TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY

TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY : ADAKAH CEPAT KAYA ?

Umur - 53 tahun
Pendidikan - SPM
Mula berniaga - 19 tahun (jual beli lembu dan kerbau)
Kekayaan -RM1,425 juta
Ke 7 terkaya di Malaysia
Ke 32 terkaya di Asia Tenggara (Forbes)

TAN Sri Syed Mokhtar al-Bukhary adalah usahawan yang banyak menderma dan banyak melakukan kerja-kerja amal.

Latar belakang kehidupan

Tan Sri Syed Mokhtar dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada tahun 1951. Keluarganya berasal dari Hadhramaut, Yemen. Sebelum mengambil keputusan menetap di Kedah, bapanya mengembara hingga ke Asia Tengah untuk berniaga. Seterusnya, bapanya ke Thailand. Pada pertengahan tahun 40-an, barulah bapa Tan Sri Syed Mokhtar mengambil keputusan menetap di Alor Setar, Kedah. Pada tahun 1946, bapanya mendirikan rumah tangga.

Tan Sri Syed Mokhtar mempunyai tujuh orang adik beradik dan dia adalah anak yang ketiga. Tan Sri Syed Mokhtar hidup dalam keadaan yang serba kekurangan hinggakan rumah kayunya yang terletak di Kampung Hutan Keriang tidak mempunyai katil, meja mahupun kerusi. Ini menyebabkan beliau susah hendak menelaah.


Walaupun demikian, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Keadaan itu juga mendorong beliau supaya memulakan kelas tuisyen percuma sebagai salah satu program kebajikan di bawah Yayasan al-Bukhary yang ditubuhkannya bagi menyumbang ke arah kebajikan. Kini, seramai 15,000 orang pelajar mendapat faedah daripada program tuisyen itu.

Pendidikan

Tan Sri Syed Mokhtar memulakan persekolahannya di Alor Setar tetapi apabila beliau berusia 9 tahun, beliau dihantar tinggal bersama-sama dengan bapa saudaranya, Syed Omar di Johor Bahru. Beliau berada di situ dari darjah empat hinggalah ke tingkatan dua. Tan Sri Syed Mokhtar kemudiannya kembali ke kampung halamannya di Alor Setar dan menyambung persekolahannya hingga ke tingkatan lima di Sekolah Saint Micheal's.

Sebenarnya, Tan Sri Syed Mokhtar bukanlah orang yang berpendidikan tinggi. Beliau tidak pernah belajar hingga ke peringkat universiti. Namun, ini tidak bermakna beliau seorang yang tidak berilmu. Kebanyakan ilmunya diperoleh melalui pengalaman secara langsung apabila beliau bergiat dalam dunia perniagaan sejak kecil lagi.

Membantu keluarga

Disebabkan keadaan keluarganya yang kurang berkemampuan, Tan Sri Syed Mokhtar membantu ibunya menanam sayur-sayuran bagi menampung pendapatan keluarga. Mereka menjualnya di pasar di Jalan Telok Wan Jah. Beliau juga menjual roti canai di pasar yang sama.

Semasa waktu rehat di sekolah pula, ayahnya akan menemuinya di sekolah dan memintanya membuat simpan kira. Selepas waktu sekolah, Tan Sri Syed Mokhtar membantu menggembala haiwan peliharaan bapanya di pusat kuarantin berdekatan dengan stesen kereta api Alor Setar. Beliau banyak menimba ilmu dan pengalaman semasa melakukan kerja-kerja itu.

Mula berniaga

Pada tahun 1970-an, perniagaan binatang ternakan bapanya mengalami kemerosotan ekoran tercetusnya wabak kaki dan mulut. Wabak itu merebak ke seluruh Selatan Thailand, Kedah dan Perlis. Semua binatang ternakannya mati begitu sahaja. Sejak itu, Tan Sri Syed Mokhtar mengambil alih perniagaan bapanya dan membuat keputusan untuk tidak lagi melibatkan diri dalam bidang penternakan. Beliau mula menjual daging secara kecil-kecilan.

Sebenarnya, Beliau pergi dari pekan ke pekan di sekitar Alor Setar bagi membeli daging yang tidak terjual. Beliau kemudiannya membungkus daging itu bersama ais dan menjualnya kembali kepada peniaga Bumiputera dan restoran-restoran di sekitar Alor Setar. Beliau berjaya dalam perniagaan itu. Kejayaan itu menambahkan keyakinan beliau bagi memajukan diri dalam dunia perniagaan.

Daripada perniagaan menjual daging, beliau beralih pula kepada perniagaan pengangkutan. Pada tahun 1972, beliau berjaya mendapat permit bagi empat buah lori Kelas A. Beliau mendapat bantuan pinjaman sebanyak RM110,000 daripada pihak MARA yang digunakannya bagi membeli dua buah lori Mercedes 911LS.

Sebenarnya, seorang peniaga Cina menawarkan sejumlah wang bagi baki dua permit yang tidak digunakannya. Tan Sri Syed Mokhtar enggan dan menyerahkan permit itu kembali kepada MARA. Selepas membeli dua buah lori itu, Tan Sri Syed membuka syarikat pengangkutan yang dinamakan Syarikat Pengangkutan Sentosa dan melantik kerani Cina sebagai pengurus syarikatnya itu.

Tan Sri Syed Mokhtar menggunakan lori-lorinya bagi memulakan perniagaan beras. Syarikat Kenderaan Sentosa masih wujud sehingga ke hari ini dan memiliki lebih daripada 40 buah lori.

If u want more kindly visit http://www.zaharuddin.net/content/view/538/95/ or
http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=546

* Ramai anak2 kta dr keluarga yg dah agak senang skrg leka with their latest gadgets, dgn henpon ribu-ribuan tapi apek kontraktor tu msh guna henpon Norkiah pesen lama.

Buying property, anyone?

I seldom watch tv in the morning but my hubby did. But actually they -rtm,tv3,ntv7-hv an informative programe arnd these time.

And this mng tv2 interviewed this guy Marco rgdg property investment. How interesting! He is going to hold a seminar this Saturday in Kl. Aiyyaaa...cannot attend lorr...byk prgrm le pulok mgu ni. Rugi2x. Tak sure pulak free ke RM99 but really cheap compared to seminar run by my idol tu si Azizi.

