Salam Eidul Fitri 1438H | Beraya di mana tu?

Tags
Assalamualaikum.

Hari raya hari bermaaf-maafan dan berziarah. Pergi je lah ke rumah saudara-mara dan rakan taulan untuk mengeratkan ukhwah. Tak perlu dijemput, hari raya bukan kenduri yang perlukan jemputan.

Betulkan niat.

Sama seperti memenuhi jemputan kenduri, jangan harapkan hidangan lazat, redha sahaja dengan apa yang disediakan. Tuan rumah sudah pasti ingin menghidangkan yang terbaik setakat kemampuannya - kemampuan tenaga, masa dan wang. Kita datang nak berjumpa mereka untuk bermaaf-maafan, kan?

Image result for aidil fitri
Sumber di sini.

Bagi yang dah berkeluarga tu bersikap adillah, penggunaan kuasa veto tidak menghasilkan kegembiraan kepada semua pihak. Aku tegas bab ni sebab memasing ada mak bapak dan adik-beradik. Ini hari raya yang datangnya setahun sekali, bukannya cuti persekolahan. Mood-nya tak sama. Kalau raya di rumah sini dahulu raya kedua mesti balik ke rumah sana pula. Begitulah sebaliknya. Adil kan? Kalau lajak sampai raya ketiga, jaga.... "ada ubi ada batas, (sambung sendiri heheh...)". Nak ke anak menantu buat kita macam tu nanti? 

Ada tengok tak short story pasangan (Umie Aida & Faizal Hussein) yang menghantar empat anak mereka naik bas pulang ke kampung? Mereka pula naik kereta. Begitulah orang anak ramai 😀. Sedihnya pasangan tersebut accident dalam hujan lebat. Kami pun begitu, pos dua orang naik bas dua hari lepas.  

Kami menerima tekanan untuk bertukar ke kenderaan yang lebih besar. Kami fikir begini, nak berjalan reramai ni setahun dua tiga kali je... di waktu lain anak-anak aku yang kecil lebih suka naik kancil makcik dia, yang besar saja naik kereta mak dia. Kalau berjalan beramai-ramai anak yang kekecik tu akan naik kereta atuk mereka. Atuk uwan kan suka melayan.

Masalah yang lebih besar, siapa yang akan menanggung hutang selama 9 tahun tu? Adakah mereka atau kami? Dah bertahun bebas dari hutang rumah dan kereta, tak kuasa nak sakit kepala semula. Mandi tak basah tidur tak lena asyik memikirkan liabiliti sedia ada. Kalau ada yang nak bagi MPV ai terima dengan redha.. 😁😁banyak pahala boleh dikumpul tu oii.. Pinjamkan caravan pun ok juga.

Kesimpulannya gunakan sahajalah apa yang ada. Pandanglah para bapa yang terpaksa membawa anak-anak naik motor berhujan berpanas pasti kita akan merasa betapa bertuahnya diri kita ada bumbung menutup kepala. Alhamdulillah.

Salam Eidul Fitri 1438H. Maaf zahir dan batin.


#AkuYangSempitKoYangPanas


Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui

Hotel Review | Al's Resort, Koh Samui | Semasa di Koh Samui hari tu kami stay di resort tepi pantai tetapi di lokasi yang berbeza-beza. Ada tempat yang ekslusif dan sunyi, ada juga resort yang tenteram tetapi di tengah bandar. Kesemuanya best sebab ada pantai. Private.


Malam kedua kami menginap di Al's Resort, Chaweng. Duduk di Chaweng ni best, happening memalam. Dari resort tu berjalan kaki keluar dalam 50 meter kot dah sampai ke walking street tu. Kelab kabaret yang ada wanita berhalkum tu pun dekat sangat. Aku tak tengok pun... rasanya cukuplah pengalaman di Pattaya dulu buat sementara ni. Lagipun ada event lain yang I'm more interested in.


Al's Laemson Resort dan Orchid Residence juga dibawah pengurusan yang sama tetapi berada di dalam kategori 4 bintang dan ekonomi. Al's Resort pula 3 bintang. Aku dapat garden view - Courtyard Double. Biliknya sederhana dengan fittings lama. Di Koh Samui ni memang tak disediakan berus gigi dan iron agaknyalah, semua sama je. Kalau perlukan iron kena request. Aku dah iron sesiap dari rumah, setakat kesan lipatan sesikit tu apa ada hal, bukannya nak masuk mesyuarat.

