Bye darling!

Yesterday, while aku tengah iron baju yang 27 pasang tu my husband tolong tengok - kira teman le tu - sambil belek-belek baju yang dah berlipat.

Patutlah boleh gi jalan selalu

Awatnya?

Leher baju koyak pun dok pake lagi...


hahahahhh..... perli lettew.

I'm going somewhere tinggalkan dia jap.

Jalan-jalan cari pondok

Dah lama jugak tak cerita fasal window shopping kan? Yang nak kuceritakan ni cherita lama........ lebih 3 tahun la kot sebab last sekali aku shopping 3 tahun dulu.

Al kisahnya aku dah shorlist a few properties yang perlu dibuat site visit. Ada 2 rumah ni alamat macam sama tapi satu kondo satu lagi flat. Aku silap salin ke.......... atau depa silap key-in? Nevermind, cari je lah sorang-sorang. Aku pergi sorang je ........... ntah ke mana merabannya tapi jumpa jugak. Aku ni kan dari arah Bukit Bintang tu memanjang je salah jalan bila nak ke Seremban walaupun dan selalu ke sana tapi akhirnya sampai jugak ke rumah. So morale of the story, redah je.

The 1st one Kondo AH, nak dilelong murah-murah jek, haruslah aku curious. Macam rumah kat Shah Alam yang nak disewakan 50 hengget tu mau tak pelik. Yang ni dulunya projek Mbf. Pak guard kata blok b/c tak da orang or tak siap, yang okay cuma blok A. Time aku sampai tu ada tuan tanah sedang mengamuk sebab ada 2 orang mamat neh duduk free kat dia punya vacant unit. Eh korang, kalau baru datang ke kota metropolitan ni pi cari kondo kosong boleh duduk free. Kondo Highland Tower pun banyak kosong.

Kat JMB office tu jugak ada satu couple Singaporean pertengahan umur ni invite aku ke rumah depa bcoz they want to let go rumah depa tu. Kesian kat depa, dah invest more than 250k hasilnya tak seperti yang diangankan. Aku pun pi ler ke tingkat 12 tu........... saja nak tengok.... sambil depa do the selling mantra. Spacious siap built in cabinet. Gila ah nak beli .......... not in my class lah. Kalaupun berduit takkan nak beli pulak dengan condition sebegitu. Lif pun alahaiiiii......... 1 je berfungsi. So tak jadi... eh eh.... memang tak nak pun, not my taraf  :-(

Then ke flat AH pulak seberang jalan nun. Aku intai-intai rumah orang lain yang terbuka..... ermm ok, luas jugak and design pun ok. Lokasi pun bagus tapi area Ampang ni (di area situ) ramai Indonesian. Pendatang mampu sewa rumah tapi kita tak berumah, gimana tu? Aku tanya orang kat situ..... bang, kawasan ni sewanya berapa? Dalam 4 ratus setengah. Tanya kat orang lain pun sama jugak 400. Minat terus turun.

Maleh la den. Karang nak repair pun lebih banyak daripada tu. Takper....... kita cari lagi. But after 2008 aku dah tak mencari dan tak amik pot lagi, hopefully sementara je.

Now jangankan nak shopping, nak window shopping pun tak berani huhuhuu....

Al Ikhsan

Aku pun tak ingat bila aku mula berkenalan dengan Al Ikhsan nih. Yang pernah kubaca bosnya muda lagi when he starts his business. Outlet yang besar macam kat Seksyen 7, Shah Alam ni memang besttttt..... banyak betul pilihan, sale somemore. Best pulak SA ni bila aku dah tak duduk sini.

Dari rumah yang aku iklankan hari tu boleh jalan kaki je sini dengan ke Jakel. Banyak ko kasut saiz 2 jari........ rasa nak beranak lagi je aku. Kami dok survey kasut the boys, dah jumpa tapi that boys naik kete orang lain pulak ke tempat lain. Kena datang lagilah nampaknya. Aku tak suka kerja mengulang nih sebab bimbang lain yang dirancang lain pulak yang dibawa pulang.

Sikit hari lagi boleh la wa pinjam beg bos tu.... wa wa weeeee...........

Ke masjid negeri kito

Awak pernah ke Negeri Sembilan... Seremban? to be specific. Tak pernah.... sampai Nilai 3 je....... hmm bolehlah tu. Tak banyak tempat yang menarik pun kat Seremban ni, kalau nak clubbing pun takde yang tarap Hard Rock kat sini.

Masa anak aku kecik dulu aku tak terasa pun Seremban ni takde apa-apa tapi bila anak-anak semakin membesar barulah terasa kekurangannya berbanding Melaka. Kalau keluar kat tol Ayer Keroh tu mau 2 hari baru habis terjah tourist attractions depa. Tapi kalau ada yang berminat nak rasa duduk kat homestay ada kat Kg Pelegong, Kg Lonek, kat Batu Kikir pun ada. Kat area kampung den takdo, kat Seri Menanti pun tak banyak. Air paip manjang putuih nak berhomestay apakebendanya? Kalau pembangkang yang perintah ni dah masuk dalam otosan dah ni. Kalau teringin nak tengok bendang, nak motong gotah dan seumpamanya boleh try. Konsep sebenar homestay ialah tinggal dengan tuan rumah, kalau duduk rumah asing dengan makan minum urus sendiri tu dah kira rumah tumpangan. Tu yang Dr Ng Yen Yen nak perbetulkan tu. Homestay Kg Lonek tu antara yang famous dengan foreign tourists.

