4X4 Roadtrip to Southern Thailand | Narathiwat - Pattani 120km

4X4 Roadtrip to Southern Thailand | Narathiwat - Pattani 120km | Waktu di Thailand berbeza sejam daripada kita. Aku set alarm pukul 5.30 pagi pun senang je nak bangun sebab dah 6.30 pagi waktu Malaysia. Otak kita dah diset macam tu kan. Takkan aku nak bangun pukul 7... dah 8 pagi di Malaysia tu... 

Bersemangat pagi tu nak melihat sunrise tapi mendung, dapatlah tengok cahaya matahari yang malap je. No luck.

Dalam konvoi ni arahannya senang saja, semalam dah diperingatkan, "tomorrow 7, 8, 9". Maksudnya wake-up at 7am, breakfast at 8, 9am check-out. Pukul 9am tu mula bergerak. Nak settle bil hotel silalah lakukan sebelum itu. Arahan diberi sekali sahaja. 
Selepas checked-out kami dibawa ke bandar untuk retail therapy. Gila ko... tiga hari berjalan baru dapat masuk kedai hahah... Kami dibawa ke kedai OTOP - One Tambon One Product - barangan di sini adalah dibawah Royal Project yang dinaungi Puteri Raja Thailand. Barangan yang dijual tidak terlalu banyak jenis tetapi harganya berpatutan. 'Golden leaves' yang siap frame tu rasanya less than RM100. Berebut membeli hinggakan barang yang bukan untuk dijual dan bekas meletak barangan jualan pun dibeli hahaha... krezi !

Golden leaf yang menjadi ikon selatan Thailand



Kemudian kami singgah di :

Phra Buddha Taksin Mingmongkol.
  

Aktiviti semalam agak packed so lawatan ke masjid di tunda ke hari ketiga. Pagi tu kami melawat sebuah masjid yang berusia lebih dari 300 tahun, Wadi Al Husein Mosque. Dianggarkan dibina pada tahun 1634 ketika menghampiri penghujung Kesultanan Pattani. Masjid kayu tertua di Thailand ini masih berfungsi dengan baik kepada komuniti islam yang ramai di kampung tersebut. Masjid (atau masayit oleh masyarakat tempatan) ini juga dipanggil Masjid Sam Roi Pi, Talo Mano, Telok Manok atau Talok Manok.
Diceritakan masjid ini dibina atas usaha Wan Hussein As-Sanawi, seorang guru yang berpindah ke Pattani pada tahun 1624. Sebuah quran bertulisan tangan yang seusia dengan masjid ini juga masih disimpan dengan baik oleh bilal. Muzium yang menyimpan artifak berkaitan islam juga terletak berdekatan kampung ini.
SENIBINA MASJID WADI AL HUSEIN DI TALOMANO, NARATHIWAT
Bangunan masjid ini kelihatan seperti rumah kampung dengan kombinasi senibina Cina, Siam dan Melayu. Keseluruhan bangunan kecuali tangga diperbuat daripada kayu cengal tanpa diikat paku, hanya menggunakan pasak. Bumbung asalnya yang diperbuat daripada daun nipah kini beratap genting.
Masjid ini dibahagikan kepada dua bahagian. Bahagian depan dimana terletaknya mihrab bersaiz lebih kecil dan mempunyai tiga lapisan bumbung. Di sinilah letaknya menara yang berunsurkan cina. Ruang solat yang lebih besar dipengaruhi senibina Thai manakala keseluruhan dinding adalah kombinasi Cina, Siam dan Melayu.
Di hadapan Masjid Talomano ini berdirinya Budo Su-ngai Padi National Park yang menjadi tempat membiaknya pokok daun emas/golden leaf (Bai Mai Si Thong atau Yan Da-o) dan berkumpulnya hornbill. Kat Pulau Pangkor pun ada banyak hornbill, dah tengok?








 Pasak



Bagaimana untuk ke Masjid Talo Mano?
Masjid ini terletak di Ban Talo Mano, Tambon Lubo Sawo, 25km dari bandar Narathiwat.

Gunakan Highway 42 dan masuk simpang di Ban Bue Ra-ngae.



Kemudian kami ke Chao Mae Lim Ko Niao Chinese Shrine, Pattani.

Terletak di A No Ru road, ia meriah pada bulan ketiga kalendar cina setiap tahun dengan perarakan berwarna-warni membawa patung Chao Mae di beberapa jalan di tengah bandar, berjalan di dalam api dan berenang merentasi sungai berhampiran Jambatan Dechanuchit.
 