Ada empat lagi jenis penginapan yang juga datang bersama complimentary breakfast iaitu:
Courtyard Studio
Villa Deluxe
Courtyard Suite
Villa Suite

Swimming pool bersaiz sederhana ada dua. Yang best sudah tentulah yang di tepi pantai sebelah kafe. Boleh tengok matahari terbit/terbenam. Sesiapa yang menginap di villa dapatlah pemandangan laut dan sangat dekat dengan swimming pool. Fasiliti lain standardlah.





 Sarapan menghadap laut, best! Breakfast tak banyak pilihan untuk 'kita', cereal pun tak pelbagai tapi okaylah.



Bila resort di tengah bandar maka panjanglah kaki memalam (malam je ada free time). Tak betah mereput di bilik kaki ni nak merayapppp je. Selepas dinner kami pun berpecah. Sementara fire show belum start aku pun 'mengukur jalan' membeli apa yang patut buat kenangan. Aku suka tengok orang melukis, terjumpa pula satu kedai yang menjual lukisan. Ralit.


Passed by je lah Hard Rock Cafe dan Central Festival sebab malam sebelumnya dah buat lawatan. Kawasan pejalan kaki tak sesak mungkin disebabkan bukan malam minggu dan ramai yang dah berkumpul di pantai. Tambahan pula peak season ialah bulan Julai-September. Tapikan, memang western tourists je yang memenuhkan Koh Samui ni, baik di resort atau di bandar. Itu sebab banyak shopping malls agaknya walhal penduduk tempatan ratusan ribu je.

Fire show diadakan setiap malam bermula sekitar jam 9- 9.15. Kata ketua rombongan hanya di Koh Samui dan Phi Phi Island sahaja ada pertunjukan api ni. Syok pula tengok orang main kelapa tua yang dibakar ni. Yang tak puas hatinya time show ni, kita yang dah duduk di tempat yang disediakan (kena order air atau makanan) tak dapat menonton dari tempat duduk sebab ada orang yang tak beretika/faham gasak berdiri depan kita. Punggung mereka je lah nak kena hadap. Sepatutnya duduklah atas pasir tu, dah ko kat depan, bukannya tak boleh ambil gambar dari atas pasir tu. Aku tak duduk setempat, aku beralih mengikut orang yang buat pertunjukan tu. Sebaiknya juga bagilah tips kepada performers tu. Perghh bahaya kerjanya, kalau mereka nak masuk takaful/insurans kena masukkan dalam Kelas 3 di ruang perkerjaan tu.

Show ni dibuat di depan Ark Bar. Tak pastilah di kawasan lain ada ke tidak. Dari Al's Resort kena menyeberang jalan tapi tak jauhlah. Jalan melenggang kangkung sekejap je sampai.



Yang datang menaiki feri dari Surat Thani tu, ni nak bagi tau bahawa www.rajaferryport.com adalah sister company Al's Resort.

Ai recommend hotel ni sebab lokasinya yang strategik di tengah bandar, staf yang accomodating dan ada airport shuttle. At least malam terakhir stay kat sini sebab senang nak shopping habiskan Thai Baht tu 😁 dan senang dapat makanan halal. Kat booking site pun score 7.2 . Baguslah tuu..


Al's Resort
200 Moo 2, Chaweng Beach
Bophut, Koh Samui
Suratthani 84320
Thailand
T: 66-77-300561-2, 231650
F: 66-77 231654, 230756
E: info@alsgroupsamui.com


Tempah hotel/resort anda di Agoda. Cepat dan mudah!

Makanan eksotik di Cambodia

Makanan eksotik di Cambodia | Berada di Asia Tenggara, Cambodia turut menjadikan nasi sebagai makanan asasi. Nasi biasanya dimakan bersama ikan, sup dan sayur. Bahan-bahan bagi penyediaan lauk dan juadah lain juga tidak banyak berbeza daripada negara-negara di sekitarnya seperti sos ikan, gula kabung, cili, santan, kunyit, serai, halia dan sebagainya.

Makanan di negara Khmer yang pernah dijajah Peranchis ini dipengaruhi banyak negara. Bahagian timur Cambodia kuat dipengaruhi Vietnam manakala baratnya ada campuran citarasa Thailand. Bahagian pesisir pantai biaslah dengan makanan lautnya yang dimasak dengan pelbagai cara. Antara makanan popular yang ai pernah cuba sewaktu di sana ialah Lok Lak (daging goreng dengan sos perang), Nom Ban Chok (mee Khmer) dan Fish Amok (ikan yang dikukus dengan santan).