Extreme sport macam white water rafting tu di Jelebu tapi aku pun tak pernah sampai lagi kat tempat tu, nak join pun belum berani sebab dengarnya lokasinya mencabar. Kalau arus manja-manja nak la aku try test.

To be frank, aku cuma beberapa kali je ke masjid negeri ni....... sebelah tangan je kot. Sedeyyyy........... ke shopping complex ringan je kaki. Masjid ni tak berapa besar dan tak unik tapi memenuhi maksud penciptaannya. Berlokasi di tengah bandar menghadap lake garden, dekat pejabat kerajaan, Seremban Parade (tak segempak Subang Parade), KTM, A&W, dewan MPS yang selalu ada kenduri-kendara tu. Kiranya kalau tengah dating tepi tasik tapi tak ke masjid time azan patut kena hempuk la kan.

View from 1st floor.... boleh melepak di sini.
Nun di kejauhan Royale Bintang. Boleh je jalan kaki kalau sanggup. Depan ni ada tasik buatan yang taklah sebesar Tasik Shah Alam tapi ramai orang jogging pagi dan petang. Kawasan hijau yang sejemput ni pun ada orang besar dulu nak majukan.

Sekarang dah pasang air-cond and the interior has been refurbished, nyaman dan sangat selesa. Tempat wuduk kat bawah tapi tak la setinggi masjid Shah Alam tu.... tak user friendly. Bayangkanlah kalau sampai atas lepas tu terkentut tak ke siksa nak turun balik then panjat tangga sekali lagi? Tinggi giler tangga masjid SA tu.

Disesetengah masjid pulak tempat wuduk pompuan tak tertutup, kan ke payah tu? Sapalah yang design, luluskan tu ye? Kena bagi kat kontraktor/engineer/arkitek yang tahu agama sepatutnya. Ada tu pulak tempat solat perempuannya bercermin gelap. Kalau siang ok le tapi kalau malam bila kita pasang lampu tak ke jelas dari luar? Janji ado mesojid/surau yo gek eh.

Ini pun satu hal lagik.... aku tak faham kenapa jemaah pompuan suka buka tirai/partition? baik toksah bubuh. Okaylah depa kata tak puas hati kalau tak nampak muka ustaz yang mengajar tapi kalau time kuliah tu ada pulak pompuan lain nak solat kan susah nak buka tudung bagai. Itulah, kalau ada wang sikit dan peluang pergilah berziarah ke tempat orang. Tak payah pergi jauh-jauh kat Malaysia ni pun ada masyarakat yang sangat menjaga bab-bab gini.

waahhhh........... kemas tersusun. Maaf cakaplah selalunya telekung kat mana-mana tempat pun serabut. Kenapakah? Mengapakah? Kat masjid ini siap ada changing room. Telekung pun bersih.

Nak ke Somban tak? Jom la nengok-nenok amik gambar

Think about others too pls

Abang kakak setuju tak dengan aku kalau aku kata la ni zaman senang dan mewah bagi anak-anak. Budak-budak sekolah pun dok berkepit dengan hp, ipad, ipod, blackberry, laptop, mp4 bla bla bla yang aku pun tak kenal gadget ntah apa. Itu tak termasuk lagi student 1st  sem yang dah ada kete. Kayo lah mak pak dia orang nih...... Aku guna hp buruk je asalkan boleh call, boleh send/receive msg udah le. Itu je pun keperluan utama aku.

Time nafsu makan ko meluap-luap then kat restoran yang ada wi fi tu penuh dengan youngsters mengadap laptop masing-masing what would u feel? Okaylah, dia tak bawak lappy but dengan blekberi dan air secawan dok melepak kat situ berjam-jam sampai kita nak duduk pun tak boleh ko geram tak? Ada pulak yang kata depa buat group discussion kat situ. Huk alohh....... bincang apakebendenya lama-lama kat tempat makan public.... kekadang tengah malam pulak tu.... takde tempat lain ke? Kat rumah tak boleh? Kat uni takde tempat khas untuk bincang 24 jam ke? Jangan tipu ek. Kat asrama sekolah menengah pun ada 24 hrs room ni.

Kat kenduri kahwin pun sama. Aku cerita sebab dah terkena, not once and not only us. Baru-baru ni aku gi kenduri. Biasalah kita datang time yang digazet untuk makan. Karang datang lewat habis pulak hidangan, datang awal tak boleh sebab dah ditulis kat kad jemputan time makan starts at 12. While pengantin bersanding diiringi pulak dengan tari-menari kat pentas dewan nun para jemputan berbaris panjang nak ambil makanan. Meja makan pun penuh jugak tapi ada yang dah selesai makan sekeluarga/bersama pasangan.

Apa perasaan korang ek kalau dah makan tapi masih duduk di situ sedangkan ada tetamu lain berdiri dengan pinggan nasi dan anak di sebelah? My hubby selalu ingatkan aku suruh makan cepat-cepat sebab orang lain nak makan. Even my anaks pun sama. How about u?

