Bisnes dinihari

Bila korang last naik bas? Ke....tak pernah naik bas lansung melainkan bas rombongan sekolah/universiti dulu? Jangan tak tahu....ada orang macam tu.... Malaysia ni kan mewah. 

Dulu-sulu since aku sekolah menengah my main mode of transport adalah bas - bas roti paun kami panggil sebab rupanya macam roti benggali tu. Kalau balik lewat kena naik bas biasa yang selalunya 2 jam sekali baru ada. Worst now, ceased operation. Sekarang ni pun sesekali aku naik bas ke KL but usually naik komuter je senang nak connect dengan LRT.

Hari tu anak mak mertua aku mintak tolong ambil barang kat kampung dia so being the 1st lady (to my family) dan isteri yang taat dan menurut perintah ehem..ehem.. "baik bos!". I took 11pm bus tapi takdonyo sampai pukul 11 tepat, pukul 12 baru sampai. Agaknya yang dicetak pukul 11pm tu time bas tu bertolak dari PD nun.... we are not in Japan anyway. Jam kita selalu tak tepat. From my previous experience bas tu tak masuk ke bus-station di Sungai Petani, kita kena jalan kaki pulak dari tempat dia cicirkan kita tu. Berkali-kali jugak aku tanya direction daripada bos, masa menunggu bas tu pun tanya lagi kat sorang makcik tu nak bagi puas hati. Aku balik armed with pisau lipat lagi tu.......persediaan beb. Tapi yang aku dok terfikir-fikir berani ke aku libas orang dengan pisau tu kalau kena attack? Sembelih ayam pun tak pernah............ Nampak macam senang je dalam movie.....berat rupanya pisau tu. Kalau kena tanya dengan pak polisi pandai le aku jawab.

Dalam banyak-banyak syarikat bas yang ke SP harga tiket Transnasional yang paling murah 39.70 one way. Drebarnya pun berhemah je. Lain-lain 45 ringgit so kalau balik berdua lebih baik drive kete sendiri, lebih kurang je kosnya. Gilalah sekarang ni naik bas pergi balik ke Baling sorang pun dah rm102. Kami pi Tawau hari tu baru 170 ringgit 7 orang nait belon.

Restoran mamak elok je berniaga time ni tapi tak lalu aku nak makan........ time ni waktu tidur aku not my makan time. Restoran lain pukul 6 baru mula pasang lampu, menyelesaikan subuh i guess.

Since connecting bus ke Baling lambat lagi so dapatlah aku meronda-ronda jap di subuh hari ni. Inilah 1st time aku tengok orang distribute newspaper di waktu begini. Siap ada desktop, printer bagai kat situ......

Best jugak kalau keluar dari kebiasaan kita. Selalunya time ni dok berbungkus dengan selimut lagi. Betullah, rezeki datang di waktu pagi. Ada sorang tu 5am dah buat ceramah. Bukan ceramah/kuliah kat masjid tu....ceramah lain sebab time tu je staf berkumpul. Lepas waktu tu semua dah bertebaran macam burung.

Aku nak beli, dia orang sibuk benar nampaknya. Nak tumpang baca segan pulak. Baca tajuk je lah.

Akak, u dari mana punya newspaper?
Saya online punyerrrr..... (blog picisan je anae)




Customer Service

U all pernah tak menerima servis yang menjengkelkan dari mana-mana pihak? Selalunya orang komplen pejabat gomen yang selalu ada masalah macam tu kan? Tak semestinya apa yang orang kabor tu betul……. zaman dah berubah. 

Aku pergi bank X kat Nilai nak collect cheque book. Akak yang bagi nombor tu dengan manisnya suruh aku jumpa Puan A. Besides her ada Encik B dan Encik C. Jap…… apalah bank ni membazir staf assign akak tu bagi no kat customer, baik letak dia kat kaunter ke… buat balancing ke…. customer pandai nak tekan button mana. Ehhh.... suka hati dia lah kannn. Bz body lak aku nih.

Okay okay balik cerita asal. Oleh kerana Puan A dok melayan customer dia on the phone aku ni sebagai Melayu yang beradab takde la duduk selagi tak dipersilakan dan dia pun boleh tak angkat muka lansung pandang aku. Sepatutnya angguk le bagi isyarat duduk atau suruh aku tunggu. Dia Customer Service Executive okay. Dah aku tercangak-cangak berdiri kat situ for a few minutes En B yang kat sisi dia minta aku duduk. Heiii….aku duduk ngadap pompuan tu… itupun dia tak pandang jugak apatah lagi nak senyum. Hampagas sungguh! Yang Encik C pulak dok mengomel depan customer dia fasal pompuan yang depan aku tu tak ready lagi nak ganti dia lunch time tu, “aku nak amik anak balik sekolah ni…”. Haishhh……. Aku duduk 2 meter jauh pun boleh dengar apa lagi customer depan dia tu. Apa daaa………… ko pakai tie company bang. Cuba cover line sket kata ko ada urusan di luar.

