BORNEO JAZZ 2014 TICKETS GO ON SALE !








 





Early bird tickets offer for the upcoming Borneo Jazz in Miri, Sarawak are now on sale at www.jazzborneo.com.

Early bird tickets priced at only RM30 for adult single entry and RM55 for a 2-day pass. Children under the age of 12 years will enjoy RM15 on each purchase of single entry ticket during this period and RM25 for a two-day pass. This offer is valid until 31 March 2014After this offer, ticket price will increase to RM50 for adult for single entry and RM95 for a 2-day pass. Children tickets will be RM25 for one day and RM45 for 2 days. These will be available until the event day itself when ticket prices will be RM70 for adult for a day and RM130 for a 2-day pass. Children tickets at the gate will be RM30 for a day and RM50 for 2 days.

Running over the weekend 9-10 May at the Parkcity Everly Hotel in Miri, Borneo Jazz promises two days of fine jazz music withgreat food and a craft bazaar at a very beautiful beach resort ambience.

Now in its ninth year, the festival will ensure wonderful Jazz music in an exotic setting. Apart from the stage, the program this year will showcase marching bands from school bands who have participated in international competitions. They will kick off the programme daily. After the stage shows, those of you who have not had enough of the jazz music, you will be able to have a jam session with your favourite bands. For those whostill want to party, we will have a Club Set with a well known DJ at the venue.

The lineup this year is without doubt an exciting one. The festival will be featuring bands from countries never featured before and also bands having repertoires that are unique. Borneo Jazz will be featuring a band from Georgia - Iriao, which is an ethno-jazz band and their repertoire has been recognized by UNESCO as being a masterpiece of oral immaterial heritage.

Brassballett from Germany – the first and only show worldwide where musicians will play their instruments and dance at the same time, a unique performance not to be missed. Vocal Sampling – salsa band, and all-male a-cappella musical group from Cuba. They are a very well-known band and a crowd pleaser. In the last 2 years, a capella acts have been a show topper at Borneo Jazz. Their album “Cambio de Tiempo” was nominated for 3 Latin Grammy Awards. Mario Canonge - a great virtuoso and showman playing creole jazz with West indies rhythms from Martinique/France, also a first Matinique band at the festival. YK Band from Indonesia who will feature Jazz from Samarinda with hints of Borneo flavours. Anthony Strong – hailed as “England’s new jazz superstar" from UK. He beat Gregory Porter, Michael Bublé and Harry Connick Jr. to become No. 1 on the iTunes and No.2 on the www.amazon.com jazz charts in the USA.

From the local scene, Diana Liu the Sarawakian born artist who plays various jazz, bossa nova, gospel and funk/soul and will represent Malaysia/USA/Taiwan. Among members of her band will be our very own Lewis Pragasam who will be on drums. Another Malaysian band will be Junkofunc, a highly energetic rhythms with a touch of soul and lashings of func. The group plays a punchy brass, powerful vocals and pounding rhythm section. 

For more information on the festival program and for details of ticket outlets please log on to www.jazzborneo.com.



PNB Ilham Resort, Port Dickson...Sun Sea Serenity

Tags
Lebih kurang 12 tahun dulu aku pernah menginap di PNB Ilham Resort, Port Dickson. Perasaan masa tu sangat sukerrrrr..... Kini setelah berbelas tahun perasaannya masih sama ditambah pulak dengan aktiviti yang membuatkan poluh mencieh-cieh.

Terdapat dua resort lain dibawah uruselia PNB iaitu PNB Darby Park dan PNB Perdana Kota Bharu. Dibuka semenjak 1995 ia adalah milik penuh PNB. Ia sangat sesuai untuk honeymoon dan berkursus. Fishing trip pun bisa diatur..... Terletak bersebelahan dengan Tanjung Tuan Light House dan Tanjung Tuan forest reserved merupakan kelebihan kepada tempat beristirehat ini berbanding hotel lain di sekitar daerah tersebut.