Mak ayah and anak-anak aku yang besar dapat duduk, tu pun ada yang share kerusi. Kami berdiri kat satu meja ni depa buat dek je. Tunggu 5 minit tak bangun jugak kami ke meja lain. Sama jugak. Boleh pandang and buat donno. Tapi aku baik tak mencarut. Then kami berdiri kat meja lain pulak. Mamat tu boleh jeling then terus nonggok kek situ......... eeiiiiiii. I'm sure dia duduk dengan awek bukan bini. Lain ler boleh beza. Makan kat kenduri bukan macam makan kat restoran......... bertimbang-rasalah sikit kat orang lain. Sedangkan kat restoran pun orang bengang (buat homework/assignment kat restoran?) inikan pulak ..................

Aku pun dah geram dengan orang kita ni tua muda sama je so lepas aku pandang kat mamat tu then dengan muka manis macam reservation staff at 5 star hotel (ko tengok aku kat atas tu dan bayangkan aku tersenyum manis siap eye contact lagik- tak la semanis Lisa Surihani), aku pun cakap cik, boleh saya duduk kat sini? Dia pandang dia, dia pandang dia depa pun bangun. Bengkek kot. Biaq pi la..... akai takdak. Alaa... kalau setakat nak tengok pengantin dan orang beronggeng kat pentas nun berdiri je lah sekejap kat tepi..... bukannya depa nak bersanding sampai sejam....... tak patah pun tumit kasut tu.

Kajian dah dibuat, lelaki Malaysia ni dikatakan agak romantik (ye ke? bukan laki aku la tu) tapi tak gentleman so kalau dalam LRT/komuter/bas ada pasangan dok berkepit tak peduli orang keliling termasuk yang tua dan mengandung, ko cakap je baik-baik, boleh bagi akak yang pregnant tu duduk kat sini? Insyallah dia akan bangun. Kalau nasib baik dua-dua sekali bangun. Takkan dia nak tunjuk kat awek yang dia tu tak gentleman kot? Yang awek pulak mesti nak show show sanggup susah senang bersama. Lainlah kalau jenis tak tau malu.

Sorry, emo.

Halalkah?...haramkah? Halam!

Ewww....cerita halal haram lagi!

Ramai yang cadangkan kita letak logo haram or non-halal kepada food outlet/makanan siap sebab Malaysia negara Islam. Logiknya begitulah. Dah majoriti orang Islam sepatutnya yang haram tu sajalah diberitahu tak gitu? Ada orang pulak suruh paksa peniaga-peniaga tu aplly for logo halal from Jakim. Yes, aku bersetuju hanya Jakim Malaysia sahaja yang mengeluarkan logo halal untuk mengawal kualiti dan ketepatan ujian, bukan Jakim Perak, Jakim NS, pihak swasta. U know why....

Halal jugak bukan setakat binatang yang akan masuk ke dalam perut kita tu binatang yang halal dimakan tetapi jugak disembelih dengan nama Allah, penyembelihnya beragama Islam dan tak ada bahan-bahan yang memudaratkan dalam makanan tersebut. Jangan dok kira babi je haram... ada orang makan anjing, biawak, ular, katak dll. Aku ingat lagi aku pernah test officemate aku,

G, kalau babi orang Islam sembelih boleh makan tak?

Mesti boleh maa.... sudah sembelih

Itu pemahaman dia. Dia ingat asal sembelih je kira halal, boleh buat rendang raya.

Kenapa kita nak suruh orang keluar duit menambahkan overhead cost syarikat dia untuk apply sijil halal? Kenapa kita nak suruh staf Jakim buat overtime check setiap makanan kesukaan nafsu kita?
Ko ingat dia takde anak bini ke nak dibelek? Ko ingat dia tak payah check buku sekolah anak dia ke? Ko ingat test result boleh keluar jam jam tu jugak? Dah kerja dia......... sonang yo ekau jawab kan? Overtime dia dibayar oleh taxpayers tau. Aku semestinyalah tak bayar tax but laki mak bayar nyah, begitu jugak makcik pakcik sedara-mara aku... and you too maybe. Lepas tu nak menyalahkan gomen pulak tak tegas. Menteri pun sibuk nak pilihanraya nih, nak bawak bini shopping kat obersi lagi... tak larat doh nak menjaga setiap produk.

Why don't u and me ...yes U and me, do our part? Kalau takda sijil halal toksah makan kat situ. Kedai mak long kat food court tu tak sedap ke? Restoran Amat tu tak ok ke? Ni tak, semua nak suruh orang cari jawapan untuk kita. Forget about trend lah. Berjuta orang Islam kat Malaysia ni, boleh bungkus bisnes tau kalau kita tak menempek kat kedai depa. Kalau ko tanya kat waiter/ess yang kerja kat restoran tu makanan depa halal ke tak kadang-kadang depa jawab, ramai orang Melayu sini jugak makan. Kita pun sama-sama join menyuap. Sebab? Ramai orang Melayu makan kat situ. Orang Melayu pasca merdeka ni semua Islam ke? Dan Melayu Islam tu pulak semua memberatkan agama ke?

Tahukah kita apa hikmahnya binatang disembelih dari segi sains kesihatannya? Terutama secara konvensional macam kat kampung tu... ikat kaki ayam then zappppp!!......... malaikat maut pun sampai. Tak dan ayam tu nak jawab soalan maa rabbukaa..... dah kena gulai.

