PD lagi

Since kami spai awal kat PD hr tu kami singgah la kat masjid RAMD/Al-Mutaqilin (kalo tak silap) utk solat maghrib.

Masa nk spai kat bhg wuduk pompuan yg gelap kat bhg luar tu aku nampak sorang lelaki ddk kat tepi pintu. Aku pun terjenguk2 la tgk signage, dr jauh mcm logo pompuan bertudung, apahal lak jantan ni kat sini? Aku ni nak ambil air semayang, nk kena bukak tudung.. dlm pada terjenguk2 tu..

"kak nak semayang ka?" laa...pompuan cik jah..pelatih yg tgh training jd askar. Heheheh sori le ye

-----------------------------------------------------------------------------------

Cuti sekolah ni aku berazam nak bawa anak2 melawat muzium Tentera Darat kat Port Dickson tu. Depa tk merasa kehidupan jadi anak askar like me. Walaupun jd askar ni dah tak popular mcm dulu2 but i want them to know and understand the sacrifices that the arm forces have done to the country. Tinggal anak tinggal bini. Aku ingat lagi mak aku nangis dapat surat dari abah yg beraya dlm hutan lebih 20 thn dulu. Abah pernah patah tgn eksiden dlm hutan jugak.

Dulu we all ddk kat kem askar yg flat 2 bilik je. Sbgai bdk2 mmg best ddk dlm kem ni, lbh selamat dan seronok. Pg sklh naik 'feri sekolah'. Dulu heran gak apasal dpanggil feri sbb takde laut pun. Bila dh sklh baru tahu "...ferrying students to and from school". Tak sia2 blaja ckp omputeh. Satu petang tu ada sorang budak djh satu ni berak dlm seluar so sume bdk2 bsing la busuk..busuk..lps tu pakcik yg escort to kata "sapa tak tahan boleh turun!". La..kita org lak yg kna turun..kahkahkah..

Jalan-jalan @ Port Dickson






Quite sometimes jugaklah i haven't visited PD. Since my job starts at 9pm so three of us 'menembak' kat beach dulu.

Best pg PD ni, best lagi if overnight kat sana. To me i prefer ddk chalet facing seaview. If ddk hotel pun yg floor nye rendah, kalau ddk tinggi2 mcm ddk kat flat pulak. Lagipun rakyat ramai2 nih payah skt nk turun naik. Kang dgn basah kuyup dr swmg pool msk lif nk atas lps tu trn balik lps tu karang towel ttgal lah, swmg cap tgl, itu ini tercicir..tak kuasa mak! Mngr hotel pun bg jelingan manja nt.

Sepanjang pantai tu ada hotel/resort. Aku pnh stay kat NUBE- banglo n room, motel apa ntah tak ingat dkt2 situ gak, Ilham resort. Ilham mmg best ...

Rasanya last yr 2 x aku pg PD. Masa kecik2 dulu abah selalu bw we all jln2, picnic kat situ. Tapi aku krg gemar melepak tepi pantai dr pagi ke petang. Dah le kulit aku color senja kalau kn jemur mkn lebam ler..Tapi kalau berehat2 kat bilik sambil baca buku mengadap ke laut dan ditiup angin sepoi2 bahasa..ahhh..indahnya.. Teringin bangat nk bertiduran kt Avilion-yg chalet terapung tu. Mmg best kata kwn2 yg dah pergi tapi regenye ponnn...berbaloi-baloi! Legend Water Chalet pn ada tp a bit far (aku ni bg iklan percuma lak kt dia org kan?). Aku lbh suka Avilion, dkt dgn tmpt mkn2, shoping2. Ada Baden Baden Bundle kat sebelah Bangi Kopitiam. Maju btl bisnes dia. Husband aku rembat beg Nike td. Suka la dia tapi bila spai rmh tadi baru nampak TIPU PUNYA maaa...ingatkan ori.

Jom jalan-jalan!!

Bz day

Starts from tmrow evening will be a bz day for me. Journey from Seremban-PD-Kl Pilah-Jelai. Teringin lak rasanya nk kn escort mcm VVIP tuh..ne..no..ne..no..sume org ketepi bg laluan.

Kalau dpt MEMILIKI yg ini lg best. Kna ada driver? Tak kuasa aku..aku yg keje teruk2 driver lak yg melaram (aku mmg suka berangan yg hebat2 heheheh..). Tapi ada sorang kwn aku tu -lawyer- dia kata dia tak nak bawak kete mahal2 nih sbb nt org kata "tak anak datuk, mesti driver datuk". Kalau aku drive agak2 org kata apa yek?........bini datuk?

