Sikap manusia

Aku heran btl la dgn sesetengah orang dpn ckp lain blkg lain pulak. Sekarang ni aku selalu btl nmpak org mcm ni, ada beberapa org yg mcm ni. Aku tak suka bergaul dgn spesis ni bkn sbb aku baik tapi takmo terjebak dgn keje2 bt ketupat nih. Kutuk rival la customer sndiri la tp masa berdepan bkn main manisssss lg muka. Lagi 1 suka menjanjikan bulan dn bintang, bila tiba masa tak blh nak sediakan pas tu salahkan org sana sini. Apa aku membebel ni? Nak lps perasaan jap!

Masa aku bt keje yg aku bt sblm ni -yg skrg agak krg aktif- i hv a set of friends yg positve thinking. Pembawaan syarikat kot...spaikan ada sesetengah tu kalau ada sesapa aje yg start cite -tive dia akan angkat punggung. Cite2 -tive ni kalo disumbat dlm kepala otak hari2 mmg kita akan jd -tive la sdkt sebanyak. Keje dulu tu w/pun lumayan kpd yg rajin berusaha tapi it's a 'no-no bussines', susah gak nko nak dpt customer ...so tak perlulah nk tambahkan lg masalah dgn ngumpat2 org nih.

Keje yg aku bt skrg ni mcm dunia artis lak aku rasa bergossip memanjang. Kekadang aku terpaksa dgr. Itu 1 penyiksaan kpd aku sbb aku secara semulajdinya tak suka amik pot hal org. Ni makcik pakcik sepupu sepapat aku pn tau. Buang masa beb! Masalah aku sndiri pun ada byk, tak kuasa nak fikir hal org pulak. Yg paling tak best bila mintak pendapat aku ttg musuh dia...adoiii..tak reti nak jwb.

Actvt malam

Org lain dok kat rmh mlm2 aku dok besidai kat kompleks sukan..no..no..not lepaking..p belajaq.

Aku ada la sesekali pg tmpt ni bawa anak2 w/pun depa ajak p tiap2 mgu. Wuiii..tak koso den do..den ado byk kojo n depa pun takmo belajar ikut time yg aku bagi so aku takmo la layan depa punya permintaan. Tak kusangka pulak ada senamrobik mlm2 ni. Best jugak laki pmpuan sume ada. Ada sorang bdk tu mcm boring je siap baca buku dpn org2 yg dok bersenam tuh.

Aku tempek gambar2 yg tak edit lagi..malas le pulak nak menambah kojo dah dkt2 subuh ni.


Dulu aku pnh joint actvt ni tp dkt area rmh aku la..beria-ria memula tu siap beli kasut, sebulan lps tu tak p dah.....dh malas. Aku ni bkn kaki bersukan, mmg selalunya hangat2 taik lembu jer.


Lagi kak..lagi!


Try panning...msh blm terer


Gelanggang ni bukak 24 hrs. Giler...masa bila nak tdo bang?


Takut dia kat aku...alaaa..dpt jugak!


Gedebuk!!



Slow n steady je brader nih. Kalau aku 1 round je dh pancit agaknya


Dia ni suka tol posing depan aku jd model free


Ni geng pompuan pulak. Ada tournament agaknya tu yg sume gelanggang penuh dgn team berlatih.


Korang je la training ye..akak nak gossiping nih


Kaki skodeng




* Pictures taken guna available lights aje sbb takut mengganggu dan takut kena hempok dgn kamera (w/out permission kannn..)

Imam Muda

U all selalu ke tgk prog Imam Muda. Aku dgr that prog sgt baik and dpt pujian dari stesen tv Jerman and France sbb produk sendiri tak meniru mcm AF dll tu. Kerajaan dia org pun mgkn akan gunakan some of the idea utk lantik imam dia org sndiri nt takyah nak import dr mana2.

Aku pernah tgk promo je skt kalo tak silap masa paintball (btl ke ada?), itu pun ntah kat rmh sapa tertengok.
Org muda2 nalurinya berbeza dgn senior citizen dan berperut bulat, jiwanya membara ideanya berjuta dan badannya cergas so don't expect imam2 muda sekadar ddk dlm masjid jadi imam solat, baca talkin dan nikahkan org je. Aku ada sorang sedara muda yg jadi imam dn disediakan kemudahan tmpt tinggal di masjid. Bila tgh mlm dia n kwn2nya pakat mancing kat area masjid tu. Bila2 free depa sangkut jubah n p main futsal maknanya mereka berada dlm masyarakat, bukannya 1 tahap lbh tinggi dr masyarakat. Aku rasa dgn cara mcm ni lbh mudah nak mentarbiahkan golongan muda bahawasanya Islam itu indah dan mudah. Semua kta blh buat tapi ada syarat dan batasannya la kan.

Sorang lg imam yg aku kenal tapi tak blh dh nak lari2 ni sbb dah "bulat". Dia jadi imam 1 kat masjid ptg2 main takraw dgn bdk2 kg. Bila ada jmputan ceramah dia pg dan dia sgt pandai menarik perhatian masa berceramah siap dgn lagu hindustan lg dan suaranya dan lenggok lagunya masyaallah....sedap bangat! Kalau tuan2 dan puan2 dgn bacaan quran dia blh menitik air mata, meresap ke dalam jiwa. Lps tu dia baca puisi/sajak dlm bahsa urdu.

"Hang tau tak  makna sajak tu?" dia tanya audience
"Tadi bkn main hang gelak no masa aku nyanyi kuch kuch hota hei...sajak tu ttg anak org Islam yg kena zalim bla..bla..tu la hangpa dok seronokkkkkk ja dgn ceghita hindustan!" ha kau kna sedas. (ust haslin ke apa nama dia, dulu selalu jumpa but now kekadang nmpk kat tv je.

