Kembara London ... jom! jom! Part 3

Tags
22hb seploh............ dua ribu dua ..........bermula dari malam ni dan seterusnya aku tidur atas sofa empuk in living room, lebih nyaman dan selesa, boleh mengadap tv sampai lelap.

Semalam tak tertulis beli bus pass maknanya naik cab ditanggung beres oleh bangah. Teksi depa standard je tu yang pelancong suka amik gambar. Stamp depa pun gitu, tak macam kita terlalu banyak corak sampai peminat setem sepertiku (dahulu kala) tak terkejar tang poketnya..... sat sat nak keluar duit lagi. Setem depa sama saiz cuma value and colour berlainan kecuali time special occassion barulah dikeluarkan sampul surat hari pertama. Sekarang ni tak taulah macamana....... dah ikut cara kita pulakkah?

Hari ni jalan-jalan di Oxford Street then amik Awok - ke Buckingham Palace, stop kat Victoria Station.

Terer tak aku jalan sensorang? siap boleh balik rumah jemput cousin aku tu tapi mata tak leh pejamlah atas bas sebab rumah teres kat sana sepesen jek...... design lebih kurang dan warna putih. Kalau leka karang takut terlepas, nak tekan loceng pun teragak-agak. Ada satu malam tu kan, aku ni tak turun turun lagik so driver bus tu pun tanyalah nak ke mana. Lepas kujawab then dia kata i think you've got into the wrong bus ma'am. Ahhh sudah! udah 8 lebih time tu huhuhuhhh.... Kontrol macho okay..... Nasib baik selamat sampai ke rumah jua akhirnya.

Sambil berjalan siang tu kerap jugak berhenti ambil gambar. Asal nampak menarik je snap sampaikan sedara aku tu cam bosan jek. Kitorang berdua ni pulak bergambar macam...... ha macam Bangla/vietnam/nepal yang datang sini tu lah hahahhah..... ahh korang yang first time ke oversea pun sama kan? jangan tak ngaku. Seronok je kita gelakkan depa berguling kat taman ye dak? hahahha gelak lagi. Samalah tu, nampak bas amik gambar, ada gambar kat teksi, tube station, depan hotel, phone booth, kat park, atas bas HOHO bla bla...
meh tengok gambar-gambar nih...harap harap suke, jenuh i scan tau!
Rumah kami opposite yang ini, ada big compound di belakang. Di sini payah nak jumpa langsir selain warna putih. Tak semua rumah ada kereta tak macam kat tempat kita 1 rumah sampai 3 kereta. Semuanya kerana public transport system yang efficient dan murah. Public transport mereka seragam dan dimiliki oleh kerajaan.

Beautiful park di tengah bandar. Ada beberapa park tapi yang aku ingat Hyde Park aje...memory lost.



Kan aku dah cakap ada gambar berguling kekekkkeke.... akak malu okay


Sedara aku tu dah pernah duduk bertahun kat sana dah tak heran dah sebab London ni dan Europe, ko datang seratus tahun lagi pun gitulah rupanya. Sikit je berubah. Mereka menghargai bangunan-bangunan lama tak macam kita.

End autumn ada sale jugak dan sale di sini best. Yang berharga murah tu bukan reject punya. Bukan jugak barang yang dah mark-up harga then declare "70% SALE". Aku tengok baby shoes Reebok 12 pound saje. Kalau ko darab 6 memang le banyak tapi ko bayangkan ko kerja kat sana. Betapa murahnya kan?

Barangan di charity shop jugak masih elok. Agaknya style diorang habis je satu satu musim beli baju kasut baru... yang lama bagi kat orang/buang sebab rumah kecik. eiiii...ko ingat kengkawan kita yang terbang sana sini tu semua beli barang baru ke? mana ada duit semua nak beli kat butik kak- katanya. Apa ada hal ye tak, asalkan masih bagus boleh je beli tak kiralah kat charity shop ke...car boot sales ke .... kat butik ke ... tepuk dada tanya poket. Ada sepasang celebrity Malaysia yang banyak duit tu pun selamba je mengaku beli barang baby second-hand masa shooting di UK dulu.

owhh...hari ni aku ada beli baju (x 6) erkkk!

Kembara London ... jom! jom! Part 2

Tags
Time aku sampai di rumah 2 tingkat di Chamberlane Road, Willesden tu cousin aku tergolek, jetleg. Husband dia yang bukak pintu. Ehh.... ada orang lain pulak, dua laki bini dan seorang anak.

Mengikut kata my sedara rumah tu sepatutnya kosong dan dia ada black and white daripada bos besar satu syarikat tu (the property's owner sebuah syarikat Malaysia) untuk tinggal di situ selama 3 minggu. Once a week akan ada cleaner datang, malaysian yang menetap di sana. Mamat tu dihantar berkursus 2 bulan di sana..... sure standard executive lah tu kalau dah kena hantar obersi. Bininya pulak cuti kerja sebab tengah buat master satu uni kat Gombak.

Rumah tu ada 4 bilik, bilik yang 1st tu berkunci sebab ada barang, yang ke-2 mamat tu, bilik ke-3 my cousin, yang ke-4 ada PATI 2 laki bini. PATI la fasal dia menumpang management tak tahu..... ni kawan si mamat tu la kot.