Adidas

Wanna search for Adidas model?



Waterfall -Lata Bayu, Kedah, Malaysia







We hv hot weather here in Malaysia, around 37C. That's why waterfall is a popular destination for Malaysian citizen.

There are a few in Kedah, to name a some of it: Lata Bayu, Lata Mengkuang, Lata Bukit Hijau-all in Baling district. Sg Sedim in Kulim. To me Sg Sedim is the best! Activities that can be done here i.e white water rafting, camping, walking on suspension bridge or u can just picnic or if u prefer to overnight u can rent a chalet with minimal cost.

Enjoy malaysia!

Have u had yr lunch today?



A simple yet delicious! Rice,vege,fish curry with okra n tomato, salted fish, sambal belacan

Mom's official duty

Free from sound of crying, yelling, fighting sometimes a great relief for me. For 2 days all my children stayed at my parents house. They too i believe wanted to be away from me for a while. Hahahah...no study time!

But once, i've cried in the kitchen when i came home from work at 11pm with nobody inside. No husband, no children. The life was so empty. Usually, eventhough they've slept, i can see and touch their hair and kiss their face.

For a moment i'm thinking how lonely i will be when my children move out frm our house to pursue their career and more lonely when my husband pass away.

Lets value our family!

POLYGAMY

For non-Muslim readers have u heard about polygamy? Pls google :D

Bila blk kg my hubby mcm2 cerita keluar. Ye la bila dah ramai dan sesekali je dpt berkumpul ada ulasan tv la, gossip org kg la, gossip artis la, tanya resipi la, cerita2 ringan le biasanya. Keluarga belah sana semua dah dewasa dan beranak-pinak so situasinya tak sama dgn famili belah sini.

Bila terbit cerita poligami neh, abg ipar aku suka provok bini dia. Lps tu ipar aku yg srg lagik akan tmbah pulak hujah menentang sbb dia pompuan. Siap dgn ayat quran lagik. Abng ipar aku 'bakar' lg kasi panas biras aku neh. Aku mls nak campur. akhirnya aku cakap, "Hangpa nak kawen, kawen la. Kalau perlu rumah sewa nt bagi tau no. Sewa 700 hengget, deposit 2 bln mcm biasa..".

Aku : Money matters.

DON'T UNDER ESTIMATE OTHER PEOPLE

Thank god i've a place to disgorge good/bad things in my mind. With intention to remind myself to always be myself.

Years back when i started my career as a clerk i always hv an officer or supervisor above me, to monitor my work and to gv me work to do. During those days U graduate easily hired by any company bcoz of the economic boom in Malaysia.

Sadly some of the 'upper level', sadly to say-female staff, a bit arrogant and hv a show-off attitude due to their paper qualification even though they only hv a diploma. I found this type of people in a few companies that i worked for. They reluctant to do any clerical job like a simple typing (hmm...i've seen my manager typing something while her secretary away). They forgot that whatever knwledge we hv its only a drop in an ocean.

But i take it positively. At the age of 19 i already involved in IPO quietly. Therefor i managed to save some money in early 20's. At the age of 22 we, my fiance (at that time but he wasn't 22) and i bought our 1st house which until now occupied by us with our lovely and naughty children. We scour for money to pay the deposits and lawyers fee without any help from our parents. We even shy to request from them. And the bank, agreed to only gave 80% financial assistant due to our 'little monthly salary'.

If i compare myself now with these 'few people' in some way i'm better than them but educationwise i can't beat them. But i alwys try to improve myself thru reading and short courses which i interested in. I do a lot of readings-not so heavy one- npapers, mgzn, self-help, articles, religious and so on. And not forgetting the gossip mgzne but i never buy it. How i did it? I read the gossip mgnze at the bookstore but i buy the other mgzne to feed my brain! Killing 2 birds with 1 stone.. heheheh..

A reminder for me: A not-so-educated people also hv a dream to reach the sky. And they might reach the moon faster than the other.

A friendly reminder: I'm not rich and succesful yet. Still very far from it.

Orang Perempuan Dapat Harta Dalam Adat Perpatih, Betul Ke?

Orang Perempuan Dapat Harta Dalam Adat Perpatih, Betul Ke? Sejauh mana pengetahuan anda mengenai Adat Perpatih?