He will be talking abt how to invest in property without capital. Really? Frankly i'm a bit sceptical abt it. I've heard abt it before but actually "w/out capital" means borrow/withdraw frm the other a/c i.e EPF or u get frm someone/somewhere else then u refund after u sell the property or rent it. Donno whtr he know or not, buying/selling property kt Msia ni require at least 6 mths to settle unlike in US blh bt online jer, dlm masa sehari blh bt dua2 tranx tu. Ada sekali tu aku nak bt title search kat Pej Tanah S/Alam utk propty di Ampang kerani tu suruh dtg balik esk/mgu dpn. Bengang btl aku nak kna mengulang. Alasannya ramai org. Ayyooo..nak angkat punggung susah ka? But her officer kata -in phone call after that- blh dpt time tu jugak. Camana nak cepat ek? Lu pikir lah sendiri ...

Kat Pej Tanah lain blh terus dpt (lps bayor fee le) w/pun kna q. Off yg kat KL lg best, staffnya sungguh sopan melayan customer, spai 2 org tanya "Puan jumpa tak?" (since kita kna cari sendiri dlm buku besar tu). Kalau dr dulu aku memblog aku kasi up nama dia org kat sini atas sebab kesopanan & kesusilaan tu.

* Akhirnya aku tak jd bl propty tu bcoz of the surrounding area and rental income yg kureng menarik. Ada rahmat disebalik problem2 tu.

My darling Azmin

During my last pregnancy my husband and me pray to God to have another daughter (I believe he did so). Ye la kan hal2 di luar bidang kuasa kta ni kono la berdoa dan bertawakkal. Kalo bolh main order je senang sgt lak ceritanya.

And Allah gv us a another son with the reason He knows best. Kami bersyukur sbb kta bukan tahu pun apa yg Allah rancangkan utk kita di masa depan kan? Yang ni kami letak nama Azmin. Yg sblm ni Ali, so bila panggil Azmin!..Ali!..kan dah jadi Azmin Ali yg famous tu heheheh...eh, dia ada Master in Maths tau! ngikut yg baik2 sdh la.






Kami semua suka la mekap2kan dia ni, bubuh lipstick, tocang rambut, kekadang baby sitter siap sanggul 2 lg rambut dia. Ada sekali tu aku pakaikan gown and baju aku kihkihkih...ndak sgt anak pompuan. Ada lak yg kata "anak kau sok kok jd pon...". Nauzubillah..aku pun tak teringin dia jd camtu tapi Bernard Chandran and Jovian Mandagie bkn semakin muda, idea depa pun bkn sentiasa mencurah keluar ye tak? Camana pun aku mekapkan dia dia ttp anak jantan, bergaduh dgn abang2nya esp. si Ali spai berparut muka msg2. Dah fitrah lelaki camtu kan?

Azmin masa umur setaun kot with Ali


Best friend dia


Comeii tak?




Time nangis pun nak amik gmbr gak. Tension dia agaknya, masa dia nangis ni kami pakat amik kamera sorang 1


Test gown pulak! Sengsara dia kami kerjakan heheheh..


Semakin membujang

Susahnya nak berpisah dr internet ni..

Dari smlm dah plan that I SHOULD FINISH THE ALBUM TODAY tapi payah btl nak start. Since dah tak beli n/paper lagik except Tha Matahari sume info godek kt dlm ni je. Pantas dan lebih telus. Jadi addicted lah pulak..kemain susah nak tarik diri.

2 hari cuti mmg tak usik la keja2 editing nih..tak sompek! Smlm pun g kenduri lg. Si Sofea br smlm la nak bg tau org tu 2 kali dtg rumah 'menjemput'. Dtg makan jer la nmpaknya.

Cakap fsl kenduri ni kekadang aku rasa kalau tak dijemput pun takper, tak kecik hati pun sbb kekadang tu mmg tak dapat nak melapangkan masa. Aku kan kojo taim org ddk melepak kat rumah. But sometimes best jugak. Mcm smlm, berselera je mkn. Silapnya amik nasik skt, nak tmbh malu la pulak. Kenduri rmh JKKK org penting ler so the MB and x-MB pun mai sekali. Aku tak nengok ler sbb lps je bersanding blah terus. Kamera pun tak bawak so tak yah tunggu depa.

Sabtu yang relax

Hr ni takder job, reserved for someone's wedding.

Time kenduri-kndara camni lah kita akan berjumpa dgn saudara jauh dan dekat n kengkadang someone yg kita kenal.

"Tak sangka ye blh berjumpa kat sini"

"Tak sangka kito ni sedaro"

"Tu la kau, sedaro sendiri pun tak kona"

"Kau tak kona uwan ko? Kocik2 marin uwan ado dukung kau" - ni mmg tak msk akal nak suruh kita knl masa kita dlm kendongan lg.

Pernah alami mcm ni tak?

Anda usaha cari yg halal atau...

Masa amik anak blk sekolah tadi aku terbawak purse pulak so apalagi? Aku bukannya blh ada duit dlm tangan, creative je otak memikir apo yg nak diboli.

So aku singgah tmpat jual kerepek kesukaan aku. W/pun mcm2 kerepek dia jual tapi aku tetap beli kerepek pisang tanduk tu + krpk pisang sira + biskut azan (nk cicah teh o ptg karang). I'm wondering dah spai mana la bisnes kerepek dia ni kan? Yg aku tau dah msk shopping complex but with diff packaging. Mesti la nko..kena jaga standard tmpt shpg yg ada kelas tu.

Masa aku pg London dulu aku tgk bolh kata semua bekas mknan ringan ni menarik. Mcm nak beli semua! Tapi sblm beli tu aku belek2 juga ingredients mana la tau kot2 ada yg tak halal...takkan nak main bedal je bukannya darurat. Kalau darurat sgt pun, kalo yg ada tu cacing dgn babi, kita kna mkn cacing dulu tau! kalau lalu la..hikhikhik...itu Ust Zaharuddin yg ckp. W/pun babi tu lebih pink, gebu dan mulus..oink! oink!





Karang aku smbg balik. nak hntar anak pg KAFA.

Oke, smbg balik. Kenapa lak aku letak gmbr telur ayam tu? Haa...mari2 dgr ini cerita..
Masa keje kt S Alam dulu aku slalu la mkn kat gerai yg kat Sect 2 tu. Kekadang trn awal sbb kna bergilir so sekali tu aku ternampaklah pekerja gerai ni ltk telur byk2 dlm bekas mcm dlm gmbr tu lps tu dipecahkan satu2. Nampak tak taik ayam kat situ? Nasib baik la aku tk mkn tlr dadar yg dibuat bsr2 tu. Mmg spesel punya tlr dadar, "telur dadar taik ayam!". Since then dah tak mkn kt situ lg n aku sndiri berhati2 bila beli char kue teow ke.. murtabak ke.. apa2 ke..makanan membentuk hati weh..

Aku rasa ramai pengusaha rest prihatin fsl hal ni tu yg kekadang nmpk kat gerai char kue teo tertulis besar2 "telur ayam dibasuh". Mana2 perkara yg kita blh control tu kita buatlah, yg diluar bidang kuasa kita nak bt camno ye tak?

