Bunga-bungaan di MAHA

Tags
Bkn main godang lagi tembikai ni ha


Limau...gred baik punya












Ni ujang den

MAHA @ Serdang 26 Nov - 5 Dec 2010

Tags
Awak semua pnh visit MAHA? It's stand for Malaysia Agriculture & Hoticulture A....event yg diadakan berselang thn. Sblm ni aku tak pernah pergi n tak minat pun nak pergi tmpt2 crowded nih except yg peringkat NS je bcoz very near to my house. Luckily yesterday blm ramai sgt manusia...toksah risau tmpat parking luas n ada shuttle 'bus' in between expo cntr and car park yg kena bayor 3 ringgit tu.

Kami pg dah ptg so tak habis melawat semua tmpt furthermore thats not the main reason we went there.

The kids tgh q nak naik 'shuttle bus'


Naik tractor ko.....tp best apa. No shame la bcoz everibodi wajib naik melainkan ko gagah nak jln kaki.


Seingat aku the japanese yg mula2 'buat' watermelon 4 segi nih. Apa salahnya tiru yg baik kan?


Mulut nak kena lada. Rugi lorrr kalau nak dtg sbb some deco mmd malatop!


No 2 dr kiri tu anak jiran - New Kids on the Block

Student UPM yg kena bertugas. Ada yg kenal tak? Suke deme ye...




Yg aku tak gemar bawak bdk2 ni blm apa2 lg dah nak membeli. Gelisah agaknya kalau duit tak luak padahal perut dah kenyang


Wajib lah aku ngambik gambar ni kan...


Weiii....p la MAHA ni weiii....ni baru kobis


Owhhh...gmbr ni di-capture oleh Ali. After 1st snap dia kata, "shake la mama". Waaa....ilmu dah menugheh (menuras). Toksah cite pasai kompolah, what to expect from a 5 yr old boy kannnn...


This is the main reason why i went to that expo. This beautiful lady adalah adik kpd cikgu tadika aku dulu. Ini 30 thn punya cerita, dah msk zaman purba. Dulu2 kat rmh parents dia la aku bersidai (masa tu semua adik-beradik dia single). Dah dua kali visit dia kat Kuching, Sarawak - 1st in 1996 while i was single and available (biasa la p sensorang jek) then 2 kali in 2007.

Kuching pun byk tmpt menarik tau. Bako National Park pun best jugak. Nt la senang2 aku scan gmbr2 tu.

In VIP room- dpt mkn laksa Swak, kek2 lapis and other local jajan. Aku teringin bona nak pakai blouse putih mcm anak aku tuh tp mcm tak yakin je...aku rasa mcm terlebih tembam jek.


Ada jual kek lapis kat dlm paviliion nih. For other products kena tgk kat Agrobazaar


Ini rumah Johor...cantik wehhh!


Si Faez nak tunjuk macho, berpeluh2 ko


Aku tempek byk gambar ular kat sini bcoz i want to delete it from my mmry card. Jgnkan pegang, simpan gmbr pun aku tak hingin


Peribahasa: "Lidah bercabang" = cakap yg berbelit-belit. Ko pnh jumpa? Aku pernah pernah pernah ...





Kalau bg aku rm1000 pun aku tak ingin pegang ular tu


Yg dlm sangkat ni ada super power - ular tedung


Time tunggu bas Datuk Adnan Yaakub lalu tp aku tak set continous kat camera so sekoping yo lah gambar ea. Tang part curut tu yg tak tahan tuh...from Cuba ke datuk?


My kids n me

Moh pegi!



Mai tengok komen dR Rozmey 2 Alam

Tags
Eh eh...Hitler pulak dalam movie rm40 juta ni.



So creative n rajin la org yg buat video nih

Cuti-cuti Malaysia...jom jalan-jalan!

Tags
Anak2/adik korang tak berbunyi ke time cuti sekolah tak pg memana? Alasan korang...
1) tunggulah bonus dulu
2) jauh la...cuti dah habis
3) mana pergi mana lagi...asik ke PD jer
4) cari la alasan lg...korang kan pandai bg alasan kan? kan? kan?

