017 . Temasya sukan kali ke-29 ini bermaskotkan RIMAU, yang diinspirasikan oleh kekuatan harimau itu sendiri.

RIMAU bermaksud :
Respect, Integrity, Move, Attitude & Unity. 
Hormat, Integriti, Gerak, Kelakuan dan Kesatuan.

RIMAU
"Rimau" inilah maskot Sukan Sea 2017 Kuala Lumpur

Bersamalah kita menyokong dan memberi semangat kepada #TeamMalaysia. Para atlit telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mengharumkan nama Malaysia sehinggakan ada yang tak ke sekolah selama dua bulan terakhir ini sedangkan akan menduduki peperiksaan penting hujung tahun nanti.

Apa yang boleh kita bantu?

Jadi penonton. Jadi penyokong. Jadi tukang sorak. Bawa anak-anak supaya ia menjadi kenangan manis dalam hidup mereka dan kita ibu bapanya. Tak mampu tengok banyak, tengok satu pun okay to inspire them to be the best dalam bidang masing-masing. 

Setakat 17 Ogos kita sudah memiliki 10 pingat dengan EMPAT pingat emas melalui acara akuatik, memanah (2) dan sepak takraw. Alhamdulillah.

Tak boleh pergi? Tengok live streaming. Download di sini.

Okaylah, ini jadual bagi setiap acara Sukan Sea 2017 yang akan dilangsungkan pada 19 Ogos hingga 30 Ogos ini. 38 jenis sukan akan dipertandingkan melibatkan 405 acara. Naik LRT/MRT lah uols ye... karang kalau drive jalan jam ko naik angin pulak terus tak jadi tengok Sukan Sea. Mari tengok Peta Transit Berintegrasi Lembah Klang di sini.

#KitaJuara

ACARA
TARIKH
VENUE
Akuatik - Terjun
26-30
Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil
Akuatik - Renang
21-26
Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil
Akuatik - Renang Berirama
17-20
Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil
Akuatik - Open Water
18
Kompleks Sukan Air, Presint 6, Putrajaya
Akuatik - Polo Air
15-20
Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil
Memanah
16-22
Padang Sintetik Majlis Sukan Negara
Olahraga
19-26
Stadium Negara Bukit Jalil
Badminton
22-29
Axiata Arena, Bukit Jalil
Bola Keranjang
20-26
Stadium MABA
Biliard & Snuker
22-27
KLCC Hall 4
Tenpin Boling
20-25
Sunway Pyramid, Petaling Jaya
Tinju
20-24
MiTEC Hall 8
Kriket
17-29
Kinrara Oval
Berbasikal - BMX
26
National BMX Arena, Nilai
Berbasikal - Jalan Raya
21-24
Putrajaya & Nilai
Berbasikal - Trek
27-29
Velodrome National Nilai
Ekuestrian - Dressage
22-24
3Q Equestrian Centre, Rawang
Ekuestrian - Show Jumping
26-28
3Q Equestrian Centre, Rawang
Ekuestrian - Endurance
20
Taman Endurance Antarabangsa Terengganu
Ekuestrian - Polo
22-29
Equestrian Park Putrajaya
Lawan Pedang
21-23
MiTEC Hall 6
Bola Sepak
14-29
Stadium - Shah Alam/Selayang/Negara/Uitm/UM Arena
Futsal
18-27
Kompleks Sukan Negara Shah Alam (Panasonic)
Golf
22-26
The Mines Resort & Golf Club
Gimnastik - Artistik
20-23
MiTEC Hall 9 & 10
Gimnastik - Gimrama
26-28
MiTEC Hall 9 & 10
Hoki Padang
21-29
Stadium Hoki National Bukit Jalil
Hoki Dewan
21-26
MiTEC Hall 4
Hoki Ais
20-24
Empire City, Damansara Perdana
Luncur Ais - Figure Skating
26-27
Empire City, Damansara Perdana
Luncur Ais - Short Track Speed Skating
29-30
Empire City, Damansara Perdana
Judo
26-27
KLCC Hall 5
Karate
22-24
KLCC Hall 1
Boling Padang
22-27
Pusat Boling Padang Nasional
Muay
26-29
MiTEC Hall 8
Bola Jaring
14-20
Stadium Juara Bukit Kiara
Pencak Silat
24-29
KLCC Hall 2
Petanque
21-28
Arena Petanque KL
Rugby 7 Sebelah
19-20
Stadium MBPJ, Kelana Jaya
Pelayaran
21-29
Pusat Pelayaran Nasional Langkawi
Sepak Takraw
16-29
Stadium Tertutup Titiwangsa
Menembak
21-26
Lapang Sasar Menembak Subang
Skuasy
21-29
Pusat Skuasy Nasional Bukit Jalil /The Raintree Club KL
Ping Pong
20-26
MiTEC Hall 7
Taekwondo
26-29
KLCC Hall 1
Tenis
21-26
Kompleks Tenis Jalan Duta
Triatlon
21
Kompleks Sukan Air, Presint 6, Putrajaya
Bola Tampar
21-27
MiTEC Hall 11
Ski Air & Wakeboard
25-29
Kompleks Sukan Air, Presint 6 - Putrajaya
Angkat Berat
28-30
MiTEC Hall 3
Wushu
20-22
KLCC Hall 5