Dulu kat bank Y ada staf bertengkar sesama mereka. Officer lak tu……. nasib baik tak main tarik-tarik rambut. Kot iye pun janganlah bertengkar sindir-menyindir depan customer sampai customers senyum sumbing. Aiyolahhaiii………. buat malu company yo.

Ada lagi satu kat bank lain..... keluar masuk bank je keje aku kan......sedekah di awal bulan, bayar bil bayar tu bayar ni......... staf yang di bahagian kaunter tu ntah macam mana layan sorang customer lelaki nih, we named him lelaki Y (uikk.....Y? seperti pernah kudengar ya...tapi di mana?) sampai dia naik angin. Ko tau apa dia cakap, "dia ni ha tak dapat malam tadi agaknya!". Ya Allah punyalah kuat sampai merah muka kawan tu. Angin sungguh la tu.

Hot spring Ulu Legong

Ahad kenduri, Isnin berkemas, Selasa dah nak balik.... time mano nak poi Langkawi?

Agak dah.... takkan pergi punya. Aku tak nak ke air terjun sebab dah selalu sangat. Rasanya everytime kita balik situlah tempat tujuannya walaupun different area. Jadi untuk tidak mengecewakan ramai kanak-kanak we decided to enjoice memalam buta kat kolam air panas di Siong tu aje.  Lagi malam laaagiiii ramai orang tambahan pulak time cuti sekolah. Nak ke Baling ni ada boleh dari beberapa arah, ikut Penang boleh, keluar kat tol Kuala Kangsar pun boleh tapi seram sikit waktu malam... sunyi. Kalau kereta rosak risau derrr menunggu orang lalu walaupun jalannya sangat bagus tak berlopak berlubang. Homestay pun banyak, hotel baru pun ada. Bertambah ramai orang kat sini sekarang lebih-lebih lagi MRSM dah ada new intake. Barang dapur yang rombongan cik Kiah selalu beli tu lebih murah di sini berbanding Padang Besar.

Kalau nak ke Thailand pun boleh dari Baling ni, masuk ikut Pengkalan Hulu (dulu Kroh) terus ke Betong. Dari Betong ke Yala 100km plus plus atau nak ke arah lain pun boleh jugak. Takda apa sangat kat Betong..... ada home industry, ada terowong komunis tu tapi tunnel tu tak dikomersialkan sangat macam yang kat Vietnam. Masa passport aku yang dulu masih bernyawa rajin jugak kami mengulang ke sini jalan-jalan beli fake handbag la apa la.... but yang paling best bab makan, sedap dan murah. Selalunya kita makan kat sebelah pasar Betong ada restoran muslim kat situ. Ehhh... ramai muslim kat sini.

Budak-budak menunggu masa nak mandi air panas. Azmin siap bertocang.

Harta benda mak mertua aku patut diinsuranskan time budak-budak ni ada. Anak aku si Adam ada ke patut ditumbuknya tembikai yang diletak dalam kolah? Bersepai kat situ

Pusat rekreasi Air Panas Ulu Legong 
. Bang, orang Myanmar pun dah reti pakai seluar pergi jalan-jalan.

A few km jugak dari jalan besar. Ada homestay yang semurah rm50 di bahagian luar dan serendah rm80 di bahagian dalam kawasan hot spring ni. You can check here . Rasanya tak complete but u may contact them for other info.

Tuan puan boleh berpiknik di sini ye.....




Kolam kanak-kanak ada 2 bersambung..... rasanya suhu berbeza sikit


Kolam dewasa pun dua jugak. Yang ramai menebeng kat tepi je.....panas wehh! Dulu kecik je kolam ni + free somemore. Pernah 2 kali aku kena tarik masuk dalam kolam tu terjerit-jerit dek panas, ntah macam apa je aku menjerit heheh.. Yang menarik tu pun mengada-ngada betul..... dah orang tak nak disuruhnya jugak masuk ke dalam air panas tu.

Anak-anak dah naik syiokkk!

berasap wehh!

Kolam yang ini dipagar = tak boleh mandilah tu. Kalau nak try rebus telur boleh tapi takde jual kat situ. MDB kena sediakan telur mentah lah macam kat Tangkuban Perahu tu. 