Dia pernah cite masa kecik2 ddk dgn nenek n sekali tu ngelat semayang so nenek dia tibai pungkok kuat2 sambil kata "kalu hang tak semayang lbh baik hang mati!". Hasil didikan keras tu dia tak jadi kasar pun malah p belajar spai ke Pakistan dan jadi manusia yg berguna kpd manusia lain. Pendidikan lemah lembut? Hmmm...korang tanya je la kt cikgu2 skrang ni terutama cgu sklh menengah. Aku pun taknak anak aku dibantai sesuka hati tapi berilah cikgu sdkt kuasa utk mendidik anak2 kita. Jgn spai cacat sudah.

Ni aku hidangkan skt gmbr2 imam muda neh..




Sad day for our family

Arnd 3.30 pg smlm my mum called telling me that my cousin eksiden n nazak kat hspital Melaka. @ 4am dia cl lg bagi tau dah meninggal. Innalillah...

So far dah 3 org cousins yg passed away semuanya muda2 belaka, 20, 30 and terbaru ni 19. Aku tak kuasa nk tanya sbb musababnya kat mak pak dia almaklum org tgh sedih sgt takkan aku nak tanya mcm polis lak. Aku tunggu je la org lain yg kepochi2 tanya and psg telinga. Dengarnya dia keluar simpang and suddenly DAMMMM!!!....kena langgar dgn mat rempit. Bdn sblh kanan teruk-tengkorak kanan pecah, pipi kanan terkopak, kaki kanan patah 3 dn ln2. Tapi masa jenazah dh spai kat rmh dah siap kapan pipinya pun dah berjahit kemas so aku takde la nengok keadaan yg sgt mengerikan tu xcept his own family and family mak teh. My aunt sgtlah sedeynya, ye la anak kan, yg ke2 pulak meninggal tu. Sblm almarhum blk ke Melaka dia blk rmh my aunt mcm biasa then bila nk balik mlm tu dia peluk cium maknya yg kebiasaannya skdr bersalam. Then bila motor dh bergerak dia brek and says "Bye mak..sayang mak!"-sthing yg tak pernah dibuatnya. Semoga dia sntiasa mendapat rahmat Allah dan dijauhi azab.

Yg melanggar pulak dgrnya cuba bangun tapi rebah n ada kat icu. Mudah2an dia pulih and dpt habuan!

Eventhough aku tak rapat dgn almarhum due to distance rmh and age gap tp pasti ada sdkt sbnyk kenangan manis masa hidup dulu to be remembered. Al Fatihah

Kelas fotografi

Mlm ni belajar 'water droplet'. Very interesting! Susah juga nak 'menangkap' air ni, set continuous shutter pun ada yg tak kena lansung. Kena smbung blaja kat rmh ni

Senangnya dalam hati...

Hari ni dpt loan statement dr bank, alhamdulillah....skt lg nak selosai loan rmh ni. Suke sgt! Bila tunjuk kat my hubby, "knapa byk lg ni?". Laa...dah byr skt2 tgl byk la...

If we manage to settle it by nxt ye-insyaallah- means i/o kna byr for 25 yrs we only pay for 11 yrs. Mudah2an berjaya. I've told my husband rmh yg kita ddk ni kna settle cepat2 bimbang jugak kalau both of us mati cepat sapa la nk uruskan hutang piutang (eventho ada MRTA), nak tukar nama lagi...bkn skt kejanya tu oooiii kalau dah masuk ke Amanah Raya.

Siapa yang lebih dominan di rumah, maknya kah paknya kah?

Kat rumah korang siapa yang power rangers?

"mama, nak milo!"- minta kat ayahlah..."nak mama!"

"mama, baju ni nak hang ke nak msk bakul?"

"hri ni ngaji mlm boleh tak ma?"

"mama msk apa hr ni?"

"mama, nak duit beli majalah kuntum"

"mama, tunggu skjp kita nak berak"

"dh nak raya ni, bila mama nak beli baju?"

"rumah kta tak cat ke thn ni ma?

"keta mama ni dah calarlah. Mama belilah keta baru"

"rumah sewa mama yg dkt tutttt tu ada org ddk tak ma?"

"bila mama nak bw kita org jln2 lg?" (bkn aku drebarnye ponnn..)

"boleh tak tidur bilik mama malam ni?"

"kita nak guna toilet mama tau!" wahhh....semua mama punya

Ayah??
"ayah, ajar abg bw motor ayah" - yo lah...ayah ada motor ajo.....kehkehkehhhhhh

Gambar2 Liga Super NS vs Perak

Ohhh baru kutahu rupa2nya Ayu Raudah ada kat Stadium Paroi hai tu..meneman, menonton n memberi semangat kpd Zaquan Adha le tu. Lan Pet2 pn ada katanya... Kalau lah ku tahu sedari awal boleh la aku buat muka kesian kat mintak msk kat restricted are tu...huhuhu..terlambat sudah!

I've tried to upload sekaligus 10 pics tp tak klr pulak but u can look thru my fb for the other pics. Photos taken using Canon 550D + 18-200mm. Masa amik gmba jauh2 ni la teringat balik kat 70-300mm yg dah ku let go bln 4 hr tu hmmmm..

Liga Super Negeri Sembilan vs Perak 17/7/2010

Ni aku patut tulis dlm diary/blog. Dah 12 thn aku ddk kat sini baru inilah kali pertama aku jadi penonton perlawanan bola sepak kat Stadium Paroi. 1st time msk a few yrs ago itupun tgk player training so msk free padahal nak jln kaki pn blh spai (nak bg tau punya la dkt).

