PANCAKE 80 from THE PHILIPPINES @ ASIA MUSIC FESTIVAL 2014

Calling the music lovers...


 










 



PANCAKE 80 REPRESENTING THE PHILIPPINES AT ASIA MUSIC FESTIVAL 2014

Pancake 80 from the Philippines will be performing at the upcoming Asia Music Festival 2014 to be held at Miri, Sarawak on the 3 & 4 October. This is a band comprising five musically talented individuals who share the same interest and love for music of different genres. From reggae, rock, pop alternative and especially new wave music of the 80’s to which they add their own flavor when covering songs.

The band made achievements throughout the course of their career. They have also joined local and international Battle of the Bands and have been recognized for their talents as they have won several awards Most notable was as the grand prize winner of the YAMAHA ASIAN BEAT Band competition with the song “FLAME” This earned them the right to represent the Philippines in the ASIAN BEAT COMPETITION in Hongkong, competing with 10 other bands from different countries on February 2009 in which they were placed third overall. They were also third runner-up at the REDAMP’s search for ASEAN’s next best band with the song “TIME” held at Kuala Lumpur, Malaysia 2010 and more recently, winner of the first HARD ROCK CALLING Battle of the Band competition 2011 by HARD ROCK CAFÉ Makati, making them the Philippine representative to the International HARD ROCK CALLING Battle of the Band competition.

Watch Pancake 80 performing on stage at Asia Music Festival. Other confirmed line-up this year includes SoulMate (India), Salammusik (Malaysia), Masia One (Singapore), Pisco (Taiwan), Retrospect (Thailand), Ras Muhamad (Indonesia) and Mad August (Malaysia).

Get your presale tickets now at only RM25 for adults and RM10 for children/student (aged 3-18) at www.asiamusicfestival.net . Tickets also available from all STB’s Visitors Information Centre located at Sarawak Tourism Complex, Kuching (+6 082-423600), Jalan Melayu, Miri (+6 085-434180) and Jalan Tukang Besi, Sibu (+6 084-340980). Door-sale tickets are priced at RM30 for adults and RM15 for children/students.

For more info kinly check here :  www.sarawaktourism.com
 

Macau On Tour

Tags
Macau Government Tourist Office (MGTO) sedang mengadakan promosi pelancongan ke Macau di beberapa bandar utama di Malaysia with a "Pop-Out Truck"! .

Sure ramai yang berminat ke Macau kan? Jadi inilah peluang anda untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa yang istimewa sangat di Macau tu selain kasino yang super hebat? Pergi melihat apa salahnya, janganlah ko tumpang bertaruh sekali pulak.

Macau tidaklah besar sangat tapi ada juga tempat bersejarah dan menarik untuk kita lawati (dan untuk ber-selfie juga). Tempat yang lain daripada kebiasaan mestilah ada sesuatu yang menarik untuk kita pelajari. Lain padang lain belalangnya.

Tambang pergi balik murah jerrr....so, what are you waiting for? Moh pergi ke promosi bergerak mereka!

Kuala Lumpur
Venue:  Bangsar Village 2
27 & 28 September 2014

Melaka
Venue: AEON Bandaraya Melaka
4 & 5 Oktober 2014

Johor Bahru
Venue: Plaza Pelangi
11 & 12 Oktober 2014

So if you have any enquiries kindly contact them at:
Macau Government Tourist Office
Level 6, Office Tower, No 1, Jalan Nagasari (Off Jalan Raja Chulan), 50200 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +603 2144 2500 l Fax: +603 2148 1357 l Email: mgto@pacificworld.travel
Website: http://www.macautourism.gov.mo

Bayou Lagoon Park Resort, Melaka

haa...kali ni nak story mory percutian 3 hari 2 malam main air di Bayou Lagoon Park Resort splash splasshhh gitu. Apalagi yang lebih menarik di cuti persekolahan ni selain menikmati saat gembira bersama keluarga di water park dalam sebuah resort? Bukan untuk yang berkeluarga sahaja, kem bina insan syarikat korporat pun boleh diadakan di sini.



