July 15, 2010

Kebun Buah-Buahan


I kasi up ini gambar dulu lah ye. If sempat hari ni jugak cite kisahnya.

Nota: Muncung keta tu bkn aku punya

Dulu masa memula ddk sini dpn tu kosong lengang. Cukup masa tumbuh la lalang sama tinggi dgn aku..kekadang higher.

Lps tu comp my husband introduce shift work seminggu siang mgu dpn mlm pulak 8-8. "Mcm guard la bang", aku kata kat dia hehehhe... My hubby ni minat bertani, blh pulak bertukang (gobok kasut dgn coffee table kat rmh ni dia yg buat). Tapi nak tempah kat dia mkn thn. So bila dia balik dr shift mlm lps breakfast dia akan sambung keja kat kebun dpn rmh pulak spai zuhur. Dulu mcm2 tanaman jgka pendek ada mcm keledek, cili bsr, cili padi selain pokok2 yg besar tu. Asalnya tanam serai n cili tu sbb kena beli sekali rm2 padahal nak sebatng je serainya pun yg lain2 kecut dlm peti ais. Cili api setin sardin kecik rm2, 2 mgu pun ada lg kat peti ais tu. So dia tanam lah....mula2 skt je lps tu jadi seronok pulak spai dkt 100 pokok. Jiran2 pun rajin buat lawatan sambil belajar (kekadang aku tgk dia org dtg mcm peg FAMA pun ada). Kalau depa jgk hr Khamis siap dgn baju batik n handbag tak ke mcm peg pertanian tu? Bila dah terlebih byk kami jual le kat jiran, tmpat keje, kantin tmpt keje. Laku wehhh...org negori makan podeh! Cili api pun merahhhhh tak mcm yg beli kat pasar nun.

Keledek pun dia tnm, puas la kami suma mkn keledek. Goreng pucuk keledek, pengat keledek, goreng keledek, gulai pucuk keledek...yg ni tak jual, saja2 tnm mkn sama jiran.

Now keje my husband back to normal 8am-8pm so takda masa nak berkebun. Weekend pun keje except kalo we all pg jln2/blk kg. Yg tinggal cuma pokok2 besar tu ajelah n serai, pandan, cili, kacang botol nk buat ulam. Pokok2 tu suma dh mengeluarkan hasil kecuali durian tapi... bukan semua kami punya...gempak je lebihkan! Some of it my neighbours yg punya tapi kat sini hartamu hartaku jua. Tanah tak byr cukai katokan...Amik le takdehal. Bukannya kami blh mkn spai hbs pun ye tak? Ada lg yg tak nampak kat situ like jambu air, jambu batu, kuini, pisang nipah and so on. Tapi ada pulak malaon yg berniaga pisang main tenang je pokok pisang yg dah tua tu, amboiiii....senangnya nak hidup! Kita ni dok menunggu hasil dia pulak yg menuai byk cantik muko kau!

Why we all tanam bersesak2 kat blh belakang? Sbbnya...dulu ada org mintak buat playground kat situ so we were worried nt pokok dh bsr kena tebang pulak to make way projek tu. Lagipun tu bukan tanah kita org bila2 depa blh amik balik. Remember projek udang harimau di Kedah dulu? Padi dah menguning dah masa tu..menangis petani2 tu. Tu tanah sendiri tu org blh buat mcm tu.

Eh! Takde ke pegawai Felda yg baca entry ni? Kalo sesapa blh forward tlg fwdkan ek. Teringin benar aku nak ddk kat felda nun (NS je lah). Dah pg ke pejnya tapi tak berhasil pulak. Aku minat ni...sungguh!!

No comments: