7 Pasar Karat @ Flea Market Popular Di Malaysia

7 Pasar Karat @ Flea Market Popular Di Malaysia | "Pasar Karat" dinamakan sedemikian kerana diawal pembukaannya kebanyakan barangan yang dijual adalah barangan antik dan terpakai (vintage/bundle) yang rare.

Pasar karat juga dikenali dengan nama pasar lambak, rusty market dan car boot sale. Di luar negara, Thailand contohnya, ada sebuah pasar malam yang dipanggil Thieves Market. Di Seremban dipanggil Pasar Warisan. Kurang menarik sebab kocik bona. Konsep asalnya sama iaitu menjual barangan terpakai - asal barang jadi duit - tetapi dengan sambutan yang menggalakkan daripada pengunjung menyebabkan lebih ramai peniaga berjualan pelbagai barangan seperti kraftangan, pakaian, makanan, gajet dan barangan ciplak. Kebanyakan hotel dan agensi pelancongan juga menyenaraikannya sebagai tempat menarik unuk dilawati.

Pasar karat ada peminat tersendiri. Salah seorang daripadanya, ai. Tidak semestinya membeli tetapi seronok melihat gelagat penjual dan pembeli di sana. Banyak juga barangan antik yang berkenan di hati tetapi I have to be practical, rumah kecilku dah tiada ruang untuk semua itu. Tambahan pula yang tinggal sekarang ni semua hero. Tak kuasa nak menambah stress marah marah mereka. Nak menegah dari main bola dalam rumah pun dah muak 😠

Mungkin pasar karat ada di setiap negeri tetapi aku cuma nak hebahkan lima sahaja kali ini.

1) Kuala Lumpur | Pasar Karat di Chinatown
Di mana? Belakang Petaling Street
Waktu beroperasi? Seawal 4.30 pagi hingga 9 pagi.

Hampir setiap kali aku sampai awal pagi di Kuala Lumpur aku akan 'check-in' di pasar karat Chinatown. Meriah beb kat sini.

Aku pernah membeli beg tangan kulit terpakai dengan harga RM25 sahaja tetapi disebabkan tak minat tali pendek aku pi hantaq kat tukang kulit suruh dia buat tali panjang. Dia caj RM50. Masa tu terfikir kalau ada trip ke Bandung/Bali aku buat di sana je...sure tak sampai 50rm. Ni dah mahal tali dari beruk. Pada ketika yang lain aku beli alat pengecaj handphone dalam kereta (ala yang cucuk kat tempat cucuh rokok tu...apa ke namanya?) . Harganya tiga ringgit tapi not functioning. Rugi je RM3 tu. Heh, tiga hengget pun duit tau.

Pernah juga membeli sehelai jaket yang cantik dan baik kualitinya padahal bukan  belum muat lagi. Beli je dulu, nanti dah kurus semula boleh pakai gitewww... harammm sampai sekarang dah dua tahun pun kat lengan sendat lagi hahahh... shopping semasa perut kosong memang camtu.

Tips Lawatan:
Pi ushar yang di tepi jalan dahulu sebab ada yang akan menutup perniagaan mereka seawal 7.30 pagi. Mungkin sebab nak masuk kerja atau mungkin juga bimbang dihambat penguatkuasa.


2) Perak | Pasar Karat Memory Lane @ Pasar Loken di Ipoh
Waktu beroperasi? 6.30 pagi hingga 1.00 tengahari
Hari beroperasi? Ahad sahaja

Akhirnya dapat juga ke sini semasa adik aku bertunang bulan lepas. Aku rasa pasar karat inilah yang paling best, panjang melingkar! Pasar karat Memory Lane memang 'syurga' bagi peminatnya. Ya Allah ramainya pengunjung!




Pasar karat ini beroperasi di sepanjang Jalan Horley di tengah bandaraya Ipoh, 'harta karun' di sini ada banyak varieties, dari yang berharga dua singgit hingga ratusan ringgit. Loken adalah nama panggilan penduduk tempatan dulu lagi sempena nama Bazar Lam Look King di Jalan Laksamana yang berdekatan dengan tapak asal pasar karat tersebut. Lam Look Ing adalah taukeh Lombong biji timah di Kampar dan Kinta. Kemudian dipindahkan ke tepi Sungai Kinta dan akhirnya kekal di Jalan Horley.

Memang sangat banyak barang yang menarik di sini. Ada benda yang kami perlukan tetapi sangat jarang dipakai jadi membeli yang terpakai adalah pilihan terbaik. Contohnya alat latihan renang yang dikepit celah kangkang tu. Biasanya budak-budak gunakan sewaktu berlatih unuk tournament. Lagi satu goggles. Aku dah banyak kali beli yang baru, yang berjenama TYR, Speedo pun ada.. sudahnya terpaksa pakai yang beli di kedai RM2 sebab semua hilang. Anak-anak aku ni tak sayang harta benda betul. Jadi bila jumpa di sini ofkos aku beli. Kalau ada tiga aku beli tiga. Gitu.

