Beli 1 percuma 11

That day kan masa aku pi rumah awek yang jual washing machine tu aku nampak banyakkkkk buku disusun atas meja makan. So aku dengan ramah dan muka tak malu tanya dia…


nak jual ke?

Some I nak let go

Ooooooo…….wink wink. U dah sort ke? I tengok ek

Aku pun pilihlah kat satu bahagian…….. takkan nak pilih banyak-banyak bahagian pulak sebab dia kata dia belum habis asing-asingkan lagi. Dalam tak malu tu malu jugak. Aku dok fikir mesti dapat diskaun kaw kaw nih sebab dah beli barang. Akhirnya dapatlah stok yang kat bawah ni + ada lagi sebuah…………. Mostly buku agama sebab dia kata dia dah tak nak dah. Ada banyak buku lain yang aku minat tapi maluuuuuuuu.....


Tima kasih Feesa ye……. for the free books!

* collect collect collect..... kalau aku tak sempat baca anak cucu boleh baca

The in thing while travelling

Tags
Aku pernah dengar seorang ulama berkata saya nampak Islam di negara kafir. Kisahnya dia pergi conference di Jepun, dalam invitation card start 8.12 minit. Setengah jam sebelum majlis lengang aje tempat tu sampai dia pun rasa pelik but by 8.05 peserta sampai and 8.12 majlis pun bermula. Very punctual!

Trend terkini bila melawat negara orang adalah membuat kerja-kerja sukarela seperti membina rumah anak yatim, mengajar mereka subjek tertentu, membelikan mereka binatang ternakan, mengecat sekolah dan lain-lain. Western tourists yang selalu buat gitu. Mungkin depa ada kelebihan dari segi masa dan wang ringgit. Ye lah nilai duitnya berganda-ganda dari RM atau currency negara-negara tertentu. Lagipun dia orang tu ada cuti musim panas, musim sejuk........ kita ni musim panas gi motong, musim sejuk pulak duit takde sebab dah tak boleh motong hahhahah....

Ada westerners ni yang mengajar kanak-kanak sekolah kat pulau di Sabah nun. Dapat cikgu omputeh ori gitu. Sure sebutan budak-budak tu mantap kan?

I wish i could do that as well, kalau tak sekarang di masa akan datang lebih-lebih lagi kalau perjalanan tu bersama keluarga. Trip kali ni memang tak dapeklah. Pakcik aku pun tak ikut my itinerary, dia rasa macam tak tekojar. Dia mau yang santai-santai jek.

Terbang lagi........

Orang lain dok sibuk ke Mekah aku baru nak ke serambi Mekah barang 3,4 hari.

Baru serambi je..... ke Mekah tu serunya dah sampai cuma riyal je belum. Okay apa? Guno ghiya klate buleh dok?
Tunggu ek, nak tengok gambar kan?

Tenant pilihan: student universiti

Tags
Bercakap tentang tenants ni jenis kerja, education background, kelas hidup berbeza mengikut tempat. Students universiti antara yang aku suka menjadi penyewa selain yang bekerja tetap. Kerja tetap tetaplah bayornye ye dok? Maaflah, aku dah tak kuasa nak dengar cerita sedih kena balik kampunglah, mak sakitlah, kereta rosaklah, itulah inilah............ kereta aku pun dah baligh tak berganti baru. Aku bukan newbie lagi walaupun belum otai, yang nak diautakan. Aku kan suka tengak cite polis..... tapi bukan Gerak Khas ye.

Students ni boleh jadi modal menaikkan semangat belajar anak-anak aku. Antara dialog kami laki bini dengan anak-anak bila students jadi penyewa:

Cuba ko tengok abang tu..... dia pandai sebab tu dapat belajar kat universiti

Ko tengok akak tu biasa je... takde pakai tudung bergaya sakan berpintal-pintal tapi pandai.....