Berlokasi di Jalan Wakaf Utama, Bukit Katil, Melaka, terdapat dua buah blok yang dinamakan Tahiti dan Amari Villa dengan bilik studio, apartment dua dan tiga bilik serta penthouse. Hanya berjarak 20 minit dari Melaka Bandaraya Bersejarah dan berdekatan kawasan pelancongan Ayer Keroh, resort ini menjanjikan akses yang mudah untuk melihat seni dan budaya yang unik di Melaka.


Foto from Bayou Lagoon's website

Dianugerahkan dengan 4 star ratings oleh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan malaysia, room facilities adalah seperti yang selayaknya siap dengan saluran astro. Aku tak heran pun dengan saluran tv ni, takde masa nak menonton, lebih baik aku berendam dalam jakuzzi. Coaster 25 seaters also available to ferry you to town.

Selain daripada dua gelongsor air yang utama, Bayou Lagoon Park Resort juga menyediakan perkhidmatan rekreasi yang lain seperti mini water polo, paintball sessions, bicycle and tricycle rides, bumper car dan beberapa lagi untuk memenuhi kehendak pelanggan yang pelbagai.






Apa yang lebih menyeronokkan daripada bercuti rehat bersama keluarga di sini? Cuma dua jam berkereta dari Kuala Lumpur...dekat sangat. Nak bergossip pasal artis pun tak sempat, dah sampai. Nak bercerita fasal pilihanraya kecil kat Kelantan nun apatah lagi...memang tak sompek. Dekat sangat dengan Seremban. Sebatang rokok seludup jer...hahaa


 
Sebelum pergi Roman Collosseum yang sebenar boleh berangan sambil bergambar dulu di sini. Semuanya bermula dengan angan-angan...kalau tiada impian susahlah nak sampai. Aku memang rajin berangan huhuuu


We had our team building activities on the second night. Biasanya tak buka memalam but this one special case lah kan. Kalau company uols nak buat team building i suggest di awal pagi atau petang. If in the afternoon dik, paneh bedonting!

Di antara ikan berwarna oren dan dolphin tu ada water bucket. Bila dah penuh je air akan tumpah ke atas gelongsor. Seronok wehhh! Semua gambar yang aku ambil ni diawal pagi sebab tu belum meriah benar lagi...bebudak masih dibawah selimut.


Kalau nak terjun tiruk di sini, baru puas berenang. Water park tu setakat basahkan spender bolehlah, dah tempat budak-budak kan? Buat dalam dalam karang lemas pulak.


Terdapat 309 buah studio room di resort ini dengan keluasan setiap satunya 491kps. Memang luaslah, siap dengan sofa dan mini bar counter. Cuma katilnya bukan saiz super single tetapi setiap bilik ada jakuzzi, tu yang mandi berjam jam.

Yang di bawah ini gambar penthouse. Untunglah maid kita...siap ada bilik sendiri kat penthouse.
 

Pandai sungguh mereka menghidang. Kita yang tak berapa gemar tauhu sumbat pun boleh tergoda.

Ni idea nih. Selalunya lauk pengantin udang ea asik manjek noneh yo...lain kali buek macam ni pulak.

 Orang kuat dapur bersama Mr Seow Cheng Swee, CEO Bayou Lagoon Resort. Makanan melimpah ruah malam tu...bertuahnya tinggal di Malaysia.

Kalau bosan sangat tak ada apa-apa yang nak dibuat bolehlah lepak di sini. Gambar ni diambil di awal pagi, gamers nya pun belum bangun lagi kot.
 

Untuk meeting dan events pula, segala kelengkapan yang diperlukan seperti LCD projector, screen, conference system dan TV disediakan. Meeting room, pavilion dan kanopi sedia disiapkan untuk majlis anda. Discuss je dengan mereka. Masa aku ke sana ada program pelajar matrikulasi seluruh Malaysia kot. Ramai betul masa tu. Itu belum lagi kumpulan lain yang mengadakan kursus di sana. Kelebihan tempat ini selain ianya masih baru, ruang mesyuaratnya banyak, biliknya juga banyak.