Ada juga yang menjual designer handbag dengan harga ratusan ringgit dicelah barangan jualan yang lain. Aku tak beli sebab Tipah bimbang tertipu bang. Bukan tak pernah tertipu kan? Ada seorang penjual ni yang hanya menjual handbag berjenama dan nampaknya dia mahir dengan jenama-jenama itu semua. Ah, terbeli. Isk. Boleh tahan juga harganya... rasa nak pergi Aranyaprathet beli beg tangan banyak-banyak (walaupun tak pakai huhu..).


3) Johor | Pasar Karat di Johor Bahru
Di mana? Jalan Segget, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor, Malaysia
Hari beroperasi? Setiap malam
Waktu beroperasi? Isnin – Jumaat: 6pm-12am / Sabtu – Ahad: 7.30am – 12pm
(tapi ini waktu sebelum cuti hujung minggu ditukar ke hari Jumaat. Sekarang masih sama ke?)

Jika di tempat lain pasar karat beroperasi di waktu pagi, yang di Johor Bahru ni petang pula. Di hujung minggu pasar karat ini sangat ramai pengunjung kerana selain menerima kunjungan warga tempatan dan Singapura, pelancong antarabangsa lain turut sama melihat-lihat kerana banyak hebahan melalui travel blog. Pihak hotel pun recommend ke sini selain program makan makan waktu malam.


Memula aku ingatkan selorong aje tetapi rupa-rupanya berlorong-lorong. Kira puas hatilah berjalan kat sini. Fridge magnet pun ada dijual. Apabila berjalan di pasar karat ini ambil seketika untuk berhenti dan menghargai seni bina bangunan yang mengelilingi anda, pengalaman ini bakal menjadi kenangan.

Boleh park kereta di Jalan Dato Onn dan Jalan Syed Mohd Mufti. 


4) Johor | Pasar Rengit, Johor
(Pasar Pagi Jalan Ibrahim yang turut dikenali sebagai Pasar Karat Batu Pahat)
Hari beroperasi? Hujung minggu


Pasar ini berlainan sikit kerana kebanyakan barangan yang dijual adalah dari Singapura. Fahamlah kan rumah di Temasik nun tak sebesar rumah di Malaysia jadi jika mereka hendak menukar perabot atau kelengkapan elektrik di rumah barang yang lama mesti dilupuskan. Jadi para peniaga (orang asli pun ramai) pun ambillah di sana.

Aku tak pasti keadaan sekarang tetapi semasa aku ke sana pada tahun 2008 dahulu kedai-kedai di sini agak buruk tetapi barang-barang yang dijual berkualiti. Rasanya dua kali ke sana. Ingat lagi masa van tu sampai, aku nampak ada beg Converse so aku pun bertanyalah kat pakcik tu, 

"Berapa ni pakcik?" 
"Lapan Ringgit"
"Saya nak!" hahah... belum sempat lagi pakcik tu buka van. Bahagia dia berniaga macam tu hehehee..

Lekapan dan lengkapan untuk rumah aku di Seksyen 7 yang dah dijual tu aku beli di sinilah. Puas hati beb. Tapi yang tak boleh blah nya husband aku suruh kami gunakan fridge second hand tu, yang kami punya di rumah hantar ke rumah sewa sebab takut rosak katanya...amboi amboi amboiiii.... Semedang tuan rumah kena berkorban.


5) Pulau Pinang | Pasar Karat di Stadium
Di mana? Lorong Kulit, Georgetown (sebelah Stadium Bandaraya Penang)
Waktu beroperasi? 7 pagi hingga 2 petang
GPS koordinat : 5.412222, 100.313475

Nama asalnya ialah Rope Walk yang di ambil daripada satu lorong yang bernama “Jalan Pintal Tali” yang terletak di sebuah lorong yang terletak berhampiran dengan Komtar. Walaupun telah berpindah ke Lorong Kulit sejak sekian lama, nama Rope Walk masih digunakan malah sebuah lagi pasar karat di wujudkan di Seberang Perai juga di kenali dengan nama Rope Walk Bagan.

Rope Walk dikatakan pasar karat yang pertama dibuka di Malaysia. Dengarnya Pasar Karat Lorong Kulit juga dibuka pada hari biasa tetapi lebih ramai peniaga dan pengunjung di hujung minggu. Rope Walk yang dibuka sebelah petang terletak dekat Padang Brown.


6) Selangor | Pasar Karat Amcorp Mall, Petaling Jaya, Selangor
Di mana? Dalam Amcorp Mall
Waktu beroperasi? Sabtu & Ahad

Dibuka sejak 1997. Peminat barangan antik boleh mendapatkan pelbagai koleksi kesayangan mereka di sini. Haa... jangan kau ingat orang have have di Kolumpo tu tak minat barangan lama dan terpakai.

