Musim kenduri kahwin bakal kembali !!

Tags
Assalamualaikum and halluuuuu...............

Tak lama lagi, lagi 3 bulan naik cemiuh la makan lauk kenduri. Kalau orang tak jemput toksah dok pi weh.... Kalau hari raya lainlah boleh main serbu je sebab konsepnya berbeza. Hari raya hari bermaafan dan berziarah, kenduri kahwin pulak kita tak dijemput mungkin sebab pihak di sana tu nak buat kenduri kecik je untuk relatives and close friends untuk mengelak fitnah. Kalau setakat bau-bau stokin dia tak jemput.

Sekiranya adik-adik yang menjadi subjek kenduri kahwin tu...... dimanakah kedudukan anda dalam carta di bawah ni?



Kalau ada kaum kerabat suruh ko buat begitu begini style artis tu gaya artis ni....ko mintak je dia sponsor. Cakap dengan air liur memang sonang.

Ada dengar lagu Kalau Aku Kaya by Altimet tu tak? Kalau akak pulak yang kaya... akak nak kobakan kek bakal menantu akak, "ekau bawak kain baju kau yo lah jang".

written by:
Bakal mak pengantin

Unexpected message di pagi raya

Tags
"Assalamualaikum kak. Saya dah bank-in duit sewa RM250 dulu...ada masalah sikit, nanti saya bank-in balance".

ggrrrrrr..!!!! tak suka! tak suka! sebab aku tak boleh hantar mesej kepada bank,

"Assalamualaikum tuan. Saya dah bank-in duit loan RM250 dulu...ada masalah sikit, nanti saya bank-in balance". Bank, kalau tak disumbat duit sebelum 7hb siaplah kau, memokak jo kojo eh.

Dah lama aku tak mengalami keadaan ni. Di kala semput di musim raya terkena pulak....hmmm bila nak bank-in bakinya tu dik? 

Get an income protection encik!

Tags
Pernahkah tuan/puan terfikir, kalaulah semalam anda hilang upaya kekal untuk bekerja atas sebab penyakit atau kemalangan,
 apakah yang nak dihidangkan di atas meja untuk isteri dan anak-anak?
mana datangnya duit untuk berulang-alik ke hospital? dengan ubatnya lagi...
bagaimana anak-anak nak meyambung pelajaran?

ada orang kata, company aku dah cover so buat apa nak ambil another protection?
you tahu tak berapa tinggi coverage yang company you bagi?
you tahu tak yang company biasanya hanya sanggup menanggung kita yang sakit ni selama enam bulan sahaja?
and you perasan tak, di syarikat yang sama dengan benefit yang sama kawan-kawan you yang berbangsa cina dan india tetap mempunyai perlindungan takaful/insurans yang dibiayai sendiri siap dengan medical card lagi? why not us?

Kalaupun kita tak bekerja di tempat yang berisiko tinggi begini, kita tetap berisiko untuk mendapat penyakit. Orang lelaki paling ramai sakit jantung
wanita cina- breast cancer
wanita melayu- kencing manis

Staff yang bekerja di pejabat syarikat ni terdedah dengan dust partical. Kesian aku tengok aci yang jadi cleaner tu, tak berhneti-henti menyapu dan mop lantai kantin.


Sekiranya panjang umur pulak, adakah duit kita cukup untuk menanggung sampai umur 80 tahun? dapat gaji penuh pun tak cukup inikan pula pencen yang separuh tu.

Duit EPF ado.... tekau. Masa kita dah boleh keluarkan duit EPF, masa tulah anak-anak menyambung pelajaran, ada anak yang nak kahwin, masa tulah road tax kereta dan motor takaful expire...kena loading lagi sebab kereta dah berumur 20 tahun, eh macam-macam la. Harga makanan pun dah melambung entah berapa kali ganda. Harga ayam sekarang pun dah seploh hengget dik!

Tahu tak kos ke IPTA/IPTS sekarang antara 25-350 ribu ringgit? La ni pun setiap tahun kecoh SPM leavers yang cemerlang tak dapat menyambung pelajaran ke IPTA. Nak ke IPTS? Siap an duit yo lah.

So, get a takaful protection from Etiqa. Diri kita, tanggungjawab kita.
Emel ruggedmom@gmail.com for enquiries.

Sticker menarik

Tags
 Semasa sampai di Semarang dengan Jard hari tu uang rupiah aku dah habis so gigihlah kami mencari money changer pepagi esoknya. Entah kenapalah yang lambat sangat prosesnya sampaikan habis segala yang terpampang kat dalam office tu aku baca. Sticker yang kelakar dan dan tak patut ditampal pun ada.

 
 Sticker ni buat aku dan Jard dok diam-diam hahahaa...


Aku rasa macam tak patut ditampal je sticker ni

Singgah sebentar di Nilai 3

Tags
Tak dapat disangkal lagi Pusat Borong Nilai 3 memang terbaik dari segi penyediaan produk perkahwinan Melayu walaupun kesemua taukenya adalah Cina. Orang Melayu kan banyak duit.

Nilai 3 bukanlah tempat kegemaran aku apatah lagi my husband. Berada setengah jam di sini pun dah habis berapa ringgit, tu belum aku tawaf lagi tu. Silap hari bulan kang penuh boot kereta, tak ke naya? Dengan menggunakan perkataan 'borong' sepatutnya barangan di sini dijual dengan lebih murah tapi mengikut pengalaman aku mencari kelengkapan perkahwinan untuk adik dua tahun lepas perbezaan harga dengan kedai di Seremban ni takdelah banyak mana pun CUMA pilihan memang banyak. Omak ayah yo takdo dijua kek sini.


Cantiknya bunga manggar tuu.....

Kenapalah masa aku kahwin dulu mak andam tu takde idea macam ni?




pilih je kak nak colour apa

Masa aku sampai tu berpuluh-puluh bas parking di tepi jalan dengan tuan puan yang datang dari seluruh negara. Melawat Nilai 3 macam pergi Low Yat Plaza, kat tangan memasing mesti ada barang. Hebat betul berniaga dengan orang Melayu.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free