Aku tak tau banyak mana pun walaupun orang Negeri Sembilan. Cuma nak ceritakan satu pengalaman yang aku ingat sampai sekarang.

Somewhere in 1994 rakan se-opis introduce aku kat satu mamat neh. Orang Perak rasanya. Jadi satu hari tu waktu balik keje we all jalan kaki ke bus stop di seberang jalan (lokasi kejadian: seksyen 15 Shah Alam). Sambil tu sembang sembang la..dia pun tanya,

Mamat perasan banyak harta : u asal mana?
Aku : NS
Mamat perasan banyak harta : ye ke?
Aku : Nape?
Mamat perasan banyak harta : Rupa u macam anak mami. Takkan orang NS kot...
Aku : Nape pulak?

Seterusnya.. cerita keburukan adat pepatih la.. kalau bercerai si suami kena keluar rumah la .. bla.. bla.. dan aku tau dia tak minat. Aku? Laaaagi la tak minat! 

Walaupunpun masa tu aku kerani cabuk jer dan dia ada diploma tapi aku terfikir, "universiti je bertingkat-tingkat tapi BODOHnya melantun-lantun". Kalau time bercerita tu dia naik kerete Honda Civic ke.. paling koman pun Honda kapcai takpe la jugak. Ni tunggu bas mini bersama dengan aku! Aduyaiiii.. 

Yang paling aku bengang sampai sekarang kalau orang dok ungkit "nanti kalau bercerai lelaki kena keluar rumah sehelai sepinggang". Hei jantan! (perempuan pun lah kalau sama jer perception tu), kalau masa kahwin tu ko ada Honda EX-5 je, ambik la balik. Yang nak punggah harta bini apahal? Lagi satu, kalau lelaki boleh kena halau dengan bini elok racun je lelaki tu sebab dal alif ya wau sin! Patutnya bini dengar cakap dia.. sampai kena halau pulak apa kes?? Kalau lelaki tu duduk rumah sendiri macam mana pulak boleh kena halau? Tak logik.

Orang macam ni elok dibawa ke Jabatan Kebajikan Masyarakat serta Mahkamah Syariah dan lihat betapa banyaknya kes isteri dihalau dari rumah. Kes bercerai dari negeri lain juga lebih banyak dan betapa banyaknya kes tuntutan nafkah dan harta sepencarian oleh bekas isteri. Yang dia takut sangat kena halau tu kenapa? Dia kahwin untuk bercerai ke? Rasulullah kata lelaki itu nakhoda. Kalau kapal karam salahkan nakhodanya, kenapa nak salahkan isterinya pulak? Nampak sangat tak reti mendidik isteri. Simpan bodoh tu jangan tunjuk kat orang.

Bila dah berkahwin carilah harta sendiri, beli rumah sendiri dan bawa anak isteri tinggal bersama. Didik mereka supaya mereka menghormati suami/bapa. Rasa hormat tu tak boleh dibeli.  Ini tak, bila duduk rumah mertua leka sampai ke tua. Harta sendiri tak ada. When the relationship turn sour barulah kecoh "bini halau sampai tinggal spender". Akai mana?

Beruntunglah aku ditemukan dengan manusia sebegini. Ia mengajar aku untuk memilih dan menanamkan dalam fikiran bahawa SIJIL itu tak semestinya menunjukkan si pemegangnya matang atau cerdik. Pandai itu mungkin, sebab dah lulus peperiksaan kan?

Aku memang teringin sangat nak jumpa mamat perasan berharta ni semula. Entah di manalah dia eh? Bila agaknya dapat berjumpa dia? Teringin nak tahu apa kerjanya, apa pangkatnya, apa jenis keretanya, banyak ke harta dia..? Kalau dia bukak cite tu lagik aku nak kata "kalau aku mati dulu laki aku duda berharta tau!" hahah..


Update:
Dulu aku panas telinga kalau orang perli fasal tu tapi sejak dah semakin tua ni aku cool aje. Bila ada lelaki - siapa pun dia atau tinggi mana pun pangkatnya - menunjukkan 'ketakutannya' dengan gadis Negeri Sembilan aku dengan selambanya berkata, "lelaki takde telur je takut" Kah!





Janganlah Menyombong...

In 2002, my cousin and i visited London. Dia ikut hubby yg kena berkursus kat sana. Aku ni menempek je la 2 mgu (menempek berbayar tau). 2 mlm tak lena tidur nkau..bila Puan S ajak pg sana. Selama ni London-Paris-New York saja2 sebut je kt bibir tak sangka tiba2 dpt pg. Best giler perasaan tu!