PNB Ilham Resort terletak di penghujung Tanjung Tuan mengadap Selat Melaka dan kira-kira 18km dari bandar Port Dickson. Resort ni sebenarnya di dalam mukim Alor Gajah tetapi alamatnya adalah Port Dickson maybe atas sebab komersil. Kira penghujung PD lah ni. Dengan compound yang luas dan private beach serta servis yang tip top sudah pasti inilah diantara penyebab occupancy rate tinggi. Kepada sesiapa yang tak biasa bercuti di PD, please make early reservations because PD famously known as a weekend gateaway due to its closeness to Kuala Lumpur. Lagipun pantai di PD lebih cantik daripada kawan sekampung dia.


The lobby... yang menyerlahkan seni ukiran Melayu

Terdapat 65 akomodasi di sini yang hampir keseluruhannya adalah apartment yang lengkap dengan ruang rehat, ruang memasak dan makan, kemudahan bilik air di setiap bilik, mini bar, televisyen dan telefon. Tak share bilik air dengan ramai orang tu dah terlebih bagus. Bilik-bilik tersebut adalah:

2 / 3 / 3 (groundfloor) / 3 and a half / 4 bedroom /  superior and standard room. Superior pun dah bagus. Harga promosi masih berlansung sehingga 31 Disember 2014. But if you book through agent you can get cheaper. Kalau sewa yang 4 bilik tu sangat berbaloi if pergi ramai-ramai. Manalah tahu kan ada kenduri-kendara di area Alor Gajah ke.... PD ke.... share lah beramai-ramai. Kenduri pukul 12, pagi tu kita berendamlah dulu dalam swimming pool.





Serambi Coffee House letaknya hanya bersebelahan lobi dan dan ia didekorasikan untuk merefleksi kekayaan  kesenian Melaka dan Negeri Sembilan. Manakala The Gazebo dibuka dari senja hingga larut malam pada hujung minggu untuk mereka yang ingin bersantai dan berkaraoke. Resort ini telah dianugerahkan sijil "Patuh Syariah" oleh SIRIM.

Untuk wedding packages it starts from RM35 per pax with a minimum of 200 pax. Resident chef di sini ialah Chef Zam Zam yang pernah mencuba nasib di Masterchef dulu. Bermula dari tahun 2014 ini pihak resort memfokuskan kepada penyediaan makanan tradisional. Maknanya kalau kita booking untuk kursus ke seminar ke boleh request nak makanan tradisional asli. Ko kena cuba ikan tenggiri masak asam dan rendang itik hasil air tangan chef ni..... memang sedaplah! Two thumbs up! Bersusun lauk wehhh sampai tak tahu mana satu yang nak dimakan. Kali ni aku tak ambil ayam lansung dok bedal ikan sesaja. Menurut chef juga, mereka tak pre cooked makanan/sos (kan biasa food outlet/hotel buat macam tu). Kesemuanya disediakan selepas menerima tempahan. Takdo main celur lepas tu curah kuah yang dah siap dibuat terlebih dahulu.

Menjelmakan konsep kesultanan Melayu Melaka. Kat rumah uwan aku ada tangga macam ni.

Feng shui
 Bubu tok moh ni .... patutlah MH370 belum dijumpai lagi.. ada orang kebas bubu dia


Teambuilding can be tailored to requirement. Kalau ada 20 orang dah boleh book untuk teambuilding activities.
Siapalah si kurus yang pakai safety jacket sebelum aku ni .... tak boleh nak klip haaa....
Ni mokcik tengah bersiap nak buat repelling. Dah berani you sebab baru 3 hari sebelum tu mencuba di Kalumpang Resort and Training Centre. Tapi taklah kusangka dari setinggi tingkat 3 di Kalumpang terus kena turun dari tingkat 9! Comeh acik. Tapi masih mampu tersenyum manis depan video camera okeh! Kamera siapalah tuu....


Tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di sekitar PD ialah Cape Rachado Light House (Tg Tuan), shopping at Dataran Kemang, Royal Army  Museum, Fort Kempas Historical Site, Fishing at Tg Agas Jetty, Tg Tuan Reserve Forest, PD Saturday night market, Ostrich Farm, Fort Lukut Historical Site and X-treme Park. Ada lagi satu... Baden Baden Bundle berdekatan tapak pasar malam huahuahuaaaa.... besar giler bundle tu!