Hah! sampai sini sendiri?

haah la.....

Bangah dah suruh Along jemput kat airport tadi. Along tu anak dia yang belajar di sana.

Terkejut makcik tu hahha.... apo kau ingat orang Pilah tak ghoti? Masa nak amik teksi di luar stesen tube tu, teksi tak berderet macam kat tempat kita ni maybe sebab stesen tak berapa besar lagi pun dah malam, kena pergi ke belakang kat small office, taklah jauh tapi cahaya samar samar. Lepas bagi tau arah tujuan mamat tu tanya adakah aku orang Malaysia? Ko agak-agak macamana dia tembak tepat gitu? haaaa........ kita orang Malaysia suka senyum. Kalau korang tak suka aku suka. Betul, kat kedai runcit mamak india pun sama even masa aku tercangak-cangak kat Oxford Street ada mamat omputeh tetiba cakap selamat pagi kat aku. Tapi aku belum senyum kat dia okay.... ker muka aku yang manis? ahakkkkssss

Ya rabbi......sejuknya koooo.......... bilik dah penuh so terpaksa la aku duduk sebilik dengan cousin aku tu jugak. Segan okay....... apa nak buat, tak menjadi seperti yang dirancang. Memula sumbat semua atas katil dengan baby dia sekali. Aku hujung sini husband nya at the other end. Then aku amik keputusan tidur kat lantai berkarpet tebal tu sesbab tak selesa tak boleh nak bergerak. Aku tidur muka tepat mengadap heater lengkap dengan jeans, jaket, snow cap, stokin, selimut hahahha.....macam nak gi berjalan. Heater tu centralized, nak dipanaskan sangat pun tak boleh, bimbang orang yang duduk kat bilik yang kecik berkuap.

Esoknya 20hb Oktober 2002 tak tahu ke mana sebab takde tercatat dalam diary. Aku agak duduk kat rumah je sebab my sedara pi kursus dan aku takkan nak memandai-mandai keluar sendiri... tak logik lak...baru sampai kan, tapi 21hb pergi warehouse beli souvenir, habis 47 pound. Belanja macamkan 47 hengget. Warehouse tu tempatnya tersorok sket dari jalan besar tapi barangannya memang murahlah, yang aku nampak starts from 1 pnd. 2 3 kali jugaklah mengulang tempat ni..... kalau nak guna credit card for purchases above 20 pound. Ada sekali tu notes tak cukup tapi nak beli tak banyak pun so dengan muka kesian mintak jugaklah kat bosnya....... dapat ko! muka sardin betul la den ni hehehehh..... Macam-macam ada dalam kedai tu, yang ku ingat lagi aku beli scarf, tray gambar london tu, miniature bas London, perfume cheap cheap one 1 pnd jek nak bagi orang, cekak tanduk rusa dua ketul untuk anak aku, beg tarik 15 pnd kot, penanda buku yang besor gedabak untuk bos aku, silver framed mirror, kraf yang letak kat rak, ehhhh.....banyak gak la. I tell u, kat sana kalau kita bawak 50 pnd macam-macam boleh dapat. Puas betul hati berbelanja. Yang tak terfikir lansung nak dibeli ialah fridge magnet...... belum terfikir nak buat collection lagi time tu balik balik beli key chain, until last year orang sebelah belikan masa dia gi Ireland and London. ffuuuhhh... dekat seploh tahun mengidam baru dapat tahun lepas.

Lepas tu kami ke Marble Arch then jalan-jalan ke chinatown beli kicap kipas udang diantaranya  hahahha....... orang Malaysia ni boleh mati tau kalau tak dapat makan kicap ni then ke apartment Along di Bayswater. Time ni depa cuti pendek so Petronas sewakan rumah duduklah beberapa orang. Mengikut katanya kalau cuti panjang sponsor galakkan balik kampung sebab kos menyewa apartment untuk student ni sangatlah tinggi. Ada pulak kawan-kawan lelaki deme datang lepas tu and berkenan pulak kat kicap kitorang terpaksa le melepaskannya hukhuk..... takkan nak suruh bayor pulak, student tu....... kesian. Student tu semua ribu riban gajinya sekarang ni wehhhh...

Gambar-gambar yang aku akan tepek tak ikut aturcara dah main boh je dan lagi satu gambar tu semua photography rules nya ke laut. Aku belum belajar lagi time tu cuma dah tahu guna kamera manual Yashica FX3 since sekolah menengah.

Kamera Pentax yang aku gunakan di sana tu aku baru beli 2nd hand dari kawan so manualnya ntah kemana. Main hentam jek. Paling tak best lupa tukar setting, banyak gambar shake dalam Madame Tusaud. Berat kamera tu pulak alahhaiiii... sengal tongkuk den 16 hari bergayut kat tengkuk.

shoe! shoe! shoe!

Tags

Teringin sangatlah aku nak memakai boots sebegini wehh.... nak gi manalah aku kalau pakai kasut camni? yang setakat betis tu pun dah tersadai dalam gobok kasut.