Jadual penuh acara, tarikh dan venue boleh dapatkan disini:
https://www.kualalumpur2017.com.my/schedule.pdf

Info Lanjut Sukan Sea 2017 : 
Website: kualalumpur2017.com.my
Facebook: kualalumpur2017
Twitter: @KL2017
Instagram: @kualalumpur2017

#KitaJuara


Ai minat acara ni haa...

         

      





Thailand | Siam Niramit, Persembahan Kebudayaan Yang Hebat!

Thailand | Siam Niramit, Persembahan Kebudayaan Yang Hebat! | Salah satu aktiviti yang ai highly recommend semasa di Phuket ialah menonton persembahan pentas yang hebat ini. Trust me, pasti puas hati.

Nak tak... tengok persembahan pentas antara yang terbesar di dunia?

Nak tak... menyaksikan persembahan 100 performers dengan 500 kostum yang cantik?

Nak tak... melihat dan mendengar kesan khas menggunakan teknologi canggih?

Nak tak... tengok set pentas yang hebat?

Nak tak... mengetahui sejarah dan budaya Thai?

Sumber di sini.

Jadual persembahan di Siam Niramit.

Pernah menonton teater di Mud KL atau Sarawak Cultural Village? Konsep yang hampir sama tapi di sini berskala besar. Jauh lebih besar!

Show Siam Niramit menceritakan sejarah tujuh kurunnya. Ruang teater ini sangat besar dengan kedudukan kerusi bertingkat. Sayangnya tidak dibenarkan membuat rakaman video atau gambar di dalamnya. Nak tengok kena beli tiket gituh. Persembahan dibahagikan kepada beberapa segmen yang dipadankan dengan lagu-lagu bersesuaian. Muzik Malaysia pun ada... teruja kita wak. Kalau ada omputehs sebelah aku mau aku je aku bagi tau dia lagu tu dari sini tapi takde... sekeliling aku semua yang kaler telur pindang je 😂😂😂 ya ampunnn!!

Persembahan istimewa ini diadakan setiap hari kecuali Selasa. Gate mula dibuka pukul 5.30 petang. Dinner bermula jam 6 petang dan show starts at 8.30pm. Sebelum persembahan utama ada preshow attractions and activities di kawasan lapang depan souvenir shop tu. Jadi bila kita sampai awal pun takdelah mereput menunggu show pukul 8.30 malam tu.