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada

Masa balik Kedah hari tu aku ternampak ada sorang pompuan dlm pantang kat pekan Baling, nak naik bas kot. Bawa baby merah lg dgn pakai stokinnya mesti baru bersalin. Hiba pulak hati aku.

Inilah kali ke2 aku nmpk pmpuan camni. Dulu nmpak kat bus stand Seremban. Kesian...dlm keadaan lemah camtu terpaksa tgu bas. Baby tu pun terpaksa hidu asap bas yg maha busuk dan beracun tu. Masa tu terdetik alangkah bersyukurnya aku ada kete lama tu. Pergi ke hospital dihantar balik berjemput, tak mcm org tu. Hmm...kalau my hubby ada masa tu aku tumpangkan je. Tak sampai hati pulak nak biarkan dia berpanas.

...buat jahat jgn sekali

Lelaki tak guna

Smlm ada 1 kancil ni block kete aku. Drebarnya takde, enjin kete hidup and ada passenger sblh drebar tu. Dia nmpk aku naik kete tapi bt tak reti je, tak reverse pun kete tu so aku tgu le kejap mana tau kot2 dia beralih tmpat ke. Dia bt dek aje.

Aku hon sket 2,3 kali. Sket je jgn tidak. Buat bodo. Kemudian aku hon kuat2. Buat bodo lg. Ke mmg bodo? Aku pun klr kunci pintu kete n ketuk cermin passenger tu.

"Encik, blh tlg reverse kete?" (marah pun masih bersopan tau!)

Dia angguk and beralih ke driver's seat. Ko rase nak marah tak? Nasib baik dia angguk, kalau dia bg alasan bodo "sy tak tau bw kete" aku akan reverse sndiri kancil tu. Biar dia terkejut badak! Badan punya le besaq akai takdak!

Condo oh condo!

Last Tuesday aku ke KL dgn Ali. Masa menunggu someone menyiapkan kerja dia aku pun bwa le Ali jenjalan dr Ampang Park spai le ke K Avenue dpn KLCC tu.

Dr dulu lg kalau passed thru K Ave tu teringin beno nak msuk nak tau apa benda yg ada kat dlm tu tapi memandangkan aku pakai selipar je tak jadi ler. Musim2 hujan ni tak kuasa la aku nak pakai kasut kalau tak drive kete. Ada sekali tu dah lencun kna hujan lebat dr LRT Psr Seni berjalan kaki ke Jln Silang (dgn kasut sekali le basah kuyup). Yg aku nmpak ada tls "Regent" (hotel la tu). Dibuatnya kna halau dgn pak guard kang malu pulak. Aiseyyman..not in my class la nak pg tmpt2 camtu.

Aku jalan mmg mcm pelancong asing, kepala terdongak ke atas je. Org yg dok dlm kete nak blk rmh tu agaknya ingat aku ni dr ceruk manalah ni. Alamak!.....condos kat situ sungguh mengghairahkan! Bila la dpt beli sebijik ye? Mesti bestkan sbb hr2 dpt mengadap KLCC especially bila mlm. Cantik bangat! But from sources only the invited few can purchase certain properties at certain areas. Kiranya org mcm aku ni tak termasuk dlm list lah. Maybe the developer nak geng2 dia je ddk kat situ to maintain exclusivity.

Kisah Jawi lagi

Ni bkn cerita masuk jawi.

School holidays hari tu aku ada amik gambar org kahwin. Pak imam muda tu nmpk serius gak. Dia tanya pengantin "awak blh baca Jawi?" "Boleh!" dia jwb confidently.
And ..jeng..jeng..jeng..! Mmg dia boleh baca pun dgn lancar sekali. Respect betul!

Utk sesapa yg berhajat nak berkahwin dgn org Kedah, belajarlah membaca tulisan Jawi dr sekarang ye. Nanti malu dgn pak mertua. Dah le nervous masa nak berakad karang terketar-ketar pulak baca taklik kihkihkih.. Kat Kedah semua form urusan nikah kahwin ni dlm tlsan Jawi.

Nak beranak lagi?

"Mama beranak la lg.."

Hah? Senang je anak dara aku tu cakap. Dia ingat bersin je boleh keluar ke? Kena teran spai putus urat tau. Tu pun ada jugak lelaki yang lawan cakap bini. Tu msti ada yg kata aku 'queen' tu..

Mmg aku sgt suka baby yg baru lahir; bau badannya (org kata bau syurga-no need bedak), bau mulutnya, suaranya masa nangis (w/pun tensen gak kalau takmo berenti), kulitnya yg mengelupas, kakinya yg terlipat ke dada..EVERYTHING and EVERY PART of it lah! Aku sangat rindu untuk merasainya semula tapi bila fikir panjang2 mmg tak le kot. Aku jaga masa kecik je. Masuk 3 thn kalau nk berdukung lg aku tuju kat ayahnya. Aikk..jaga la sesama jugak. My hubby pun suka bdk2 tapi dia yg dah tak nak baby lagi. Dia dah tua katanya.

Anak2 ni masa kecik je ramainya ndak2 ddk rmh single storey mcm aku ni, mmg ramai sungguh le rasanya. Tapi bila dah msk teenager depa biasanya akan buat hal sendiri. Ala..mcm kita dulu jugak, berangan2. Tapi sorry ye aku takkan layan permintaan beli henpon tu. Sok aku jugak yg kena top-up. Lagipun byk buruk dr baiknya. Sementelah lg tak perlu. Naik van dpn rmh, ptg aku jemput dpn pagar sekolah. So apa kes nk henpon? Nak call siapa? Cikgu? Pakwe?

Yg aku heran kenapa org yg dah sah berkahwin nk buat family planning even b4 ada anak walau sorang pun? Mmg ramai yg mcm ni konon nak tambah kemesraan. Kalau blm ada rezeki tu lainlah, ataupun dah sign kontrak dgn advtsg com ke, ni kes yang tolak rezeki. Kalau plan anak ke2 ke3 ke4 no hal. Betul hak msg2 tp aku dah tgk kengkawan yg plan ni susah dpt anak kemudiannya. Lps tu sibuk berubat kesana-kemari. Jumpa tkg urut sana-sini, jumpa doktor pakar. Doktor lak kata "u kna bt projek tarikh so n so.." Nak projek pun kna ikut time doktor. Ambik kau!

Merapu je

I'm trying very2 hard to update my blogs everyday. 2,3 mgu ni asik tdr pkl 3 pagi je. Hmm...ada lg 1 custom album blm siap. Thot of presenting it with a diff. sket.

