Kesan Perjanjian Tanah KTM di Singapura

PADA 20 September lalu, Malaysia dan Singapura menandatangani perjanjian pertukaran tanah membabitkan tanah Keretapi Tanah Melayu Bhd’s di republik itu.

Ia dimeterai oleh Perdana Menteri Malaysia, Mohd Najib Abdul Razak dan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong, di kota singa.

Kedua-dua pemuka menguar-uarkan (bukan war-war) perjanjian itu sebagai kejayaan besar dan pembaikan ke atas “Point of Agreement (POA)” yang menjadi asas rundingan antara dua negara.

Saya tidak mahu berselisih faham, menyangkal atau menyangkal laporan dan ulasan media massa yang menghebahkan perjanjian itu sebagai “win-win” (menang-menang).

Saya sekadar ingin berkongsi maklumat dan interpretasi peribadi saya untuk kita dalami, fahami dan bahaskan. Berikut adalah antara inti pati, ciri dan implikasi perjanjian berkenaan:-

1. Dulu tanah KTM di Singapura adalah milik penuh dan mutlak Malaysia, walaupun kegunaannya terhad kepada operasi kereta api dan kekal hak Malaysia selagi operasi kereta api berjalan;

2. Sekarang tiga keping tanah KTM telah ditukarkan dengan sembilan keping tanah lain dan operasi kereta api akhirnya akan ditamatkan;

3. Menurut kenyataan bersama Mohd Najib-Lee Hsien Loong yang saya baca dari laman web kerajaan Singapura, bidang-bidang tanah gantian serta deskripsinya adalah seperti berikut:-

(A) Empat bidang tanah di Marina South dikenali sebagai TS30-361T, TS30-362A, TS30-363K dan TS30-364N serta dua bidang di Ophir-Rochor dicamkan sebagai TS13-1115N dan TS13- 1116X sebagai ganti kepada tiga keping tanah KTM di bawah Point of Agreement (POA) di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah di Bukit Timah yang dikenali sebagai Lot 76-2 Mk 16, Lot 249pt Mk 4 dan Lot 32-10 Mk 16);

(B) Empat keping tanah di Marina South itu terletak di tengah-tengah gugusan (cluster) kewangan dan perniagaan bagi Marina Bay manakala dua di Ophir-Rochor terletak di kawasan bersejarah Kampong Glam (Kampong Glam Historic District) yang berupa koridor baru pembangunan yang sedang dimajukan sebagai sambungan kepada Daerah Perdagangan Pusat (Central Business District); dan

(C) (Sembilan) Keping tanah di Marina South dan Ophir-Rochor (itu) akan diamanahkan kepada M-S Pte Ltd untuk dibangunkan secara usaha sama apabila Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) mengosongkan Stesen Tanjong Pagar. Stesen KTMB akan dipindahkan dari Tanjong Pagar ke tempat pemeriksaan kereta api Woodlands (“WTCP”) menjelang 1 Julai 2011 bilamana Malaysia akan memindahkan kemudahan kastam, imigresen dan kuarantinnya (“CIQ”) di WTCP.

4. Tanah gantian itu akan dimajukan oleh syarikat usaha sama Malaysia-Singapura M-S Private Limited yang dimiliki 60 peratus oleh syarikat pelaburan milik kerajaan Malaysia, Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dan firma pelaburan kerajaan Singapura, Temasek Holdings.

5. Kalau dulu tanah KTMB dimiliki penuh dan mutlak Malaysia, kini tanah gantian kepada tanah KTMB itu dikongsi dengan Singapura melalui M-L Pte Ltd di mana Temasek memegang 40 peratus saham. Dalam bahasa yang mudah, Singapura dapat “percuma” 40 peratus daripada aset gantian itu.

6. Walaupun isu tanah KTMB ini dikatakan selesai, tetapi isu-isu tertangguh yang lain seperti pembekuan simpanan rakyat Malaysia dalam CPF, Perjanjian Bekalan Air serta penentangan Singapura terhadap projek Jabatan Bengkok masih berterusan.

7. Malaysia dan Singapura gagal bersetuju mengenai cukai pembangunan (development charges) yang dikenakan oleh kerajaan Singapura ke atas tanah gantian itu sehingga memaksa perbalahan itu dirujukkan kepada Mahkamah Timbang Tara Tetap (Permanent Court of Arbitration – PCA) di The Hague, Balanda.

8. Kenyataan bersama Mohd Najib-Hsien Loong mengenai hal itu berbunyi: “Both countries have different views relating to the development charges payable on the three parcels of POA land in Tanjong Pagar, Kranji and Woodlands. Both Leaders have agreed to settle this issue amicably through arbitration under the auspices of the Permanent Court of Arbitration. They have further agreed to accept the arbitration award as final and binding.”