Aku ingat lagi dulu masa UN ivaded Iraq fast food giant yang ada kat middle east terpaksa buat kempen promosi besar-besaran sebab diboikot senyap-senyap. Boikotnya senyap tapi kesannya sangat hebat. Tak macam kita nak boikot pun hingar-bingar masuk otosan, b hairan, rtm, tb3. Lepas tu ada la yang akan kata tak sesuai buat kat sini lah.... rakyat Malaysia pegang lesen franchise lah.... bising. Setiap orang buat je le. Be sensitive dengan hal halal haram nih. I'm talking about boikot bukannya boikot fast food tu. Dah restaurant owner tu tak kisah tentang serving halal food to muslims yang ekau nak poi mendodah kek situ laie buek apo? They don't care about us so why la u masih nak repeat ke situ?

Ada orang kata kedai Melayu/Islam pun belum tentu halal sebab punca bahan basahnya tak tahu dari mana. Betul jugak tu. Kadang-kadang orang kita ni janji beli kat kedai Melayu terus yakin halal tapi takkan semua benda nak was-was kot? Lotih la camtu....kurus macam Kate Moss lah aku nanti. Kalau restoran tu pemiliknya non-muslim, pekerjanya pulak vietnam, myanmar... walaupun diwar-warkan halal, adakah ko yakin? Mungkin takde benda-benda yang meragukan but again ko rasa pemahaman tentang makanan halal dia macam mana pulak? Pork free belum tentu halal ya.

Untuk makanan siap dalam tin atau seumpamanya kalau ada logo halal Jakim or Australian Islamic Council or mana-mana negara yang ramai umat Islam aku yakinkan hati aku. Kalau halal dari South East Asia atau dari Zimbabwe, Nigeria, Korea sangattt kurang yakin. Carilah substitute. Halal kena diletakkan didepan sedap.

Suka makan bawang goreng? Laki mak tak makan nyah kalau yang dalam peket tu. Cuba hang dedahkan 1/2 jam, bawang tu masih elok molek keras lagi. Mungkin digoreng dengan plastik. Begitu jugak pisang goreng. Anak aku nampak orang tu leburkan straw dalam minyak panas. Keji.

Halal bukan setakat makan minum je, punca rezeki kena amik berat gak, begitu jugak simpanan, pelaburan dan loan. Ini tak, bab makan minum bukan main bengkeng kena tang duit tak mau berubah. Punyalah banyak islamic products kat Malaysia ni sampaikan di bank konvensional pun ada islamic windows. Mr Hong Leong, Mr Hongkong pun mintak lesen islamic bank, why? Do you think they really care about us? Noooo................. bisnes beb, demand tinggi kat islamic product walaupun masih ada kelemahan di sana sini. Cuba banding sistem ar-rahnu dengan pajak gadai Soi Lek. Even takaful pun bermula di sini sampai pak arab nak belajar dari kita. Boleh pulak kata darurat/sama jer. Hek ko. Pi baca kat sini.

Hukum demand and supply ni terpakai dalam banyak perkara. Contohnya dalam satu kilang yang ada 100 pekerja and 80% of the workers adalah muslim. Kalau kesemua or 90% from 80% itu tadi komplen takda tempat sembahyang dan mereka terpaksa solat tepi mesin ke.. tepi dinding ke... bentang tikar sana sini..... kan semak tu.... takkan majikan dia buat donno je. Kalau yang kerja dalam pejabat lainlah. Kena surprise check dengan pejabat buruh kang.... So kalau peniaga yang target muslims sebagai consumer dia tapi buat endah tak endah je tentang penyediaan makanan halal ni kita pakat-pakat toksah pergi. Sure one day dia akan berubah dan lebih teliti. Tengok kopi Kluang Railway tu..... 70% sales drop beb!

Percayalah, yang halal itu baik untuk semua.

Apparentice Asia

Apparentice asian version.... can't wait!

Rancangan ni sangatlah aku minat and i can remember a few winner's names like Kendra and Bill Ransic yang kahwin dengan tv host tu sapa ke namanaya...emmm.... Guliana. Disebabkan performance Bill ni bagus sangat while working dengan Mr Trump kontraknya disambung lagi. Sure la bagus kerja dia kan.... Trump kan poyo. Sorang lagi winner yang black American tu.

Seingat aku TV3 ada buat rancangan sebegini tapi macam kurengggg menarik berbanding The Apparentice yang ori. Versi Martha Steward pun out. Why? Bersopan-santun sangat kot. Versi asal tu 100% milik Trump so suka hati sedap tekak dia je nak fire orang. Eh Trump sangatttt kaya tapi Mr aje.

Yang aku exited jugak menunggu versi asia ni sebab Tony Fernandez. I admire him, i love to read everything about him baik or buruk. Tak kisahlah orang pertikaikan AA dapat tax relief ke, AA tak bayar hutang lagi dengan MAB ke.... Kalau AA tak wujud adakah Firelyz akan wujud? Kalau AA tak ada MAS akan buat sales macam sekarang? Yang selalu kita dengan kos tinggi..kos tinggi...kos tinggi..... Biarlah nak wujud 2, 3 lagi airlines it is good for us. Dengan adanya low cost airlines nilah poor people like me boleh merantau (merayau) melihat dunia ciptaan Allah. Ada fuel surcharge le pulak sekarang.....

Yes, kita kagum dengan MAS, its our baby, bertahun-tahun dapat anugerah World's Best Cabin Crew tapi wa tak mampu huhuhuhu..... Kalau kita melancong ke tempat yang menarik tapi ada sesuatu yang memenatkan dan menjengkelkan contohnya security check yang berlapis-lapis, airport service tak efisien, staff cakap berbelit-belit, correct info tak sampai kepada staff bertugas, kena paw dengan kastam dia lagi..... dapat jejak kaki dalam MAS pun dah rasa macam balik kampung. Tak percaya? Ko cubalah. Sampai stewardess tu pujuk, takpe kak jom kita balik!

