Cerita viral

Tags
Masa kat Cherating aku ada terdengar pemberita sebut kisah wife Mat Yo so aku tanya kat my roomate, "apo ko bondo eh?". Dia pun ceritalah sikit. Jawab aku, "owhhhh..."

Bila balik ke rumah anak daraku pulak cerita siap berulang kata bodoh pompuan tu...pergi upload buat apa..bla bla..bodoh..!  Wahhh... apa kisahnya ni?

Adik aku pulak datang malam minggu tu, terbuka lagi cerita tu...perkataan bodoh tu keluar jugak (tapi masa ni budak sekolah rendah dan tadika dah tidur-tak boleh cakap bodoh dalam rumah hihihiii). So gigihlah aku meng-google.

Komen aku: hmmmmm baru kahwin dengan Mat Yo, kalau dengan Cristiano Ronaldo?

Sabah..ke Tagal Sg Moroli, Kg Luanti

Tags
Selepas puas melihat lembu di ladangnya yang kelihatan seperti berada di New Zealand, kami meneruskan perjalanan mengarah ke Ranau. Kali ni nak melawat ikan le pulok. Aku memang teruja dengan aktiviti sebegini daripada jenis pelancongan buatan manusia.

Tengok tuuuu...seronok sambil terjerit-jerit menahan geli digigit ikan. Sakit pun iye jugak. Habislah daki di kaki kihkih..


Tak boleh bawa makanan ikan dari luar, kena beli di sini. Setiap sesi adalah selama 15 minit, sekejap sangat.


Percubaan menangkap ikan dengan tangan 

 hah! tak dapat!

 brother ni saja yang berjaya
 
 Dalam ramai-ramai tu ada juga yang suka mendajal....kesian kawan tu ha

Kami berhenti sebentar di Pines Resort untuk bergambar. Resort ni memang cantik dan room rates dah naik sikit tapi berbaloi dengan suasana dan pemandangan Mount Kinabalu di depan mata.


Kalaulah aku dapat buat resort atau homestay sebegini.... kalaulah....

Rabbi yassir waala tuassir

Sabah.. a visit to Desa Cattle Farm

Tags
Sabah.. a visit to Desa Cattle Farm | 3 hari 2 malam dengan dimasukkan sekali aktiviti pejabat adalah tidak cukup untuk melawat sekitar Kota Kinabalu dan Kundasang. Poring Hot Spring kita skip sebab kawasan tu ke dalam sikit, Kinabalu Park pun kita tak dapat pergi tapi itu disebabkan kawasan tersebut ditutup untuk acara climbathon. Takdo joki nampak eh.

Sementara menunggu semua bersiap kami berfoto sakan depan hotel dulu. Ni nak cuci mata puas puas. Masyaallah..subhanallah... apakah perkataan yang lebih baik?



 Base camp la tu kot. Aku sungguh kagum dengan manusia hebat yang dapat mendaki gunung setinggi Gunung Kinabalu ni. Kita ni kekadang office tingkat satu pun turun naik guna lif. 




 Suko bona sampai meloncek hahaa....print saiz besar cun jugak ni. Bunga-bunga yang kat entrance dulu tu dah tak ada la :((







Kalau nak tengok lembu di sini diperah susunya datanglah pukul 3 petang.



Untunglah deme....pakej siap dengan photographer sekali.

Sabah..the living theme park - day 1 and 2

Tags
Aku sangat berbesar hati apabila dipilih untuk mengetuai rombongan bekerja sambil bercuti jabatan kerajaan ni melawat Kota Kinabalu. To me, Sabah ni such a romantic place, datang berulang kali pun tak jemu dan penduduknya dah terbiasa dengan pelancong. Kalau trip ni melancong semata-mata lagilah best.

Bahan bukti dah sampai Sabah. Tu... Datuk Seri Musa Aman kat belakang, "i'm watching you" katanya.

Happy moments! Bergambar di Signal Hill. Hari Khamis konolah pakai baju batik.


Masjid Likas. Kebanyakan gambar dari bahagian hadapan tapi kami shoot dari tepi ajek. Ada ATM BIMB kat dalam masjid ni.

Kemudian mereka di bawah lawatan 'wajib' ke Jamilah untuk pengabih duit heheh.. sebelum ke pasar Filipina. Yang peliknya membership card si Jamilah ni hanya boleh digunakan di dua outlet di Sinsuran saja, yang kat pasar Filipina tu tak boleh. Wifi disediakan so jangan susah hati kalau mak andeh berjam jam memilih barang di sini. Sebagai suami mithali biarkan aje dia release tension ye bang.


Makan malam resoran Kak Nong. Sedap dengan servis yang pantas. Harganya kira-kira rm20 seorang. Kalau kita dari airport kedai ni berada di sebelah kanan- kawasan Harbour City, bertentangan Sutera Harbour Resort.


Meluruskan pinggang di Promenade Apartment. Centrally located, dekat dengan laut, pasar Filipina, pasar malam, kelab malam oppsss... walking distance to everywhere-lah! Boleh masak tapi kedai mamak ada kat bawah sana. Breakfast kami disediakan di Marina Court depan apartment ni. Bolehlah buat alas perut..... roti canai jugak yang sedap pepagi ni.

Esoknya ada dua program lagi, aku rasa bertuah dapat join sekali mendengar taklimat daripada pegawai-pegawai yang terlibat. Sabah Tourism ada target kedatangan pelancongan yang realistik. Dengan segala keindahan darat, laut, bawah laut dan gunungnya, mereka hanya menjangkakan 3.2 juta pelancong. Peoples from Philippines and Indonesia yang naik kapal terbang sahaja yang dikira pelancong. Logiklah tu kan walaupun tak semestinya. Kalau yang naik bot pun nak dikira susahlah, 20 minit dah boleh sampai oversea. Paling ramai datang adalah pelancong dari negara China. Kita pun suka kalau yang datang tu bawa duit berkepuk tapi kalau yang datang cuma yang berskirt saiz mikro gesel gesel kat tiang susoh..susoh..mem Cina sini pun tak suka.


 Datuk yang ini pun join paragliding tau!

 Datuk yang ini juga bersama keluarganya. Di sebelah beliau instructor paragliding/paramotor, aku pun tak sure. Yang pastinya dulu mereka bermula berlatih di Seremban 2. eh, macamana ramai yang tak tau?

Time solat Jumaat ramai yang berehat di sini. Non muslim kot.

Selepas dua taklimat tu kami pun ca+alif+but ke Kundasang...dah gelap baru sampai di The Cottage Hotel. Kawasan pasar sayuran dan buah tu agak sibuk sebab our beloved Prime Minister nak datang keesokannya, program apa entah..lupa sudah bah.

 Lapaqqqqqq....... makan steam boat kita malam ni!

Dah malam, nak buat apa ek? lepak je lah sambil berbual dari satu topik ke satu topik.

Biliknya kecik aje tapi memadailah untuk aku dok sensorang.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free