For u ladiesssss jangan lupa ke PWTC this weekend untuk .........


Happy shopping!!

Anak orang anakku jua...suami orang?

Tags
hah?! suami orang suami oranglah, elakkankanlah mengendeng kat suami orang yang kaya ittewwww.... Motip? hahha.... takde apa-apa motif cuma disebalik kejayaan dan kekayaan seseorang lelaki tu ada isteri yang pernah bersusah payah dengan dia, mungkin pernah duduk setinggan dan makan bubur bergaram sahaja. Mana kita tahukan sebab pintu rumah dia bertutup time makan. Harap maklum.

Intro pelik sikit hari ni. Mengong.

Aku ada dua orang anak yang bersekolah rendah dan tahun ini aku tak masukkan ke kelas KAFA sebab si adik tak mau. Aku pun tak mahu paksalah kerana sehinggalah school break baru-baru ni si adik berhenti menangis tak nak gi school. So every morning my blood can go upstairs.

Kata si abang kawannya Din tu mintak dia masuk kelas KAFA semula, kawan dia Arif pun stop jugak tahun ni tak tau pasai pa. Kata Din kalau anak aku attend class semula dia boleh ikut balik ke rumah hari Jumaat dan boleh pergi solat Jumaat bersama-sama. Berhimpit-himpitlah depa naik kapcai. Naik kete kang susah nak parking.

Kesian lak aku dengar..... kesian dengan anak-anak yang mak paknya bekerja ni. Aku lainlah kalau keje pun biasanya jumaat sabtu ahad dan waktu merambu ke seberang selat sahaja. Waktu gap yang lama hari Jumaat terpaksalah tinggal kat sekolah. Budak dua orang tu dulu boleh dikatakan setiap Jumaat akan ke rumah aku walaupun aku paksa makan sayur hehehehe.... rumah aku peraturan aku yang buat, akukan cikgu besor..... kalau tak mau makan minggu depan toksah datang lagi. Dia orang pun dah faham, time makan je depa bubuh sayur siap-siap kalau aku yang boh karang muntah ko nak habiskan. Kejam kan? Kato uwan den sometimes u have to be cruel to be kind. Depa kata kat rumah tak makan sayur... takpelah mak dia sayang cara gitu, aku sayang cara lain pulak. Mak ayah diaorang tak tahu anak depa tu suka makan pucuk paku goreng dan terung belanda berlada. Juga tomyam campur kobis.

Ada sorang lagi yang jarang jarang ikut balik tak makan ikan. Aku tanya jugak allergic ke? Takkk aunty, tak suka. Kalau allergic nak buat macamana kan.... kenalah aku masak benda lain karang lapar pulak anak orang. Ni tak suka so tak dapeklah den nak nolong. Ikut rezeki dialah, kekadang time dia datang aku masak lauk ayam.

Kenapa pulak tetiba je aku buat entry gini? Bukan apa last week aku dengar Al Kuliyyah tv3 tajuk "Anak Siapa", bagus sangatlah tajuk, tak habis dikupas kerana masanya cuma 1 jam. Pastu hari Sabtu attended PTA meetings pulak. Ni kira entry insap dan motivasilah ni heheeh.... Meh aku share sikit apa Puan Pengetua tu cakap kot kot kita semua yang dah beranak pinak ni boleh buat panduan.

1) Extended learning hours
- anak-anak kena belajar juga di rumah dengan perhatian ibu bapa. Kekadang anak-anak kata dia dah belajar tapi sebenarnya buat homework sajo.

2) Kalau boleh tengoklah beg mereka at least seminggu sekali, mungkin ada homework yang tak siap atau manalah tahu ada barang yang unexpected.

3) Usaha dan doa pelajar serta ibu bapa
- jangan harap cikgu je berdoa

4) Bagi tau anak-anak jangan sibuk dengan FB
- kata cikgu besar, breakfast apa pun nak update kat FB. Itu okay lagi cikgu......... ada orang tu lakinya panggil masuk bilik pun nak update apparaaaaa..... rasa nak remove jek. Kata cikgu lagi, simpan sikit privacy

5) Mengikut pengalamannya menjadi cikgu sejak tahun 70an lagi, anak cina walau  malas belajar dan nakal macamana pun tetap akan ke sekolah. Why? Nanti aa, selepas es pi em saya kena kelija sampai mati wooo... so depa nak belajar sikit sikit enjoy lebih lebih kat sekolah. Jangan bagi anak kita kerja part time. Yang dari kelarga susah tu nak buat macamana kan... tapi kalau kerja sebab nak ikut kawan-kawan beli handphone or top-up toksah bagi.

6) Kejayaan anak-anak 15% atas usaha ibu bapa, 35% dari pihak sekolah, 50% daripada usahanya sendiri.

Peringatan untuk aku.

Putrajaya Hot Balloon Fiesta 2012

Tags
Assalamualaikum my dear readers.

Kali ni ahkak buat rombongan geng bas sekolah. Plan sebelum cuti sekolah kemain lagi....... nanti kita gi KL ke Melaka ke namun apakan daya ....... sampai ke sudah diungkitnya. Next time la yek, cuti seminggu banyak hal nak kena buat. Anyway the boys puas hati dapat gi Putrajaya bukan sebab dapat tengok belon tapi dapat drift tengah panas.