Dari highway Seremban-Port Dickson tu, bila dah sampai hujung (round about) ambil kiri dan terus lagi dalam 7km kot. Senang aje nak ke sini sebab ada banyak signboard. Bila jumpa kem tentera, masuk kanan.

Untuk maklumat lanjut boleh berhubung terus dengan:

PNB Ilham Resort
Batu 10, Tanjung Biru
71050 Si Rusa
Port Dickson, NS.

Tel : (606) 6626800
Faks(606) 6625646
Emel: reservation@ilhamresort.com
Website : www.ilhamresort.com

Suka hati korang laaa.... aku nak makan

Kalumpang Resort and Training Centre

Tags
Untuk beberapa blogpost aku akan bercerita tentang tempat yang sesuai untuk merehat minda, berkhemah dan melakukan aktiviti team building. Cerita Bangkok-Kanchanaburi-Pattaya kena tangguh dulu... uiiii ada nasi lemak telanjang wakakakaka....ko jangan tak baca nanti.

Kali ni kami pi Kalumpang Resort and Training Centre. Seumur hidup inilah kali pertama aku sampai Kalumpang dan daerah Kuala Kubu Baru. Terletak kira-kira 1 jam dari Kuala Lumpur, simpang ke resort berhadapan dengan Balai Polis Kalumpang.

Para peminat outdoor activities jangan lepaskan peluang ke sini. Ada berbagai pakej untuk disesuaikan dengan berbagai golongan seperti pelajar sekolah, remaja dan golongan pekerja. Diantara aktiviti yang terdapat di sini ialah.... den cito sikit yo lah yo.... banyak na nak ditaip...

- laluan merentas hutan dann sungai
- merentas halangan
- memancing ikan
- night safari
- pakej 4 WD
- paint ball
- white water rafting
- pakej family day
- pakej perkahwinan
- pakej buah-buahan tempatan (bermusim) dan lain-lain

Jungle Trekking
- antaranya kita akan diajar cara menggunakan kompas, safety knowledge, teknik mengambil air

Night Walk
- menguji confident level

Explorace
- yang ni ada macam-macam

Water Explorace
- antaranya buat rakit, river crossing

Explorace (heavy)
- antaranya obstacle, survival cooking, mountain rope

Kemudahan yang disediakan cukup lengkap untuk latihan luar dan boleh disesuaikan berdasarkan bajet kita. Nak asrama...ada, nak chalet...ada, nak tapak khemah...ada. Apo yo ondak lai? Kafe pun ada tapi gambar yang di bawah ni disediakan oleh Kalumpang Grill yang terletak di kawasan lain tetapi dimiliki oleh orang yang sama iaitu Encik Hasni Hj Mohd Khir.


Steamboat dan grill sekaligus

Ada beberapa jenis penginapan di sini, chalet juga berbagai saiz mengikut kesesuaian kita.

Yang paling syioknya  sungai inilah. Kalau kita buat flying fox kita akan stop sebelum orang yang mandi manda tu. Flying fox ko wajib cuba

Orang belakang cepat baca doa! heheheh

Inilah kali pertama aku naik 4wd dan terus dapat tengok sendiri cabaran yang peminat sukan ini hadapi. Terbalik ko... nasib baik bukan jip kitorang. Jip yang kami naik cuba mendaki bukit 2 kali tapi tak lepas, kali yang ketiga baru berjaya. After 1 round mencuba lagi tak berjaya jugak kami pun bertukar ke kenderaan lain. Sementara menunggu turn nak memanjat bukit haaaa ko.... terbalik yang merah tu. Penumpang depan balik ke resort berjalan kaki, trauma gamaknya.

Kemudian kami dibawa ke arah lain, melalui hutan dan bertanah lembik. Jalannya ko jangan cakaplah berlikunya (kalau aku pandai nanti aku upload videonya) sampai awek sebelah aku tunduk memandang lantai hahahha.... yang seorang lagi di sebelah awek tadi dok membaca surah sampai aku boleh dengar adohaiiiii.... kelakar giler! Aku pun takut jugak tapi masih mampu merakam video. Pengalaman naik roller coaster di Genting 20 tahun dulu lebih menakutkan aku. Sampai sekarang tak pernah naik lagi benda berpusing turun naik terbalik tu. Dibagi tiket free pun tak hingin dah. Kocut poghut den.