My cousin ni dah spai dulu sbb dia nk business Class-mlm, yg aku ni tiket discount-siang hehehe..never mind..aku mmg budget traveller. Sblm pg tu kwn seopis dh bg 'tube map' London dan aku trs sampai ke guest house to dgn sndirinya. Perghhh...terkezutt my cousin beb! Sbb tu la my hubby tak ghiso aku drive sorang2 spaikan bila ada job kt kg dia pun takmo hantar.

Yg aku nk story nih..my biras ni -vip- ada 'black n white letter' dr big bos this one company to occupy the guest house for 3 wks but unfortunately whn we arrived one of their staff ada kat sana bcoz attachment 2 bln (tgl 1 lg mgu masa tu), dgn wife n anak kecik sorang. Tak lama lps tu ada plak 1 couple dewasa ni menempel secara haram. So bilik yg 3 dh jadi 1. Aku tdo kat sofa ler (serius, aku tk kesah) sdgkan arragement nye tak mcm tu-we all dtg beramai2 sbb ada kononnya ada rmh free. Then my other cousin dtg pulak 1 famili.

Wife si lelaki ni (lecturer uia tgh bt master) mula jln hntak2 kaki, hempas pintu kabinet dpr n bilik dia, muka ponn dh kelat. Then si staff ni slow talk dgn biras aku bg tau rumah tu com dia punya bla..bla..bla..yg biras aku berkias kata "saya ni bkn merempat" bla..bla.. Yg si lelaki ni tak tau biras aku ni yg sign cek byr com dia. Aduyaiii..baru jd exec dh eksyen.

To make the story short, kami pn pg shopping mcm2. Si cousin aku ni bli stroller Mothercare for GBP200 (cuba x 6.25?). Bila spai rmh dh tentu la wife org tu bukak mata..dia kata dgn lembut "kat Mesia pun ada yg murah". Aku yg telinga nipis ni jwb "biarlah, anak pertama. Lagipun nak bt kenangan bli kat sini". Tu la..berlagak sgt. Dia ingat bila kita ddk rumah com dia kita ni tak berduit sgt kot. Halloo...we all dtg melancong tau bukan menumpang tuah laki!

Tapi kami klr jugak dr rmh tu sbb biras aku 'bengkek' dgn this 2 couples and we move to Indurrah Apmt yg aku rasa owned by royalty Mesia nih. Relatives yg lain dtg pulak so 2 blk dh pnh. Kat sana apmt tu dipanggil flat tp sewanya GBP200 sehari. So aku tdr mana? Mana sempat je la...hihihih..(aku mmg simple habis!)

Time to travel!

Every year/month i wait patiently for Air Asia hot deals. And today since 00:01 until 02:00 i was online BUT without getting any confirmation. The line jammed or very slow to chg fr page to page. Yawning..yawning..while waiting then zzzzzzz.....

6.30am bussiness cont'd and i manage to book 2 seats to Bali for nx year. Yiiihaaa!!!

Till now still trying to book more flights. Be patient, be patient, arghhh...it takes a lot of patient to be budget traveller huh?

Choc cake lagi..

Tags
Lps dinner mlm tadi, lps bsh kain-sidai kain, aku bt kek coklat lg but this time yg jenis "Secret Recipe" punya cuma tkde toppings je. Hmmm..mmg lebih sdp dr yg biasa aku buat. Asik mkn yg belomak yo bilo la nak kughuih camni. Mcm confm tak dapek sarung Levi's buttonfly bln 10 nt. Skrg ni mmg tgh rajin bt kek biar 'rakyatku' mkn spai muak. Lupo lak nak amik gmbr.

Hari ni nk msk gulai keladi+ daging goreng+ ikan bilis grg dgn tempoyak+ ikan masin+ smbl belacan. Hallamakk!! Mesti lajak lg nih..

"RED" means STOP!

Tags
Good morning!

After telling u the "will be" best experience while visiting malaysia, i think i should remind u of sumthing too which u hardly seen in Singapore. What to do, bad behaviour, but i don't want u to be included in the statistic.



The above are two samples of what i'm trying to tell u. It happened a few days a go within a few minutes. In situation 1, while i start moving my car to the right suddenly one vehicle zzzuuuppp!!....passing me. It's only a few inches missed from my front bumper.