Kekadang kita tahu students tu dari keluarga yang biasa -mungkin agak susah-

Ko nampak akak tu baju dia dari kain murah je... handphone pun takde kamera tapi boleh je belajar. Kalau dia tak cemerlang dia takkan boleh sambung belajar lagi kat universiti ni... Ko tu nanti dah masuk unibersiti baru mama belikan henpon takpun ko amik mama punya ni nanti mama beli yang baru... Taknakkkkk!!!

Ko nampak tak plastik maggi dalam tong sampah tu? Dia makan maggi je tau sebab ayah dia takda duit.

Yang paling selalu keluar dari mulut kami kalau berpeluang bermalam di 'hotel 5 bintang'

Korang kalau malas belajar dapat duduk rumah macam ni jelah nanti.... tak larat mama nak panjat tangga dah tua nanti oooooiii... 
ya Allah sakit betis aku satu hari 3 kali turun naik tangga masa kami gi sana last 2 weeks, al maklumlah wa dah berkurun tak exercise. Mula-mula turun beli breakfast dengan bos. Actually all the 3 in 1 semua dah bawak tapi cerek aku pulak dah berkarat, takkan nak pinjam kat aci depan rumah kot. Oleh kerana kami keluar awal pagi so kedai elektrik tak buka lagi jadinya kenalah turun balik. Yang kali ketiga buang sampah kot. Arggghhhh..... hari Khamis baru pulih sepenuhnya.

Tapi ada jugak budak-budak pandai ni yang kurang manners:

Kak, i nak duduk rumah u tapi u make sure bla bla bla.............. uikkk memanglah ko lebih pandai daripada aku yang tak habis sekolah nih tapi ..... ishhh maleh den nak cakap. Boleh tak ko cakap gini, kak, could u please ensure that bla bla.......

hmmmm.... tetiba i got idea lah. Anak aku nanti ada rezeki belajar kat universiti aku nak buat style MARA:
U got warna terbang cgpa 3.5 above - free accomodation+allowance+extra allowance.... wahwahwahhhh boleh beli top up banyak-banyak

U got cgpa 3-3.4 - free accomodation+allowance but less 10%

U got cgpa 2-2.9 - free accomodation+allowance but less 30%

and the allowance dikira per semester, boleh?
Moral of the story: korang yang muda-muda tu jangan malas belajar (termasuk anak-anak aku le tu), nanti kena duduk 'hotel 5 bintang' yang takde bell boy and room service sampai ke tua :-)

Meeting my new tenant

sesedap rasa boh tajuk

Last 2 weeks kami bermalam di hotel 5 bintang nih sebab new tenant nak masuk. Kemas sana sini, lap tingkap, check itu check ini ........... biasolah kannnn takkan nak bagi orang baru rumah yang kotor pulak. Yang rosak kena tolak depositlah tapi kalau setakat tikar getah rosak sikit tu takpelah, itu kita consider as normal wear and tear. Tikar getah kat rumah aku laaaaggiiiiiii la teruk hahahahha.... saja aku tak kuasa nak tukar, tak dayo nak angkek barang-barang. Kalau bos nak tukar jugak aku nak panggil Bangla yang mesin rumput tu tolong angkat, makan free plus kontrak 3 bulan mesin rumput heheheh.....

Hari tu korang tengok lainkan bilik ni.... time tu bujang professional tu ada lagi kat sini. Dia kerja bidang IT so ada banyak barang berkaitan dalam rumah ni di ketika itu. Yang 2 orang lagi student uni.

Kipas pun kita tukar yang baru. Yang dulu tu brand apa entah, masa tu bajet tak cukup so aku beli setakat yang termampu je lah lepas tu rosak. Kali ni bagi KDK pulak. Bos yang buat aku tolong tengok je. Kalau upah orang lain nih huiii 90-130 inggit diondak ea... gilo mahal kat Shah Alam nih. 

New tenant si pagi-pagi lagi dah sampai dari Kedah. Letih oooo naik bas. Biarlah dia rehat sementara kita setlle semua hal. Oleh kerana dia sampai awal so dia dapatlah bilik single nih.... siap almari dan rak buku. Hanger pun ada cuma aku terlupa nak bawak bedsheet.

