Tips Hartanah 13 | Perkara PENTING Yang Perlu Dititik Beratkan Semasa Mencari Pangsapuri

Tips Hartanah 13 | Perkara PENTING Yang Perlu Dititik Beratkan Semasa Mencari Pangsapuri | Dah masuk tahun ke-17 jadi landlord from heaven (er.. sometimes hell 😠) rasanya layaklah untuk berkongsi pandangan bagaimana untuk memilih apartment. Window shopping hartanah untuk diri sendiri ni kekadang berbeza sedikit berbanding memilih untuk orang lain. Apa apa pun meh la baca... ilmu juga ni.

Sebenarnya aku nak post di blog property and lifestyle aku yang masih bertatih tu... www.mySarangs.blogspot.my tapi blog ini lebih ramai readers. Hopefully lebih ramai yang akan mendapat manfaatnya.

Artikel ini agak panjang tetapi jika hang sedang mencari tempat berteduh yang di atas geran ada nama sendiri, this might help. Ia terpakai untuk mencari pangsapuri untuk disewa ataupun dibeli. Generally in Malaysia, fresh graduate ataupun yang sudah dua tiga tahun bekerja belum mampu membeli banglo. Yang hang tengok di TV3 pepetang tu mengarut je, ilusi sangat. 

Ada juga graduan yang bergaji besar tetapi lebih selesa memilih kediaman sederhana kerana masih sendirian, belum berjumpa 'tulang rusuk kiri'. Anda mungkin salah seorang di kalangan mereka yang masih tidak mahu menetap di rumah unit tunggal (banglo/teres). Anda mungkin tergolong dalam golongan yang mahukan tempat  tinggal yang ringkas dan selesa. Anda mungkin sedang mencari tempat tinggal yang mesra kewangan anda dan jimat. Jika ciri-ciri di atas menggambarkan anda, mungkin unit pangsapuri adalah lebih sesuai untuk anda.

Pemandangan kota kosmopolitan Hong Kong dari Sky Terrace 428. Nanti baca eh.


Tinggal di Pangsapuri
Di laman seperti PropertyGuru Malaysiaanda boleh temui banyak pangsapuri untuk disewa di tempat seperti Pulau Pinang dan Kuala Lumpur (apartment for rent in Penang and KL). Dengan kesesakan orang-orang yang berbondong-bondong datang ke bandar untuk bekerja, belajar atau memulakan kehidupan berkeluarga, pangsapuri adalah pilihan tepat untuk kehidupan yang memuaskan dan jimat. Ada banyak unit yang ada di pasaran untuk mereka yang mencari pangsapuri. Biasanya unit pangsapuri yang ada terdiri daripada pelbagai harga bergantung kepada jumlah bilik, kelengkapan perabot,  kemudahan, dan lokasi. Jika anda berhasrat mahu tinggal di pangsapuri, testimoni yang ada di laman Our Little Apartment akan memberikan anda jawapan kenapa tinggal di pangsapuri itu baik untuk sesetengah orang.


Pasaran Pangsapuri
Walaupun permintaan untuk hartanah bertingkat seperti  pangsapuri semakin menurun dengan mendadak, ia tidak memberi kesan kepada kos sewa. Faktor utama adalah pemilik hartanah sendiri tidak  mahu menurunkan kadar sewa. Disebabkan harga tidak mesra pembeli atau penyewa seperti yang dijangka, mereka yang sedang mencari pangsapuri dinasihatkan mengambil sedikit masa mencari unit yang berbaloi dengan kadar sewa.


Senarai Semak Wajib
Untuk mendapatkan pulangan terbaik melalui pelaburan di unit pangsapuri, anda perlu pastikan yang anda teliti semua perkara yang berkenaan termasuklah butiran yang kecil.
  • Utiliti asas dan kemudahan
  • Bekalan elektrik, air dan Internet yang siap digunapakai
  • Rumah kelab, kolam renang, gelanggang tenis atau bola keranjang atau apa-apa prasarana riadah
  • Kawasan dobi
  • Sistem pelupusan sampah
  • Ruang letak kenderaan termasuk sewa atau dalam yuran berasingan
  • Sistem HVAC yang berfungsi 
Keselamatan dan Perlindungan
  • Tombol dan pintu yang elok
  • Kamera keselamatan
  • Kehadiran pengawal keselamatan
  • Pengesan asap dan penggera api
  • Pintu kecemasan yang boleh diakses 
Keadaan Persekitaran
  • Keadaan komuniti sekitar
  • Peraturan untuk haiwan peliharaan
  • Gangguan bunyi dan lain-lain
  • Pengudaraan dan pencahayaan
**Aku naik ke Blok 45 Seksyen 7 Shah Alam pada Ahad lepas. Ya Rabbi... taik kucing bersepah-sepah pada salah satu tangga tu. Di depan sebuah rumah tu pula ada kandang kucing. Hmm.. pepaham je lahkan bau tahik kucen macam mana? Kalau seekor pun dah migrain kepala aku inikan pula lima ekor. Jika aku tinggal di unit berdekatan memang stress ya amat! Aku suka kucing tapi yang ini unacceptable!**


Senarai semak ini akan memudahkan anda dalam memastikan anda tidak terlepas pandang. Anda mengeluarkan wang untuk tinggal di pangsapuri, jadi anda  berhak untuk nikmati kemudahan jangkaan anda.


Soalan Yang Perlu Ditanya Pada Diri
Sekarang anda sudah maklum apa yang perlu ada pada sebuah pangsapuri ideal, anda boleh mulakan proses carian. Adalah penting semasa mencari pangsapuri untuk anda pertimbangkan soalan berikut:

Berapakah Sewa Yang Anda Mampu?
Sewa adalah tanggungjawab bulanan anda. Sebelum mula menyewa, periksa keadaan kewangan semasa anda dan nilai sama ada anda betul-betul mampu untuk bayar sewa. Biasanya, sewa rumah tidak sepatutnya melebihi 30 peratus daripada pendapatan bersih bulanan anda, Anda juga perlu fikirkan selain sewa bulanan; anda juga perlu membayar untuk utiliti lain seperti bekalan air, elektrik, dan Internet.

Berapa Kerapkah Harga Sewa Akan Meningkat?
Peningkatan harga sewa adalah salah satu aspek yang sering dipandang enteng kebanyakan orang. Pakar dari Bright Hub menyarankan penyewa untuk bertanya kepada pemilik rumah mengenai kekerapan dan jumlah kenaikan harga rumah di masa hadapan. Anda juga perlu memeriksa kekerapan ia berlaku. Peningkatan harga sewa akan menjadi bebanan kewangan tambahan untuk anda, jadi anda perlu pertimbangkan sedalam-dalamnya sebaik sahaja anda mulakan pencarian.

