Hotel Review + Family Day di Puteri Resort, Port Dickson

Hotel Review + Family Day di Puteri Resort, Port Dickson | Kita kembali ke Malaysia lah pulak, jenuh dah kot membaca My China Trip Hangzhou-Shanghai tu. Ini kisah percutian dua keluarga besar kami. Dua keluarga saja yang boleh commit with short notice. Aku malas nak plan lelama nanti tak jadi lagi. Siapa free datang.

Masa kami ke sini hampir kesemua hotel penuh disebabkan Raptor Watch. Rancangan asal nak sewa PNB Ilham Resort. Aku suka situ tapi sebagai resort rasmi sah sah la penuh. Puteri Resort ni nama lamanya Permaisuri Resort. Kenapa berpatah balik jadi anak dara pulak eh?
 
Dulu aku pernah menginap di sini. Ya, biliknya luas dan selesa untuk keluarga besar. Kali ni kami sewa dua bilik sahaja sebab dua keluarga kan... lagipun yang bujang seronok tidur dalam khemah di pantai tu. Makan, bermain gitar dan menyanyi. Malam unggun api gituh.
 
Cikgu KEMAS tolong uruskan games, mak mak orang buat brunch, yang bujang bahagian bbq dan hiburan. Sempat juga membawa anak-anak ke Rumah Api Tanjung Tuan. Anak-anak yang dah sekolah menengah muka bosan je sebab dah pernah ke sini hehee... adik-adik seronok sebab dah dihembus ke telinga memasing, "syok tau berjalan kaki ke lighthouse tu...".
  





 Cari gula-gula dalam tepung

 Aku wakil perempuan, merasalah naik dua kali. Puak ni bermain banana boat sampai empat kali. Suspen je bila dia nak jatuhkan kita tu. Berdebar tapi syok! Janganlah bawa budak kecil ya, bahaya.
 
Seronoknya tiup belon..!

Balik dari percutian singkat di Port Dickson ni terus memasing plan untuk next trip. Kalau selepas bulan November insyaallah aku join. Harapnya lebih ramai yang datang seperti di Melaka dulu.


Hotel review
Haaa... ni aku nak bagi ulasan tentang Puteri Resort. Meh baca hotel review aku ni.
 
Walaupun kelihatan laut terbentang luas yang memukau pandangan dengan Grand Lexis which was still under construction besides it, aku nak komenlah resort ni sebab kecewa.
 
Plus point : Apartment luas, bilik selesa, pemandangan awesome.
 
I will opt for a cheap, safe and clean place for my solo trip but for a family day MESTILAH yang selesa dan memuaskan hati. Paling penting pastilah air-cond berfungsi dengan baik dan swimming pool untuk bebudak yang bersih dan sesuai untuk mandi-manda. Tapi cuba ko tengok warna air dalam swimming pool dewasa tu? pool bebudak kecil so kalau pool dewasa cantik membiru bebudak yang pandai berenang ni bolehlah ke sana. haishh... aku bertanya pada staff reception tu, tak dicuci ke kolam tu? Dia kata pagi tadi dah cuci. Ekau bia boto dik? Itu bukan cuci... itu cuma simbah dengan klorin yo. Kalau dicuci takkan hijau airnya. Ontah berapa lamo tak begosok. Jangan nak temberang eh, seminggu dua kali aku pergi public swimming pool jadi aku tahu beza ada maintenance ke tak.
 
Lagi satu, tak ada air mengalir di papan gelunsur tu. Kesian bebudak mengharap. Air yang turun di batu pun tak ada. Mereka datang dengan kenangan tahun 2010 dulu yang sungguh menyeronokkan.

 
 
Di apartment, tiada blinds di sinki yang mengadap ke corridor tu. Gila kau, togel macam tu je. Seram je memalam, maka dikorbankanlah towel siapa entah untuk dibuat langsir. Dahlah rumah sebelah kosong. Saluran air di lantai di dapur tu pula tersumbat di hari kedua. Soba jo lah den.
 