Skrang byk juga job yg dpt from 3rd party and they prefer the old fashion way. Jgn la nak tukar style kebiru-biruan ke, orangy ke, nt tak sama dgn color asal baju dia. Yang bagusnya pengantin pon suka jugak.

Lg 1 aku perasan depa suka yg ada cover majalah tu. Katanya mcm real jek. Yg dilicinkan kulit muka n soft pun depa suka. Kalau gambar muka aku ni dibuat mcm tu mau mcm Aishwarya Rai agaknya. Wahhhh!!..perasan gitu!

Ahad yang bz

Today is the last day cuti sklh so i believe semua mak2 dlm Msia ni mmg sibuk menguruskan persiapan sklh anak2. Aku dah siap iron baju the boys but yang kakaknya punya aku suruh iron sendiri. Next yr dah msk sklh menengah takkan aku nak buat lagi? Nt jd mcm my cousin, semua anaknya harap kat dia w/pun dah form 5. Sampaikan kalau demam pun dia kna bangun masak. Tak dapek la nak buek mcm tu dgn aku yo! Hbandnya takde nak nolong pun..

Aku dah kata kat semua org dalam rumah ni, lelaki ke pompuan ke semua org kene buat keje. Zaman lelaki memerintah dah berlalu ye. Apasal nak bg arahan je sdgkan bini pun keje jugak. Balik keje sama2 penat tapi kenapa si isteri lps lempar handbag boleh trs sinsing lengan jerang air-masak nasi-dan seterusnya?

Kat angah aku cakap dah kakak nko tlg jaga adik nko menyapu. Kat alang, nko tolong buang sampah. Kat bangcik bg keje ringan2 je sbb br 5 thn. Kat adik, jgn la nangis mak nko nak bt keje. Bila aku balik rumah dan anak2 dah bertebaran klr rmh bermain aku pastikan rumah dan siap dikemas. Maksudnya tak ada lg mainan yg bersepah di lantai, kain baju merata-rata, buku sekolah terbongkang atas meja, cawan pinggan sendiri tak berbasuh; supaya mereka belajar menghargai dan bertanggungjawab. Masa aku ada kat rumah depa nak main tunggang-langgang pun tak apa cuma sblm klr bermain ptg nt kemas rmh dulu. Nenek aku tgk anak aku angkat kain pun rasa sedih. "Uwan, zaman dah berubah. Bdk lelaki tak boleh dilayan mcm dulu sok slr dalam sendiri pun suruh mak basuh".

Datukship ditarik balik?

Tags
Kalaulah aku dapat surat dari pembesar negeri untuk menganugerahkan aku title Datuk/Tan Tri/Tun di atas 'jasa2' aku yang tak seberapa tu aku akan menolaknya dengan sopan. Sebab?

1. Memang aku tak berjasa sangat pun

2. Susah lor mau derma rm2/5/10. Orang punya expectation sure tinggi punya bila kita dah bergelar. Karang tak pasal2 kena label kedekut, taik idung masin, rembat duit peruntukan,bla..bla.. Org tak sedar yg datuk politik ni kalau msm cuti sklh ntah berapa rumah dia kna pg dgn 'envelope'. If satu rumah je pun dah rm50 cuba kalikan dgn 6 rmh, tak rabak poket?

Ada sorang tokey tu selalu dtg bank dgn bau kacang. Sebab? Dia bisnes mcm2 jenis kacang goreng. Kekadang dtg dgn seluar pendek duit bgkus dlm sokkaba bubuh dlm poket seluar. No title tapi wang besar! wang besar! Teringin beno aku nak jadi mcm dia.

The same goes to the late Tan Sri Lim Goh Tong. Dia menolak gelaran Tan Sri at first but appeal utk cukainya syarikatnya dikurangkan. Brilliant! Pandai btl tokey Cina ni. Dtg sini dulu naik tongkang je (ibaratnya) balik semula ke negeri dia naik Starcruise.

Pada aku apa sgtlah yg ada pada gelaran kalau purse kulit sentiasa tak berduit. Aku tak kata purse org lain ye, purse aku tu. Disebabkan purse tu cuma slalu penuh dek kad2 dan dt syiling so skrang ni aku gumpal2 je dt msk dlm poket. Selamat dari diragut.

Siapa di sebelah anda?

Sorang client aku pernah cerita masa dia naik flight dr somewhere kat Msia ni dia ddk sebelah Prof Diraja Ungku Aziz dlm bussns class. Dia kata that prof asik bercerita and my client tu tak berapa berminat mendengar maybe bcoz he wanted to rest. Kalau lah aku ddk sblh prof tu alangkah bestnye..mesti tergagau-gagau mencari buku ke apa ke suruh dia sign siap dgn kata2 semangat lg. In one tv programme his wife kata "berkahwin dgn saya ibarat belajar kat U". Mmg betul pun punyalah byk buku kat rumah dia. Buku yg dibaca. Kat rumah aku, buku yg beli kt book fair bln April hr tu pun tak habis belek lg. Mengalahkan PM lak sibuknya aku ni.

Tapi ada peluang ke aku nk jmpa dia? Dlm flight especially. Tak pnh terfikir lak aku nak naik bsns class guna dt sendiri. Kena keje siang mlm nk bayar tu ooiii!!. Tapi kalau nak jumpa bos IKEA mgkn ada peluang bcoz he always travel in economy class or using budget airlines. Haa..camana aku tau? Aku terbaca la cik Jah!

Kalaulah dpt ddk dkt2 dgn Dr Mahathir (mcm tak mungkin jer) ke, Ahmad Idham ke, bos Media Prima ke..apa ke namanya Datuk ...Allah lupa la pulok.., Sheila Majid ke, Tuanku Mukhriz ke (ini lg le angan2 tak hengat), Sultan Brunei ke (dia naik private jet so tak mungkin..) Tun Daim ke...alahai besstttnye.... Tapi aku nak start cakap apa ye dengan "Daim Yang Diam"? Takkan nak cerita bisnes kecil-kecilan aku dgn org Melayu Malaysia terkaya ni. Atau aku blh start camni, "Tun, bank u kat Afrika tu perlukan customer service tak?". Kihkihkih...nt dia ingat aku sewel lak. nak ckp apa yek? Nt lah aku fikirkan. Dibuatnya dia hek tdk hok pun tdk camana? Cuba dulu....(think +tive).

Yang pastinya aku akan menebalkan muka mintak izin nak bergambar dgn semua org yg aku angankan tu. Resize and tampal kat dinding rumah sama besar dgn world map kat dndg rumah aku ni. Heyyy!...semua org yang berjaya tu bermula dgn angan2 lorrr...