Aku suka colour bilik ni

Biru yang cantik berseri

This is one of the new tenants yang tengah buat games lesson untuk anak2 aku

Owhhh nak bagi tau, sejak 11 years jadi landlord inilah the 1st time yang aku tak payah cuci toilet sebelum guna. Tu yang buat aku bersyukur sangat dengan 3 orang jejaka yang sebelum ni. Tukar seat toilet pun tak payah. Gila tolll dalam 11 tahun baru dapat 1 kali..... ko bayangkanlah taraf kebersihan orang kita.

Dalam masa 11 tahun ni jugak aku pernah dapat 2 couples and singles dari satu negeri nih (bukan rumah inilah), kurengggg sangat bab kebersihan ni, tu yang masa aku hangat hati dulu tu aku bilang dia orang ni berak kat sungai ke masa duduk kat kampung? Yang duduk ramai-ramai tu mungkinlah malas nak amik pot/tak buat duty roster, kalau yang duduk dua laki bini pulak apahal yang pengotor sangat like this one? Kalau bini penat balik kerja kena masak lepas tu nak servis ko lagik takkan ko tak boleh tolong kemas apa yang patut? Ko ingat ni zaman feudal lagi ke? Kirim salam lah ek, zaman ni lelaki paling tinggi boleh jadi CEO jek, kekadang kena ikut cakap secretary. Kalau secretary boikot boleh huru-hara schedule tau.

Last week kami ke sini lagi menghantar mesin basuh baru pulak sebab yang dulu dah rosak. Actually like new aje, single lady punya yang dibeli less than a year ago. Itupun sekali-sekala je dia guna time balik ke rumah sewa memang macam baru sangat. Tenants aku ni kata kat rumah dulu kosong je tapi sewa lebih kurang dengan rumah aku ni.....kesiannnnnn. Akak bagi semua kat korang dik, tinggal bawak kain baju je. Akak dah ajar korang gunakan washing machine tu kan jang? Siap test basuh kain lagik. Ekau jangan rosakkan pulak, jangan overload sampai meraung motor mesin basuh tu, jangan bukak penutup atas tu time dia spin........... nanti aku caj ko harga mesin basuh siap petrol dengan tol plus bil telefon dan internet plus travelling time aku nanti. Jauh tu aku cari .......... sampai ke Bukit Beruntung nun, nak dapatkan yang terbaik demi tenant ku yang terchenta.


Klinik gugurkan kandungan

Tags
Aku pernah buat entry tentang pengguguran janin kat sini.

Dalam 1st paragraph lagi orang yang matang boleh faham intonasi dan mood penulis tetapi malangnya ada jugak yang tak faham, maybe golongan ini berumur sekitar belasan hingga 20an. Mungkin masih kurang pengalaman hidup hanya lebih pengalaman seks.

Soalan aku:
Apa kes pulak aku nak promosikan klinik hampeh tu?

Orang yang terlibat dan bersubahat memang tak kisah tapi aku tak nak go into the hell dengan doktor tu.

Pubs n clubs are tourist attraction....oh really?

Tags

"I do want nightlife but I just don't want to spend two weeks getting drunk - you can do that anywhere! Want the right balance of culture and mountain trekking etc, but also want to meet other travellers and have a good time!"- traveller

Aku naik bosan dengan kata-kata yang menghalalkan/menggalakkan pembinaan tempat-tempat maksiat ni dengan alasan untuk pelancong. Sedarlah semua, masalah sosial sangat teruk sekarang ni kalau bench mark kita adalah Islam tapi kalau kita bandingken dengan Amerika memanglah kita ni jauhhh lebih baik. Outlet untuk pelancong tu pekerjanya adalah orang tempatan jugak. Kalau pekerjanya orang Vietnam ke, Myanmar ke lagilah haru biru..... mabuknya sampai bawak ke rumah.