Adakah Pangsapuri itu Sesuai Untuk Keluarga Anda?
Adalah tidak dinafikan yang anda bukan sahaja menyewa untuk anda sahaja, tetapi untuk seisi keluarga anda. Perkara penting yang perlu difikirkan adalah adakah unit yang akan anda sewa itu memenuhi keperluan keluarga anda. Cuba periksa perkara berikut:

Lokasi - Adakah Pangsapuri itu terletak berdekatan dengan sekolah anak-anak anda dan pejabat anda?

Keselamatan - Adakah sistem keselamatan tersedia dan dilaksanakan oleh pemilik hartanah untuk tetamu dan pelawat?

Susun Atur Rumah - Cukupkah ruang untuk menampung keluarga anda?

Ruang - Adakah ruang yang ada cukup untuk keluarga anda hidup selesa.


Adakah Persekitaran Sekitar Menawarkan Gaya Hidup Sihat?
Cuba bersembang dengan penyewa yang ada dan buat penilaian pantas sama ada tempat itu menyediakan komuniti yang baik untuk keluarga anda. Anda perlu ingat bahwa anda akan hidup di dalam komuniti itu untuk jangka masa lama. Komuniti itu perlulah ada suasana yang sihat bagi menggalakkan kehidupan yang selesa.

Memilih pangsapuri adalah seperti memilih pasangan hidup. Jangan cuma tertarik dengan tarikan luaran dan paras rupa. Dengan bertanya soalan di atas dapat membantu anda membuat keputusan  yang bijak dan munasabah semasa mencari unit pangsapuri. Tentu saja, ada banyak lagi soalan seperti yang dicadangkan The Huffington Post.


Di mana Mahu Mencari Pangsapuri Yang Tepat?
3 sumber utama boleh menjadi titik tolak proses pencarian pangsapuri anda. 3 sumber itu adalah:

1. Atas Talian 
Seperti yang sedia maklum, jangan pandang ringan kuasa internet. Internet menawarkan jalan paling mudah untuk anda mencari pangsapuri untuk disewa atau dijual. Ada pelbagai laman yang menawarkan pelbagai jenis hartanah yang ada di sekitar anda. Anda juga ada pilihan untuk menapis carian anda dengan menapis lingkungan harga, jumlah bilik, terma sewaan, dan lain-lain kriteria pilihan anda. Yang paling baik berkenaan pencarian atas talian adalah, bukan sahaja anda akan nampak banyak pilihan, anda juga boleh menjimatkan masa anda dibandingkan jika anda perlu berpusing-pusing meredah terik matahari di bandar anda mencari pangsapuri.

2.  Orang              
Tiada strategi pasaran yang mampu menandingi mulut orang. Tanya kawan-kawan, rakan sekerja, dan saudara mara anda jika mereka kenal sesiapa yang ingin menyewakan atau menjual pangsapuri. Jika tiada, anda boleh hubungi ejen sewa atau broker hartanah. Manfaat terbesar apabila mendapatkan khidmat ejen adalah anda sekarang ada akses kepada hartanah yang kadang-kala tidak disenaraikan di internet. Sesetengah pemilik hartanah tidak mahu meluangkan masa untuk berurusan dengan sebarang pertanyaan secara atas talian atau perbualan telefon.  Mereka mengupah ejen untuk melayan klien yang berminat bagi pihak mereka. Carilah ejen dengan rating yang tinggi dan pengalaman yang baik supaya anda tidak perlu beralih dari satu ejen ke ejen yang lain.

3.  Tinjau-tinjau               
Jika dua sumber di atas tidak menyediakan unit yang anda mahukan , apa kata anda bersia-siar sambil meninjau sendiri. Ia satu cara yang meletihkan dan memakan masa, tapi ia juga terbukti keberkesanannya. Sambil dalam perjalanan ke kedai runcit atau menjemput anak-anak anda dari sekolah, buka mata anda dan perhatikan tanda “Untuk Disewa”. Harganya yang rendah berbanding hartanah di atas talian atau melalui ejen pasti akan memeranjatkan anda. Ini kerana anda berurusan secara terus dengan pemilik hartanah tanpa ada orang tengah.

Menyewa pangsapuri adalah proses yang sistematik yang perlu anda lalui jika anda mahu tinggal di tempat yang selesa dan memenuhi keperluan gaya hidup anda. Pilihan yang tepat mungkin sukar pada mulanya, tapi ia berbaloi selepas semuanya berakhir.


I like cara nombor tiga tu. Kalau tak kerananya tidaklah aku sesat barat mencari Taman Segar di Cheras tu dulu huhuu... taxi driver tak mambantu, abang posmen salah bagi direction, Kak Joyah lagilah tak boleh harap hahahah.... belum ada google map lagi masa tu but good experience anyway. Jika tidak kerana 'window shopping' tak sampailah ke Cheras tu.


Seni Kaligrafi | Perbezaan yang menghubungkan

Tags
Hal begini yang patut kita kembangkan, hebohkan dan bukannya sindiran tentang kepercayaan penganut agama lain. Komen tanpa ilmu dan provokasi kita jauhkan. 

Maintain status quo, hiduplah secara harmoni.

Selalu INGAT rukunegara:

Kepercayaan kepada tuhan.
Kesetiaan kepada raja dan negara.
Keluhuran perlembagaan.
Kedaulatan undang-undang.
Kesopanan dan kesusilaan.

Di Malaysia ini Islam adalah AGAMA RASMI tetapi penganut lain BEBAS menjalankan agama kepercayaan masing-masing.

No automatic alt text available.

NOTIS PENUTUPAN SEMENTARA CHONGKAK PARK AND RESORT

Tags
Baru baru ni kan tular tentang penyakit misteri yang dibawa dari Selangor. Perasan tak kes satu (atau dua orang) dari satu famili yang meninggal dunia akibat jangkitan pernafasan di Kelantan setelah lawatan ke Kajang? 40 ahli kelurga yang lain turut dikuarantin.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berita viral 62 hot spot virus misteri tersebut adalah palsu dan ia sebenarnya adalah lokaliti wabak tidak terkawal dan hotspot bagi wabak denggi. 