Selain makanan yang menjadi makanan ruji masyarakat di sana, serangga, siput dan binatang berbisa turut menjadi hidangan kegemaran mereka. Mungkin tiada halangan dalam agama Buddha untuk memakan makanan eksotik tersebut. Serangga yang digoreng cili tu nampak ermm sedap! hahahha... aku tak try pun... cukuplah sekali makan ulat mulung (ulat sagu) goreng masa di Sibu dulu. Tak tahulah bagaimana perasaan kalau aku kunyah ulat sagu yang hidup segar gebu dan montok tu. Menguit-nguit atas lidah agaknya hahahha... 

Jom tengok gambar makanan eksotik ni!



Makanan/gorengan yang dijumpai di Phnom Penh.

Labah-labah goreng.

Siput tumis serai.

Siput goreng pedas.

Anak ular goreng pedas. Mau?

Dalam perjalanan ke Siem Reap dari Phomn Penh, bas berhenti rehat di Kampong Thom Market. Terjumpa yang ini pula. Lipas tu nampak macam kurma pula time tengah puasa ni hahahah...

Lipas. Crispy benar nampaknya heheh..

Pelbagai serangga.



Aku rasa biasa je bila nampak benda-benda ni.. taklah seteruk ternampak anjing panggang di Ho Chi Minh euwww...



Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran

Thailand | Chasing Sunset On Kia Ora Catamaran | Menaiki bot adalah satu aktiviti yang aku sukai dan belayar di lautan di atas bot mewah mengejar matahari terbenam sudah pastilah satu pengalaman yang takkan dilupakan. Sesekali beb!


Salah satu aturcara yang highly recommended dilakukan di Koh Samui, belayar dengan Kia Ora. Kia Ora Thailand menawarkan beberapa jenis pelayaran menarik seperti:

Private Day Trip - 6 jam
Snorkelling Day Trip - 6 jam
Sunset Cruise - 2 jam
Private Sunset Cruise - 2 jam
Photo Shooting - 3 jam
Dinner di pulau persendirian
Majlis perkahwinan

Petang itu cuaca tak berapa baik dengan awan tebal dan laut berombak kuat. Kami tidak dapat menaiki bot dari jeti sebenar dan beralih ke hadapan Hansar Resort. Dari tepi pantai kami menaiki bot perantara untuk ke Kia Ora.

Oittt.. exited mak! Maaflah ya kali ni banyak pula muka kita. Melayan diri sendiri je dengan monopod.

Untuk pakej Sunset Cruise selama dua jam ni perlukan minima enam peserta tapi rasanya boleh je fit in dengan tourists lain. Mereka akan pick-up kita di hotel pukul 4.30 petang dan dibawa ke jeti yang ditetapkan. Sesampai je atas bot kita akan dihidangkan dengan welcome drinks.

Sementara menanti matahari terbenam kita akan dibawa belayar menikmati suasana petang di Teluk Thai dengan pemandangan pantai yang indah. Best je duduk atas bot sambil dipukul angin, feeling model hijab sekejap hehe... Kalau ada rezeki dapatlah tengok matahari terbenam. Macam kami hari tu matahari nampak tak nampak aje.. so kami just enjoy the great trip sambil minum dan makan snek yang disediakan.

Aku enjoy sangat sampai terlupa nak try bawa bot tu. Asyik drive kereta je kan? Dah dua kali dapat mengemudi bot ikan di Terengganu dulu, teringin juga nak mencuba Catamaran pula. Leka sangat, sampai terlupa haishh...

Pakej ini berharga THB3,200 seorang. Kalau ambil Private Sunset Trip THB28,000 per trip, maksima 10 orang. Lagi jimat kalau ambil private trip ni.

Berlatar belakangkan Hansar Samui Resort. Besar betul swimming pool dia.



Itu dia Kia Ora Catamaran.





Kemain dia bersantai.




Maka nikmat yang mana satukah yang ingin kau dustakan?
Qur'an digital.PNG
Fa bi ayyi ālā'i Rabbikumā tukażżibān 

- Surah Ar-Rahman


14/22 Moo 5, Ban Phai Laem
Bophut, Amphoe Koh Samui
Surat Thani
Thailand.
Tel : +66 77413556
info@kiaorathailand.com
www.kiaorathailand.com







Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park

Thailand | Bersantai Bersama Keluarga Di Namuang Safari Park | Lokasi pertama lawatan kami di Koh Samui ialah Namuang Safari Park. Safari ini tidaklah terlalu besar tetapi ia tetap menarik untuk kita menghabiskan sekurang-kurangnya dua tiga jam di sini.