[Kedua-dua negara mempunyai pandangan yang berbeza mengenai cukai pembangunan ke atas tiga keping tanah POA di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands. Kedua-dua pemimpin bersetuju menyelesaikan isu ini secara aman melalui timbang tara di bawah naungan Mahkamah Timbang Tara Tetap. Mereka seterusnya bersetuju menerima keputusan timbang tara itu sebagai muktamad dan terikat.]

9. Sengaja diingatkan yang kali terakhir Malaysia dan Singapura membawa perbezaan mereka ke muka pengadilan antarabangsa, ia berakhir dengan Malaysia kehilangan pemilikan ke atas Pulau Batu Putih (Pedra Branca) kepada Singapura.

10. Melalui kolum “Other Thots” dalam majalah Malaysian Business keluaran 16-31 Julai lalu, saya telah memberi amaran kepada perunding Malaysia agar berhati-hati mengenai kemungkinan pemerintah Singapure mengenakan cukai pembangunan atau premium tanah yang melangit.

Saya memetik sumber-sumber yang arif mengenai POA sebagai berkata kerajaan Singapura mungkin mengenakan cukai pembangunan sekitar S$1.5 bilion (kira-kira RM3.05 bilion) selain premium tanah. Saya tidak tahu sama ada premium dikenakan atau tidak.

Tetapi sumber-sumber yang sama kini mengatakan cukai pembangunan mungkin mencecah S$2 bilion (RM4.6 bilion).

11. Andainya anggaran ini tepat dan keputusan PCA memihak kepada Singapura, maka Khazanah terpaksa menyeluk poket untuk mengeluarkan S$1.2 bilion (RM2.76 bilion) dan jumlah ini akan mengalir dari Malaysia ke Singapura.

12. Temasek perlu membayar S$800 juta tetapi tidak ada pengaliran keluar modal. Ia sekadar pemindahan dana dari poket Temasek ka poket perbendaharaan Singapura.

13. Seperkara lagi yang perlu penjelasan ialah taraf pemilikan tanah gantian itu -- adakah ia pegangan kekal atau pajakan 99 tahun? Tanah KTMB di Singapura adalah pegangan tetap selagi operasi kereta api berjalan.

14. Kalau saya faham kenyataan Mohd Najib dan Pengarah Urusan Khazanah, Azman Mokhtar, projek itu tetap dilaksanakan tidak kira kita kalah atau menanang dalam timbang tara oleh PCA. Malah kata mereka, projek ini akan dimulakan tanpa menunggu keputusan PCA. Jadi timbang tara oleh PCA adalah “akademik” atau sekadar melepas batuk di tangga.

15. Dalam konteks ini kita wajib meletakkan sepenuh tanggungjawab kepada Mohd Najib dan Azman. Azman memberi jaminan bahawa projek ini “masih berdaya maju dan menguntungkan” walaupun cukai pembangunannya tinggi.

16. Kita tidak mahu Mohd Najib mengisytiharkan perjanjian ini sebagai menang-menang dan dia berjaya di mana Perdana Menteri-Perdana Menteri yang lalu gagal, tetapi akhirnya yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.

17. Akhir sekali kita tidak mahu pelaburan Khazanah di Singapura menjadi seperti pelaburan Sime Darby di Qatar yang menghasilkan kerugian hampir RM1 bilion.

18. Berhati-hatilah, Singapura bukan sebarang jiran. Fahamilah istilah “kiasu” dan impaknya kepada “psyche” (cara berfikir) negara Singapura.
 
Diambil dr blog Kadir Jasin
 
-I'm not a politician-

Ekau mmg org negoghi kalau faham ni..

"apo pulak den tak tahu ea...abah den ado poghak..pempotang maghin dio selalu ke poghak..nobeh2..ngeluar an poloh..poghak tu ado laie sampai nijam..kok nio kek laman x cukup, sasaran seterus ea ngait kek poghak tu la..somak poghak tu skrg..takdo sapo nk nobeh"




 Kalau terer cuba translate hehehheh...

Apa yang special kat Kuala Pilah?

Last week ada keje kat Rembau. Balik still ikut jalan yang sama ke Seremban. Haaaa... yang aku tunjuk ni highway Lekas yang baru siap yang mampu melekaskan orang sampai ke Kajang/Kuala Lumpur. Memang banyak membantulah highway ni dah tak payah lalu Seremban ataupun bersesak kat North South highway tu.