Teringat pesan seseorang, bila kita ke kawasan air terjun, jangan rendam kaki ke dalam air yang bertakung di antara batu yang kebiasaanya di tepi laluan air terjun. Kita kan biasa kalau malas mandi celup kaki pun jadilah. Haaa... di situlah yang selalu menjadi puncanya.

Apa yang penting adalah SILA JAGA KERBERSIHAN. Sayangilah negara kita. Jangan sampai diapers berat dengan kencing berak anak kau aku pulak kena kutip dan buang.


Sila baca pengumuman dari Tourism Selangor ini. Terima kasih.

Image result for sungai congkak
Sungai Congkak. Sumber www.lurker.smugsmug.com


NOTIS PENUTUPAN SEMENTARA CHONGKAK PARK AND RESORT

Berdasarkan siasatan dan perbincangan awal bersama dengan Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat di dalam mesyuarat yang telah diadakan 17 Februari 2017, dengan ini pihak Kerajaan Negeri Selangor melalui Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan Negeri Selangor mengarahkan penutupan Chongkak Park And Resort selama 2 minggu mulai 18 Februari 2017 hingga 3 Mac 2017. Penutupan sementara ini adalah untuk memberi laluan kepada Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat dan Tourism Selangor bagi melakukan kerja – kerja siasatan, pembersihan dan pemuliharaan terhadap kawasan tersebut yang disyaki mempunyai kaitan terhadap kes jangkitan kencing tikus seperti yang berlaku baru-baru ini.

Selain itu Y.B EXCO Pelancongan Negeri Selangor Y.B ,Puan Elizabeth Wong turut menafikan terhadap dakwaan berkaitan 62 kawasan ‘hot spot’ di Kajang yang menjadi tempat ‘wabak misteri’ seperti yang telah menjadi tular di media eletronik sejak kebelakangan ini.

Beliau turut menasihatkan orang ramai agar sentiasa menjaga kebersihan diri dan kawasan persekitaran tempat tinggal agar terhindar daripada semua jenis wabak dan penyakit. Segala kesulitan amatlah dikesali.


-Tourism Selangor Sdn Bhd

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi 03-55132000 atau layari laman web www.tourismselangor.my

Valet Holiday

Tags
Anda sibuk hingga sukar pergi bercuti?
Teringin nak pergi melancong tetapi terlalu banyak urusan?

Biar kami uruskan.

Image may contain: text

#kopipes
#sarcasm

Indonesia | Itinerary 4 Hari 3 Malam Di Medan-Danau Toba-Berastagi

Indonesia |  Itinerary 4 Hari 3 Malam Di Medan-Danau Toba-Berastagi | Indonesia sebuah negara kepulauan yang besar. Sangat besar sebenarnya dengan lebih daripada 17,000 pulau dan kira-kira 250 juta penduduk. Keluasan tanahnya menjadikan Republik Indonesia negara ke-14 terbesar di dunia. Phewww! Pulau-pulau besar yang berhampiran dengan Malaysia ialah Jawa, Sumatera dan berkongsi peta dengan Sabah, Sarawak serta negara yang kaya dengan minyak, Brunei di pulau Borneo.

Mengapa Medan menjadi pilihan?
Bandar Medan di pulau Sumatera hampir dengan Malaysia malah perjalanan menaiki kapal terbang dari Kuala Lumpur hanya mengambil masa 45 minit, dari Pulau Pinang 30 minit. Terancam bisnes feri ke Medan dari Penang. Pernah masa kami ke Medan sekeluarga dulu belum habis isi borang masuk ke Indonesia pramugari tu dah arahkan pakai seat belt semula, dah nak sampai katanya. Haih dekatnya! 

Medan ialah ibu negeri Sumatera Utara dan berdasarkan populasi ia di tempat kelima selepas Jakarta, Surabaya, Bandung dan Bekasi. Sekarang kapal terbang akan landing di Kuala Namu International Airport menggantikan Polonia Airport di tengah bandar Medan dulu. Lapangan terbang baru ni jauh oih... 39km dari pusat bandar.


Bagaimana hendak ke bandar Medan dari Kuala Namu Airport?
Ada bas, teksi dan Airport Railink Services (ARS).

Paling jimat naik bas, silalah gunakan bas Damri yang bertolak ke bandar Medan setiap 15 minit bermula jam 5 pagi hingga 11 malam. Ada dua laluan iaitu airport-Medan Fair (Rp20,000) dan airport-Amplas (Rp15,000). Boleh turun di Masjid Raya, ada banyak hotel bajet di situ. Aku dulu stay kat hotel di belakang masjid tu je... dapat bilik di bangunan baru, selesa dan murah lagipun sedang nak hantar pakaian ke dobi depan tu.

Kalau ada bajet besar sikit boleh naik teksi berstiker khas seperti Puskopau, Blue Bird, Kokapura, Express, Karsa, Matra  and Nice. Cajnya IDR150,000 satu teksi.

Naik ARS lebih mudah dan cepat, 30 minit dah sampai ke Medan Main Station. Tambangnya hanya IDR100,000 .

Sewa kereta/van. Harga bermula IDR400 ribu sehari.


Aturcara 4 Hari 3 Malam Di Medan
So.... nak melancong ke Medan eh? Aku selalunya akan cuba dapatkan tiket awal pagi dan balik lewat petang/malam. Aku akan fully utilized empat hari tu dengan anggapan "tidak akan mengulang tempat yang sama lagi dalam masa terdekat". Kita bukan orang have have yang asal terdetik di hati nak berjalan terus beli tiket. Belum mampu gitu jadi ai akan berjalan sepuasnya bila berpeluang ke tempat baru.

Okay kita mulakan ya.

Hari Pertama
Katalah kita sampai awal pagi dan menggunakan khidmat supir bermula dari menjejakkan kaki di tanah Medan. Dalam perjalanan tu bolehlah berhenti sarapan dulu.

Lawatan pertama ke Masjid Raya Medan. Oleh sebab masih pagi eloklah kita solat Dhuha dulu di masjid indah yang dibina di zaman penjajahan Belanda lagi. Klik kat yang aku highlight tu untuk melihat gambar interior masjid. Aku suka melihat kanak-kanak menggunakan perkarangan masjid untuk bersukan.



Kemudian kita ke Istana Maimun. Jangan malu jangan segan untuk menyewa pakaian tradisional yang disediakan. Murah je... tak perlu buka baju pun dan dapat bergambar dalam istana lama lagi you. Contoh seperti di bawah.


Handsome tak?? Sekarang dia susah nak duduk camni sebab perut berlipat hahah... obes!