7) Melaka | Pasar karat Jalan Hang Lekir, Melaka
Di mana? Jonker Street 
Hari beroperasi? Ahad
Waktu beroperasi? 9 pagi hingga 3 petang


Ada banyak lagi pasar karat di serata Malaysia seperti Kampung Berjaya di Alor Star, Nat Kampung Pauh di Perlis dan Pasar Tani Mega di Shah Alam tetapi kebanyakannya bercampur dengan pasar pagi yang bermakna ada peniaga yang berjualan pakaian baru, makanan dan sayuran.

Selain membeli-belah, pasar karat mampu jadi tempat gedung tambah ilmu barangan masa silam yang menggunakan kuasa tangan atau teknolgi yang tidak secanggih hari ini.


JJCM | Mencuba Rasa Foodcourt Terbaharu - Muhibbah Makan Place

JJCM | Mencuba Rasa Foodcourt Terbaharu - Muhibbah Makan Place | Sabtu lepas sebuah foodcourt baru di Shah Alam buat official opening ceremony. Maka aku pun melupakanlah buat kesekian kalinya janji pada diri sendiri untuk menurunkan carbo intake. "Esok je lah..." haa gitu.




Dua chef dengan 25 tahun pengalaman dalam bidang masakan daripada Muhibbah F&B Sdn Bhd bergabung membuka Muhibbah Makan Place di Plaza Alam Central. Lokasinya di tingkat 5 selantai dengan Sri Pentas 2 TV3. Syarikat ini dah biasa buat in-house catering untuk syarikat korporat so now they venture into food court business pula. Aku rasa food court ini akan dapat mengurangkan kesesakan restoran di Kompleks PKNS di waktu puncak selama mana mereka mengekalkan rasa dan kualiti makanan. Kalau makanan tu sedap, kedai di tempat tersorok pun orang datang. 

Hari tu aku mencuba Sizzling Beef Yee Mee With Egg. Aku bukanlah minat sangat yee mee (selalu menumpang di pinggan anak je) tapi aku tak nak makan nasi. Porsi mee banyak, dagingnya empuk dan kuah sedap, tak terlalu pekat. Kemudian nak makan rojak tapi habis. Nak try cendol pun habis. Laksa? huh.. dah kenyang wei... karang kena makan semangkuk pula, jenuh. Macam mana tak habis, orang ramai dijemput makan secara percuma dari pukul 1-3 petang. Sudahnya makan sate kambing je. Sedap! Kuah kacang pun secukup rasa. Cuma tak pasti peniaga sate tu permanent ke tak kat situ sebab tiada sign board nama outlet.

Sizzling Beef Yee Mee With Egg

Maggi Kari Bapak Ketam

Semalam dah gaji, maka marilah beramai-ramai kita cuba makan di sini. Kalau sedap cerita kat kawan, kalau tak sedap sila beritahu tuan kedai. Jangan terus tularkan, bagi peluang mereka perbaiki rasa. 


Istiadat Pertabalan DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong | Daulat Tuanku!


 ti




Watikah Titah Diraja


P


Istiadat Pertabalan DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong | Daulat Tuanku! Raja menjadi simbol kedaulatan dan keamanan sesebuah negara. Malaysia diantara 43 negara di dunia yang masih mengamalkan sistem raja berpelembagaan. Di Asia Tenggara, empat negara masih mengamalkannya iaitu Malaysia, Brunei, Cambodia dan Thailand. 


Hari ini 24 April 2017 (27 Rejab 1438H) Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V telah dimasyurkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 di Istana Negara menggantikan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah. Tugas sebagai Raja Berperlembagaan ini akan disandang baginda selama lima tahun bermula 13 Disember tahun lalu, 

Daulat Tuanku !

Long Live the King!

Sumber di sini.

Makanya hari ini sejak awal pagi lagi aku berteleku di depan tv menanti majlis pertabalan yang jarang berlaku. Payah nak tengok aku tabah duduk di depan tv sejak banyak berita tak cerdik yang disiarkan TV3. Pilihanraya dah nak menjelang ni 8.30 malam baru tengok berita, meluat beb.

Majlis pertabalan yang sarat dengan adat istiadat raja Melayu itu dilansungkan di Istana Negara dengan kehadiran 800 tetamu kehormat termasuk para sultan negeri-negeri, Yang Dipertua Negeri, Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan diplomat asing. Hampir kesemuanya hadir bersama pasangan. Yang hadir solo YDP Agong jer. Ketibaan baginda disambut oleh PM kesayangan awak, TPM awak lalu baginda memeriksa perbarisan tentera oleh Royal Malaysian Air Force.

Yang menarik perhatian aku di majlis begini ialah muzik tradisional iringan yang dimainkan ketika ketibaan, berangkat dan selepas YDP Agong menyampaikan Watikah Titah Diraja. Alunan muzik dari Gendang Besar D’Raja Kelantan berkumandang di Balairong Seri. Selepas bertitah tu, Datuk Paduka Maharaja Lela (Grand Chamberlain) Mejar Jeneral (Bersara) Datuk Mamat Ariffin Abdullah pun melaungkan "Daulat Tuanku" sebanyak tiga kali diikuti 21 tembakan meriam. 

Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V berkenan menyampaikan Watikah Titah Diraja pada Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong. Sumber Harian Metro.

Sumber MyNewsHub.

Ketibaan baginda ke Balairong Seri telah didahului oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Datuk Wan Ahmad Dahlan Ab Aziz dengan para pengiring yang membawa alat kebesaran istana. Pakaian kebesaran baginda yang dipanggil Muskat diperbuat daripada benang bulu hitam bersulam benang emas. Banyak nau kalau nak ditulis, pi tengok sendiri at youtube lah noo...

Pemilihan Sultan Kelantan sebagai YDP Agong ke-15 disambut dengan gembira oleh kebanyakan rakyat. Berpenampilan sederhana dengan sifat baginda yang tidak terlalu berprotokol dan menghormati allahyarham Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat menyentuh hati rakyat. Dalam kekecohan para poliTIKUS mengecamnya dengan pelbagai gelaran, beliau dihormati oleh seorang pemimpin yang berkuasa. Baginda juga sering singgah di masjid-masjid terutama yang berada di tepi jalan menyebabkan Ahli Jawatankuasa Masjid sentiasa bersiap-sedia untuk menerima kunjungan baginda secara mengejut. Baguslah macam tu kan? Takdelah kecoh naik basikal siap bawa reporter atau naik LRT penuh segerabak press photographer, drama sangat!

Gambar whatapps ini menunjukkan DYMM Sultan Muhammad V memberi laluan kepada Dato' Nik Aziz Nik Mat di dalam sebuah masjid. (Sumber Topeng Perak Unmasked).

Related image
Pakai selipar sendiri je haa... takdelah main hulur kaki orang lain tolong sarungkan. Gambar whatapps.

Dengan latar pendidikan, pengalaman dan pengamalan agama baginda, ramai yang menaruh harapan tinggi kepada baginda. Baca je lah di comment section atau foum internet, rakyat mengharapkan sesuatu. Kita tunggu dan lihat sahajalah dalam lima tahun ini, mungkin ada perubahan di sana sini. Alangkah bagusnya kalau kita boleh vote mana-mana bangsawan yang humble, bijak dan adil untuk memerintah. Yang peliknya di Malaysia ni Agong confirm bertukar setiap lima tahun, ahli politik boleh memerintah sampai kerepot. Unik eh? Diharap Agong dushhh... kan je mereka tu. Kami tak suka level paling tinggi dah kat mereka tu.

Semoga DYMM Tuanku Sultan Muhamad V menaungi Malaysia dengan adil dan saksama. Paculah negara ini ke jalan yang benar. Perambatlah mereka yang sesat lagi menyesatkan dan menindas lagi zalim. Kami rakyat ni ni dah tersepit terhimpit dengan segala hal yang melemaskan. Please make Malaysia great again, Tuanku! 


Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor?

Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor? Bermula esok, seluruh Malaysia akan bercuti selama empat hari terus menerus. Hari Isnin 24 April 2017 bersamaan 27 Rejab 1438H merupakan Israk & Mikraj yang bertindih dengan hari pertabalan rasmi DYMM Yang Dipertuan Agong ke- 15. Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan menggantikan Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah mulai 13 Disember 2016 untuk tempoh 5 tahun, Bila cuti bertindih kenalah diganti keesokannya. Agong naik takhta, kita nak pergi mana? Tetengah bulan ni nak pergi dedekat je kan? hahahh...i feel u. Jom kita ke Bukit Malawati! #DekatJe... hanya 53km dari bandaraya Shah Alam.



Dahulu kala, daerah Kuala Selangor merupakan pusat pentadbiran tiga sultan Selangor terawal sebelum berpindah ke Jugra. Dah tengok kan gambar Istana Bandar di Jugra tu? Jadi demi memelihara warisan sejarah tersebut maka dibina Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor di bekas bangunan kediaman rasmi Pegawai Daerah, yang asalnya tapak istana. 

Bukit Malawati yang menghadap Selat Melaka merupakan kawasan strategik yang menjadi kubu pertahanan dari serangan musuh. Di puncaknya merupakan tapak istana (sekarang muzium). Kota ini dibina di zaman pemerintahan Sultan Ibrahim (1778-1826) sebagai kubu pertahanan dari serangan musuh khususnya Belanda. Walau bagaimanapun Belanda berjaya juga menaklukinya pada tahun 1784 selepas menewaskan Portugis di Melaka. Namun begitu kebijaksanaan Sultan Ibrahim menyusun strategi dengan bantuan adindanya, Datuk Penggawa Permatang Mahabijaya (Penggawa Tua) dan Bendahara Abd. Majid Pahang, Bukit Melawati dapat ditawan semula dalam tempoh satu malam sahaja. Belanda pun diusir keluar.


Apa yang menariknya Bukit Malawati @ Bukit Selangor tu?
Di atas sana ada:

1. Rumah Api Altingsburg yang dibina pada 1907 dan masih digunakan sehingga sekarang. Rumah api ini menjadi panduan kepada nelayan dan kapal yang belayar melalui Selat Melaka. Rumah api ini tidak dibuka kepada umum. Kami merasalah naik hingga ke tingkat 1.


2. Sebuah menara tinjau untuk melihat anak bulan bagi menentukan tarikh permulaan puasa dan hari raya. Para pengunjung juga boleh menyaksikan panorama indah Selat Melaka dari menara tinjau ini. 


3. Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor yang menghimpunkan segala pensejarahan berhubung Kuala Selangor sebagai pusat pentadbiran Negeri Selangor terawal selain meyaksikan bermulanya Institusi Kesultanan Selangor yang diasaskan oleh Raja Lumu (Sultan Salehuddin) pada tahun 1766. Ruang pameran dibahagikan kepada tujuh seksyen yang menerangkan secara kronologi sejarah daerah Kuala Selangor.

Seronok belajar tentang sejarah negara sendiri. Tak puas mendengar penerangan daripada pegawai bertugas sebab ilmu ni lagi kita gali lagi banyak yang kita hendak ketahui tetapi masa tak mengizinkan untuk berlama-lama di situ. Masa tu baru rasa ya Allah banyak benda yang aku tak tahu...TIADA BAYARAN dikenakan untuk masuk ke muzium ini.

Waktu beroperasi :
Sabtu-Khamis 9.30 pagi hingga 5.30 petang 
Jumaat 9.30 pagi hingga 12 tengahari, 2.45hingga 5.30 petang

Jalan masuk ke Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor

Antara artifak yang dijumpai di sekitar kawasan istana dan Kuala Selangor.




Pinggan omputeh.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:

MUZIUM SEJARAH DAERAH KUALA SELANGOR
No 1, Puncak Bukit Malawati,
45000 Kuala Selangor.
SELANGOR DARUL EHSAN.
Tel : 603- 3289 7167
Fax : 603- 3289 6115


4. Sebuah batu hampar yang terletak di pintu masuk Kota Melawati yang dipercayai menjadi tempat untuk memancung kepala pesalah yang dijatuhi hukuman bunuh. Menurut riwayat lain, ia hanyalah sebagai tempat 'lepak-ing' sultan dan keluarga. Syok weh duduk atas batu tu sambil minum teh O pepetang. Tangga seratus pula berupa susunan batu-batu yang dijadikan tangga untuk mendaki Bukit Selangor menuju terus ke pintu Kota Melawati dari bandar Kuala Selangor.

5. Berhampiran muzium terdapat sebuah telaga beracun yang mendapat namanya kerana dipercayai berisi air racun, hasil ramuan beberapa jenis getah dan miang rebung. Pesalah akan dimasukkan ke dalam perigi ini dan direndam seluruh badan sehingga ke paras dagu. Mulut perigi akan ditutup dengan jaring besi dan dihimpit dengan batu. Bila pesalah tu dah letih berdiri, jatuh dan innalillah.... 

6. Terdapat ratusan ekor lotong yang jinak yang datang dari hutan bakau berhampiran di tepi laut, di bawah kaki Bukit Melawati. Seronok bawa anak-anak ke sini.. siap boleh bagi makanan lagi. Janganlah bagi Cikedis pula ya, kesian lotong tu. Kekadang ada mak lotong yang membawa anaknya yang berwarna oren. Lotong-lotong ni hidup sekali dengan longtail macaques dan ada kumpulan memasing. Kekadang macaques boleh tahan garang.


7.  Sewaktu turun boleh juga kita singgah sebentar ke Makan Di Raja Kota Malawati. Makam ini menempatkan jasad tiga orang sultan yang pernah menaungi negeri Selangor. Sultan-sultan tersebut ialah:
Sultan Selangor pertama, Sultan Salahuddin (1742-1778)
Sultan Selangor kedua, Sultan Ibrahim (1778-1826)
Sultan Selangor ketiga, Sultan Mahmud (1826-1857). 



Kenderaan persendirian dibenarkan naik kecuali pada hujung minggu untuk mengelakkan kesesakan. During weekends kita naik tram. Best! Terdapat dua tram dengan kapasiti 44 dan 50 penumpang.

Tambang tram:
Dewasa RM5.30
Kanak-kanak 3-12 tahun RM3.20

Paling bagus kita santai-santai je naik ke atas tu berjalan kaki. 30 minit jer...


Apa pula yang menarik di kaki Bukit Malawati?

1. Masjid Kuala Selangor
2.Taman Alam
3. Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor di kaki Bukit Malawati tempat kita naik tram tu.
4. Pangkalan nelayan Permatang dan jeti istirahat Kuala Selangor. 