Pelancong barat ni biasanya boleh je adapt dengan budaya kita cuma kita sendiri kena menunjukkan yang kita ni hormatkan agama dan budaya. Contohnyalahkan, di Kuta, Bali ramai mek salih tu menyeksi tanpa segan silu. Ada yang berjalan di bandar/shopping complex dengan bikini (bra) dan berbaju pendek dan jarang. Selaiknya semasa di Semporna mek-mek putih melepak ni termalu-malu sambil membetulkan pareo bila berselisih dengan kita sebab ramai yang bertudung di persekitaran itu. Nak bukak baju dia masa atas bot pun nampak macam segan sikit bila kita ada kat situ. See?

Tak percaya bab masalah sosial nih? Pi tanya kat cikgu sekolah tak pun perunding motivasi. Dah jadi mak bapak nanti hangpa tau lah.

Sticky post: Flat untuk disewa

Updates: Booked oredi

Scroll down for new entries.

Sila perpanjangkan makluman ni kepada adik, abang, kakak, awek, kekasih gelap, bini muda, officemate, student, boss, bla bla bla...... tapi takmo melalui ejen hartanah ek. Orang Afrika/Myamnar/Vietnam pun takmo gak.

Ada sebuah flat untuk disewa:

- Blok A3/2 r 1b/2nd floor/ lebih kurang 600 sqf
- berlokasi di Pandan Perdana berhampiran Pandan Lake Club, Taman Shamelin, Pandan Jaya, Pandan Indah dll
- berhampiran kedai makan, 7e, bus stop
- Tak kisah le lelaki ke perempuan nak duduk janji tak duduk sekali dua-dua
- kekosongan bermula 1 Nov 2011
- 2 mths security dep + 1 month rental of rm500 + rm150 for utility dep

Kepada yang berminat sila hubungi ruggedmom@gmail.com.

*Pengiklan tak semestinya pemilik.

Jenuh nak kurus

Sejak hari yang aku post entry nak turunkan berat badan tu belum lagi nampak terang dan jelas hasilnya. I'm doing it slow and steady naturally. Control makan je exercise lansung takde. Yang aku tak puas hati tu bila aku makan weighing scale tu bergerak ke kanan (naik le tu) tapi bila dua hari tak makan malam tak pulak bergerak ke kiri. Lemak dah tepu gamaknya. Sebulan berpuasa gigih aku berusaha supaya berat badan tak naik, makan control bantai minum air banyak-banyak, time sahur pun makan berselang hari. Maintain kak, 57kg. Seminggu je raya sudah naik 3kg adoyaiiiii........... sia-sia usaha aku. 

Semalam tak makan nasi, malam ni makan kedondong jek. Buah kedondong yang ditanam my darling rangup dan tak masam, i loike. Sejarahnya kami tanam kedondong ni sebab masa aku pregnant anak yang ke-4 kot aku nampak buah tu bergayut-gayutan kat rumah orang kat sini jugak. Nak mintak segan sebab dia tak mesra alam, tak bercakap dengan semua orang. Kecur air liur aku hang tauuuu...... Tu yang beli pokoknya tapi bertahun jugaklah baru dapat makan.
Moral: kalau tak nak orang mintak apa-apa jangan buat muka mesra.

Tak berapa 'mari' lah pencicah nih, kacang pun kena bubuh sendiri

Mak Bee memang sodapppp........ tapi dah takde stok le pulak kat area sini. Kalau dibungkus macam ni takkan jumpa kat Giant/Tesco, kena cari kat kedai biasa jugak.

Balik kg hari tu aku cari jugak Mak Bee nih tapi ngak ketemu jadi aku belilah yang jenama Al Mustakim made in Sg Petani, alahai... manis le pulok sampai aku kena modified, rebus cili kering then hentam keletung keletang dalam lesung then godak-godak ke dalam pencicah tu baru 'marrriiiiiiiiii'. Tokleh gi maneh-maneh ni wehhh.... lainlah kalau nak eksport ke Kelantan & Terengganu, deme dah biase.