Jika kita mengambil pakej sehari, kita akan dibawa melihat persembahan gajah, menunggang gajah, dibawa ke kawasan pergunungan menggunakan jip 4x4 dan berhenti di beberapa tempat untuk melihat keindahan alam dan hutan kemudian diturunkan di dalam hutan untuk berjalan ke Namuang Waterfalls setinggi 80 meter. Boleh mandi-manda di air terjun tu. Kalau nak menunggang ATV pun boleh. Kalau dah reserve masa sehari suntuk bolehlah buat semua aktiviti tu tetapi kami cuma ada beberapa jam sahaja di sana. Pakej penuh termasuk mengambil/menghantar ke hotel. 


Tarikan Sebenar Namuang Safari Park
Tarikan utama di sini sudah pastilah gajah yang mempunyai tempat tersendiri dalam hati masyarakat Thai. Alolooo comel je anak-anak gajah tu duduk dan bermain bola sepak. Pandai gajah-gajah ni, sebelum show mereka minta upah pisang dulu. Pisang tu ada dijual di pintu masuk, 100b seiikat rasanya. Sewaktu gajah mengurut penonton eiii... seriau je rasa, binatang adalah spesis yang unpredictable, kalau dipijaknya bebetul karang...

Kali ini aku memberanikan diri menunggang gajah. Aiyoo...cukuplah sekali, tangan tak lepas memegang besi tempat duduk tu.... nak memusing badan pun takut hahahha. Rasanya lebih mendebarkan daripada menaiki Ropeway Car di Kunming dulu. Naik binatang kan, bukannya stable macam naik cable car, but it was a nice experience.

Lambat nau lah kau kak... bagi sebiji sebiji...ambil sendirilah!



Berani?


Gajah depan tu berjalan sambil berak 😃😃


Ada juga pertunjukan monyet memanjat dan mengopek kelapa. Yang ni tak teruja sangat sebab dah biasa. Yang terujanya melihat orang memasukkan kepala dalam mulut buaya. beraninya dia... lama pula tu. Yang aku pelik kenapa buaya-buaya tu menganga je mulutnya? Ada yang boleh explain?

Bergambar dengan harimau tak termasuk dalam pakej kami. Kalau ada sesi tu pun aku takkan buat. Again, animals are unpredictable.

Pandai dia datang bergambar.


Namuang Safari Park menawarkan aktiviti keluarga yang menarik. Empat pakej pengembaraan ditawarkan kepada pengunjung iaitu:

Eco tour - pakej 8 jam THB1,950
Mountain & Sight Seeing Tour - pakej 8 jam THB1,850
Relax Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.
Exclusive Safari Tour - 5/6 jam THB1,400
Extreme Packages - 2 hingga 4 jam. Harga bebeza mengikut program.


Namuang Safari Park
Ko Samui District
Surat Thani 84140
Thailand

Rumah Api Altingsburg | The Straits Settlement Lighthouses

Rumah Api Altingsburg | The Straits Settlement Lighthouses | Rumah api berperanan besar membantu pelayaran kapal di laut suatu ketika dahulu, sebelum wujudnya sistem GPS. Rumah api ialah bangunan tinggi yang dibina di lokasi strategik dilengkapi lampu yang membantu ahli pelayaran untuk mengemudi dan mendaratkan kapal dengan selamat. Ia juga membantu menandakan kawasan berbahaya. Menara masjid yang tinggi juga boleh berfungsi sebagai rumah api sekiranya bersesuaian lokasinya.


Secara keseluruhannya terdapat 43 buah rumah api di Malaysia yang mana 14 buah di semenanjung, 22 di Sabah dan 7 lagi di Sarawak yang diuruskan Jabatan Laut Malaysia.



Rumah Api Altingsburg @ Rumah Api Kuala Selangor
Pada tahun 1907 sebuah rumah api dibina di atas Bukit Malawati yang bersejarah menghadap Selat Melaka. Ia dibuka secara rasmi pada tahun 1910. Berketinggian 83 meter dari dasar laut dan 27 meter dari darat, ia dibina berhampiran muara Sungai Selangor di daerah Kuala Selangor. Ia menjadi penanda pintu keluar masuk ke perairan Selangor. Ia diberi nama Rumah Api Altingsburg bersempena dengan seorang Gabenor General Belanda di waktu itu.