Telefon tiada, bila barang yang kita request tak kunjung tiba kita pun turunlah sekali lagi. Buang masa okay? Sayang lemak yang kukumpulkan ni.
 
Bilik air di master bedroom pun menjadi kolam takungan di hari kedua. Di bilik ketiga air air-cond menitik. Mujur aku bukan jenis suka mencarut dan memaki.
 
WiFi takderrrr... mati kutu, pukul 12 dah tidur hahaa tak dapek nak tidur lewat. Wifi kat lobby je, apparaaaa....

Biliknya luas.

Ini pemandangan di medan ikan bakar MPPD.
 

Lagi satu, breakfast voucher dapat 3 aje untuk satu apartment, apa ke bengong? Apartment tu kan untuk enam dewasa? 2010 dulu dapat enam keping. Makin mundur pulak dengan management baru ni.
 
Hmmm... lokasi elok dah, Puteri Resort Port Dickson.... please improve your service ya! Tak boleh mengharap kepada staf kerajaan yang menginap di situ saja.
 
 
***Komen ini berdasarkan apartment yang aku sewa dengan bayaran penuh. Bilik yang lagi satu aku tak tahu.
 

Pelancaran Passport ASEAN dan "Raya with Friends" oleh Gaya Travel

Pelancaran Passport ASEAN dan "Raya with Friends" oleh Gaya Travel | Selamat hari raya... selamat hari raya... kepada teman dan saudara a a a a... semoga bahagia... - lagu Sudirman.

Lamanya tak update blog. Perkakas untuk 'meghapdet' semua diangkut sekali balik kampung tapi jangankan WiFi line U Mobile tak ada di kedua-dua kampung, macam balik ke zaman 90an pulak dah. Nak balas ucapan Selamat Hari Raya Pojiegraphy dan Supermeng Malaya pun tak dapek.

Since masih dalam mood hari raya kita menjengah open house lah pulak di bulan Syawal ni. Ada program baru uols ... chekidautttt !
 
Sebagai langkah untuk lebih dikenali umum serta berhubung dengan lebih ramai penonton, majalah Gaya Travel Nusantara (lebih dikenali sebagai Gaya Travel) telah melancarkan program televisyen terbaru yang diterbitkan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM) bertajuk "Passport Asean". Usaha ini merupakan perkongsian pintar antara Gaya Travel dan RTM selaku penyiar nasional, beserta Air Asia selaku syarikat penerbangan rasmi program tersebut.
 

Majlis pelancaran Passport Asean yang sederhana tetapi meriah. Kelihatan wakil Air Asia dan RTM sedang mengecop passport gergasi sebagai gimik pelancaran program.
 
Orang-orang kuat Passport ASEAN
 
Pengacara Passport ASEAN
 
Selari dengan perlantikan Malaysia sebagai pengerusi ASEAN bagi tahun 2015, 'Passport ASEAN' membawa para penonton Malaysia bersama-sama menjelajah destinasi-destinasi tertentu di sekitar ASEAN. Harus tonton nih, aku belum sampai lagi ke Filipina, Myanmar dan Laos. Selain menampilkan tempat-tempat tarikan pelancongan, ia juga mempoerkenalkan budaya masyarakat setempat dan penginapan di destinasi-destinasi tersebut. Haa... kepada yang suka mencuba hotel-hotel baru dan berbintang jangan lepaskan peluang menonton ya.
 
Hasrat pembikinan program ini ialah untuk mengembangkan minat masyarakat umum untuk melancong dalam rantau ASEAN sebagai satu pasaran besar tanpa batasan. Kalau nak tahu, banyak syarikat penerbangan yang beralih ke rantau ini. Daripada pergi jejauh tak balik modal adalah lebih ekonomik jika dapat mengangkut para pelancong pusing pusing di sekeliling ASEAN aje. Ada beratus tempat kita boleh lawati walaupun berbajet rendah.
 