Dinner ada banyak pilihan makanan Thai dan makanan barat. Untuk vegetarian pun ada. Ada juga kaunter nasi ayam. Aku tak makanlah nasi ayam tu... kat Malaysia pun ada heheh... phad Thai pilihan utama. Sedap! Pulut mangga adalah sebesar ibu jari, buat lekat celah gigi. Kami makan di bilik khas sebab beli tiket premium.

Kedai cenderahatinya mengganggu emosi sebab menjual banyak pilihan barangan yang menarik dengan harga berpatutan. 

Ni haa tarikan prapersembahan tu. Menarik, macam-macam ada. Bermula dengan persembahan air dan cahaya, perarakan gajah, tarian, Muay Thai kemudian masuk ke Thai Village. Nak naik gajah pun boleh tapi kena bayarlah sikit.


Hadek hadek ni..


Thai Village pun best. Terdapat empat buah rumah dari empat wilayah. Di sini ada demonstrasi membuat lilitan bunga, makanan tradisional, menenun kain, bergambar memakai pakaian tradisional Thai, bersampan mengelilingi 'tasik' dan games. Games baling bola sampai abang Sajat jatuh dalam air tu paling meriah hehehe... aku tak mainlah sebab takut kalah dengan bebudak. Dahlah 3 biji bola 100b. Mesin duit betul.

Bergambar dengan pakaian tradisional pun menarik. Masa aku lalu tu ada omputehs dok bergambar. Cantiknya lahaiii... 

Naik sampan cuma THB20 seorang. Dalam tempoh menunggu tu sempatkah juga kami buat photoshoot dan videoshoot mempromosikan Siam Niramit. Acah acah pengacara Nona gituh tapi bersangkut-sangkut sebab takde skrip.

Balinglah bola ke tanda kuning tu. Kalau tepat, 'hakak' dalam kurungan tu akan jatuh ke dalam air.

Ni mesti dia ambil gambar sekerat je ni.

Ehem.. Dalam salah satu rumah tradisional Thai.


 

Nak masuk ke teater tu beg kita akan diperiksa. Kamera wajib di simpan di locker. Hebatnya show Siam Niramit ni pelakonnya bukan sekadar di pentas malah ada yang 'diawangan'. Memula main gendang di pentas, lepas tu lampu dipadamkan. Tau tau ada bunyi di atas. Perghhh gempak beb! Sewaktu penutup pun ada aktor yang menabur confetti dari atas sambil bergerak merentasi penonton. 


Dimana untuk membeli tiket Siam Niramit?
Boleh beli online dari Malaysia. Aku ada ternampak di 11Street dengan harga diskaun. Boleh juga dibeli daripada ejen jualan yang banyak di Patong dan Phuket. Pepandailah tawar-menawar. Harga termasuk transfer sekali. If without dinner boleh dikurangkan lagi. 

Any question? Bertanyakah di sini.


Siam Niramit
55/81 Moo 5
Chalermprakiet Rd.
Rassada
Muang, Phuket 83000
Thailand
Phone: +66 76 335 000


Nak tempah hotel di Phuket atau Patong Beach? Klik di sini. Beli kat Agoda senang.






17 Tips Memandu Di Thailand. Lesen Memandu Malaysia Laku Ke?

17 Tips Memandu Di Thailand. Lesen Memandu Malaysia Laku Ke? Kebelakangan ini banyak pertanyaan mengenai boleh atau tidaknya kita memandu kereta atau menunggang motorsikal di Thailand tanpa menggunakan Lesen Memandu Antarabangsa (IDL). Soalan bertalu-talu melalui emel dan panggilan telefon telah menyebabkan Tourism Authority of Thailand mengambil inisiatif untuk memberikan penjelasan supaya kita mendapat informasi yang tepat.