Anak2 punya la exited sbb dah lama ajak p. Memang best la the feeling tu...Nasib baik tak beli ticket grand stand, kalu tak tak dpt nak merayau2.

Nt la upload gmbr dh mengantuk sgt nih.

Nak salahkan customer yek?

Lappy aku ni bt hal lg kekadang detect E:/ sometimes tak blh pulak. Ndak2nya time kita perrrrlluuuuuuu sgt dia bt hal lah pulak. So today bt x keduanya aku bwa ke kedai tp berbeza premis.

Technician tu dah biasa dgn aku n phm problem lappy aku nih tp yg geramnya bila dia on aje okay le pulak nate ni. Kat kdai yg lagi 1 hr tu pun sama. Tgh2 aku burn dvd baliklah si bos ni. Dah greet aku tanya problem apa lps tu dia kata:

Bos kedai : Ni okay je ni blh burn
Aku : Kekadang ok kekadang tak...
Bos kedai : Kalau semua okay user mistakes la ni..
Aku : (berasap sket) Dah 3 hr dia tak detect
Bos kedai : Cannot be..maybe user
Aku : (tune pun dah lain) Dah 3 hr tak blh guna sblm ni blh
Bos kedai : okay..okay..

Haiyaaa...aku dtg kedai ko dgn masalah yg aku sdh tau tp tak blh nak selesai sndiri yg ko p kata aku punya salah apasal? Bila ada prob dgn laptop ni je aku ngadap kedai ko tp bukan ko yg settlekan, mana ko tahu sejarah laptop ni..geram pulak aku.

Yang nk bergaduh dgn customer ni apahal? Mmg la aku buta IT tp tak la spai tahap bengap terus. Mengong!

Spam

Pagi ni aku tgk punyala byk comments kat http://mariaphotography.fotopages.com/ . Sblm bukak pun aku dah agak sapa yang hantaq. Hampes betul!

Apa kes iklan boots tempek kat kedai gambar aku???? Yang Uggboots ni dulu aku dah banned tapi msk jugak. Lagi 1 ni Christain Laboutin. Nanti la den bukak fb utk abah den ko blh tempek iklan kek situ, blh dia beli buek g motong!

Kebun Buah-Buahan


I kasi up ini gambar dulu lah ye. If sempat hari ni jugak cite kisahnya.

Nota: Muncung keta tu bkn aku punya

Dulu masa memula ddk sini dpn tu kosong lengang. Cukup masa tumbuh la lalang sama tinggi dgn aku..kekadang higher.

Lps tu comp my husband introduce shift work seminggu siang mgu dpn mlm pulak 8-8. "Mcm guard la bang", aku kata kat dia hehehhe... My hubby ni minat bertani, blh pulak bertukang (gobok kasut dgn coffee table kat rmh ni dia yg buat). Tapi nak tempah kat dia mkn thn. So bila dia balik dr shift mlm lps breakfast dia akan sambung keja kat kebun dpn rmh pulak spai zuhur. Dulu mcm2 tanaman jgka pendek ada mcm keledek, cili bsr, cili padi selain pokok2 yg besar tu. Asalnya tanam serai n cili tu sbb kena beli sekali rm2 padahal nak sebatng je serainya pun yg lain2 kecut dlm peti ais. Cili api setin sardin kecik rm2, 2 mgu pun ada lg kat peti ais tu. So dia tanam lah....mula2 skt je lps tu jadi seronok pulak spai dkt 100 pokok. Jiran2 pun rajin buat lawatan sambil belajar (kekadang aku tgk dia org dtg mcm peg FAMA pun ada). Kalau depa jgk hr Khamis siap dgn baju batik n handbag tak ke mcm peg pertanian tu? Bila dah terlebih byk kami jual le kat jiran, tmpat keje, kantin tmpt keje. Laku wehhh...org negori makan podeh! Cili api pun merahhhhh tak mcm yg beli kat pasar nun.

Keledek pun dia tnm, puas la kami suma mkn keledek. Goreng pucuk keledek, pengat keledek, goreng keledek, gulai pucuk keledek...yg ni tak jual, saja2 tnm mkn sama jiran.

Now keje my husband back to normal 8am-8pm so takda masa nak berkebun. Weekend pun keje except kalo we all pg jln2/blk kg. Yg tinggal cuma pokok2 besar tu ajelah n serai, pandan, cili, kacang botol nk buat ulam. Pokok2 tu suma dh mengeluarkan hasil kecuali durian tapi... bukan semua kami punya...gempak je lebihkan! Some of it my neighbours yg punya tapi kat sini hartamu hartaku jua. Tanah tak byr cukai katokan...Amik le takdehal. Bukannya kami blh mkn spai hbs pun ye tak? Ada lg yg tak nampak kat situ like jambu air, jambu batu, kuini, pisang nipah and so on. Tapi ada pulak malaon yg berniaga pisang main tenang je pokok pisang yg dah tua tu, amboiiii....senangnya nak hidup! Kita ni dok menunggu hasil dia pulak yg menuai byk cantik muko kau!

Why we all tanam bersesak2 kat blh belakang? Sbbnya...dulu ada org mintak buat playground kat situ so we were worried nt pokok dh bsr kena tebang pulak to make way projek tu. Lagipun tu bukan tanah kita org bila2 depa blh amik balik. Remember projek udang harimau di Kedah dulu? Padi dah menguning dah masa tu..menangis petani2 tu. Tu tanah sendiri tu org blh buat mcm tu.