Diantara penaja-penaja lain yang turut menjayakan program Passport ASEAN adalah:
 
1. Agoda.com (Malaysia & Indonesia)
2. Hotel Quickly (site untuk book hotel one day in advance or the day you want to stay)
3. Hotel Pullman Saigon Centre
4. SelamatBercuti.com
5. Garage51 by Coffee Societe (mochalatte sumpah sedap )
 
Ada 19 penaja keseluruhannya termasuk Air Asia.
 
Selepas pelancaran 'Passport ASEAN, dijalankan pula majlis 'Raya with Friends' sempena Aidilfitri juga di Ruang, Seksyen 16, Shah Alam. Majlis raya santai ini dihadiri oleh lebih 250 tetamu merangkumi wakil media, personaliti berpengaruh, pegawai kerajaan dan pemain industri pelancongan. Agak lama tak jumpa kengkawan, keje bergambar je lah kami kat 'instabooth' tu.  Contact instabooth@gmail.com kalau berhajat nak sewa peralatan mereka di majlis-majlis anda. Aku pun tak sedar diri bergambar hehe.. siap print 2 keping per session lagi.
 
 Kuih muih yang sangat sedap secukup rasa. Tu belum termasuk nasi beriyani, nasi lemak dengan sambal super sedap, mi kari, kambing golek, durian, rambutah ..fuhhh ! Sesia diet sebulan setengah.


 Kemain seronok mawardiyunus.com, letopkeypad.blogspot.com, fatinbella.com dan budakpacak.com. Aku pun terjebak juga hehe...
 
The boys and girls of Gaya Travel magazines
 
Shamsul Bahrine Zainuzzaman's photo.
Gambar dari fb Sharm at Ruang-eventspace.
 
Ingat ya...
 
Hari siaran : Setiap Ahad selama 13 minggu
 
Waktu siaran : 9.30 malam
 
Chanel : TV1
 
Episod pertama : 26 Julai 2015
 
Selain tempat menarik, apa lagi yang best? : Ada kuiz mingguan, ada HADIAH !! Make sure handphone di tangan. Yang paling cepat dan tepat, dia menang! Pemenang episod pertama dapat pakej percutian 3 hari 2 malam di Philea Resort Melaka bernilai RM1,800. Kelas kau!
 
Rajinkan diri melawat www.gayatravel.com.my serta fb, twitter and instagram @gayatravel untuk hebahan terkini.
 
 Selamat Hari Rayaaaaa !!
 
 
 
 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI !!

Tags
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI !!

sumber di sini
 

Sekejap sangat puasa tahun ni, entah berjumpa Ramadhan lagi ke tidak tahun depan tak tahulah. Tiga tahun lalu aku rasa sungguh mencabar berpuasa sebab tengah 'mabuk', kali ini cabarannya lain pula. Bersabar sajalah.

Sempena hari raya yang bakal menjelma ni aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidukfitri kepada semua. Ikhlas dari hati, Maaf zahir dan batin. Drive carefully. Hargai orang yang tersayang.

Jom kita dengar lagu raya kegemaran aku ni ha nyanyian M. Nasir.