Nak ke rumah aku pun boleh ikut sini tapi mak aii rasa punyalah jauh kena berpusing lepas tu kena u-turn pulak. Eventhough the jalan very smooth -barang baru le katakan - buang minyak keto den yo. Kalau tak silap sini dipanggil persimpangan Paroi yang kat rumah aku tu persimpangan Ampangan. Jalan kat traffic light tu tengah upgrade lagi, tak lama lagi siap ler kot. Kalau ke kanan arah Kuala Pilah ke kiri Seremban/Jelebu/Kl/dll. Ramai org beli rumah kat sini tapi bekerja di KL. Murah ko....RM300k boleh dapat banglo, kalau kat Subang tu dapat rumah teres 2 tingkat lot tengah je. Murah le pada yang mampu kan. Rumah single storey pun boleh tahan gak harganya...kiranya org yang bergaji 1500-2000 memang boleh duduk rumah teres lah.


Jalan Seremban-Kuala Pilah ni semedang sesak walaupun cuti 3 hari je. Warga prihatin sungguh, kucing beranak punnnnn nak balik. Termasuk la aku dedulu. Jalan Kuala Pilah ni boleh sambung ke Kuantan, Terengganu, Kelantan, Muar, Cherating bla..bla.. Tak lupa kena lalu sini juga kalau nak ke Sri Menanti. Ehh..mai le sini cantik tau area Sri Menanti tu especially yg minat photography and golf.


Apa yang special kat Kuala Pilah?

Sebelum sampai ke KP kita akan lalu air terjun Ulu Bendul. Kalau nak camping ok jugak kat sini tapi untuk mandi-manda kureng sikit pada aku la. Lain kalilah aku tempek gambar ye bila bawa anak-anak mandi sambil skodeng. Dari Ulu Bendul tu jalan terussss....don't belok belok sampai le ke Kuala Pilah. KP ni tak semeriah pekan Bahau sebab Bahau tu dikelilingi oleh banyak kawasan felda so penduduk ramai kaki shopping pun ramai.

Kat KP ada 2 Uitm. Kampus besar di Beting baru  je dirasmikan tahun ni  (7km masuk ke dalam siap lalu kubur Cina lagik). Ada Kolej Jururawat Kementerian Kesihatan Malaysia tapi sekarang sedang diperbesarkan, ada kolej Yayasan Negeri Sembilan, ada rumah mak aku selain istana Yamtuan.

Makanan yang spesel kat sini gulai lomak cili api, rojak kat pasar and cendol jugak kat pasar n bus stand. Memang marvellous la cendol tuh. Aku makan sejak kecik lagi dari harga 5 kupang sampai singgit 8 kupang dah la ni. Tapi memang tak nyesal lah bayor. Kalu nak try tanya je kat mana bus stand atau pasar .. kalu tanya nama jalan haremmm ramai yang tak tau sama la dengan aku nih.


Area ni free wi fi tau!


Yang baju putih to bos dia. Siap dah masuk sokkabar dah kedai dia ni. Layanan 1st class.


Suka dia bila aku kata nak masukkan kat blog. Cendol lebih boleh?

Any comment????

Pelari terpantas Iran/Iraq pakai tudung, remaja Msia yg berenang merentasi laut Msia n Inggeris pun tutup aurat.





Yang ni camna pulak???


*Photos credit to Faisal Tehrani

A little something from Lenox

Ingat keje gila kat rmh Kak Mah di Baling tu?

Kate Spade by Lenox USD55 xcluding shipping




Anna Griffin by Lenox- belas2 dollar gak la per piece








Rasa mcm nak jual kalau dapat full set. Maybe i should open a blogshop and sell it after dapat booking deposit. Harruussssss amik deposit as a commitment fee bukannya murah tu ooiiiii...


Tray pembakar ni best- ceramic also RM40 cash n carry

Mcm2 boleh di bakar - sate, burger, sausage dll. Kalau tenyeh dgn 'sanggul keluli' pun tak calar

 

Beghayo kek Kolo Pilah

Anak aku kata hari tu kalau raya kat KP dulu sekejap je dah dpt 100 hengget so kami bawak le dia memuaskan hatinya yg gundah-gulana cukai thn ni tak cukup. 1st kami p rumah uwan, yg ni beraya kat rumah Mak Teh pulak.



Aktiviti sampingan



Calon suami mithali. Takut dia aku amik gambar, takut jatuh saham le tu...mana  la tau ada org ingat dia dah kawen. Kalau tgk perut mmg mcm confirm dah kawen.