Untuk mengetahui lebih lagi tentang Bukit Malawati atau Kuala Selangor, sila hubungi:
MAJLIS DAERAH KUALA SELANGOR
Jalan Majlis, 45000 Kuala Selangor, Selangor.
Tel: +603-32891439


Di sini baru sehari je... aku cadangkan malam hangpa pi tengok kelip-kelip. Esoknya pergi ke Sky Mirror @ Sasaran pula. Semuanya hanya di Kuala Selangor!


Inline images 1



Hotel Review | Hotel Concorde, Shah Alam

Hotel Review | Hotel Concorde, Shah Alam | Okeh everyone, ai nak review hotel berbintang empat di Bandar Anggerik. Next month ai review hotel di Koh Samui pula ya. InsyaAllah.

Hotel Concorde ialah hotel berkelas bisnes yang terletak di Seksyen 9, di tengah bandaraya Shah Alam. Bersebelahan pusat membeli-belah, berdekatan masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan tidak jauh daripada EMPAT buah padang golf bertaraf dunia. 

Hotel dengan 381 bilik dan suite ini hanya 45 minit dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Fasiliti standard, dengan rangkaian wi-fi di keseluruhan premis.


Pengalaman menarik di sini
Malam tu kami dinner di Raku-Xin Japanese Restaurant tetapi bukanlah semuanya hidangan makanan Jepun kerana kami menggunakan ruang tersebut for our closing dinner. Ada yang tak tidur karang kalau tak dapat nasi hahahh...

I tried a few dishes. Sushi sedap. Kicap tu aku tambah wasabi sikit. Sebelum ni tak pernah cuba makan wasabi lagi jadi bila restaurant manager/chef tu suruh cuba aku pun cubalah. "Letak sikit je dalm kicap ni" katanya. Aku pun kacau dalam kicap tu dan cicah sushi.

Mak aiii... berasap hidung den hahahha.... lain macam pedasnya wasabi tu. Pedih baq hang. Selagi tak cuba mana nak tahu kan?


Do you want some privacy?

Memasak dengan rasa bahagia begini barulah makanan tu rasa enak, ye tak?

Apa yang bagusnya menginap di Hotel Concorde?
1) Location location location!
Senang nak shopping, senang nak makan, senang nak gi masjid, banyak pilihan padang golf, tak jauh dari Federal/Elite/Guthrie Highway. Hanya 26km dari kota kosmopolitan Kuala Lumpur.

2) Bilik yang bersih dan selesa.
Kalau dapat pemandangan Masjid Shah Alam lagilah bagus. Siap boleh dengar azan dan mengaji. Insaf mak sekejap.

Lagi best bila dapat shoot gambar masjid dari gelap hingga terang dunia ni.


Ini gambar di waktu Subuh. Lampu menara masjid akan dipadamkan secara berperingkat.



3) Servis yang bagus.


4) Sarapan pagi yang pelbagai dan ENAK.
Ni nak bagi tau, roti canai Hotel Concorde Shah Alam sangat sedap! Trust me. Restoran mamak pun kalah tau. Try lah breakfast kat sana.

Selain Melting Pot Cafe, ruang menjamu selera yang lain ialah Pavillion Terrace, Raku-Xin Japanese Restaurant, Crossroad Lounge dan Grand Patio & Orkid Room.

Melting Pot Cafe

Ai makan ini je untuk breakfast. Percaya tak? hahahh... but i prefer waffle Grande Centre Point to this.

5) Kolam renang yang luas.
Walaupun design tak menarik, segiempat tapi panjangnya 50 meter dengan kedalaman 1.4 meter. Enough space for everyone. Dah tengok ke ai buat kuak kupu-kupu kat instagram? Wakil Malaysia ke Sukan Sea 2017 tu uols 😂

I lebih rela berendam dalam swimmig pool daripada masuk shopping mall. Kang tak memasal 'ter'shopping.

Awak tahu tak mengapa model kurus diperlukan unuk underwater photoshoot? Sebab.... subjek akan mengembang 30%.Bayangkanlah kalau @ruggedmom dan @rubydotmy yang jadi model tu? hahahhah.... Photo by @pojiegraphy


6) Berdekatan dengan tarikan pelancongan.
Muzium, Tasik Shah Alam, I-City, Pasar Tani Mega Seksyen 13 (pagi Ahad), padang golf, Jakel, perpustakaan dan sebagainya. 



Tetapi... ada sedikit kekurangan:
1) Aku rasa kiblat kat bilik aku tu salah arah. 
2) Toiletteries satu set aje? Hmmm... bilik twin sharing. Nasib baik bawa berus gigi sendiri.



Apa yang special staycation di Hotel Concorde kali ini?


Terserempak dengan Jovian Mandagie with his wife dan Tuanku Sultan Selangor. Itu je kot hehehe.... haishh takkan nak selfie pulak?