Tak sabo nk bercuti

Tak blh tido le pulak mlm ni. Mgkn sbb semenjak dua menjak ni aku asik tdo jam 4 pg. Aku tgk kat blog mak merah kemain lagi dia jln2 ke London & Paris, best giler!

Dah lama btl tak g jenjalan ke luar negara. Ye la bila anak makin ramai n mkin bsr belanja pun bosa jugak. Aku dah congak2 nk pg Redang Island pun mkn ribuan hengget. Tu yg aku sentiasa exited tgu A Asia's sale. Ada org kata naik A Asia tak best sbb bkn full service mcm MAS takde mkn bagai. Abih nko byr mcm MAS ke? Cerewet tk memasal. Cuba bayangkan nk kape teghobang dr LCCT ke K Kinabalu 2.30 jam takde mkn dgn nk bas transnasional dr KL-K Pilah 2.30 jam takde mkn, ada beza?

Bulan dpn insyaallah nk ke Bandung tp spai la ni tk booking hotel lg (ada lak yg kata p Bandung pun nk kecoh. Dah tu je yg mampu). Aku dh survey cari room yg rege dlm 40-50 hengget je tp tk call depa lg. Bmbang gak kalau hotel penuh dek 'jutawan2' Malaysia ni. Dah la aku pg sensorang that 1st 2 days.

Nak p brjalan kna la cari kasut yg sesuai ndaknya org yg cam aku ni, mmg on feet. Takdenye aku nak nk taxi. Really backpackers style-jns pelancong tak berduit hehehhe... Setelah kuselongkar gobok kasut aku tuh tgal sport shoes yg ni je blh pakai, yg Reebok tu dak keras sbb tak di pakai bertahun2. Kasut ni dah terkopek kat depan tp tak koso la den nk boli yg baru sbb nt jadi cam Reebok tu jugak. Aku bukannya jenis org yg exercise nih, buat membazir je sekali lg. Dah dkt2 nak pg nt aku bawa le ke cobbler repair apa yg patut. Senang je cara aku padahal kalau nk buat sndiri pun boleh, beli gam tempek kt situ. Takpe la bg bisnes kt brader tu. Suede shoes H Puppies yg selalu aku pakai tu aku anto kat dia je kalo nk kiwi. Tak kuasa mak nak hitamkan tangan nyah...kemas je dia buat. Ada 1 lg tmpt tu aku pnh hntar utk kiwi jugak. Sekali tu si bapak yg buat tp tak berapa kemas lps tu dia kata "sok kalau maleh nak kiwi bawak dtg sini yo". Aku fhm maksudnya "hantar duit kau kek sini" tapi mcm kena perli lak. Tapi aku tak marah kat dia hahahha..

Masalah sosial remaja kita

Tak silap aku last yr aku ada advertise nak sewakan rmh aku yg kat bandar tuttt...Ada le sorang budak ni dok sms aku

Budak u: Max berapa org blh ddk kat rmh ni?
Aku : Tak kisah tapi rasanya kalo 5 org selesa kot sbb katil ada 5 je.
Budak u: Kalau sy nak ddk 2 laki2 2 ppun boleh tak?
Aku : Tak boleh!
Budak u: owh..ingatkan tuan rumah tak kisah
Aku : Mana blh mcm tu. Dlm agreement dah jelas saya tak bnrkan
Budak u: kita org dah biasa..

Last sekali aku tulis "duit bkn segala-galanya"

Tuan2 dan puan2, kalau anak or adik or anak sedara or sesapa lah dah ddk berjauhan dgn kita sesekali jenguklah. Buat spot check. Kekadang dia org ni kena culture shock. Aku tak kisah org nak kata aku kolot ke, kekampungan ke, tak moden ke..aku tak mau subahat dgn dosa2 besar ni. Bukan la aku ni baik sgt tapi sbgai org Islam kita kna sntiasa lbh baik dr semalam. "kita org dah biasa" sungguh menakutkan aku yg ada ramai anak yg akan membesar dlm keadaan Islam yg semakin longgar ni. Hantar mereka ke sklh agama bukan jaminan. Itu sekadar usaha kami ibu bapanya.

Ada sorang malaun ni rmh mak ayahnya kat Seremban tp dsbbkan keje dia menyewa kat Nilai. Setakat yg aku tahu beberapa thn yg lalu, dah 3 thn ddk serumah dgn boyfriend dia. Ikan dah dlm pinggan takkan kucing dok diam2 je cik Jah? Jgn nak kata aku buruk sangka ke tak de bukti ke ye..soalnya, boleh ke?

Aku ada cerita lg psl bdk u tuttt.. ni. Lain x lah aku story

Berita semasa

Cerita 1
Aku rasa semua npaper cover kisah kemalangan 5 beranak dan 3 lg parah on the balik dr bercuti. Walaupun berlainan bangsa tapi rasa sedih sangat, kalau yg 3 lg tu tk dpt diselamatkan habis 1 keturunan. Dr lukisan dlm npaper tu clearly yg salah drebar lori balak tu. Hampeh!

Ptg ni aku nyaris berlanggar-mmg dkt yg amat. Gila khinzir btl drebar kete tu. Inilah kali yg ntah keberapa sejak jln baru Seremban-Kuala Pilah dibuka aku rasa mcm dah nak tercabut nyawa. Aku rasa drebar2 kt mesia ni dah takde hati perut. Tak kira double line kt selekoh ke, kete ln ada kt depan ke, ikut suka mak bapak dia je nk overtake. Kok nak merempit pun agak2 la. Anak aku dh le ramai, hutang keliling pinggang lak tu, camna nk msk syurga weii? Nak tgu MRTA, apa nasib roh aku nt?

Since jln tu under construction lg i've told my hubby that i still want to use that old road yg bengkang-bengkok tu. Sejuk je lalu kt situ sbb byk pokok (aku kan pencinta alam). Tapi bila dah 2x aku lalu siang2 buta kat situ naik seram lak. Apa taknya, sunyi mcm kubur! Aku takut orang je jd hantu.

Note: Aku cadangkan PDRM bubuh cctv kat jalan tu. Perangai drebar2 yg menyakitkan otak aku ni yg menyebabkan kekadang aku tk kasi can kalau dia org nak menyelit bila tk lps memotong double line!

Cerita 2

Sepasang remaja tanam anak tepi sungai. Dr news report tu mcm baby tu ditanam hidup2. Astaghfirullah...Inilah akibatnya kalau org kita-ORANG MELAYU ISLAM- asik kata tak apa. Dah 100k anak luar nikah MELAYU ni msh tak nak buat hukum sebat dan rejam lagi? (Kang kata aku sokong PAS pulak..hmmm). Aku ni rugged2 jugak tapi msh ingat kat tuhan lagi. Yg jantan 19 thn, pmpuan 15 thn. Remaja skrg ni bukannya sexually naive dia org sexually active! Org yg dah kawen pun aku rasa blh menuntut ilmu seks dgn dia org ni.