Mat jambu ni kemain eksen naik basikal semenjak tak guna roda kecik ni. Compund rmh makteh mmg luas, kiranya kalau nak buat outdoor shooting puas la berguling-guling atas rmput.

Gambar2 ni ni tak tau le sapa yg snap, Aiman kah? Aboy kah?






Adam "The Benggali Carpet"


Lps rmh mak teh p rumah uwan acik lak tapi tak amik gmbr. Uwan acik ni terer mengurut tapi sdh old -panggil pun uwan mstilah old already. Kalau dia p rmh anak dia kat KL customer bersusun. Skrang aku ada tukang urut yg lain yg lbh muda dan kuat and dkt dgn rumah.

Kalau ada sesapa yg ssh dpt anak blh cuba berurut dgn uwan sedara aku ni. Cuba je la..mana tau ada rezeki but bt apmt dulu.

Lps tu ke rmh Mak Wo and maklong. Dah kureng meriah kat sini sbb anak2 dia dah chow chin chow

The next day kami beraya kat rumah kawan lama. Since dia berjaya locate kami 2 3 hari sblm raya so kena la p rmh dia kat Padang Lebar, Batu Kikir. Taik lembu punya la byk time2 tgh hari pun. Kalau kat kg aku time tgh hari ni dah pecah berderai sbb byk kete lalu tapi kalau pagi2 jgn bt pasal....tak dpt nak ngelak walau pun pandai drift. Dia kata 15km dr simpang jln besar, yg problemnya meter kete aku dah kong. Takpelah sbb aku ingat rmh dia lps SK Tengkek.

Aku cari rumah papan mak dia, husband aku cari perigi depan rumah mak dia spai kita org terlajak ke Jeram Tengkek. Haa...jeram ni msk dalm Tourism NS tau! Ada homestay lg kat area sini. Cari punya cari tak jumpa gak sdhnya call rmh dia sbb 019 takde line. Apa raa...kat Ranau yg jauh nun pun full bar.

Rumah dia dah upgrade mana ada kayu-kayan lg...perigi pun dah dikambus tu yg tak jumpa2 tuh. Lagi satu kat dlm rumah dia ada byk brg ceramic n kaca spai naik seghiau aku tgk anak2 aku berlari. Kalaulah pecah....aduyaiiii



eh..eh..jgn cemolot!



Dah takde rumah papan



Ni Aiman la punya kerja nih



Berangan le ko Ali. Kalau ndak beli sendiri nt. Kawan aku ni blh dia laki bini naik motor spai ke Siam, terer betul.


Ni masjid Kuala Pilah bersebelahan dgn tokong Cina






Aku dah lama ckp dgn en. suami yg  aku nak gunting rmbut tp dia tak bg. Selalunya dia geleng2 angguk tak mungkin. Tapi masa kat Baling ipar duai aku berambut kontot n rupa aku ni mcm makcik2 pulak dlm gambar so pun ckp "saya nak gunting rambut!". Dah takde mintak izin lg dah. I don't like la -ve response.

So aku berdua dgn kakak p ziarah hair saloon kat KP, takde tanya pun berapa hengget cajnya sambil2 tu bos bawak the boys ke lake garden. Sungguh, seumur hidup aku tak pernah ke sini. Gumbira bdk2 bebas bergerak kat sini.  





Lepas ni beraya di rumah sendiri pulak. Ehh..mana ada beraya sbb anak aku nak peksa

Sebuah perjalanan yang panjang

Dah nak balik kan (tapi nak beraya dulu) kena la hensem sket. Ni Mat Jambu a.k.a Ali "my grandma says i'm priceless"



Si jantung hati, Azmin Zarif



"Eh, jatuh puyak!" . Dlm ramai2 anak aku yg ni pelat ler pulak






Ni kat rmh kwn di Bt Gajah yg aku kenal since 2002 dlm 1 seminar. U all bayangkan lah dr 2002 dia mengajak kami ke rumahnya 2010 br spai. Aku ingatkan dia baru pindah sini rupa2nya dah 4 thn tapi rmh dia simple giler



Ni dlm perjalanan balik ikut Gopeng. Masa dtg ikut Smpg Pulai. Agaknya iklan Petronas Yasmin Ahmad tu shoot kat area tu kot- kedai lama2. Aku dok pasak telinga laki aku suruh sgah kat Kellie's Castle









Berenti kat sini jap


Byk tmpt menarik kat Perak ni. Otw ke tol Gopeng ada Taman Herba


Tak berapa pasti lah sejarah Kellie's Castle ni. Dibina utk wife someone kot. Jap nak google..