Tapi kali ni gambar tak lawo pasal ada dust/fungus. Nak kena hantar pergi klinik letteww...berapa ratus la pulak tu kan doktor suruh bayar nanti.

Lambat benar deme ni bersiap, time kami sampai dalam 10.30am tinggal belon yang belakang tu aje, yang lain-lain dan bungkus tunggu session belah petang pulak. Suruh bergambar pun alahaiiiii....  soba yolah den.

Yang kecik pun dah 20 rm. Yang besar tu aku rasa lebih mahal dari tambang dari lcct ke Penang.

wahhhhhhhhhhhhh... banyaknyaaaa.........

Kita bagi bebudak ni release tension jap. The boys suka la, the girl window shopping sajok. Aku main hulur kamera ja ni, tinggi sangat aku tak nampak apa yang terjadi di dalam.

Hari panas terik so hausssss.... apa lagi dok mengulang air free je lah hahahh.... nasib baik abang tu tak sound anak-anak aku. alaaa..... orang pun tak ramai time tu, time keje. Dah nak balik baru aku beli banyak sebab murah.

iklan ke bang?

Dari tempat belon tu kami bergerak ke Masjid Besi atau famous dengan nama Masjid Sultan Mizan. Cantik masjid ni rasa macam resort pun iye jugak-cozy. Jenuh menapak tengah panas.



Masjid ni besar dan very airy. Aku suka style gini kemas takde serabut dengan sejadah yang berterabur atau dilipat sesedap rasa. Warna pun menenangkan jiwa, buat kita rasa relax je bila berada kat dalam ni. Aku rasa ruang solat wanita yang sebenar atas lagi tapi mungkin sebab tak ramai dibenarkan solat kat sini je.

 Banyak save letrik kalau design begini, open concept dan terang. Cuma, kalau escalator tak bergerak payah le mokcik pokcik nak solat di sini. Harapan aku kalau masjid ni dikunci diluar waktu solat, sediakanlah telekung di bahagian luar tu. Bukan apa, kekadang waktu solat dah nak habis tapi bila kita nak solat pintu masjid berkunci pulak. Dah le telekungnya kat dalam nun, telekung kita pulak tertinggal kat kereta orang lain. Sapo nak jawab tu?

Di depan nun ada mahkamah

Macam resort kan? tapi colour airnya tak macam di Koh Samui. haha... melampaulah tu kan nak compare dengan pulau peranginan. Air yang belah bawah adalah di dalam kawasan masjid. Bestnya pulak...... boleh celup kaki.

Sebagai menunaikan janji kita layanlan deme ni drift dengan basikal nih. Ya rabbi panasnya masa ni .... kami menunggu bawah khemah pun mencieh-cieh poloh.


hahha.... yang ni lagi kesian siap bawak passenger!


Kembara London ... jom! jom! Part 1

Tags
Assalamualaikum. Apa khabar awak? Harapnya sihatlah ek.

Ni aku nak cerita perjalanan zaman purba jugak, alaf yang dulu. Nak ingat satu-satu macam tak boleh sebab hard disk kecik so since aku dah terjumpa diary lama aku tulis ikut diary tu je lah. Itupun tak banyak merekod kecuali expenses yang di kala itu kena darab dengan enam .... aduh aduh aduh duhh duhhhh........

Aku dan en suami dipelawa oleh cousin untuk ikut dia ke sana sebab husband dia berkursus selama tiga minggu di London. Masa dia offer tu ya Allah, hanya tuhan je yang tahu perasaan aku sampai tidur malam pun tersenyum. haaaa...... jangan tak ngaku bang! dio pun sama agak ea. Masa nak tidur tu dia dok perli aku eii... nak pergi London. Sengih je lah......... sengih sampai lelap hahahhaha...... agaknya gitulah perasaan student yang dapat offer gi obersi. Mana tak syoknya kengkawan aku umor semilan boleh laie dah lopeh ke UK, US, India, New Zealand, Australia dan lain-lain sambung belajar, yang den ni disebabkan kat sekolah dulu 'raaaaaaajin sangat belajar' tersadai kat sini. Usaha tak sama so hasil pun tak samalah ye dok? Apa apa hal pun bukan salah mak yang pregnant.......

Tak sangka sungguh, rasa macam takkan tercapai tapi adalah berangan bila tengok iklan Dunhill London-Paris-New York. Dia kata beli tiket dan bawa duit shopping je, nanti stay sekali dengan dia dan makanlah apa yang ada. Makan lempeng pun takpelah kata aku dalam hati janji dapek poi London! Dia kata kalau tak cukup duit nak pergi berdua guna duit dia dulu iskkk ..... how nice lah dia ni laki bini. But, kata my husband nak makan angin takkan nak pakai duit orang, melainkan kita susah  nak hantar anak sekolah ke.... kete rosak ke ..... itu kes terdesak. Jadi ahkak je lah yang pergi. Dapat cuti 16 hari, kira habis la cuti aku, kengkawan pun seronok mendengar berita tu. Aku nak bagi tau bos je actually sebab nak apply cuti tapi orang lain nampak pulak kad cuti tu. Ye lah, sebelum sampai ke bos lalu meja DBM dulu, dia pulak bagi tau partner u jangan cuti tau makcik ni nak makan angin 2 minggu. Habis satu dept tahu. Lepas tu tempuh secretary bos pulak, pepagi ramai kerumun kat meja dia lepaking. Yang last tahu bos lah hehehhe