Patutlah driver aku tak bagi ikut masa gi Mount Bromo dulu.... akak kan pregnant masa tu. Terhentak-hentak mau terberanak kalau ikut jugak.


Lepas sesi pengenalan dengn 4wd kami buat aktiviti outdoor yang lebih best lagi.... high rope, repelling dan flying fox. Aku try dua aje dan sesungguhnya aku tak menyesal tak mencuba high rope tu. Sakit segala otot wehhhh.... sangat mencabar.

Halangan-halangan tu tu diberi nama buaian berayun, titian usang, roda pantas dan benang halus.

Yang ini tempat permulaan flying fox. Lepas dipakaikan tali keselamatan guide akan tolak, kalau tak tolak agaknya jenuh la tunggu bila kita nak mula meluncur heheheh... 1st time mestilah takut. Kalau u all mencuba flying fox jangan lupa rakam dengan video. If you are using dslr klipkan talinya ke baju. Fuiyyoooo...memang best! Terujaaaa!! Ya Allah best sangat yang ini.

Yang ini aku pun tak buat, sekadar menjadi videographer saja sebab tuan punya video pun sibuk nak mencuba jugak. Jadi aku pun menawarkan diri shoot untuk dia. Ya rabbi beratnyalah video camera tu, dah lah kena mendongak sepanjang masa.

Di bawah ni halangan yang pertama. Fikir sebelum mencuba ya sebab once ko dah start NO TURNING BACK! hahah..... siapa nak tolong ko kalau nak berpatah balik? redho ke tak redho ke kena tamatkan jugak sebab takde jalan turun melainkan penghabisan halangan. Aku rasa kalau halangan ni dibuat yang terakhir peserta akan kehabisan tenaga.

Aku bukan tak nak mencuba tapi masa tu aku pakai selipar jek dan malas nak balik ke bilik, kena turun naik bukit hmmm malasssssssss


Tetapi akhirnya terjebak jugak. Bermula dengan repelling diikuti dengan flying fox. Best woiiiii...!!

Oleh kerana kena pakai kasut so aku pinjam je lah dari seseorang. Biarlah besar 1 saiz pun asalkan aku tak payah balik ke bilik (sayang lemak gituh). Ingat senang ke nak meyakinkan orang yang penakut dengan ketinggian? Banyak soalan yang guide tu kena jawab tau sebelum aku turun dengan jayanya. Diantara soalan aku ialah:

- Dik, kalau akak pengsan macam mana? Jatuh tak?
- Kuat ke tali ni dik?

Nak naik ke atas ni satu hal. Ko nampak tak tangga tu? Mata tangga tu agak condong dan bergigi for safety. Jadi masa naik tu aku hanya memandang ke anak tangga dan ke hadapan mencari tempat berpaut. Bila dah siap diikat kat atas nun dan diajar bagaimana nak turun aku pun hulur sebelah kaki tapi naik balik sebab tak confident wakakkaka.... ada soklan lagi nak tanya....aduhaiiii....letih adik tu nak menjawab. Then all are history. Macam nak try lagiiiii....

Repelling ini ada 3 cara:
1) Normal- macam yang aku buat tu kaki lurus ke dinding. Cara ni memula je rasa seram sikit tapi masa turun tu takda apa-apa pu sebab kita tak memandang ke bawah.

2) Australian- motif bagi nama Australian? Kita berjalan macam biasa tapi muka menghala ke bawah. Badan kita akan lurus macam kaki aku tu. Belum berani lagi dik.

3) Spider- gaya spiderman, kepala yang turun dulu kaki di atas tetapi tangan tetap mengawal tali untuk turun.