Menggambarkan umur tokong ini.


Hari ketiga ni kami checked-in at C.S Pattani Hotel yang sangat selesa. Hotel ini berinspirasikan javanese/Bali dan menyediakan makanan halal. Bilik deluxe aku tu sangat selesa siap dinding kaca di kepala katil. Buku-buku yang menarik juga disediakan untuk mengisi masa.

Berdekatan pasaraya Big C, hotel ini lengkap dengan swimming pool. Beriya aku nak berenang, sekali check beg goggle je ada... baju renang tertinggal. Hmmm... pandang je lah swimming pool yang besar tu huhu..

Berehat di sini dulu.

**C.S. Pattani Hotel juga menyediakan pakaian renang tapi tak sesuai dengan imej muslimah.

4X4 Roadtrip to Southern Thailand | Sungai Golok-Narathiwat 70km - Part 2

4X4 Roadtrip to Southern Thailand | Sungai Golok-Narathiwat 70km - Part 2 | Sinetron bersambung lagi hehe..

Tambahan cerita Tak Bai. Penduduk Koh Yao fishing village yang cuma seramai 300 orang tu menggunakan bahasa Thai lama. Jarak pekan Tak Bai ke Taba Imigration Check-point cuma 4km. "Kurao salted fish" hanya dihasilkan di Amphoe Tak Bai dan dijual dengan harga setinggi RM1,500 baht sekilogram. Mahal giler ikan masin. Bolehlah hadiahkan kat bos, manalah tahu dapat naik pangkat nanti.
Sepanjang perjalanan setakat ini banyaklah aku nampak orang menjual petrol dan diesel seludup dari Malaysia. Sebut aje nak yang mana... Ron 92/95/97? Botol besar kecil dan bapakkk besar pun ada.
Selepas melawat tiga lokasi dan lunch kami berehat sebentar di Narathat Beach, Narathiwat, sebelum menyambung lawatan ke Shri Ganesha Statue yang bersebelahan dengan tokong dan wat yang dalam pembinaan. Seronok berehat di pantai tu... boleh berehat sambil makan makan, window shopping, mandi-manda atau menunggang ATV.
Aku rasa kawasan peranginan ini bagus cuma kurang popular di kalangan pelancong. Pelancong Malaysia selalunya ke Hatyai, Bangkok dan Chiengmai padahal nak ke Bangkok melalui jalan darat perlu melalui wilayah-wilayah selatan Thailand dulu. Pantai ni berdekatan kampung nelayan dengan bot-bot yang menarik hiasan badannya juga dekat dengan central mosque. Aku tak jumpa public toilet, kembung dah pundi kencing huhuu... tak sanggup pula nak masuk ke tandas yang ditunjukkan peniaga tu, macam tak proper je. Biasanya aku tak risau pun masuk tandas awam di Thailand sebab secara amnya bersih cuma di sesetengah tempat takde water hose. Mereka menggunakan hose yang kena press baru keluar air tu sebab tu takde air meleleh ke lantai. Lagipun BELUM PERNAH lagi aku nampak ada kesan tapak kasut atas toilet seat tu, apalagi air kencing macam kat China sana yukksss!
Perut masih kenyang jadi aku cuma membeli pisang goreng dan ais krim kelapa. Ais krim di sini murah cuma 25 baht, air kelapa 20b. Di Hatyai ais krim tu dijual 50 baht.  
Syok juga lepaking di Narathat Beach ni.




  Ciptakan pengalaman indah bersama anak.

 Perkampungan nelayan sebelum sampai ke Narathat Beach


 Nampak tak corak di badan bot tu? Berseni. Di kedai cenderahati ada dijual replika bot ni.

 Ais krim kelapa yang enak


Kemudian kami ke Shri Ganesha Statue. Yang ini itinerary tambahan.
Sesi berdoa.
 
Lokasi sebelah-menyebelah..




Malam tu kami bermalam di Ao Manao Resort yang berhampiran pantai dan Ao Manao Forest Park. Jika bermalam di sini jangan lajak sampai subuh gajah pulak sebab matahari yang terbit di sini adalah yang pertama di Thai. Kitalah orang pertama yang nampak matahari naik sebelum kawasan lain. Special tu.
Nota:
Sebelum terlupa, orang kata Amazon Coffee yang banyak terdapat di petrol station tu sedap.