Kat belakang tu seminar room yang boleh accomodate small group of participants...... 30? 40? 50? dunno, should check with MDB. Ada orang berkaraoke kat dalam nun.

Can u see the bubbles?


Lain-lain makanan tak tau ada jual ke tak ataupun dah tutup time ni....... 1 pagi dah ni, bebudak belum nak balik lagi. Aku dah beberapa kali yawning........ huarghhhhhhhhh


Balik kampung...ooooooo balik kampung...

Anak aku selalu tanya bila nak balik kampung Kedah ni ayah? 7 jam perjalanan tu yang berfikir-fikir nak balik. Ya.... 7 jam termasuk break kalau tak karang berasap enjin. Aku pernah drive 2 kali je rasanya, sampai 1/2 jam awal hehehh.... aku tak hisap rokok tak makan tak ke toilet jadi aku berhenti sekali je. Yang lagi sekali tu aku drive sorang dari sini masa pak mertuaku passed away sebab my hubby dah balik dulu. That s 1st time aku drive jauh...bosan dan mengantuk sampai aku berhenti tidur tepi jalan sekejap dalam 5 minit.  Lain-lain masa aku tidur......... kekadang belum lepas tol Seremban dan lelap. Tu yang my hubby kata semua sibuk nak balik tapi nanti dia drive sensorang........ kalau main PS boleh la drive 2 orang bang.  Macam tidur dalam buaian, bila kereta berhenti kat r&r pandai pulak mata tu jaga. Nak naik flight tak boleh pulak sebab tempat landingnya 2 1/2 jam dari kampung.

Tengok brader tu lempar tali macam koboi jer..... sekali lempar dah sangkut kat leher lembu kita orang.

Kali ni kami buat kenduri akikah, share 7 bahagian anak-anak dengan sepupu sepapat so kenalah pilih binatang tunggangan yang terbaik dari yang ada nih

Berniat.........
Tengok angle yang aku amik ni, betapa rendahnya aku kan?

Berakad dengan tukang sembelih. Esok mai pukui 8 na.....
Lembu disembelih di kandang ni jugak, esoknya kami ambil bahagian yang dah siap dipotong

Yang ni sebelah malam 
Bila sesekali balik beramai-ramai kita berjemaahlah bersama...... semua lelaki dewasa tu boleh jadi imam even anak buah yang umoq 17 tahun tapi semua tolak ke abang ipar aku nih.

Yang ini special case........ kiblat dia arah lain. Janji ko tak nangis

Then baca yassin. Raja dah terlentang

The next day......... 

sesi make-up pun ader

yang ni aku panggil mami jarum hehehh......... time raya berkilau-kilau lengan gebu dia tu dengan gelang. Adik-beradik dia gebus belaka sampai bila buat larian kat sekolah tahun lepas cikgu ajak naik motor sebab kesian tengok termengah-mengah berlari. Nasib baik tak pengsan, mau buasir cikgu tu kalau dukung depa nih.

The cucus - mami jarum dengan yang di sebelah dia tu berseri je dah jadi 'pengantin'

Kita takde buat berendoi ke hapa ke cuma tahlil and doa selamat sebab yang dikekahkan dah besar..... budak tengah tu........ dah buat subcon basuh pinggan

Malam tu......... ayah, kita pergi Langkawi nak?
Pi Pulau Sayak la...... makan seafood- adik ipaq
Kita pergi Betong nak bang, amik gambar kat laluan bawah tanah komunis tu


Kad jemputan yang cool

U all selalu tak dapat jemputan kahwin? Lepas balik dari majlis kenduri kad tu lempar ke mana.......simpan buat kenangan?..........tong sampah?.......buat sample......... lain-lain?

Ingat tak masa Maya Karin jemput kawan-kawan dia guna kertas yang difotostat then dilekatkan atas recycled paper? It s  nicely done actually.... orang kata tak sepatutnya buat macam tu dengan taraf celebrity dia tu but apa yang dia kata ada betulnya, kita tempah cantik dan mahal akhirnya dibuang orang. Rugi. Jodoh dia pun tak panjang, 2 kali rugi. Tak terfikir pulak aku nak buat macam tu dulu-dulu.......jimat beb. Ahh...kad aku dulu pun takde la mahal mana tapi time tu kita nak guna banyak duit dengan pelaminnya, souvenir nya bla bla bla terasa la jugak bebanannya. Kalau sekeping 60 sen x 600= ? huhuhuhu..... buang duit macam tu je. Nasib baik orang kampung main jemput mulut je. Kalau guna kad jugak?