Eh! Takde ke pegawai Felda yg baca entry ni? Kalo sesapa blh forward tlg fwdkan ek. Teringin benar aku nak ddk kat felda nun (NS je lah). Dah pg ke pejnya tapi tak berhasil pulak. Aku minat ni...sungguh!!

Jalan2 ke pasar malam

Hr ni hr senayan (isnin) so kena pg pasar malam cari stock seminggu. Aku bukan gemar sgt ke situ sbb org jalan mengensot. Nak bersembang pun tgh jalan, dah la sempit. Aku lemas kalau org jln lambat2 nih sbb aku jln laju. Laki aku lambat, anak lambat, kna tinggal.

Semenjak 2 menjak ni aku tgk harga ikan bkn main mahal lg. For today sama mcm last wk semua ikan start frm RM9 xcept ikan apa ntah yg aku beli tadi rm8. Tu nak buat stok ikan goreng utk bos. Ikan lain yg dibeli = ikan pari & ikan tenggiri. Anak den dah oda ikan pari msk asam dgn gulai ikan tenggiri. Harus diet ketat aku bakal gagal lg ini mgu. Rasanya dah 3 mgu tak buat gulai lomak cili api ni tp kat rmh aku takde hal punya sbb khwin campur. If dua dua org nogori aku rasa menu wajib dah tu. Try to avoid it lah as much as possible bcoz of the santan.


Thn lps lama gak aku tak menjengah pasar mlm bcoz bekalan ikan aku dibeli drpd someone yg berniaga kat rmh. Harga dia a little bit less dlm rm4 gitu tp tak boleh potong2 kna amik sekor terus. Tu yg kekadang dpt ikn merah spai 4 kilo lbh. Bila dia spai je kami cik kiah ni pakat berebut la, holor tgn je, tak nmpak pun ikannnya. Kalau yg menunggu tu lelaki alamat dpt lebihan je la. Tapi skrg org tu dah tk jual ikn2 lg, tak tau la pasai apa, dah kaya kot. But I noticed dia jual ikan2 yg quite expensive w/pun the price is cheaper frm kedai runcit or night mkt. I think if only the husband yg jd breadwinner susah skt cik kiah nak bl ikan mhl2 ni. Semua kna budget oooiiiii… kalau dah sekilo spai 22 hengget sesak napas jugaklah! Bila dia dh ttp kedai aku pn balik ke asal bl kat psr mlm n aku dok mengulang kat 1 gerai ni je nk bg dia kenai muka aku ni lps tu dpt discn. Itupun kalo tokey ada if takde tk dpt lah. Hri ni dia dok puji2 aku, kuat2 pulak tu hampes btl. Toksah dok puji la mmg aku akan beli ikan kat hang je…puji dgn air liur aje nk bt hapa, bg la ikan brg sekilo ke…

Ali pulak nak pucuk paku…nasib bk ada org jual hr ni. Anak2 mkn besar ni selera pn mcm2 cuma yg no 2 tu selera western. Dia yg selalu ckp “asik2 mkn nasi je”…wah wah..aku dulu telan je apa mak aku masak.


Azam baru

Sedari pagi aku berazam takmo mkn nasi. Kalau mkn skt sangat mcm masa dlm pantang yg last tu- 1 sudu mkn je. Kunun nak ikut Ziana Zain.

Masa jmpat anak balik sklh tgh hari tadi (dia tak ke KAFA) sbb Canang 2 she asked whether aku msak ke dak so aku kate tak lah. Menu aku kalo sensorang roti Gardenia + jem je. Oke le tu alas perut sbb mlm nt kena mkn nasi sama2 suami n anak2. Kena la teman, nak jadi isteri mithali nko....sambil teman sambil penuhkan perut.

Balik kat cite anak aku tu, dia kata
"kakak lapar la ma..".
"kita pun", Ali pulak tmpg semangkuk padahal dah 2 x aku tanya dia lapar ke tak. Akal dia takmo mkn nasilah tu.
"kita pg McD la ma". Aku dok pkr dlm hati bdk2 ni takde la nak ajak aku pg Rest Muaz ke, Iqbal ke, semua nk ngabihkan duit den. Selero bosa!

Since duit pn baru dpt semalam kami pun ke                           
 bantai McChicken set n ayam! Azam pun hilang entah ke mana.....

-Esok berazam lagi-

Hanya RM15.41 untuk ke World Cup @ Brazil 2014!

Tak percaya? Percayalah!

Ini bukan skim cepat kaya ya TAPI u all hanya perlu menyimpan RM15.41 sehari untuk tgk World Cup 2014.

Return tickets KLM
(to Rio de Jeneiro)                  RM15,000 (harga hr ni BUKAN 2014)
Hotel @ RM500 p/d x 5 days RM 2,500 (kalau nasib baik blh tmpang masjid)
Meal & bla..bla..                     RM5,000
                                               ----------
                                               RM22,500 per pax
                                               =======
* Harga tdk termasuk telephoto lens atau body yg baru

Itu untuk sorang je. Kalau bwa isteri/suami/awek kali kan 2. Start simpan dr hari ni ye.

Blh chk kat sini http://www.klm.com/travel/my

Siapa menang?

Teringin nak tengok final tapi semua org dah tido...takde geng

Match marriage, anyone?

Aku kagum btl dgn sedara-mara on my husband side yg msh mengamalkan match marriage. Aku? Takdo la...takut wehhh..tengok gmbar hensem tau2 bila nak nikah tuo bangko. Tapi kalau yg tua tu mcm tutttt...apa kes nak tolak?