Lepas tu kita teruskan perjalanan ke Danau Toba (Lake Toba) . Dua kali dah ke Danau Toba dan dua dua mengambil masa empat jam sahaja tetapi tak tahu kenapa kawan aku kata dia kena dera lapan jam termasuk berhenti makan sejam. Bukan dia aje, ada juga aku terbaca someone yang mengalami perkara yang sama. Kenapa agaknya eh?

Ada juga yang komen jalan ke sana teruk. Mungkin sebab mereka dah biasa di Malaysia ni keluar je dari rumah terus masuk highway. Aku biasa ikut jalan negeri jadi takdelah rasa teruk, hanya di beberapa tempat je jalannya berlekuk dan bertampal.

Kebanyakan pakej melancong akan menjadikan Parapat sebagai lokasi bermalam. Memanglah di situ pun sejuk tapi aku suka enjoy the trip to the fullest so aku akan ke Pulau Samosir yang merupakan tasik gunung berapi yang kedua terbesar di dunia. Di Malaysia bukannya ada tasik natural macam tu.

Nak naik bot penumpang di Pelabuhan Parapat boleh, naik feri macam feri Pulau Pinang tu pun boleh di Pelabuhan Ajibata. Dedekat je kedua-duanya. Bawa van kita sekali senang nak bergerak ke mana-mana di Pulau Samosir nanti. Atas feri tu nanti adalah yang menjerit, "mi goreng mi goreng! Tulurr.. tulurrrrr" hahahah.... suka anak aku dengar.

Rumah Presiden Sukarno menghadap tasik.


Feri besar yang membawa manusia dan kenderaan.

Di Pulau Samosir ada banyak juga resort kecil besar. Nak yang ada swimming pool pun ada juga. Mandi kat tasik tu lagi best. Aku pernah stay di Lekjon Cottages dan Carolina. Dua dua ada keistimewaan sendiri tetapi Carolina lebih lapang kawasan dengan bilik yang lebih selesa. Seronok berehat di pulau ni, pemandangan dan suasananya menakjubkan. Sejukkkk.... Indah sungguh ciptaan Allah.

Lapar? Kedai makanan halal di luar Hotel Carolina tu saja.

Pemandangan dari dalam bilik di Lekjon Cottages. Happy anak-anak berguling atas rumput tu.




Hari Kedua
Wake up! Wake up! Sejuk oih..

Hari ini kita ke perkampungan batak melihat rumah dan bangku batu berusia 300 tahun yang telah dibina oleh kerajaan Raja Siallagan. Selalu ada persepsi negatif dengan orang Batak ni kan? Sebenarnya dahulu kala orang yang membuat kesalahan berat sahaja yang akan dihukum pancung dan dimakan organ dalamannya. Jadi cerita sebaran mulut tak bertanggungjawab tu tak betul.

Lepas tu kalau nak tengok perkuburan Batak berusia ratusan tahun boleh juga. Jika tak berminat, shopping sajalah di Tomok. Lokasi tarikan pelancongan ni pepaham je lah harganya. Jangan lupa tawar-menawar.


Perkampungan Batak.

Lepas check-out kita akan bertolak ke Berastagi. Kenalah kita menyeberang ke Pelabuhan Parapat dulu. Jalan ke tanah tinggi Berastagi agak teruk mungkin disebabkan lori yang keluar masuk mengangkut hasil pertanian.


Dalam perjalanan kita akan singgah di air terjun Si Piso Piso. Kita boleh turun ke kaki air terjun tu dengan menggunakan tangga. Pelik betullah, dari mana datangnya air yang turun mencurah-curah tu?

Selepas lunch kita sambung perjalanan ke Berastagi. Kalau lewat check-out dari Pulau Samosir elok lunch dulu di Parapat sambil meronda di sana sekejap. Tengok pepuas tempat orang.


Air terjun Si Piso Piso

Malam kedua ni kita di Brastagi. Sejuk kat sini.

Apa yang ada di Brastagi?
Kita naik ke Bukit Gundaling. Dari situ boleh nampak gunung berapi aktif Sinabung dan Sibayak. Jangan risau, van kita tu terus memecut sampai ke atas. Tengok sunset pun best juga di sini.

Lepas tu boleh juga menaiki kuda pusing Pasar Buah, Berastagi. Banyak buah-buahan dan bunga dijual di sini. Aku pernah beli anak pokok Harum Sundal Malam seringgit je. Memula elok lepas beberapa bulan kiok. Apa taknya, konsep menanam "ko pepandailah nak hidup" hahhaha....


Hari Ketiga
Hari ketiga ni kita bersantai di Berastagi. Kita boleh ke :

Berendam di Permandian Si Debuk Debuk Hotspring atau...

melawat Taman Alam Lumbini, sebuah pusat pengajian agama Buddha yang terbesar di Asia Tenggara. Kawasannya sangat luas dan yang paling aku suka di hadapannya ada ladang carrot. Selalu kita pergi ke ladang teh dan ladang bunga je kan... yang ini lobak merah.

Dalam perjalanan balik ke kota Medan bolehlah singgah di Funland menghilangkan stress anak-anak atau mandi-manda lagi di Air Terjun Dua Warna di Sibolangit.

Sampai di kota mesti dah lewat petang. Selepas check-in bolehlah "tawaf" di shopping complex pula.


Hari Keempat
Shopping day!!

Bagaikan tak sah jika tidak ke Pajak Ikan. Pasar ini tidak menjual ikan ya. Di Pajak Petisah pun banyak kain baju siap. Jangan lupa beli bika ambon. Kedai yang terkenal Kedai Kek Zulaikha tapi cuba jugalah di kedai lain. Kekadang kedai yang kurang popular tak kalah sedapnya.

Kalau tak minat shopping boleh melawat Tjong A Fie's mansion milik jutawan pertama di Sumatera.


Perjalanan dari satu tempat ke satu tempat tu agak jauh jadi sekejap je dah habis empat hari...so ... jom balik!


Tips melancong ke Medan
1) Kota Medan hampir dengan Malaysia jadi harga barangan ada yang lebih mahal daripada yang kita boleh dapat di sini. Harga makanan di restoran yang sering dikunjungi rakyat Malaysia pun boleh tahan lumayan harganya.

2) Jika anda jenis tak tahan sejuk silalah bawa stokin dan sweater. Tempat-tempat yang dicadangkan (di luar kota) sejuk di malam hari.