Mak bee... mak bee... nak kena cari kat Alor Setar ke?

* Camana nak kurus, bulan Syawal ni dok mengunyah tepung dengan butter jek

Exam tamat

Tags
yabedabedooooooooo!!!!!!!!!!

Hilang stress aku.

Open istana

Tags
Masih bulan raya kan so masih relevan cerita raya nih.......

Tahun ni Yamtuan Negeri Sembilan Tuanku Muhriz buat open istana kat Seri Menanti pada hari raya pertama. Aku dapat tahu pun bila baca kat tv. Omak den kato baguslah, sebolom ni tak ponah pun. Dio (baginda) pun rajin semayang jumaat kek masjid kampung. Aku pun tak sure sebelum ni ada ke tidak jamuan raya rakyat dari pembesar sebelum ni. Kalau mak aku salah sorry ek, dia bukan hari-hari dengan Negeri.fm . Aku pun suka jugak kalau raja ni lalu-lalang kat kampung, bersih jalan raya daripada taik lembu. ngeh.

Kukhabarkanlah kepada sanak-saudara yang duduk sepelaungan tapi masing-masing buat dek je. Aku takmo pergi sebenarnya sekadar mengkhabarkan kot kot ada yang teringin nak bersalam dengan raja. Takdelah aku nak pergi weiii....... nak beratur lagi, karang setengah hari habis kat situ je dahlah aku cuma ada sehari beraya kat kampung sendiri.

Aku tak pastilah majlis tu dibuat di istana baru ke istana lama (muzium Sri Menanti) tapi aku pasti ramai rakyat berbesar hati dengan kesudian pembesar negeri untuk menjamu rakyat. Alaaa....... bukannya rakyat nak makan sangat pun........ lomang omak lagi sodap, tapi peluang ke istana bertemu dan bersalaman dengan orang ada-ada tak datang selalu....... mungkin time dapat pingat je......... itupun kalau dapat jemputan, kalau dapat surat je? huahuahuaaaa..............

Exam week

Tags
Hari ni anak-anak kami menghadapi UPSR. Mohon didoakan yang terbaik - tenang menjawab soalan, menjawab dengan betul dan cemerlang pulak keputusannya. Tq.

BAHASA MELAYU, tak laku?

Bahasa Melayu tak ada kelas? oh really? opppssss tercakap omputeh lak.

Jepun, German maju dengan bahasa sendiri. Depa alih bahasakan buku-buku ilmiah ke dalam bahasa ibunda dan sekarang jauhhh majunya dia orang daripada kita kan?


Tabik spring! Aku rasa prekso dale tu tak tepatlah, tu dah kira direct translation


Kek tompek kau ado jumpo camni??

Kalau betul-betul nak pandaikan anak-anak kita menggunakan Bahasa Inggeris kita kena bercakap bahasa tersebut di rumah, rancangan tv jangan BI jangan dialih-bahasakan ke dalam BM, handphone jangan set BM, baca buku-buku dan sokkabar English (kalau susah, mulakan dengan buku kanak-kanak bergambar tu baru menarik). Aku mengingatkan diri aku sebenarnya ni sebab susah benar mulut aku nak keluar BI bila bercakap dengan anak-anak walaupun boleh sikit-sikit. Sekolah Cina tak mengajar sains dan maths dalam BI supaya anak-anak depa lebih mudah faham dan menguasai subjek-subjek tersebut. Pada pendapat aku lah menggunakan BI dalam kedua-dua subjek tu tak memberi impak yang besar kecuali ditambah subjek BI yang khas seperti kesusasteraan ke atau apa-apalah. Dan adakah cikgu yang mengajar subjek tersebut boleh menguasai BI dengan baik? Jangan marah cikgu........ aku baru terbaca dalam newspaper sehari dua ni tentang fakta tersebut.