Untuk pakej team building, motivasi/wawasan, jatidiri/binainsan minima 20 peserta diperlukan. Kepada yang berminat untuk mendapatkan lebih maklumat tentang pakej-pakej yang disediakan, bolehlah berhubung dengan :

Encik Hasni Hj Mohd Khir
Kalumpang Resort and Training Centre
Lot 425 & 427, Jalan Sg Inki
Kg Pasir Putih
Kerling, 44100 Hulu Selangor, Selangor.
Tel/faks: 03-60491969
Emel: kalumpang_resort@yahoo.com
Website: www.kalumpangresort.com.my

Atau di pejabat jualan:

37A, Jalan Lawan Pedang 13/27
Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.
Tel: 03-55109145 / 55111204
Emel:  kalumpang_resort@yahoo.com

Best sangat kat sini!

Klana Resort Seremban - myTeambuilding Destination

Tags
Kebanyakan daripada kita mempunyai rutin hidup dan bekerjaya yang sama, kerja 9-5 atau mengikut waktu anjal, copek start kojo copek juo balik kojo. Macam jiran aku berulang ke Kuala Lumpur dah berbelas tahun, kalau gril rumah dia streeeekkkkkk..... itu pukul 5.45 pagilah tu, tak payah guna alarm clock. Dia akan naik motor ke stesen bas dan naik bas pukul 6 pagi.

Setiap hari kita buat kerja yang hampir sama, bergaul dengan orang yang sama dan kadang-kadang mengalami masalah yang sama berulang-ulang, bosan gila sampai boleh menurunkan produktiviti. Di pejabat pulak kekadang ada yang bermulut puaka so, untuk mengekalkan mood bekerja dan menambah produktiviti untuk achieve the end results as planned eloklah kiranya mana mana syarikat mengadakan teambuilding demi kebaikan bersama.

Teambuilding biasanya diadakan dalam 2 session indoor and outdoor. Yang indoor tu biasalah dipecahkan staf ke beberapa group, dengan flip chart, bagi idea begitu begini....kesemuanya untuk mengeratkan lagi hubungan sesama pekerja dan memberi idea baru demi kelansungan syarikat. Untung tak banyak bermakna takde bonus, huh bahayes! Bagi aku part outdoor yang bagusnya tapi tak semua hotel menyediakan kemudahan tersebut disebabkan oleh ketiadaan tempat yang sesuai.

Klana Resort Seremban menawarkan kemudahan tersebut. Dan sememangnya resort ini dikenali sebagai "myTeambuilding Destination". Oleh kerana fokusnya di situ sudah pasti pihak resort 4 bintang ini all out demi kepuasan pelanggan mereka. Aktiviti yang telah direka adalah untuk anda berseronok sambil memahami betapa pentingnya team spirit.

Ko tengok jelah deme nih... nampak macam senang kan? Kalau takde orang pegangkan buluh tu takkan bolehnya naik ke atas sambil berdiri. Orang yang kat atas tu pun perlu disokong kalau tak sure jatuh.

Yang ini ko jangan salah faham pulak bukannya main teng teng. Leader bagi arahan secara simbolik dan orang yang menerima arahan kena mencerna arahan dengan cepat, tepat dan betul.

Macam senang jerrr

Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Yeahhhh pakat pakat tolak dia!

Aku tak pernah berjaya sampai ke hujung... tererlah akak ni. Kekuatan tangan sangat diperlukan di sini.

Gambar-gambar di atas ni cuma part memanaskan badan aje.... the more challenging one kat bawah ni haaa...aku tunjuk sebahagian ja naa
I tell u, kalau sekali u berjaya melalui tali kat atas pokok tu sure you akan bertambah yakin dengan kebolehan diri you. Mesti ko rasa tak sangka aku berani macam ni. Lepas tu mesti ko akan lebih yakin untuk menerima task yang lebih mencabar di pejabat. Jangan takutlah, guide dah expert dalam bab extreme activities such as flying fox, high ropes and rapelling.

Selain daripada yang ini you all akan diminta membuat raft dalam masa yang ditetapkan, berkayuh dan dismantle raft tu semula. Haaa...pandai pandai koranglah fikir macam mana nak membina raft supaya tak tercabut masa berkayuh dalam kolam nanti. Akak dah buat dik, ofkos group akak ko menang.