3) Sila pastikan kenderaan yang ditempah dalam keadaan baik, air-cond berfungsi tip top dan driver mahir dengan jalan di sana. Kekadang bila peak season owner syarikat main ambil je mana mana driver yang available. Nanti jadi macam kawan aku lapan jam baru sampai Parapat. Kebas pungkok. Driver tu pun tak bawa mereka berjalan-jalan. Marah dia bawa balik ke Malaysia wang berjuta. Stress hakak tu tak dapat shopping hahahah.... (lenkali jalan dengan aku).

4) Ada orang tak gemar berpindah hotel. Aku pula tak kisah sebab bukan selalu... Masalah kecil je tu. Susun baju mengikut hari supaya lebih teratur dan memudahkan serta tak berkecah.

5) Kepada kaki shopping, makanlah dulu sebelum membeli-belah supaya fikiran lebih waras heheh... sungguh ni. Beringat time berbelanja tu... ingat balik berapa kilo beli luggage 😃

















Seremban 2 City Park merah bercahaya sempena Chinese New Year

Seremban 2 City Park merah bercahaya sempena Chinese New Year | Taman ini menjadi kesukaan anak-anak di waktu petang kerana mereka lepas bebas beraktiviti. Sudah berkali-kali kami ke sini melayan "the Boys", set sekolah rendah. Set yang lagi satu dah remaja, tak mahu dah nampak berjalan dengan emak kecuali ke shopping complex. Materialistik sangat.



Aktiviti yang paling menyeronokkan mereka di Seremban 2 City Park ini ialah memberi ikan makan. Ada beberapa spesis ikan di tasik buatan ini seperti tilapia merah, keli, kelisa, koi dan kura-kura. Ikan-ikan tu kemain besar dah sekarang ni... kalau digulai seminggu baru habis makan agaknya. 

Roti dan palet yang menjadi makanan ikan banyak dijual oleh penjaja di sana. Empat paket kecil roti dijual RM3. Palet RM1 sepeket kot. Aku pernah senaraikan City Park dalam Tempat Riadah Menarik di Seremban.


Berkeluasan enam hektar taman ini turut dilengkapi dengan gelanggang futsal, bola keranjang, badminton, alat-alat senaman ringan dan taman permainan kanak-kanak. Masjid Hussein pun dekat situ juga. Aku suka masjid tu nampak lapang dengan hiasan yang tidak keterlaluan. Ruang untuk muslimah bersiap juga disediakan.


Kali ini kami datang agak awal selepas meraikan pengantin di dewan berdekatan jadi belum ada bebudak yang bermain layang-layang ataupun giant bubbles.. Ketika itu jumlah pengunjung boleh dikira dengan jari. Terkejut kita dengan hiasan sempena Tahun Baru Cina... menarik sangat! Laluan seperti terowong tu macam yang ku lihat di Central World, Bangkok, sempena sambutan Krismas tahun lepas. Cuma yang ini berwarna merah darah, berseri-seri.

Ada pintu gerbang berbentuk hati, ada tanglung di jambatan dan pokok-pokok dihias lampu untuk menyerikan malam. Kalau terus balik hari tu memang rugi betul.



 



 





Thailand | Baan Rim Klong Homestay

Thailand | Baan Rim Klong Homestay | Hotel, hostel, guest house dan homestay adalah penginapan yang disediakan untuk tetamu. Homestay popular di Malaysia dengan kepelbagaian konsep dan tarikan di satu satu tempat. Bagaimana dengan homestay di Thailand? Adakah sama atau lebih menarik?


Salah satu program inap desa/homestay yang kami kunjungi ialah Baan Rim Klong Homestay di daerah Samut Songkhram, tak jauh dari Bangkok malah dekat dengan Maeklong Railway Market - pasar basah atas landasan keretapi tu. Hanya 10 minit perjalanan. Masuk kawasan kampung biasalah hijau sesaje.

Komuniti homestay atau inap desa ini telah dimulakan sejak tahun 2004 lagi dan telah memenangi anugerah dalam Thailand Tourism Award ke-8 pada 2010. Istimewanya homestay ini kerana ia berada berhampiran terusan dan diuruskan dengan baik. Lebih menarik kita akan berjalan di atas laluan papan yang dibina agak tinggi dari tanah. Sewaktu air psang mesti lebih cantik pemandangan di sini.



Bagaimana dengan penginapan di Baan Rim Klong Homestay?
Bila disebut homestay dah tentulah jenis penginapan atau bilik yang kita pentingkan. Besar ke... bilik airnya bagaimana... jenis cangkung ke jenis duduk yang boleh menyambil baca suratkhabar... ada air-cond ke... hahah... mengada sangat kan, duduk homestay di kampung nak air-cond bagai. 

Sebenarnya ada beberapa jenis penginapan, ada banglo sebuah, ada juga chalet kecil tepi terusan yang menarik. Rumah kampung yang besar tu boleh memuatkan 25 orang tetamu seremtak. Ada tilam, bantal dan kelambu. Oh lamanya tak tidur dalam kelambu... last masa di SEMESTI dulu.

Pokok buah-buahan dan hiasan menyerikan lagi lanskap laman dan turut berfungsi sebagai teduhan. Sejukkk je bila angin bertiup. Paling best sebab mereka gunakan western toilet. Bagus bagus! Tak suka toilet cangkung. Disebabkan rumah tu tinggi, sambil "uk uk" boleh biarkan je tingkap toilet terbuka luas, luas pemandangan 😂




Suka yang ini. Nampak pintu kat atas tu? Unik!


Apakah aktiviti yang disediakan?
Owh banyak! Diantaranya membuat kuih ondeh-ondeh (ofkos namanya lain di sini) berwarna asli, hijau pandan atau dengan warna ungu bunga butterfly pea. Orang buat nasi kerabu tu guna bunga ni juga eh? 


Cara mengambil nira kelapa juga ditunjukkan. Dah ambil nira kenalah tunjuk juga cara pembuatan gula melaka daripada proses memasak secara tradisional hinggalah menerap acuan. Taklah susah sangat cuma perlukan tenaga sekuat generasi lama. Generasi kita yang suka makan Keepci dan Mekdi sure cepat penat. 

Potong nipis begini haa.... bila dah kering potong lagi.

 
Permainan tradisional, perhiasan rumah dari tempurung kelapa dan anyaman daun kelapa juga ditunjukkan. Kelapa memang pokok seribu guna. Pepetang boleh naik basikal meronda kampung orang.


  Pelbagai jenis lampu. Selain tu ada juga gitar serta perhiasan rumah yang lain.

Tangan yang kreatif.

Sebahagian produk keluaran kampung ini.