"Amazing Self Drive To Thailand Briefing" telah diadakan di Cititel Mid Valley dengan membawakan Police Attache of The Royal Thai Embassy, Lt Col Amornpong Sommanawan, Chairman of Malaysia - Thailand Rider club, Sunthorn Noibunma dan perkongsian pengalaman oleh Steven Ng, Secretary General of Motoring Association of Malaysia. Majlis telah dirasmikan oleh HE The Ambassador of Thailand to Malaysia, Damrong Kraikruan. Mereka ini adalah orang yang layak untuk memberikan penjelasan dan pandangan, first hand information.

Sumber di sini.

Thailand itu negara lain, bukannya kampung kita
Menurut Duta Thailand, 3.6 juta rakyat Malaysia ke negara gajah putih tersebut tahun lalu. Di imigresen Bukit Kayu Hitam sahaja purata 1000 kenderaan Malaysia melaluinya setiap hari. Banyaknya... apa yang mereka buat beramai-ramai ke Thailand tu?

Ramai suka memandu ke Siam (nama lamanya) kerana ia dekat dengan Malaysia malah ada diantara kita mempunyai hubungan keluarga dan bisnes di sana. Pemandangan dan lanskap negara tersebut juga membuatkan ramai suka melancong dengan memandu ke sana. Tambahan pula mereka juga memandu sebelah kanan jadi takdelah kita keliru. Dari Baling ke Betong baru 40 minit, itu sebab aku cakap hari tu bila melawat Tempat-tempat Menarik Di Baling bawa passport sekali, boleh lajak terus ke Betong, Thailand. Pergi obersi terus! Kalau suami/isteri lahir di Kedah/Perak/Perlis/Kelantan boleh buat border pass untuk anak-beranak... murah je tak sampai RM50. 

Jalanraya di sana elok tapi tak boleh merempit laju sebab ia melalui kawasan komuniti di sepanjang jalan. Bukan macam kita dibina highway di kebanyakan tempat. Baru gerak dari rumah dah kena tol, hawau. Nasib baik MRR di Seremban ni free. Lebuhraya bertol hanya dikenakan di Bangkok. Satu je rasanya.

Di sesetengah tempat divider jalan lebar dan ditanam pokok. Tujuannya, jika kemalangan kereta dari lorong sini tak terbabas hingga ke lorong bertentangan.

Kata Lt Col Amornpong Sommanawan, pemandu di Malaysia lebih baik sebab pakai helmet. Eh best apa tak pakai helmet kat Krabi/Phuket/Koh Samui 😂😂😂 berangin kepala macam dalam filem omputeh tu hahah.. itulah yang best kat Thailand. 


Di mana pintu masuk Malaysia-Thailand?
Ini senarai jalan darat eh, yang ada Pejabat Kastam dan Imigresen. Nak masuk secara haram melalui sungai atau hutan tu pepandai sendirilah, kalau tertangkap dapat makan percuma tiga kali sehari.

Su-Ngai Golok Boundary Post

Terdapat enam pintu masuk ke Thailand:
1) Wang Kelian, Perlis / Wang Prachan, Satun Province
2) Padang Besar, Perlis / Padang Besar, Songkhla Province
3) Bukit Kayu Hitam, Kedah / Ban Dan Nok, Sadao District, Songkhla Province
4) Pengkalan Hulu, Perak (Keroh) / Betong, Yala Province
5) Bukit Bunga, Jeli, Kelantan / Ban Buketa, Waeng District, Narathiwat Province
6) Rantau Panjang, Kelantan / Sungai Kolok District, Narathiwat Province
7) Pengkalan Kubur, Kelantan / Takbai, Narathiwat Province

Menurut Mr Damrong Kraikruan tiada border office yang sebaik sempadan dengan Malaysia ni. Jalanrayanya bagus dan berada berada di tempat rata.


Dokumen yang diperlukan untuk memandu sendiri di Thailand
1) Passport Malaysia yang sah lakunya masih berbaki sekurang-kurangnya ENAM BULAN. Kiralah bila balik ke sini semula masih ada enam bulan lagi ke tidak.

