It's Love

Tags
We have been 19 years together.

Dari berdua jadi berlapan
Semasa baru berkahwin rumah ni sangat lapang
Sekarang setiap sudut ada barang.

Hidup tidak statik
Ada waktu susah tapi lebih banyak masa senang
Ada gembira ada duka ada laser melaser
Kehidupan ada turun naiknya bukan macam drama TV3

Semoga Allah sentiasa merahmati kita
Disayangi dan dikasihani anak-anak
Mudah-mudahan kita bertemu di Firdaus sana.

Happy anniversary, abang 💕


I LOVE YOU
by Celine Dion

I must be crazy now
Maybe I dream too much
But when I think of you
I long to feel your touch

To whisper in your ear
Words that are old as time
Words only you would hear
If only you were mine

I wish I could go back to the very first day I saw you
Should've made my move when you looked in my eyes
'Cause by now I know that you'd feel the way that I do
And I'd whisper these words as you'd lie here by my side

I love you, please say
You love me too, these three words
They could change our lives forever
And I promise you that we will always be together
Till the end of time

So today, I finally find the courage deep inside
Just to walk right up to your door
But my body can't move when I finally get to it
Just like a thousand times before

Then without a word he handed me this letter
Read I hope this finds the way into your heart, it said

I love you, please say
You love me too, these three words
They could change our lives forever
And I promise you that we will always be together
Till the end of time

Well maybe I, I need a little love yeah
And maybe I, I need a little care
And maybe I, maybe you, maybe you, maybe you
Oh you need somebody just to hold you
If you do, just reach out and I'll be there

I love you, please say
You love me too
Please say you love me too
Till the end of time
These three words
They could change our lives forever
And I promise you that we will always be together

Oh, I love you
Please say you love me too
Please please
Say you love me too
Till the end of time
My baby
Together, together, forever
Till the end of time
I love you
I will be your light
Shining bright
Shining through your eyes
My baby



Gambar anak bongsu tiga setengah tahun lalu.

Kuala Lumpur Di Zaman Yap Ah Loy

Kuala Lumpur Di Zaman Yap Ah Loy | Semasa mengikuti Kuala Lumpur FREE Heritage, Cultural & Nature Guided Walking Tour, banyak cerita lama tentang pembukaan Kuala Lumpur diketahui. Sejarah Kuala Lumpur begitu panjang dan menarik, lebih menarik daripada yang dicetak dalam buku teks sekolah. Di mana perkampungan asal Melayu, lokasi sebenar masjid, kilang batu-bata dan sebagainya antara informasi yang diberikan.

Kisah Kuala Lumpur juga tentang manusia yang pandai mencari peluang, merebut peluang dan membuka peluang yang lain. Ia juga mengenai ketamakan, kuasa dan rapport dengan pemimpin. 



 Rumah Yap Ah Loy dekat Central Market tu je..




 Masjid Jamek berada di pertemuan dua sungai, Sungai Gombak dan Sungai Klang.

Hijaunya Kuala Lumpur yang dulu, siap ada lembu berkubang dalam sungai.







Cuti sekolah ini adalah masa yang sangat sesuai membawa keluarga belajar tentang sejarah negara secara santai. Takkan nak bawa ke theme park je kot? #DekatJe

Hotel Review | The Settlement Hotel, Melaka

Hotel Review | The Settlement Hotel, Melaka | Kita ke Melaka lagi. Banyak betul perkara menarik yang nak diceritakan mengenai Melaka ni.

 
For the first timer selalunya akan book hotel di tengah bandar yang senang dapat makanan, yang dekat dengan tourist attractions, yang senang nak shopping. Bila dah berkali-kali datang kita akan mula mencari suasana yang berlainan. Tak nak yang itu.. itu.. saja kan? Bosan.
 
Apa kata kita keluar dari Bandar Hilir yang super popular tu tetapi masih mudah mendapatkan makanan sedap lagi halal? The Settlement Hotel di Ujung Pasir terletak lima kilometer dari bandar Melaka. Hanya 10 minit memandu kenderaan untuk ke premis hotel empat bintang di lokasi yang kurang sibuk ini.
 
 
Fasiliti yang disediakan :
45 bilik tamu
4 villa
Spa tradisional
Rooftop Garden
24-hour front office ambassadors
Parkir percuma
Sewaan basikal
 
 
 
As a luxury boutique hotel, apa istimewanya The Settlement Hotel?
1) Ia terletak berhampiran perkampungan Portugis yang telah wujud sejak tahun 1511 lagi.
 