Apo ko yg payah bona...jom jln2 ke Sri Menanti bandar diraja! (aku pun tak tau mcm mana blh jadi bandar). Bukannya jauh mana pun, ikut PLUS hway blh LEKAS pun lekas spai. Bosan la dok tgk hutan batu jer sesekali nak jugak rasa mcm mana dok kat kg ye dak?

Dari Seremban amik jalan nak ke Kuala Pilah. Kalau hway baru tu jamm ikut je jalan Bukit Putus, best apa? Bengkang-bengkok mcm nak naik Cameron Hland. Dulu2 time hway tu blm siap kalau kita lalu around 9am and 3pm ada la monyet2 berlonggok tepi jalan tunggu makanan. Tu yg aku kata mcm kat Langkawi (jln nak pg ke Geopark). Takde susah2 nak pg ke zoo tgk monyet. Sblm memanjat Bkt Putus tu ada 1 restaurant "Starfresh" yg ada pakej paint ball dan ladang buah-buahan.

Slps Ulu Bendul baru la Terachi...nih dah dkt nak spai ke Sri Menantilah ni.

Sblh kiri sawah padi luas terbentang saujana mata memandang tp takdanya org kg yg usahakan...tak larat wehhhh....ramai yg msk zaman menopause. Yg usahakan (pajak kot) org Tg Karang.

Kalau jln terus blh spai Kuala Pilah, Bahau, Kuantan, Terengganu, Kelantan

Kalau ter miss simpang kanan ni blh je ikut simpang lg 1 kat depan nun. Jgn comeh...

Sblh kanan ke istana aku oppssss.....istana Yang Dipertuan Besar NS (Yamtuan) aku. hmmm...bilalah baginda nak menjemput aku ke istana ye, lama dah berangan nih.

Ni Restoran Warisan, aku blm pernah test power lagik. Dibuka sblh ptg kot, weekends ramai yg ngeteh. Ehhh...gate tutup la

Aku pun memusing nak cari jln ke sawah yg sblh kiri sbb nak nampak matahari ptg spai terlajak ke Kg Limau Manis

Aku rasa secara keseluruhan infrastruktur mcm jalanraya kat NS ni berada dlm keadaan yg baik lbh2 lg kg2/kwsn yg menjadi laluan raja. Kg ko ado mcm tu? Tak payah komplen kat JKR pun...very the very effisient lorrr.... Tgk je la ni jln tar spai ke rumah termasukla rmh parents aku. Yg tak bestnya air selalu takda di sesetengah area (byk area jugak). Ada sekali dlm 1 majlis tu aku dgr Datuk2 ni dok merungut kat rmh mak dia takda air so aku pun tanya la rmh dia kat mana.
"Rmh ese sebolah istano" nak menggambarkan dekatnya kg dia sdn Sri Menanti tu. Tu la masalah yg tak pernah selesai...nak kena hantam mcm Syabas kot

Frankly aku suka sgt tgk rmh2 tradisional nih tp yg ni takde tangga batu yg mcm kat Melaka tu (rmh makcik aku ada). Rmh ni pun dah moden, belah dapur dah batu. Mesti takde sapa yg nak nak melepak kat atas tu, sume ddk bilik bawah (aku guna lens 50mm la weh...tak blh nak shoot sebuah rmh sbb dkt sgt).

Org2 kat blkg tu tgh memancing ikan puyu...20 hengget sekilo!

Mai le sini, bawa anak2/anak buah yg tak pernah tgk sawah padi tu. Padi dah mula menguning, pengalaman mcm ni tak dtg selalu

Padi dlm genggaman, Ali pun exited jugak. Ko tgk gmbar tgn ni pun dah mengancam tu blm lagi amik gmbr muka ko kat sini. Dgn backgound yg mcm ni...pergghhhh!!

Notes: TM bukanlah sponsor article ni ye, saja nak enterframe je kete tu, sibuk jer!