Lampu cerah dia atasnya akan berpusing dan berkelip setiap 15 saat serta mampu memancarkan cahaya sejauh 56 kilometer. Kini cahaya lampu dijana dengan kuasa elektrik yang bersih dan efisien berbanding menggunakan minyak tanah dan generator di awal pembinaannya dahulu. Rumah api ini masih berfungsi dengan baik walaupun usianya melepasi 100 tahun. Lampunya dinyalakan bermula jam 7 malam hingga 6 pagi.

Rumah api ini terletak bersebelahan Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor. Ia tidak dibuka kepada umum melainkan pada hari hari tertentu sahaja. Kami yang dapat masuk inipun hanya dibenarkan naik sehingga ke tingkat satu sahaja atas faktor keselamatan.


Rumah Api Altingsburg
No 1, Puncak Bukit Malawati,
45000 Kuala Selangor.
SELANGOR DARUL EHSAN.


Baca juga:


Thailand | Hin Ta & Hin Yai Rocks - 'alat sulit' di pesisir pantai

Thailand | Hin Ta & Hin Yai Rocks - 'alat sulit' di pesisir pantai | Teringat dulu sekitar 1998 dimana selain our key personnel hanya aku seorang saja yang ada emel. Jadi kengkawan atau pasangan staf lain akan forward emel kepada aku utuk dikongsi. Kira jadi posmenlah. Pernah sekali salah seorang daripada mereka ini menghantar gambar pelancong wanita memeluk 'alat sulit lelaki'. Waktu tu hanya terfikir ini mesti gambar yang edited sehinggalah aku semakin kerap melihat peta pelancongan Thai berthaun kemudian.



Hin Ta & Hin Yai Rocks terletak di Lamai Beach yang tenang, 11km dari Chaweng Beach. Ia juga tidak jauh dari Hua Thanon Muslim Village yang ada kedai makan sedap tu. Bila kita turun dari kapal terbang di Koh Samui International Airport ambil sesiap peta pelancongan yang diberikan percuma. Dalam tu ada ditunjukkan tempat-tempat menarik di Koh Samui.


Apa sebenarnya Hin Ta & Hin Yai Rocks?
Batu berbentuk kemaluan lelaki dan wanita ini ada mitosnya tersendiri. Menurut lagendanya, Ta Kreng (Grandpa Kreng) and Yai Riem (Grandma Riem) yang tinggal di daerah selatan Nakhon Si Thammarat. ingin mengahwinkan anak lelaki mereka dengan anak gadis Ta Monglai dari daerah Prachuap Khiri Khan.

Semasa belayar (dedulu mana ada jalanraya) bot mereka terbalik dan mereka mati lemas. Jadi orang kampung percaya batu itu terbentuk sebagai memperingati niat mulia mereka untuk menjadi ibu bapa pengantin.

Begitulah dongengnya. Heh, percaya ke? Marah cikgu geografi oii. Baca tentang rock formation di sini. Macam mana boleh membentuk kemaluan pula eh. musykil betul.


Pemandangan Menarik Lamai Beach
Jika dari Hua Thanon, kita akan dihidangkan dengan pemandangan kebun dan lembu kerbau. Begitulah agaknya suasana Koh Samui yang asal sebelum hangat dengan kedatangan pelancong, sebelum wujudnya resort mewah dan separa mewah di sepanjang pantai peranginan ini.

Untuk ke batu ini kita akan melalui deretan kedai cenderahati. Keluar saja dari kawasan tu akan terbentangah kawasan pantai saujana mata memandang. Kena pula masanya waktu kami datang tu langit membiru indah. Ada kawasan yang airnya sangat jernih hinggakan boleh nampak ikan-ikan berenang di dalamnya.

Hin Ta tu memang jelas nampak macam zakar tapi Hin Yai... aku agak aku salah angle, sebab tak sama pun. Kalau sama malu pula nak ditunjukkan di sini 😃

Kawasan ini dibuka sepanjang hari secara PERCUMA.
 



Hin Yai. 

Tour guide yang sporting, Mr Anusit Chaidet (Luis). Bagus dia ni, jika perlukan khidmatnya boleh emelkan ke loveradiosamui@gmail.com / +66 8647 57577.

Mereka sedang meihat Hin Yai. Tersengih memasing.

Okay, i dah sampai ke Hin Ta & Hin Yai.










Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free