2) Geran kereta yang asli. Mau yang original sahaja eh. 
Walaupun ada yang kata geran fotostat yang disahkan JPJ atau PDRM pun boleh digunakan, on the book nak yang ori saja. Kalau lepas juga mengikut Thai imigration officer's discretion lah tu. 

3) 3rd Party Thai insurance (Porobo)
Insurance pihak ketiga ini boleh dibeli di border, harga berbeza untuk sedan dan pick-up. Insurance pihak ketiga ni coverage tak tinggi.

"CTPL stands for Comprehensive Third-Party Liability and it is the insurance that is legally required for you to drive your car in Thailand according to the motor vehicle injury act of 2535. It acts as the initial cover for all members involved in an accident; from persons in or outside the vehicle, pedestrians, passengers, and drivers.

Because the fees for CTPL range between 645-970 baht, the government can only guarantee coverage for people but not any assets that may have been damaged. Only voluntary policies will cover damage to third party assets." - https://www.frank.co.th/en/car-insurance/ctpl-insurance

Jika anda sering berulang-alik ke sana seeloknya beli Voluntary Insurance yang lebih komprehensif. Hubungi The Office of Insurance Commission di nombor 1186 jika terdapat sebarang pertanyaan.

4) Memiliki Lesen Memandu Malaysia atau Antarabangsa
Untuk makluman, lesen memandu yang dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan adalah LAKU/VALID digunakan di Thailand dan mana-mana negara Asean kerana ada perjanjian bersama diantara negara.

5) Authorization Letter jika memandu kenderaan orang lain.


17 Tips Memandu di Thailand
Menurut Mr Sunthorn Noibunma (Micky), jalanraya Thai adalah kedua paling bahaya di dunia. Jadi...
1) Ambil gambar kereta kita dan yang unik mengenainya. Simpan dan hantar juga kepada kawan/saudara yang mudah dihubungi. Perkara ini penting dalam kes kecurian kenderaan. Contoh, sun blasting di kiri kanan tingkap belakang tu (sun ke sand?). Jika hilang lebih mudah untuk proses siasatan sebab sun blasting tiada di kenderaan Thai. Contoh lain, ada tanda tertentu di tempat duduk ke...

Jika kereta hilang, buat laporan polis dan hubungi konsulat Malaysia di sana.

2) Bebawaklah bersabar dan bertoleransi di jalanraya ya. Jangan menunggang motor atau memandu macam syaitonnirrajim. Orang sana tak suka dihon apalagi ditunjukkan jari tengah. Jaga adab masuk 'rumah orang'.

3) Oleh kerana jalanraya melalui kawasan perumahan dan kampung serta hutan, ia dikongsi bersama ayam itik lembu vavi. Kelajuan di kawasan kampung biasanya 50-60kmj manakala di bandar 90-120kmj. Susah jugak nak test speed sampai 180kmj macam kereta Singapura masuk Malaysia.

Lembu ni macam kek kampung den jugak, tak school suka duduk atas jalanraya.

4) Pastikan kita memeriksa kenderaan yang kita sewa sebelum menandatangani surat perjanjian. Check lampu berfungsi ke tidak, side mirror satu ke dua bla bla bla..

5) Di lampu isyarat biasanya kita boleh terus membelok ke kiri jika selamat.

6) Di sana kurang tanda amaran, signboard dan lampu jalan. Sebaiknya elakkan bergerak malam. Manalah tahukan ada dahan pokok atas jalan, bahaya kepada penunggang motorsikal.

7) Jika kita membuat u-turn di fly over, kita akan terus gunakan lane kanan dan bukannya ambil left lane seperti di sini.

8) Jangan terlalu bergantung dengan GPS. Masalah nanti di jalanraya bertingkat. 

9) Jika kereta kita perlu ditinggalkan melebihi tempoh insurance yang kita ambil, sila maklumkan kepada polis dan kastam. Jika tidak kita akan dianggap overstay dan didenda beribu baht setiap hari sehingga tarikh kereta diambil.