Aku knl srg bdk pmpuan umur 15 thn ni br je beranakkan anak luar nikah. Tapi aku heran gak tak kena hukuman apa2 pn. Dah beberapa kali jmpa kt opis sedara dia. Si baby dijaga oleh sedara dia ni sbb kesian. Mak baby ni mcm bdk2 umur 15 thn yg lain lah- ternganga dpn tv. Suruh bt susu pun kemain payah. Aku sgt kesian kat baby tu tapi aku tak sanggup nak jaga, salah satu sbbnya ialah tak tahu asal keturunan dia. Sapalah si bapaknya ye? Aku sgt simpati dan kesian dgn nasib baby tu. Mcm mana dia nk menghadapi kwn2 sekolah/masyarakat yg bermulut cabul nt? Bila2 aku pegi sana aku tlg la apa2 yg patut like tkr diaper ke bg susu ke. Yg paling belas (hadoi!..sedey pulak ni) masa aku dodoikan dia. isk..isk..tgh sebak ni..spai tetido (aku kan byk experience). If aku ada byk duit ndak je aku bela anak org miskin sbb hband aku takmo aku beranak lg.

Ngajar org bawak kete

Smlm aku menemankan dan mengajar makcikku jln ke Shah Alam. Makcikku ni slow betul..2mgu lps dah tunjuk jln ke UPM smlm ke S Alam plk padahal dulu berthn2 ddk kat sana.

Sblm ke UPM hr tu aku dah bg tau, sng je, bila nmpk signboard tu ikut je lah lorong tu, lps tol trs ke depan. Takkan spai Lombok punye. Dia kata "ekau dah biaso mmg la sonang!". Okay aku hantar.

Smlm pn sama. Aku kata lps flyover ke Nilai belok kiri lps sgnboard tu spai jumpa tol Batu 3. Tak berani jugak. Alasannya "dulu takde jalan ni". Asik kira dulu bila nk berani? Time balik lak lps je tol yg ke fed hway tu takmo drive. "Ni jalan yg plg nak dielak!". Suka hati hanglah. Kalu mcm ni spai ke tua la tak pandai2 sbb co-driver ada pun takmo beanikan diri.

Paneh..paneh..

Panas btl cuaca hr ni. Sat tadi mandi (1.30am) baru la sejuk sket. Mak aku mmg marah mandi mlm2 ni tapi mana nak tahan aku bukannya ddk rmh papan. Terpengap dalam rumah ni. Nak psg ekon tak mampu lak nak byr bil bulan2 tu. Anak2 aku dah ckp kalau aku psg ekon kat bilik dia orang nak tidur kt situ tiap2 mlm. Blk ada 4 tapi sume nak menempek kt bilik aku, huisshhh...

If u pay peanuts what will u get?

Kalau kita nk Air Asia, agak2 dpt tak layanan mcm business class passenger di Malaysian Hospitality (MAS)? But of course their cabin crew polite too.

If we warded kat Kelas 3 hsptl gomen, u nak demand mcm berehat kat Gelneagles Intan?

If u only mampu guna local car/s, bersyukurlah. Jgn la ckp kat tokey kete tu, aku dah bayar RM40k semua takde..seat tak empuk, boot kecik, tak laju, bla..bla..bla..

Get it?

World Cup 2010

Jom ke Afrika Selatan!



Stylo habis!

Projek mega yang membazir!

Masa jadi employee dulu asal ada sale je ada la muka aku kat situ, busuk2 pun window shopping yg akhirnya jadi real shopping. Sogo sale aku ada, Metrojaya sale aku pun ada. Tak kira Melayu raya Cina Raya India raya muka org sebangsa dgn aku je yang dok perabih duit. Ye la kalo org sekeliling dah camtu skt sbnyk terikut jugak.

Mostly kasut2 aku brand Hush Puppies and some Lewre. HP mmg selesa dan tak over. La ni kasut2 yg tinggal ni jadi penghuni tetap gobok kasut. Dah tertanggal lapis dlm pun ada. Takkan nak pakai high heels pulak bt keje skrg ni. Tak sesuweeii...buat sakit betis je. Hband suruh buang aku terasa sayang pulak.

Kalau aku kira kos utk kasut2 yg tinggal ni aje pun dah dekat rm2k, huisshhh..dpt sebijik Sony T series yg slim tu. Aku dah insaf bab ni, bab handbag je yg blm lg.

Mengaji

Terlanjur cite psl tulisan Jawi ni nak colek skt pe+el org kita kalau nk hantar anak ngaji Quran. Bkn nak bg tau aku ni berduit, in actual fact my family sgt sederhana dlm pelbagai hal spai beg sklh anak pun bl yg 2nd hand je. Sekali bl 4 nko mana blh tahan.

Bkn jugak nak bagi tau aku alim ke ape ke tapi biarlah kita ni berlaku ADIL. Adil dlm Islam ialah dgn meletakkan sesuatu pada tempatnya BUKAN sama rata.

Rata2 org kita ni bab pelajaran ni sume nk kna sponsor dgn kerajaan, letih betul aku! Mknan tambahan kat sekolah pun nak rebut padahal kete hga 30k ke atas. Yuran yg setahun +- rm200 pn kita komplen. Apa ingat peruntukan yg sklh dpt tu ckp ke? Nk anjur sukan/hari guru,penyampaian hadiah/kertas ujian/exam/ubat demam atau sakit perut anak kita, sume tu perlu duit. Kalo ada anak pmpuan lak kekadang dah emergency dtg bulan kat sklh mintak kat cgu pad (bkn exam pad yer..). Tu blm cite lagik takaful/ins. Kalau blh itupun nk suruh gomen tanggung (kang ada pulak yg kata aku pro UMNO. I'm neutral beb!). Perasan tak bangsa Cina/India w/pun company dia bg ins coverage yg bagus tapi dia tetap ambil covrg yg lain. Sebab? Salah 1 nya kita tak tahu berapa lama kta akan keja kat satu2 tmpt. Katalah after 10 yrs kita blah tmpt lain and at that time umoq pn dah 35 thn, byk kena byar tu kalo nak perlindungan 300k. Info ni.. bukak minda skt!

Ok berbalik semula cita ngaji tadi. Selalunya bla tanya ka sapa2 la, berapa kna bayar ngaji kat situ? Jawabnya, "ikhlas, ikut kita la". (hmm..ustaz/ustazah tu dpt rm10 la tu). Betul tak? Bila kita recomment srh hntr anak2 depa ngaji kat so and so sbb lbh berkualiti pengajarannya tapi dgn harga rm40 sebulan, jawabnya "mahal sangat". Ayyooo...tuisyen blh pulak kita bayar rm50 1 subjek. Sedih, mmg sedih. Rendah sgt nilai Quran tu.