Ada sorang officemate aku pernah ke sana so dia bagi la tube map dan tunjukkan ko naik dari sini pas tu ko turun kat sini.....tukar line lain ...... pas tu ko turun kat sini pulak. Kalau jauh ko naik teksi. Aku harus tahu dan faham sebab cousin aku naik flight malam (business class) aku pulak naik economy pagi esoknya. Dia dengan husband dan anak, aku sensorang....... tempat paling jauh yang aku pernah pergi sensorang ialah Teluk Intan. Kawan aku si A tu aku ucapkan berbanyak terima kasih di atas pertolongannya. Aku suka cara dia sebab dia kata jangan risau senang je...ko ikut je macam aku cakap insyaallah selamat sampai. Cara dia sangat memotivasikan dan meyakinkan aku ni. Ada mamat sorang tu pulak cakap eiii...beraninya ko pergi sensorang... nanti entah apa-apa jadi kat tempat orang. Arghh mamat skema tu segalanya takut mace ponde. Dia memang bukan risk taker, dalam hal kerja pun sama play safe memanjang. Malas aku nak ngumpat fasal dia.

Allah tu maha mengasihani, dipermudahkan pulak dapat tiket MAS dengan harga diskaun sebab ditolong oleh  NA. MAS mana ada buat offer macam sekarang ni..... depa takde saingan dari local airlines time tu lebih lebih lagi selalu menang award. Ya Allah tak tergambar seronok dan berdebarnya nak melancong kat negeri omputeh. Koreklah duit dari tabung ayam sampai bawah bantal.

So aku pun sibuklan mencari jaket sebab dah nak end autumn, sejuk, tapi tak tahulah sejuk lagu mana..... tak pernah jejak negeri empat musim. Boh baju banyak-banyak sampai meghengkeh den membawak ea..... bukan beg tarik ye kak. Takde experience lagi ler katakan. Jaket dan mafla pinjam makcik aku punya. Dia bagi terus tapi aku malu-malu kucing nak amik, nasib baik tak amik kalau tak buat serabut almari aku je. Lepas 10 tahun tak sampai kemana-mana negara sejuk lagi pun ha. Paling sejuk ke Dieng Plateau tu je lah.

Panjang tol intro nih, hari yang dinantikan tiba...... laling, anak-anak dan parents hantarlah aku ke airport ..................

Dalam diary buruk tu terulis:
depart to London 10.45am MH4. Ambil gambar Rusia/Zagreb. Sekarang siang di sini, dah 4 kali ke toilet. hahahha....... masuk toilet pun nak tulis.

Sampai Heathrow 5.20pm terus naik tube.
Tube gbp3.60
Cab gbp4
Drinks 49 pence .. kat sini mana ada jual air 49 sen lagikan, bungkus dalam plastik pun paling koman singgit.

After 13 hours direct flights dapatlah akak menjejakkan kaki di Heathrow airport London.......... -3c kau! tttrrrrrrrrrr ...ttttrrrrrrrrrrrr....... menggigil!

Bayar yo lah kak

Tags
Air-cond kereta aku dah dua minggu rosak tapi aku sabar je dengan me-limit-kan penggunaan kereta tu walaupun bebudak ni dok memokak suruh repair. Panas der kat Malaysia ni...... kalau takde air-cond huhhh.... naik masam bau masing-masing. Nak nak pulak bila anak-anak balik dari sekolah.

Tapi bila kena school break ni nak mengangkut ramai-ramai ke sana ke mari wa dah tak tahan lagi. Pakcik aku recommend ada satu kedai kat jalan Seremban-Jelebu., dekat dengan Warisan Puteri. Cakap pakcik aku ni boleh percaya sebab dia sendiri boleh repair kereta cuma takda masa.

Dah siap tu aku tipon dia
Acu, 78 inggit okay tak harga tu?
Apa yang ditukarnya? Dia cuci tak? Aku pun jawab le sepertimana yang apek tu tulis kat resit
Agak agak kalau dah bukak ekau buleh tak pasang sendiri?
Tak......
hmmm.... kalau macam tu okeylah harga tu..... hahahhhaha.... sonang amek conclusion Acu den tu

Moral of the story (edited version sebab ada yang tak faham dan tersalah sangka):
Kalau kita dah survey segala blogs dan tanya kawan-kawan tapi masih tak berapa yakin nak melancong sendiri ke tempat orang, bimbang kena tipu dan kena kelepet dengan kata-kata manis, menggunakan service TA/TG adalah terbaik. woha!

Hot Balloon Festival 2012

Tags
Moh! ke presinct 2 Putrajaya from 15-18 March 2012 tengok belon panas.