10) Jika berlaku kemalangan, call polis Thai di nombor 191. Cakap perlahan-lahan ye because English is not their main language. Selalu ada masalah bila kemalangan sebab ayam dengan itik yang bercakap. Yang kena langgar cakap begitu yang melanggar tak boleh nak defence diri sendiri.

11) Jika berlaku kemalangan JANGAN LARI. Kita kan dah beli third party insurance. Jika kita masih boleh berjalan turuti orang yang kita langgar itu ke hospital. Tunjukkan kita mengambil berat dan akan bertanggungjawab. Jika kita lari nama kita akan diletakkan dalan "wanted list" dan siaplah kau masuk penjara. Tak dapek nak sembang tepi dah. Dengan adanya insurance tu kita balik Malaysia pun tak apa.

12) Walkie Talkie adalah DILARANG. Ia peralatan sensitif yang dikawal tentera. Jika kita perlu membawanya (biasanya ketika berkonvoi), permohonan lengkap dengan jenis model, warna dan frekeunsi mestilah dihantar kepada Tourism Authority of Thailand. Pihak TAT akan menghantar untuk kelulusan daripada Kementerian Komunikasi/Tentera di Thailand. Pemilikannya perlukan lesen dengan had kekuatan 260-280 Mhz sahaja. Public hanya dibenarkan menggunakan yang berwarna merah sahaja.

Denda THB50,000 jika melanggar peraturan dan hanya boleh dilunaskan di mahkamah. 

13) Bagi yang berkonvoi cuba elakkan menggunakan perkhidmatan police escort. Try to blend in. Kata nak melancong tengok negara orang kannn... kita tak nak local peoples rasa terganggu. Lagipun polis pengiring tu mampu jaga lima kereta di depan je, yang berbelas berpuluh kat belakang tu? Ish.. cikgu pun pening nak jaga murid sekelas oii.

14) Always check updated law.

15) Jenis jalan negeri atau highway dibezakan dengan berapa digit nombor di papan tanda.

16) Borang TM2 mesti diserahkan apabila kita nak keluar dari Thai. Bawa geran sekali. Borang-borang TM2, TM3, TM5 diberikan PERCUMA.

17) PENTING! Simpan nombor kedutaan dan pejabat konsulat.


Apa yang perlu dibuat jika polis insist International Driving License?
Sila ke balai polis untuk membuat penjelasan atau laporan. Polis trafik tiada hak untuk menyimpan kunci kereta/motor kita. Mungkin mereka tak aware dengan perjanjian memandu di negara Asean.


MAKLUMAT PENTING
Memiliki dadah adalah serious offence. Membawa daun ketum sama je macam bawa ganja walaupun ianya digunakan dalam perubatan tradisional. Penjara 20 tahun jika disabit kesalahan.

Mengambil gambar tentera bertugas? Pastikan tidak tertangkap ok. Karang kena 'simpan' dua minggu. 

Rokok elektronik (e-cigarette) adalah DILARANG. Jika disabitkan kesalahan denda THB50 ribu dan penjara lima tahun. Bagi penjual pula denda THB1 juta dan penjara 10 tahun.

Visa on Arrival (VOA) akan ditukar pada 1 Oktober 2017. Kena caj RM2 kita bising padahal memang tertulis. Lepas ni kena RM5 pula atas alasan dah lama tak naikkan caj. Hahahah... padan muka kita.


Ini nasihat Lt Col Amornpong Sommanawan dan Mr Sunthorn Noibunma,

Ya ramai yang gemar menyewa motor bila bercuti di Thailand, aku pun... tetapi motor yang kita sewa tu being passed dari tangan ke tangan jadi kondisinya mungkin tak berapa bagus. Lagipun, kita akan diminta untuk meninggalkan passport kepada syarikat yang menyewakan motor tu. Passport Malaysia bernilai RM50,000 di pasaran gelap! Nyawa tu!

Related image

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free