Ada ustazah yg aku tanya knapa tak tetapkan yuran ngaji? Dia kata Quran ni tak ternilai dgn duit. Aku SETUJU sesangat TAPI pada aku yg dibayar tu bkn harga Quran tapi servis dia tu. Lagipun kita ni kalo berbayar belajar pn lbh bersungguh2. Tak mustahil guru ngaji yg caj mahal tu (mahal ke?) mengajar lbh ikhlas sbb dia ambil duit org dan dia memikul amanah yg maha berat utk memastikan anak2 kita graduate dgn cemerlang spai blh ajar kita pulak. Tak bangga ke kalo anak kita blh betulkan baris/idgham/harakat bacaan Quran kita? Tolak tepi ego lah yang..

Nota: Aku berusaha utk tidak meminta bantuan sesiapa tapi kalau anak aku dapat masuk U dia mungkin perlukan biasiswa. Jangan la deny hak anak-anak aku. Modal insan tu.

Bacalah anakku

Aku rasa hampir semua parents skrg ni nak anak pandai berbahasa Inggeris termasuk la aku. Aku boleh la ckp skt2 tp dgn anak2 kekadang payah jugak nk cakap sbb mother tongue Melayu.

Tapi berapa ramai yg memberatkan anak2 belajar Jawi? Aku bersyukur anak2 boleh membaca tulisan Jawi lbh baik dr aku kekadang spai termalu sendiri pulak. Sebabnya anak2 aku hantar ke SAR yg TAK DAPAT bantuan tu. Aku pernah terbaca Dato' Mohamad Hj Hassan (Tok Mat MB Negeri Sembilan) dlm 1 interview pnh bg tau anaknya menulis dlm tlsn Jawi kalau menghantar surat kat dia. Dan aku pnh tgk jugak anak kwn yg bersekolah pondok di Kedah mnlis order makanan di restrn mahal maknya dlm tlsan tersebut. Salute habis aku! Aku ni setakat membaca je lah, menulis mmg lemah. Pernah tak terfikir kalau anak2 tk blh baca Jawi mcm mana depa nk baca surah dgn betul? If Al Fatihah tk betul sembahyang tak sah kan?

So masa KLIBF hari tu aku beli la this set of books, Bahasa Melayu dlm tulisan Jawi. Buku ni bagus siap dgn gmbar warna-warni keluaran Aras Mega (M) Sdn Bhd. Seronok membacanya sbb cite dibuat dlm bentuk pantun.

Sblm srh org lain berubah kita kna start dulu, ye tak?

Iktibar

Peliharalah zuriat kita sebaik-baiknya

Bila dah selalu mengambil gambo org kawen mcm2 cerita, suasana terjumpa. Setakat ni yg paling sedih kisah 1 pasangan ni..yg pompuan dr broken family (maknya pn dah meninggal). Kenduri pun diri sndiri dan mak sedara yg uruskan. Ayahnya dijemput dtg mewalikan anak yg tdk dibelanya selepas perceraian. Dari cerita rgkas yg didengar dan cerita yg biasa didengar si bapa mengabaikan tgjawab. Biasala, dah berpisah anak ddk dgn mak, ayah kawen lain, bela anak dan bini baru je. Anak yg terdahulu pandai2 nko lah ye..

Hari sanding si ayah dtg sorang2. Dr cakap2nya si mak muda takmo ikut dan yg menyambutnya cuma bks biras lelakinya. Dia beriya-iya nak bergambar dgn anaknya. Bdk2yg bawa kamera sume bt tak layan, aku sorang je yg offer diri (nama pun OP). Muka dia mmg sedih.

Masa mkn pulak tkde sapa layan dia. Yg si pengapit pun layan gitu2 je walaupun lelaki tu pernah jadi pak sedara dia. Bergenang air mata org tua tu. Aku yg dok teropong dgn kamera pun rasa sebak bila tgk dia mengesat air mata. Aku tak tahu kisah sebenarnya tapi blh mengagak sesuatu. Heii..hindustan betul, mcm aku pulak yg kena!

Aku sentiasa mengingatkan diri sendiri supaya aku dpt melayan org tuaku selayaknya walaupun ada yang tak berkenan di hati. Roda ni sentiasa berpusing, kalau anak kita bt kat kita nanti camana? Lagi satu, yg bercerai tu mak paknya, kenapa anak2 dibiarkan susah mental dan fizikalnya. Walaupun dah tak sebumbung kalau anak kita ada 4 sebutlah dgn bangga bahawa anak kita ada 4 dan bukannya cuma sayang anak bini baru je. Kesian anak-anak..

Alahai anak omak...

-Insiden berlaku di hadapan suami-

Mama : Kalau Ali nak minum susu mlm2 Ali kejut ayah tau!
Ali : Kenapa ma?
Mama : Mama dah masak utk Ali, dah basuh baju Ali, iron baju Ali, dah ajar Ali, dah bawa Ali jalan2..semua mama yg buat..penat la mama mcm ni.. nanti kejut ayah tau!
Ali : Ok
Mama : Ali faham tak ni?
Ali : Faham mama

Malam tu.. Ali mengejutkan aku berkali2 spai terpaksa bangun jugak. Tak faham rupanya budak ni..

Jalan-jalan cari makan

Kat Seremban ni ada ayam panggang yang best! Lokasinya kat Jalan Jelebu-Ayam Panggang Kenyalang. Mmg sodap! Tapi sos nye tak podeh la sbb tuan kedai org Sarawak. Org sana mana mkn pedas2 ni.

1 lg branch dkt dgn Hospital Tuanku Jaafar Kuala Pilah. Mmg ramai org. Kalau rasa mcm tk puas sbb sosnya manis, hiris siap2 cili api mcm dlm iklan HSBC dulu tu...tak penah tgk? Dlm iklan tu srg mamat ni bwa awek dia mkn kat French Rest tapi sos dia kan tawaq hambiaq-tk kna dgn lidah org Msia ni so dia klrkan cili dr dlm poket then hiris kt situ. Motto iklan tu "The world local bank". Pandai....

(Arwah atuk aku bwa petai dalam poket slr dia). Hmm..miss him

Malaysia yang makmur

Kat Malaysia ni duit bertaburan. Tak percaya?

Mcm org yg tampal atap tu. Lps hujan kayuh je la basikal lps tu tanya tuan rumah nak tampal atap ke tak. Modalnya 'bukak mulut' dan keberanian panjat bmbung rumah.