4X4 Roadtrip to Southern Thailand | Sungai Golok-Narathiwat 70km - Part 1

4X4 Roadtrip to Southern Thailand | Sungai Golok-Narathiwat 70km - Part 1 | Okay, let's continue the journey.

Pagi tu kami yang muslim ni breakfast di sebuah restoran yang menghidangkan nasi berlauk yang penuh pelanggan. Bepa Nasi Ayam kot namanya. Popular betullah restoran tu. Kita yang nak jaga kesihatan ni kena request teh tarik kurang manis. Kecek Kelate jah.
Seperti yang telah diberitahu sebelum ni, selatan Thai dahulunya dikuasai Kelantan sebelum persempadanan semula oleh British. Sungai Golok pekan Cina, nak kahwin sembunyi pergilah ke Narathiwat nun, cuma 63km daripada sempadan. Keluar daripada imigresen tu drive ke kanan. Eh? hahah..
Yang aku perhatikan stesen minyak di kawasan yang berdekatan Malaysia 'mati'. Macam mana nak bernyawa kalau motor kapcai pun boleh seludup 70 liter minyak? Tapi pak menteri janganlah bagi alasan macam orang tak sekolah pulak bila naikkan harga minyak, nak elakkan penyeludupan katanya (sebelum diapungkan mengikut harga minyak dunia). Yang buat kerja jahat tu mungkin 50, mungkin 100 orang... takkan kami yang lagi 30 juta ni nak didenda pulak. We must have certain regulations with strict enforcement to curb the illegal activities.
 Macam kampung den jo haa.. lombu lepak tongah jalan
Bagaimana untuk ke wilayah selatan Thailand?
Boleh naik bas dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS) atau naik ETS train dari KL Sentral ke Hatyai. Laju! Kalau ada geng boleh konvoi naik kereta atau motor. Di bandar-bandar sana bolehlah disambung perjalanan menggunakan tuk tuk, songteaw atau minibus. Kalau datang dari Bangkok boleh naik bas.
Sepanjang perjalanan di wilayah selatan ni kita akan melalui beberapa pos tentera. Perlahankan kenderaan, senyum, angkat tangan dan jalan. Sesetengah orang melihatnya sebagai kawasan yang tidak selamat. Eloklah kita anggap ia sebagai menambah ciri keselamatan. Beginilah, bila kita nampak security guards menjaga taman perumahan, apakah yang terlintas di fikiran kita? Adakah:
1) Kawasan tersebut banyak kes jenayah? atau
2) Supaya tidak berlaku jenayah?
Ia bergantung bagaimana cara kita berfikir. Bukan hari hari berlaku kes pengeboman. According to TAT official kes keganasan sebelum ini berlaku di kawasan yang jauh dari bandar.
Aktiviti lawatan hari kedua:
Oleh sebab ini program Chinese New Year in Thailand 2016, bolehlah dikatakan religous trail juga. Kami melawat tokong, kuil, wat dan masjid. First time aku masuk tokong dulu di Semarang. Beriya mak owner Hostel Imam Bonjol mengajak kami ke sana. Kali ni lebih banyak, dapatlah melihat budaya orang.
Chao Mae Tomo Shrine
Terletak di Soi Puthon, Charoen Khet Road daerah Su-ngai Kolok, wilayah Narathiwat. Para penduduk telah memindahkannya ke lokasi sekarang dari Ban Tomo di Amphoe Su Khirin. Berhala ini sangat dipuja oleh penduduk tempatan serta dari wilayah berdekatan termasuk penganut Budha dari Malaysia.

Setiap tahun diadakan festival pada hari ke-23 dalam kalendar cina (sekitar April) yang melibatkan upacara sembahyang, perarakan singa, seni akrobatik, persembahan gendang dan berjalan di atas arang yang panas membara.

 

 Seperti kita juga, nak mengajar anak sembahyang kena start dari kecil.

  
Sirindhorn Peat Swamp Forest Nature Research and Study Centre
Ia merupakan satu-satunya hutan paya gambut seluas 192km persegi yang masih tinggal di Thailand. Meliputi tiga daerah iaitu Tak Bai, Su-ngai Kolok dan Su-ngai Padi, kawasan menghjau dengan flora dan fauna yang masih banyak hanyalah sekitar 80km persegi.