2) Selain restoran makanan laut ada banyak lagi restoran yang beroperasi di kawasan ini. Jangan bimbang, pasti takkan kelaparan.
 
3) Kalau rasa nak buat bbq di mana-mana, beli saja makanan laut segar yang dijual di tepi jalan tu.
 
4) Walaupun keluasan hotel ini agak terhad tetapi keseluruhan kawasan bersih dan dihias menarik. 




 
5) Di setiap aras digantung lukisan. Takdelah bosan melihat dinding kosong. 
 
6) Private villa diperbuat daripada kayu berkualiti tinggi lengkap dengan katil bertiang yang romantik dan bilik mandi yang luas. Bilik deluxe pun best, selesa. Setiap bilik disediakan fasiliti standard, ada karpet dan bath tub. Paling penting wifi laju!
 
Bilik deluxe.
 


Private villa.
 

 
7) Ada Yeak Ping Lian Art Gallery, galeri seni yang mempamerkan hasil kerja seorang anak autisme. 
 


 
8) Ada baanyakkkk spot menarik untuk bergambar.


Pintu ke tandas pun menarik.
 
 
9) Boleh berkaraoke (melalui tempahan) dan ber-gathering di Rooftop Garden.
 

 
10) Paling paling paling penting, layanan kelas pertama dari staf bertugas. Tak gunalah kalau claim hotel empat lima bintang tapi tetamu lalu lalang angkat muka pun tidak. Ada yang macam tu... kita nak test hospitality mereka je.
 
Eh ada satu lagi yang menarik. Ada seorang intern tu bermuka cina klasik. Sepet betul mata dia tapi manis senyumannya. Kalau time uols datang dia dah habis internship tak dapatlah tengok. 
 
 
Aku rasa kalau nak dikira kekurangan hotel ni ialah breakfast kurang variety (tapi sedap). Untuk aku yang tak suka makan nasi dan mee pepagi okaylah. Kedua, swimming pool kecil, dua kali kuak dan sampai hujung heheh... tapi okaylah untuk bawa anak-anak mandi. Bebudak kalau jumpa kolam renang happy selalu :-))
 
 
Jarak lokasi tarikan pelancongan dari The Settlement Hotel Melaka:
Kubu A'Famosa yang dibina pada tahun 1511                 1 km
Bangunan Stadhuys yang dibina Belanda pada 1650an   1 km
Pusat membeli-belah, Jonker Street                                1 km
Sisa Gereja St Paul                                                       4 km
Zoo Melaka, Mini Asean dan Mini Malaysia                   30 km
KLIA/KLIA2                                                                  160 km
 
Sila..sila.. sila tempah bilik di sini. Jangan lupa naik Melaka River Cruise.
 
 
The Settlement Hotel Melaka
63, Jalan Ujong Pasir
World UNESCO Heritage City Melaka
75050 Melaka
Tel : +606 292 1133
Faks: +606 2924700
 


Port Dickson | Bercuti Sambil Belajar Mengenai Alam Di Eco-Edutourism Hutan Simpan Sungai Menyala

Port Dickson | Bercuti Sambil Belajar Mengenai Alam Di Eco-Edutourism Hutan Simpan Sungai Menyala|

Assalamualaikum dan selamat pagi. Hanya tinggal tiga hari sahaja lagi untuk anak-anak menamatkan musim persekolahan pada tahun ini. Cuti kali ini agak pendek kerana telah ditarik sebagai cuti perayaan. Namun cuti tetap cuti... perlulah diisi dengan aktiviti berfaedah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan. Tak mampu pergi yang jauh kita pergi #DekatJe... ke Port Dickson!
 
Dalam blog post yang lalu, Berbelas Tempat Menarik Di Port Dickson, ada satu tempat yang kurang diketahui umum tetapi menarik sebagai tempat seminar, berkursus, berkhemah atau saja saja nak berehat di dalam hutan. Ia bukan sahaja sesuai bagi golongan bujang tetapi juga yang berkeluarga kerana lengkap dengan kemudahan asas.
 
 
Pusat Pelancongan Pendidikan Hutan Simpan Sungai Menyala
Pusat pendidikan ini telah dibuka pada tahun 2014. Bangunan kayu lengkap dengan bilik seminar, perpustakaan dan penginapan berada di tengah hutan simpan Sungai Menyala yang seluas 5470 hektar terhampar hingga ke Kampung Orang Asli Bukit Kepong. Boleh buat aktiviti trekking di sini. Nak menginap bersama keluarga pun boleh, sewa je dorm atau bilik, cuma makan kena beli di luar. Untuk yang datang secara berkumpulan perkhidmatan katering disediakan. Nak camping pun boleh tetapi hanya di sekitar bangunan utama. Jangan risau bab makan tu, ada banyak kedai makan di sepanjang jalan ke kem tentera Port Dickson.