In situation two, abt 500m from 1st incident, the motorcyclist overtake the bus in front of him at the corner on the small bridge. If i was unable to evade, he might be in the grave and i'm in the lock-up!

Malaysia TRULY ASIA

Have u been to Malaysia? This country is blessed with lots of beautiful beaches and island and friendly people. If u love ecotourism, come to us, enjoy your stay at Terengganu, Sabah, Sarawak (these three states offer the best) and not forgetting the others as well. If u wanted to feel the country life, to see the paddy field and bath in the waterfall u can go to Homestay Kg Lonek or Kg Pelegong in Negeri Sembilan.

Try our local food like Char Kuey Teow (fried flat noodle), Laksa, Ikan masak asam pedas, Curry Mee and many more..Ohh..can't tell u everything bcoz its like food heaven here. When i'm travelling locally or anywhere outside my beloved country i'll try to taste their local food as long as its halal.

The most important thing is, Malaysia is politically STABLE eventhough sometimes we can hear "noises" here and there by the right and left wings. Just ignore them-there are politician anyway- GO! and explore Malaysia!


Sumber: heta1311.wordpress.com

Kek birthday

Hari ni tak pg opis. Nak buat keje kat rmh ponn malas. Monday blues.
So aku buat kek coklat bcoz kek birthday hr tu dpt makan 2 slices je maklum la rakyat ramai.. Ni baru betul "rakyat didahulukan, perut mak dikemudiankan". Hehehehh.

I prefer using tepung Blue Key sbb lebih soft drp MFM.But i'm still looking for choc moist cake recipe yg aku pernah buat dulu. Ntah kemana pulak hilang resepinyer..and that recipe just guna tpg gndm biasa tapi rasanya..mak aiii!!! meleleh ayaq lioq! Mak mertua lalu kt blkg mmg tak nampaklah!

Happy Birthday to me!

Tags
Today is my birthday. Yeah..getting older and older with more wrinkles. But life becomes more interesting with school going children around me.

Sometimes i feel that i don't want to allow them to follow me to certain places but at the same time i think they will mingle around just for a very short while, until the age of 12, perhaps? Then they'll move to teenage era where sometimes they will think that the world just revolve around them!

My husband is working today but this morning he gave me a hundred Ringgit to buy a cake/s. Hmm..its my birthday and i hv to buy the cake myself. How NOT romantic! Anyway its goods that he still remember the date. Better that nothing huh!

Exam week

Nx week will be exam week for anak2ku. Relax jer depa ni..tak ghiso lansung. Aku plk yg susah hati wehh!

This wk dh bt ujian lisan. Kakak nervously waiting her UPKK results yg dia amik last yr. Dpt 8A ke? Kalau dpt alhamdulillah..sure dia rasa berbaloi kna taboh dgn aku. Mudah2an dpt ke Maahad/MRSM Gemencheh ke. Kalau tk berapa cemerlang, mmg berasap la lps ni kna prepare btl2 to sit for UPSR.

Ke Jelobak ke Jelobu

Askm and good afternoon.

Last week i went to Jelebu to meet my clients. Jelebu mmg satu tempat yang tenang dan sgt sesuai utk menghabiskan hari-hari tua anda. On the way ke sana anda boleh berhenti di Jeram Toi utk mandi-manda. Ke depan lg ada air terjun yg ln but i hvn't been there so i can't comment lah! Slps jam 8am anda blh memnadu dan merempit dgn selesa kat jln ni. Eh, dah ada traffic light u!

As i'm really interested in MONEY i'm wondering how the elderly in Jelebu survive if they don't receive any monetary allwnce fr the govt or their children. Pada pandangan mata aku hampir tak ada lnsg aktiviti ekonomi yg hangat kat sini. Pekan sunyi, pasar sunyi, kg lagilah sunyi sbb anak2 muda kat bandar.

Di kawasan Titi rasanya ada akvt pertanian tp tak meluas utk memberi peluang pekerjaan kpd rakyat tmptn. Tanah punyalah luas. Besides Kolej Komuniti and MRSM ada baiknya juga bgnkan IPTA so that org2 kat sini blh bt bisnes jajan ke, upah jahit baju ke, fotostat ke, rumah sewa ke (jgn rmh urut, sudah), apa2 je lah. Keadaannya sgt berbeza dgn Bahau. I guess its eqvlnt to Rembau. Kesian org kg...

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free