Hutan paya gambut ini terjadi akibat pengumpulan air di dalam jangka waktu yang lama. Tumbuhan dan daun mati menjadikannya tanah organik yang mampu menyerap air dengan baik. Proses yang lama dan berulang-ulang ini ditambah dengan limpahan air laut suatu letika dahulu menjadikannya berlapis-lapis dengan lapisan terbawah dikatakan berusian 6,000-7,000 tahun, manakala lapisan teratas berusia 700-1,000 tahun.

Terdapat lebih daripada 400 spesis tumbuhan dan 200 spesis binatang dalam kawasan hutan yang dipelihara ini. Burung yang dikategorikan sebagai spesis terancam seperti Rufous-tailed Shama yang selalunya dijumpai di Sumatra, Borneo and Malaysia serta Malaysian Verditer Flycatcher hanya ada di Sirindhorn Peat Swamp Forest. Tiada di kawasan lain di Thailand.

Lokasi sebegini adalah sesuai untuk percutian keluarga. Kita dapat belajar sesuatu daripada alam semulajadi dan ia lebih menarik daripada berada di dalam kelas. Waktu paling sesuai untuk lawatan antara Februari dan April kerana kurang hujan. Elok juga dibawa kelengkapan melukis, teropong dan kamera untuk lebih menikmati suasana nyaman dalam kehijauan ini. Buat family photoshoot pun ngam (sila pakai baju berwarna kontras untuk kelihatan lebih outstanding). Hanya 10km dari pekan Sungai Golok, rugi kalau tak ke sini.

 






See.... pakai baju kaler terang okeh?





Cara untuk ke Sirindhorn Peat Swamp Forest:

1) Jika memandu kenderaan sendiri, sila gunakan Highway No 4057 (Tak bai-Su-ngai Kolok) kira-kira 5 km. Sila ikuti arah ke Chawananan Road dalam 3 km kemudian belok kiri dan memandu 2 km lagi.

2) Jika dari Bangkok lebih mudah dengan menaiki keretapi ke Su-ngai Kolok.

Waktu operasi : 8 pagi - 4 petang
Jangkamasa diperlukan : Minima 45 minit
Tiket masuk : PERCUMA

  
Wat Chon Thara Singhe
Wat ini beralamat di Moo 3, Tambon Chehe, di tebing Sungai Tak Bai. Pada tahun 1873, Phra Khru Ophat Phutthakhun memohon tanah daripada Phraya Kelantan untuk pembinaan kuil ini yang berada di kawasan majoriti muslim di Tak Bai.

Semasa pemerintahan King Rama V (1909) Malaya masih dibawah jajahan British. Kerajaan Siam pada ketika itu menyatakan bahawa oleh sebab ianya kuil Buddha maka ia sepatutnya kekal berada di wilayah Siam. British bersetuju lalu menjadikan Sungai Tak Bai (Klok River) sebagai sempadan. Dengan sebab itu juga kuil ini turut dikenali sebagai "Wat Phithak Phaen Din Thai" yang bermaksud kuil yang mempertahankan kedaulatan Thai.

Kuil ini mempunyai kawasan lapang yang luas siap dengan beberapa 'wakaf' di tebing sungai untuk berehat. Di dalamnya terdapat mural yang dilukis oleh sami Songkhla yang menggambarkan kehidupan Lord Buddha dan masyarakat tempatan di ketika itu. Muzium juga terdapat di sini tetapi kami tak sempat masuk.

 





Bagaimana untuk ke Wat Chon Thara Singhe?
Untuk melihat wat yang pernah berada di dalam Malaya ini, dari bandar sila gunakan Highway No 4985 (Narathiwat-Tak Bai) ke Tak bai District Market dan belok kiri dalam 100m ke pintu masuk wat.
Kami lunch di tepi sungai Tak Bai di pekan Tak Bai yang pernah menjadi kontroversi beberapa tahun dulu. Ingat lagi tak kisah duka di bulan Ramadhan tu?
Tenang je makan tepi sungai tu sambil ditiup angin sepoi-sepoi bahasa selepas melawat Koh Yao Fishing Village. Kalaulah perkampungan nelayan ini mendapat lebih publisiti mesti ia akan menjadi salah satu tumpuan pelancongan yang menarik di selatan Thai. Very relaxing.
Pekan Tak Bai
 Jambatan baru menuju ke Koh Yao fishing village

 
 Nak cuba panjat pokok kelapa pun boleh.





See you in part 2.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free