Macam-macam ada..... kalau nak naik belok sila bayar 10rm seorang dan sila beratur dari pukul 3 petang untuk naik jam 5 karang hehehe.... tak sanggup den. Untuk morning session starts at 7am.

jom jom jommmmm!!!

Tensionnnnn !!!

Tags
ya Allah, betul ke nak fly hari ni?.... kemana? Yang mana satu niiii...? camana boleh terlepas pandang pulak ni........?

Siapa nak hantar ke airport bang?

Kawan yang hari tu lah.

Sempat ke ni? Tingal 2 jam je lagi ni

Mana pulak passport aku ni... yang ni lama punya dah kena potong pun tepinya ........banyaknya passport dalam beg ni, kenapalah terbawak anak-anak punya sekali?

Dah dekat sampai airport, ya Allah, duit tinggal dalam almari pulak. Mana ada duit lansung ni .......waaaaaa !!!!!! stressnyaaa!!!!! sempat ke nak patah balik ni bang?...... kenapa jadi macam niiii? tension nyaaaaaaa .........!!!

ma, ma, bangunlah dah pukul 6 suku!

Dah dapat ilmu baru

Tags
Gigih betul aku, baru lesson ke lapan dah dapat semua tu...... breaststroke, freestyle, backstroke dan butterfly. Great isn't it???? hebat la tuh sebab yang belajar ni dah masuk warga emas.

Tapi yang tak bestnya aku baca kat satu artikel tu, not advisable untuk fly before 48 hours selepas diving. Betulkah? : (   sedih worrrr......... camana nak reschedule nih, kalo gi sendiri-sendiri senang nak adjust.

sodihhhhhhh....harap-harap tak betul huahuahuah.......

My trip to Brunei Darussalam

Tags

It was loooonnnnggg time ago sekitar 1996 kot. Dah takdo cito lain cito yang ini pulaklah.



Kisahnya aku ni duduk serumah dengan student Sarawak, sorang dari Miri sorang lagi Kuching. Masa sem break aku gi lah Miri..... si M bawak aku tidur rumah dia. Memalam dia bawak aku makan kat food court tepi pantai kot tapi anjing mak aiiiii..... berkeliaran hohohooooo bersila atas kerusi aku.

Then gi tengok cerita apa ntah kat pusat laser disc bawak adik lelaki dia sekali. Tak ingat berapa malam di rumah dia, next kami ke Brunei naik feri di Kuala Baram. Aku fasal berkelana ke Brunei ni tak masuk dalam itinerary, cousin dia yang ajak. Cousin dia laki bini keje gomen, masa tu aku terfikir senang amek kojo gomen nih, tengahari dia balik masak dah terlajak jauh dari pukul dua baru balik office hahahhaha..... macam ada orang kat sini jek. Bila sultan ada trip kemana-mana ada chance ikut. Before that depa gi Singapore ikut sultan, ke Mekah pun sudah, ditanggung beres beb. Takdenye dok hotel murah macam aku hehehhhh..... apa-apapun aku tetap bersyukur..... ada hotel murah yang bagus jugak, memenuhi apa yang kuharapkan terutama bab kebersihan.

Kami tukar duit atas feri, nak duit brunei boleh duit singapore pun laku sebab masa tu rate sama. ehhh...macam best pulak boleh guna mana-mana currency notes.

Rumah kerajaan yang cousin dia duduk dikira rumah sementara, rumah dua tingkat batu campur kayu tapi nampak macam batu keseluruhannya. Depa dok menunggu rumah sendiri banglo dua tingkat yang besar dan sepesen je rupanya. Kalau renovate pun kena maintain warna cat yang sama. Masa tu aku rasa sangat bertuahnya penduduk Brunei ni..... negara kaya raya dengan hanya 1 punca utama - minyak. Rakyat pun dapat merasa. Time raya dapat sorang bnd200 huh! Kat jalanraya pulak yang nampak kereta Honda, Toyota, kereta yang lebih memberahikan ada gak maklumlah ramai orang kaya......... sesekali terserempak dengan Wira. Aku rasa wira 30k time tu. Pergi shopping mall beli coklat and sweets, murah! Murahlah kalau kita bekerja di sana.

Sebelah malamnya gi nengok masjid negara yang kubahnya dikatakan bersalut emas tu. Ambil gambar dari luar je..... jangan ko tanya gambarnya, lubang hidung aku pun tak nampak, guna compact camera teknologi tahun 90an hahahahh.... Paling terkilan tak meronda kampung air.

Pastu balik Miri tak ingat dia hantar ke kami balik sendiri, sambung ke Kuching pulak sensorang. Ahkak naik MAS dik, kiranya sekarang ni dah downgrade sebab naik AA.

Di Kuching aku stay kat rumah cikgu tadika aku dulu, cikgu Tipah. Masa tu dia masih menetap di rumah mak ayah dia yang aku pernah tidur baring masa aku berumur 6-12 tahun. Sungguh gembira dapat berjumpa dengan mak dan ayah dia yang mengajar aku alif ba ta iskk..... now both dah tak ada but at least aku dapat jumpe nenek lelaki tu 3 kali semenjak pindah balik ke malaya, tahun 1996 x 1, 2007 x 2.