Concorde Hotel Shah Alam
3 Jalan Tengku Ampuan Zabedah C9/C, 40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tel: +603 5512 2200 Fax: +603 5512 2233

Motivasi | Pursue Greatness!

Tags
Walaupun berada dalam kedudukan terbaik, ada saja manusia yang akan berkata negatif tentang anda.

Teruskan menjadi yang terbaik!

Have a great Monday.


6 Tips Menukar Matawang Di Penggurup Wang Berlesen

6 Tips Menukar Matawang Di Penggurup Wang Berlesen | Assalamualaikum. Terdetik hati nak bercerita bab banknotes ini setelah ada pelancong yang tertipu apabila menukar wang di penggurup wang berlesen.


Jujurnya aku pun tak pernah check online banknotes yang valid sebelum ke mana-mana. Main percaya gitu je dengan apa yang diserahkan oleh money changer. Setakat ini belum ada masalah tetapi selepas ni perlu lebih berhati-hati terutama apabila ke tempat yang pertama kali pergi.

Pengalaman sendiri, ketika pertama kali ke Indonesia (Bandung) beberapa tahun dulu. Aku pergi seorang naik flight malam. Sebenarnya bukan nak pergi seorang tapi ketua kumpulan Mak Jemah tu salah bagi date jadi mereka pergi lewat dua hari. Memula frust jugalah tetapi pengalaman berjalan solo di London dulu membuatkan confident level tu tinggi sket gituh. Rasa frust tu terus hilang bila group yang sampai tu hanya melawat tempat shopping. Bosan giler hahah... nasib baik aku dah 'tawaf' Bandung dua hari. 

My husband bagi duit baki semasa dia ke Jakarta BANYAK tahun sebelum tu. Aku pun okaylah terima je sebab duit tu masih sangat bagus kondisinya. Bolehlah buat tambah duit belanja, konon. Kisahnya, bila teksi hantar ke hotel kita pun bayarlah dalam cahaya samar tu. Teksi pun jalan. Bila nak bayar deposit hotel, receptionist tu kata, "ini wang lama mbak... ga bisa digunakan lagi". Adoi la laki den... kesian pakcik teksi tu. Mujur aku ada tukar duit lain sebelum ke sana.

Ada juga ketikanya terbagi duit syiling China di Thailand sebab tak keluarkan selepas trip terdahulu. Kita ni bukan sahaja ada beg travel tau purse travel pun ada. Biasa ler pompuan kan? hahhah..


Tips sewaktu menukar matawang di penggurup wang berlesen:
1) Pastikan matawang yang sebenar dan sah lakunya. 
Nak pergi ke Thailand jangan tukar duit Cambodia walaupun 'cangkuknya' macam sama.

2) Semak dahulu matawang apa yang banyak digunakan di sesebuah negara. 
Contohnya Cambodia (Kemboja). Walaupun mereka ada matawang sendiri, Riel, USD juga banyak beredar di pasaran. Nilai Riel kecil jadi kita akan dapat banyak duit dan 'menjadi jutawan'. Memang lebih mudah menggunakan USD tetapi ia membuatkan barangan yang dibeli secara runcit lebih mahal. Pegawai imigresen Cambodia kat Poipet (sempadan Cambodia-Thailand) yang paw aku dulu pun nak duit Thailand. Kemain tak nak duit dia sendiri.

2) Pastikan wang kertas tidak koyak dan bagus kondisinya.
Janganlah terima duit yang lembik melepek.

3) Cuba dapatkan small denominations. 
Senang nak beli air ke... bayar teksi ke... kalau boleh nak bayar cukup cukup je naik teksi tu. Tak naklah baru sampai dah kena tipu dengan driver teksi kan?

4) Kira bebetul sebelum beredar. 
Kalau dia kira duit tu guna counting machine kemudian terus ke tangan kita tak mengapalah tapi jika dikira dengan tangan, pandang dengan teliti. Pernah tengok video penipuan money changer di Bali yang heboh dulu tak? Sangat licik ok.

5) Sila simpan resit. 
Adalah merupakan satu kesalahan jika pihak penggurup wang tidak mengeluarkan resit.

6) Jika mahu menggunakan wang tunai keseluruhannya, tukarlah di Malaysia siap siap. 
... kecuali di bandar-bandar tertentu yang sentiasa dikunjungi warga Malaysia. Ada negara yang tidak menerima tukaran wang Malaysia. Ada juga negara yang berpuluh tahun menerima MYR menghentikan sementara dalam keadaan nilai ringgit yang terus jatuh ni 😠

7) Aktifkan "penggunaan di luar negara" di akaun bank masing-masing termasuk kad kredit. Tukar status di ATM je (bagi akaun biasa).
Maybank dan CIMB ada cawangan di negara ASEAN. Bila rasa purse dah kempis bolehlah mintak nyawa... hahahhah.... sedih betul bila teringat duit di tangan habis kat Siem Reap dulu. Termangu kejap sebab salah congak. Penting ni tau terutamanya jika anda- puan-puan - melancong ke Jakarta, Bandung, Bangkok, Ho Chi Minh, Guangzhou dan Shanghai. Takde siapa akan pinjamkan duit sebab semua shopping sakan heheh... Kliklah link tu kalau malas nak search.