Selain daripada teambuilding, Klana Resort Seremban juga ada meeting packages untuk half day and full day with a minimum of 15 persons. Dengan menempah pakej mesyuarat atau seminar pihak syarikat akan menerima :

- complimentary backdrop
- complimentary usage of meeting room
- complimentary basic PA system, rostrum & microphone
- complimentary flipchart, whiteboard with marker pens, paper & writing materials, bottled drinking water & mints

Lokasi
Klana Resort terletak cuma 45 minit memandu ke selatan Kuala Lumpur dan 3 jam dari Singapura. Kalau naik kapal terbang, juga 45 minit dari airport.

Terdapat 230 bilik disediakan yang kesemuanya ada balkoni. Besar biliknya. Wifi pun adaaaaaa..... takkanlah 4 bintang takde wifi kan??

Restaurant & Lounge
Cascade Lobby Lounge
Selera Coffee House
Xinjiang Court Chinese Restaurant
Yuri Japanese Restaurant

Kemudahan Rekreasi
Gimnasium
Swimming pool (jenuh la ko berenang wehhh...besar!)
Seri Ratu Spa (kalau u all gi meeting letak wifey kat sini)

Alamatnya camner?
KLANA RESORT SEREMBAN
PT 4388, Jalan Penghulu Cantik
Taman Tasik Seremban
70100 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel : 06 7667888 (Ms Rani)
Faks: 06 7667999
Emel: info@klanaresort.com.my
Website: www.klanaresort.com.my


Coming together is a beginning
Keeping together is process
Working together is SUCCESS

Wowwww dapat cek!

Tags
Adehhhh.... camano nak poi bercuti ni.... duit minyak nak pergi bank-in pun tak lepas (tepuk dahi).


30% off at Klana Resort Seremban !

Tags
Hai uolllssss...!

Hari ni dah masuk Saturday, ada banyak free time but dunno where to go? With this haze and heat apa kata bawa the loved ones for a delectable feast at Klana Resort Seremban? 30% discount uolllssss ....

Tak kisahlah kalu mu duduk di Kolumpo ka Seghomban ka... meh la sini berehat sambil makan makan dengan keluarga. Dari KL ke sini baru sejam. Kalau nak senang from PLUS highway keluar kat tol Port Dickson tu (after tol Seremban), jalan terus kat bawah then bila nampak signage ke Kuala Pilah, ambil kanan. Lopeh tu toghuih yo sampai jumpa traffic lights ambil kiri and ke depan sikit akan nampak bangunan MARA di sebelah kanan, haaaa.... ambil kanan dan kanan lagi. Tak jauh dah tu.


Lokasi hotel ni memang best, berada di kawasan kehijauan. Kalau bosan duduk dalam hotel boleh je jalan-jalan ke lake garden atau sewa basikal di taman bersebelahan. Kalau book reramai boleh buat teambuilding sekali.

Yang paling best-nya, stay 1 night dapat free breakfast for two at only RM175 nett and malam kedua cuma RM155 sahaja (nak pengsan!). Bilik dan swimming pool besar beb, 4 star gittew. Giler best!!

Cepat tau.... offer sehigga 31 Mac 2014 sahaja.

Bird watching at Kuala Kubu Baru, Selangor

Tags

Tahun 2014 ni dimulakan dengan yag manis manis belaka... alhamdulillah. Walaupun ada wish list seperti yang tertera kat sebelah tapi ada juga lain-lain tempat dan aktiviti yang teringin dibuat at least once in a life time. Sesetengah pengalaman hidup perlu dicipta dan bukan datang dengan sendiri. Mudah-mudahan aku menjadi manusia yang kaya pengalaman biarpun sekolah tak tinggi mana.

Pernah memburung?

Selalu aku tengok gambar beburung uploaded  by photographers yang dikenali, tak sangka pulak diberikanNya rezeki untuk merasai sendiri pengalaman yang berharga tu. Kali ini kami ke Kuala Kubu Baru di Hulu Selangor untuk aktiviti yang menarik ini. Ada juga tempat lain yang banyak beburung tapi KKB yang paling dekat dengan Kuala Lumpur, hanya sejam perjalanan.