Anak dara yg biasanya dah hbs study diwar2kan pd sedara yg dipercayai atau jiran sekampung supaya depa blh rekomenkan sapa2 yg layak. Yg pastinya bukan sembaranganlah ye! Anak dara keluo unibesiti memilih le skt ye dak?

Ada 1 sedara ni yg anak daranya nya blk dr 'obesi' mencari jodoh utk si dara. Kira style nabi muhammad s.a.w. gitu. So mai la calon2nya. Ada keje kg, ada posmen, ada cikgu, adaa bla..bla..bla..akhirnya lps campur tolak yg motong gotah dipilih. Kagum tak? Huishhh..mau taknya. Si pmpuan dah keje gaji ribu riban yg lelaki tak tentu arah lg. Tapi Allah tu maha kaya, setiap org yg mendirikan masjid tu dijanjikan rezeki. Elok2 lps kahwin si lelaki pun dpt keje yg sama. Educationwise mmg sama2 sepadan lah belajo kat obesi. Tapi kesanggupan yg pmpuan ni menerima masa lelaki tu takde keje tetap yg buat aku rasa dia hebat sangat. Jadi menantu kesayangan la you....kenduri kendara takyah panggil org lain, dia sndiri baca doa.

In my case, berbelas thn dulu aku pnh terfikir tak kisahlah nak cari sendiri ke org tua carikan ke but one night aku bermimpi aku menangis sungguh2 atas pelamin sbb dikahwinkan dgn org yg tak dikenali. Sejak tu i've made up my mind, laki aku ,aku cari sendiri. And alhamdulillah thn ni msk thn yg ke-13 perkahwinan kami. Mudah-mudahan berkekalan hendaknya..aminnn.

Takut juga nak bt keputusan hidup dan mati ni, kununnya tak ready..blm beli kete..blm ada rumah..blm tu..blm ni..tapi nasihat kawan aku Mazhar yg mshku ingat spai kini "Maria, ko kwin je la. Allah dah janji akan tambah rezeki org yg berkahwin ni...". Tq Mazhar (ko kat middle east kan, ko baca tak ni?). Mmg betul pun, even before engagement kami beli our 1st house yg kami tinggal spai skrang. Sayang ooo mau jual, ada sentimental value gitu! Lagipun susah payah cari duit beli rmh ni. Masa tu gaji kecik loan pulak dpt 80% je, legal fees lg...hmmmm...tp itulah permulaan sebuah penghidupan.

Ampaian ku

Tags
Dulu masa bujang aku menyewa kat rumah teres. Disebabkan kitorg ddk ramai2 ampaian kain mmg tak ckplah so the easiest solution is sidai kat fence n gate. Tu yg bila male coleague lalu dia selalu kata, "u ni maria mcm bangla lah, suka sidai kain kat pagar org!". Dia sebenarnya tk puas hati kat bangla sblh rmh dia buat mcm tu..dah la bini dia tak keje..lawa pulak tu, aku pulak yg kena bebel.

Rupa2nya perangai mat bangla tu msh kekal hingga ke hari ni. Bkn aku sorang je jiran2 ponnnn sama. Kalau hr cuti aku lmbt sidai siap la..penuh kiri kanan! Aiman tak kisah w/pun kekadang org yg dtg sekali-sekala bg cdgn srh tempah sidai yg boleh bergerak tu. Tak kuasa mak! Alaa..org bukannya dtg hr2 ye tak? Suko hati kitorang la. Actually aku ada ampaian tu tp ltk kat stor belakang. Biasanya bsh kain mlm smbil2 masak (apo nak susah hanya 1 sentuhan yo) lps tu terus sidai. Esok pg yg tebal2 dah separuh kering, yg nipis dah tentu la blh pakai balik. Rumah batu ni panas wehhh..

Kalau tak muat pagar, pintu pagar, basikal, tembok batu, kat sini pun jadi...
('sotong' je tak sidai kat sini)

Projek oh projek

Dah lama dah aku nak mengkhabarkan perkara ni, la ni baru terucap.

Every time i blk kg nampak la sekolah2 lama yang dibarukan, i mean dinaiktaraf. Dari setingkat jd bertingkat2 tapi yang peliknya dua2 sklh tu kat kg yg ramai penduduknya msk kategori menopause n endropause atau hampir2 ke situ. Yg muda2 yg masih active beranak takda la ramai benar pun. Aku sentiasa tertanya2 "apakah perlu?". Mcm membazir pun ada. Dulu2 thn 80an mmg ramaiiii...ada 1 tmpt perhentian tu sekali trn je 1/2 bas roti paun tu kosong! Tu yg sklh menengah kat pekan je. Yg sklh rendah kt kg pun ramai, berderet2 mak ayah tgu dgn motor takpun jemput pakai kaki.

Since actvt ekonomi tak rancak kat sana yg muda2 berhijrah utk kehidupan yg lbh baik. Kalau ada kebun getah blh la stay kat kg motong, yg takde lbh baik blah sblm kena marah dgn mak ayah. Tu yg sklh rendah aku dulu (girls school) dah jd sklh cmpur. Dulu murid2 dkt 1000 skrg ni dh cmpr2 pun 300++ je muridnya.

Kat daerah kg aku ni jugak dah ada jejantas yg kununnya utk bdk2 sklh melintas. Again, lawak jenaka kengkawan den "tompek org nak menopause". We all dulu berduyun2 melintas jalan. Rasanya takde sesapa yg accident. Bt jejantas beratus ribu tp tiap2 kali den balik kg time bdk sklh balik takda sorang pun yg ikut situ melainkan nak merendek sonjo2.