Jika teringin nak mencuba menginap di salah sebuah rumah di Baanrimklong Homestay boleh terus hubungi mereka ataupun Tourism Authority Thailand (TAT) Bangkok. Kotlah kan bila call tu terus menerus cakap Siam, sila contact TAT. Mereka boleh membantu.

Travel Risks | Pernah tak terfikir risiko ketika melancong?

Travel Risks | Pernah tak terfikir risiko ketika melancong? Bila Warda Rose Lily menulis tentang risiko melancong aku rasa aku patut share di sini. Sebelum ni pernah juga menulis tentang hal ini tapi bukan dibawah tajuk "risiko melancong/mengembara" tetapi lebih kepada menulis pengalaman dan dan taklah elaborate seperti Warda Rose Lily nyatakan.

Baru-baru ni kan heboh tentang seorang pemuda 24 tahun, Muhammad Fariz R. Azli yang terkandas di Quito, Ecuador... menurutnya dapat tiket pergi balik tetapi yang sebenarnya tiket balik dari Quito tu palsu, kalau dia nak balik juga kena bawa 'barang' dari sana ke Malaysia. Muhammad Fariz R. Azli ni cerdik dan berhati-hati jugalah sebab dah banyak kes "keldai dadah" yang kantoi. Negara Amerika Latin ni memang banyak kes dadah. Dia refuse maka terkandaslah dia di Guayaguil selama sebulan setengah. Panjang akal juga dia ni, boleh ikhtiar minta bantuan daripada Kedutaan Besar Malaysia di facebook. Lebih baik malu akibat meminta bantuan kewangan daripada makan free dalam penjara seumur hidup.

Ini mungkin kes pertama melibatkan percutian percuma tapi ada kes yang lebih menyedihkan tentang seorang gadis yang membawa barang dari syarikat dia bekerja secara sah disabitkan mengedar dadah. Bos dia yang bergelar Dato' terlepas, dia yang sangkut di penjara Jepun. 

Okay jom kita baca apa yang dinyatakan oleh penulis tersebut sambil aku tokok tambah dengan pengalaman sendiri dan orang sekeliling.



Apakah dikatakan risiko melancong tersebut?
1- Travel risk paling tinggi bila nak travel dalam group yang kita tak kenali. 
Kita tak tahu siapa mereka, apa perception (asas pengetahuan dan pengalaman ke atas aspek keselamatan diri dan kumpulan/pendekatan agama dan bagaimana mereka menunaikan solat semasa musafir/cara mereka menghadapi krisis semasa travel) dan mental stability mereka.

Aku pernah travel yang kenalan baru yang dikenali dalam group facebook. Alhamdulillah ok je... rezeki. Mereka pun memang kuat jalan cuma belum berani pergi solo. Saudara aku pula joined this one trip selepas umrah. Dalam group ini pula ada yang nak bersolat lima waktu seperti biasa maka asyik mencari masjid je lah kerjanya. Tu belum kira waktu yang terbuang sebab bas tersesat lagi... letih la kalau termasuk dalam group gini. Allah dah HADIAHKAN kita solat Jamak Takdim dan Jamak Takhir gunakanlah sebaiknya, bukan selalu dapat solat jamak ni... yang selalu orang buat "Jamak Takyah". Jangan sombong dengan Allah.


2- Travel risk kedua barulah jatuh pada tempat yang kita nak pergi . 
Contohnya jika kita ke high risk countries iaitu negara yg dikancah perang, natural disaster, menjadi sasaran pengganas atau menjadi hub pengedaran dadah . Jika pon negara tersebut aman, kita mungkin terdedah kepada bahaya makanan yang dicermari contohnya agent orange yang menyebabkan kanser di Vietnam, penyakit berjangkit MERS dari Timur Tengah atau Human Immunodeficiency Virus (HIV) atau Sexually Transmitted Disease (STD) bagi mereka yang mengamalkan cara hidup songsang dan bebas di Thailand, Kampuchea, Vietnam dan Batam Indonesia. Hepatitis A boleh dipindahkan ke badan manusia jika kebersihan dalam penyediaan makanan tidak dijaga. Air mineral, ais dan ais krim boleh menjadi punca.

Hmm.. aku dah lama nak ke India tapi agak cuak nak travel solo selepas heboh kes gang rape tu. Aku buat pre-ssumption encik suami pun takkan izinkan pergi sensorang.

Ada satu bandar di negara jiran ni orang kita selalu kena cirit-birit. Dah banyak kali aku dengar even aku dan adik pun kena. Adik aku tu lagilah kesian sampai ML lima hari. Mungkin berpunca daripada ais sebab aku selalunya minta air teh panas tetapi hari ketiga (dari empat hari) aku order minuman berais. 

Seeloknya dua minggu sebelum kita travel ke negara yang ada risiko kesihatan macam MERS atau bird flu kita ambil suntikan vaksin terlebih dahulu. Prevention is better than cure.


3- Travel risk ketiga ialah mode of transport.
Mode of transport terbahagi dua iaitu mode of transport semasa ke tempat tersebut (kapal terbang,kapal, keretapi) dan mode of transport semasa di tempat tersebut. Kini jarang berlaku kes hijack atau kes kapal terbang di tembak missile kecuali localised dan isolated case seperti tragedi MH370 dan MH170 . Traveler patut sedar banyak berlaku kes pick pocket/kecurian/jenayah /kidnap/ rape di kalangan pengguna train metro di hampir semua bandar tumpuan perlancongan dari Barcelona, Paris, Rome, Athens (Rujuk Travel Safety articles). Target sindiket pick pocket atau penjenayah ini ialah orang Asia kerana kita traveler dari Malaysia di kategorikan sebagai orang Cina PRC yang tidak membawa credit card tapi banyak bawa wang tunai.

Ada satu video yang menunjukkan bagaimana para pencuri ni melakukan pick pocket secara profesional. Susah nak jangka juga sebab meraka ni kelihatan baik belaka. Berhati-hatilah untuk mengurangkan risiko. Bila kita menggunakan perkhidmatan syarikat teksi yang reliable pun kekadang terkena juga. 