Memula kami dibawa sekitar rumah rehat MDHS. Kawasan ni dikelilingi pokok besar tetapi sayangnya musim panas, ada juga kawasan yang terbakar. Kami diberikan binocular dan buku bergambar pelbagai jenis burung yang ada di Malaysia (teringat kamus bergambar anak sendiri :-)) . Puan Azlina, Pegawai Perancang Bandar, memperkenalkan kami beberapa jenis pokok seperti ara dan tembusu yang ada di sini. Katanya, kalau nak cari burung tengok kat pokok yang berbuah. Alahhh.. buah yang kocik kocik tu bukan bosar buah diyan.



Pandai mat saleh dulu design kawasan ni. Kawasannya terancang dengan pokok-pokok besar yang dah matang. Hijau rimbun dan mendamaikan cuma tak berapa bersih di sesetengah kawasan. Takdo sesapo ko yang molo gak eh?

Dah tema pun birding, kepala pun mendongak je lah. Burung banyak di waktu pagi dan petang. Waktu kami ke sini dalam pukul 3 setengah so tak banyak sangatlah burung. Burung pun pi kerja macam kita kot, petang sat gi baru balik rumah. Orang pun kena macam tu lah time senja duduk dalam rumah, lepas subuh bertebaranlah kamu mencari rezeki.

Sebagai peringatan, kalau setakat ada compact camera atau kit lens jangan mimpi nak shoot gambar burung. Paling kurang lens 300mm, bawak tripod sekali. Kalau lens 200mm setakat gambar macam yang aku shoot ni je lah hasilnya melainkan burung tu menyerah diri pose depan ko. Tapiiiii burung memang banyak!

 Tapi cantik gak gambar sillouette kan??




Cuba cari yang tersembunyi

Pekan Kuala Kubu agak besar jugak. Bangunan kedai lama di sini mengundang minat pembikin iklan dan drama untuk shoot di sini. Selalu je production house buat rakaman drama di sini.

Petang tu kami dibawa melihat beburung di Taman Milenia. Kat mana? Kat KKB jugak, bersebelahan dengan Institut Kemahiran Belia Negara, MRSM KKB dan Darul Quran. Sangat luas kawasannya dengan tasik bekas lombong yang awesome! Ya Allah tak sangka kami minum petang di sini. Sangat best okay!


Oleh sebab petang semalam tak dapat ambil gambar burung yang cantik so awal pagi esokya kami ke Taman Milenia sekali lagi. 

Ini jalan ke sana. Kawasan yang kering akibat kemarau menghasilkan satu pemandangan yang cantik. Kalau buat outdoor photoshoot memang cantik sangatlah kat sini habaq hang. Terutama masa golden hours ni.

Datang awal pagi dapatlah melihat burung yang berwarna-warni seperti punai tapi nak mengambil gambarnya memang susah untuk amatur macam kami ni. Nak shoot dari jauh lens tak sesuai, kita pi dekat dia terbang pulak. Sabar je lah. Dah lah kena mendongak jer.

Meh aku cerita sikit about birds demography. Jenis burung ni terbahagi kepada 4 peringkat tanah/ketinggian mukabumi. Yang pertama kawasan mangrove then peat swamp seperti hutan simpan. Kat kawasan peat swamp ni banyak kingfisher dan hornbill. Rupanya banyak hornbill kat semenanjung ni...kita je tak tahu sebab di Sarawak lebih terkenal sebagai ikon negerinya. Di garden dan low land forest, hill forest dan montane forest lain pulak burungnya.

Gigih tau kitorang ....
Ni aku shoot dari tingkat paling atas menara tinjau. Kalu guna lens macam Puan Azlina tu untuk shoot burung best lah. Bidang fotografi ni luas, ada landscape, weddings, event, potraiture, nature, war etc. Pada pendapat akulah kan, 'membidik' burung ni sesuai untuk kaki pancing jugak. Osah sobar ea...