Cikgu aku tu bawaklah aku ke office dia bagi tau kengkawan dia, kau ingat sik miak tok? nok menari dolok eh.....tabika kg Hj Baki...... masuk pakaian beragam fesyen Hawaii dolok pun nya juak bah... bla...bla.......baju hawaii dengan perca kain (tapi menang ko) hahahhaha ...... kalau rare tu senang orang ingat. Ngekot kamek sama Salmah jaknya tok dolok.... meraung aku dulu kalau nampak cikgu berdua tu lalu depan rumah tak ajak aku sekali hahahha.... sampai dating dengan pakwe dia yang keberapa pun angkut aku sekali. Kekadang tutup muka dengan payung cehhh... macam aku tak kenal.

Dia bawak aku gi kenduri bagai, orang kampung tu ramai yang kenallah sebab time kocik dok bersidai di rumah dia. Hari-hari lain aku tumpang adik dia gi bandar Kuching then jalan-jalan sendiri sampai la balik. Rupanya dia nampak aku dari tingkap office jauh na kau jalan tek.... mau tak jauh, dari hujung ke hujung cuma those time takde proper planning, belum pandai guna internet. Internet ada tapi belum meluas lagi macam sekarang. Itulah permulaan aku merambu sendirian.

Ko ingat abah den sonang sonang nak lopehkan den berjalan? Aku bilang dengan kawan bah, walhal kawan aku dah sampai Miri nun. Mana ada aku tipu, aku bukan cakap dengan kawan dari KL pun. Wuiii abah den garang weh.

Balik dari Kuching turun kat Subang airport, beg yang disangkut kat bahu penuh, tangan pulak tolak dua trolley.... ke hulu ke hilir trolley tu. Yang pasti ikan terubuk masin dan kek lapis ado.....

Kembara Yogyakarta-Solo...Jalan-jalan di Solo

Tags
Letak je beg kami pun berjalan kaki ke Kraton kecil kerana ada latihan gamelan setiap Rabu jam 11 pagi di sana. Taklah jauh mana tapi cairlah jugak mekap menapak pukul 11 pagi tu.
Pasar Triwindu - banyak dijual barangan kraf dan antik di sini. Di Jogja-Solo, yang masih bersultan, cuma ada tulisan rumi dan Jawa yakni bahasa kebangsaan mereka. Walaupun bangsa Cina dan India ada juga di sana tapi takda yang berani nak demand macam-macam like papan tanda tulisan cina la ... announcement kat airport dalam bahasa Tamil la.... paling banyak pengumuman dalam 2 bahasa sahaja iaitu bahasa Indonesia dan English tapi bahasa indo dulu sebab bahasa kebangsaannya. Tak berani der nak demand bukan-bukan karang ada pulak yang berdemontrasi kita bakor! kita bakorrr! Dah pernah terjadi pun. Sepatutnya kita semua wajib faham dimana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Tak menjadi masalah besar pun malah seluruh bangsa yang ada di indo menggunakan bahasa indonesia semasa bertutur dengan keluarga dan kawan-kawan. Kaya jugak apek-apek tu. Tak caya cuba perhatikan tauke di pasar Baru Bandung, pekerja je orang jawa dan sunda. Tauke telekung tu nyonya der .........

Tiang istana yang sungguh berseni ukirannya. Kami tak masuk bahagian dalam.

Aku sukakan muzik gamelan, teringat-ingat zaman beronggeng di TKS dulu so asyik la menonton latihan ni cumanya aku dok fikir bila la nak rancak tarian nih???? Macam tai-chi pun ado. Ayolahhh........bapaknya dah bosan hahahah.... Musician dan tok dalangnya semua veteran, berpakaian batik dan kebaya tradisional lengkap macam nyonya meneer. Penarinya saja yang muda.

Ke Jalan Sabang Pasar Legi paling syok, barulah dapat membeli-belah untuk heroes yang tinggal.

Aku geram nengok drum yang nipis tu (takde dalam gambar) tapi ujang den kek asrama, sapo pulak nak main?

Kalau adik ada mau nangis hentak kaki kat sini nak bola..! nak bolaaaa...! Banyak barang imitation di sini tapi reket tenis 2nd hand ori ada jugak dijual. Ikut model la yang agak baru boleh tahan harganya. Overall barangan di sini murah meriahhhh....

Bisa membuat mat rempit tak keruan kat helmet tu........

Nice one...... public transport selain beca dan bis

Ko nak tahu cik pon tu nyanyi apa? Aaaaaaaaaaaaaaaaa..... sambil goncangkan kerincing dia tu. Masa ni kami atas beca, dia terang-terang mintak duit kat akak tu....sungguh tak patutttt....entah-entah akak tu belum ada sale pun lagi. Bukan menyanyi okay....dia sebut Aaaaaaaaaaaaaaaaa aje i tell u. Lebih afdal bagi duit kat makcik bawak sayur tu ha....kesian dia. Dik, toksah jadi cik pon la dik, bernilai time muda je. Sorry, terpaksa cakap. Struktur badan kita tak sama, makan kena jaga, kulit kena jaga selalu, suara kena maintain....... tak boleh marah nanti keluar suara lain, kalau tergemuk lagilah terserlahlah kejantanan mu semula. Kalau kurus macam kat atas tu pun tak cun jugak, kita tetap tak sama. Barang ori dengan tak ori takkan sama dik. Ndak ndak pulak barang ori Allah yang cipta. Serius, bukan nak menghina ke apa, cuba fikir sedalamnya. Dah lahir lembut nak buat cemana kak?? Iyalah, akak faham, ramai je aku jumpa lelaki lembut yang beranak pinak tapi yang kau siap pakai bra dengan panty tu apehal pulak jang ??