Teringat pulak aku ada 1 sklh kat mana ntah yg muridnya 1 cgunya 3. Secara logiknya PATUT DITUTUP tp sbb political pressure tk tutup. Bukan ke membazir fund namanya tu? Bayar gaji cgu, dt letrik, air, tkg kebun, bla..bla..

Bila lah org2 kita ni blh mengasingkan/membezakan perniagaan dan politik?

Buat keputusan dgn akal bkn dgn kuasa

One day i went to one of the politician office's in Jempol locality. Kena q u..rame beno peminatnya. Non- it to mention name lah ye karang dikata membodek pulaks.

Aku terdengar le cik kiah bertiga  ni ngadu kat YB tu tntg masjd/surau kek tompek dio tu..ntah pasal org menumpang ke pasal apa tak taulah sbb krg jelas pd pendengaran aku yg kat luar bilik tu. Yang pasti mereka minta pendapat YB tu blh ke tak nak kunci tempat awam tuh. Boleh ke? Tempat awam tu..bkn buat dr duit sorang umat atau satu2 parti politik. Tu pun nak tanya YB, boring YB tu agaknya takleh nak pikir sendiri.

YB ni jawab:
"Kito tak buleh kunci doh..dibuek ea kang ado musafir waktu pulak dah nak habih..disbbkan kito kunci mesojid tu dio tak dapek samayang, kang kok kito yang kono tanggung doso ea"

Waa...aku respek la kt dia. Tak kiralah dia jwb tu ikhlas ke tak tapi itulah jawapan yang menggunakan akal bukannya kuasa. Nantilah kok MB tanyo den bg taulah YB mano, buleh dio bertanding laie sok heheheh...
Bukannya spt tuttttt...bila dua puak bertelagah disuruhnya tutup surau, camana org dt2 situ nak berjemaah. Skrg ni ambik kau..merata2 blog org dok baraikan kisah peribadi dia. Malu..malu..walaupun buat muka tak malu.

Vandalism

Tags

Aku memang sakit hati benar kalau public amenities DIJAHANAMKAN oleh tangan tangan dan kaki kaki gatal neh...rasa nak kerat kerat je. Intro pun sudah panas.


Semalam masa outing Kevitons kat Dataran Seremban lampu yang kat air pancut tu dah pecah, rumput pun terbongkang. Bila tak disediakan kemudahan hendak sangat bila dah diberi perangai macam beruk mendapat bunga. Vandalism to the max!

Anak-anak aku selalu ajak kesini but my hubby tak berminat sebab always penuh dengan orang asing terutamanya during weekend. Tengok muka dia orang pun dah tahu. Macam kita pulak yang menjadi pendatang di Malaysia ni. Bimbang juga kalau dibuatnya imigresen serbu dengan aku sekali kena angkut pulak. Aku ada ic weh...

Actually this is the 3rd time aku kesini all because of Kevitons activity. Kat negara kita ni specifically NS and Seremban bukannya ada kawasan rehat dan riadah yg besar2, ada rumput, pokok-pokok besar yang banyak macam kat UK nun. Hyde Park je dah melaut-laut belum lagi taman taman yang lain. All in walking distance dengan pusat bandar- lepas shopping boleh terus berlunjur merehatkan kaki. Dataran Seremban ni pun lepas 20 tahun baru wujud so jaga le baik2. Tu belum ke public toilet lagi tu. 1st class infrastructure 3rd world mentality. Macam hampeh!

Aku rasa MPS patut letak cctv kat kawasan strategik senang nak skodeng malaun malaun ni dan yang buat keje tak senonoh tu. Kasi penjara ke seminggu dua takpun hantar buat comunity service kt Singapore ke China ke..Guantanamo Bay pun okay jugak. Mesti insaf ke akhir hayat.

Tak salah kalau terapkan pelancongan Islam macam yang Terengganu buat tu. Ramai jugak org ke sana.

Ekonomi Msia semakin ...

Tags
Aku nak paste pandangan Hisham Rais ni tp tak boleh pulak. Baca la sendiri dkt sini dgn hati terbuka ya.
http://tukartiub.blogspot.com/ .

Eventhough we may hv diff political view tapi dia ni hv a lot of experiences abroad, also with BBC, also being prisoned, and he is not lefties yg biasa2.

It's worth reading.

Pinggangku tak muat!

Masa sudah semakin singkat
adakah aku sempat
berdiet ketat?
agar pinggangku muat

oh..oh..

sungguh rasa tersiksa
menahan lapar dahaga
nak dapat saiz masa anak dara
tanpa niat puasa
hanya semata-mata
mahu bergaya kesini sana
hujung bulan ini pula

arghhhh...

macam tak sempat!



Yang blkg saiz 30 button fly boleh pakai tp tak selesa, yg depan saiz 29 cutting kecik mmg tak muat lorrrr...
If beli yg baru dgn saiz baru ia takkan memotivasikan aku utk kurus semula. Gimana sih? Masanya udah mampir. Adakah aku perlukan yg baru di Cihampelas?



my oh my ..

Why i can't stop browsing, looking at my friends' face...rindu bangat!

i'm really frustrated bcoz couldn't joint them till dawn. Bawak anak2 jadi camtu ler cukup time nak tilam nak botol nak itu nak ini. Tak bawak karang tak meriah la pulak. Musti byk gossip yg aku dah terlepas. If not bcoz of my other fren bt kenduri kawen hr Ahad tu sure i'll be lepaking sama2. But i'm pretty sure i wl be going back to that place thn ni jugak. Sesuai utk pencinta alam mcm aku nih..hijau, sejuk dan mendamaikan. Yg penting takde asap kete, asap rokok je..ah menyampah!