Aku suka sgt dgn design n colors pintu gerbang tu...org kata long lasting. Kalau kat Europe lg 100 thn ko pg pun dia takkan berubah sbb tu ramai pelancong- byk tmpt bersejarah. Harap2 lama la dia berdiri kat situ. Toksah tukar2 mcm dululah, duit tu blh buat projek utk rakyat

Ni jalan nak naik ke Istana Perkasa Alam 

Sapa2 nak main golf blh ke sini. Aku tak pernah bergolfing nih, kalau ada org nak ngajar blh jugak kot. Eh eh...tak naklah, belajar scuba divg lg best kot...takde ke sesapa nak sponsor aku nih

Ekau dah jojak Senanti dah ni

Org2 yg dianugerahkan pingat msk ikut sinilah

Kalau ko blm disemat pingat di dada toksah dok kepoh kat org ye, dibuatnya "beta rasa beta nak tarik baliklah surat tu...mcm ada something wrong somewhere jek..." siapa yg malu? mereka dan keluarga mereka jugak. Tak gitu?

Korang amik jalan kanan arah Senaling. Kalau ikut kiri ko akan klr kat jln ke Kuala Pilah tadi


Kecik je pekan ni tp ada resort. Kalau ada kengkawan ko bt kenduri atau ko nak main golf, sewa je kat sini. Setahu aku takde homestay kat SM ni

Located btl2 sblh resort

Istana lama yg dah jadi muzium. Pengantin suka la bergambar kat sini. Mmg cantiklah muzium ni dan bersejarah

Tak jauh dari muzium ada 1 rmh yg separuh siap ni yg dah lama ditinggalkan. Tak taulah apa sebabnya. Ukirannya sangat cantik dan susah nak jumpa lg sekarang ni. Dah lama aku nak amik gambar br kali ni berjaya. Itupun guna lens 50mm je jenuh aku reverse nak bg nmpk spai atas. Sesapa yg berkenaan tu la buat research, blh gak aku tahu the story behind it.

I believe ni rmh kaum kerabat raja jugak ni. Bayangkanlah kalau siap sepenuhnya, betapa cantik dan berseni bgn ni

Anjung lepak penuh ukiran
Pintu pagar dia ko....ishhh sayang betul

Ni bkn NZ bkn jugak Kundasang tapi Kg Gunung Pasir. Hehehhe...ni la trademark kg aku spai bdk jual ikan kat pasar mlm tu pun dok mengata aku, "kg akak tu punyala byk taik lombu!". Heiii... ko tak tau, tak dpt cium bau taik lembu ni mcm ketagih syabu u!

Kalau ko lalu2 pagi2 confirm tak blh nak mengelak bahan buangan lembu neh.


Ni la jeram yg aku nak cite tu tp time ni dah 6.45pm, dah sonjo...tak kuasa la aku nak p ngambik gambar. Karang kena sorok dek hantu kopek lak. Next time la ye. Sumpah, selama aku hidup kat kg dulu aku tak tahu pun kat sini ada jeram w/pun almost every petang aku naik motor bawak adik aku yg kecik 2 org tu lalu kat sini. Maybe masa tu takde signboard kut. Yg aku ingat adik yg no 2 akan kena marah dgn mak kalau dia mandi jeram tak inform awal2. Ke sini ghopenye....

Last month anak2 aku camping dgn kwn2 sklh dia kat sini.

Tourist guide kata,"welcome to ladang jagung!". Ko ingat kat Amerika je ke ada corn field?

Dulu ada jugak ladang sayuran tp dah takda pulak nampaknya tadi 
Rmh moden. Org kaya bandar yg dah pencen kut owner nya. Bestnya kalau ada rmh sebuah mcm ni, tak besar tak apa yg penting ada kwsn lapang utk anak cucu bergolek gelantang. Kalau anak ramai nak parking kete pun senang.

Rmh2 yg ditinggalkan kosong mmg byk terutama kat area Sri Menanti. Rumah uwan aku pun design lbh kurang mcm ni dan senasib dgn rmh ni, bezanya uwan aku msh hidup tp ddk kat rmh lain. W/pun rmh mcm ni cantik tp bukaannya kecik, mungkin sesuai dgn suasana hidup zaman dulu kala kot.

Sayang rmh2 ni, bila mak ayah dah takde rmh yg besar tersergam kat kg pun takde sapa yg nak ddk. "Nak jenguk sapa?" betul jugak kan...Anai2 je yg ada.

Apa tunggu lagi? Meh la sini!





Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free