Tadi pg Giant dan aku nampak 'fruit chocolate'. Aku jeling2 bila lalu kali ke2 tu, rupa-rupanya..ala mcm yg datuk k bg kat siti masa ngorat dulu. Pandai betul dia org bisnes yek!

Kat pasar mlm ada org jual 'spring potato'. Apa tu? Kentang yg dipotong nipis melingkar kat lidi dan digoreng. Rasanya? Tak pernah beli tp aku yakin rasanya mcm kentang grg biasa. Kreativiti beb!

Kat pasar mlm Ampang ada burger lambung. Berderet org tunggu exitedly. Rasanya? hahahah..biaso yo..rasa burger.

Mat Bangla, tenant aku. Siang kayuh basikal ptg rmput, kekadang cat rumah org. Ptg tlg org berniaga pasar mlm. 2 income hntr balik Bangla. Anak2 bangsa kita? Melengung tunggu 'dioffer' kerja. Kalau hband aku bg nak aje aku mesin rmpt kat rumah org. Buat kat rmh sndiri tk dpt duit hehehh..Bab cat rmh ni aku bt kat rmh sewa aku je. Kalau dndg kotor aku caj depa then kami berdua cat le. Husband aku penah ckp, "rmh org dicatnya". Aku balas balik "kat rmh sndiri tak dpt duit bang..".

Masa 90an dulu masa zaman student blm heret laptop kehulu kehilir aku amik upah taip n print assignment utk pnhkan masa lapang. Tak tido2 beb cari duit. Masa tu ddk kat S Alam. Mmg aku suka area S Alam tu dan berazam nk memiliki rmh kt situ. Akhirnya dpt jugak beli w/pun rmh kecik je. Dah usaha tak besar dapat rumah kecik je la ye dak? 2008 bl sebiji lg kt seksyen 7 pulak. Persediaan.. (w/pun dah lemas berhutang). Dibuatnya anak aku sok rezekinya blaja kt Uitm tu kan senang. Sem 2 kalau kna ddk luar pn takde hal. selagi belajar ddk la kat situ. Kalo dah keje nt bayar le..takkan nk ddk free kot? Sewa rmh tu kira duit pencen aku tu

Atapku bocor lagi..huhu..

Hari Khamis lps hari hujan lebat. Atap bocor bertambah lg. Aku ni dah mcm ddk rmh kongsi lak memanjang bocor je atap ni. Rumah mak aku kat kg nun pun takde bocor cenggini.

Lalu le srg hamba Allah ni. Dulu dia pernah lalu jugak time slps hujan ni. Bila mta no tpn dia kata takde sudahnya lupa camtu je la. Hr tu dia offer nk tlg repair, "kalau tak nak takpo..ese nak nolong yo..". Perghh dia punya psiko, yg aku ni dh terdesak sgt sbb tilam dah dkt stgh basah setuju byr rm100. Ye la mana nk cekau dt ptg2 tu? Mta no tpn tak bg gak-takde katanya.

Esoknya hujan lagi dan bhgn atap dapur yg dah disimen tu bocor pulak arah lain. Hmm..dianya takde pulak lalu-lalang lagi, hampeh! Dah kono koncing nampak ea..

Bz..bz..bz..

bz wehh..nk upload gambo pun tak sempat.

Aiman demam

Aiman demam since Isnin. Dah 3 hari makn ubat tp baik sekejap je so hari ni bawa g hospital K Pilah.

Frankly, aku prefer hosp kerajaan kalau tk ramai org. Mcm hosp KP tu dari regtrn counter-jumpa doktr-ambil darah sampai la ke farmasi servis ok je. Mgkin tak ramai kot. Lagi satu ubatnya bagus. Utk kualiti ubat yg sama atau lebih baik, kalau kat klinik swasta hangus gak la dlm 25 hengget, tk masuk check darah lg tu. Itupun ada org berkira nak bayar rm1..tak paham aku.

Masa bersalinkan anak2 cuma sekali je aku pg private clinic. Yg lain2 sume sepita gomen. Biasanya aku bersalin sebelah pagi so sakitnya dh mula terasa sejak subuh lg, mmg takde selera nk jamah makanan la kan. Lepas je bersalin tgh hari depa hantar lauk kari ayam. Apa lagi...? Bedal je la labu! Kenapa ada org msh komplen lauk hosptal tak sedap? Aku rasa sedap apa?..Yg takde sambal belacan dgn budu je

Adui!..panasnye takde ekon

Air-cond kete aku ni buat hal lg sejak Jumaat hr tu. Hmm...kalau beli kete mahal sket jadi camni tak? Nak je rasanye aku usha kedai kete.

Pagi2 lagi dah terbang 115 hengget. Nasib baik tak repair kat kdai lg 1 tu smlm. Tokey : ini kipas losak
Aku : betul ke, bukan pulley?
Tokey : ya la, lu tgk ni, ketuk balu jalan
Aku : Kalau tukar berapa hengget?
Tokey : RM150

(aku teraba-raba cari henpon nk tanya bos. Tgl kat rmh la pulak)

Tokey : kalau lu tak pecaya lu tanya olang lain la!

(dalam hati aku) Apek ni pagi2 dh spoilt mood org. Ckp la elok2. Setau aku puak deme ni pagi2 mmg taknak terlepas customer. Takperlah ye apek...

Hr ni aku pg kdai yg abah rekemen kt K Pilah. 115 je, tk tanya bos pun sbb lbh murah dr smlm dan yg pentingnya nk klr dt aku sndiri so tanya pun nak buat apa? poket akau gak yang rabak.

Band RAMD

Kat NS ni dah mcm acara wajib lak kalau majlis kahwin msti ada band. Paling koman pun ada dj yg boleh pasang lagu2 utk memeriahkan suasana. Masa wedding Nurhiza-Hazwan kat PD tu depa panggil band askar. Best jugak sbb lagu2 yg depa nyanyi byk yg terkini tp kalo depa nyanyi lagu2 indie band lagi best cuma tak msk dgn aliran pakcik2 n mkcik2 ler. Appearance depa pun smart-ye le dah askar, ye dak? Rupa? Boleh cari makan beb!

Kena skodeng

Pengantin baru pun ade u!






Terpegun adik-adik ni

Mak keje 24 jam

Adoi!!...sakitnya pinggang!
Dari pkl 2am td sampai la 4.30am ni br selesai iron baju sklah n keje utk seminggu. Selalunya hr Sabtu/Ahad dh settle tp disbbkan mgu lps sgt sibuk tu yg tertangguh tu. Nak hntr ke laundry kang byk pulak hengget yg nak kna klr so buek yo lah sndiri. Smlm anak2 dah sound "ma, baju utk esk takde". Hanya aku sorang je yg sanggup bt keje ni, abih camno?

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free