Owh..aku punya extnl drive tertinggal lg hr Sabtu hr tu masa nak ke Sedayu...this time kat photo lab yg lain pulaks. Kenapa le teruk benar ingatan aku ni... manjang tertinggal je. Bila benda tu takde tersangkut la kerja2 aku. Kalu apek tu tak trn sini hr Khamis ni terpaksa la aku ke KL jugak..dateline..dateline.. Dok rmh pun ada dateline ek?

rindu...sekolahku n kengkawanku

Kenapa slow bebenor nih?

Tags
Adoii..azabnya nak upload gmbar kat fesbuk nih..dah berejam dah tak siap2 lagi

Jejak kasih

3rd July hr yg ditunggu-tunggu. Dah almost 20 yrs tak jumpa kwn2 sekelas, sebilik, sepentas, sama2 monteng, sama2 ke pekan Teluk Intan n mcm2 lg lah yg sama.

Menggagau gak mula2 tu, setakat Tmn Melati tu okay lg sbb dah biasa ke situ, yg selepasnya "dewi, nk ikut mana ni?". So helpful lah u dewi, tq.

Best jugak berjalan kesana bcoz lalu jln2 kg- lalu kat UIAM, Intl Islamic Schl, Sek Al-Amin (yg aku teringin sgt nak tau kt mana) dll. Monthly fees Al-Amin dah naik 500 hengget per month..hmmm..mcm tak dpt jer hntar anak aku ke sana. Berhenti mkn sat lps tu jalan lagi tapi tak nampak pulak org asli yg original. Tahu tak maksud aku? Alaa..yg tak pakai baju tu. Aku dah ready dah dgn kamera kot2 terpacul pulak deme tepi jln. Mesti blog ni jd panas kan kan kan?

Jln punya jln tak nampak pun Jungle Lodge spai tersesat ke hutan. Huisshh..seram lalu kat situ, takde manusia!


Rupa-rupanya dkt beno dgn tmpt kami makan tu cuma signboard searah je, tu yg terlajak. Takpe, terlajak kete blh reverse. Thanx to Dewi, Man Pobe, Suriani dll yg bersusah payah arrange this event and to the sponsors too mcm Cik Leez yg takde smlm. Kalau anak aku tak nangis mmg aku tapau cuppies tu.

Ni reunion yg kedua aku attend. The 1st one kat Nelayan Ttwangsa way back in 1999 rasanya but this time lbh ramai. Almost everyone dah bertukar struktur badan takde yg menguncup kembang semua.
Nampak menarik betul tmpt ni (but need some improvement la). Tapi anak2 frust sbb tak dpt mandi sungai yg aku dah heboh2kan sjk awal (i'll come back somewhere this yr). And frust sbb tak dpt naik ATV. 70 hengget sejam nak pusing2 kat situ jer? Tak pyh la nak ooiii..kat Sommerset dulu best la jugak ada hutan and pantai, blh pusing merata tmpt.

Korang berangan je la atas tuh.

Wan NORBIT msh mcm dulu kurus, tekanan perasaan ke? Eh, nko kan dulu yg dpt 1/4 'crocodile' tu selain arwah Payu, Bulu dan sorang lg. Lupa plak nak tanya nko smlm. Sakit perut aku n Cak gelak mlm tu spai berair mata. Tak ingat? Takpe lah nx time kta cite. Takpun mgu dpn Kedah lwn NS kat stadium Paroi nko dtg sini aku cite.

Tak puas bercerita smlm (anak aku dh melalak nak balik) so hrp2 lps ni ada event ni-lbh ramai, lbh teratur, lbh meriah tapi kalau bt time cuti sklh aku rasa hampir pasti tk dpt join ler.

Nak gamble halal ke yang haram?



RM8 juta tu kalu bg kat aku dpt le berjiran dgn Edry KRU kat Country Hghts nun.

Buat ketupat..buat ketupat

Now ni sibuk org buat ketupat fsl plet KCT yg harganya...kalau bg kat aku, aku beli rumah sebijik. Takdenya aku nak beli kete apalagi plet kete. Tak tau ler kete yang mana.



Yg minat cik siti sokong habis2an. Yang tak suka bt ketupat sana-sini merata blog. Aku ni mmg minat kat suara dia, rupa dia tapi perangai dia tu tak tau lah sbb tak pernah berurusan dgn dia. Paling dkt pun pernah tgk dinner show dia itupun company yg bayor. Suara mmg mantop beb... Album dia yg aku pernah beli pun Cindai tp dah lesap ntah ke mana. Kat tv dulu selalu ada dia so aku tgk yg free jer lah. Teringin nak ambl gmbar dia pulak.

Yg aku heran apasal la org dok mengata sgt. Eh, if yr husband buys u gelang emas yg halus pun nko appreciate tak? Dah itu je yg dia blh bg kan? Takkan nak suruh dia bt loan Bank Rakyat utk bt bli gelang yg besar rantai basikal tuh. As a director of a few companies dgn dt yg melimpah kat bank2 tu apalah sgt 66k tu. If dia dpt 600k per month as an allowance that 66k is only 10% of his income. Ada org kata hidup biar sederhana. Aku kata, sederhana adalah berbeza mengikut income seseorang. Takkan nak dia belanja sederhana mcm family aku nih, tak logik le pulak.

Dia tak beranak2 lg pun org bercerita. Ntah2 Allah mmg blm bg rezeki lagi or kontrak2 iklan atau album atau any projects yg dia dah sign tak memungkinkan dia utk mengendong baby bt masa ini.