Hutan di Malaysia di kategorikan kepada hutan simpan kekal, milik kerajaan dan hakmilik individu. Jabtana Perhutanan hanya menjaga hutan simpan kekal dan hutan kerajaan. Hutan hakmilik boleh ditebang tetapi permit perlu dipohon daripada Jabatan Hutan sebelum dibawa keluar. 
 
Damainya perasaan berpagi-pagian di sini. Bau tanah, daun sangat menyegarkan.
 


 
 
 
Pokok jelutong yang berdiameter 200cm bermakna usianya 200 tahun. Pokok ini merupakan yang terbesar di Negeri Sembilan.
 
Getah pokok jelutong sebagai bahan dalam pembuatan gula-gula getah (chewing gum).
 
Di hutan ini juga ada pokok meranti yang sangat besar. Meranti apa entah namanya...lupa dah. Terdapat lubang besar di pangkal yang berkemungkinan akibat rekahan pokok. Tak tahulah berapa lama lagi boleh hidup pokok ni.



 Ai di dalam pokok meranti.
 

Encik Mohd Noor menerangkan kepada kami bagaimana mereka menanda pokok. Dua tanda akan dibuat iaitu satu di pangkal pokok dan satu lagi 1.3 meter dari tanah. Bila nak dibawa keluar dari hutan pun ada tanda juga. Bukan senang kerja mereka ni. Kalau hutan landai boleh tahan lagi, kena yang berbukit? Mereka juga akan masuk ke hutan bertiga sebagai langkah keselamatan. Ye lahkan, kalau seorang pengsan yang dua orang boleh papah. Kalau pergi berdua je, seorang lari keluar minta bantuan yang pengsan tu takkan nak tinggal sensorang jer....wuuuu seram.
 
Khidmat staf Jabatan Perhutanan juga diperlukan ketika mencari orang hilang. Mereka lebih pakar dalam selok belok hutan.

Cantik tak pakai baju oren dalam hutan? Nampak outstanding kan warna dia? Itu baru hakak.... kalau awak pakai baju nikah ambil gambar di sini macam mana? Cantikkkkk...

 Bayangkan awak buat post wedding photoshoot di sini dengan kebaya kuning atau gaun mewah meleret seperti yang dipakai Amyra Rosli tu? Bayangkan.... cantik baq hang!
 
Setahun sekali pihak jabtan akan mengambil sampel buah. Yang paling bagus adalah yang terdapat di pokok. Jadi bagaimana hendak mengambilnya? Haa...guna lastik! Dengan lastik gergasi tu orang pun boleh tercampak sekali hehehh... 
 
Bebuli besi dimasukkan dalam beg kecil lalu dilastik ke pokok yang berketinggian 20-50 meter. Kemudian tali keselamatan dipasang sebelum staf memanjat untuk mengambil sampel buat yang tinggi hingga ke pucuk. Perghh... bahaya kerja mereka ni. Tugas berisiko begini mungkin masuk dalam class 3, jadi isi bebetul borang takaful tu. Nyatakan tugas sebenar anda supaya tiada masalah dalam proses claim nanti (jika berlaku musibah).
 
 
Takutnya nak turun.

Penginapan selesa di Hutan Simpan Sungai Menyala
 
Tempahan perlu dibuat lebih awal. Jika datang berkumpulan kita boleh memohon jurupandu arah untuk trekking di dalam hutan simpan ini. Hutan di Malaysia tak sama dengan yang terdapat di Australia, New Zealand atau Austria. Hutan kita jenis hutan khatulistiwa dengan pokok-pokok dan haiwan serta serangga berbeza. Memandai pergi sendiri takut sesat sendiri tak pun disodok dek vavih.
 
Sejak dulu aku ada imipian untuk memiliki resort sendiri. Seringkali Cakra Homestay di Solo akan menjadi benchmark. Lama-kelamaan impian semakin mengecut hahah.... ada homestay kecil pun cukuplah... tetapi bila datang ke sini rasa bersemangat semula nak memiliki my own small resort (berangan dulu). Nak buat bisnes anak-beranak je kononnya, tak payah bergerak jejauh. Sungguh, aku suka sangat dengan design bangunan ni. Kecil tetapi lengkap. Cuma kalau resort aku nak buat sedikit pengubahsuaianlah (ok berangan lagi).
 