You're fired!..................... jangan sampai bos ko cakap camni

Setinggan vs kondo

Rumah setinggan yang kuiklankan sebelum ni.... sila refer sini.

Yang datang buat site visit hari tu bisa kurus kalau 3 tahun duduk sini. Good what???? U don't have to be a gym member untuk kurus dan sihat.

Kebanyakan barang kat depan ni not mine. Langsir aku pun depa simpan dalam gobok-style pompuan kot.

Verrrryyyyy nice one.......... I LIKE

Aku dok jek laki aku... bang, sekarang orang tengok tv pesen gini

Tenant ni duduk bertiga and dia sorang je dah kerja. Yang lagi 2 orang baru grad dah balik kampung sebab tu dia terpaksa pindah. Sedih lak aku dia nak pindah. Selain rumah aku dah transform jadi kondo, depa bayar on time. Yang lebih baiknya depa bayar sekali 2 bulan, landlord mana yang tak suka? Yang sebelum ni pun 2 drpd 5 orang yang duduk kat situ nak bayar 6 bulan sekali tapi aku pulak taknak.... baik tak aku? Aku risau jadi kurang waras bila duit banyak dalam tangan.

Main bedroom........ i also like!

Bilik kedua....... teringat-ingat sampai ke hari ni. Bilik aku warna biru jugak tapi cat yang ini lagi cantik. Kesian aku, rumah sewa lagi cantik dari rumah sendiri. Masa dia orang masuk dulu depa pun dah ada perkakasan sendiri so tilam dilonggokkan kat bilik ni. Yang 3rd room tak boleh masuk sebab ada orang tidur. Kelakar nengok muka dia yang terperanjat ternampak aku dalam rumah. Nasib baik ko pakai kain, kalu ko keluar pakai t-shirt dengan spender macam mat saleh yang duduk sebelah bilik aku kat Bandung dulu, aku pulak la yang terperanjat.

Selain drpd tu almari baju, meja makan 4 seater, iron& ironing board, sofa 1 seater, washing machine pun disediakan. Anak aku yang kecik tu pi bukak almari orang tu lepas tu jerit, eh miiiii..... (maggi). Mujur dia tak meraung nak maggi

I like the colours. Asalnya aku cat colour lain, maybe beige or light yellow and dalam bilik purple yang macam pinkish sket. Ye la aku bajet budak pompuan yang nak duduk..... itupun lebihan cat rumah aku. Rumah yang aku duduk sekarang ni macam taska.... ada color biru, biru pekat, biru cair, purple hehehhe..... ramai kanak-kanak gitu le

Kesian boys time grad dapat bear. Takde ke yang nak bagi transformers?

Peti ais yang hijau tu aku punya

Confirm tak masak. Healthy diet huh....
Selain aksesori seperti minyak masak, oat, containers.... semua di atas aku sediakan including kuali dan pinggan. Kalau nak t-shirt saiz besar pun wa boleh bagi

My maintenance technician.... always there when needed. Yang kecik tu tengah belajar. Kita tak dapat nak tukar kipas sebab tak bawak tangga. Dah nak pergi kenduri takkan nak bawak tangga bagai.... bukannya naik van. Nak upah orang...hmmmm... harga mencekikkkk. Kat Cheras pun tak sampai seratus.

Boys will always be boys walaupun bila dah ada little boy

Si bujang kata dia mungkin tak bawa semua barang sebab dia akan duduk dengan abang, barang dah banyak. Kalau nak tinggalkan tv flat screen atau microwave kepada hamba yang hina ni apa salahnya....hamba terima seadanya.

Nak sewa?



New itinerary

ooo yeahhhh......... i'm preparing new itinerary now, not 1 but 2 at once. Banyak duit kau asik bejalan yo...
Banyak la aku punya duit, ni aku dok prepare untuk sorang pompuan nih yang dapat free 3d 2n stay in Bali tapi tiket kapa tobang kena beli sendiri. Itu pun dok bercongak mahal. Aiyaaa.... got 3 free voucher still kata mahal meh? Bagi kek den yo lah

Aku              : 3 hari? mano cukup

Itu pompuan : ye ke kak?

Aku             : nanti ko sambung la sendiri... bagi jadi 5 hari. Kalau hotel yang dibagi tu mahal ko pindah tempat lain. Alaa...    satu bilik je.. anak-anak tu bawah 12 blh share bilik

Itu pompuan : haah kan kak. Kena sambung talian hayat dengan akak ni

Aku             : nanti akak buatkan itinerary siap supir. Ko nak hotel yang macam mana... sederhana ke mahal?

Itu pompuan : yang macam akak duduk tu lah...

Aku             : !!???!!!!?????

Gilo lah itu pompuan. Income 40k sebulan nak jugak merempat macam aku. But i knew her very well, sangat generous di tempat yang sepatutnya.

* Itinerary tu tak free ye..... ada upah, fridge magnet hehehheheh..... where got free one?