Tgk kete putih tu lampu merah pun nak jln gak. Tu yg kedua tu, mcm mana la tak jamm


Aku ingat terminal kapal terbang je ada


Boleh tak Balai Bomba ni jadi produk pelancongan?


Masjid lg...tapi tak blh challenge la masjid kat Terengganu, banyak dan cantik. Tapi tak tau la ramai ke idak yg solat berjemaah. Mcm Masjid Kristal tu hantu je p semayang kot sbb org kg semayang kat masjid kg lbh convenient. Aku rasa buat pusat thfiz pun bagus gak kat masjid Kristal tu, tak pyh nak bazir duit bt bangunan baru. Make full use of it.


Cantik kan scenery bukit-bukau tu. Kalau amik gmbr kat luar lg best tp nak berenti kat mana? Hujan ler pulaks


Lega dah spai sini..punya le lama we all punya journey balik.


Lps jenguk2 rumah sendiri naik keta balik ke rmh my mom kek Kolo Pilah. Tu dia keta nak ke Sban/KL. Highway baru ni bt jln makin sesak setiap Ahad apatah lg time cuti panjang. Apa taknya, segala org dr bukan setakat Kuala Pilah jer, Kuantan, Tganu, Kelantan pun blh ikut jln ni. Uitm dan matriks and Kolej Jururawat pun ada kat KP. Selalunya time balik Sban aku ikut jalan lama- Bkt Putus bila kete dah terhenti mcm ni. Kan aku sayang Bukit Putus tu....mcm nak p Genting/Cameron Hlnd. Korang yg tak pnh tgk taik lembu tu moh le ke kg aku...kat tmpt lain tak jumpa punya atas jln raya camtu.

9.30 bertolak 11.30pm spai rmh mak aku. Gilo! Mcm nak p London

Supposed to be last raya day in Baling

Ni mlm 1st raya. Puak ni takde kira lain, kira nak bakar duit je lah. Aku tak beli ada pulak org tlg supply barang tapi kalau aku nmpak/dgr depa bakar mercun bola..SIAP !!!!


Raya kat rmh mak teh. Kakak ipar aku tak hbs2 menceceh kat anak dia spai aku kata "woi ! tutup mulut sat" barulah dpt gmbr yg sempurna. Anak2 kita org cukup baja wehhh..


Sepatutnya hr raya ke2 ni kami dah chow ke NS tu yg tak berbaju raya. Panas berlengas dlm kete nak berbaju kurung yg kainnya manja2 gitu tak kuasa i! Tak dan nak p rmh kengkawan / sedara jauh sbb nak kejar masa. Ni rmh sedara yg dkt blkg dapur mak teh. Ada keja gila yg aku bt kat sini hehehhe...



Nampak tak mangkuk laksa yg ada sudu tu? Haaa...aku paksa Kak Mah juai kat aku. Aku dgn muka sardin yg memaksa ngeh--ngeh--ngeh-- "seroius ni Kak Mah, cheq nak mangkuk ni. Juai semua la dgn pinggan sekali..". Berjaya ko. Nt aku blogkan pasai product ni. Aku dpt mangkuk Anna Griffin ni 6 buah + jug Kate Spade yg saiz 6 1/2 in. USD55 nko harga jug tu blm msk shipping n tax lagi. But of course i'm not paying that price lah kan....mangkuk tu dpt la hrga disc + hrga 2nd hand w/pun that the 1st time dia guna. Mau raya thn depan dia tak show off kat aku lagi kehkehkeh.....


Bekas kueh raya tu pun berkenan gak but abg kata toksah lah.....


Aku ada 2 MIL and 2 FIL, ni rmh yg kedua tu lah and rmh ke4 yg diziarahi pd raya ke2. So hangpa ingat aku jadi balik Seghomban tak??? Takkan adanya kalu dah lajak spai zohor. Panas2 nk kete nak p jauh2 huiiiii....stress!! Bila dah confirm tak jadi balik apalagi...bongkar semua kain baju msk msn basuh. Yg tak bestnya semi auto lak, nak cpt punya psl (nakkan panas terik tu) aku bilas manual jek pastu spin. Yg bergayut2 tu baju kami anak-beranak le tu sbb tmpt lain sume dah penuh.

Yg tgh berhelo-helo tu baru menjadi sedara and we will be going to his hse at the end of this month.

Sblh mlmnya pulak kami beraya kat rmh sepupu-sepapat my hubby yg dah pindah ke banglo msg2. Rmh punya besaq 120k-250k jek. Bestnya kalau ada tanah kat kg...tp aku nak ke ddk kt kg? Ddk kat bandar dgn suasana kg nak lah.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free