Pasar Klewer - baju batik banyaklah kat sini. Tukang emas ada di tepi-tepi jalan ni ha. Deretan MPV menunggu datins Malaysia shopping. Oleh kerana aku bukan datin jadi aku naik beca dan jalan kaki je lah. Beriya-iya akak tu menawar kain batik kat dalam tu.

Masjid Ageng, Karaton Surakarta Hadiningrat berdekatan dengan Pasar Klewer.
Aku sangat suka suasana ni, bersukan di masjid. Kami tak masuk ke dalam sebab ada majlis marhaban. Seganlah gue.... orang lain pakai elok-elok siap berjubah bagai aku pakai jeans je.

Oleh kerana aku tak dapat berurut di Jogja hari tu so di sebelah malamnya gigih mencari jugak. Keluar je ke jalan besar semua kedai tutup kecuali lesehan. Memula ingatkan area homestay je tutup rupa-rupanya shopping complex je bukak. Macam pokan Kolo Pilah lak Solo nih....sunyi sopi bila malam. Tapi Pilah meriah jugak sekarang dengan kedai makan, pasar malam, uitm, dan kolej jururawatnya....misi cun cun wehhh- kato mamat yang suka skodeng misi tu lah. Moh ke Pilah ghaso cendol bus stand dan rojak kek pasar. ehhh dah cito Pilah pulak hehehhh....

Ni first time aku dengar bengkel manusia. Tingkat bawahnya buruk je....suspen aku ingatkan nak diurut kat bilik yang bertutup dengan langsir tu aje. Murah meriah wehhh....40k rupiah je satu badan...giler murah enak pulak tu. Sekiranya mau dilulur pun bisa buk. Nak panggil ke hotel pun bisa tapi pria untuk pria aja ya, jangan ngengada nak request tukang urut pompuan takkan dilayannya. Ramai betul pelanggannya. Kalau tak nak lama menunggu hang pi berurut sebelah siang time orang bekerja. Dengan upah 40k rupiah untuk 90 minit ko boleh agaklah berapa upah pekerjanya so tips sangat membantu. Haa ada no tipon tu bolehlah calling calling.

Pakcik beca dok rekomen makan nasi liwet, sedap katanya

Memang sedap la kat tekak dia dah dari kecik makan nasi tu. Ese pulak makan podeh dari kocik. Tak jalanlah yang ini.

Dah nak the end dah cerita Jogja-Solo nih.......
Masa di Jogja antara makanan yang kami dah try pecel lontong, bakmi goreng, bakmi kuah, nasi gule, nasi goreng dengan burung dara, ayam dara ....stok yang dara dara jah....murtabak, putu, jagung, apam bijan, tauhu goreng, apa lagi ekk? Minum pulak teh hangat kurang manis sahaja, takut sakit perut. Kalau ko jenis tak minum yang manis sangat kena bagi tau sebab minuman depa ni jenis potong kaki punya.

Kami tak masuk restoran lansung, yang jalanan saja dan alhamdulillah perut tak meragam. Perhatikan air basuhan pinggan mangkuknya, kalau macam air kelimbahan lupakan saja tempat tu. Tak lupa makanan terkenalnya bakpia- ada berbagai perasa. Aku ada jugak beli nak try rasa bila tengok orang berebut beli berkotak-kotak macam sedap bangat.....siap mintak semua perisa dalam sekotak tu tapi tok leh gi ..... selera tak serupa....dushhhh masuk 10k dalam tong sampah. Dah buang baru terfikir kenapa tak bagi je kat tuan rumah/penyewa lain? aduhhh singkatnya otak.

Nasihat 2 kupang aku, kalau nak dihantar kemana-mana dengan beca tetapkan harga dulu. Kalau dia kata nak bawa sekali ke tempat belanja batik/arts dan ko setuju tak kisahlah tapi ko kenalah membeli-belah kat kedai yang dibawanya tu. Dalam kes ni upah beca murah je sebab dia nakkan commission dari kedai. Tapi kalu mu nak ke tempat wisata tu je harganya lain, lepas bayar tambang ko suruh dia blah. If dia kata nak tunggu suruh jugak dia berams... hahaha....kasar kan? Kalau tak ko yang naya nanti dicajnya waktu menunggu kalah tambang teksi aircond, sama macam di Saigon. Toksah risau, banyak lagi beca yang lalu lalang....kongsi rezeki dengan orang lain pulaklah.

Mudah-mudahan dilapangkan rezeki untuk melihat ciptaanMu yang lain. Amin.







Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free