Flat to let

Update 15/7/11: Booked

Dear readers, please bagi tau kengkawan, anak buah, awek, x-awek, pakwe yang masih bujang perihal iklan ini:

Location  : Sec 7. Tingkat 5 walk-up
Available : Early august 2011
Rental     : RM700 p/m
Deposit  : 2 + 1 + rm150. Harap jangan mintak kurang
Furnished : Yes. Jauh lebih baik dari rumah kongsi walaupun tak sesempurna dan takde kasih sayang macam rumah sendiri
Preference : student yang nak duduk at least 2 tahun

Lelaki/pompuan tak kisah jangan duduk 2, 2 sekali... cari penyakit namo ea tu. Kalo tak dengan aku dengan Jais.

Dulu aku takmo tenant lelaki now i'm open. Dah insaflah tu.

I'll be there this weekend insyaallah sebab ada orang nak tengok dah tertangguh berkali-kali. Tenant workaholic. Aku pun dah lama tak jenguk rumah tu, nak jumpa JMB sekali. Currently tenant lelaki, kalau aku buat surprise check takut kena surprise dengan Jais lak.

Kalau berminat sila email ruggedmom@gmail.com

Sila jangan pakai seluar kuning, t-shirt kuning, spek kuning, tudung kuning.......... gigi kuning takpe. Karang dengan aku sekali kena angkut.

Special show by abang uniform

Pernah tengok tattoo tak? Ali ingat nak tengok orang buat tattoo kat badan macam dalam tv tu.
Seingat aku la sejak duduk kat Seremban ni this is the 1st time PDRM and tentera darat buat show kat stadium ni. Penuh padat ko stadiumnya........... pukul 5 lagik orang dah mai, punya la bersemangat orang kita nak berhibur. Kami gi dekat 8.30 parking dalam 300m dari tempat tu.... melentik pungkok mendaki bukit time balik. Dapatlah duduk berasak-asak sebelah grandstand.

Masa pembukaan tu of course ada lagu negaraku so kita semua berdirilah, at least sekitar kami semua berdiri tak kira single atau beranak kecik tapi ada satu couple tua depan kami ni boleh selamba je duduk..... eeiiiiii rasa nak je aku tarik telinga dua laki bini tuh. Malu la sikit kat budak-budak oiiiii !!!! Eksport ke China eloknya dia orang ni, baru tau kecut perut duduk hujung muncung senapang! Fuhh bersemangat nyanyi Negaraku.


Aku dok berkata dalam hati......... bila nak habis nyanyi ni bang oii?

Telelens akukan demam so aku bawak yang 50mm jer dahlah kecik-kecik je orangnya dari jauh... jadi le ye dok? Mula-mula pancaragam pdrm followed by askar then menari-nari pulak (askar dengan polis jugak yang menari), biasa la...............wajib la ada acara ronggeng nih. Lama jugak segmen ni tapi askar punya segmen menarik dengan lagu-lagu yang enak didengar, terkini dan lebih mantap bunyinya. Yang pdrm pulak kawad senyap nampak hebat.

wahhh.... akak-akak polis berdiri atas motor... terer ah. Bila tiba kat selekoh dia goyangkan badan sikit nak kona. Kalau aku mau jatuh macam nangka busuk dah ni.

pomm!! pommm!!! pommmm!!! free show beb, kalau time raya bisa ke penjara ni.

Yang bawak motor je lelaki lain-lain ahkak ahkak ye.... u boleh?

ouchhhhh!!!!! ....... harap-harap dia selamat dan tak cedera. Kesian..... kono gi spita. Buat kerja bahaya la dia orang ni

 Sebelum aku datang i have high expectation show ni adalah sebaik yang pernah aku tengok masa kecik-kecik dulu. Masa dulu bapak aku tak pernah miss bawak kami tengok free show macam ni sebab duduk dalam kem. Gaji askar kecik tak mampu nak bawak anak-anak tengok show mahal yang. Masa tu diantara persembahan yang menarik ialah orang bawa motor dalam kurungan bulat dan dia berpusing-pusing dalam tu lama jugaklah..... kalau kita yang nengok ni hampir pening macamanalah agaknya dia yang bawak motor tu. Tapi takde. Aku jugak ingat ada akak polis bawak motor macam mat rempit dalam yutube/999 -style spiderman- pun takde hehehhe .......  Jadi aku anggap show ni biasa je lah but anak-anak cukup seronok.

Depa landing dengan bergaya and safely

Bila lagi nak ada show keluarga macam ni agaknya?

Medan- Final part

Dah habis rasanya cerita Medan nih. Dalam final part ni kesimpulan yang boleh aku buat:


Medan cantik di luar kotanya. Danau Toba, air terjun Si Piso Piso, Berastagi - wajib pergi. Perjalanan dari 1 tempat ke 1 tempat agak jauh jadi kalau bercuti 4 days dapatlah pergi banyak tempat. Di Berastagi je ada beberapa tempat yang menarik.

Oleh kerana aku bukan kaki shopping i might give a bias opinion, Medan tak best untuk shopping. Kain cotton dan telekung lebih murah dan banyak pilihan di Bandung dan Jakarta. Kalaupun murah di sini aku takkan beli lagi, cukup-cukuplah tu. Yang banyak di sini ialah kain lace dan batik Indonesia. Bila masa pulak aku nak pakai kain baju lace nih? Takkan nak gi kojo amik gambar pakai baju lace kot.......... tenggelam pulak pengantin nanti.

Comforter set murah. Kat JJ rege 200++ kat sini baru 120 dengan kualiti yang sama tapi brand of course tak sama. Kat JJ mustilah nama omputeh.