Tourism Eco-Education Centre Sungai Menyala ini menyediakan:
2 buah dorm lelaki dengan 16 katil setiap dorm- RM15 seorang
2 buah dorm wanita dengan 16 katil setiap dorm- RM15 seorang
2 bilik VIP- RM100 sebilik
Ruang makan berasingan
Dewan terbuka
10 buah basikal- RM10 sebuah sehari
Pakej trekking 2 jam- RM20 seorang
 
Nak camping bawalah khemah sendiri ya. Pacakkan  di kawasan berumput tu je. Kemudahan tandas dan surau disediakan di bangunan utama. Bawa set bbq sendiri pun bagus juga.
 
Bangunan ini dari hujung ke hujung diperbuat daripada kayu.
 

Di lobi, ada Galeri Penghuni Belantara yang mempamerkan latar belakang kehidupan orang asli di Malaysia. Bahan perubatan, perhiasan badan, replika rumah dan alat perburuan dipamerkan di sini. Bolehlah kita belajar serba sedikit tentang penduduk lain yang hidup bersama di bumi bertuah ini. 
 
 Encik Abdul Rahman dari JKOA sedang memberikan penerangan tentang orang asli. Beliau sendiri orang asli dari Kampung Bukit Kepong, Port Dickson. Rupanya berlainan daripada yang kita biasa tengok di dalam buku kan? :-)
 
 Diantara barang perhiasan yang dibuat masyarakat wanita orang asli di waktu senggang. Ini baru ya cincin belah rotan.
 
Otai fotografi sedang berehat di lobi.
 
 Bilik seminar.
 
Perpustakaan yang luas. Aku berhajat nak lepak di perpustakaan sementara menunggu aktiviti seterusnya tapi semua buku tentang hutan dan pokok je ada huhuu...ingatkan ada lah majalah gosip ke hehehh... #majalahhiburankitabacayangfreesaja #buatapanakbayaryangtakdepekdah


 Di sebelah kiri bilik seminar dan perpustakaan. Di kanan bilik penginapan with bathroom.

Selalunya bila travel aku akan bawa sehelai baju kelawar (kaftan) tu sebab ia selesa dan senang dipakai. Kali ini entah kenapa ambil simpan balik, ambil seluar tidur pula. Berulang-ulang. Rupa rupanya katil double decker di sini kemain tinggi ooiii... boleh rabak baju kelawar kau. Takpun boleh buat tiger show masa naik katil atas hahahah.... Nasib baik adik manis Sinar Harian offer kita katil bawah.
 
Katil di dorm adalah tempahan khas. Diperbuat daripada kayu yang kukuh, ruang bawahnya lebih tinggi dan selesa. Kalu orang di bawah tinggi pun takdelah tertunduk-tunduk. Air cond pun ada... siap duvet lagi. Cuma tak ada individual bed lamp and plug point.
 
Ada dua bilik air dan dua tandas di dalam dorm. Bila dah nak balik barulah kami tahu bahawa yang mengemaskan kawasan dan bilik ini adalah staf Jabatan Hutan itu sendiri. Abam sado kemas bilik kau dik. Kasihanlah juga, masuk hutan dia, menanda pokok dia, kemas bilik dan dorm pun dia. Boleh buat drama pukul tujuh dah ni hehehh.... Ada perancangan untuk penambahbaikan. Takkan nak harapkan mereka buat semua kerja kan? Kalau nak bisnes kenalah fokus bebetul.


Malam yang indah di sini. Bawalah telephoto lens awak tu. Elok juga kalau pergi ke Balai Cerap Teluk Kemang di Klana Resort. Hanya RM25 seorang untuk walk-in guest.
 

 Gambar bulan purnama oleh AJ Alhadi.

Kalau ada Gopro atau fisheye lens gambar hutan seperti di bawah akan nampak lebih cantik lagi, bulat je.

 

 

Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin membuat tempahan sila hubungi nombor telefon di bawah. Telefon pada hari Isnin hingga Jumaat saja tau sebab pejabat tempahan di Seremban, takdo sapo nak kojo hari minggu doh. Waktu operasi di Hutan Simpan Sungai Menyala saja Isnin - Ahad / 8 pagi - 5 petang

Pejabat Hutan Daerah Negeri Sembilan Barat
Tingkat 2, Kompleks Pentadbiran Daerah Seremban
Persiaran S2 A2
70300 Seremban
Negeri Sembilan.
Tel : 06-6014000
Faks : 06-6014004
 
 


 


Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free