Lagi satu yang best, Bayou 9D Theatre! 9D ko...yang aku pernah jumpa 4D je kat Geopark Langkawi tu. Teater 9D yang pertama di Melaka dengan teknologi terkini. Deria kita akan distimulasikan dengan wayang 3D yang menarik (tapi yang zombie tu tak syoklah) dengan kerusi yang boleh digerakkan mengikut penceritaan. Efek dramatik seperti kilat, buih, hujan, salji, angin, api dan sebagainya. Jenuhlah kalau nak taip semua heheee...


http://www.bayoulagoon.com.my/BLR.Upload/BLR-EN-US/CMS/Promotions/Artwork.jpg

Pakej perkahwinan pun ada bermula dari RM788 semeja untuk 10 orang. An event last a day, memories last forever. Buat yang terbaik walaupun tak mewah biar jadi kenangan manis seumur hidup. Kenduri kahwin ni sekali je dik. Mana ada orang buat kenduri no 2 meriah tak hengat, nak kena 'potong' dengan yang no 1? hahaaaa....berani le ko.

Bayou Lagoon juga telah memperkenalkan premier membership card yang banyak kelebihannya. Terdapat 10 benefits untuk pemilik kad keahlian ini. Sesuai sangatlah kepada parents yang suka membawa anak-anak ke water park. Sila semak website Bayou lagoon untuk maklumat lanjut ya. Dan,  grand launching akan diadakan 7 Oktober ini.

Sila sila silalah ke sini...

Bayou Lagoon Park Resort
Amari Villa
Jalan Wakaf Utama
75450 Bukit Katil
Melaka

Tel   : +606 2330 888
Faks: +606 2533 888
Emel: reserve@bayoulagoon.com.my
Website: www.bayoulagoon.com.my














Cara mengenali jantina nangka

Pernahkah anda terfikir untuk mempelajari cara mengenali jantina nangka?

Yang berkain pelekat ni jantan

Yang ber-skirt dan blouse betina

MUAHAHAAAAAA...!!

Relax jap. Penat update blog hahahaaaa.....kain pelekat 7000 benang lagi tu

Homestay Sri Paya, Kulai Jaya | Pengusaha Produk IKS yang berjaya

Pelancongan adalah perniagaan. Pertanian juga perniagaan.

Untuk menampung keperluan pelancong, negeri Johor yang maju menawarkan pelbagai jenis penginapan termasuk homestay yang selesa dengan harga yang berpatutan. Sebahagian besarnya adalah lengkap berperabot untuk kemudahan kita. Kampung yang ingin menyertai program inap desa perlu memenuhi beberapa kriteria yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan sebelum diberikan lesen.Salah satu syaratnya adalah minima 10 buah rumah menyertai program tersebut di dalam satu-satu kampung.

Ada juga homestay di Malaysia ni yang betul-betul rumah kampung tradisional. Yang begini lebih diminati pelancong asing terutamanya dari Jepun suka hinggakan kalau homestay tu diperbuat daripada papan dan batu mereka memilih untuk tidur di tingkat atas (rumah papan). 

Kali ini aku berpeluang ke Homestay Kampung Sri Paya yang terletak daerah Kulai yang hanya berjarak 20km dari kotaraya Johor Bahru. Aktiviti atau tarikan yang terdapat di kampung ini seperti permainan tradisional, persembahan kuda kepang, tarian dan muzik serta lawatan ke ladang dan tapak pertanian. Industri kecil dan sederhana juga menjadi sebahagian tarikan ke sini. Maju bisnes pakcik makcik ni....