Eh korang yang rumahnya berhampiran KKB, weekends bawaklah famili picnic kat sini pasti tak menyesal. Yang rajin boleh jogging, yang tak gayat boleh panjat menara tinjau. Hari kedua kami breakfast di sini, dengan pemandangan yang cantik dan angin yang kuat, tak terkata seronoknya makan makan di sini. Bawak basikal anak dan kamera sekali. Percayalah cakap aku.

Gambar di atas ni kalau guna wide angle lens laaaagiiii mengancam!

MDHS akan mengadakan Selangor Bird Race dengan tujuan:
1) to educate children to appreaciate mother nature
2) to promote birding activities in KKB
3) as a kick start to birder

Dalam program ni nanti akan ada seminar, workshop, nature talk dan lain-lain lagi. Check point adalah di Goh Tong Jaya. Tempat ni bagus sebab ada banyak spesis burung dan cuma dibuka jika ada birding activities bersama MDHS sahaja. So jangan lepaskan peluang keemasan ni!



Kepada yang berminat untuk menyertai Selangor Bird Race pada 25-27 April ini bolehlah berurusan dengan Majlis Daerah Hulu Selangor ya. Akak tak join doh...tak dayo acik.

Let them go!

Tags


Pakej Istimewa Pelayaran Star Cruise ke Penang-Langkawi-Phuket bersama PAK NIL!

Tags
Pernah tak anda terfikir tentang percutian yang berlainan daripada biasa? Contohnya naik belon udara panas ke... belayar dengan kapal mewah ke ....  Malaysian Harmony Tour & Travel Sdn Bhd akan mengadakan 1 extra sailing dengan Superstar Libra selama 4 hari 3 malam diantara Penang-Lagkawi-Phuket-Penang pada 6 April nanti. Excursion di Langkawi adalah tambahan untuk trip kali ini. Special gituh.

Berdasarkan kepada sambutan pakej pelayaran yang dibuat pada 10 November tahun lalu, kali ini MHTT telah menambah kuota untuk menyertai program bersama Datuk Aznil Hj Nawawi @ Pak Nil ini. Orang lain yang tak ambil pakej ni pun ada atas kapal... tapi sesiapa yang tak register untuk pakej isimewa ini tak bolehlah together gather dengan Pak Nil. Tak dapeklah nak senggol senggolan.

Istimewanya Pak Nil ni, beliau tidak hanya berada sejam dua je bersama kita macam pakej yang dianjurkan oleh pihak lain tu tapi almost sepanjang masa, sampai ke Subuh ko berborak tepi kolam.  Lagaknya macam kapal itu dia yang punya hahahha.... dah macam rancangan Macam Macam Aznil. Dia layan kita masa dinner, tolong cedokkan lauk... malah semasa trip yang dulu tu dia siap bawak homemade cake lagi! Paling best masa Gala Dinner & cocktail party.


Makanannya halal ke..? ko tanya.
Ek eleh... takkan aku nak makan yang haram kot- kata Pak Nil.

Janganlah risau yang bukan bukan. Ada halal kitchen di atas sana siap dapat halal certification daripada JAKIM. Kita akan diberi makan sebanyak 4 kali sehari dan pelbagai aktiviti akan diadakan. Pasti ko takkan kelaparan semasa belayar tapi kalau teringin nak mencuba makanan lain ada je restoran/kafe di atas kapal mewah tu.

Nak beghondam? Swimming pool pun ada.... ko bawak je 2 pieces ko kak.

 
 Siapa berani kata program Pak Nil tak meriah? Menyesal kalau tak ikut kak! Ni kira Macam Macam Aznil berskala besar. Tengok kat tv pun kita tahu dia happening sangat.

 

Harga pakejnya bermula serendah RM1,199. Yang penting kegembiraan dan kepuasan hati kita tu. Bercuti atas kapal ni senang, selepas mendaftar masuk takde dah nak kena tukar hotel atau bilik. Dengan tambahan RM200 seorang dah boleh duduk di deck 6.

Limited seats available so sila email kami di ruggedmom@gmail.com untuk tempahan. Kami tolong booking sahaja. Siapa cepat dia dapat!





Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free