Think +ve je, fikiran akan jd lapang dan hati jd senang. Toksah dok sibuk hal org lain. Berdoa kat tuhan mta dijauhkan hal2 yg remeh temeh ni. Siapa usaha lbh dia dpt lbh. Itu hukum alam. Allah dah kata dia takkan ubah nasib kita kalo kta sendiri takmo ubah. Ni tak, tgk org bl kete baru sindir, org beli rmh baru dengki, org pg jln2 kata "umrah pun tak pg lagi", org hntar anak sklh lain pun tak puas hati jugak, hmmmm...dah takdo bondo nak buek agak ea.

Diri sendiri tu balik2 kata duit takde. Tau takpe. Ikhtiar le jual kain ke, jahit tudung ke mcm kawan aku tu, pg mesin rumput ke, jual kueh ke, jual takaful ke, jual unit trust ke, mcm2 ada kat Msia ni sbb tu segala Indon Bangla Myanmar Vietnam ada kat sini. Buat le apa2 keja halal utk tambah pendapatan. Belanja ikut poket sndiri BUKAN poket Siti ye.

Note: Aku bkn peminat fanatik dia

Malas masak hari ni

Anak2 aku kekadang kata, "asyik mkn nasik je ma.."

Aku pulak kata dlm hati, "aku bg mkn nasik pun komplen.."

Kerja2 msk memasak ni mmg kurennggg minat BUT aku blh memasak some food dgn baik. Ye la kan takkan spai tonggeng periuk pun kira tak terror lagi. Woittt..aku dpt A subject SRT dulu nko. Belajar utk pekse..hehehh...Yg pastinya aku suka bt kek. Aku byk blaja msk kat kedai. Kekadang tu depa msk nasi grg kg ka..goreng mi ka.. char kue teow ka.. kat bhgn dpn so aku perati la. Dkt2 dgn pasar Betong, Thailand tu dia msk kat dpn jugak nxt to cust table. Best tomyam dia takde gna pes tomyam pun. Kalau kita order tomyam ayam mmg dpt tyam ayamlah bknnnya tomyam serai.

Kalau msk gulai lomak cili api kena la tunggu kat periuk tu tkt pecah myk. Kalau msk rendang ayam kampung pun kna tgu gak bila part yg dah nak kering tu tkt hangus. Tekanan perasaan btl! Kalau ada kenduri-kendara rmh sesapa aku lbh rela bt keja kemas meja n basuh pinggan. Basuh pinggan? Mmg low profile btl kan...

Disebabkan malas, bt hr ni mi bandung je la. Suka le dia org tu.. Senang, main lebur je.



Tiap2 mgu msti ada hr malas memasak ni. Mgu lps masak paprik ayam je dgn nasik putih. Aku bubuh baby jagung bagai kat paprik tu. Bila laki aku dkt2 nak spai rumah bt sup sayur sket dgn cili kicap. Dah siap! Aku siap sound anak2 jgn buang apa2 dr paprik tu except tulang ayam. Kalo aku nmpak sayur dlm tong smpah siap kau!

I guess my hubby tak ghiso kalu aku kata aku malas masak bcoz at least dia dpt mkn nasi dgn tlr dadar+ikan masin+smbl belacan ke..dgn paprik ayam ke.. dgn ikan berlada ke.. dgn ikan bilis goreng tempoyak ke..but if i said aku takmo masak mmg takmo lah w/pun goreng sebutir telur. Kes2 mcm ni biasa berlaku time sibuk bangat atau time "menuai"- tak kiralah dia yg menuai atau aku yg menuai. Tgh kayo la katokan...kita cl 1800-88-2525 je la bang!

Tk tahan betol tgk yg bergetah tu!

Motivasi pagi

Askm n very good morning! Kita bermotivasi pulak pagi2 ni ye.

Selalunya aku spai awal kat rmh pengantin terutama area yg tak pnh pergi lagi. Takut sosek weh! Sementara tgu depa mekap tu-lps capture apa2 yg patut- i always look for books or mgzine to feed my hungry brain. Perut aku ni selalu diisi dgn 2 slices of toasted bread with peanut butter only. No nasi/bihun/mee. Kalau pihak keluarga pengantin ajak selalunya aku tolaklah. Dr menceceh lbh baik membaca kan?

Di dua rumah pengantin ni aku jumpa gambar Nicol Ann David. Kata2 yg ringkas tp sgt mengesankan. I wish my children could be like her, cemerlang at intl level and cemerlang in her studies. She got 7A's in her PMR n SPM u! Org mcm ni la yang patut dijadikan IKON bukannya ... Lihatlah kepada jasa2 dia kpd NEGARA and not forgetting her parents as well. Berbaloi2 company yg taja dia bcoz its reflects to that company jugak. If nak dibagi anugerah pun mmg patut w/pun aku rasa dia tak sesuai dpt datuk sbb so young (better if can standardize the min age).

1st photo tu was hanging on the wall. Mmg bapak pengantin ni suruh anak2 dia belajar sungguh2 nmpk gayanya ni. Bekas askar wehh.. "The higher the obstacles ..." tp obstacles tk habih2 ni risau gak aku.


Mesti Equatorial Hotel sponsor dia time ni, bsr gedabak kat baju tu.

2nd one i got it from Ridest Digest last month kot sbb kulit dia baru lg mcm blm sempat baca (aku yg baca dulu sblm tuan rmh hehehhe..). Bapaknya si pgntn ni bks cikgu, no wonder la.


Belajar ni blh aje walau kat mana pun ye tak? Rasanya Nicol blm smbg belajar kat u lg. Alaa duit dh byk bila2 blh msk U.

Tgl beberapa kerat sportsman n woman je yg dpt bukak mata dunia ke Malaysia ni. Football when la?

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free