4- Travel risk yang keempat ialah political stability/country sovereignity yang terkait dengan matawang.
Mungkin ramai yang belum sedar semasa BREXIT (Britain keluar dari European Union) pelancong Britain tidak dibenarkan menggunakan kad kredit oleh sesetengah hotel di negara luar Britain. Begitu juga ada pelancong warga Britain kelahiran Iran yang terkandas bertahun tahun di airport CDG Paris kerana tidak diakui rakyat Britain namun dia bukan rakyat Iran! (Kes Mehran Karimi Nasseri)


Apakah rasional penulis membuat turutan risiko di atas?
Kenapa saya letakkan individu dalam kumpulan travel sebagai travel risk tertinggi? Kerana collective decision making dalam kumpulan bergantung kepada ahli kumpulan. Sebab itu jika nak travel sebaiknya kita ambil kumpulan yang mempunyai ahli yang sekufu dengan kita dari segi pendidikan, social upbringing/social status, pengamalan dan pendedaham tentang keselamatan HSE (Health Safety Environment)

Selain dari itu attitude memainkan peranan penting. Jika dia tidak mempunyai pendidikan tinggi atau tiada pendedahan tentang aspek keselamatan, namun terbuka kepada suggestion yang melibatkan keselamatan maka travel risk boleh dikurangkan. Bagaimana jika individu tersebut anti extablishment, sering bergaduh dan maseh mahu melakukan aktiviti berisiko tinggi atau pergi ke tempat berisiko tinggi semasa bombing threat seperti di Turkey atau possible attack ke atas aset negara seperti di Sudan, lebih baik cari kumpulan lain atau batalkan sahaja perjalanan tersebut. Lebih baik hilang wang deposit dari hilang nyawa gara gara destructive behaviour individu yang boleh mempengaruhi keselamatan ahli kumpulan yang lain!

Penulis pernah terjebak dalam kumpulan travel backpacker kecil (seramai 3 orang) tapi ahli kumpulannya ignorant serta berdegil masih mahu membeli belah di tempat berisiko tinggi seperti Galata Square semasa kejadian serangan bomb pada 19 Mac 2016.

Pernah beberapa tahun lepas aku offer someone ikut aku melancong. Memanglah ada sedikit caj tetapi aku dah mengelakkan membuang masa pergi kedai pisaulah, kedai suteralah, kedai comforter, kedai jedlah... berjalan dengan akuberjalan sesaja, kita pergi ke tempat-tempat yang menarik sambil tu shoppinglah kalah jumpa tempat shopping. Memula dia kata mahal. Lepas tu aku tunjukkanlah pakej syarikat pelancongan ke tempat X selama 6 hari berharga RM1,800 dan aku bawa ke bandar XY RM1,800! Kalau nak ikut, ikut... tak nak sudah. Aku memang confirm pun pergi. Mengikut juga dia. Risiko bawa orang tersebut ialah dia berjalan punyalah lambat haishhh... orang sihat eh, bukan warga emas. Lelama aku pun fed-up aku tinggalkan dia hingga 50 meter. Boleh pula dia jalan lelaju.

Kawan aku ni pula pergi berkursus di Manila. Dalam kumpulan mereka ada seorang ya rabbi... penakut! Dari mulut dia sentiasa keluar yang negatif saja, macam tak pernah keluar ke bandar lansung. Kisahnya, petang hari selepas habis berkursus biasalah kita nak pergi jalan-jalan kan? Si penakut ni dah tentulah takut hahahh... kat obersi pulak tu, dan dia tak galakkan kengkawan lain keluar. Participant yang lain tu nak ikut cakap dia ke? Mestilah TAK! So mereka cakap kalau ko takut ko duduk dalam hotel, kunci pintu rapat rapat. Dia tak nak sebab takut tinggal sensorang heheheh... matilah macam ni. Akhirnya dia ikut juga tapi dok bising ajak cepat balik sebab hari dah malam. Lemaslah weiii kalau ada dalam group macam ni.

Aku bukanlah berani sangat tapi suka berada bersama orang yang berani. Bawa orang yang penakut tak mengapa asalkan dia meminjam keberanian kita dan bukannya kita yang terpaksa menuruti ketakutan dia. Aku memang malas nak layan.


Bagaimana anda bertindak jika menghadapi risiko tersebut?
Langkah pertama penulis ialah buat alternative travel plan sendirian demi keselamatan diri. Langkah pertama penulis ialah melakukan physical separation dari group tersebut dengan tidak pergi ke Galata Square dan akur dengan nasehat kedutaan Malaysia di Turki. Penulis mengambil tiket dari ketua kumpulan dan hanya membeli belah di kawasan hotel berdekatan airport Ataturk di Istanbul. Kedua penulis menempah airport shuttle/taxi dari hotel ke airport pada hari esoknya tanpa bergantung kepada ketua kumpulan. Ketiga penulis stay tune kepada news dan press release dari kedutaan Malaysia (jika ada) sepanjang hari untuk mengetahui perkembangan seterusnya.

Berkenaan dengan negara-negara berisiko tingi seeloknya browse website kedutaan Amerika Syarikat dan Britain untuk Travel Advise ke atas rakyatnya. Dari situ kita akan dapat menilai keselamatan sesebuah negara sebelum membeli tiket ke negara tersebut.

Berwaspadalah jika menerima tiket percuma atau diminta membuat assigment kerja di negara pengeluar dadah seperti Columbia, segitiga dadah Iran-Afghanistan-Pakistan kerana mungkin anda akan dijadikan keldai dadah. Risiko dipenjara seumur hidup sangat tinggi.

Berkenaan negara negara yang menjadi destinasi perlancongan di ASEAN, berhati hatilah jika anda pengamal seks songsang, seks bebas atau penagih dadah yang berkongsi menggunakan suntikan jarum intravenous kerana kemungkinan dijangkiti HIV dan STD tinggi

Semasa jadi komuniti expatriate di Vietnam dan sebagai ahli kelab International Women in Petroleum pada tahun 1995, penulis didedahkan tentang beberapa ikan dan hidupan bercengkerang/bivalves yang hidup dalam sungai, selut atau di kuala sungai yang membawa parasit. Dan untuk komuniti expatriate di Vietnam kami tidak digalakkan meminum air yang tidak dimasak contoh seperti air mineral, air batu dan ais krim di Vietnam kerana mungkin akan mendapat serangan parasit yang menyebabkan sentiasa cirit birit sepanjang hayat.