Yang aku perasan bangsa Cina dan India selalu bercakap BI dalam rumah, salah atau betul dia langgar je yang pentingnya lidah jadi lembut dan anak-anak familiar dengan perkataan English tu semua. Jangan bagi alasan dia orang memang pandai BI, takdenya........... sebab bila exam dapat 70-80% jugak. Kawan aku laki bini Melayu biasa-biasa je menggunakan BI bila berbual dengan anak-anak sebab anak-anak mereka jarang menggunakan BI di sekolah agama yang 100% bangsa Melayu. Fuhhhh!!.......... berabuk anak dia speaking London!

sumber gambar dari sini

Shopping di Munduk, Thailand

Tags
eh eh bukan aku yang shopping........

Walaupun negeri cik siti wan kembang ni unik dan tersendiri tapi Kelantan selalunya tak termasuk antara tempat-tempat yang ingin aku lawati kembali sebab pasar Siti Khadijah, tempat shopping Rantau Panjang aku dah pernah pergi dan aku tak berminat nak pergi jauh-jauh lepas tu beli barang made in Thailand. Shopping ni sekadar memenuhi itinerary sahaja walau kemana pun aku pergi.... lainlah membawa rombongan, tu dah jadi cerita lain, ikut kehendak oranglah kan. Satu-satunya tempat yang aku teringin nak pergi kat Kelantan tu adalah rumah Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat tapi macam tak bersebab pulak sesajer nak pergi safamili.......... saja nak pergi.... tak boleh? Tak dapat masuk bergambar depan rumah diapun jadilah.

Rumah Perdana Menteri kalau ada open house setahun sekali boleh je pergi kalau sanggup beratur panjang. Setakat ni aku belum sanggup sebab aku dah melihat dia live kat KLIBF last year. Begitu jugak Tun Dr Mahathir, aku pernah berjumpa berhadapan di r&r arah utara beberapa tahun lepas. Cuma yang hampehnya...... kedua-dua moments tak dapat dirakam sebab kamera tinggal kat rumah!

Ok, back to cerita Munduk yang terletak di Pasir Mas, ada la jiran balik raya ke Kelantan minggu lepas cerita barang kat Munduk murah gilosss... jeans Levi's (of course made in Siam) macam yang dijual kat bazaar Ramadhan tu 16 ringgit je. Kat sini start from rm35. Sport shoes made in Vietnam pun murah jugak. Tu belum termasuk tudung.... baju ........bunga....buah..... tapi mengikut pemerhatian akulah t-shirt bebudak kalau yang murah tu kainnya tak bagus, jenis panas. Tu yang aku perhatikan kat Baling dan Betong, Thailand.

Kalau nak ke sana kena naik sampan menyeberang sungai Golok dengan tambang rm1. Alahhh dekat je, dalam 20 meter ke seberang sana. Untung drebar sampan tu kan? Naik prebet sapu dari KP ke rumah mak aku yang jaraknya dalam 5km pun rm2. Pengkalan sebelah sini askar kita jaga yang sebelah sana askar Thailand. No need passport, tak larat imigresen dan askar nak check sorang-sorang wehhh...... beribu orang Malaysia ke sana melontar duit setiap minggu terutama hari Jumaat. Naik sampan pun kat pengkalan tak sah taraf (boleh?) hahahhaaa.......... haram le tu. Naik hujung sikit, kurang peminat. Jangan naik ramai-ramai sangat kak.

Untuk aku pergi ke Kelantan semata-mata nak ke Munduk takkan adolah kan, melainkan aku ada tujuan lain seperti kenduri kahwin ataupun nak ke Pulau Perhentian. Pulau Perhentian best sangat!

Al fatihah kepada yang terkorban

Kalau pakai jaket keselamatan pun tak selamat so tak payah pakailah ek?

Maknanya kalau belajar pun belum tentu pandai sampai masuk universiti so tak payah pergi sekolah, gitu? Ishh... terasa pulak aku.

Rasulullah pun sebelum berperang dibaginya tips dan teknik berperang kepada para pejuang.