Makanan banyak pilihan. Aku tak sempat nak try semua sebab anak aku tak mau makan nasi di malam hari. Daripada aku yang terpaksa menghabiskan macam DBKL lebih baik tak usah. Aku kan on diettt........ konon.

Aku tak nampak la budak sekolah yang obes. Anak-anak kita terlebih makan gamaknya. Ramai kaum Batak yang berjaya dalam hidup seperti jadi loyar.

Orang Medan ramai yang boleh berbahasa Melayu macam kita. Selain dekat dengan Penang agaknya sebab raaamaiiiiii orang Malaysia berbelanja di sana. Di Pajak Ikan tak rasa sangat berada di Indonesia sebab ramai yang boleh berbahasa Melayu dengan baik.

Orang Medan sama seperti di negeri lain ramah dan mudah mesra cuma yang geram tu yang dok mengejar kita jual barang. Kalau kita yang dewasa ni senang je tepis tapi kalau dok hulur mainan kat anak aku.......... hishhhhh. Dah tu letak harga bukan-bukan, ishh..

Try apam balik coklat cip -sedap. Try jugak murtabak mesir, bakso dan lain-lain. Di kota Medan ramai muslim so mencari makanan halal bukan masalah.

Rempeyek penuh dengan kacang

Pemerintah Indonesia dengan rakyatnya sama-sama mempertahankan bahasa Indonesia. Penggunaannya sangat meluas bermula dengan nama individu, walaupun berbangsa Cina mereka tetap ada nama Indonesia. Contohnya macam player badminton dan businessman mereka yang terkenal. Banner, buntings, signboard.......... Kat Malaysia ada yang nak ditulis keturunan bangsa Malaysia tapi bahasa Melayu tak nak, boleh ke? Akhirnya Bahasa Melayu akan jadi macam tulisan jawi..... hapus, lupus, lenyap.


Jalanraya di luar kota Medan kecil jadi kalau kemalangan ko bayangkanlah dia punya macet. Disesetengah tempat saiz jalannya macam dari entrance Kinabalu Park ke Timpohon Gate, kocik. Jangan terlepas kapal terbang sudah. Pandai-pandailah adjust time.

Bulan Julai bulan libur, kalau nak ke Indonesia dengan anak-anak elok book hotel lebih awal. Hotel Semarak milik Malaysian.

Travel light but bring extra beg terutama jika shopping adalah terapi yang terbaik buat anda :-))). Kalau tak cukup baju beli je kat sana. Selalunya aku tak check-in luggage time pergi, time balik pun kengkadang jer. Budget traveller.... isk :-( . Kami banyak berbelanja untuk untuk bayar entrance sana-sini, makan, transport, guide.

Kepada yang muslim, kalau berjalan sendiri try masukkan solat di masjid utama dalam itinerary. Tak dapat join berjemaah pun tak apa. Aku mengingatkan diri aku jugak ni.

Apa lagi ek? Macam dah watammat tapi kalo nak tanya apa-apa ko tanya je lah ye. Aku akan jawab setakat pengetahuan aku yang tak seberapa ni.





Medan- ke Pajak Ikan yukkkk!

Di Sibolangit yang kita lalu masa balik dari Berastagi tu ada beberapa lagi tempat menarik antaranya lokasi camping ground dan trekking di Air terjun Dua Warna, The Hill Hotel & Rst, Permandian si Debuk-debuk (Berastagi). 4, 5 days di Medan dengan kengkawan sekepala baru syiokkk.


Sebelum menghamburkan rupiah di Pajak Ikan kita isi perut dulu kat sebelah hotel. Eventhough kat hotel ada cafe tapi kita nak join warga Medan breakfast, nak tengok dan rasa apa yang dia makan. Ada beberapa buah gerai sekitar hotel tu tapi aku pilih yang ini coz nampak sedap dan ramai orang and clean too. Tak kisahlah kat mana-mana janji halalan toyyiban... sejak aku kena cherry berry di restoran mahal aku dah tak skeptikal lagi. Kita pergi tempat orang nak merasalah budaya orang kan? Aku tanya kat mamat sebelah aku yang pinggannya penuh berisi, dia kata 6k rp. Whoaaa.... ok la tu, kita pun order 3 set. Sodappp ko...... aku siap tambah sambal tempe lagi. Haishhhh...... makan nasi pagi-pagi bukan tabiat aku tapi memandangkan bawa anak-anak dan kita akan berbelanja lepas ni perut harus diisi dahulu supaya fikiran jadi lebih waras bila nak shopping. Betul! Tips ni. Cuba ko gi bazaar Ramadan time lapar tu, kalau boleh semua nak dibeli kan? Bila dah bukak puasa instead of masuk ke dalam perut ada yang terbabas ke dalam tong sampah tak gitu?

Nasi berlauk + mihun goreng, botol susu bawa sendiri

Ini le shopping mall yang kami nak jelajah malam tu tapi dah tutup. Time ni awal sangat la pulak, tak buka lagi

Masjid Raya........ syahdunya laungan azan feeling macam kat Mekah pulak

Library

Istana Maimun- istana kesultanan Deli. Ada lagi satu tempat kalo nak pergi, Tjong A Fie Mansion. If i'm not mistaken dia jutawan pertama di Medan Sumatera. Hubungannya rapat dengan raja-raja terdahulu.