Ni la kad jemputan kahwin aku dulu. Haishhh.........pompuan memang sentimental semua nak simpan buat kenangan.

Nak bebel sket off topic: korang yang lelaki yang baca blog aku nih time bergambar masa kahwin bergambar la elok-elok ya, jangan nanti mak andeh nko muncung bila dapat album. Apa taknya, kawan tu dah la mekap sampai sejam, pakai baju punyalah very the beautiful, tak masuk lagi tu hari-hari dia berangan sebelum berkahwin (nak bergaya sakan).......ko spoil kan dengan muka letih ko (buat-buat ceria pun okay). Kesian dia beb. Gambar tu nak simpan ke akhir hayat dia.......yang lelaki takpe la kan? Boleh bergambar untuk ke2 ke3 ke4. Enuf.

Ni kad (kertas A4) yang aku baru dapat.
very simple dan mencapai maksud. Aku tak buang....gua recycle, boleh print apa-apa kat belakang tu.

(tapi kalau aku buat macam ni dulu mesti ada yang berbunyi seperti......ekau dah takdo duit bona ko??)


Bosan

Sungguh bosan nonton tv time nak pilihanraya nih. Sama je ceritanya.
La ni keluar pulak video lagi, takde ke benda lain nak dikaitkan dengan veteran politician tu? Bukannya aku peminat dia tapi tak ke dengan cara tu orang meluat sebab dah berlebih-lebihan. Asal ada pihanraya je adalah cerita-cerita yang sewaktu dengannya. Dulu mr. CSL tapi soheh pulak tu dia ngaku (kisah dia bukan time election). Gempak ! Salute gak aku dengan dia.... berani mengaku.

 Negara lain sibuk berdemontrasi menolak pemimpin korup, ada negara Islam kena serang walaupun pemimpinnya korup jugak kita kat sini sibuk dengan cerita seks tak habis-habis. Puas la Obama dengan Julia Gillard gelak berdekah-dekah.

Nasib baik jugak aku tak beli newspaper takde berita apapun time begini. Hari-hari aku pergi kedai cina, mamak, melayu.........hari-hari jugak aku tengok newspaper menimbun tak laku. 

Heavy - not so heavy

3 more kilos to go........yeahhhh !!



Ada 3 jeans untuk sukat.....1 dah lepas dengan jayanya, 2 boleh dah, 3 mau turun lagi 3 kilo. Rugi kalau tak kurus, ada banyak baju yang masih elok dalam almari tuuu......


Kenapa agaknya aku nak kurus?

Untuk kesihatan sendiri pastinya....jiran kat sini dah 2 orang meninggal sebab kencing manis. Kalau aku sakit ke mati awal ke .........
siapa nak hantar anak aku pergi sekolah?
siapa nak jemput balik dari KAFA?
siapa nak pi hantar ambik dari swimming lesson?
kalau hujan siapa nak hantaq p ngaji?
siapa nak check buku sekolah?
siapa nak tibai kalau homework tak siap?
siapa nak cakap belajar..... belajar........ belajarrrrrr?
siapa nak hantar main bola kat kompleks sukan?
siapa nak masak ikan bilis tempoyak?
siapa nak masak kari ayam?
hujung minggu bila anak-anak teringin nak balik kampung siapa nak hantar?
kalau nak tengok wayang depa nak ajak siapa?
siapa nak check kuku?
siapa nak iron baju?
siapa nak urus booking flight, sewa hotel, cari info, beli souvenir?
siapa nak berurusan dengan tenants?

sapa? sapa? habaq mai




Jom dengar lagu ni!

muahahhaaahhha..!!!!!!!


Disaster in Japan

9.0 magnitude earthquake-tsunami-nuclear reactor blown



So many people die and leaving the rest homeless.
Semoga mereka terus tabah.


Bali........ada sikit lagi

Orang tak biasa gi jalan camni la........kepoh. Ada something yang menarik yang aku nampak dan aku nak share.

Kempen kebersihan
"kalau anda bukan orang sembarangan jangan buang sampah sembarangan"

Untuk yang suka tembak sesuka hati
"jangan kencing di sini kecuali anjing"

Kempen anti pengemis
"kami bukan tidak simpati tapi kami tidak mahu kamu berterusan mengemis"

Drag and drop me





Dragon Inn, one of Malaysia's floating hotel




































Baru semalam aku dapat fikirkan kenapa aku suka sangat tempat ni.......


aku menjumpai semula sesuatu yang telah lama hilang dari kampung aku........

suatu kenangan di rumah lama uwan yang yang masih ada tapi penghuninya tiada......






Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free