Homestay Kampung Sri Paya ditubuhkan semenjak 6 tahun lalu dengan penglibatan 25 buah rumah. Selain program homestay yang mana kita akan tinggal bersama tuan rumah, terdapat juga kampung stay iaitu kita sewa sebuah rumah. Produk makanan yang dihasilkan di kampung ini diantaranya ialah otak-otak, tempe, mi siput dan cendawan. Di Johor, terdapat empat jenama otak-otak yang terkenal iaitu Otak-Otak Kempas, JB, Muar dan Sri Paya.


Kami berehat sebentar di rumah Hj Arifin. Besar Betul rumah dia. Rumahnya dibahagikan kepada dua bahagian, bila ada penyewa bahagian tengah akan dikunci jadi penyewa ada privacy. Homestay beliau yang berbilik 5 itu disewakan dengan kadar rm300 sahaja semalam.


Kami datang di musim buah so kami buat macam kampung sendirilah. Ada yang sampai memanjat pokok. Nak aku pos gambar di sini ke kak? hahahah....karang dia remove aku dari friendlist pulak ;p Yang lain sedang berseronok bermain bola sepak dengan berkain pelikat.

Hj Arifin membela empat ekor harimau. Kalau ko nak pedajal kengkawan sendiri please make sure dia takde masalah jantung ya. Harimau ni digunakan untuk menghalau monyet/kera. Hasilnya positif dengan syarat harimau tu perlu dialihkan kedudukannya setiap hari. Monyet cerdik tau.

Kami dibawa ke Zai Foodstuff untuk melihat cara pembuatan mi siput. Cara membuatnya sama seperti pembuatan mi kuning tetapi dikeringkan selama sehari sebelum dipaketkan. Penghasilan sehari adalah sebanyak 60-100kg dan dipasarkan sekitar Johor. Ia boleh digoreng, direndam untuk melembutkan lalu dibuat mi sup/kari atau dibuat murtabak. Yang bergoreng rupanya seperti inang-inang yang banyak dijual di Melaka tu tetapi inang-inang diperbuat daripada pulut.



Kemudian kami melawat Kempas Food Enterprise pula. Perusahaan ini mengeluarkan makanan sejuk beku untuk dipasarkan sekitar Johor. Kenapa tak sampai ke luar Johor? Yang ini pun dah tak terbuat, katanya. Murah rezeki dia.

 Cerewet jugak proses membuat otak-otak ni

Tak susah manapun memproses tempe tapi kacang soya perlu direndam selama dua hari. Aku suka tempe tapi setakat ni kulit muka belum cekang lagi walaupun selalu makan tempe. Tipulah 'doktor' tu...

Kemudian melawat ladang cendawan pula. Menanam cendawan nampak je macam senang tetapi susah jugak, kena mengukus selama 10 jam. Kelembapan habuk kayu+serkam padi+ kapur pertanian perlu tepat. Nak menyuntik benih perlu dibuat di dalam bilik khas dan bukan sembarangan orang dibenarkan masuk untuk mengelakkan jangkitan bakteria. Haiii cerewetnya...aku beli jelah kat kedai.

Baguslah penduduk Kampung Sri Paya ni, tak mensia-siakan masa mereka. Ada yang menyewakan rumah, ada yang bertani dan memproses makanan. Yang penting kedua-dua bidang ini kait-mengait untuk memajukan kampung disamping meningkatkan pendapatan penduduk.

Produk homestay sesuai kita terokai secara berkumpulan. Kepada yang berminat untuk merasai pengalaman di sini bolehlah berhubung dengan:

Koordinator, Hj Mohd Lazim bin Abu Bakar 016-7163071
Setiausahanya, Hj Ahmad bin Mohamed 019-7007008
Emel : hjahmadmohamed@yahoo.com.my
website : www.kgsripayahomestay.blogspot.com

Kampung Sri Paya Homestay
C108-A, Jalan Susur Masjid 2
Kg Sri Paya
81030 Kulaijaya
Johor

**Inilah pertama kali aku jumpa homestay yang siap booklet bagai. Sudah pasti program ini diuruskan dengan baik di sini. Bak kata Tun Ling Liong Sik elok kepala ikan maka eloklah badannya.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free