Menyambung raya di Seremban

Kami sampai kembali ke gagang jam 3.30 pagi Ahad, terus-menerus dari Baling. Berhenti sekejap kat r&r Nilai sebab di situ saja senang nak parking. Sampai rumah je seperti biasalah....... terus mesin kain dua tiga round, tolak habuk di lantai baru bammm! tidur.......

Masa kami ke utara pada raya kedua hari tu jalan okay je tak jamm tapi tak boleh lansung nak masuk ke r&r...penuh padat dengan manusia. Anak aku Ali terpaksalah kami bagi dia 'meracun rumput' kat tepi highway jek. Ada satu lagi kete kat depan sikit pun berenti tepi jalan sebab mak depa yang tua nak buat projek yang sama tapi dalam semak la..... takkan tepi jalan jugak kot. Kesian weh, lemah je orang tua tu aku tengok.

Raya kali ni semakin kurang rumah yang kami ziarah. Nak kata masa tak cukup sama jugak macam sebelum-sebelum ni ........ but now only 4 houses yang kami ziarah in both kampungs. Aku tanya bos, ngapa? Dia bilang dulu lain sekarang lain............ Aku pulak bilang, anak-anak dah besar nanti tak kenal sedara (macam aku). Hopefully tahun depan kami akan buat seperti tahun-tahun yang lepas tapi masa kat Kedah ya Allah panasssss...... nak keluar rumah pun malas.

Raya kali terasa kurang meriah sebab adik aku yang baru kahwin hari tu balik rumah mak mertua dia dulu, kesian omak den. Kalau tak dialah yang dok melayan anak-anak aku main mercun. Mak mertuaku pun uzur sikit sejak puasa hari tu. Minggu depan pulak UPSR, bulan depan UPSRA pulak so lomaulah raya kali ni ............ lotih den melaung memanggil anak bujang den duduk belajar. Asal aku bangun je dia pun bangun. Adoiii....... payah le pulak dengan budak jantan ni weh, nak becokau baru nak belajar. Sampaikan aku tanya dia, abang tak sayang mama ke bang? Teghiyak pulak tu. Sensitif.

Yang buat budak-budak ni happy depa dapat main futsal hari khamis malam tu.......... anak buah ada, pak menakan ada, pangkat ce pun ada....... orang boroi lawan budak muda mana tak pancit! hahahha..... yang dah kawen semua boroi.

Satu perkara yang aku tak berkenan time raya nih, kekadang bila pergi beraya orang sibuk mengadap tv. Volume tv pulak umangaiii..... tu yang bila nak berbual macam nak bergaduh. Macam orang kerja kilang papan pun ye jugak, kena cakap kuat-kuat nak lawan bunyi tv. Tetamu kat depan dilayan lebih kurang. Cerita yang dilayan pulak yang jenis tak laku kat panggung dan diulang berkali-kali kat tv pulak. Aku pun tak sure itu filem lawak komedi ke lawak bodoh, cakap menjerit-jerit, dengan muka dibuat macam orang terencat.

Kat rumah MIL pun sama budak-budak yang ramaiiiiii tu control tv sampaikan nak tengok berita pun tak dapat. Depa nak bangun dari situ pun siap sorok remote takut kami ambik heheheh ...... jenuh mencari remote astro weh.... dalam sarung bantal rupanya..... kekadang selit kat belakang badan. Selain daripada tu rancangan nyanyi-nyanyi saja yang ditonton. Kalau rancangan yang informatif, kartun ke ok jugak. Ada yang kata biarlah, kita kenalah ikut budak-budak punya selera........ aku pulak kata Micheal Jackson yang sangat masyhur di dunia tu pun kawal rancangan apa yang patut anak-anak dia tengok. Kita lepaskan layang-layang tapi ada masa kita tarik talinya.



Kalau anak-anak tu boleh tahan lagi tapi kalau mak pak nya? Teringat aku pada kata-kata seseorang yang pernah tinggal lama di oversea, katanya, time krismas di sana tv disimpan dalam stor, tetamu dirai. Kita yang muslim ni bagaimana? Tetamu yang baik datang membawa rahmat Allah.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free