Istana Maimun yang indah. Boleh bergambar dimana-mana pun asalkan jangan naik kat singgahsana tu. Weiii....melampau la tu kan nak naik takhta pulak. Entrance fee 8k rp.

Pernah nampak anak raja yang ini?






Kalau Sultan Brunei ke Tuanku Muhriz ke nak buat anak angkat/cucu angkat ke let me know ya. Just e-mail ruggedmom@gmail.com non it orang tengah/pelobi lorrr coz i don't have money to pay commission muahahahhhaaa.........

Itu anak aku Ali. Kalo umur ko dah 40 tahun tapi belum lagi berpeluang memakai songket dan bersanding ko sewa je baju-baju tu 20k rupiah sepasang, sarung terus. Depa ada sediakan kerusi raja untuk bergambar. Kalo yang dah pernah pakai songket tapi teringin nak pakai lagi sekali haaa.... kat sinilah tempatnya. Kat Malaysia jangan buat tau nanti kena kerat. Perempuan sekarang berani-berani tau. Biasanya orang bergambar kat singgahsana aje tapi aku heret anak aku ke serata ceruk. Yang pahitnya flash tertinggal kat hotel so tak boleh la bergambar kat tempat-tempat yang gelap. Gambar ni guna slow shutter 1/15 hand held. Last sekali Ali kata, letih la kita ma......... Kesian ko nak.. :-D

Pewaris kesultanan Deli ni tinggal berkeluarga di bahagian belakang dan bawah istana ni sebab bahagian atas dah dijadikan kawasan pelancongan. Tour guide yang aku dok panggil bapak... bapak... rupanya keturunan raja namanya Engku dot dot dot ......wa tak ingat, almarhum ayahnya berasal dari Selangor. Nak suggest la Istana lama Seri Menanti sewakan baju jugak tapi kena reasonable la dalam rm10 je.

Becak mama lagi laju.... bye!

Keluar dari Istana Maimun mulanya kami nak naik angkot, dah janji dengan anak-anak tapi takde pulak yang menghala ke Pajak Ikan so aku nak call +62 618461234 taxi Bluebird. Lalu pulak becak mempelawa kami......

ke Pajak Ikan, 7k bisa?
10k buk
tidak mengapa, terima kasih sambil berlalu then ...
oke buk 7k, 2 becak ya?
:-))

Kepada yang tak biasa ke Indonesia (atau negara lain) ambil tahu sikit-sikit anggaran tambang becak, angkot. Taxi Bluebird tu takpe sebab ada meter but min fare is 20k. Hari yang keempat ni 3 kali kami turun naik becak. Tambangnya sama macam teksi bermeter sebab kami guna 2 becak sekaligus tapi kepantasannya tu yang teksi tak boleh challenge. Lagi 1, kat mana-mana pun ada tak payah call. Ko tengok la kegembiraan anak-anak aku bila becak kami merempit. 
Becak aku kat belakang pulak

Aisey... nak tertinggal lagi

Takde apa yang aku berkenan pun di Pajak Ikan. Ingatkan nak beli tudung tapi kalau yang kat Malaysian 12 ringgit kat sana rm16 buat apa pulak aku nak beli? Untuk kenangan? Mungkin kepada orang lain. Yang sedihnya anak-anak aku yang jenuh mengumpul duit nak shopping di Medan pun tak beli apa-apa except kakak beli blouse sehelai di Pajak Petisah. Baju siap banyak di Pajak Petisah. Dua kali kami masuk kedai barangan sukan yang sama sebab si bujang 2 orang tu nak berbelanja. Yang buat tak menjadinya takde saiz, takde colour yang depa nak dan eh, kat Al Ikhsan kasut macam ni 89 inggit je lah!-kata kakaknya.

Kat kedai ni banyak blouse dan dress yang cantik tapi harganya agak mahal daripada yang lain. Kakak beli kat sinilah. Lokasinya di groundfloor and the salesgirls semua menutup aurat bukan sekadar tutup kepala. Orang Medan ni ramah-tamah ko..... ndak-ndak kalau bawak duit. Orang kita dok pengabih duit kat kedai dema je kot.

dok sini dendiam ek.... mak ko nak cari barang

Lepas tu ke mana pulak?

Bika Ambon yang terkenal. Jangan miss beli.
Kek kukus pun ada tapi tak banyak macam kat Bandung. Aku beli jugaklah sebuah tapi anak aku kata sedap lagi kek coklat mama.......... owhhhh terharu.

Pakcik becak yang hantar kami ke sini siap tunggu kami shopping kek tapi sudah kubilang kalau ada penumpang jalan aje toksah tunggu. Rupa-rupanya dia tunggu jugak so kami amik la dia jadi supir kami ke Pajak Ikan semula... nak beli fridge magnet, tadi terlupa. But this time dia caj 13k. Tu yang eden tak goma tu.

Indonesia ni sangat luas so kalau nak beli fridge magnet Danau Toba beli kat DT, fm Medan beli kat Medan.

Kat sini jugak dia melekat. Ali nak cari dvd upin ipin, jumpa tapi bahasa Indo, haaa tak payah! Aku jugak yang kena translate nanti. Uwan dia bagi 10 hengget untuk shopping, bila duit tu tak dibelanjakan dia boleh nangis tersesak-esak....aiyolah budak ni.... nak jugak bagi habis.

Lepas ni kemana lagi?
Balik hotellah packing. Naik becak sekali lagi ....... yiiiihaaaaa!!!!

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free