https://www.youtube.com/watch?v=rRyQQ9xzcc8



My China Trip | Restoran Makanan Halal di Shanghai


My China Trip | Restoran Makanan Halal di Shanghai | 

Sambung lagi cerita Shanghai aku ni. Harap tak bosanlah ye. Ini tajuk penting, ada orang tak boleh hidup kalau tak dapat makan nasi sehari.
Oleh sebab aku berjalan kaki jadi jumpalah beberapa buah kedai halal yang tiada dalam list aku. Sebenarnya di kota besar China tak susah untuk mendapatkan makanan halal sebab jumlah umat islam yang ramai. Yang makan di restoran halal pun bukan semuanya muslim.
Ini restoran halal di Shanghai, tiga daripadanya di Nanjing Road. Najing Road ini ada west dan east. Yang aku beritahu ni di bahagian timur yang lebih meriah dengan kedai. West Nanjing Road dipenuhi dengan butik and branded store.
1) Berhadapan dengan Hotel Sofitel. Letaknya di tingkat 1.
2) Menghadap Hotel Sofitel, di sebelah kiri ada Restoran Amir. Nampak kelas sikit tak berani den nak masuk hahah.. karang kena zasss credit card pulak hehee
3) Keluar dari hotel Sofitel jalan ke kanan. Restoran halal tu kecil aje di lorong kanan yang kedua kot. Aku rasa Fujian Road, di bangunan sebelah kiri ada tulisan besar berlampu, "Spring".
 
4) Yang ini hasil bacaan aku. Restoran tu berada di belakang Seventh Heaven Hotel (yang ada termometer besar tu). Keluar dari SH Hotel ikut jalan sebelah kiri sampai jumpa simpang - not sure yang pertama atau kedua - yang ada traffic light, restoran dua tingkat tu di sebelah kiri.
5) Dalam perjalanan dari Chi Chen Hotel ada sebuah di bangunan yang bertentangan dengan Home Inn. Tak jauh dari Yuyuan Garden. Metro terdekat L10, L2 jauh sikit tapi boleh excercise kaki. Jarak Chi Chen Hotel ke Nanjing Road 20 minit berjalan kaki.
 

 
6) Berdekatan subway Xioanmen dekat Chi Chen Hotel tu pepagi ada orang Islam menjual roti tempayan. Satu manis satu jenis lagi berbijan. Makan sekeping kenyang weh.



 
7) Kalau nak jauh sikit boleh pergi ke restoran yang berhadapan (taklah betul betul opposite) dengan The Cube Hotel, Pudong. Naik Metro 5 yuan. Letaknya seberang jalan sebelah kiri sebelum The Cube Hotel.


 
Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati.
 
Enjoy Shanghai !!

My China Trip- Shanghai Day 3 | Berjuta Tulips di Shanghai Flower Port


My China Trip- Shanghai Day 3 | Berjuta Tulips di Shanghai Flower Port | Tujuan ke Hangzhou di musim bunga dah tentulah nak tengok bunga sangat. Dengan cuaca yang sejuk dan nyaman memang waktu yang sesuai untuk berjalan. Selain spring musim lain yang sesuai ialah autumn, musim luruh. Masa tu dedaun semua bertukar kuning, coklat dan oren. Sangat cantik !


Hari ni aku berpindah ke hostel lain, SOHO International Youth Hostel yang lebih dekat dengan bandar. Kononnya kalau ada masa nak bergaul dengan orang lain pulaklah. Jangan silap faham ya hostel bukan sahaja disewa golongan muda tapi yang tua pun ada asalkan bersesuaian dengan matlamat masing-masing. Aku pun setakat sempat “hello” je dengan 2 orang mek saleh yang share dorm dengan aku. Itupun aku dah berselubung dengan duvet tapi mata tak mahu lelap, sejuk sangat. Pakai t-shirt lengan pendek je diorang tidur… aku berbungkus tangan dan kaki. Sejuk ooiii…. Pagi pun dah 13C. Time hujan ni lagilah sejuk.
 
Aku memang dah ada detail Shanghai Flower Port tu dan sejak di hostel yang sebelum ni dah bertanya dengan staf tu nacam mana nak pergi sebab semua line metro yang aku search menunjukkan sampai line 11 aje. Masalah bahasa dia nak menerangkan tu satu hal, satu masalah lagi apa yang dia tulis tu membuatkan aku lebih keliru. Tempat tu agak jauh dan mereka pun tak berapa familiar. Sudahnya pergi je sendiri, tawakal je lah.