Contoh 
Wang kertas Jepun. Lebarnya sama tetapi panjang berbeza mengikut denominasi.

Nilai : 10,000 yen
Saiz:76×160mm
Tarikh mula dikeluarkan:1 Nov, 2004


10,000 yen front
Depan: Meiji period educator Yukichi Fukuzawa

10,000 yen back
Belakang: Phoenix from Byodoin temple. Sumber Bank of Japan.

Eh, TUJUH tips lah.

Selangor | Trend penginapan terkini, The Kabin

Selangor | Trend penginapan terkini, The Kabin | Untuk berjaya dalam bisnes yang ramai orang lain dah buat produk atau perkhidmatan yang kita tawarkan mestilah berlainan dan lebih baik daripada pesaing. Begitu juga dalam industri pelancongan, sesuatu yang baru dan trendy akan mengundang minat ramai.


Menginap di hotel, hostel dan homestay are too mainstream. Dah biasa sangat bagi sesetengah orang. Bagaimana dengan tinggal dalam kontena? Jom lihat suasana di The Kabin, a unique container-concept boutique resort at Pantai Remis, Kuala Selangor. Hanya satu jam untuk ke sini dari Kuala Lumpur. #DekatJe

Kali pertama menjejak kaki ke sini ai terus terpesona...WOW Menariknya! Dalam fikiran mestilah owner The Kabin seorang yang banyak mengembara ke serata dunia. Biasanya orang yang banyak pengalaman di tempat orang akan membawa "emas" di sana untuk dikembangkan di sini.



Bersungguh anak-anak dari Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP) menyambut kami. RPWP turut terlibat dalam pembinaan resort ini tau.



Kami dibahagikan kepada beberapa kabin yang diberi nama kota-kota terkenal dunia. Selepas mendengar nama Antwerp, Shanghai bla bla.. aku pun, kalau dapat middle east pun best ni. Nak pergi sana mahal sangat hahaha gitu. Nafsu orang kaya heheh... Organizer macam dapat mendengar suara hati jadi ditempatkan aku di Sharjah. Okaylah, walaupun Sharjah sebenar panaih lit lit di sini sejuk ada air-cond 😁😁

Aku dapat bilik yang berisi satu katil queen size dan satu double decker. Quite small but just nice untuk kami bertiga. Walaupun berada di tingkat bawah, tak terdengar pun suara orang atas pok pek pok pek. Tak mungkin mereka tidur awal. Ada juga kontena yang ada bilik dalam tu pus katil dua tingkat. Privacy sket, sesuai untuk keluarga.

The Kabin boleh menempatkan empat hingga enam tetamu dalam sesebuah kontena dengan maksima 79 tetamu serentak di resort tersebut. Kemudahan dalam penginapan sama seperti yang disediakan hotel cuma ruang tu terhadlah. Televisyen, bilik air, toiletteries, mini bar semua ada. Yang takde WiFi sajo... kena lepak di cafe atau common room di belakangnya. Selain daripada itu disediakan juga surau, multi function room, bilik karaoke, basikal untuk meronda kampung dan... swimming pool. Suka ai ! Dua jam ai berendam, terus transform jadi Rihanna.





Terlupa nak ambil gambar masa memula masuk. Nasib baik kami ni kemas juga orangnya ehem..

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

What a brilliant idea. Sedap je telinga mendengar bunyi air jatuh. Menyejukkan pun iya juga.


Yang best nya petang tu kami dihiburkan dengan persembahan wayang kulit dan gamelan manakala malamnya sambil makan malam Kumpulan Kompang Kadaro pula membuat persembahan. Show orang Jawa semua wakk.. 

Sarapan pagi disediakan. Untuk makan tengahari hari terakhir tu kami makan di kedai makan Atok terletak berdekatan. Berjalan kaki saja pun boleh. Sedap asam pedas dan gulai rusa dia baq hang. 


Jika berhajat nak buat hari keluarga ke.. team building ke.. wedding ke...sesuailah di sini. Buat kenduri kahwin kecil-kecilan tapi ekslusif kan best. 

Tak teringin ke mendengar bunyian cengkerik dan kicauan burung di pagi hari? Sambil boleh berjalan santai di Pantai Remis yang terletak bersebelahan. Bermula dengan RM160 di hari biasa, ada boleh membuat tempahan di sini---->  www.thekabin.com.my


The Kabin

Pantai Remis
45800 Jeram, Kuala Selangor.
Emel: info@thekabin.com.my
Tel: +603-32640578 / +6017-6783825
Web: http://thekabin.com.my/
GPS Coordinates: 3.195 N, 101.307 E


Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free