Selain itu penulis ingin membuka kisah tentang satu kajian dan pemeriksaan kesihatan oleh Petronas di Vietnam ke atas maid yang di hire oleh keluarga Petronas mendapati bahawa hampir keseluruhan maid (dan juga penduduk Vietnam) terdedah kepada Hepatitis B. Hepatitis B disebarkan melalui darah dan bodily fluid/air mani. Jadi anda boleh elak terkena penyakit tersebut dengan mengambil suntikan Hepatitis B dan abstinence/tidak melakukan hubungan sexual dengan pesakit /carrier Hepatitis B

Berbeda dgn Hepatitis B, Hepatits A di transmit melalui food handling, Oleh itu poor food hygine perlu diperhatikan dan jangan makan makanan yang kurang dimasak/separa masak atau mentah serta penyediaan makanan yang kotor. Di Malaysia, semua pengendali makanan dimestikan ambil suktikan Typhpoid dan Hepatitis.

Berhati-hatilah dengan makanan sayur dan buah yang ditanam di tanah (bukan hydroponik) kerana tanah di selatan Vietnam disembur dengan Chemical Bomb Agent Orange semasa Perang Amerika-Vietnam dan kesan trace element agent orange masih ada atas sayur, buah serta kopi Vietnam!


Pesanan khidmat masyarakat:
1. Sila bawa ubat-ubatan sendiri, handiplast, minyak angin. Selain dibimbangi kita tak dapat ubat yang sesuai, kos konsultansi dan ubat juga dibayar berasingan di kebanyakan negara Eropah.

2. Buat salinan passport. Aku sendiri ada tampal di notice board rumah. Elok juga simpan satu untuk kita dan emel kepada diri sendiri.

3. Jika pergi ke negara-negara berisiko, maklumkan kepada kedutaan Malaysia di sana. Kalau dah selamat balik jangan lupa bagi tau depa pulak. Risiko ni macam-macam, perkara luar jangka seperti taufan, gempa bumi dan tsunami pun akan membawa masalah juga. Kita permudahkan orang yang cuba membantu kita.

4. Aku selalunya akan buat itinerary dan tinggalkan satu copy di rumah. Just in case perkara tak baik berlaku sekurang-kurangnya waris/pihak berkuasa boleh agak ke mana aku pergi (walaupun ada perubahan sikit di sana sini).

5. Pesan pakcik aku yang dahulunya selalu bertugas di luar negara, di negara yang omputeh selalu jadi mangsa, kita elakkan bersama dengan mereka. Contohnya kita pergi ke satu kedai tu. Tak lama kemudian semakin ramai omputehs ni masuk jadi kita bayar dan beredar segera. Itu di tempat berisikolah. Tak jadi hal kalau omputehs tu bukan 'musuh mereka'. Macam di Krabi tu memang susah nak jumpa locals pun kecuali peniaga dan pembantu kedai... foreigner sesaja.


Kedutaan Besar juga mengingatkan dan menasihatkan supaya rakyat Malaysia yang ingin ke luar negeri atas tujuan melancong mahu pun atas urusan kerja hendaklah sentiasa berhati-hati dan berwaspada terutamanya, apabila ditawarkan tiket percuma dan ganjaran lumayan oleh pihak tertentu yang menjalankan sindiket penyeludupan dadah.

Global Passport Power Rank 2017 | Passport Malaysia nombor berapa?

Global Passport Power Rank 2017 | Passport Malaysia nombor berapa? | Untuk ke luar negara bagi tujuan melancong, lawatan rasmi, bekerja dan belajar setiap warganegara perlu membawa passport. Biasanya pengecualian diberikan kepada penduduk yang tinggal di sempadan negara, mereka diberikan pas sempadan dengan had jarak dan jangka masa tinggal yang tertentu.


Walaupun dah pernah dihebohkan sebelum ini tapi aku nak juga pos tentang ini untuk rujukan sendiri.

Image result for malaysia passport
Passport Malaysia RM200 untuk 5 tahun. Sumber di sini.

Passport cover yang ditempah di Bangkok. Murah je uols...

Penilaian di bawah dibuat berdasarkan total visa free score. Senarai teratas menggambarkan ranking passport yang paling tak perlukan visa untuk masuk ke satu satu negara, paling bernilai, paling power di dunia. Maka jagalah passport anda seperti menjaga nyawa sendiri. Kalau tak menjawablah dikau dengan Jabatan Imigresen Malaysia.


Hendak tahu betapa bagusnya passport kita berbanding negara lain? 
Ini senarai 20 passport paling berkuasa daripada 195 negara. Walaupun hanya ada 20 nombornya tetapi negara yang terlibat adalah 49 buah. Malaysia berkongsi tempat kelima bersama dengan Ireland dan Kanada. Number FIVE, not bad huh? 

1. Germany (158)
2. Sweden & Singapore (157)
3. Denmark, Finland, France, Spain, Norway, United Kingdom, USA (156)
4. Italy, Belgium, Netherland, Austria, Luxemborg, Portugal, Switzerland, Korea Selatan, Jepun (155)
5. MALAYSIA, Ireland, Kanada (154)
6. Greece, New Zealand, Australia (153)
7. Chezh Republic, Iceland (152)
8. Hungary (151)
9. Malta, Poland (150)
10. Slovenia, Slovakia, Lithuania, Latvia (149)
11. Estonia (148)
12. Liechtenstein (147)
13. Cyprus (145)
14. Croatia, Bulgaria, Brazil, Monaco (143)
15. Romania (142)
16. Argentina (141)
17. Hong Kong, Chile (140)
18. San Marino, Andorra (138)
19. Israel (137)
20. Brunei (134)

Sumber www.passportindex.org.

Peringatan!
Sebelum 'terbang' sila pastikan passport kita mempunyai tempoh sah laku melebihi 6 bulan. Ini adalah STANDARD requirement. Malangnya ada penumpang yang terkandas kerana staf bertugas bertegas menolak passport yang tarikh tamat tempohnya enam bulan setengah atau tujuh bulan (kes di Malaysia). Sepatutnya if they work by the book, tak jadi masalah pun. Boleh dilepaskan je... lagipun penumpang tersebut ada tiket balik.

Pengalaman aku sendiri, pernah terkena di airport lama Medan, Indonesia. Berkali-kali aku check passport tu, masih ada TUJUH bulan lagi tapi imigration officer to refuse entry. Masa memula dia cakap tu aku tak faham sebab aku rasa aku betul. Lepas tu bila aku faham aku buat buat tak faham, buat bodoh je hahaha...nasib baik lepas. Dah kita betul takkan nak bagi rasuah? Karang aku berdosa dia lagilah berdosa makan duit haram.


***
Teringat seorang chef selebriti yang pernah kehilangan passport, beliau mengingatkan supaya kita berhati-hati menjaganya. Kalau hilang SUSAH dik non.... orang terkenal seperti dia pun rasa susah inikan pula kita yang takde sesiapa kenal.


Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free