 
Kepada yang belum tahu menggunakan sistem metro di sana, jangan risau sangat sebab ada versi English cuma kebih baik study dulu dari sini. Sebelum ke mesin tiket tu pun study dulu yang kat dinding tu. Kita kena pilih Line yang final.
Nak ke SFP naik subway Line 2 then turun di Long Yang Road lepas tu naik Line 16 ke Lingang Avenue. Itu takde hal dan aku pun menonong mengikut arrow yang menunjuk ke situ… tapi aku pelik jugak, takkan tak kena beli tiket lain? Hahaa… betul pun… nak keluar tak boleh so aku bagi tau le customer service person tu. Nasib baik tak kena denda hehee.. dia suruh bayar 6 yuan. Staf-staf subway semua baguslah dengan pelancong, manis je muka.
Sampai di Lingang Avenue kena naik shuttle bas pulak, 1 yuan. Senang je sebenarnya tapi memang suspens sikit sebab kalau kita bertanya je cepat-cepat menggeleng atau kata “NO”. Polis trafik pun tak dapat nak tolong oii. Cari yang muka muka student universiti tu mereka mungkin boleh membantu serba sedikit. Mereka ni sure akan cakap “I’m sorry, my English is poor….” tapi mereka akan cuba tolong sebab mereka nak belajar bahasa inggeris.

Di SFP aku ambil beratus gambar... akak seronok uolllsss. Nak tengok tulip free kat Hangzhou dah takde pulak so kenalah membayar 100 yuan di sini. Yang masih belajar tu jangan lupa bawa student card korang kemana-mana ye. You’ll get 50% discount! Yang nak tengok bunga tulip sila datang pada waktu yang ditetapkan. Di waktu lain bunga jenis lain pulak bersesuaian dengan musim.


 Romantiknya honeymoon di sini









Ya Allah, rasa nak tidur baring atas bunga-bunga tu. Rasa macam kat Keukenhof sangat adik kakak… dengan trench coat tu bolehlah kelentong orang nanti hahaa… hai entah bilalah nak sampai sana. Semoga dimurahkan rezeki kesihatan, masa, wang dan peluang. Kalau dapat pergi dengan percuma alangkah bagusnya. Kalau dapat ikut entourage memana mak datin best kot hehe..

Aku berjalan sampai sakit kaki. Punyalah luas tempat ni… itupun aku tak masuk muzium bunga tu sebab bimbang ditinggal bas. Letihnyalah haiii dahlah satu benda pun tak masuk dalam perut aku hari ni, takut masuk toilet punya pasal. Erkkk tak kuasa!


Itu burung apa bah? Murai. Burung apa bah? Murai.. Burung apa bah? Burung Murai sayang








Datanglah sini tengok bunga yang banyak tu. Buat family photoshoot ke memang ngamlah. Aku sampai sini pun sebab Tony Fernandes bagi tiket free tapi masa tu kena fuel charge 200 hengget pulak. Sesiapa yang booking tahun ni untunglah bayar tax aje.
Balik tu aku masih berusaha nak mencari masjid semalam dengan turun di Dijing’an Temple tapi tak jumpa jalan tu. Polis trafik pun menggeleng bila ditanya. Aku pun bila ternampak Nanjing Road teruslah berjalan mencari sesuap nasi. Aku kan lapar? Rupa-rupanya aku berada di West Nanjing Road dan nak sampai ke pedestrian walk ya rabbi rasa jauhnya memaksa kaki yang letih berjalan.

Hari ketiga di sini disebabkan berjalan kaki yang jauh tu aku dah dapat gambaran jelas di mana letaknya People’s Square yang aku kena scam tu, Madamme Tussaud dan sebagainya. Di bahagian barat Nanjing Road berderet high end boutique. Ko sebut je nak brand apa.. Ferrari, Gucci, Prada bla la bla… yang kaki shopping tu eloklah book hotel di Nanjing Road ni. Nanti aku blogkan restoran makanan halal di Shanghai pulak.
Oleh kerana tak berjumpa kedai yang menjual sate kambing jadi aku pun masuklah kedai muslim semalam. Main tunjuklah kat gambar, nampak macam ada campuran mihun tapi nan hado…yang ada cendawan, pucuk tauhu dan lain-lain. Sekali tengok meja sebelah makan roti tempayan cicah daging kambing…menelan air liur kita. Itulah yang tak syoknya berjalan seorang, nak order lelebih pun tak boleh.

Portion sup tu kan besar tapi aku usaha jugaklah nak habiskan isinya, sekali tu si bini tauke ketuk kepala anak kecik dia yang meragam dengan sudu  terus hilang selera makan. Haiya... takde tempat lain ke nak pukul? Semua orang memandang tau. Laki dia pun marah. Potong betullah.
Ishhh... jeling lagi daging kambing meja sebelah sambil berjalan keluar hahah...

Motivasi pagi Sabtu

Tags

Motivasi pagi Sabtu | Jack Ma ialah tauke AliBaba.com sebuah portal jual beli yang sangat terkenal, berasal dari China. Alibaba kini mempunyai 79 juta keahlian dari seluruh dunia.

 
Syahrin Abdul Aziz's photo.

 
Alibaba Group mempunyai sembilan anak syarikat yang berdaya maju. Bermula dengan modal USD20,000 yang dikumpulkan bersama-sama isteri dan kawan, mereka memulakan bisnes dari apartment sahaja.
 
Di bawah ini adalah nasihat dan pandangan beliau tentang perniagaan. Katanya, bila kita memulakan kerja menjual, orang yang mula-mula percayakan kita ialah strangers, orang luar. Kengkawan akan menyorok, yang bau-bau bacang akan meneruskan bagi bau je, keluarga akan memandang rendah. Bila kita akhirnya berjaya, di majlis perjumpaan atau keraian akan dihadiri kesemua yang di atas kecuali strangers. Very true. Oleh itu, layanlah pelanggan itu sebaiknya.


Pegangannya dalam perniagaan :

1) Custom (budaya kerja)
2) Pekerja
3) Shareholder

Kenapa shareholder terakhir dalam turutan tidak seperti kebanyakan syarikat di dunia? sebab... bila syarikat ada masalah atau harga saham jatuh pemegang saham akan meninggalkan syarikat. Yang setia hanyalah pekerja yang yang bergantung harap dan menentukan hidup mati syarikat.
 
Haa... moh baca, aku tak kuasa nak translate. Carilah video beliau di youtube, very inspiring!
 
 
Jack Ma on Sales: 'When doing Sales, the first people who will trust you will be Strangers, Friends will be shielding against you, fair-weather friends will distance from you. Family will look down upon you.
 
The day you finally succeed, paying the bill for every get-together dinner, entertainment, you will realised: Everyone else is present except the Strangers. Do you get the meaning of this?
 
We need to treat our dear Strangers better! And even more so to Friends who know what you are doing and yet still SUPPORT you!
 
Jack Ma once said, 'When Selling to close friends and family, no matter how much you're selling to them, they will always feel you're earning their money, no matter how cheap you sell to them, they still wouldn't appreciate it.
 
There will always be people who do not care about your Costs, Time, Effort, they rather let other people cheat them, allowing others to earn, then supporting someone they know. Cause in their heart, they will always be thinking, 'How much did he earn from me?' instead of "How much did he SAVE/MAKE for me?"
 
This is a classic example of a poor person's mentality!
 
How did the rich people become rich? One of the main reason is because they are willing to SUPPORT their associates business, taking care of one another's interests thus naturally they get back more.
 
Your Friends will in turn support you, thus the circle of wealth continues to grow and grow!
Simple Logic, you will start to get rich once you understand it.
 
Let us treat STRANGERS who buys from us better from today. They are your BEST customers
 
 



 
 
 
 

 

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free